Diskusije : Politika

 Komentar
Лешничанка
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
21. oktobar 2018. u 04.57
У старој историји Лешнице, велику улогу је имао кнез Милош, који се посебно интересовао око насељавања Крајишника од 1835 и наредних година, и захваљујући којем је Лешница добила урбанистички план (планска композиција). Пошто су се ушоравању Лешнице противили како староседеоци, тако и Крајишници, Милош је био очајан. „Народу треба објаснити да су прошла времена када се спас тражио у потоцима и шумама. Сада је боље у ”скупу, у реду и близости, брат с братом, пријатељ с пријатељем да се сабере, него да један од другог растркани будемо...То што ће и Лешница бити ушорена, није никаква новина, јер су сви народи по просвешченим земљама збијају, сами у Србију су варварства и муке терали народ да се разбија...„.
Одлагања више није није могло бити и Стара Лешница, са утврђеним типом насеља око брда Видојевице, је измештена.

Научну радозналост побуђује оригинална композиција двоструког крста, са великим квадратним тргом у центру насеља. Трг је читав век био проста пољана. Није много битно да ли је композицију радио Јанке ”него би било од највећег интереса разјаснити како се дошло до те планске композиције насеља ЈЕДИНСТВЕНЕ У читавој Европи. О било каквом страном утицају не може бити говора, јер је то, према архивским документима, оригинална, функционално заснована на модулу парцела плацева композиција у којој су једине четири улице добиле оријентације приближно С(евер)—Ј(уг) и И(сток—З(апад) (Бранко Максимовић, Урабанизам у Србији, страна 146).

...Крајишници су веома ценили обичаје из свог завичаја. Њих су се и у Лешници држали. А њихови обичаји „о славама”, о Божићу, о Ивању дне, о свадбама, и о укопима, слични су обичајима српским по другим местима.
У изговору је било знатно више разлике. Крајишницима су се због неких обичаја и навика, староседеоци смејали. Њих су „Лешничани трговци и Јадрани с Мачванима, звали Бене; јер су Крајишници често изговарали ту реч бена. (Муч` бено! –ћути лудаче-кад се што лудо збори). А звали су их и молитвашима, то јест ругали су су им се што друге клетве за онад готово да нису ни имали, него су уза сваку говорили: ”Е, молитве ми ћаћине, јес! Јес мога ми мољења„.
У часовима предаха, одмора, на свадбама и другим весељима досељеници су играли само једно коло и то обашка мушки, а обашка женске. За пас се нису хватали него за руке а позадуго би ишли, то на једну, то на другу страну, брзо идући, и са таквим треском, да је тешко неколико минута то издржати, па се онда пусте. При овом шетању, у тој игри, кад има певачица, онда су певале по две и две, и једна другима отпевале.
Нешто касније прихватили су Крајишници и игре староседелаца, прилагођавали своје обичаје и навике. Тако је настало заједничко коло Лешничанка које се радо играло а уз двојнице свирало.
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
21. oktobar 2018. u 05.12
Старо утврђење Гензис, --на тлу данашње Лешнице—било је значајно упориште Римљана, а касније Византијаца у борби против најезде варварских племена, која су надирала са севера ка југу.
И тада је, највероватније, на територији данашње Лешнице било неко насеље са светилиштем, о чему говори име церског виса Видојевица, односно – бога Световида. Археолошка истраживања /ископавања су вршена под руководством професора археологије на Београдском универзитету, др М.Васића. У археологију је унет назив ВИНЧАНСКА КУЛТУРА, ПРАИСТОРИЈСКА КУЛТУРА КАО ФАЗА МЛАЂЕГ КАМЕНОГ ДОБА којој несумљиво припада варошица Лешница.

Аустријски археолог и путописац Felix Kanitz, први је тврдио да је Лешница била римски град Гензис и мислио да Лешница „столица свој Мачви”...

