Diskusije : Politika

 Komentar
Прогањање Богумила се наставља..
abvgd
(Morski)
09. oktobar 2018. u 15.56
Богумили су били политички прогањани и од стране Ватикана и од стране Константинопоља. Били су НЕЗАВИСНИ и то је сметало свима. Мислим да је то пристојна политичка тема. Међутим, у мору вулгарности и глупости које се овде објављује, ова тема је засметала...аргумент је ваљда да тема није „политичка”? Кад се прогањају људи због вероисповести, шта је то ако не политика?
abvgd
(Morski)
09. oktobar 2018. u 16.12
...немојте само да ми причате бајке о томе како су данашњи „Бошњаци” пореклом Богумили - такве глупости не треба уопште ни спомињати. То није историја то је тотална будалаштина и нема везе са стварношћу.
Богумили су били распрострањени у Источном и Западном Римском царству и сви су их прогањали. Да нема можда „Бошњака” и у данашњој Француској? Русији?
Богумили су део и нашег порекла, и то врло занимљив део који нам нису никад представљали у уџбеницима, школи, нигде.
D-Man
(Analyst)
09. oktobar 2018. u 16.19
Тзв. Бошњаци су једно време тврдили да потичу од Богумила. То су тврдили тамо негде почетком деведесетих када су по сваку цену настојали да нађу неку везу између њих самих и историје на простору данашње БиХ како би, сами себи, приписали некакву конститутивност те право на територију БиХ.
Када су их историчари поклопили аргументима онда је прича о њиховом богумилском пореклу престала.

Што се тиче Богумила, колико ме сећање служи из многобројних образложења поводом тврдњи муслимана из БиХ, они су били секта тамо негде у 14-ом те 15-ом веку а онда су једноставно нестали.
dulebg
(posmatrach)
09. oktobar 2018. u 17.13
Шта значи „независна верска заједница” - у чијим је она рукама, за кога ради. У православљу су црква, држава и народ у симфонији, некад је ту било и племство. Црква је држала школство, здравство, социјално старање, културу, уметност, науку и технологију, питала се и у економским, политичким, фискалним питањима - ту нема места независности.
abvgd
(Morski)
09. oktobar 2018. u 17.52
„Црква је држала школство, здравство, социјално старање, културу, уметност, науку и технологију, питала се и у економским, политичким, фискалним питањима - ту нема места независности.”

Управо зато су Протестанти напустили Јевропу. Управо зато су католици вечито прогањали протестанте - није било места никаквој независности.
baresh
(zanatlija)
09. oktobar 2018. u 18.23
„Шта значи ”независна верска заједница„ - у чијим је она рукама, за кога ради. У православљу су црква, држава и народ у симфонији, некад је ту било и племство.

Da se nadovezem-o citatom: Pravoslevlje nije ocuvala u narodu
visoko izgradjena crkvena hijerarhija,ni svetovne materijale moći
te hijerarhije;ono se nije održavalo pomoću smišljene,metodske,
znalacke propagande. Bila je to zacudo trpeljiva i neagresivna vera,ponekad fanaticna ali samo iznutra u unutrasnjem sagorevanju:
uza svu tu svoju nenametljivost ona je ipak srasla sa dusevnoscu srpskog coveka toliko da bez njega ona,i bez nje on,nebi postojali.
I kakvo je bilo to pravoslavlje, verno coveku a ne dogmi,verno duhu nauke Hristove a ne podvrgnuto zapovesti ucenja,takva je bila svetosavska crkva.:verna svagda narodu vise no svojoj vlasti nad dusama. Uvek s narodom,nikad izvan njega,nikad nad njim,ona je kroz manastirsko i zaduzbinsko saborovanje podizala duh koji je kroz obicaje slavske,zavetinske,mobe,i obicaje krstenja i ukopa živeo isto toliko u zadruzno-porodicnoj seljackoj kuci,plemskoj,zupskoj i knezinskoj zajednici koliko i kroz ostalo postovanje veza kumstva,pobratimstva,krvne i srodnicke veze, veze coveka i coveka.
Duboko je delovala svojim pravoslavljem; a mnogo se ukotvila
u civilni zivot naroda i svojom prisnom vezom kroz pravo.
Nemanja je prekinuo sa latinskim i bogumilskim pravcem, resio se
konacno za pravoslavlje i Vizantiju.
Kolektivna dusa srpskog naroda stvorila je naročitu pravoslavnu crkvu, sasvim drugaciju od katolicke, umnogome različnu i od ostalih pravoslavnih crkava, sazda la je crkvu Svetog Save,srpsku
crkvu,crkvu narodne duse,svoj veliki organ i svoju mocnu zastitu
u svim carstvima i pod svim prilikama”

Jocko4
(observer)
09. oktobar 2018. u 23.57
abvgd,

>'Прогањање Богумила се наставља..'
- - -

Да би се нешто наставило (настављало), то нешто мора још увек да постоји.

