Diskusije : Politika

 Komentar
Шведска: Мере не утичу на резултате короне
Lorka
(поета)
08. april 2020. u 13.56
Швеђани мисле да би се све исто десило, независно од мера:
youtube.com/watch?v=Qe37_k1a9zg&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2CQw4z3zTeIUdklIdmDwGROLDAkEd5bb_0oSQsGSGimHw5mgU jtoyWCnM
**************************************************************
Ако се мало разумемо у статистику, па извршимо мерења где у независну варијаблу уврстимо полицијски час, а у зависну варијаблу уврстимо број смртних случајева од короне, можемо кренути од нулте хипотезе - да полицијски час нема никакав утицај на број смртних случајева од короне.

Тако данас мисле Швеђани који имају релативно висок ниво смртних случајева (68 на милион становника).

Наука на ово није дала одговор јер таква научна истраживања нису вршена. Релевантне компарације различитих земаља такође нису вршене, јер на смртност у различитим земљама утичу различити фактори, па имате земље код којих су резултати бољи са слабијим мерама, а имате земље где су резултати лошији са ригорозним мерама (полицијски час, високе казне итд.). Али имате и обрнуте случајеве.

У сваком случају, писац ових редова сматра да превентивне мере типа дистанца, дезинфекција, маске - имају утицај на здравствене резултате заштите од короне, док полицијски час нема утицај.

А ако се озбиљна наука (а не политичка пропаганда) буде једног дана бавила овим питањем - можда ће се на ово питање добити и квалификован одговор.

Precanin
(Нека буде борба )
08. april 2020. u 14.41
Пошто вирус не може да скочи више од 175цм, није леопард, сви удаљени од носиоца вируса за неких 190 цм су ван опасности. Дакле, размакнимо се, то је све, и наставимо да живимо. Млади и здрави су без икакве опасности ионако, вирус напада старе и изнемогле и оне с лошим имунитетом-здрављем. Око њих формирајмо кордоне полиције, војске, оклопе од плексигласа. И наставимо да радимо, живимо! Они вируси што су прескочили раније...биће припитомљени, укроћени. Остали, нестаће само од себе..у прашини...
CEKAC
08. april 2020. u 15.07
Amerika je imala istu logiku, a posljedice su ocigledne...
Dovla1
08. april 2020. u 15.20
Ništa strasno za Ameriku jer ta zemlja ima preko 300 miliona ljudi.
Neka se inficira milion, vise neće,pa šta je to. Umreće možda 40 hiljada ljudi, to je smesna cifra za toliku državu gde sigurno vise umre od gripa i sl gluposti.
Jocko4
(observer)
08. april 2020. u 15.37
Lorka,

Установљење неке корелације математички је изводљиво само ако постоје две области (скупа) који имају исте, одн. упоредиве елементе.
Уколико таква два скупа нису формирана, корелација је прилично произвољна и тумачење тако установљене корелације није поуздано.

Две упоредиве области, у овом случају, тешко је да се пронађу, јер треба да буду испуњени неки услови: исти, или слични климатски услови, приближно исто стање времена, приближно једнака територија, приближна, или иста густина насељености, слична динамика кретања становништва, у истом временском периоду, и сл.

У конкретном случају, ово мишљење (из Шведске) више се ослања на полазни став о примени стратегије колективног имунитета („имунитета крда”), а не заснива се на две упоредиве области, ни на коначну слику о резултатима ове, или оне стратегије. Због свега наведеног, не би могло да се каже да је такво мишљење довољно објективно, а на крају „баладе” ћемо моћи да видимо и упоредимо резултате.

Осврнуо бих се на ситуацију у Британији ... И тамо су у почетку заступали стратегију постизања колективног имунитета, чак су усвојили став да се Ковид-19 не сврстава у посебно опасне болести, али су их чињенице на терену (експоненцијално растући број оболелих и преминулих) натерале да се предомисле.