Видојевица је церска коса која се спушта сасвим у друнску равницу. За њу је Милан Ђ.Милићевић записао:
„Чујем да су се нека господа кладила да се Видојевица види с београдског КАлемегдана. Варају се који мисле да је оно Видојевица што се с Калемегдана види. Оно је вис Грабовац, изнад Петковице, а Видојевица је много нижа, те се збогтога и не може да види с чувенога фићир-бајира из Београда. Надморска висина 379 а Грабовца 502м.

vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
21. oktobar 2018. u 05.23
Felix Kanitz је тврдио да се Лешница помиње у повељама мађарских краљева 1265.године као седиште Banatus Meshoviensusa Machoviensusa.

Преко територије садашње Лешнице пролазио је важан римски пут који је повезивао провонције Далмацију и Панонију. Пут је полазио из Салоне (сада Солин код Сплита) па преко Босне и Аргентарије (подручје око Сребренице) прелазио преко Дрине и ишао десном обалом ове реке до седишта Панонске провинције, Сирмијума (Сремска Митровица).
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
21. oktobar 2018. u 06.48
Sirmijum-Genzis-Ad Drinum (Сремска Митровица-Лешница-Мали Зворник) најважније станице важног римског пута који је кроз Лешницу пролазио, а који су Римљани градили у првом веку наше ере. Градили су га припадници седме и девете Клаудијеве легије, као везу између далматинских гарнизона и логора у Сирмијуму (калдрмисан, доскоро је постојао).
Из периода владавине Римљана, у Лешници су откривена два локалитета: Црквиште (северно) и Црквина у Шљокуши (јужно, између пута за Добрић и реке Лешница). По народном веровању, ту би требало да се налази црква. Прегледом околног терена установљени су, поред остатака већих и мање зграде, затим остаци керамике и другог материјала. Темељи зграде зидани су типичном римском циглом . На основу тога и налаза керамике са сигурношћу се може тврдити да је зграда рађена у Ⅲи Ⅳ четвртом веку. То је тип мањег насеља које би одговарало типу данашњег салаша, мајура, а билоа су у доба Римљана уобичајена. Таква имања позната су под именом Villa Rustica.
Из касноримског и рановизантиског периода, потиче утврђење чије се рушевине налазе на церском вису Видојевица, које доласком и насељавањем Словена, добија назив Видин Град, а Вис, Видојевица, по старословенском врховном богу Световиду-Виду, где је, по свој прилици, било његово Светилиште.
Јоаким Вујић пише да је у јесен 1826 „покрај планине Видојевице видео један, од Турака порушен град ”.
Међутим, Лешница (Стара, око и са Видојевицом) је срављена са земље у Аустријско-Руско-Турском рату вођеном у периоду од 1735. до 1739 између Руске империје и Хабзбуршке монархије с једне, и Османског царства и Кримског каната, с друге стране. (Википедија). Рат је завршен Београдским миром, након ратног пораза Аустрије. Плашећи се турске одмазде због помоћи Аустријанцима у рату, Арсеније Шакабента организује ДРУГУ СЕОБУ СРБА.
Трифун Исакович је био српски војсковођа пореклом из села Средска (Црна Бара, тада припадала хабзбуршкој мон) и рођени је брат Вука Исаковича који је главни лик у роману „Сеобе”Милоша Црњанског. (У роману лик Вуковог брат се зове Аранђел и по занимању је трговац).
1738. године учествовао је у рату на страни Аустријанаца. Заједно са својим братом Вуком командовао катанима и хајдуцима који су похарали Лешницу. Послије тог рата имао је чин капетана. прелази Саву и улази у редове аустријске војске - Варадинску граничну регименту. Послије тог рата он је мајор у Срему, потпуковник и (јубиларни) пуковник петроварадинске пуковније.

vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
21. oktobar 2018. u 06.56
Одмах, прве године тог рата, у лето 1737., љуто је настрадала аустријска војска под Бањом Луком. Има вести, да је том поразу знатно допринео један Србин, који је упућивао Турке како да раде. Да је српског нерасположења било сведочи јасно један савремени запис из манастира Ораховице, а уза њ мање више јасно и неколико других. Па, ипак, већи део Срба решио се и овог пута да буде на аустријској страни. Узроци су јасни. Овог пута биле су у рату против Турске и Русија и Аустрија и Срби су сматрали за своју дужност да се нађу заједно с њима.
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
21. oktobar 2018. u 07.38
Од доласка Турака све до 1521. Мачва је припадала Смедеревском санџаку, а те године је припојена Зворничком, у коме је и Лешница остала до 1718. Тефтери зборе да је већинско становништво било православно.
Кнежевине, територијалне и самоуправне целине, од којих је свака имала свога наследног кнеза, који се у договору са народном скупштином, старао о реду у кнежевини и био одговорни представник пред турскоим властима. Кнежеви су вбили сељаци и удомаћем животу се нису много разликовали од осталих сељака.
Прва Кнежевина у нахији Птичар, припадала је Радици, сину Радивојевом и у тој кнежевини су билиа села Средња Жеравиња, Трбушница, Лозница, Клупци, Доња Жеравиња, Жапољина и Козјак. У тим селима је било уписано свега 89 хришћанских и 22 муслиманске куће.
Друга Кнежевина је припадала Кнезу Владиславу. Њему су припадала села: Липница, Горњи Добрић, Доњи Добрић, Грнчара, Трбосиље и Бела Река. У овој Кнежевини је уписано 75хришћанских и ЈЕДНА муслиманска кућа.
Трећа Кнежевина, у којој је Лешница припадала, се налазила у подручју планине Иверка, око реке Јадар и Лешница. Припадале су Раши, сину Радошевом а „САЧИЊАВАЛИ СУ ЈЕ СВЕ ВЛАСТИТИ ХРИСТИЈАНИ У 20СЕЛА”: Ступница, Троноша, Доња Бадања, Доње НЕдељице, Средњи Брњац, Велико Слео, Кукавчић(?) Горња Бадања, Горња Грачаница, Лешница, Хурша (?), Црмница, Помијеча и једно село чије се име у документима не може прочитати. Наведена насеља била су насељена а кнежини су припадала и два пуста села: Радол и Плавањ.
Коме се нисе свидела ОВАКВА религијска структура становништва ТРЕЋЕ КНЕЖЕВИНЕ са стопостотним православним живљем а у који ни ОСМАНЛИЈЕ не дирнуше?

У другој половини августа 1716 потпуковник Дилер и капетан Трегер, предводећи 400 припадника „српске” милиције и 120 коњаника, упели су да „ОСВОЈЕ ТУРСКУ ВАРОШ ЛЕШНИЦУ!”.
(ЖЕЉА ДА СЕ НАМЕТНЕ ВЕРА по мери ЗАПАДА С ПАПОМ!).
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
21. oktobar 2018. u 07.57
Како би данас рекли политички, жаргоном, „притисци” су почели, дакле, још 1716 (Тригер и силна полиција сербска)
да би је 1738/9 потпуно похарали!Те године је Лешница била у аустријским рукама.

Уговор о миру између Турске и Аустрије потписан је 18.септембра 1739 у Београду:

где се каже да се Турцима предаје СВЕ СА СТАЊЕМ КАКО ЈЕ БИЛО 1717.године.

vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
21. oktobar 2018. u 08.30
За Лешничко земљиште кажу да је родно као Мисир,
Две моћне великопоседничке породице Пејићи и Исаковићи желели су да господаре Лешницом. И онда кад их је режиму томе обилато помагао, Лешничани су се отимали , иако су економски долазили у потпуну зависност од ових породица. Скупо су плаћали своје слободоумље. Надничарили су уз бедну надницу, радили на трећину и мање, служили са правима робова, копали по читав дан за 3-4кг пројиног брашна, хранили се отпацима са трпезе богатих. То је само појачало урођени бунт за правичност и калило их у беспоштедној борби за опстанак живота. Због нетрпељивости, најбогатији су , почетком овог века, потегли и оружје једни на друге.