Где још има, где могу да се нађу Богумили?

Верска нетрпељивост може на известан начин да се посматра као политичко питање, али је узрок верски.

Познато је да је у време раног Хришћанства постојало више праваца и тумачења вере и природе Исуса Христа, а било је и међусобних физичких обрачуна на јавним местима. Напр. има извештаја о томе да су по ондашњем Египту хришћански верски лидери обавезно носили штапове, да би се тукли са неистомишљеницима. И на сабору у Никеји није све прошло без „неравнина”.
Кад се хришћанска црква најзад институционализовала, нетрпељивост према верским фракцијама (проглашених сектама) се наставила и следбеници таквих тумачења су проглашени јеретицима.
У таквој клими су се развијали и Богумили, који су у Србију донели своје учење из Бугарске.
У време развоја и јачања феудалних држава, у којима још није била извршена јасна подела на световну и духовну власт, није чудно да су Богумили проглашени непожељнима, јер су кроз верски либерализам носили и слабљење организације државе.

Ипак, мислим да би било боље да си тему о њима поставио у групи #Религија, или у групи #Историја.
patriota-saJPoruka negativno ocenjena. Pokaži

patriota-saJ
10. oktobar 2018. u 07.45
Верска нетрпељивост може на известан начин да се посматра као политичко питање, али је узрок верски.

**

Не буди ми замерено, али не бих се сложио с овим мишљењем.

Верска нетрпељивост је у скоро 100% случајева вештачки ефекат, који се по потреби производи ради решавања економских питања путем насиља и пљачке.

Који год пример сам ја гледао увек се ради о отимачини с насиљем једне групе над другом групом, која се оправдава верским разлозима.
Где год се много и гласно на Бога позивају ту су обично неке паре у питању.

Симптоматично је да верска нетрпељивост нестаје лако како је и планула, чим стигне наређење „одозго”.
drina1
10. oktobar 2018. u 10.56
Бошњаци су једно време тврдили да потичу од Богумила.

Realno gledajuci, vecina stanovnistva iz BiH ima to porijeklo. Cinjenica da su vladari povremeno (ali rijetko i kratkotrajno) prihvatali pravoslavlje ili katolicanstvo, tj da su ti vladari, u 99% vremena svog postojanja,drzali se bogumilstva i da je pored mnogo unistenih bogumilskih spomenika ostalo još 15000 ocuvanih u BiH govori u prilog tome.

Kulin Ban je odbijao da proglasi katolicku vjeru državnom i zvanicnom čak i pod prijetnjom od Vatikana.
Postojala je Bosanska Pravoslavna Crkva sa sjedistem u Trebinju ali nikad nije imala državni značaj. Zapadne zemlje su zbog svega toga smatrale Bosnu odmetnutom teritorijom.
S vremenom i uticajem pa i pritiskom i ucjenom stanovnistvo je prelazilo na druge vjere, zašto ne, vjera ili nevjera je sloboda izbora i najbolje je da je tako, ali se takvi s vremena na vrijeme lincuju i proganjaju.
Jocko4
(observer)
10. oktobar 2018. u 11.56
patriota-saJ,

У каснијим вековима, поготово данас, то што си рекао је тачно.

Али у време раног Хришћанства и касније, кад је хришћанска црква преузела одређене полуге контроле у друштву, конкретно и моћ да поставља и свргава владаре феудализма, на државну управу је преносила и верска трвења. Црква је крунисала владаре и могла је и да их свргне ако не штитеи њене интересе. Говоримо о периоду кад је већ дошло и до поделе на источно и западно крило хриошћанске цркве и кад су интереси православне цркве, a последично и власти у Рашкој, Србији Немањића, били угрожени ширењем идеја Богумила.

После Цара Душана и финалног требљења и прогона, преостали Богумили су прешли у Босну, у којој су се одржали следећих пар стотина година.
keser
10. oktobar 2018. u 13.22
А протестанти су били веома наивни према католицима.

