Diskusije : Politika

 Komentar
Куповина диплома
dulebg
(posmatrach)
22. mart 2019. u 05.15
http://snippits-and-slappits.blogspot.com/
Већ сам писао: не знам шта се народ потреса око купљених диплома? Ако неко без знања седне ма сето где се знање тражи - биће проваљен за сат,л најкасније за месец дана. А ако знање и не треба - та онда је баш свеједно и каква је диплома.
dituartu
(eng)
22. mart 2019. u 08.34
Tako je eto pitaj zanatliju reci će ti da u kapitalisticko-liberalnom raju ne treba skola nego znanje,niko te ne pita za diplomu nego šta znaš a znanje ćeš steci kod njega u privatnoj firmi u kojoj možeš da se zaposlis samo ako nešto znaš..Šta će vam skola.
Novak
22. mart 2019. u 08.55
Ja moju nisam kupio al sam zato sa njom radio, zaradio i odradio.
Ovde je prošlo vreme da se za papir ne pita, i te kako se trguje
sa titulama. Za hiljade radnih mesta trazi se „certifikat” i Licence.
Imati vezu za posao nije protivzakonito već poželjno i preporucivo.
Ostati na radnom mestu iskljucvo zavisi od ličnih sposobnosti, kvaliteta i potrebe. Komp. netvork poprima zapanjujuce mere kontrole
nad svim i svacim, da vise nema razloga nešto kriti, već naviknuti
sa zivotom sve se vidi sve se zna, bas me briga, ha, hah ha.
Lorka
(поета)
22. mart 2019. u 13.15
Стјецање диплома без знања није никаква новост ни на истоку ни на западу.
Разлика је само у вредновању тих диплома и вредновању знања.
Балкан је неразвијено друштво које не уме да вреднује ни диплому нити знање. То је последица титоистичких закона по којима је било довољно да имаш одређену диплому па да постанеш руководилац на неважним функцијама где се добијала одлична плата. Али, у титоизму није постојао институт вредновања нечије дипломе и провере дотичног знања.
Ипак, ни у титоизму ниси мога да будеш хирург ако немаш знање. Могао си да будеш посланик, партијски секретар, директор неке фирме за шта је довољна диплома про-форме, али хирург и електроинжињер - никако.

Данас на Балкану, богме, купују дипломе и за хирурге и тешко пацијентима, јер за смрт пацијента у балканском анархичном неолибералном систему - нико не одговара.

А ево како то раде на Западу:
Факултети имају акредитације и одређује им се ранг. Диплома високо-рангираног факултета са акредитацијом има предност у односу на диплому неког нискорангираног факултета. Али та предност је само у 'тријажу' апликаната за посао тј. њиховој селекцији за интервјуисање. Након тога ти диплома ништа не значи, јер следећа фаза је тестирање знања. Они који прођу тест знања, тек добијају шансу за интервју и од стотину врхунских кандидата који су прошли све тестове - посао добије онај ко је и на интервјуу показао најбоље квалитете. АЛИ ТАКО ЈЕ САМО НА ПОСЛОВИМА ГДЕ ЈЕ ПОТРЕБНО ЗНАЊЕ и где би послодавац изгубио новац ако запосли фолиранта.
Међутим, за џабалебарошке послове у политици, невладиним организацијама итд - исто је и на западу. Посао добијају они који имају везу, или су чланови педерских организација. Игром случаја сам упознат са историјатом једног младог педера који је завршио докторат и добио постдокторат на плагијаторству и радовима које су му радили 'професори' из педерске организације (у замену за хомо-секс, наравно). Али то може на фолирантским пољима као што су идеолошка подручја на којима слушалац тих бла-бла предавања не може да умре као што пацијент умре под хируршким ножем.

Балкан, као неразвијено друштво, неће се те пошасти ослободити ни за наредних пола века. Јер, ако је услов да неко буде директор БИА, полиције и слично, да има факултет, а да му знање и не треба, онда ће се и дипломе куповати.