О турским наметима се доста говорило, о сербске наметима и надничењу за неколико кила пројиног брашна негосподе није, осим аутора књиге „Црвена Варошица”.

Већина постираног текста у овој теми „ЛЕШНИЧАНКА” је од аутора књиге „Црвена Варошица”.

Има још занимљивог у тој књизи коју мало ко прочита.
Рецимо, о Крајишницима који траже од Књаза дозволу за натраг
и именом и презименом све...

а он захтева да се плати све што се дотад појело у Сербии
јер је чуо да су у питању особе накоје су се мештани жалили да су склони крађи...
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
25. oktobar 2018. u 06.05
После берлинског конгреса одржаног 1878год,капитализам у Србији

брже се развија. Почиње издвајање трговаца, који ЗЕЛЕНАШТВОМ долазе до све већих средстава. Режим Обреновића, уз помоћ бирократског чиновничког апарата и полиције „помоћу пореза и приреза притискује сиромашне слојеве
а самовоља органа власти долази до изражаја на сваком кораку”.

У Подрињу 1880 долази до јачања радикалне сранке. Међу водећим радикалима у Шапцу спадао је Лешнички адвокат Данило Орељ, ћак Милана Ђ.Милићевића.
Поржан од радикала, у лешничку општину долази 1881 за председника Коста Тешић лешнички трговац.
Он у свему подржава богаташе који су га и довели на власт.

Благонаклоност општинских власти према великопоседницима се види из судских спорова који су нађени у архиву.

Трговац Милисав Пејић се одлучује да од наследника Војводе Анте Богићевића, који су лешничку земљу откупљивали од Турака, купи једну парцелу у Шипуљи од 246хектара за 3000 трихиље дуката. То је највећи купопродајни уговор сачињен у Лешници и њеној околини. Милисав није стигао да ту земљу за живота исплати. Умро је 1888год у време када је поред отплате земље градио кућу преко пута лешничког парка на супротном углу од школских зграда.фасада куће је украшена разноразврсним надпрозорним венцима и постављена је и мермеерна плоча са уклесаном годином градње.

Сталном борбом за откуп што више земље, „некадашњи БЕГЛУЦИ припадали су породицама Пејић и Исаковић. По сећању Боријвоја Пејића, ”укупна површина њихових парцела износила је око 700хектара. Исаковићи су имали готово двапут мање.„

Богатији Лешничани подизали су позамашне позајмице од ”Управе Фонда„ ”уз интерес од 3% годишње а тај исти новац су сиромашни мештанима давали и до 17%!
Примјер: Ђурђе и Мирко Велимировић отплаћивали су, 1881 и наредних година, зајам у годишњим ратама од око 4000 (четирихиљадединара). Од новца који су позајмили од фонда, позајмили су Мићи и Ђоки Арсеновић 120 динара уз писмено обавезивање да Велимировићима плаћају интерсе од 17посто годишње. Дужници писмено прихватају, у случају да новац не врате на време, продају своје непрпокретности. Прихватају да плате и судске трошкове уколико до наплате дође судским путем.
Сиротиња која нема чиме ни да се прехрани присиљена је да у бесцење, на трећину, па и мање, ради на њивама богатих Лешничана.

