Diskusije : Politika

 Komentar
Mnogo bolje se živelo u Yogoslaviji
seljakipo
09. februar 2019. u 16.38
Do kraja godine Srbiji stize novih (samo) 230 meleona za ...
https://tinyurl.com/y3tge36q
Werba
(N/A)
09. februar 2019. u 17.13
Skoro 40 godinica posle Joze stizu za naplatu njegovi krediti..
230 meleona evrova? Pa to nije ništa, Vodjin kartel to opljacka u Srbiji za 16 meseci...
Bazorilo
10. februar 2019. u 11.41
Срби би требали много да буду захвални другу Титу и његовој једнопартији
јер су Апк-ау дали само 6 Србских општина.Шта мислите,да су се сетили да им дају још коју општиницу?Баш би било гадно.Па се сетише да Хрватској добровољно препишу све што Титу паде напамет на Авноју,да од Србских земалја преведе и преда јој у прћију.Исто као што Хрушчов добродушно предаде Руски Крим,својој Украини.Све лепше од лепшега.Како су то само била лепа времена.Треба их се само сетити и уживати у прошлости.
WerbaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Werba
(N/A)
10. februar 2019. u 11.59
Mnogo si propatio zbog tih opstina, propade nacisto,-evidentno.
Uzgred, piše se Srpskih.
dulebg
(posmatrach)
10. februar 2019. u 12.09
Иза СФРЈ је остало мање од 30млрд$ дуга, тако да је свака република добила да враћа оно што је утрошено на њеној територији. Тако је Србији запало 6-8млрд, нисам сигуран. Па како 90-тих нисмо плаћали (накупило се и неке камате), то онда плаћамо још увек.

Али то су смешни износи спрам онога колико се данас задужујемо и колико смо дужни; не само ми, већ цео свет. Ево сад се чека да Италија откаже измиривање доспелих наплата.
dulebg
(posmatrach)
10. februar 2019. u 12.14
Стоји чињеница да је цена технике и гардеробе пала. До пре 90-тих није се баш тако мењала гардероба, аутомобили су били треш, и техника се тешко пазарила (само је дуго трајала). Није се бап толико ни излазило.

Е чега је било више: летовања, планинарења, свакаквог аматеризма, „радничких игара”, семинара по Златиборима и мору.
Lorka
(поета)
10. februar 2019. u 14.21
Све зависи од тога ком социјалном слоју сте припадали у титоизму, а ком социјалном слоју припадате данас у вучићизму, тадићизму и осталим измима.

Раднички и сељачки слој у титоизму није живео ништа боље од радничког и сељачког слоја данас. Без привилегија су живели и тад и сад.

Разлика је само у томе што се данас знатан број из средњег слоја преселио у тај доњи - сељачки и раднички слој. С друге стране, горњи слој се бројно смањио, али је знатно увећао своје богатство.

Тржиште је данас боље снабдевено него у Титово време и олакшао се приступ многим недржавним услугама (лакше до телефонског броја, лакше до аута, телевизора, грађевинског материјала итд.). У титоизму, морао си да имаш везу чак и кад купујеш цреп за кућу.

Сељак и обичан радник није ишао на море ни у Титово време.

Предност Југославије у односу на данашње време била је само у томе што је човек имао већи простор за кретање и трговину, веће тржиште и мање отворене мржње међу људима. То је био једини квалитет који је требало ценити, али опасност по Србе је била већа тад него сад. Тад је антисрбизам деловао подмукло и скривено, док данас делује отворено, али од отвореног непријатеља се много лакше бранити.
seljakipo
10. februar 2019. u 14.30
..., al se nekad dooobro jelooo?!!!
Od kredita se zivotarilo a sad, se zivotinjari. Srbin danas najlakse živi al najgore u istoriji. Kad je u 1880tim u popisu; 95 % stanovnistva živelo u selima najteze se živelo al najbolje.
Lako je bilo raniti oni 5% pametnih i bez kredita.

Kako danas ovi preostali 5% seljaka da rane ovi 95% bezmotike leba lezilelebasa i još bez kredita

..., zamena motike za kredit = lep zivot,... tako su se facale muve zunzare na lepak od 45te, (aa shtash mrav ko mrav naucio da rmbaci)

Uzgred za muve zunzare: piše se a i izgovara i srPski i srpski
seljakipo
10. februar 2019. u 14.38
..., srPski i srpski
Popaj
10. februar 2019. u 16.24
„Države nastale nakon raspada SFRJ danas imaju ukupan spoljni dug od oko 145 milijardi američkih dolara (oko 133 milijarde evra), što je devet puta više nego krajem 1990.

Hrvatska, Slovenija i Srbija imaju danas pojedinačno veći spoljni dug, nego što je bio za celu SFRJ.”

https://tinyurl.com/yxckxezy
dulebg
(posmatrach)
10. februar 2019. u 16.57
До 1980-те мого си да препознаш сељака по оделу, по сиротињи. Међутим тада наступају времена ПОЛУТАНА. Имао си у кући 2 плате, тајкову пензију, 10 хектара обрађено, нешто стоке, воћа, мало се крало из фирме и радило кући, мало носило у фирму па радило тамо.. капало одасвуд! Тад су ти полу-сељаци кренули на море, кренули да школују децу и ни по чему ниси могао да их разликујеш од службеника. Штавише - 90-тих су још само они могли на море, приређивали испраћаје, свадбе и сахране да се то памтило.

Е сад су их убиле маказе цена. У послењих 25 година нафта је поскупела 3х, а житарице остале где јесу, тј.ушли су велики играчи у Русији, Канади, Казахстану, Бразилу и раде житарице супериорним техникама.

Башка што НИЈЕ ПОСТОЈАЛА производна фирма да није имала организовано летовање, радничке игре, семинаре за тетка-рачуновође, финансирала дечије секције и зимовања.
baresh
(zanatlija)
10. februar 2019. u 20.13
„Mnogo bolje se živelo u Yogoslaviji”

Neosporno,

Međutim; kada su poverioci zakucali na vrata da naplate dug,
ista se raspala po scenariju 'domino'.
MarkizDeNoviSadPoruka negativno ocenjena. Pokaži

MarkizDeNoviSad
(Sinter)
10. februar 2019. u 23.47
Kako objasniti polutanu Duletu da su 30 milijardi pre 1979 mnogo vise nego 150 milijardi sada kada radi stamparija. Baznian je to ko i Mikulic
koji je uzimao kredite ili Djuranovic još jedan gorstak.

seljakipo
11. februar 2019. u 02.51
..., onomad jedna budala rece: $1 meleon 80-e ima kupovnu vrenost $15+ meleona danaske. (Cista visa matematika za medvede)
dituartu
(eng)
11. februar 2019. u 07.58
Jugoslavija se zaduzila oko 100 milijardi,vratila je 79,pred rat 91-ve je ostalo 21 milijarda.Od tih para je izgradjeno sve sto vidis i sto si video tokom zivota u YU...IZGRADJENO kažem
MarkizDeNoviSadPoruka negativno ocenjena. Pokaži

MarkizDeNoviSad
(Sinter)
11. februar 2019. u 08.22
Ne lupetaj neznalice. Bacane pare na sumanute projekte Obrovac, Feronikl, 10 smrdljivih celicana, i tako dalje. Od Djuranovicevih para finansiran avion Orao i M84 i M80. Jedva upotrebljive krntije.
dituartu
(eng)
11. februar 2019. u 08.36
Sinteru,dugogodisnje druzenje sa kerovima ti je proizvelo da pocnes da razmišljas i ponasas se kao ker uvek ti treba gazda.(javi se kerovodji zanatliji taj je gazda milioner)

Da se vratim na tvoj glupi komentar:
Naravno da je bilo promasaja spori li to neko ,jeste bilo je potrosenih para na propale projekte.

Meni dodje lakse ako omane neki projekat pa se par stotina miliona baci u vetar bar se probalo, nego da milijardu dolara pokupi jedan tajkun,nekako mi lakse da gledam.
MarkizDeNoviSadPoruka negativno ocenjena. Pokaži

MarkizDeNoviSad
(Sinter)
11. februar 2019. u 09.10
Tebi je lakse da gledaš da pare propadnu nego da taj tajkun zaposljava slepce kao ti za male pare. To je problem sa vama crvenim bitangama. Uglavnom sposobniji lopovi među vama zavrse kao tajkuni, nema mesta za sve bitange. I onda oni moraju nekog ko vise vredi da plate vise. Tako se izbegava vasa uranilovka da svi imaju veoma bliske plate. Pa vodeci inzenjer sada ima 10 puta vise nego cistacica a kod vas je bilo samo dva puta.
dituartu
(eng)
11. februar 2019. u 09.46
Odlicna ti je ekonomija i strategija da tajkun pokupi milijardu dolara-eura a ostala buranija po dvesta mesecno, prosek plata je 2000.Ma bitno je da se radi a ne da se zabusava i lencari.
dituartu
(eng)
11. februar 2019. u 09.59
Sinteru, uranilovka je napustena 1950,u YU je bio samoupravni socijalisticki sistem. Kompanije su bile potpuno nezavisne i raspolagale novcem i ulaganjima, borile se za trziste, neke bile ekstremno dobre neke loše,u onim dobrima plate su isle i do 1500 dm,imalo se putovalo se nije se gladovalo, taj YU sistem je bio drugaciji od sovjetskog gde je država upravljala svakom porom kompanija. Nemas ti pojma sinteru rekao sam da si pokupio mozak od kerova, možda ih i jedes traperu, ne bi me iznenadilo.
Bazorilo
11. februar 2019. u 10.39
У Титовој Ју,богатсво је било сконцетрисано на врху пирамиде,а како се ишло према основи оно је бивало све правилније распоређено.Тако на последњој инстанци скоро да није било разлике међу радницима.Но то се односи на период од 1960.Али захваљујући јакој привредној експанзији
западних земаља,отворен је био још један важан вентил у друштву,јер је десетине хиљада радника годишње одлазило трвухом за крухом.
MarkizDeNoviSadPoruka negativno ocenjena. Pokaži

MarkizDeNoviSad
(Sinter)
11. februar 2019. u 11.02
Samo su cistacice zloupotrebljavane od Ckrbica, Markovica, Krcuna i sl koji su ih posle heftali po zlatiborskim i tarskim otelima posto bi im neukima glasanjem shebale inzenjere i pravnike. Sad recimo Toma Diploma šta sve on može sa svojim cudesnim znanjima. Ih.

Sad cistacice rade u svojim firmama i tu ih sefovi heftaju ne drugovi iz CK. Oni imaju sponzoruse.
Power12345
11. februar 2019. u 12.40
Bili su puno Ozbiljni ljudi, rad, proizvodnja, industrija, poljoprivreda..na selu ko je imyo 10 hektara max zemlje se radilo i ručno bio proizvodilo...,i žene su bile žene..danas rijalit društo..demokratija ..nit znaš ko pije ili plača
baresh
(zanatlija)
11. februar 2019. u 13.51
„”Države nastale nakon raspada SFRJ danas imaju ukupan spoljni dug od oko 145 milijardi američkih dolara (oko 133 milijarde evra), što je devet puta više nego krajem 1990.„

Sasvim logicno, u protivnom ista se nebi raspala.

p.s. 'zlo radjenje - gotovo sudjenje'...
seljakipo
12. februar 2019. u 00.29
..., bem ti sunce kalajsano, kad pomenes shugoslaviju iljadu komentara
moderatore izdajajaj temu odma
Odesa
(надежда, вера и л)
12. februar 2019. u 10.35
Mnogo bolje se živelo u Yogoslaviji ...да то је размишљање с тановишта филозофије дебелог црева !!!
Lorka
(поета)
12. februar 2019. u 10.55
Па правите је поново ако вам је у њој било боље! Шта стално кукате за Југославијом и Титом, као да је могуће оживјети мртваца?!

Ено, Месић вам је још увијек жив. Он вам је разбио Југославију. Што га не линчујете?
Starac_Foco
(--)
12. februar 2019. u 15.23
Ljudski mozak ima tendenciju da glorifikuje stara dobra vremena i rado se sjecajuci dobrih stvari zaboravljajuci ono loše.

