Diskusije : Politika

 Komentar
Nemoj sine
kupressrpski
(vozac)
22. maj 2020. u 06.29
da bi ovi mladji znali o kakvim izdajnicima pricamo...posteni domaćid i domaćica iz sela poslase sina na neke skole prošlo je to godina dosta on se kao izskolo prikljucio naprednom pokretu posto neki funkcioner...taman se i ozenio sokicom i doso kod roditelja za slavu oni stace nije im drago sokica ali moraju progutati i taman oko jedan sat oni podju da pripremaju da se cita slava sin se ustane iza stola pa navrata neće da prisustvuje slavi jadna mu mater zapomaze nemoj sine misleci da ostane i nako ga zagrli oko ramena on je odgurne i navrata ona jadna padne ne moze ni da se ustane svi izbezumljeni gledaju ...sokica ustane podigne je isprati je tu do neke sobice da se malo priber a sin sjedi napolju dok se slava ocita i onda se uvuce na zadnja vrata kao najveci lopov..e sada vi vidite kad je rođenu mater onako slabu odgurno da padne nasto je to sve bilo spremno radi guzice i ideologoje...
goodbad
(gb&u)
22. maj 2020. u 06.38
pretpostavljam da se radnja tvoje price dogadja u Zloselima?
kupressrpski
(vozac)
22. maj 2020. u 06.52
reč je o komunjari nije o ustaše ...ali za mene je to isto sranje samo malo drugacije uokvireno..
Novak-Novak
(Osveta je Sveta)
22. maj 2020. u 08.07
Na zalost veoma često vidjeno,opis odgovara bolnoj istinitosti.
Majke su najjači stub Pravoslavlja.
EMILIO_GAVIRIA
(DELIJA)
22. maj 2020. u 14.01
To je stvar kucnog vaspitanja. Kako su ga vaspitali tako im je i vratio.
LorkaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Lorka
(поета)
22. maj 2020. u 14.41
На ову тему, још један одломак из романа:
https://aruna.rs/nadanja-i-stradanja-balkanski-rat-1990---1995---stanko-bobi.html
********************** *****************************************
Kako je na slavu svaki gost dobrodošao i za svakog su vrata otvorena, na slavski ručak je dolazio i drug Ilija, komesar seoskog odjeljenja komunističke partije. Inače nepismen, ali partiji bezrezervno odan, s partijskih sastanaka je donosio i određene ideološke instrukcije koje je prenosio narodu i kojih se striktno pridržavao. Kad je baka zapalila tamjan i pripremala kolač za domaćina, Ilija je izašao napolje da, kao savjestan komunista, ne prisustvuje ceremoniji u kojoj tamjan miriše, a ljudi se krste i Bogu mole dok se kolač okreće.
Stevan u uniformi komunističke vojske ostade na svom mjestu, da učestvuje u svetom ritualu. Poče okretanje kolača, svi se krste, pa i on, svi izgovaraju očenaš, pa i on. Petokrake na kapi i dugmadima nisu živa bića koja bi mu to zabranjivala. Na trenutak uoči, Ilija zvirka kroz prozor i baš posmatra šta on radi. Kad se kolač slomio, očitala slava i domaćinu čestitalo, sjedoše da ručaju. Ulazi i Ilija. Sjeda i on. Valjda je bio ubijeđen da se slava slavi radi jela i pića, a ne radi svetih običaja i vjere u moć i istinu Božiju. Gledaše ga Ilija upitno i prijekorno.
– Ne valja ti, sinovče, to što radiš. Brukaš tu petokraku koju su ti dali, a i onog strica koji je visoko dogurao. A znaš li da su drugovi iz organa bezbijednosti mene pitali kad smo te slali u vojnu školu? Zahvaljujući mom dobrom mišljenju bio si primljen. Petokraka i krštenje, ne ide to!
– Ja sam ti, čika Ilija, vaspitan da poštujem običaje u kući čiji sam gost. Ako ne bih mogao da ispoštujem slavske običaje, osjećao bih se kao da ne poštujem domaćina, pa radije ne bih ni došao na slavu.
– Šta to, ti hoćeš reći da nije trebalo da ja svom komšiji dođem na slavu, a?!
– To nisam rekao. Samo kažem, ako smo na slavu došli iz naklonosti prema domaćinu, onda moramo respektovati kompletan običaj. To nema veze s vjerovanjem, već s poštovanjem svečanosti kojoj dobrovoljno prisustvujemo.
Iliji udari rumen na čelo i obraze. Nije navikao da mu se u selu neko suprotstavlja, a pogotovu balavac poput njega, koji se iz poderanih gaća naglo presvukao u uniformu koja je imala da obavezuje i pokaže ono pravo komunističko vaspitanje. Osjeti djed da će biti nevolje, pa se umiješa.
– Ilija, molim te, slava mi je. Ti si stariji čovjek i od tebe zavisi hoćemo li je proslaviti u lijepom raspoloženju. A mlađi će imati priliku da nauče sve što treba da znaju. Hajde, živjeli, i dobro mi došao.
Natoči mu čašicu s rakijom i kucnuše se. Djed je očigledno pronašao način da zaštiti svečanost trenutka, jer se Ilija nakon toga zaista prepustio jelu i piću. Uostalom, zbog toga je i došao. Djed namignu unuku. Kum blago klimnu glavom. Gosti uputiše pogled odobravanja. Osjećao je da je postupio onako kako je morao i kako mu je savjest određivala. Jedino, obećao je sebi, drugi put na okretanje slavskog kolača neće ići u uniformi. Učili su i njega da Boga nema. Ali i tad, kada za Straletovu kvadratnu teoriju polarnih kategorija nije ni znao, instinktivno ju je primjenjivao. Osjećao je da i tu postoji kombinacija koja najmanje boli, a i ona koja nije fer...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.