Слично је било и у Холандији, а ових дана су тамо улице опустеле.
Једино у Шведској и Белорусији и даље заступају стратегију „имунитета крда”. Међутим, Лукашенко је давао противуречне изјаве, од оне кад је био љут на грађане Белорусије (што су отишли као туристи у време пандемије и после тражили да им држава омогући повратак), до оне да је трактор лек за ову болест.

Полицијски час је само једна од мера које се примењују у ванредним стањима - није увек неопходна, али у неким случајевима јесте. То је додатак осталим мерама ванредног стања, а не једина мера.
Али полицијски час у трајању 24 сата дневно је екстреман и неодржив, јер производи низ других проблема.

CEKAC
08. april 2020. u 15.38
Bilo bi dobro za covjecanstvo da ti i takvi budu među umrlim...
CEKAC
08. april 2020. u 15.41
Moja primjedba se odonosi na Dovlu...
Jocko4
(observer)
08. april 2020. u 15.54
Precanine,

Волео бих да си у праву.
Jocko4
(observer)
08. april 2020. u 16.09
Изгледа да Француску сад захвата максимум криве ...

http://www.politika.rs/scc/clanak/451783/Najtezi-dan-za-Francusku-vise-od-1-400-mrtvih
Precanin
(Нека буде борба )
08. april 2020. u 17.04
Па у принципу сам у праву Јоцко, кад све прође, кад све бројеве будемо имали и знали, кад се упореде ти бројеви са претходних барем 3 године, знаћемо све.
У Италји јењава, тренд на доље, Шапанија исто.
Али УСА је експлодирала, данас ће бити 50К нових, ускоро ће сваки трећи бит Амер...углавном Јенки!
Пратићемо Бјелорусију..стрма крива тренутно, Шведску...расипање, нема јасан трнед!
Precanin
(Нека буде борба )
08. april 2020. u 17.08
На бројеве утјече број тестирања, квалитет тестирања, старост...по мени би Француска морала бити најгора пола Африке, Магреба је тамо...југ поготово..а још није топло...
Lorka
(поета)
08. april 2020. u 17.16
Јоцко, корелације између међународно препоручених мера (дистанца, дезинфекција...) са антикороналним здравственим резултатима није упитна, јер је не доводе у питање ни најокорелији бунтовници.

У питање се доводе војно-полицијске и казнене мере и њихов утицај на резултате борбе против короне. Овде многи сматрају чак да су овакве мере штетне и са аспекта здравља (смртности) и са економског аспекта, а о аспекту угрожавања људских права да и не говоримо. Људи некритички прихватају и неке идеје које директно угрожавају биолошки опстанак. Дакле, ова група мера је упитна, а за њихов утицај на резултате - не постоје научни докази.

Компарације узорака и експерименталних група су могуће и верујем да ће наука једном на ту тему дати своју реч. Али прво ће се морати установити истинитост статистичких података, јер без проверених података, наука је немоћна.

Сликовито:
Можеш ти боксера да удараш боксерским рукавицама како би ојачао његове мишиће и отпорност на ударце. Али можеш да га удараш и бејзбол палицом па да га убијеш.
Можеш човеку дати малу дозу змијског отрова и у њему створити отпорност на змијски отров, а можеш да пустиш да га уједе змија звечарка па да га убијеш.
Lorka
(поета)
08. april 2020. u 20.26
Ево како европски званичници критикују Орбанове мере. А шта би тек та курва Јевропа казала на Вучићеве мере да смо којим случајем чланица ЕУ: http://www.balkanspress.com/index.php/vesti/svet/28200-viktor-orban-na-udaru-madarsku-iskljucuju-iz-evropsk...
Jocko4
(observer)
08. april 2020. u 22.38
Lorka,

Ових дана сам прегледао више од 20 разних интервјуа и видео клипова на тему Ковида-19, тако да ми је познат и овај, који си приложио.

Било би добро кад би се сви понашали у складу са упутствима и препорукама - тада не би било потребно ни ванредно стање, већ само већи број тестирања становништва и мобилизација здравствених радника.