Ja lično nisam živio bas dobro u tom sistemu pogotovo u djetinjstvu. Nije se imalo. Prvi put u zivotu sam vidio more sa 15 godina, na eskurziji u 8. razredu. Niti su dobro zivjeli moji roditelji ni njihovi roditelji. Mucenici seljaci na skrtoj zemlji i brutalnoj klimi... Imao sam 4 godine kad je u selo dosta struja. Toga se sjecam kao da je juče bilo, ali samo tog momenta, ono kad se upalila sijalica. U sredini u kojoj sam ja odrastao to je bilo tipicno. Do jedno 70-neke samo je jedan u selu malo bolje živio i imao televizor. Svi smo isli kod njega da gledamo neke emisije... Za onoga ko je odrastao u krugu dvojke ovo vjerovatno izgleda kao da sam živio na drugoj planeti a ne u istoj državi...
BGMangupuNYC
(derem Franjevce)
12. februar 2019. u 23.14
još malo pa na Mars i tamo osnujemo novu zemlju bez duga...
Power12345
13. februar 2019. u 04.25
nije to samo kod nas i po svijetu je slično samo jalo drugačije upakovano smrdi al nečuješ da smrdi tj miriše..počev od jela, piča, bontona, zakona - smeš svašta a u suštini ništa...
Za tipično ex Yu vidite i sami

Reke pune smeća, gradovi , pi.čkice vode kerove pudlice a tetovirani ćupovi džukele i šta drugo sem lokanja i perverzije možeš čuti.
tv namjenjen staležu ne da nešto pametno vidi čuje no ljudima da dr.kaju i bleje.
Vi koji ste ovdje na stranicama SC ste isti ili gori...
Power12345
13. februar 2019. u 04.38
pritisko pre no što sam hteo...
faktično ni pre nisu ljudi bili bolji ili lošiji..manje su znali, vidjeli, čuli, okusili, isprobali i dr..

čovjek što god više zna je opasniji kako po sebe tako i okolinu..podjimo od kamena, praćke, koplja, baruta, hemije, elektronike, atomsko doba i ljudi..sitih stomaka a gladnih očiju
Starac_Foco
(--)
13. februar 2019. u 07.12
A evo primjera „starih dobrih vremena” kako ih je Dule definisao, kao i konflikta i percepciji:

техника се тешко пазарила (само је дуго трајала).

Prvi dio recenice je tačan ali za drugi nisam bas siguran. Sjecam se cijene video rekordera od 1000 DEM. Za to je prosjecan Jugosloven morao da radi jedno 3 mjeseca.

Neka tehnika jeste dugo trajala, npr frizideri cuvene marke Obod su mogli da drndaju i po 40 godina. Ali to nije „dokaz” da i neki danasnji kineski frizidrcic neće da potraje toliko ako će neko da ga drzi u kuci 2 genracije. Nema tu šta mnogo da se pokvari.

Ali televizori npr, su se onda kvarili jedno 5 puta vise nego ovi danas. U prosjeku jedan kvar godisnje. Dok ovi danasnji, ne bih bas znao statistiku, ali od jedno 5 televizora koje imam starih od 1-10 godina nijedan se nikad nije pokvario. Još.

Nije onda tehnika dugo trajala zato što je trajala, već zato što se krpila decenijama... Sjecam se jedne musterije kojoj sam često popravljao TV dok sam bio student a i kasnije kao mlad inzenjer. To mi je donosilo neku dodatnu crkvacu. Stari cjevas TV. Dosadilo meni da se patim sa tim pa ga pitam dokle misli da ga krpi. Kaže on: dok mu stranice ne satrunu... A imao je drvene stranice (tj iverica) cuvene marke Rudi Cajevec...
PrecaninPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Precanin
(Нека буде борба )
13. februar 2019. u 14.15
Није „ураниловка” него „уравниловка”, стоко полуобразована...
Даље нисам читао...
Precanin
(Нека буде борба )
13. februar 2019. u 14.29
За вријеме Шугославије тврдоћа мог носача кондома је била 2.4 роквела. Данас је 1.2 роквела. Закључак, у Шугославији се живјело 2 пута боље.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
14. februar 2019. u 06.30
Eh Foco,

Podsjeti me na frizider na vikendici koji još radi, a kupljen je 1969-te. Kad bih kako mogao naći rezervnu gumu za vrata. ;)
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
14. februar 2019. u 06.41
„Па правите је поново ако вам је у њој било боље! Шта стално кукате за Југославијом и Титом, као да је могуће оживјети мртваца?!

Ено, Месић вам је још увијек жив. Он вам је разбио Југославију. Што га не линчујете?”

Eh kukamo. U pitanju je proces gdje smo nešto promijenili i poredimo ga sa prethodnim da vidimo rezultat. Svrha pominjanja stvari koje su nekad funkcionisale dobro je da se koriguje nova situacija. Ako nije donijela ocekivano poboljsanje.

Lincovati Mesica neće poboljsati stvari.

Starac_Foco
(--)
14. februar 2019. u 09.31
Možda ja imam za tebe jednu polovnu gumu Pjerivoje :). Moj pok punac, Bog da mu dusi prosti, volio je da skuplja stare frizidere, pa ih još uvijek ima nekoliko oko kuce...

Što se tiče dobrog zivota u onom sistemu, čak i neki rusi, obični smrtnici, su zalili za onim pravim komunizmom. Prije vise od 20 godina sreo sam jednog Viktora, nije bio nacelnik ničega niti sekretar komiteta već obični elektricar (ali dobar), koji je tada radio za ono doba vrlo solidnu platu od $500 (solidnu za situaciju u bivšem SSSRu tada), za jednu stranu kompaniju u rudniku zlata u Kirgizstanu, na nadmorskoj visini od 5000m. Kaže on: bilo je bolje dok mi je plata bila $10. Kako pobogu Viktore? Kaže, fino, stan bio $1...

A zakacio sam i ja nekoliko godina relativno dobrog i bezbriznog zivota u tom sistemu. Ne vidim sto je grijeh pominjati da je to postojalo.

Kad zavrsih fakultet i poceh raditi, bijase jedno vrijeme dobro. Nije moralo mnogo da se radi, skoro da je bilo po volji. Niko ne goni, ali nisam ni zabusavao. Plata ne bijase losa, a pomagala je i inflacija uz muljanje sa cekovima, devizama itd. Kupih novog Yuga 2 puta. Zadnjeg sam cekao 6 mjeseci.
I onda konacno na vrata zakuca demokratija... Dok je „kucala” dogadjale su se cudne stvari. Npr:

Cekam nocu u redovima za benzin da bi mogao u Yuga nasuti koliko je moglo stati, sto potrosim za 3 dana. Na kraju sam isao po gorivo iz okoline Sarajeva čak u Uzice. Blize nije bilo. Nisam ga prodavao, za ličnu upotrebu.
Uhapsise me jednom u Uzicu sa još dvojicom mucenika kao ja dok smo iz rezervoara pretakali u kante (nisu na pumpama ni uz mito pristajali da sipaju u kante, pa smo tako po nekoliko puta pretakali). Dovedose nas u stanicu milicije u gluvo doba. Kažu, nešto se domundjavate ispod našeg mosta, da vi niste ZENGE (rat u HR je već bio poceo)?
Kakve ljudi ZENGE mi smo obični smrtnici...Treba nam benzina, kod nas ga nema ni za lijeka (dok te nestasice u Srbiji uopste nije bilo iz nekih razloga).
Ne vjeruju.
Probudise kriminalistickog inspektora u 3 ujutro. Dodje taj, obavi poduzi razgovor sa svakim pojedinacno, uze nam otiske prstiju, slikaju nas iz dva profila. Bijase razuman covjek, shvati sto smo tu, pusti nas kuci. Ali uzese nam sve kante sa benzinom, ostade samo ono u rezervaoru...

I onda „demokratija” preraste u anarhiju pa anarhija u još gore. Probudim se 5. aprila 1992 i čujem u daljini paljbu haubica...
Lorka
(поета)
15. februar 2019. u 10.48
1945. године - нацисти су поражени.
1995. године - нацисти су победили.
2045. године - ???
baresh
(zanatlija)
15. februar 2019. u 12.10
Drugim rečima smena generacija ;„sjasi Kurta da uzjase Murta”.

1945 nacisti predali vlast komunjarama
1995 nacisti preuzeli vlast od komunjara
2045 ko će mu ga znati...
Lorka
(поета)
16. februar 2019. u 13.07
2045. ће коначно да сјашу и нацисти и комуњаре са народне грбаче.
baresh
(zanatlija)
16. februar 2019. u 15.16
Obzirom da su komunjare otisle na smetliste istorije,jedino
ostaje da odu fasisti...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
17. februar 2019. u 08.42
Stavim ja sator u gepek da ga vratim tetku nakon mjesec dana (volim YU) u kampu na Jadranu. U povratku me policajka zaustavi i pokazuje stop znakom prednji dio tristaca.
Znaš li Pjer koji je danas dan?
Ja još ne shvatam sto me je zaustavila.
„Auti sa parnim tablicama ne smiju voziti četvrtkom” (ne volim YU)
Lorka
(поета)
17. februar 2019. u 19.13
Obzirom da su komunjare otisle na smetliste istorije,jedino
ostaje da odu fasisti...
**************************************************
Нису они отишли на сметлиште историје. Данас су само променили дресове и владају, негде као наци-демократе, негде као квази-демократе, а негде као демонократе.

Нацизам се скривао у редовима СКЈ. Ако 14. конгрес СКЈ, познат као конгрес распада, није доказ, онда заиста не знам који други доказ би био бољи.

Тито је свесно оставио такав систем иза себе (у смислу 'после мене потоп')!

Иза паметног државника држава траје вековима. Иза лошег државника, она се распадне након неколико година. Паметном доста.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
19. februar 2019. u 05.34
Нису они отишли на сметлиште историје. Данас су само променили дресове и владају,

Istina, sto rece jedna baba:ne može covjek uci u crkvu za Bozic od komunista koji se guraju u prve redove. Progledali.

Нацизам се скривао у редовима СКЈ.

Nacizam ili nacionalizam? Tanka linija ih razdvaja. Dok je naroda biće i nacionalizma. Narod koji ne kontrolise „svoje” koji prelaze liniju će imati problema sa napaljenim „njihovim”.

Тито је свесно оставио такав систем иза себе (у смислу 'после мене потоп')!
Иза паметног државника држава траје вековима. Иза лошег државника, она се распадне након неколико година. Паметном доста.

Ne mislim da je u pitanju bila namjera. Organizacija države i pristup sa predsjednistvom je u to vrijeme izgledao racionalan. Mada neefikasan. Šta je rasturilo YU, decentralizovana organizacija sa jakim republikama ili teznja da se centralizuje je kokos ili jaje? Ako mislis da je Titi ostavio sistem za potop, koji sistem bi bio uspjesniji?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
19. februar 2019. u 05.46
Seljak,
Hvala za pjesmu. Prvi auto svojim novcem kupljen, Jugo 45, crvene boje. Nije vidio Trsta, ali Minhena jeste. I benzina iz flasa od 2 litra. Rupa od metaka na krovu. Izvlacio mene i komsijsku djecu iz opkoljenih gradova...O jabukama, krompiru i ko zna šta sve nije vozio da ne pricam.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
19. februar 2019. u 08.59
Hebala vas Jugoslavija da ste ista valjali bili biste i danas u njoj. Neće ni EU dugo sa vama.

bareshPoruka negativno ocenjena. Pokaži

baresh
(zanatlija)
19. februar 2019. u 13.33
Нису они отишли на сметлиште историје. Данас су само променили дресове и владају,
----------------------------------------------------------

Da pojasnim: odnosilo se na one koji su se sticajem ratnih okolnosti
nametnuli narodu na grbacu. Potom se pod izgovorom drustvene pravde
i jednakosti nasilno uselili u tudje domove, a vlasnike po kratkom postupku i bez suda proglasili narodnim neprijateljima.
Docim ovi koji su promenili dresove i vladaju - tek dolaze na red
za djubriste.
E sad ako smatras-te da oni prvi nisu otisli na smetliste,
a može biti da neće ni ovi sto su promenili dresove,neka vam je
na utehu - do daljnjega.

p.s. samo;lično mišljenje...

seljakipo
19. februar 2019. u 16.56
..., вук длаку мења, ал ћуд никад
Lorka
(поета)
20. februar 2019. u 00.27
Nacizam ili nacionalizam?
******************************************
Пјер, немојмо се заваравати - био је то нацизам.
Оно што се у титоизму, иза кулоара, еуфемистички називало 'непринципијелна коалиција' - заправо је била нацистичка антисрбска коалиција у редовима СКЈ која је на крају и довела до преузимању власти од стране нацистичке тројке Туђман-Месић-Изетбеговић. Међутим, пут ка њиховој владавини (на 'њиховом простору') отворили су типови попут оних који су водили борбу против 'србске хегемоније' унутар СКЈ. Покрети и коалиције које су усмерене против једног одређеног народа, без обзира у оквиру које идеологије се појављивали, титоистичке, фашистичке, или неке треће - представљају суштину нацизма.

