Diskusije : Politika

 Komentar
Ко је затворио фабрике
dulebg
(posmatrach)
19. avgust 2019. u 08.01
Током 10-годишњих санкција наше фабрике претрпеле су ужасну штету, али су и даље радиле, нису отпуштале. Накупиле су неких дугова сулед ратних околности и команди државе, али то се могло све отписати и заборавити.

Доласком жутаћа на власт све је то позатварано. Кажу „глупи смо ми Срби за посао”. Значи 200 година нисмо пили глупи, а 2000-те нагло добили дијагнозу.

Како у Србији, тако је свака привредна грана угашена и у целом Источном блоку, укључујући Источну Немачку, у грчкој, а Италија је доведена у ситуацију да јој се фирме гасе саме до себе. Чак су и привреде Северне Африке: Тунис, Алжир и Мароко, враћене ус реди век, а о Либији да не говоримо!

Нека ми нико не прича да је то „урадио Динкић, Тадић, Веља, Ненад Поповић” они су могли само да буду нечија потрчкала. То је наређено са једног места, и то не 2000-те, већ много раније.
Novak
19. avgust 2019. u 09.10
U Kanadi je mnogo bolje, u zadnjih 20 godina pozatvarano je oko 80% domaćih fabrika i preselilo u Kinu, a i dalje se otvaraju ogromni trzni centri.
Domaći automobili jedva postoje a i engleski se sve redje cuje na ulicima, Dolar je sve slabiji, drvo pojeftinilo, a nafta je zajednicka stvar. Srednja klasa se bitno razlikuje od vise a mnogo manje od nize.
Starac_Foco
(--)
19. avgust 2019. u 12.30
Bas tako. U regiji gdje ja živim u zadnjih 25 godina zatvorile su se skoro sve velike fabrike. Doduse nezaposlenost nije porasla ali standard jeste opao. Radna mjesta u velikim fabrikama za pristojnu satnicu su zamjenjena Walmartima, raznim servisnim uslugama i malim kompanijicama koji placaju upola manje...

No ovako se to najcesce tumaci među tereticarima zavjera: u Kanadi (kao i u vecini zapadnih zemalja, gdje se dogadja isto) se propast industrije smatra „normalnim” procesom. Tako treba, zakoni trzista. Ali to ne vazi za podrucje bivše SFRJ. Tamo nikad ništa ne bi propalo zbog trzista. Sve je propalo zbog Joze, Slobe, zutih, bijelih ili već kakvih obojenih. Zavisno ko tumaci...
Werba
(N/A)
19. avgust 2019. u 14.15
Накупиле су неких дугова сулед ратних околности и команди државе, али то се могло све отписати и заборавити.

Доласком жутаћа на власт све је то позатварано. Кажу „глупи смо ми Срби за посао”. Значи 200 година нисмо пили глупи, а 2000-те нагло добили дијагнозу.
===============

Zutaci pozatvarali... (kao primer, trebalo bi Djilasa perjanicu covekolikog zuce, strpati na dozivotni corku a drustvo da mu prave Boris i Mladja)...a horda Zvalavog poravnala.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
19. avgust 2019. u 17.21
Mladja, covek koji je unistio domaće banke. Mahao nekim execel tabelame. Gde su pare sa Kipra o kojima je pricao? Koliko smo izgubili kad je radio transakcje deviznih rezervi jer je koa „expert” procenio da tako treba? Zašto je Beobanaka još uvek u stečaju, gde su pare iz stečajne mase? Zašto je zavio ljude u crno forsirajuci stambene kredite u Svajcarcima? Svako iole pametan zna da svajcarac može da varira ali da propadne ne. Kako ti „experti” nisu predvideli trendove na finasiskom trzistu. Koliko su naroda opljackali forsiranjem Berze i Investicionih fondova koji su svi redom propali a pare otisle nekom u dzep.
Werba
(N/A)
20. avgust 2019. u 02.07
Postavio si pitanja na koje nema odgovora. Ustvari ima ali sva ona vode u corku, -da je pravne države.
Werba
(N/A)
20. avgust 2019. u 02.35
Нека ми нико не прича да је то „урадио Динкић, Тадић, Веља, Ненад Поповић” они су могли само да буду нечија потрчкала. То је наређено са једног места, и то не 2000-те, већ много раније.
==========
Jozine fabrike mogle su i dan danas da rade bez problema, naravno modernizovane, samo onoliko koliko je potrebno da proizvodnja pi.ci malo brze i malo kvalitetnije.
Evo ja ću da ti pricam da je bas Dinkic uz pomoć uvezenih „ekonomista savetnika” i nadasve brace Karic, opljackao Srbiju uz blagoslov Koštunice i Borisa, a sada nastavlja Zvalava spodoba.
Tenkove koje nisu uvalili ratobornim mujama i sl. /topili su se u Smederevskoj zelezari,(mali broj) kako bi eto pokazali međunarodnoj zajednici, da više ne misle na rat.
I ja ću ti kažem, da to nije radjeno pod nicijom inostranom komandom: „da to mora da se uradi” -već je to izmišljena mantra od strane aktuelne vlasti tog vremena. I svi su delili masan kolac, nekom vise nekom manje, u zavisnosti od funkcija koje su u tom momentu obavljali.
Eto tako je to bilo.Aktuelna vlast i dan danas koristi veze u usluge, pacova Dinkica, koji je već trebao da bude u bukagijama, zajedno sa Koštunicom, Borisom, Karicima, ima ih još ali ove treba
Werba
(N/A)
20. avgust 2019. u 02.38
-spomenuti.
Power12345
20. avgust 2019. u 03.04
poseta nixona 1970 godine Zagrebu, njegovo govor i pripreme zapada zavadi, vladaj, propagiraj kao i česte priče pojedinada kapitalista i onih koji su imali šta da kažu u krugu, krugovima Rotary, Lajons ili koje kakvim ložama gdje obični nisu ni prismrditi mogli...
Preduzimači ili firme da investiraju u zemlje Varšavskog bloka, neutralne ili kako su govorili...„ moja noga neće u zemlju sve dok je crvena ”
Itd..itd...
Yu-Jugoslavija je tvorevina koja je uvjek nekom smetala...Avtobusi, javni Wc , železnice, javne zgrade, fasade kuća, ulice su namjerno lupane ili uništavane počev od najmanjeg revolta pisanja, crtanja po zidovima, gašenje opušaka, wc i koje kakvom prljavštinom... počelo se od sitnica pa do većih kradja kao i razno raznih nemara ili prilazu poslu, organitaciji, odgovornosti i još stotinama drugih stvari,
jake industrisie zemlje tj.oni koji su rat vodili protiv Sovjeta i Titovog režima, politike, naroda nisu hteli zajednicu, krug i što je naj važnije udeo u moru proizvodnje...na putu razvoja zem.zadruga, firmi, industrije , OOURa ex Yu embarzi počinju odavno od limuna, kafe, nafte i onog što čovjeku treba.
Dinar je bio uništen sa dilerima, privreda se vrtila u sopstvenom krugu kao i izvoz u udnosu uvoza ...novac, devize , faktično naš čovjek je od prvih koji je sopstvenu zemlju izdo..Hrvatske Ustaše rovare po svetu , muslimani po Bosni traže svoje a Srbi vještački oće i ono što njihovo nije...faktično onaj podmukli nacionalizam je oduvek vladao i šta reći dalje ili kriviti nekog kad je sam narod ex Yu sisao zemlju, državu i sve u državi.
Zapadu je samo interesantno da granice proširi i postavi odbranbeni zid prema istoku .. vojno jači da budu.
Kolko mu je interesantno to se najbolje danas vidi sa Natom..Zapadu koliko je dobro toliko i nije u savezu i državama pijavica.
Države ex Yu se danas mnogim nude da investiraju, zaposle , uposle i ožive mjesta ..
nimalo nije lako danas u moru konkurencija idr..
fakt
koliko je savez dobar može biti i opasan upravo sa partnerima ili narodom koji zna šta hoće .

ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
20. avgust 2019. u 05.48
@Werba,

Za topljenje pitaj ako poznajes nekog ko je bio u generalstabu, tzv. Kumanovskim sporazumom (kapitulacijom) i ostalim „sporazumima” naređeno je da se pretope. Ogranicen je sve, broj pusaka, broj kamiona, tenkova, topova...o su proveravali ovi iz NATO i vojne delegacijeiz Hrvacke, BiH, Slovenije...Dolazili su ove i morali smo da i sve pokazujemo a mi nismo mogli kod njih da proveravamo ništa. Ovo je cinjenica koju zna malo ljudi.Gde je uran zavrsio, da ne bude bas ocigledno zavrsio je kod Jelcina koji je tada bio pijana marioneta USA. I kad smo kapitulirali plasili su se tog uranijuma da neko ne napravi prljavu bombu. Eksperti su dovedeni da rasture privredu i da se sve unisti ili rasproda u bescenje.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
20. avgust 2019. u 06.49
@Werba,

Ljudi su naivno verovali da će doći lepsa vremea, lično sam u Erc-u Beobanka po nalogu direktora stavljao zasticene medije u citace i pravio izvestaje ko koliko love je ucario. Naivno sam mislio da će se nešto promenti, ti spiskovi isli su Mladji, nikom dlaka sa glave nije falila. Tad sam shvatio da su im spiskovi trebali radi reketa tih koji su imali lovu, deo love u zamenu za gledanje kroz prste. Beobancina imovina data je besplatno stranim bankama, lokali, poslovne zgrade, zasticene telefonske-modemske linije, ugasen je tada najmoderniji racunski centar u Evropi, racunar koji je Beobanka imala bilo ih je samo 3 na svetu. Ode sve u stečaj koji traje i dan danas...A gde su pare iz stečajne mase? Sve sto su naše banke naplacivale bilo je sice premo ovim koje su doveli po instrukcijama jer su zato i dovedeni ovde kao „experti” „spasitelji”.
Danas te banke gule kozu sa ledja našim gradjanima, kamate astronomske i to je sad sve ok a kad je Beobanka napacivala neko sice onda je to bila pljacka. Taj Mladja je radnike Beobanke proglasio lopovima, da li narod zna da radnici nisu dobijali plate nego su te plate isle za penzije pa tek kad može ide plata za radnike koji su radili dan-noć.Radili su i za vreme bombardovanja kad su Mladjini iz SDK bezali kuci...
keser
20. avgust 2019. u 12.41
Има ти свега.
Али реално,

већина фабрика почела је да пропада још осамдесетих.

Зар то нисте знали?
dulebg
(posmatrach)
20. avgust 2019. u 15.45
Кесеру,
одма после Титове смрти кренуо је план разбијања Југославије. Она је предата ММФ-у, који је почео да заврће уши. Кажу да је током 80-тих укинуто 600.000 радних места, народ се покупио и отишао за Швабију.
Werba
(N/A)
21. avgust 2019. u 05.12
@ajduk, malo vise si omanuo, ima nešto i malcice istine...

Daklena,
Koštunica-Mladja-Boris-Karici..to je esencija lopuza, koji su unazadili Srbiju. Tu treba pridodati i Maju Zabu. (Gojkovic)Djilas i njemu sl. (ima ih k'o drva) bili su gusari operativci. Još uvek su tu i ne odustaju...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.