Diskusije : Politika

 Komentar
PjerPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Transparentnost
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. januar 2020. u 17.00
Mislim da je prvi prioritet biranje sposobnih a ne poslusnih na funkcije gdje se odlucuje.
Drugi prioritet je transparentnost trosenja javnih sredstava:

LJUBLJANA - Slovenci zainteresovani za tekuće praćenje budžetskih prihoda i rashoda ubuduće će na internetu moći da vide najnovije podatke i potpun pregled koliko ih je koštala država u posljednjih deset godina, objavili su slovenački mediji.

Kako se navodi, svi zainteresovani moći će brzo da provjere dinamiku uplata u državni budžet i namenu za koju je potrošen svaki evro i to ne samo na državnom nivou nego i stanje prihoda i rashoda po opštinama i regionima.

Cilj takvog načina prezentacije je veća transparentnost prihoda i potrošnje, kako bi ljudi viđeli da za poreze koje plaćaju nešto i dobijaju, rekla je prilikom predstavljanja tog projekta državna sekretarka u ministarstvu finansija Saša Jazbec.

Kako prenosi Poslovni dnevnik, specifičnost interaktivnog grafičkog prikaza državnih prihoda i rashoda jeste i to da se podaci svaki dan ažuriraju, pa se na dnevnoj bazi može pratiti koliko je državni budžet pojedinog dana ostvario prihoda i koliko je iz njega potrošeno, a dostupni su i podaci za posljednjih deset godina.

Projekat omogućava dobijanje podataka o planiranim najvećim investicionim poduhvatima, pa se iz prikaza vidi da će na kapitalnu investiciju iygradnje drugog koloseka Koper-Divača do 2023. godine biti potrošeno 1,2 milijarde evra, a da je na izgradnju autoputa u Sloveniji do sada potrošeno 8,2 milijarde evra.

Izrada programa i grafičkog prikaza koštala je 78.000 evra, a u tome su učestvovali i studenti ljubljanskog Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo.

Kad bi svaki izdatak od >100 eura bio vidljiv teze bi bilo muvati.
seljakipo
12. januar 2020. u 17.21
..., Transparentnost.! ne znam Norveski, prevedi na Srpski ???
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. januar 2020. u 21.03
Na norveskom se transparentnost piše åpenhet

Inače transparentnost je srpska riječ. Kao i mnoge druge koje smo usvojili iz grckog, latinskog, turskog, engleskog...

Ovdje ima znacenje vidljivost.
Precanin
(Нека буде борба �)
12. januar 2020. u 22.16
Видљивост није транспарентност, ради се о провидности, прозирности.
И није српска ријеч, није српски појам, и не треба нам...уКрижанићу
Него суштина је у потреби да се говна зловеначка и њихова епохална достигнућа у управљању државом овдје остављају. Сачувај нас зловеначких срања, не интерсују нас! Недавно нам један од 88 потпсиника дође из Зловеније, онај што је одрастао у Србији ко избјеглица. Карактер за узор...ко и ти уКрижанићу!
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. januar 2020. u 23.07
Za dvojicu diskutanata, da ih ne nazovem „trolovima”, ovdje je objašnjenje pojma za ucenike srednje skole:
https://tinyurl.com/r3ncte2

Prije oko godinu dana sam promovisao ideju da se trosenje javnih para napravi „prozirnim” kako bi vrli sagovornik rekao. Juče naletih na clanak gdje su Slovenci nešto slično uradili.

Precaninovo „Сачувај нас зловеначких срања, не интерсују нас!” zvuci kao „Više volim rusko govno nego američku tortu”.

seljakipo
13. januar 2020. u 01.40
..., Ali, specijalac za mlacenje prazne slame ipak nije odgovorio na pitanje.
Diskusije zahtevaju upotrebu jezika, a u ovom slučaju valjda Srpskog.?! Inače, rečima kojima se specijalci za mlacenje prazne slame služe dovode u nerazumevanje i nelogicnist da ne kažem glupost ili besmislenost tog sklopa reci, recenica i celog pismena. Ocigledno je da i sam tekstopisac (i prepisivac) nema pojma o onome sto prica.

..., bilo bi dobro kad bi taj tekst preveo na Srpski, pa da se razume.

kako nešto nerazumno, može da se RAZUME.? aaaa, Šta ti je to trol ????

..., iiii šta kažeš, transparentnost je Srpska reč koja je uvezena od Grckog i Latinskog.????...(bezobzirano i bezobrazano???!!)

Precanin
(Нека буде борба �)
13. januar 2020. u 08.56
уКрижанићу, умјесто да се захвалиш на бесплатној лекцији, поган какав си, мене зовеш тролом. А ја ти опет кажем, ослободи нас генијалштина која долазе из од бечких коњушара којима је српска чизма и српска пушка државу и државност поклонила. Као што је и твојој уКрижаној половини.
zori
(Чича)
13. januar 2020. u 09.29


procita:

„... LJUBLJANA - Slovenci zainteresovani...”
____________________________________________

mars bre... i... hrrrrrrrk pljuuuuuuuuuc... valja?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
13. januar 2020. u 21.21
Prijecanine,

Tema je da transparentnost trosenja javnih sredatava. Ma koliko se trudio, ne nalazim pogodnu izvorno srpsku riječ. Stavio sam ono znacenje koje si ti savjetovao i vidio si na sto lici. Ako nisi, do tebe je.

Lekcija ti nema smisla, znacenje „vidljivost” koje sam pomenuo je jedno od znacenja izvorno latinske rijeci. Vidi rijecnik srpskog jezika. Srbi koriste providnost, Hrvati prozirnost. Ne pada mi na pamet da nekome ko upotri...i riječ cesce koristenu u hrvatskom pametujem šta su srpske rijeci. Osim kad isti riječ koja je u rijecniku srpskog jezika ispravlja.

Trolovanje je jer komentarises 88 potpisnika u temi koja je o odnosu prema javnim sredstvima.

Pogan? Ovo je mjesto gdje razmjenjumemo mišljenje i ideje. Odgovor na Pogan može biti samo ličan. Zato nema odgovora.

Zori,

Sve države bivše YU dijele isti problem: Vladajuce partije javni novac ne trose racionalno. Ako narod u nekoj od njih uvede rjesenje koje je u interesu naroda, meni je vrijedno citanja. Uradili to Slovenci, Makedonci, ili gradonacelnik Paracina.
Ljubljana...pljuni
Zagreb...pljuni
Star izbora. Ne mislim da se treba mnogo baviti time šta se „kod njihÈ desava, kao ni oni šta se kod nas desava. Ali ni pljuvati bez citanja nije u redu.



Werba
(N/A)
28. februar 2020. u 05.36
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.