Србски национализам је био сасвим бениган у односу на нацизам у форми антисрбизма који је функционисао и у СКЈ и у осталим антисрбским организацијама. Србски национализам напросто није гајио мржњу према другима нити се усмеравао на уништење других народа. Кад слушам неке будале који Милошевића оптужују за распад Југославије, и то само због једног говора на Газиместану у коме се обратио народу са 'браћо и сестре', а не виде Месића и Туђмана који поручују да ће Срби нестати са простора Крајине, или стати под једну шљиву - дође ми да повраћам. Ја сам свестан да гебелсовка пропаганда постоји, али не могу да верујем да на њу и дан данас људи наседају.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
20. februar 2019. u 05.01
„нацистичка антисрбска коалиција у редовима СКЈ која је на крају и довела до преузимању власти од стране нацистичке тројке Туђман-Месић-Изетбеговић. ”

Koalicija manjih je prirodno stanje. Uzrok je strah manjih od dominacije vecine. Pogledaj BiH gdje Srbi i Hrvati danas koaliraju da zastite svoje interese od Bosnjaka. Mislis da je bosnjacki nacionalizam u BiH benigan, a srpski i hrvatski nacisticki? Lijepiti epitet nacistiscki je nepotrebno.

„Србски национализам напросто није гајио мржњу према другима нити се усмеравао на уништење других народа. ”

I ja mislim da nije. Ali to je mišljenje dva Srbina bazirano na tome da ZNAMO šta nam je u glavama. Percepcija drugih naroda o tome šta ONI MISLE da je u našim glavama je ono sto određuje ponasanje. Je si li siguran da u odnosu na Albance nije u pitanju mrznja?

Jugoslavija je danas interesantna zbog nekih stvari koje su u njoj funkcionisale na dobrobit svih. Šta od toga u sličnoj ili novoj formi bi se moglo koristiti danas?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
20. februar 2019. u 05.18
не виде Месића и Туђмана који поручују да ће Срби нестати са простора Крајине

Sličnu poruku je imao i Karadzic Muslimanima. Prva misao mi je bila da su to rijeci i da je ono sto je bitno su djela. Djelo kad nekoga ubijes je nešto najjače. U mome sjecanju su dogadjaji u Dobrovoljackoj i Tuzli nešto sto je odredilo dalji tok rata u BiH. Pomislih na Borovo selo koje je bilo ranije gdje su Srbi pobili Hrvate. Ali postoji razlika u smislu da u prva dva slučaja pobijeni nisu bili opasnost, a u Borovu jesu. Mada smo mogli jednostavno pustiti zarobljene. Kako god okrenem subjektivno ne može covjek da izbjegne. Idemo dalje.
Starac_Foco
(--)
20. februar 2019. u 09.06
Premda je moje poznavanje srpske istorije povrsno, stice se utisak da vecina prosjecnih srpskih mucenika je rijetko kad, ako ikad, bila zadovoljna vlascu u zadnjih 1000 godina... Bez obzira da li je ta vlast bila komunisticka, kapitalisticka ili feudalna država.

U principu, većinom je uvijek upravljala manjina, i kurta i murta su se smjenjivali. Tako će i ostati.

Ove sadasnje vecina izgleda ne voli.
Vozda Milosevica takođe kao da vecina nije voljela.
Ne može se reći da je bas vecina Srba mnogo voljela ni druga Jozu.
A nije bas nešto silno voljela ni većinu Karadjordjevica, Obrenovica, itd, sve do Stefana Nemanje.
Sudeci po epovima i mitovima, kao da je jedini omiljeni vladar ever bio Marko Kraljevic :).

Postoji već sasvim dovoljno dokaza da Joza često radio za korist srpske stete, tako da od daljnjeg dokazivanje dokazanog i nema neke vajde.

Ali zar je za srpsku korist bilo izgubiti jednu trećinu populacije da bi se 1918 stvorila Jugoslavija? Ili zar je za sprsku korist bilo ponistiti pakt koji je sa Hitlerom bio napravio Pavle?

Sva bi ta carstva, i tursko, i austrijsko i njemacko propala svakako i da su srbi ipak malo mudrije pisali uz vjetar kad najjače duva, u kom slučaju bi nas sad bilo mnogo vise...

Kao sto Pjer rece, percepcije su drasticno razlikuju. Po hrvatskim forumima možeš da naidjes i na one koji vjeruju da nikad niko u istoriji nije toliko zahebao hrvate kao drug Joza. I mnogi zaista vjeruju da je to tako bez obzira na to što vecina srba misli upravo obrnuto.

Jedna od često podvlacenih percepcija je da ovi danasnji nisu u stanju ni da okrece ono sto je Joza napravio. To je u principu tačno, a kriviti za tu situaciju one sto su imali 5 godina kad je se Joza preselio na ahiret da su i dalje neki teski komunisti je besmisleno. Ni tada ni sada nisu otimali pravi komunisti već oportunisti.

A i stice se utisak da su ondasnji plackasi bili moralni kolosi za ove danasnje.
Lorka
(поета)
20. februar 2019. u 11.08
Пјер, не разумем твоје тезе. Ко је у Борову Селу био у нападу а ко у одбрани? Срби су у Борову Селу били нападнути од нациста. Јер, не заборавимо, нацизам је сваки облик насиља над припадницима других народа, а само из разлога што су други народ.

Не разумем ни твоје поређење изјаве Радована Караџића са Туђмановом и Месићевом. У Караџићевом случају, човек је упозоравао муслимане да не иду у насилну сецесију јер ће то изазвати рат који ће се њима разбити о главу. То је напросто била тактичка намера (неуспешна) да се муслимани одврате од сецесије и рата, а никако мржња према њима као етничкој или верској групацији.

Некоректно ти је и поређење коалиције у Босни са коалицијама на нивоу бивше Југославије. Муслимани у Босни данас показују јасну мржњу према Србима и јасну намеру за мајоризацијом друга два народа. Срби у Југославији нису мајоризовали никог нити им је то била намера, а то технички нису ни били у могућности. Па зар је могуће да страх Хрвата и муслимана од србске хегемоније сматраш једнаким страху босанских Срба и Хрвата од муслиманске хегемоније! Зар је могуће да мржњу гледаш на исти начин у оба случаја?
Па упореди само говоре и потезе истакнутих Срба у Југославији и садашњих истакнутих муслимана у Босни.
Јеси ли икад из Милошевићевих речи чуо да треба укинути Хрватску или Босну, да је Хрватска геноцидна творевина, да се хрватска химна шаље на уставни суд, итд?
Сваки потез Бакира Изетбеговића данас показује мржњу нацистичког типа. У Хрватској је позиција Срба много гора. То је отворени нацизам. Кад си од Срба доживео такав однос према мањинама и у било ком историјском периоду од ослобођења од Турака па до данас?

Зашто је Србија данас најмногонационалнија држава на Балкану?
Зашто је краљ Петар, након првог балканског рата, признао муслимане за браћу и оставио их да мирно живе у Краљевини, а могао је да их протера са осталим турским снагама? Зашто је краљ исто поступио након првог светског рата према муслиманима у Босни?
Зашто је хрватске официре примио у краљевску војску и дао им више чинове и боље положаје него србским официрима? Зашто су Срби прихватили Броза, Хрвата, да им буде шеф државе? Зашто су више прихватали многе хрватске политичаре на власти у Београду, него ли србске?

Ја сматрам да су Срби грешили у тако меканом односу према осталим народима, јер остали народи су показали да су покорни према јаком господару, а према слабом господару су веома агресивни. То је менталитет слуге. Ипак, то није поента, јер Срби никад нису ни имали менталитет господара нити намеру да то буду. Поента је у томе да се код Срба ни у једном историјском примеру није примила та нацистичка мржња према другима, без обзира што је било покушаја.

Веруј ми, поређење ти није утемељено у објективној стварности и догађајима.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
21. februar 2019. u 05.28
У Караџићевом случају, човек је упозоравао муслимане да не иду у насилну сецесију јер ће то изазвати рат који ће се њима разбити о главу.

Tako sam i ja razumio Karadziceve rijeci. Sem ovoga „nasilnu”. Secesija Mislimana i Hrvata u BiH nije bila nasilna. Ako pod nasiljem ne smatras da je bila protiv volje Srba. Kao ni osnivanje RS nije bilo nasilno. Alija je te rijeci razumio tako da je rekao naoruzavajte se. I onda su strane krenule u odbranu teritorija oruzjem. Ko je bio nasilan nećemo se izgleda nikad sloziti. Svak je vidio „njih” kao nasilne, a sebe kao branioca.

Manjina je dobra dok se ne buni. Uvijek će biti oportunista koji kroz „zastitu manjine od hegemonije vecine” prodaju maglu za svoju korist. Na nivou YU oportunisti su bili Tudjman i Alija. Na nivou Srbije Tachi i Ugljanin. U Bih Karadzic.

Vojnici u domu JNA u Sarajevu su bili opkoljeni i kad je veca jedinica poslana da ih oslobodi percepcija Muslimana je bila da „nacisti” napadaju Sarajevo. Dva policajca u Borovu su bila zarobljena i Hrvatska percepcija je bila ista kao i za vojnike u Domu JNA. Ne vjerujem da se iko može u potpunosti osloboditi subjektivnog.

Ono sto je meni bitno je da su svi podjelom dobili manje nego sto su imali prije nje. Muslimani su u BiH imali vlast, skupstinu zakone i mogli su većinom upravljati sa BiH. Da ne nabrajam dalje.

Vrijednost zajednicke države je da ponudi svima vise.
I ponovo: Podjela je za sada gotova. Kako iz ove situacije povratiti nešto sto je funkcionisalo?
baresh
(zanatlija)
21. februar 2019. u 09.12
„Kako iz ove situacije povratiti nešto sto je funkcionisalo?”

Da je funkcionisalo - nebi se samo po sebi raspalo.

p.s. „od Vardara pa do Triglava” - bez izuzetka...
Lorka
(поета)
21. februar 2019. u 10.15
Ако ти напади на војна возила и колоне ЈНА, или оно са старим сватом, нису насилни, ја онда не знам шта је насиље.
А насилна сецесија не подразумева само оружје, него и неуставност и безакоње. Сецесија Босне била је противуставна и на савезном и на републичком нивоу.

Како можеш рећи да то није била насилна сецесија, кад је и врапцима јасно да се она није могла завршити без оружја?!

Сецесија Републике Србске је легитимнија од сецесије БиХ. Наиме, сецесијом БиХ, Устав СФРЈ и Устав БиХ су престали да постоје. Дакле, РС више није могла да прекрши устав који је престао да постоји.
D-Man
(Analyst)
21. februar 2019. u 15.21
Пјер,

Чуди ме да се хваташ за поједине речи попут ненасиља Муслимана и Хрвата у БиХ.

Срби су били уставотворни народ и у Хрватској и у БиХ. Без сагласности Срба легално се нису могли отцепити ни Хрватска ни БиХ од СФРЈ.
Иначе, та уставотворност Србима у Хрватској и БиХ је проистекла из гаранција (очигледно лажних) да ће Србима у СФРЈ, без обзира из које да се републике, бити гарантовано живот у једној држави или, другим речима, у заједници са Србијом.
Наравно, ако ће сада да ми тражиш законски акт у којем управо тако пише ја ти га не могу пронаћи али уставотворност која је Србима обезбеђене и у Уставу бивше Хрватске као и у Уставу бивше БиХ се управо своди на то.

Када Муслимани и Хрвати у БиХ прегласају Србе и прогласе независност БиХ онда је то насиље јер се таква одлука није могла доносити прегласавањем већ само консензусом.
Исто тако је било и у Хрватској где су Срби преко ноћи избачени из Устава бивше Хрватаске.