И мени се не допада увођење полицијског часа, јер ми изазива асоцијацију на стање окупације и потчињавање становништва. Међутим, у многим земљама, значи не само у Србији, постоји известан значајан број оних који или не схватају опасност, или сматрају мисле да „неће гром у коприве”. Како се овај вирус показао опасним чак и у току инкубације, а лако је преносив и једна особа може да зарази око 5+ других, долази се у опасну ситуацију да се болест преноси на све већи део становништва.
Значи, не ради се само о безбедности ноншалантног појединца, већ о томе да он угрожава и друге и не показује обзире према другима.

У посебној групи су они, а има их и међу медицинарима, који говоре о nCov-SARS2 као о обичном, мало јачем грипу, полазећи од чињенице да он спада у фамилију Корона вируса. Неки од њих сматрају да треба применити спартански метод, одн. чекати да се појави колективни имунитет. Та стратегија се своди на природну селекцију, па ко преживи - причаће.

О вирусу nCov-SARS2 се заиста не зна довољно и још се истражује како се понаша у разним временским условима (температурним интервалима). Терапије су више емпиријске, а вакцине се наговештавају, вероватно за јули месец ове године.
До тада нема других начина да се успори и сузбије ширење Ковида-19, него је нужно принудити на дисциплиновано понашање и оне који се поигравају са сопственом безбедношћу и доводе и друге у опасност.

Ипак бих морао да нагласим да офрље проглашење полицијског часа нема везе са памећу и слажем се са тобом да може да изазове низ других тешких здравствених проблема, што јесте важно људско право.

Међутим, у погледу грађанских слобода не би требало да буде спорно да су ванредне мере ПРИВРЕМЕНЕ и да их је ИЗНУДИЛА СИТУАЦИЈА.
О демократији нема смисла да се дискутије - ње нема ни у војскама, ни при гашењу пожара, ни при спасавању људи после земљотреса, и сл.

Ако си пратио, могао си да наиђеш и на вест да је у једном зоолошком врту у Америци оболела тигрица и да група тигрова има кашаљ. То значи да овај вирус напада и животиње и зато су и овде, у Торонту, одлучили да посебно заштите животиње у зоолошком врту. Ова вест је важна јер то значи да могу да буду угрожене и домаће животиње, као и кућни љубимци, а то даље значи да и животиње могу да буду жртве и преносиоци заразе.

Ширење заразе је могуће упоредити са водом у лоше направљеном бурету, или неком базену - вода ће увек наћи и најмањи пропуст да цури.

Кад погледаш ко критикује увођење ванредних мера, приметићеш да су то опет неки извори са Запада, а њима је важнија политичка коректност, него ефикасност борбе против Ковида-19. Често су врло субјективни и не доводе у питање мере у својим, него се баве критиковањем мера у другим земљама. То може да буде у служби скретања пажње њихове јавности, као што ради медија у Хрватској, скрећући пажњу на Србију, а лажно класификујући податке о стању у Хрватској.
То је чак врло опасно, јер је Ковид-19 пандемија, тј. интернационална и неће моћи да буде побеђена само у једној земљи - мораће да буде побећена у свим земљама. Зато броба мора да буде синхронизована и да се не губи енергија на политикантско пљување преко границе.

Lorka
(поета)
09. april 2020. u 01.53
https://www.youtube.com/watch?v=85a6ONU7nsE

У овој емисији, Мирослав Паровић износи све моје ставове, базиране на истој врсти параметара, али он то износи са много више података и аргумената. Паровић ми се некад чинио као Вучићева лажна опозиција, али изгледа да није, бар по овом што се може чути у овом интервјуу.
Jocko4
(observer)
09. april 2020. u 10.56
Lorka,

Одгледао сам разговор са Паровићем и мислим да је отворио важно питање о поузданости теста. О томе сам већ намеравао да покренем нову тему, али смо се мало заглавили у овим разговорима. Волео бих да се укључиш у ту дискусију.

CEKAC
09. april 2020. u 12.26

Jako ste u krivu:
9.141 ukupno oboljlih
+722 oboljelih u zadnja 24 sata
793 umrlih
+106 umrlih u zadnja 24 sata
Ima oko 10 miliona stanovnika, a Srbija oko 7.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.