Diskusije : Politika

 Komentar
Majski prevrat – zločin o kojem se ćuti
Popaj
20. avgust 2018. u 10.03
Navršilo se 114 godina od Majskog prevrata, jednog od najmonstruoznijih događaja srpske istorije, kojim je ugašena dinastija Obrenović. Bila je to srpska ’’Vartolomejska noć’’, u kojoj su po uzoru na katoličke krvnike iz 1572. banditi iz oficirskih krugova, organizovani uz pomoć Petra Karađorđevića i Rusije, izvršili pokolj na dvoru i masakr pristalica dinastije Obrenović širom Srbije. Istorija beleži mnoge slučajeve ubistava krunisanih glava, ali zverski način, na koji je ubijen poslednji Obrenović i njegova supruga, kraljica Draga, ostaje jedinstven slučaj divljaštva i varvarstva, koji predstavlja trajnu mrlju na licu srpske istorije.
...
Bitange i šljam oficirski, koji su doživeli sramotu Slivnice, satisfakciju za svoju bruku, našli su u mučkom i zverskom iživljavanju nad kraljevskim parom, kakvo istorija ne pamti - nakon što su kuršumima izrešetali kraljevski par i sabljama ih isekli, zaverenici su gole leševe kralja i kraljice bacili sa terase dvora, kako bi se ostatak vojske dalje iživljavao nad njima; neka svedočenja govore da su odsečenu kraljičinu dojku, nataknutu na vrh sablje, vojnici pronosili gradom kao ratni trofej.



https://www.nedeljnik.rs/moj-nedeljnik/mojevesti/plutonijum/majski-prevrat-zločin-o-kojem-se-cuti/

https://tinyu rl.com/y96kky7c
Popaj
20. avgust 2018. u 10.49
goodbadPoruka negativno ocenjena. Pokaži

goodbad
(gb&u)
20. avgust 2018. u 11.36
i tebi bi Oliva bilo bolje da cutis...
DikanPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Dikan
(Само буздованом)
20. avgust 2018. u 12.41
Откад ви амброзова копилад бринете за српске династије?
patriJota
20. avgust 2018. u 16.47
Bitange i šljam oficirski, koji su doživeli sramotu Slivnice, satisfakciju za svoju bruku, našli su u mučkom

**

На кога тачно мислиш? Ко се од завереника уклапа у ову тврдњу?
MarkizDeNoviSadPoruka negativno ocenjena. Pokaži

MarkizDeNoviSad
(Sinter)
20. avgust 2018. u 16.59
Napada na Zivojina Misica. Djubre Rvatsko.
patriJota
20. avgust 2018. u 17.18
Тешко да је мислио на Мишића, тај није био међу завереницима. Сем тога, био је у добрим односима с краљем, а у још бољим с убијеним председником владе, генералом Цинцар-Марковићем.
Ни експресно пензионисање после преврата не указује на учешће у завери.
DoktorStevan
(Ravna Gora Pobediti Mora)
20. avgust 2018. u 20.33
Откад ви амброзова копилад бринете за српске династије?

================================

hehe upravo to
MarkizDeNoviSadPoruka negativno ocenjena. Pokaži

MarkizDeNoviSad
(Sinter)
21. avgust 2018. u 06.15
Aman covece oficiri Crnorukci su u doba Slivnicke bitke imali 10 godina. Zivojin je jedini značajniji oficir koji je tamo ucestvovao.
dulebg
(posmatrach)
21. avgust 2018. u 13.54
Ритуални масакр - као Гадафија. Ваљда ко не слуша зна се како мора да прође? Русија је тада била под контролом енглеских масонских ложа. Сами Карађорђевићи значили су првенствено руско-француски утицај.

Не зна се шта је горе за нас: Обреновићи су угађали Аустро-Угарској и нудили конфедерацију, што би убрзо довело до католичења Србије, што пак Русија није могла да дозволи. Са друге стране - јак руско-француски утицај затварао је А-У и Немачку са Југоистока и условио њихове припреме за војни продор у том правцу.
patriJota
21. avgust 2018. u 15.07
Овај текст који нам нуди Попај се може посматрати као један од текстова који се већ годинама шире, а ове године посебно учестало, и који, наводно објкективно, посматрају неке детаље српске историје.

Текст је пун произвољних тврдњи, на какве смо пре навикли од оног бота бранка-тарпеа-аристократе са свих 10 никова, а не од попаја.
То значи да и паметнији полако подлежу пропаганди.

Кад се чита овај текст прво што пада у очи су високопарне квалификације типа „неуставна династија”.
А због чега је Александров отац, Милан, уставни владар?
Ако не сматрамо личну вољу Миливоја Блазнавца уставном категоријом онда ни Милан, па ни Александар нису уставни владари.
Кнез Михаило је имао ванбрачног сина с једном женом, али е добро знао да то дете и та жена не могу бити кнез и кнегиња Србије.
А откуд то да Милан може? Одговор лежи у Намесништву, а не у Уставу.