У Лондону и Стокхолму су им дељене бомбоне.
komsinica
10. oktobar 2018. u 14.01
Jocko4 је укратко рекао, немам шта да додам осим да прочитате историју средњег века из периода Немањића.
keserPoruka negativno ocenjena. Pokaži

keser
10. oktobar 2018. u 14.18
И да додам,

Мислим да се Католици деле на Хрвате и Хришћане.
Вероватно има још група и подгрупа али и ово је довољно
Precanin
(Нека буде борба �)
10. oktobar 2018. u 20.32
Дајте људи да се престане са прогоном тих Богудрагих и Богумилих, ако ништа а оно да АБВГ престане са темама!
Богумили, како претенциозно, скоро ко „изабрани”.
abvgd
(Morski)
10. oktobar 2018. u 20.59
Хм, овде сви избегавају да проговоре о теми...наиме, Богумили су били независни и од Истока и од Запада, и...нису признавали црквене хијерархије нити било какве „државе”. Тврдили су да је власт од неспоменутог и да никаквој власти не треба веровати. Па? Има ли неко мишљење о овоме?
Њихов систем је био неауторитарни, заснован на истинској равноправности међу члановима заједнице. Можда то данас изгледа као утопија али у то време их је, кажу, било неколико милиона само у Јевропи, значи и није баш немогуће?
Елем? Сме ли ко да каже коју?

Узгред, знате ли десет заповести? „Не чини себи какве иконе”?.

А?
Jocko4
(observer)
10. oktobar 2018. u 22.41
abvgd,

>'Можда то данас изгледа као утопија али у то време их је, кажу, било неколико милиона само у Јевропи, значи и није баш немогуће?'
- - -

На основу којих поузданих извора проистиче да их је толико било у Европи ?

Не схватам зашто упорно покушаваш да сугеришеш да постоји неки страх да се говори о прогонима и страдању Богумила ?
О њима се говорило и може да се говори без икаквог страха, а разлог њиховог пропадања треба тражити како у ондашњим верски нетолерантним друштвима, тако и у њима самим. Наиме, нашли су се на удару све организованијих религија (источно и западно крило хришћанске цркве, а касније и Ислам), а сами су били и против сопственог организовања. Тако су себе изложили опасности да буду требљени и прогањани, без организоване заштите.

Адвентисти сматрају да су Богумили били први адвентисти, што би значило да су њихова верска схватања преживела и формирала се у новом руху. Слично, и све деноминације протестаната су доживљавале страдања у Европи каснијег Средњег Века.

И још једном, зашто мислиш да постоји некакав страх да се говори о Богумилима ?

Може о томе слободно да се говори и дискутује у групи која обухвата и такве теме.

Друга је ствар ако ти зазиреш од конфронтације са дискутантима, који ту област познају боље од тебе и којима не можеш да се супротставиш јаким аргументима. Конкретно, у групама #Религија и #Историја јављају се и они који су врло добро упознати са проблематиком из тих области.
Precanin
(Нека буде борба �)
10. oktobar 2018. u 22.46
заснован на истинској равноправности међу члановима заједнице.
...
Како се бирају представници заједнице, одмах ту престаје равноправност. Или нема представника, сву учествују о одчлучивању. Савко јутро по рефрендум. Дакле, нека треба да се гради неки пут измедју два села! Ко га гради, ко одредјује трасу, ко су извођачи, ко одваја мушку снагу у вријеме ловне сезоне или сезоне сађења озимог лука. Чији коњи ће бити ангажовани, има ли какве надокнаде...доста одлука да се донесе а нико са ауторитетом да предложи, одлучи. Јер нема валсти, јер власт је од непомјаника..хе хе...
Анархија је добра...у ограниченом парчету уређеног свијета!
escada
(ɐpɐɔsǝ)
11. oktobar 2018. u 00.16
Богумили су у оно време били секта! Није истина да су били независни. Били су под влашћу Ватикана. Послати да разбију православље које се ширило на тлу Србије-Старе Рашке.
drina1
11. oktobar 2018. u 01.21
Escada
Ne slazem se da su poslani od Vatikana.
Zašto bi Vatikan slao upozorenja bogumilima da prihvate katolicanstvo ili se suoce sa krstasima?
Kulin Ban je na primjer pred Vatikanskim izaslanicima naredio pisaru da da napravi dokument o prihvatanju katolicke vjere i proglasavanjem te vjere zvanicnom, da bi po njihovom odlasku isti taj dokument samo ostavio po strani, da kupi prasinu i ne obavjestavajuci narod o tom dogadjaju.
patriota-saJ
11. oktobar 2018. u 03.39
Zašto bi Vatikan slao upozorenja bogumilima da prihvate katolicanstvo ili se suoce sa krstasima?