У Хрватској је ситуација крајем осамдесетих и почетком деведесетих била још гора самим тим што су се доказане усташе враћале на велика врата у Хрватску из Канада и Аустралије. Српском народу у Хрватској је таква слика само оживела страхоте Јасеновца и других стратишта у којем се страдали Срби.

Трагична је била каква расправа о свему овоме јер пре свега Устав СФРЈ (какав год да је био) није ДОЗВОЉАВАО право на отцепљење републикама већ НАРОДИМА! Самим тим било какво отцепљење је било могуће само консензусом свих уставотворних народа и то у свакој републици па онда и на нивоу СФРЈ.
Сви смо довољно стари, и ти, и Лорка, и ја, да се сетимо како се тај распад СФРЈ ''одобрио'' од стране Запада пошто је био назван од стране Бадинтерове комисије некаквим престанком постојања (могу потражити како је тај морон тачно назвао сецесију; колико се сећам нешто попут распада, престанка постојања или какву ли је већ глупу правну глупост изрекао).

Запад је свесно поистоветио њихов појам нације (који представља државу) са нашим појмом народа (који код нас представља етничку групу). Иако је Уставом СФРЈ право на определење дато етничким групама на Западу су то кварно превели као право републикама (дакле, одређеним територијама).

Још је трагичније да ни дан данас НИКО од српских политичара није ни једном једином речју споменуо како се СФРЈ распала подлом преваром Запада. Ваљда неће да се замерају Западу, шта ли!?

Дакле, Пјер, насиље над Србима је вршено кроз кршење и савезног и републичких устава константно на штету Срба а у корист Хрвата и Муслимана. Наравно, говорим о периоду пре него што се почело пуцати. Србима је просто подметнуто да морају да реагују и Срби су са ПУНИМ ПРАВОМ то и учинили.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
21. februar 2019. u 19.34
„Da je funkcionisalo - nebi se samo po sebi raspalo.”

Yu je bila kao glineni krcag. Daleko je bio od nehrdjajuce posude, ali nismo bili zedni. Sad je razbijen i pijemo vodu iz komadica.

I kažemo da je bio dobar ne bi se razbio.
Starac_Foco
(--)
21. februar 2019. u 23.19
Још је трагичније да ни дан данас НИКО од српских политичара није ни једном једином речју споменуо како се СФРЈ распала подлом преваром Запада. Ваљда неће да се замерају Западу, шта ли!?

Evo makar jednog:

https://www.youtube.com/watch?v=rksBJB4Sefk

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
22. februar 2019. u 04.55
D-man i Lorka,

Natjeraste me da se podsjetim datuma na Wiki, i nadjoh potvrdu koliko je percepcija jaka. Tri vidjenja početka, srpsko hrvatsko i bosnjacko. Vrijedilo se podsjetiti.

Nema potrebe da me ubjedjujete. Ja u dobroj mjeri dijelim vase mišljenje. Recimo za Dobrovoljacku i Tuzlu. Sem što se možda vise trudim da razumijem druge strane. U lancu dogadjaja koji su doveli do rata svakome je trnu u tudjem oku manje bolan.

Ali izem li ga, od toga malo koristi. I još jednom: možemo li energiju usmjeriti na danas i sutra?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
22. februar 2019. u 05.05
U vezi percepcije pogledajte „Rasamon”

I da parafraziram Fukujamu: Raspad YU na bazi nacionalne podjele je doveo do haosa. Danas to funkcionise jedino kad se treba ujediniti protiv „njih” da odbranimo „naše”. On predlaze vracanje „”обједињујућим факторима„ – макар и старој доброј борби за економска права и могућности. У супротном, ни друштво, а ни nacionalne partije, неће моћи да функционишу као целина јер ће сви прождирати све. ”
baresh
(zanatlija)
22. februar 2019. u 09.21
„Yu je bila kao glineni krcag.”

Pre bi se reklo „Bosanski Lonac” u kojem su nastale (skuHane)
sve YU tekovine za dolazeca pokoljenja - do daljnjega. Pocev od
savjetovanja,slavnih ofanziva i dva zasijedanja kada su udareni
temelji bratske nam zajednice naroda & narodnosti...
Starac_Foco
(--)
22. februar 2019. u 11.01
Neki kao da imaju amneziju da je isti krcag postojao i dok je Jozek bio običan kaplar, mnogo prije zasjedanja avnoja, kad su ljudi od znanja i ugleda o tome imali šta da kažu (vojvoda Misic):

Ja sam sa tim načisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno i ekonomsko podizanje, daleko od svih političkih uticaja. Ako to ne može, onda se otcepiti, dati im njihovu državu.

Granice će biti gde ih mi povučemo, a mi ćemo ih povući ne onde gde naše ambicije izbijaju na površinu, nego onde gde istorija i etnografija kažu; gde kaže jezik i običaji, tradicija i najzad gde se sam narod po slobodnoj volji opredeli, pa će biti i pravo i Bogu drago.

A Italijani? Neka im je sa srećom. Neka se oni Hrvatima usreće. Ja sam duboko uveren da se mi njima nećemo usrećiti... Ti su ljudi svi odreda, prozirni kao časa, nezajažljivi i u toliko meri lažni i dvolični da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi.

Ne zaboravite Visočanstvo, moje reči. Ako ovako ne postupite siguran sam da ćete se ljuto kajati.
D-Man
(Analyst)
22. februar 2019. u 12.48
„Sem što se možda vise trudim da razumijem druge strane. U lancu dogadjaja koji su doveli do rata svakome je trnu u tudjem oku manje bolan.
Ali izem li ga, od toga malo koristi. I još jednom: možemo li energiju usmjeriti na danas i sutra?”

Пјер, то је прва и највећа грешка коју, генерално гледајући, велики број прави.

Шта теби вреди да покушаваш да разумеш другу и трећу страну када те две стране неће и не желе никако, ама баш никако, да разумеју тебе!

Ајде ти (а нађемо се често и у бањалучкој кафани) објасни неком Муслиману српски страх од новог усташтва крајем осамдесетих, Устав који је просто забрањивао право на самоопределење репбуликама (било је дато народима).
Ајде покушај да објасниш било коме (осим Срба) како је током трајања СФРЈ само један (и словима и бројем 1) Србин био, рецимо, Премијер или како се то онда звало Председник Савезног Извршног Већа!

Покажи им и изјаву Месића: ''Ја сам свој задатак испунио; Југославија више не постоји!'' и опет ништа.
Њима ће и даље бити криви Срби за све јер им је тако најлакше у запећак гурнути своји властити идиотизам те похлепу.

Због тога ми Срби не можемо, не смемо и не требамо да схватамо друге јер тим сами себи копамо рупу из које се никад нећемо моћи извући.
Свако наше саосећање са другима се схвата као неко наше покајање, као наша слабосто те као признање да смо ми учинили ово или оно док су они, је ли, анђели.

Треба гурати своју српску националистичку политику и то је то. Врло једноставно. Све друго нас води у пропаст.
Bazorilo
22. februar 2019. u 19.49
Ста рећи кад су ствари кренуле наопако.Сда се појавио неки угледни јеврејин који објашњава,да су Хитлер и Гестапо урадили добру ствар у Холокаусту,јер су наводно казнили лоше Јевреје.Па браћо моја докле може ићи издаја сопственог народа,од појединих људи.Ово полако измиче контроли.
dulebg
(posmatrach)
23. februar 2019. u 17.15
Нема друге и треће стране. Американци су (као ударна песница глобалоизма) одлучили да СФРЈ растуре и очисте од руског утицаја. Само растурање доносило им је 15-так бенефита, између осталог: ово је био покусни полигон за рушење других држава, посебно Русије.

Када рушиш неку целину, онда кренеш од мањинских група, подјариш њихово незадовољство, наоружаш их и упаднеш да их браниш од „злочиначког великосрпског хегемонизма”. То што можда паметни Словенци не би да се цепе - нема везе: њих ућуткаш, поставиш на експонирана места своје изабране будале. Убиства војника у Словенији чак нису морали да изврше Словенци - могли су немачки, енглески, француски специјалци, обучени у ТО Словеније.

Зато нема сврхе разумевати Словенце, Хрвате, Муслимане - јер сви су они топовско месо, а биће онако како много већи и јачи замисле и одлуче.
pravda_i_istina
23. februar 2019. u 19.03
amerikanci? ja se secam da su bili nemci, a ameri su se sprva neckali kao podrzvaju sfrj, i secam se i pesme danke dojcland, a posle njih englezi, i dandanas, a vidimo da eu može da vodi i politiku suprotnu americkim interesima, kada nemackoj treba severni tok

amerikenjci su za kosovo, spomenik bilu od siptara, hilari koja se hvali da je nagovorila bila da nas bombarduje, ali opet ponavljam to je prvenstveno bila i jeste koalicija 10 zemalja: evropskih zemalja, EU, i u tu uniju hoće srbija, neprijateljSku, neće srbija u neku americku uniju... sutra da amerika izadje iz natoa, ostaje 9 zemalja eu koje su bombardovale srbiju, eu ne a alternativu, ne damo kosov, niko ga od nas ne trazi, a sad siptarski lobista - KRATKO PAMCENJE.
Lorka
(поета)
24. februar 2019. u 02.39
Правда и истина, то што су Амери у почетку тобоже подржавали Југославију - то је био трик. Требао им је рат.

Замисли да су Амери пре рата јавно иступили са ставом да се Југославија мора расформирати. Шта мислиш, да ли би било рата? Не, не би га било! Југославија би се распала без рата, само што би у том случају и Срби водили легитимну политичку борбу за самоопределење.

То није одговарало ни Америма, нити Немцима, ни Ватикану, а ни Хрватима. Њима је требао рат - сваком због њиховог интереса. Главни интерес је био да се ратом спречи право Срба на самоопределење, а посебно да се Срби протерају из Хрватске.

А пошто за рат требају две стране, било је потребно да се ЈНА увуче у клопку. Та клопка је почела у Словенији када су Амери јавно 'подржавали Југославију' и охрабрили савезно руководство да интервенише у Словенији 'под условом да не буде насиља'. Наравно, тајно су подржали Словенце да пруже оружани отпор, као што су касније све отвореније подржавали Хрвате и муслимане у оружаној побуни. Кад се рат захуктао, више није било шансе да се он прекине.

Да Амери нису тако јавно охрабривали ЈНА на интервенцију, а тајно помагали и охрабривали сепаратисте де пруже отпор, да ли би се:
ЈНА усудила на интервенцију?
Словенци усудили на оружани отпор?
Хрвати и муслимани усудили да уђу у крвави рат?

Многи аналитичари су износили бројне доказе да је Америка (са западним сателитима) планирала крвави распад Југославије још много пре деведесетих година.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
24. februar 2019. u 07.48
ama bre budaletine postoji zvanicni dokumenat u US kojim se zabranjuje dalje finansiranje SFRJ, kao i banane posle nje nikada nije mogla da se finansira sama.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
24. februar 2019. u 11.05
Trebalo je puno mudrosti da se vidi ovo što se danas čini ocigledno. Na zalost oni koji su donosili odluke nisu bili dorasli vremenu. Neki kažu da je ekser u sanduk YU zakucao ugovor sa Kuvajtom za tenkove koji su Amerikanci izgubili.

Mada mislim da je krivljenje USA, Njemacke samo izgovor za loše odluke koje su donijeli oni koji su tad odlucivali. Kao i skretanje price na proslost od strane onih koji danas ne vode zemlju dobro.

baresh
(zanatlija)
24. februar 2019. u 11.48
„Neki kažu da je ekser u sanduk YU zakucao ugovor sa Kuvajtom za tenkove koji su Amerikanci izgubili. ”

Aha, bas tako nekako,
Jopet neki kažu da je to pocelo 80-ih izvozom „Yuga” u US.
a zbog čega je njihova auto-industrija tkr. bankrotirala...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
24. februar 2019. u 12.09
Baresh,
Puno je kockica u mozaiku koji dovede do nečega. Jugo nije imao neki ekonomski uticaj. Ali imao je psiholoski: Neko je pravio auto i profit sa 4500 USD. Mislim da se za toliko prodavao, kad je najjeftiniji americki auto bio oko 9000 USD. Najavljivala se Florida koja je mogla malo protresti americko trziste.
Koreanci su tad prodavali Poni. Mi smo svoju proizvodnju auta rasturili, a gdje su Koreanci danas.