Starac_Foco
(--)
22. mart 2019. u 14.23
Mi koji smo na zapadu vidimo „zapad” po onome sto je oko nas, što se ne može generalizovati na druge države, ali izgleda ima dosta sličnosti.

Ja sam imao sreću ili nesrecu, da zadnjih 32 godine, otkako sam zavrsio fakultet, radim u 5 velikih kompanija.Najveca od tih je u stvari bila ona u SFRJ, gdje sam naravno bio samoupravljac. Stim sto sam za radio za inzenjering te firme koji sam za sebe nije bio ogroman, ali je i dalje imao oko 2000 ljudi.
U Kanadi sam radio (a i sad radim, povratnik po drugi put) za jednu veliku inzenjersku kompaniju koja je employee owned (dionice nisu na trzistu i mogu da ih kupe samo radnici ali po pozivu).
Pa sam radio za jednu veliku americku konsultantsku kucu koja je na otvorenom marketu.
Onda za državnu elektroprivredu (dakle vlasnik država tj provincija u Kanadi).
A radio sam i za vjerovatno najvecu non-profit organizaciju na svijetu, Ujedinjene nacije.

Dakle 5 raznih oblika vlasnistva. Ali uocio sam neocekivano veliki broj sličnosti među tim velikim ogranizacijama... Veze, nepotizam, neocekivano brz napredak lelemooda, haoticno okruzenje, previse birokratije, komplikovane procedure, nadobudni sefovi, neki se docepali visoke pozicije sa malo skole, podmetanju nogu, manjak onoga što se zove common sense (manjak zdravog razuma je obrnuto proporcionalan velicini ogranizacije...), itd...

A u vezi diploma na zapadu, slozio bih se sa Novakom. Prošla u vremenena kad te niko nije pitao za njih.

Tj, ovo drusto se pocinje djeliti na one koji su prakticno zavrsili samo osnovnu skolu i one koji imaju previse skole za posao koji rade.

Ono sto ja zovem osnovna je ovdasnja (Kanada) osnovna (8) + srednja (4) skola, ali posto su sve srednje skole gimnazije to ti ga dodje kao malo bolja osnovna skola. I ovi onda kad zavrse rade raznorazne rutinske poslove ili se doskoluju za zanatlije kroz praksu i još jedno godinu skole.

A onda dolaze ovi sa diplomom fakulteta. Gdje je postala redovna pojava da za vrstu posla koja se najcesce radi, ta skola rijetko zatreba... Velike inzenjerske firme kao ova u kojoj sam su prakticno prestale da primaju pripravnike koji nisu već magistri a uz to imaju visok prosjek tokom studija. I onda takvim, koji imaju velika ocekivanja u karijeri, daju nešto da rade sto su u moje vrijeme kad sam ja bio pripravnik radili tehnicari pripravnici.

A zaposaljavaju i doktore nauka kojima je to prvi posao da rade kao inzenjeri pripravnici. I onda te doktore nauka koji se nadaju nekoj akademskoj karijeri salju okolo po gradilistima da nazdiru kako oni razvlace kablove po kanalima. Eto do kojeg se nivoa ovdasnja diploma srozala...

A nije ni cudo jer pola mlade populacije zavrsi neki fakultet. Prosjecna cijena godine fakulteta (ako ne živis kod roditelja) je bar jedno $20k, pa ako se skoluju posudjenim parama, izaci će sa velikim dugom koji će godinama otplacivati. Dok su oni iz njihove generacije koji su su se prihlvatili busilice i cekica i rade neke majstorske poslove već odavno stali na noge kao samostalni, a dug nisu nikad ni imali...

Gore opisana situacija, da se na imalo bolje poslove primaju super inteligentni i i oni koji već imaju previse skole, dovela je do zanimljive promjene u odnosu mladih i skolovanih prema poslu. Lojalnost više ne postoji i uspjesniji među njima mijenjaju firme cesce nego cipele.