**

Из истог разлога из којег је послао крсташе на Цариград, баш негде у време Кулинове смрти.
Из истог разлога из ког је послао конквистадоре у Америку.
Из истог разлога из ког је уведена инквизиција.
Из истог разлога из ког је спроведено унијаћење.

Тамо где је католичка црква владајућа тамо је и држава под њеном контролом и тамо постоје озбиљни приходи за цркву.
Треба ли посебно наглашавати да Ватикан није сиромашан и има своју банку, за коју не постоји ревизија пословања?

Карактеристика Ватикана је да проширење утицаја тражи тамо где је то релативно лако, притом користећи нечасне методе. Например, потискивањем православља.
С друге стране, тамо где су хришћани заиста озбиљно угрожени, као на Блиском Истоку, Ватикан се понаша као савезник мухамеданаца.
C_A_B_O
11. oktobar 2018. u 17.56
Da se malo osvEEEEEEstimo,
I veliki Sima Cirkovic je zarad PREZIVLJAVANJA pominjao tkz bogumile...JER je u tito-kardelj ramkovic diktaturi moralo da se LOMI kicma srpstvu, prventveno crkvi.

Tumaciti DANAS nijanse hrišćanstva u proslisti DANASMIM mišljenjima je SULUDO a NEMA mi jednog ideoloskog pravca ( od kojeg je religija najjača) bez varijeteta.

Preeee Sabora u Nikeji postojase nekih 37 jevandjelja ..a tad je DOZVOLJENO samo 4.

Kako kurvin sin ima nadljudsku potrebu da ima oca,tako i sekte i kultovi zahtjevaju status religija sto je NEDOPUSTIVO.

Isto je se izmišljenim narodima tioa hjikrejnaca , montenegrina,makAdinaca,pa i Turaka...

TO MOGU biti nacije...jer se NACIJA BIRA a COVJEK se RADJA kao pripadnik naroda!

O tzv bogumilim molim zaguglati raspravu Djordja Capina.

O bivšim boSSnijama mOLIM u dzamijama
drina1
12. oktobar 2018. u 03.26

Nije riječ o nacijama i narodima, nego o nestanku i progonu bogumila tj onih koji su praktikovali tu vrstu vjerovanja.

C_A_B_O
12. oktobar 2018. u 10.06
Treba ODJE crtati iako je muamed to zabraniJo:

Dje se djedose Radnicki i Geadjansko kao klubovi?

Isto se desava sa SEKTAMA ...ili se probiju do prve lige i postanu RELIGIJE ili nestanu ispod kategorije Vratnika.

Balijske bajke nastale na komy tezama za rusenje srpske pravoslavne crkve NE zasluzuju duže zanimanje
Werba
(N/A)
13. oktobar 2018. u 04.21

C_A_B_O

11. октобар 2018. у 17.56

Da se malo osvEEEEEEstimo,
I veliki Sima Cirkovic je zarad PREZIVLJAVANJA pominjao tkz bogumile...JER je u tito-kardelj ramkovic diktaturi moralo da se LOMI kicma srpstvu, prventveno crkvi.
========

Da ti kažem nešto C_A_*B_O:

-da je tako po tvojoj plitkoumnoj izrecenoj gluposti, popovi pravoslavne crkve kao i same crkve bi nestale.
A eto vidis, kod Joze crkve su opstale čak se pojedine i renovirale, popovi primali državne plate, pa je čak i bogoslovski fakultet dobio novu zgradu na Karaburmi.
Zaista lepa zgrada...mada lično mislim da su to dzabe bacene pare, jer od crnomantijasa i crkve, još niko nije video vajde...
Eto tako je to bilo za vreme druga Tita,-moj ti SaVO...
C_A_B_O
05. decembar 2018. u 10.34
TI da mi RECES?
A kako GERMAN posta patrijar'?
Gdje se djede METOHIJA ?
Koliko crkva u BL cekase da se obnovi?
Zgrada bogoslovije u Smrdajevu ni danas nije vracena.
Ko srusi Njegosevu kapelu?
Ko pobi vise svestenika no i ustašse?
Kol'ko je ctva na Veljinama „cekala” dozvolu?

IDI dIIjete na islambosnu i NE PISI kad stignes

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.