Diskusije : Politika

 Komentar
keserPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Помоћи најпре српском народу, па свима осталима
keser
(Тешем букве)
29. mart 2020. u 08.53
http://www.politika.rs/scc/clanak/451041/Pomoći-najpre-srpskom-narodu-pa-svima-ostalima#

Недостатак европске солидарности, тако је Франко Фратини, бивши италијански министар спољних послова, оценио понашање Брисела према Италији која је, како је рекао, у првом тренутку била практично сама. Још шокантније звучала је вест да су Пољаци и Чеси запленили кинеске маске и опрему намењену Италији. Сличну оцену Фратинијевој дао је и Београд после одлуке да се медицинска опрема не извози ван граница ЕУ.

Мало je другачија слика на Балкану. Србија пружа помоћ свима у региону који су то затражили. Према најави Александра Вучића, Србија ће помоћи Републици Српској и Босни и Херцеговини, али и другим земљама, у борби против вируса корона, и то слањем медицинске опреме и основних животних намирница. После разговора са српским чланом Председништва БиХ, Милорадом Додиком, председник Србије је рекао да је Република Српска званично затражила „велику помоћ” у борби против вируса корона. „Све што можемо и колико можемо у лековима, медицинској опреми, машинама и заштитним материјалима, помоћи ћемо”, најавио је Вучић.

Неколико молби, како је рекао, стигло је и из Федерације БиХ. „Тражили су дозволу извоза око 15 тона пшенице за Републику Српску и 15 тона за Федерацију БиХ, по 10 и пет хиљада тона кукуруза и соје. Нико у БиХ, без обзира на то у ком делу живи, не само да неће бити гладан него у потпуности може да рачуна да ће од Србије добити робу која је у овом тренутку дефицитарна на европском и светском тржишту”, обећао је Вучић, додајући да на сличну помоћ могу да рачунају и Црна Гора и Северна Македонија.

Из Црне Горе је већ стигла молба, али не од званичника те државе. Један од лидера опозиционог Демократског фронта, Андрија Мандић, обратио се Вучићу с молбом да у што краћем року упути помоћ тој држави. Он је српског председника замолио да један део потенцијала којима Србија као држава располаже стави у функцију борбе против вируса корона у Црној Гори. Према његовим речима, ситуација је посебно тешка на северу Црне Горе који је, како наводи, због дугогодишњег економског заостајања и сиромаштва суочен с недостатком неопходне медицинске опреме за борбу против вируса корона. „У Пљевљима, Бијелом Пољу, а и у читавој Црној Гори, недостају респиратори, тестови, заштитне маске, рукавице, средства за дезинфекцију. Ваша помоћ не би помогла само српском народу него свим народима и грађанима Црне Горе, који знају да у Србији увек имају само пријатеља”, поручио је Мандић у писму Вучићу.

Посебну пажњу у овим данима Србија је поклонила грађанима на северу Kосова и у Kосовском Поморављу. Тамо је већ упућен контигент брашна. Ова намирница ће бити извезена и у Црну Гору, Северну Македонију и Албанију.

Солидарност коју је испољила Србија за социолога Владимира Вулетића није изненађење. „Овде је на делу континуитет политике која је била присутна и пре него што је наступила криза изазвана ширењем вируса корона. Политика Београда је јасна, Србија поштује међународно успостављене границе у окружењу, али ће увек помагати Србима у региону, што је њена уставна обавеза”, објашњава Вулетић за „Политику”. Како каже, постоји и нешто скорија оријентација Србије ка економском обједињавању региона које је добило своју форму кроз „мали шенген”. „Мали не могу да опстану у економски развијеном свету без повезивања. Ова политика добија посебан значај у ситуацији када је солидарност заиста неопходна”, сматра Вулетић.

Аналитичар Драгомир Анђелковић размишља другачије. Данас, како каже, свако гледа себе и ми треба да се окренемо себи и престанемо да маштамо о некаквим интеграцијама, југословенским опцијама и широј солидарности. „Наш посао је да помогнемо српском народу у Републици Српској и на Kосову и у региону. То је уставна дужност Србије. По члану 1 Устава, Србија је национална држава српског народа и дужна је да помогне Србима. Ирационално је да ми у овим околностима своје ресурсе трошимо у контексту неке шире солидарности”, оцењује Анђелковић за „Политику”.