Говорити о Александру Обреновићу и уставности је могуће само у облику вица, јер је дотични био познат по специфичном и врло флексибилном третирању устава, а поставио е светски рекорд укидањем Устава на сат времена. Да не говоримо о постављању и разрешењу влада.

Александар је био краљ, а краљ има већа права него други људи, али има и одређене обавезе. Једна од најважнијих обавеза краља је да обезбеди континуитет државне власти, или у преводу - да обезбеди наследника. Краљ, како рекох, има много права, па и право да има онолико конкубина (милосница) колико може да поднесе. Али само једно право краљ нема: он не може да се ожени по свом ћеифу као сав обичан свет.
Краљева женидба увек прати државни интерес, а не његове личне симпатије.
То правило је Александар прекршио. Оженио је жену на коју је био упозорен да није подобна, а проблем нероткиње је хтео да реши не разводом, него именовањем шурака за наследника.

Тада су владали другачији морални назори и то држава Србија није могла да истрпи, јер је већ доста трпела Милана.
У завери нису учествовали само млади официри, него и бројни политичари, па је Апис у шали рекао да само двоје људи нису укључени у заверу: краљ и краљица.

Оно због чега је овај текст вероватно написан је један нетачан детаљ - помиње се учешће Русије. Јасна је импликација на савремене догађаје и плашење слабонервних „руском претњом”, која „обара режиме” и „убија краљеве”, па је као таква реметилачки фактор на Балакану и треба је протерати.

Чињеница је да је учествовао један млади Рус, али сасвим приватно, без знања и одобрења руског посланства. Руском цару ни на крај памети није било да било којој крунисаној глави Европе ради о глави.

Оно што је у овом тексту истовремено прећутано, али је јако битно су реакције европских сила, пре свих нашег доброг Франца Јозефа.
Већина је прекинула дипломатске односе, али је Франц захтевао да одмах његове трупе окупирају Србију и „наведу законити поредак”. какав би то био „поредак” у смислу чињенице да су Обрено вићи били мртви, као и Луњевице, остаје нам да нагађамо. Уствари, треба бацити око преко плота, на Бугарску и Румунију и јасно је шта би се десило.

Русија је под претњом ратом спречила Аустрију да нас окупира и то је суштински разлог писања овог пропагандног памфлета.

Popaj
23. avgust 2018. u 01.06
- Konak je dobio izgled razbojišta i, prema rečima jednog zaverenika jurišnika, ličio je „na polje zasađeno krompirima”. A da on dobije takav izgled, umnogome su doprineli oficiri koji su hteli da se domognu kakve vredne stvari. Plen pljačkaša bila je čak i intimna garderoba kraljice Drage! - piše i Vasa Kazamirović u knjizi „Crna ruka”.

Već oko podneva, posle krvavog pira, Beogradom se, od uva do uva, pričalo šta je sve izneseno iz konaka. Pojedini oficiri zaverenici sami su se razmetali po kafanama pokazujući ono što su opljačkali. Jedan poručnik je već sutradan pokazivao na svakom koraku prsten na svojoj ruci i govorio kako ga je uzeo „za uspomenu na kraljicu Dragu”. U brošuri „Milan J. Novaković na sudu” ostalo je zapisano svedočenje poručnika Trifunaca posle prevrata: „Jest, vala, neko sat, neko prsten, neko muštiklu, neko tabakeru...”

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:614359-Неко-прстен-неко -табакеру
patriJota
23. avgust 2018. u 02.55
Ово је вероватно тачно, мада, како сам писац каже, Београдом круже најфантастичније приче.

Ти би као искусан човек требао уочити да је цитирани извештај саставио војни аташе Аустрије, који није улазио у двор, него је, по сопственим речима, извештај саставио на основу прича неких завереника.
Да ли је војни аташе Аустрије саставио објективан извештај, или онакав какав је Ф-Ј требао да „заведе законити поредак”?
Popaj
25. avgust 2018. u 03.02
Za kralja i otadžbinu?
patriJota
25. avgust 2018. u 13.23
Нема то везе ни с краљем, ни с отаџбином.

Каква год била власт у Србији непријатељи су нам увек исти.

Ја само покушавам да ти скренем пажњу да текстове треба читати пажљиво и критички, а пошто данас нема случајно написаних текстова онда ваља погледати ко пише и за чији рачун.

Овај извештај аустријског војног аташеа у тадашњим околностима и намерама његове државе може упоредити са извештајем Вилијема Вокера 96 година касније.

И тај званични извештај за УН је писао човек који у Рачку није био у време догађаја, дошао је касније на сценски монтирану ситуацију, а извесни фински патолог тврди да је била приморана да фризира свој извештај више пута док Вокер није добио папар какав је његовом послодавцу био потребан.

Када за 100 година неки историчар попут тебе буде читао Вокеров извештај, а то је званични документ, шта мислиш какве ће закључке извући?

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.