Ali da ne bi bili samo poslije bitke pametni, mislim da se Koreji sprema nešto da se malo uspore. Vidjecemo.
bareshPoruka negativno ocenjena. Pokaži

baresh
(zanatlija)
24. februar 2019. u 14.10
„Jugo nije imao neki ekonomski uticaj. Ali imao je psiholoski: Neko je pravio auto i profit sa 4500 USD. Mislim da se za toliko prodavao, kad je najjeftiniji americki auto bio oko 9000 USD. Najavljivala se Florida koja je mogla malo protresti americko trziste.”

Pjer,

Koliko mi je poznato u tadasnje vreme prosecna cena auta
made in US se kretala oko $6.500 umesto navedenih $9.000,
docim onaj najjeftiniji ispod 6. 1/2. Razlog neuspeha(fijaska)
nije ekonomske prirode,već u konstukciji (body) auta, sto je
u prvom redu bilo neisplativo za autoosiguranje. Utoliko sto
pri udesu - tj. popravci steta prelazila vrednost auta, baska povreda vozaca.
Ovo sam saznao iz prve ruke od uvoznika 'Lade' u Kanadi,
a koji je pregovarao sa 'Zastavom' za uvoz 'Yuga & Floride'
80-ih. U potvrdu recenog tj neuspeha u CAN je vracanje prispele
posiljke auta od nekoliko hiljada auta - iz USA u SFRJ.
Starac_Foco
(--)
24. februar 2019. u 16.46
Yugo nije uspio na americkom trzistu... Nije uspio (tada ili ranije) ni Fiat, Peugeot, Renault, Citroen, sve su probabli...

Jugoslovenska država je jedino funkcionisala jedino za vrijeme diktature. Svejedno da li je diktator bio Aleksandar ili Jozo. Čim nije bilo diktature, propadala je.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
24. februar 2019. u 18.31
Baresh,

Pogledao sam 1987. Yugo je bio 4-4500.
Ford Tempo GL coupe 8500
Chevy Nova 8250
bareshPoruka negativno ocenjena. Pokaži

baresh
(zanatlija)
24. februar 2019. u 20.09
Pjer,

Zahvaljujem na ispravci - dopuni. Pa ipak nebi se moglo reci
da je bilo ko napravio profit od 'Yugo' - bez obzira na cenu,
već naprotiv.
Uostalom, Yugo je bio simbol opsteg standarda po onoj: „kol`ko
para - toliko muzike”. Identicno pomenutom vremenu kada se bolje živelo, sve dok nije stig`o racun za naplatu.

p.s. bese slatko - al` na kratko...
BGMangupuNYC
(derem Franjevce)
24. februar 2019. u 20.49
E pa Zidovi (Rockefeller i Rothschild) su stisli ceo svet i uvalili svakog u kredite koje ne mogu da se odplate sledećih 5 generacija, ništa ovo nije cudno ili novo i nema veze sa Jugoslavijiom ili Komunizmom krediti bi dosli i da je Kralj bio na vlasti zadnjih 100 godina...
baresh
(zanatlija)
24. februar 2019. u 22.02
Cudna mi cuda,

Niko nikog ne može uvaliti u kredit, ako se sam ne uvali.

p.s. 'sam pao - sam se udario'...
pravda_i_istina
24. februar 2019. u 22.12
Lorka,
cenim tvoj odgovor, i tebe generalno, znam da je amerika najveca od pomenutih 10 zemalja, i glavna ako gledamo nato pakt, vojno industrijski lobi ...
sutra evropa isto može da kaže da joj je amerika kriva za raspad, za migrante, za revoluciju...
a ameri će posle rusa, kriviti vanzemaljce tvrdeci da su rusi dobili vanzemaljsku tehnologiju, pa su zto najjači i sad već prete!
kad nestane odgovornosti, kad odgovornost prebacujemo sto dalje od nas dok je ne izbacimo sa zemlje, onda smo se pomirili sa nestankom
Lorka
(поета)
25. februar 2019. u 00.30
Правда и Истина, знам ја да смо најодговорнији ми (балкански народи).
То је она прича 'Скочи у бунар'. Ако скочиш - ко је крив?

Да су балкански народи нормални, не би тако лако наседали на англо-саксонске трикове. Уосталом, не би Балкан био тако лако запаљив, и увек економски заостао, да се у њему не нађе увек нека етничка, верска, или нека друга интересна група која ће гањати своју 'сувереност' на инострани миг.

Али кад видимо колико малих народа је растурио амерички долар, није чудо што се то изнова догађа и нама. Једноставно, не постоји систем који ће малим народима обезбедити имунитет од англо-саксонских подвала. Колико год да смо сами криви, а јесмо, америчку фабрику за производњу ратова по свету не смемо занемарити.
sns888
(yrke)
25. februar 2019. u 12.20
U Jugoslaviji se bolje živelo, jer si mogao da kupiš sve šta ti treba. Čuveno Jagodinsko pivo si mogao da kupiš u svakoj prodavnici, dok danas možeš da ga nađeš samo u Jagodini. Čuvena i izuzetno kvalitetna krema za lice Narcis je mogla da se kupi u svakoj prodavnici, a danas je ima samo u prodavnicama Mag. Da bi kupio običnu kremu za obuću Ilirija, moraš da prođeš ceo grad da bi je našao, dok si je u Jugoslaviji mogao kupiti u svakoj prodavnici.
Danas ima prodavnica koje su daleko veće nego one za vreme Jugoslavije. Problem je samo u tome što je u tim prodavnicama najmanje 90% robe najobičnije uvozno đubre, koje ja ne bih uzeo ni da mi daju besplatno. A normalnih i kvalitetnih proizvoda, toga danas gotovo da i nema.
bareshPoruka negativno ocenjena. Pokaži

baresh
(zanatlija)
25. februar 2019. u 13.43
„U Jugoslaviji se bolje živelo, jer si mogao da kupiš sve šta ti treba.”

Ziva istina,

Onda bilo samoupravljanje,bratstvo-jedinstvo,ora,trcanje stafete
i još kojecega cemu se divio vaskoliki svijet.

Pitali Cigu; jel` se bolje živelo u Jugoslaviji ili danas?
Cigo: Aaa, mlogo bolje u Yu. Onda bilo svega i svačega. Udjes
u prodacnicu uzmes šta o`s i kol`ko o`s. A danas;kamera `vamo,
kamera tamo...
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
25. februar 2019. u 16.06
Dvojica policajaca iz Pančeva uhapšena su danas nakon pljačke pošte u Jagodini.

Oni su maskirani i uz pretnju pištoljima od radnice pošte oteli oko 800 hiljada i pobegli sa lica mesta.

Pljačka se dogodila jutros oko 8 sati i 40 minuta u naselju Bagrdan kod Jagodine.

Tako nam je dobro.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
25. februar 2019. u 18.26
„kol`ko para - toliko muzike”

Para definitivno nije bilo.
Ali muzika...toga u YU nije nedostajalo. Pop, Rok, starogradske...

Voznja kuci poslije posla uz tu muziku upola krace traje.
https://www.naxi.rs/live
baresh
(zanatlija)
25. februar 2019. u 19.53
„Para definitivno nije bilo.
Ali muzika...toga u YU nije nedostajalo.”

Opstepoznato

'Samo nek je `leba & igara - na može nam niko ništa, jači smo od sudbine'...
Lorka
(поета)
25. februar 2019. u 21.11
Урке, слажем се да је данас све страна роба. Чак се не труде ни да преведу упутства и налепнице.
Али да се у Југославији могло купити свашта, са том тврдњом се не слажем. Било је, мало мало па редови за бензин, па пар-непар, па редови за уље, па треба ти веза за фрижидер и веш машину, па роба све словеначка (као да је и увозна)...
А да купиш новог исправног стојадина, требала ти је и веза и стрпљење, а за фармерке си морао да идеш у Трст...
Starac_Foco
(--)
25. februar 2019. u 21.30
U mom mjestu se pjevalo:

Nema Ave nema kave, nema zice bodljikave...

Ava je bila deterdzent koji su proizvodio u Tuzli, i generalno je bila jedno vrijeme velika nestasica deterdzenta.
Kava je bila kafa, sa kojom se takođe kuburilo, ima pa nema da se kupi (u tom 100% srpskom mjestu u kojem nikad nije živio ni jedan hrvat,svi su oduvijek kafu zvali kava a mnogo je zovu je i dalje tako).
Dok je zica bodljikava ona za ograde imanja, koju je takođe jedno vrijeme bilo problem kupiti, nestasica...
baresh
(zanatlija)
25. februar 2019. u 22.37
„Било је, мало мало па редови за бензин, па пар-непар, па редови за уље, па треба ти веза за фрижидер и веш машину, па роба све словеначка (као да је и увозна)...
А да купиш новог исправног стојадина, требала ти је и веза и стрпљење, а за фармерке си морао да идеш у Трст...”

Sve je to raja decenija precutno i sa gundjanjem podnosila,'samo da ne dodje do rata' - po Njegosevoj;„zlo se trpi od zla gorega”.

p.s. „Zlo radjenje - gotovo sudjenje”,kaže se u narodu.

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
26. februar 2019. u 06.26
„...jači smo od sudbine”
se pjeva danas, jer im ne može niko ništa. ;)
baresh
(zanatlija)
26. februar 2019. u 07.36
Upravo tako...

Duh predaka slavnih ima da se slijedi.
jer se nisu ucili zivjeti u b`jedi.

Rasli su uz filmove borbene,pornice,
grade disko klubove kasina kafice.

Prezirase marke, dolare i franke,
pa su po zadatku ispraznili banke.

S` modom ne zaostaju voze kola bjesna,
i preziru kritiku jer je neumjesna.

Ko se na njih drzne zna se šta ga ceka,
a potom će istraga trajat pola vijeka.

„nema odmora - dok traje obmana”...

baresh
(zanatlija)
26. februar 2019. u 13.41
„OZNA je najveci izdajnik svog naroda, čim su
prestali raditi braca zaratila,”

Stovani povjesnicaru,samo da te potsJetim, OZNA nikada nije bila
narodna niti uz narod, već iznad naroda.Kao uostalom i JNA,a koje su
bile produzne ruke KPJ. Svaki pripadnik OZNE i JNA morao je prvenstveno biti clan KPJ,- koju narod takođe nije birao.

Prema tome, nema reci o narodnom izdajstvu niti pak braci.
Oni su samo radili posao svojih naredbodavaca i sposora,a kojih
nije bilo u narodu kojem pripadaju...
Popaj
26. februar 2019. u 17.24
Kmetipo: „Mnogo bolje se živelo u Yogoslaviji”
*********************************
Ne govori sa punim ustima yogurta!

nniki
(Nanotech)
01. mart 2019. u 14.15
Bares:
„Svaki pripadnik OZNE i JNA morao je prvenstveno biti clan KPJ,- koju narod takođe nije birao. ”

Trebao bi biti vise specifican u svojim postovima, inače ćeš imati podosta zamerki, ismejavanja pa čak i mrznji od strane preostalih iluzionih komunista kao i njihovih potomaka, simpatizera, polutana i bastards-a. Cast manjini takvih koji su ili su sada posteni, iskreni i NORMALNI a poneke od njih je njihova savest naterala da se uz postovanje mole Gospodu Bogu za oprastanje, zaboravljanje i njegovu i za pomoć od svemocnog.

Specificno; veoma mali broj pripadnika JNA su bili komunisti (znaci nisu morali da budu komuisti) a vise od polovine njih nisu ni razumvali šta ustvari znaci komnizam, mada je vecina njih postovala i volela Druga Tita i partiju.