Prije 25 godina jedno od najtezis pitanja za odgovoriti na razgovoru za posao u Kanadi je bio zašto želiš da napustis sadasnjeg poslodavca. Velika vrijednost se pridavala lojalnosti, koliko si vjeran gazdi. I bar 50% kandidata za neki posao je palo na tome. Kompanijske HR guske su pravile dugacke naučne elaborate iz takvih odgovora ili odgovora na slična pitanja, tipa šta bi volio da ti piše na spomeniku kad umres... Sadasnjoj generaciji je vjerujem na pitanje zašto napustas sadasnjeg poslodavca vrlo lako odgovoriti - zato što skoro svi iz moje generacije to rade, pa što ne bi i ja...
NovakPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Novak
22. mart 2019. u 14.32
Ti Werba malo vise tamburas nego sto je potrebno, kad sam se
ja zalio na zivot pod Drugom Titom. Drug Sloba je meni kriv za sve a ne drug Tito. Svakako da da je u redu kritikovati svako drustveno uredjenje, ali razlika je rusiti, podržavati sistem svoje države ili sa njim saradjivati.
Meni je u Titovoj državi bilo odlično, da je Sloba dosao ranije ja bih pobego još ranije.
Novak
22. mart 2019. u 16.11
Druže Werba moje izvinjenje, spreman sam na punu odgovornost zbog
narusavanja ugleda druga Slobe.
oblica
(ima ih na pretek)
23. mart 2019. u 03.02
Tako je eto pitaj zanatliju reci će ti da u kapitalisticko-liberalnom raju ne treba skola nego znanje,niko te ne pita za diplomu nego šta znaš a znanje ćeš steci kod njega u privatnoj firmi u kojoj možeš da se zaposlis samo ako nešto znaš..Šta će vam skola.
---------------------------------------------------------------------
U principu je tako, ALI (govorim o prvilu u EU, ili vecini EU zemalja)

Kao nekvalifikovani zantlija si po „kolektivnom ugovoru” za tu i tu bransu uvijek u najmanjoj platnoj grupi, jer zakon ne dozvoljava da si u visoj bez za to radno mjesto potrebnog obrazovanja, a to znaci:
- u startu imaš za par stotina € manju platu, sem ako se nisi dobro „prodao” na razgovou pa ti dali malo vise, ali si svejedno u najnizoj grupi jer zakon ne dozvoljava drugacije
- kad mijenjas posao novi poslodavac nije duzan da ti uvazi godine prakse koje si stakao, znaci opet kreces od nule i to najnize plate u najnizoj grupi. Posodavac može samo dobrovoljno da ti da vise, ali nemas zakonsko pravo na to, jer nisi obrazovan za to radno mjesto
- i tako do kraja radne karijere... ako se u međuvremenu ne odlucis da se ipak uz posao i obrazujes i staknes bar neki certifikat za taj posao

Obrnuti problam: ako imaš previse obrazovanja za radno mjesto na koje si se prijavio, tasko da ćeš ga dobiti: poslodavac ne smije da ti da manje od tvoje strucne spreme, a onda si preskup za to radno mjesto. Ostanimo kod zanatlija: ako se trazi obični zanatlija (recimo konobar) ne treba mu onaj koji ima cartifikat „majstora” (sefa sale) jer te ne može platiti ispod tvoga obrazovanja a kao takav si mu preskup...

Ovo je samo banalan primjer i govori o problematici zašto je sve vise nezaposlenosti kod dobro obrazovanih ljudi iako na drugoj strani ima mnogo slobodnih radnih mjeste... A nije slučaj samo zanatlija već i akademika, njih pogotovo.
dulebg
(posmatrach)
23. mart 2019. u 19.13
I onda te doktore nauka koji se nadaju nekoj akademskoj karijeri salju okolo po gradilistima da nazdiru kako oni razvlace kablove po kanalima. Eto do kojeg se nivoa ovdasnja diploma srozala...
---
Прво вече када стигну нови регрути, десетари (иначе нешколована багра, пакосна на граЏане) питају:
- Има ли овде који ЕЛЕКТРОИНЖЕЊЕР?
- Ја!
- Е ти ћеш увече у 10 да гасиш светло!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.