Србија, истиче, треба да помогне државама где је велика заступљеност српског народа, „па чак и Црној Гори, која се непријатељски односи према Србији”, јер је тамо велика концентрација српског народа. „То има смисла. Али отићи даље од тога било би штетно. Ниједна од тих држава не би Србији помогла, ни у једној држави ми, да доживимо земљотрес, не би дочекали аплауз солидарности”, сматра Анђелковић.

Вулетић мисли да ниједна земља није самодовољна. „Видимо да земље у окружењу немају довољно ни брашна за хлеб, а Србија има више него што јој је потребно. То указује на потребу међусобног повезивања. То је једина могућа политика, у егоизму су сви на губитку”, сматра Вулетић и додаје да је ова врста сарадње у тешким временима оно што се памти, чиме ће Србија добити на реномеу.

VelikiBuda
29. mart 2020. u 09.00
keşer
(Тешем букве)
28. mart 2020. u 07.19

Етн чишћење у Олуји није показало само ко је бољи ратник већ пре свега ко је озбиљан и доба радник.
Радник и ратник то је једно исто.

Зато су Хрвати од ничега створили нешто и нама оставили ове да се спрдају уместо да раде и помажу.

MRSH, djubre ustaško. Nama si naso da mazes oci.

KUSUJ ODAVDE!
sine_bane
29. mart 2020. u 09.42
Pomogao je Sveti Aleksandar finansijski i siptare da rekonsrtuisu zutu kucu kad im je ostecena u zemljotresu pa što ne bi i nama?
CAHJAP
29. mart 2020. u 12.05
Srbija pomaze zemljama u okruzenju bez obzira sto su neke od ovih država priznale Kosovo i neprijateljski se odnose prema Srbiji. Ako ovo nije plemenito ja ne znam onda šta jeste. U ovakvim prilikama se pokazuje istinski duh naroda i grade buduci mostovi prijateljstva i sloge. Jedino tako možemo svi da prebrodimo stare rane i da gradimo cvrscu buducnost i samim tim da prepoznamo ko su istinski neprijatelji, inicijatori sukoba i ratova i da sprečimo buduca krvoprolica koja idu na stetu svih nas.
Što se nas samih u Srbiji tiče imacemo hrane. Bog nas je blagoslovio plodnim zemljistem, vodom i umerenim klimom a i proleće, vreme setve je sada. Samo treba raditi, stvarati, obezbedjivati za buducnost, pomagati jedno drugima i ako Bog da da se mnogi vrate u pusta sela , obnove domaćinstva i zasade zapustene njive.
sine_bane
29. mart 2020. u 12.18
Voleo bih da gresim ali istorija I cinjenice nas opominju da je sa ,,prijateljskim,, zemljama u okruzenju mir I saradnja moguća jedino ako im se jajca ubace u PROCEP, sve ostalo je sanjarenje I nema veze sa realnoscu!
CAHJAPPoruka negativno ocenjena. Pokaži

CAHJAP
29. mart 2020. u 12.41
Nije narod taj koji stvara ratove, već vodje koji ih navode na to. Dok se narod deli i mrzi na osnovu boje koze, religije, nacije, politicke partije, klase i svake druge nejednakosti, svi ćemo živeti u ljudskom zooloskom vrtu na ovoj zemlji dok će zli pastiri da sprovode svoj plan novog svetskog poretka koji je već danas na velika vrata usao na ovaj svet. Svako ko se rodio u Srbiji, mogao se roditi i u Hrvatskoj, Bosni, Albaniji, Zimbabveu, Novoh Gvineji itd... Svako ko je veliki četnik y Srbiji verovatno bi bio veliki ustaša da se rodio u Hrvatskoj. Svi smo mu Bozija deca i po delima se prepoznajemo a jedini po cemu se istinski razdvajamo je po dobru i po zlu,
PrecaninPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Precanin
(Нека буде борба �)
29. mart 2020. u 13.09
Ботоглу Кесеру, усташо, ево ти линк. Обрати се првом вентилатору Канаде.
Реци му да ти биједни ботовски и усташки живот чини још мизернијим Мр Пречанин.

https://pm.gc.ca/en/connect/contact

Јави се онда првој Лабрњи Србије, и тамо сам грађанин.
Извјести како је било са Жастеном Трудоом.

https://www.predsednik.rs/lat/kontakt

Јави се и Влади Српске
https://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Premijer/Pages/Splash.aspx

Најбоље би било да одеш директно у Бањалуку, да те срспки момци натамбурају по тој твојој усташкој гузици!

PrecaninPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Precanin
(Нека буде борба �)
29. mart 2020. u 13.11
Само ти сањај Sanjar!
KeserovicPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Keserovic
29. mart 2020. u 13.14
Sto sanja nije opasno...al sto jede ono što se ne yede nije zdravo..
keserPoruka negativno ocenjena. Pokaži

keser
(Тешем букве)
29. mart 2020. u 13.29
Велик муда ти што си променио религију не треба да ми солиш памет.
Од комуњаре постао будиста

Ја сам хтео да кажем, да би смо успели боље у следећим ратовима морамо бити бољи у мру. Боље да радимо свако на свом послу. Био сам у Хрватској пар пута за време СФРЈ и поред тога што су доста били усташе још у то време видео ам да им је омладина била озбиљна.
Мање замајавања и вицева по сваку цену а више озбиљности и посвећености.
То сам исто видео и у ЈНА.

То је било 9 година пре рата. Већ тада сам посумњао у оно што сам касније видео својим очима да се остварило.

Е сада што овде имамо усташких ботоа али и наших недовољно интелигентних да схвате поруку, то је још опасније и даје још мање наде за будућност.

Зато кажем мењајмо се почнмо од себе. Улажимо у здрав живот и струку. Тако ће нам бити јасније шта треба да радимао када опет пукне једног дана.
Keserovic
29. mart 2020. u 13.40
Da si Srbin znao bi da Buda može biti skraceno od imena Budimir...
Znaci Buda zaglavi ti do rime...
keserPoruka negativno ocenjena. Pokaži

keser
(Тешем букве)
29. mart 2020. u 13.46
Ај не будали...

Кад човек будалама да слободу добије лудницу од друштва.

Стварно мислим да сте ти и овај пречо неки психички болесници. Не шаим се.

Овај форум би могао да служи за решавање неких проблема, размен корисних информација али то је тешко јер је форум зтрпан вашим будалаштинама
LazarDPoruka negativno ocenjena. Pokaži

LazarD
29. mart 2020. u 13.48
Vest je veo,ma diskutabilna i ne bi se bas u potpunosti slozio.
Mislim da najvecu pomoć pruzaju nasi rodoljubi iz Kanade koji su svakog momenta ovde na sc-u da pokazu zabludu i razotkriju sve laži ko tu kome pomaze.

Pogotovo ako podjemo od stre Biblijske „Da ti desna ruka ne zna koliko leva daje”

Primera: Za Bosko Obradovic, Mile Lompara i ostale rodoljube kao i za Djilasa i Bastaca, Koste Cavoskog.. mi uopste nemamo pojma koliko pomazu,..i to je pravi način i hrišćanski

PrecaninPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Precanin
(Нека буде борба �)
29. mart 2020. u 14.06
Ботоваска жгадијо, уста варикином да испирате пола часа након помињања имена Мила Ломпара!
LazarDPoruka negativno ocenjena. Pokaži

LazarD
29. mart 2020. u 14.10
jel Mile Lompara razapet??

Jel to tvoj „ujko”
LazarDPoruka negativno ocenjena. Pokaži

LazarD
29. mart 2020. u 14.16
Milo Lompar tajno daje i pomaze Srpski narod. Ovo sto javno radi je da sedne na neku fotelju i razveze jezik pa to pustaju po Youtube

Bas ko i rodoljubi iz Kanade na Sc-u

Verbalna poomoc je najjača,..kad dodje do realne e to se tajno radi,..da niko ne zna, hrišćanski sto no rekli

jekl tako Ilija??
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.