Na osnocu tvog uzorka, ipak verujem da ti je namera bila da napomenes da su samo VRHUNSKI JNA oficiri morali pravenstveno biti clanovi KPJ. Čak ne ni svi oficiri jer se clanstvo KPJ moralo zasluziti sa povereljivosti i odanosti KPJ a ponesto i sa sposbnosti. Naravno, bilo je i podosta onih mudrijih koji su odlucili da glume kako su poverljivi i odani ali i onih koji su postali clanovi KPJ kroze veze i poznanstva, u cemu su Crnogorci daleko najviše prednjacili.
nniki
(Nanotech)
01. mart 2019. u 14.38
Bilo je podosta dobrih ali i boljih zbivanja, zivota, produkcija, zabave, zdravlja, edukacije, muzike i sporta u Jugi nego posle nje.
Bilo je podosta i negativki od kojih su ponajgore bile suzbijanje Srbstva i Srbije i priprema za odcepljenje republika kao i za demonizitranje Srba. Na ovom su uporno radili anti-Srbi; skoro svi iz ostalih Yugo-republika i pokrajina kao i skoro sve nacionalne manjine iz Srbije a podosta i Srba iz vlade bivše JUGE i onih bastards i doope-glavaca kome je komunizam uspeo da ispere mozgove i to njihovom voljom, i one budaline koje su bili zakleti za bratstvo i jedinstvo.

Pionirska zakletva je bila jedna od boljih poteza vlade za bolje formiranje morala buducih generacija.
baresh
(zanatlija)
01. mart 2019. u 15.40
„Trebao bi biti vise specifican u svojim postovima, inače ćeš imati podosta zamerki, ismejavanja pa čak i mrznji od strane preostalih iluzionih komunista kao i njihovih potomaka, simpatizera, polutana i bastards-a.”

niki, koja & čemu svhrha za specificnost nekom ko je istovremeno
gluvonem a uz to i slep? Upravo to je bila KPJ koja je od svojih
podanika iskljucivo tražila bespogovornu odanost - do daljnjega.
Starac_Foco
(--)
01. mart 2019. u 17.01
Ko nije živio u oba sistema i funkcionisao u sličnim uslovima (radio slične poslove) teško može praviti objektivno poredjenje.

U javnom zivotu jeste velika razlika. Možeš da kritikujes državu, politicare itd, i da ti se ništa ne desi. Za sad, premda verbalni delikt se polako uvodi...

Ali u radnom zivotu, zapadnoj „demokratiji”, makar ovoj koju ja dozivljavam već vise od 25 godina, ako nisi bespogovorno odgovoran sefovima, solidne su sanse da ćeš dobiti nogu.
U Jozinom sistemu pak, sprijecili bi te da napredujes ako si antiprotivan ili politicki nepodoban, ali nogu si mogao dobiti jedino kad bi bukvano izmlatio sefa. A možda ni tada.

U velikim kompanijama u kojima sam radio i tamo i vamo ja sam uocio dosta sličnosti. Ispiranje mozga, politicke parole (i ovde skoro isto besmislene kao i one koje su izbacivali Jozini politicki komesari), aplaudiranje i ljubljenje dupeta na razne nacine je skoro copy/paste od onoga sto bijase kod Joze... Čak možda i malo gore - ovde je obavezno i usiljeno smijanje kad neki veliki sef nešto objašnjava, a tamo i nije bas bilo ako nije smijesno.

Isto tako i ovde postoje vise nego solidne sanse da budes gurnut u cosak ili nahebes zbog izjava koje se smatraju politically incorrect. Jedino je definicija politicke korektnosti razlicita zavisno na šta se primjenjuje. Kod Joze nisi smio kritikovati državu i partiju, ali si kao „samoupravljac” donekle smio kritikovati sefove u firmi. A ovde je obratno. Svodi se na ono, 'oćeš da te karamo sa Vazeljinom ili bez...
Lorka
(поета)
01. mart 2019. u 20.43
Nniki: Specificno; veoma mali broj pripadnika JNA su bili komunisti (znaci nisu morali da budu komuisti) a vise od polovine njih nisu ni razumvali šta ustvari znaci komnizam
**************************************************************
Ники, одакле ти ова информација? Да ли си овде мислио на војнике или на професионална војна лица? Сва професионална војна лица су морали да буду чланови СКЈ, иако то није писало ни у једном закону. Али, била је то директива Јосипа Броза: 'Све старешине ЈНА морају да буду чланови СКЈ'.

'Више од половине њих нису ни разумевали шта значи комунизам'...
Да ли си и овде мислио на војнике?
Пази, војна лица су у средњим школама и академијама изучавали предмете попут марксистичке филозофије, друштвено-политичког система, социологије ... држала су се тзв. јутарња инфомираса и политичка настава... изучавала се литература Маркса, Енгелса, Лењина, Кардеља, Бакарића, Тита... све базирано на комунистичкој идеологији и 'Капиталу'. Војницима се држала политичка настава 4 часа седмично. Партијски састанци у ЈНА су били чести, а веома често су били 'информативног и образовног карактера'. Постојала је такође честа обавезна настава за старешине у организацији такозваног оделења за МПВ (такође базирано на комунистичкој идеологији).

Старешине су глава војног система. Војници су труп. Војници су радили како глава каже. Тако је било по закону. А глава је била потпуно црвена и потпуно (дез)информисана. Ово (дез) има значај у речи коју сам написао. Не може се рећи да војна лица нису била добро упућена у комунистичку литературу. Али, да ли их је та литература добро учила (информисала) или не - то је питање за дискусију.

Истина, било је и понеко веома ретко војно лице које није било члан СКЈ, али такви нису могли да напредују.
Popaj
03. mart 2019. u 05.13
Lepa Brena - Jugoslovenka

Odakle si lijepa djevojko
Ko ti rodi oko plavetno
Ko ti dade kosu zlacanu
Ko te stvori tako vatrenu
Ko ti dade kosu zlacanu
Ko te stvori tako vatrenu

Oci su mi more Jadransko
Kose su mi klasje Panonsko
Sestra mi je dusa Slovenska
Ja sam Jugoslovenka

Oci su mi more Jadransko
Kose su mi klasje Panonsko
Sestra mi je dusa Slovenska
Ja sam uJgoslovenka

Odakle si lijepa djevojko
Gdje si rasla cvijece proljetno
Gdje te grije sunce slobodno
Kada pleses tako zanosno
Gdje te grije sunce slobodno
Kada pleses tako zanosno

Oci su mi more Jadransko
Kose su mi klasje Panonsko
Sestra mi je dusa Slovenska
Ja sam Jugoslovenka

Oci su mi more Jadransko
Kose su mi klasje Panonsko
Sestra mi je dusa Slovenska
Ja sam Jugoslovenka

Odakle si lijepa neznanko
Gdje si krala sunca bjelilo
Gdje si pila vino medeno
Kada ljubis tako sladjano
Gdje si pila vino medeno
Kada ljubis tako sladjano

Oci su mi more Jadransko
Kose su mi klasje Panonsko
Sestra mi je dusa Slovenska
Ja sam Jugoslovenka

Oci su mi more Jadransko
Kose su mi klasje Panonsko
Sestra mi je dusa Slovenska
Ja sam Jugoslovenka

Ja sam Jugoslovenka

https://www.youtube.com/watch?v=gsKn5KX6XnU
baresh
(zanatlija)
03. mart 2019. u 09.06
'Ja sam Jugoslovenka' velika i mala,
ljubim strasno,medeneo i svakom bi dala.

Majka mi je Partija,a otac je Tile,
posle smrti njihove zovu me Kopile.

Od macehe zle i još goreg oca,
sto bi drugo bila osim prava Droca.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
03. mart 2019. u 11.39
Kad već guramo preko 100:
Od dobrih stvari u YU izdvajam hljeb. Isporuka oko podne je bila nezaboravna. Kad otvore vrata kamioneta sa još vrucim hljebom iz pekare, miris cijeloj ulici izmami osmjeh. A vekna nije mogla doći kuci, a da se ne strpne okrajak.

Vina. Tu smo bili tanki. Cijena je bila ujednacena, ali i kvalitet je bio isti. Malo koje se izdvajalo. Čini se da je danas isplivalo vise malih vinarija koje imaju dobra vina. Iz onog vremena mi je ostalo:
Dingac, Postup i Kratosija. A u dobrom drustvu bilo je dobro i „domaće stono” od 2 litre. Do sutra ujutro kad te glavobolja probudi. ;)

baresh
(zanatlija)
03. mart 2019. u 12.48
„Kad otvore vrata kamioneta sa još vrucim hljebom iz pekare, miris cijeloj ulici izmami osmjeh. A vekna nije mogla doći kuci, a da se ne strpne okrajak.”

Jedan u prilog:

U Sarajvu 90-ih kad ono UMPROFOR dijelise vruc hljeb, izadje nadlezni
pred raju i rece: Narode,javili su da danas neće biti dovoljno hljeba
tako da Srbi ne moraju da cekaju - već nek` idu kucama. Poslije pola
sata jopet izlazi nadzorni i rece: javljeno je da hljeba neće biti
dovoljno ni za Hrvate, i oni mogu ići kucama. Nakon pola sata pojavi se nadzorni i rece: rajo, javili su da danas uopste neće biti hjeba,
tako da i ostali mogu ići kucama. U tom se iz gomile oglasi Huso: Mater im he*em i Srbima, i danas su najmanje cekali...
MarkizDeNoviSadPoruka negativno ocenjena. Pokaži

MarkizDeNoviSad
(Sinter)
04. mart 2019. u 03.15
Imali ste samo pare za polubeli lebac i govnjivi jogurt sad nemate ni za to.

Ja sam lepo zaradio u kapitalizmu tri stan povrh jednog od roditelja. Sa tek malo vecom platom od proseka. Ne mora svaki dan paklica malboroa i latte.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
04. mart 2019. u 06.11
Markiz,
Uz jogurt su isle kifle. A bilo ih je i sa kajmakom. Vruce, oko ponoci, pri povratku iz provoda.

U YU se nije moglo imati 3 stana. Čak je jednom bila uravnilovksa akcija „Imaš kucu, vrati stan”. Kratkog daha jer su drugovi imali vikendice na Jadranu ili po Jaohorinama.
Nego koliki ti je porez za nekretnine? Kapitalizam ti da na mostu, ali uzme na cupriji.
Moglo bi se reci: nemas ni za kafu i cigare. ;)
sansui1
04. mart 2019. u 20.55
Desadisto.. dzimrijo.. pssst!
dulebg
(posmatrach)
10. mart 2019. u 16.33
Мој закључак о комунизму:
- јесте, лепо се живело, школовало, земља је из средњег века прешла у свемирско доба, људима су подељени станови и куће, добили су прилику да се лече, баве спортом, културом и аматеризмом,
- а све је то плаћено цепкањем Срба, ширењем и јачањем екс-српских нација. Ако смо пре 100 година били до Карловца и Карлобага - сад можемо да будемо сретни са линијом Осијек-Сплит, а без Косова, Мк и ЦГ.
seljakipo
24. mart 2019. u 13.40
pravda_i_istina
31. mart 2019. u 12.46
pa i zapad je presao u svemirsko doba, razvijala se srednja klasa... svi su presli, zahvaljujuci vremenu, ne znam zašto izdvajati istok ili zapad... da uzmemo npr. nemacku, jel bila razrusena, i koliko joj je trebalo da se oporavi - takvo je vreme bilo, glupo je pripisivati zasluge komunizmu ili kapitalizmu, ovom ili onom ako je industrijalizacija ta koja je zasluzna
pravda_i_istina
31. mart 2019. u 12.52
industrijalizacija, i masovna proizvodnja dobara
danas imamo kompjuterizaciju pored masovne proizvodnje i kina se izdvaja u svetu, još malo i biće prva - ne zahvaljuci svom jedna zemlja dva sistema, već zahvaljujuci tome sto proizvode stvari koje svetu trebaju, da li je ovaj ili onaj sistem, uopste nema veze... tako i yu, proizvodili smo sportiste, ali i svasta nešto, pa i gradili ne samo u zemlji već i napolju...
pravda_i_istina
31. mart 2019. u 12.57
e, ali zato što gledate ko će da skupi zasluge, a ko da se popljuje, umesto da se oda zahvalnost Bogu, e zato je sve to propalo, i zato propadaju sva bezbozna carstva, mala i velika, dok jedni pljuju tita, a drugi mu zahvaljuju, na BOGA NIKO NE MARI
pravda_i_istina
31. mart 2019. u 13.12
i zato djavo može da razbije svaki segment ljudskog drustva, od carstva do porodice, jer su ljudi zaboravili da daju zahvalnost Bogu, od koga sve dolazi... dodje amer kod mene na veceru sa puta i sedne d jede - prvo pita, ko će da kaže molitvu, oda zahvalnost Bogu...

ili, kod vladara iz tame prezivaju se na 'R', koji drmaju svetom i služe djavolu gledajuci da nas istrebe kroz ratove i sva zla, kada sednu da jedu, imaju mesto sa samog satanu, na koje niko ne seda...