У пролеће 1883год Дрина је прелила своје корито и прети... – као и много пута, та ћудљива река запретила је да однесе муку и труд сиромашних. Режим и општинске власти се не обазиру насиротињу. Слуге и надничари живе за кору хлеба коју ће им богати са остатака своје трпезе дати.

vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
25. oktobar 2018. u 06.32
Пејићи и Исаковићи, трговци, на све начине настоје да купе читаве потесе лешничке земље, које су ограђивали храстовим кољем. У њихове њиве био је забрањен приступ. Наоружани чувари јахали су на коњима и даноноћно их чували. Слугама и надничарима, за које су градили колебе, нису дозвољавали да запате своју живину или стоку. Чак је и преко пута ограђених потеса била постављена рампа, па је чувар Исаковића наплаћивао пролаз путем. Великодушно су колибарима уступали њихове краве на мужу, како би их они хранили, а газде касниеје продавале. (разлог зашто колибарима не дозвољаваше да запате своју стоку).
И Стака Пејић, која је касније због РАЗНИХ ВЕЛИКИХ ПОКЛОНА, убележена и знана КАО ВЕЛИКА ДОБРОТВОРКА,
Петресала је чобане и узимала им јабуке, шљиве или орахе које су они успут набрали, уз погрдне речи.

vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
25. oktobar 2018. u 06.40
До сто хектара земље су имале и породице Велимировић, Илић, Ољачићи и Тадићи.

а „огромна већина располагала је само окућницом од неколико десетина ари,

ВЕЛИКОДУШНИМ КНЕЗ МИЛОШЕВИМ ПОКЛОНОМ.

vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
25. oktobar 2018. u 07.57
Paralela sa uspostavljenim kapitalizmom nakon donesene dempokratije na krilima „MIlosrdnog Andjela”:

Bas slučajno, i bas na ove s kucom i okucnicom, darom Milosa Obrenovica, a takvih je vecina i danas,
mahom nezaposleni, srucila se nepodnosljiva obaveza:

placanje zdravstvenog osiguranja OBAVEZNOG (čak i za one koji nisu podneli zahtev u PIO)
uz ogromne kamate, tako da je to
recimo, od 2009 do sada dostiglo naraslo na oko milio dinara.

MILION DINARA!!!

čak i onima, koji IMAJU MANNJE od 50ari po clanu, dakle, koji je zakonski propis i crvena granica socijale.

Nijedna vlast u Loznici do sda ovaj problem greške (NEZAKONITOG NAMETA)
nije htela da ispravi.

Jasnije: nisi platio godisnji namet, nemas prava da se lecis. Placas iz svog dzepa i još te država duzi da se osecas još krivljim pred Bogom.

(u pitanju je jedna porodica koja je, eto, bila za KRALJA I OTODZBINU!) u doba previranja.

Brnabicka se hvali Loznickom digitalizacom u uvezanosti sluzbi a Silne greške u kompjuteru nastale „migracijom podataka” niko NIJE OTKLONIO ni do danas.
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
25. oktobar 2018. u 08.33
A kada ćemo na stranicama SerbianCafe-a, za koliko stotina godina, moći da pprocitamo