A VI NASTAVITE DA MLATITE PRAZNU SLAMU, ima dana ogladnecete ako vas ovi ne istrebe.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
13. april 2019. u 08.32
„Jugoslavija je nakon Titovog loma sa Staljinom godine 1948. izašla iz kruga Moskvi podređenih zemalja, išla vlastitim putem, nikada nije bila ni u jednome bloku (vojno-političkom savezu), bila je priznati i poštovani lider Pokreta nesvrstanih koji je odigrao nemalu ulogu u smirivanju tenzija u blokovski podijeljenom svijetu u doba Hladnoga rata. Jugoslaviju (nesvrstanu, socijalističku) i njezinoga čelnika čije ime i danas nose ulice i trgovi u ne baš malom broju gradova širom svijeta, nerijetko se pitalo za mišljenje, tražilo se savjet, pomoć, radili su to i Washington i Moskva – osvrću se Novosti na izjavu Grabar-Kitarović da je Hrvatska bila iza željezne zavjese. Još je to rekla pred predsjednikom Češke koji vrlo dobro zna gdje je tko bio.”
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
18. april 2019. u 03.36
„Janša je kazao i da su odnosi Slovenije sa susednim državama vrlo loši, kao i njen ugled u međunarodnoj zajednici. ”Nikad od kada Slovenija postoji naši odnosi sa susednim zemljama nisu bili tako slabi, a ugled Slovenije danas je niži nego ikada„, ocenio je Janša.
zoxthegreat
22. april 2019. u 06.32
Pravda nemacka je bila razrusena ali fabrike nisu
plus šta je cudno ako ti dodje ogroman priliv novca
da se oporavis za 5-10 godina

osim toga gde bi bila nemacka da nije bilo rata

a I rusija sivjetski savez

ako hoćeš da pravis poredjenja
dulebg
(posmatrach)
23. april 2019. u 04.20
Када се СФРЈ пореди са капиталистичким светом, једино има смисла поредити се са Грчком - јер по величини, православљу и важности дођемо „ту негде”. Немачка је сасвим посебан случај - њу су Енглези паковали 100 година да им буде добар товарни коњ, и логорски капо над Европом.

Ако нешто замерам капиталистичким државама, то је: слабо образовање и форсирано заглупљивање већине - са мањком слободног времена, недоступном културом и аматеризмом; и испада да је Запад убио религију, а Исток је поново враћа на сцену.
velebitV
27. april 2019. u 10.48
Bombardovanje Nemacke _avioni su bombardovali prvenstveno gradove, i to istocne delove gradova, tamo gde žive siromasniji slojevi gradjana.

Zapadni delovi su naseljeni uglavnom bogatima( to je pravilo već od početka industrije, pravca vetra i zagadjenosti).

Industrija,fabrike su već sutradan posle kapitulacija bile u funkciji.

Naravno i priliv novca.. I stizanje velikog broja amera u vojne baze- potrosnja, proizvodnja u ekspanziji.

itd
velebitV
27. april 2019. u 10.51
Nije kapitalizam ni komunizam obezbedio laksi zivot..

Već jeftina ENERGIJA..

To su 'robovi' koji tegle na nasem mestu!!
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
30. april 2019. u 18.35
Pitali ove iz evropske unije da li bi izasli.
Jedino je Britanija za izlazak. Ostali su za oustanak u EU:
Ireland 91%
Netherlands 91%
Sweden 89%
Spain 88%
Germany 89%
Belgium 87%
Portugal 92%
Greece 75%
Bulgaria 83%
France 74%
Estonia 89%
Slovakia 86%
Italy 72%
Hungary 81%
Denmark 86%
Poland 89%
Romania 89%
Ne znam sto nema Hrvatske i Slovenije. Možda se oni ni ne pitaju. ;)
No biti dio velike države ili zajednice država bez ekonomskih barijera i sa istom valutom ima neke prednosti.
Ko ne zna o cemu pricam neka napravi saobracajni prekrsaj u „susjednoj zemlji”. Bilo to u Hrvatskoj, Srbiji ili BiH isti je problem. Cime platiti.
Popaj
01. maj 2019. u 02.17
„Hej, brate dragi
Vidi šta se radi

Tranzicija uspjela, pacijent je podleg'o
Ostao je iz...an ko god nije pobjeg'o
Stari sistem nije valj'o došao je novi
Samo ne kapitalizam, već feudalizam.”
Lorka
(поета)
08. maj 2019. u 10.34
Пјер, бескорисно је расправљати да ли неко жели у ЕУ или не, нити треба поредити штету и корист од ЕУ.

Тренутна истина је само једна: ЕУ не жели Србију, Босну, Албанију, Црну Гору и Македонију у свом саставу, и о томе треба расправљати.

ЕУ се понаша по принципу: 'Нећу да те женим, а п*чке ионако мораш да ми даш кад год ја то хоћу'.

ЕУ данас има пуну контролу и владавину над овим земљама. Колонијални систем је успостављен тако што у свакој од ових државица, ЕУ као колонијална сила поставља колонијалне управитеље преко којих остварује све што жели. Шта јој онда треба да их прима у равноправно чланство? Чланство подразумева и неку врсту равноправности. У визији расистичке Европе, православни и муслимански колективитети нису подобни за равноправност са католичко-протестантским друштвима (што се морало примити, морало се због геостратешких циљева, али ове балканске државице за њих не представљају никакву геостратешку препреку. Па лидери ових колонија-државица им лижу буљу кад год то они пожеле!

Како европска роба улази у Србију, а како србска у Европу?

Кад би се ове државице 'западног Балкана' понашале као суверене државе, или као суверена заједница држава, с реципрочним мерама према Европској Унији, да ли би се ЕУ потрудила да их брже-боље некако прими у свој састав - то је питање за милион долара.

А овако, нема пријема док се не покатоличите.
Lorka
(поета)
09. maj 2019. u 11.24
Југославију су разбили, с једне стране титоисти-комунисти, а с друге стране нацисти. Они су на овом послу радили координисано и удружено. Из Београда се Југославија покушала бранити комуниситчком идеологијом, а из Загреба се разбијала нацистичком идеологијом. Бранити Југославију титоизмом-комунизмом, био је сизифов посао. Југославија се није могла бранити истрошеним системом. То је исто као да се против реновираних Хитлерових тенкова браниш зарђалим топовима за које чак немаш ни граната.

А замисли тек кад се ти Хитлерови тенкови префарбају паролама 'Нато, хуманизам, људска права'. Е с таквим паролама су хрватско-муслимански нацисти наступили у агресији на Југославију.

На другој страни, Срби са искреним југословенством али 'зарђалим топовима титоистичке идеологије' - нису могли далеко да догурају, нити да на своју страну придобију било ког пријатеља из света.

Е зато је Југославија пропала - нацисти су је плански и организовано напали, а Срби су је аљкаво бранили.

Нажалост, ниједна страна није била у стању да сагледа последице разбијања Југославије, нити да договорно потражи демократску југословенску алтернативу. За Туђманове и Изетбеговићеве фашисте, свака југословенска демократска алтернатива је била неприхватљива 'србославија', док је за београдске комунисте свака демократизација земље представљала издају и контрареволуцију.

Не бих се сложио с тим да се у Југославији живело баш тако сјајно. Сетимо се многих несташица и одлазака у Трст по фармерке и свилене мајице! Ипак, било је лепше само зато што од овог данас не може да буде ништа горе, па ни титоистички систем. Међутим, Југославија као држава је имала перспективу и то такву перспективу да брзо економски престигне све своје суседе - само да се смишљено, плански и контролисано демократизовала.
Lorka
(поета)
09. maj 2019. u 14.59
Скраћено: Југославија се нашла између истрошеног титоизма и повампиреног нацизма. Зато је страдала.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
11. maj 2019. u 05.50
„Кад би се ове државице 'западног Балкана' понашале као суверене државе, или као суверена заједница држава, с реципрочним мерама према Европској Унији, да ли би се ЕУ потрудила да их брже-боље некако прими у свој састав?”

Kad bi... Problem „državica” je sto one ne mogu da koriste reciprocne mjere jer EU njima treba vise nego oni EU. Ako države posmatramo kao domaćinstva, Eu je domaćin koji ima traktor kojim ore, a Srbija je svoj plug prodala u staro gvozdje i sad mora da posuđuje od EU stari plug. Pa kad se EU pozeli da malo jasi, mora da mu da konja (ono nešto sto Srbija ima, a EU nema).

Sluganski politicari su za svoje dupe doveli državice u ekonomsku zavisnost od EU. YU je mnogo manje bila zavisna jer se oralo plugom iz Makedonije, a konj je bio iz Srbije. Ukidanjem barijera između državica bi se poboljsalo stanje. Ne treba konju iz Srbije sto papira da ore u Makedoniji.
Power12345
15. maj 2019. u 02.13
Yu je bila trn u oku mnogima...Vještačku tvorevinu kao i EU održati nije lako..sve fok su Stolovi puni hrane i raznorazni fondovi novca je OK...Polako i Nijemci pričaju o Paragrafima u zakonima i mogućnosti oduzimanja stanova onima koji puno imaju ..
Kad narod ostane bez posla ili ogladni ... na zapadu ...onda se drugačije prevrću karte a narod u Yu nije bio gladan već sit i silan na sistem i crvenu boju.
Rusija je bila tvorac ex Yu kao i njen razarač.
Partitani bez Sovjeta bi bili nula ...
Ko bi 90 god. smeo darnut Yu da je Rusija kao danas..
Sa odlaskom Tita to se znalo..
Sila države i strah su vladali starom Jugoslaviom.
neradom i Masovnom kradjom sopstvenih firmi se remetio red..ali to nije bio uzrok raspada.
Raspad se desio kad je zrela (gnila) kruška počela da trune
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
16. maj 2019. u 18.50
Зграду амбасаде и резиденције бивше Југославије у Токију, државе наследнице продале су за 15 милиона евра, јавља СТА.

Агенција преноси саопштење словеначког министарства иностраних послова да Словенији од ове продаје припада 14 одсто, односно 2,1 милион евра.

Министарство је саопштило да је та трансакција „велики успех за државе наследнице”, и да је зграда у Токију друга по реду резиденција коју су успели да продају у протеклих годину дана, пошто је у мају 2018. године резиденцијални стан СФРЈ на њујоршкој Парк авенији продат за 12,1 милион долара, преноси Танјуг.

Veliki uspjeh kad sinovi prodaju ocevinu?
Lorka
(поета)
17. maj 2019. u 16.40
Кад несложни и раскалашни синови све распродају, онда више неће имати шта да продају. Тад остају без прихода и завршавају на улици, или постају туђе слуге, а унуци постају робови. С неспособним синовима то је увек тако.

Jocko4
(observer)
19. maj 2019. u 15.36
Генетика је генетика и у појединим случајевима је тешко превазићи биолошко наслеђе претходних генерација.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
26. maj 2019. u 00.45
Stulic o TitU
Tito je bio stvarno velik čovjek. Nisam nikad bio maleni pionir, uopće ga nisam primjećivao. Ali sam sada potpuno svjestan da je on bio fantastičan čovjek. Naravno, nitko nije savršen, ali on je u onim okolnostima uspio. Znaš, ništa se nije promijenilo u ljudima, on je s istom kvalitetom ljudi napravio Jugu koja je igrala u prvoj ligi, a sada je u petoj ligi...„, rekao je Štulić.”
Lorka
(поета)
03. jun 2019. u 17.33
https://www.alo.rs/vesti/drustvo/pogledajte-zašto-je-marsal-prebacio-čak-70-uspesnih-fabrika-iz-srbije-u-hrvatsku-i-sl oveniju/232893/vest

ЦиА открива како је Тито преселио србске фабрике у Словенију и Хрватску.
Popaj
16. jun 2019. u 01.25
Nije onda bilo bolje, nego je danas mnogo losije.
baresh
(zanatlija)
16. jun 2019. u 09.42
„Kakvo drvo takav klin - kakav otac takav sin”.