imena i prezimena
DANASNJIH

VELIKOPOSEDNIKA SA PREKO 100, 200, 300ha
a kojima se ovakav tip greške (da moraju da placaju zdravstveni danak(
sigurno nije desio?
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
25. oktobar 2018. u 08.58
Највише турских тапија (није у Лешници било Турака, само домаћих муслимана махом досељених из Босне)о продаји земље написао је Лешничанин Мула Јусуф, који се одселио у Јању. Он је долазио у Лешницу и ту „читао старе и писао нове тапије”. Знао је читати коран и писати на турском. У заглављу је стајало назнаку која је у преводу значила „у име Бога, или Боже помози”. Мула је свима тврдио да су тапије коие је он написао дуговечне, јер „ако његова тапија и у воду падне, прогутаће је риба;алас ће је уловити, распорити и тапију наћи”
Као најбогатији лешнички житељ мухамеданског вероисповеданија, који је двапут из Лешнице ишао на Ћабу и чији су „хртови носили о врату сребрне огрлице” био је Хаџи Хамза. Он је 1834год одселио у Бијељину. Док је био у Лешници „његовим коњима није било броја, а његовим потесима земље , јабучарима, и његовој имовини није се знало цене”. Из Бијељине Хамза је, у поодмаклим годинама, долазио у Лешницу да би продавао своје имање, али је све то некако ишло тешко...неко је имање он дао у бесцење, неко је продао, а новце не узео, а за неке су му се дизали протести, као да га он ни продати не сме, те тако је богати Хамза дан по дан нагло сиромашио. Притиснут сиромаштвом, Хамза се 1857год упути из Бијељине у Београд да моли српске власти да имовину коју је имао поред Дрине „плате што је право”. У Београду је боравио у једној џамији, а у кнежеве канцеларије је долазио у кошуљи иако је било зимско време, усупут је ставио топле црепове који су га грејали. „Био је старац висок, крупан, вратит и особено носат”.
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
25. oktobar 2018. u 09.27
На основу купопродајних уговора, утврђено је да су у Лешници живеле породице „мухамеданског вероисповеданија”:
Асан Аталаш, познати богаташ и марвени трговаџ, Аџо Вретенаревић, Бећир Ирнвич, Мујага Алукић, Беган Дервишевић, Мехо Дубиловић,Урем Калајџић, Бего Алиоџић, Алија Токатлић, Бего Пирић, Суљо Шарчевић, Мумин Брезичанин, Мејо Мисаиловић, Осман Костић, Онер Шарчевић, Аџи сали, Аџи Сулви, Мула Осман Мостич, Хаџи Сали Сарчевич, Салко Веначић, Авдо Брезјачанин, Осмо Дертовић, Алија Ромчевић, Бего Мујкић, Ахмет Вретенаревић, Алија Џалић, Осман Северовић и Бећир Ковач.
Поред тога, као купци или сведоци приликом куповине земљишта појављују се и лешничка презимена Латиновић, Стаменчић, Бирдановић, Топић, Пекеч, Јоветић, Грандић, Стијак, Дробац, Рајаковић, Коић, Скулар, Чокечевић, Кукић, Соић, Новаковић, Радлић, амчевић, Правдић, Деспотовић и Богићевић (потомци старешине из времена устаника Антонија-Анте бОгићевића који су већ тада имали преко две стотине хектара земљишта у потесу Шипуље.
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
25. oktobar 2018. u 09.55
ЛЕШНИЦА ЗА ВРЕМЕ НЕМАЊИЋА
први пут се помиње у хрисовуљи краља Уроша Првог. Немањићи су били толерантни према католицима, а како и не би били кад је, старији Урошев син био у ожењен са Бела4 унуком и из те релације ДОБИЈА МАЛТЕНЕ НА ПОКЛОН ЦЕЛУ БАНОВИНУ МАЧВАНСКУ У КОЈУ ЈЕ СПАДАО И БЕОГРАД (с краја 13.века). Ради се о Драгутину
Мачванска бановина је била трн у оку урошевом и покушао је да је војно освоји али без успеха. ПОсле смрти Беле 4 упади Монгола (кан Ногај) су се појачали и Бугарска је већ распарчана и прешла у вазални однос) па се угарски Двор препао да та зона не може да се одбрани и хтео је да се ратосиља па је Драгутину уступио.
Према мађарским краљевима Лешница је била центар и шире области укључујући, поред горе наведених бановина и Банат).

Бела 4 је 1254год био на врхунцу моћи и држао Далмацију и Хрватску, Босну од 1254, хумски жупан Радослав му је вазал, а према Србији је организовао и МАЧВАНСКУ БАНОВИНУ, у равницци око доњег тока Саве, која је обухватала ВЕОМА ВЕЛИКИ ПРОСТОР западно од Београда, између Саве, Дрине и Цера, затим покрајине Усору и Соли у Босни, Београд и Срем. Браничево, Њом је управљао Белин зет Растислав, и имао је чак и своју војску. )

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.