„To je nama nasa borba dala - da imamo Tita za marsala”.
sns888
(yrke)
16. jun 2019. u 22.59

Lorka
„Тржиште је данас боље снабдевено него у Титово време”

Ma kako da nije:

Jagodinsko pivo – NEMA
Koka-kola u staklenoj flaši – NEMA
Sapun Lik-o-san – NEMA
Kabeza, Klaker, Egzotik u staklenoj flaši – NEMA
Vino Dalmatinsk kapljica – NEMA
Krema za lice Narcis – Nema ili teško se nalazi

Tržište je prema tome bilo bolje snabdeveno u Titovo vreme. Pa i u Miloševićevo vreme je bilo puno bolje nego danas. Kada čovek danas ne može da kupi ni sok u zdravoj staklenoj ambalaži, već je gotovo sve u smrdljivoj i krajnje otrovnoj plastičini, o čemu onda više imamo da govorimo?! Naravno, imamo danas velike prodavnice, ali problem je u tome što je na njihovim policama gotovo sve samo uvozno đubre, koje ja ne bih uzeo ni da ga daju besplatno. A normalnih i kvalitetnih proizvoda gotovo da i nema. Eto, imaju ono uvozno đubre od piva Heineken, a domaće kvalitetno Jagodinsko, kojem onaj odvratni Heineken ne može da dođe ni blizu, e to nemaju. I takvo tržište neko naziva „snabdevenim”!? Snabdeveno uvoznim đubretom, to da. Ali ako gledamo na normalne i kvalitetne proizvode, onda je tržište u Titovo vreme bilo daleko bolje snabdeveno.

sns888
(yrke)
16. jun 2019. u 23.00
Lorka
„Тржиште је данас боље снабдевено него у Титово време”

Ma kako da nije:

Jagodinsko pivo – NEMA
Koka-kola u staklenoj flaši – NEMA
Sapun Lik-o-san – NEMA
Kabeza, Klaker, Egzotik u staklenoj flaši – NEMA
Vino Dalmatinsk kapljica – NEMA
Krema za lice Narcis – Nema ili teško se nalazi

Tržište je prema tome bilo bolje snabdeveno u Titovo vreme. Pa i u Miloševićevo vreme je bilo puno bolje nego danas. Kada čovek danas ne može da kupi ni sok u zdravoj staklenoj ambalaži, već je gotovo sve u smrdljivoj i krajnje otrovnoj plastičini, o čemu onda više imamo da govorimo?! Naravno, imamo danas velike prodavnice, ali problem je u tome što je na njihovim policama gotovo sve samo uvozno đubre, koje ja ne bih uzeo ni da ga daju besplatno. A normalnih i kvalitetnih proizvoda gotovo da i nema. Eto, imaju ono uvozno đubre od piva Heineken, a domaće kvalitetno Jagodinsko, kojem onaj odvratni Heineken ne može da dođe ni blizu, e to nemaju. I takvo tržište neko naziva „snabdevenim”!? Snabdeveno uvoznim đubretom, to da. Ali ako gledamo na normalne i kvalitetne proizvode, onda je tržište u Titovo vreme bilo daleko bolje snabdeveno.

El-fettah
(Ebank)
27. jun 2019. u 04.27

Pjer(svratio samo na 5 minuta)

30. april 2019. u 18.35

Pitali ove iz evropske unije da li bi izasli.
Jedino je Britanija za izlazak. Ostali su za oustanak u EU:
Ireland 91%
Netherlands 91%
Sweden 89%
Spain 88%
Germany 89%
Belgium 87%
Portugal 92%
Greece 75%
Bulgaria 83%
France 74%
Estonia 89%
Slovakia 86%
Italy 72%
Hungary 81%
Denmark 86%
Poland 89%
Romania 89%

Pjer,ne bih se slozila sa ovom takozvanom listom.
Vecina mojih sunarodnika Slovaka nije za zivot u EU jer vide kakvu pogubnost je donela ta ista EU sa svojim nekavim ludim zakonima i propisima. OKje da nema carine na uvezenu robu, da možeš slobodno putovati u zemlama unije,ali isto tako ima i dosta negativnih stvari: vecina domaćih firmi ugasene,prodate, Vladimír Mečiar,Ján Slota i slični prodali slovacke firme za jednu krunu isto kao i Vucic, Tadic i ostali u srbiji. Uvozi se najgore meso za veliki novac a izvozi najlepsie i najkvalitenije za sitnicu. Sve ima svoje neke lepe ali i ruzne strane
Lorka
(поета)
29. jun 2019. u 13.34
Jagodinsko pivo – NEMA
Koka-kola u staklenoj flaši – NEMA
Sapun Lik-o-san – NEMA
Kabeza, Klaker, Egzotik u staklenoj flaši – NEMA
Vino Dalmatinsk kapljica – NEMA
Krema za lice Narcis – Nema ili teško se nalazi
********************************************************
Пиво: у титоизму није било смедеревског, старопрамена, хајнекена и многих пива.
Кока-кола: није је било ни у титово време.
Сапун: у титово време је било празних полица, само кабаш.
Вино далматинска капљица: који ће ти к? Имаш хиљаде домаћих србских вина. Крема за лице? Шта ће ти то?

А у титоизму: пар- непар за бензин, нема детерџента, нема уља, нов ауто чекаш пола године да ти испоруче и много тога...

Код Тита беше новца, ал не беше робе... сад има робе али нема новца.
Нисам срећан ни са једним ни са другим решењем, нити сам срећан што нас је страна роба преплавила (чак не преводе ни упутство за употребу на наш језик) - али не претерујмо у томе како је код Тита било свега и како се лепше живело. Није се лепо живело ни тад ни сад. Узалуд величате мртваца да бисте глупом народу увек изнова нудили ''путеве без латернативе''. Трећи пут постоји - само се треба одупрети пропаганди титоистичке багре која ни дан данас није сишла с власти: некад су били Титови руководиоци, а данас су тајкуни и капиталисти.
dulebg
(posmatrach)
30. jun 2019. u 16.19
Лорка, када буду судили народни судови, као један од злочина поменуће се: како су укинули пиво од кваса и увели нам „концентрат + мехуриће”. Ти старопрамени и хајнекени нису ни за хигијенске потребе, сад је дошло да мораш да тражиш „занатски прављено пиво” - па ако те не преваре, а кошта више него вино.
CPHA
(Чувари ћирилице)
02. jul 2019. u 18.28
Јога..Славија
Баш тако некако...
Jocko4
(observer)
19. jul 2019. u 21.51
Lorka,

>'Кока-кола: није је било ни у титово време.
Сапун: у титово време је било празних полица, само кабаш.
Вино далматинска капљица: који ће ти к? Имаш хиљаде домаћих србских вина. Крема за лице? Шта ће ти то?'
- - -

Кока-кола: било је, годинама се производила у погону у Земуну.
Пепси-кола: било је, појавила се неколико година касније него Кока-кола.
Ни једну ни другу нисам симпатисао и у животу сам их попио највише 2L.

Пиво: имали смо добар избор, било је десетак произвођљча и пословали су успешно.

Сапун: било је разних врста, премда не толико луксузних.

Вино: било га је, али се догађало да није била иста снабдевеност у свим продавницама. Куповало се и у тзв. подрумима (на точење), где је било нешто јевтиније. Вино се и онако купује према личном укусу.
Међутим, у Словенији није било вина из Србије, тако да сам тамо најчешће пио Траминац. Док сам био у Србији, понекад сам куповао Бургундац из манастирског подрума код Неготина, а у осталим приликама разна друга вина из Србије и Македоније.

Крема за лице: било их је, разних, домаћих и увозних; то боље памте припаднице лепшег пола.
Bazorilo
20. jul 2019. u 13.28
Да ли су некоме причали стари,како је у то време пролазио на суду не-комуниста ако се судио са комунистом?Отприлике,као Србин са Турчином у време турске вишевековнње окупације.И једно и друго,било,не повратило се.
prekodrinski
(Å¡loser)
23. jul 2019. u 14.00
Ma bilo me books za vreme Yuge. Ili harem jednostavnije. U prodavnici so imao dve vrste jogurta,Fri

tr vrste hleba,dve vrste mleka,...I nisi trebao da puno razmišljas o kupovini.A o politici ništa,Ima tu ko će da misli. :)))))))))))))))))))))))))

Bazorilo
27. jul 2019. u 14.43
Ма добар беше ал га однеше.Ајд што однеше њега и његов естаблишмент,него однеше и наш део територије.Е сад нам кажу,ето вам,кад сте били предали сву политику једном изрулелом маторцу,није вам ни могло бити боље.А ми видимо да није био проблем у његовој маторости,већ у настраности.
Lorka
(поета)
27. jul 2019. u 21.03
Да ли су некоме причали стари,како је у то време пролазио на суду не-комуниста ако се судио са комунистом?Отприлике,као Србин са Турчином у време турске вишевековнње окупације.И једно и друго,било,не повратило се.
---------------------------------
Или Србин са Хрватом пред хрватским судом, или са Бошњаком пред босанским судом, или са Монтенегрином пред Ђукановићевим судом, или са Шиптаром пред шиптарским судом, или пред хашким судом ...

Сви судови су данас политички обојени, криминалом задојени и нацистички настројени (част изузецима).
Lorka
(поета)
01. avgust 2019. u 13.20
И по чему ова тема заслужује да буде толико дуго издвојена?
Popaj
01. avgust 2019. u 17.01
„HEJ, SLOVENI” Kada su posetioci ulcinjske plaže čuli himnu SFRJ SVI SU USTALI.

http://scradar.com/zanimljivosti/hej-sloveni-kada-su-posetioci-ulcinjske-plae-uli-himnu-sfrj-svi-su-ustali-... deo/

Popaj
01. avgust 2019. u 17.06
Lorka
(поета)
01. avgust 2019. u 13.20

И по чему ова тема заслужује да буде толико дуго издвојена?
***************************************
Tebi smeta Jugoslavija???
Popaj
01. avgust 2019. u 17.16
Hej Slaveni, jošte živi
Riječ naših djedova
Dok za narod srce bije
Njihovih sinova.
Živi, živi duh slavenski
Živjet ćeš vjekov'ma
Zalud prijeti ponor pakla
Zalud vatra groma!
Nek se sada i nad nama
Burom sve raznese
Stijena puca, dub se lama
Zemlja nek se trese
Mi stojimo postojano
Kano klisurine

Proklet bio izdajica svoje domovine!
baresh
(zanatlija)
01. avgust 2019. u 21.48
Ova himna je nastala pre 185 godina od slovackog autora-svestenika,
a koja je posvecena (odnosi se) na sve slovenske narode.

Proglasivsi je jugoslovenskom himnom, a ne pomenuti autora iste,
učinjena je velika nepravda. Kao uostalom i fabrikovana istorija
iz drugog sv. rata koja je kao takva bila i ostala neodrziva.

U prilog recenog,niko više ne obelezava-proslavlja datume koji su
nametnuti laznom propagandom, pa su kao takvi otisli na smece istorije.

'bilo - nepovratilo se', kaže se u narodu.
Lorka
(поета)
04. avgust 2019. u 12.49
Попај, након трећег геноцида над Србима и етничког чишћења србског животног простора, само луд човек може још увек веровати да са Хрватима може да се прави нека заједничка држава.

О Југославији као потенцијално квалитетној и великој држави која је пружала одличне шансе свим њеним народима - већ сам се неколико пута афирмативно изјаснио. Али таква држава је у пракси немогућа.

Балкан очекују још неки ратови, али то неће бити ратови за Југославију, него за исправљање историјских неправди, посљедица геноцида, силом наметнутих титоистичких граница, укључујући и суђење историјским злочинима и злочинцима који су балканску земљу претворили у буре барута, а остали некажњени.

Југославија се увек показивала као погрешан методолошки пут за остварење горе наведене мисије.

Православље је на удару новог глобалног рата и не може се одбранити удруживањем са балканским католицима и муслиманима. Таквим удруживањем би се само отвориле капије православне тврђаве за непријатељски упад и нови покољ. (Једини пут који може да реши балканске међуверске донесе и Балкану донесе мир и просперитет, то је пут који показују Немања Кустурица, проф. Салих Селимовић и слични). А решење за православље је да се издржи и сачека нова 'стаљинградска битка', али тај контра-напад овог пута мора да предводи, не јудео-хазарска, него 'православна интернационала'.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.