Diskusije : Politika

 Komentar
Seniorskim karticama lincuju one sa većim penzijam
Branko-123
21. februar 2018. u 12.13
Slusam sada na RTS popodnevni dnevnik kako je ministar rada i socijalne politike predlozio Skupstini zakon da se za sve penzionere izrade seniorske kartice na kojima će im biti upisana visina penzije. Kao hoće oni da olaksaju penzionerima da koriste te penzionerske popuste. Meni nije jasno zašto je potrebno da na tim karticama stoji vidina penzije i za ciju je to upotrebu taj podatak o visini penzije svakog penzionera.

Nemam pojma koji može biti cilj za navodjenje u tim karticama visine penzije kada je najlogicnije da se izrade takve kartice koje bi dobio svaki penzioner, jer penzioner je penzioner pa ma koliko mu velika penzija bila.

Penzioneri sa većim penzijama bi prilikom koriscenja te kartice radi dobijanja popusta bili izlozeni neprijatnim komentarima na primer od strane kasirki koje imaju platu od 25 do 30 hiljada dinara i prilikom svakog pokazivanja tog podatka o penziji koja bi bila oko i preko 50 hiljada dinara penzioneri bi dobijali neprijatne komentare. Da li je neko to bas zeleo da se ti penzioneri sa većim penzijama osecaju neprijatno i da onda ni ne pokusavaju da koriste te popuste.

Dalje, zašto bi neko imao uvid u visinu nečije penzije. Mogu to da iskoriste neki kriminalci, da prate penzionera do ulaza u njegovu zgradu i da ga opljackaju ili muce dok im ne da novac koji oni traže. Možda neko i to hoće. A još ako se bude odredilo da ovi po trgovinskim lncima imaju pravo da fotokopiraju te kartice, ili da ih provlace kroz neku masinicu na kasi kao sto provlace ove bankovne kreditne kartice pa onda bi krimosi imali tacnu evidenciju ko koliku penziju ima i ne bi dzabe napadali onoga ko nema novca da im da koliko njima treba već bi napadali samo ove sa većim penzijama. A možda neko i to hoće.Bilo bi tu poziva na telefon, dolazak na vrata ljudima sa poznatim frazama nudimo vam robu tu i tu, da dodjemo kod vas kuci da vam pokazemo. Možda neko i to hoće.

U svakom slučaju, jedno je sigurno a to je da stavljanje podatka o vidini penzije na tu karticu jeste lincovanje penzionera sa visokim penzijama. A možda neko i to hoće.

Vlada_Dorcol
21. februar 2018. u 13.22
Nisam ranije obratio paznju na ovo, ali ovo je skandal:

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:712440-Kartice-za-penzionere-od-aprila-o-tro... -PIO

Evo piše ovde šta će sve sadrzati takva kartica. Strasno. Evo vam tekst jednog pasusa iz ovog clanka koji precizira šta će biti sve napisano na toj kartici:

„- Dokument o isplati novca iz PIO fonda bio je jedini validan papir uz koji se dolazilo do izvesnih povlastica, a sada će tu ulogu imati identifikaciona kartica. Na njoj će se nalaziti određeni podaci - ime, prezime i adresa korisnika, iznos cele i dela penzije koji se isplaćuje, filijala i broj tekućeg računa, matični broj, ukupne obustave penzije, koliko je umanjenje po Zakonu o privremenom umanjenju i koje je vrsta penzije. To su sve lični podaci korisnika koje je mogao da vidi svako kada je penzioner dokazivao svoj status - objašnjavaju u Ministarstvu.”

Ovo je već cipovanje penzionera jer ipak sa tog penzionog ceka nisu mogli da kopiraju podatke a sada će na kasi da prilepe ovu karticu na kasu i odmah će u toj prodavnici ostati kopija te kartice sa svim podacima penzionera, pazi ovo i adresa, i JMBG, i iznos penzije. Ovo je zaista strasno.Pa valjda treba da se te kartice donesu da bi se upravo sakrili ovi podaci penzionera koji su mogli biti uoceni kada oni pokazu penzioni cek ali sada će te kartice i da se provlace kroz neke masinice ili će jednostavno da se prilepe za kasu i da se tako skeniraju i da ostanu ukucane u kasi. Ovo je monstruozno, svako će sve podatke o penzionerima moći da ima. Uf.Grozno. Verovatno ovim hoće da se onemogući koriscenje popusta penzionerima sa većim penzijama jer ljudi neće dati da im se te kartice skeniaju u prodavnicama.
Lorka
(поета)
21. februar 2018. u 21.03
Обележавање становништва на начин како си овде описао је исто што и обележавање Јевреја жутом траком у време нациста.
То је флагрантно кршење људских права.

Међутим, не може се рећи да је лоша намера државе да својим најугроженијим слојевима становништва обезбеди одређене повластице на што ефикаснији начин. Али то се не ради овако. То се у правним државама ради тако што, нпр. социјално угрожено лице оде у, рецимо, јавно транспортно предузеће и аплицира за посебну аутобуску картицу са попустом. У том предузећу од њега затраже доказ о висини прихода и тако установе да ли је он-она социјално угрожено лице. Ако је квалификован, добиће годишњу карту за јавни превоз.
И то треба да се односи на све држављане Србије без обзира да ли су ниско-приходни пензионери или бескућници.

Може се разумети и намера за ефикаснији начини, па и овај са картицом како си описао, али то мора да се односи само на она лица која су социјално угрожена и траже одређене повластице с попустом. Обележавање свих, против њихове воље, заправо је ово што сам навео у првом параграфу.

Lorka
(поета)
21. februar 2018. u 21.05
И да додам, одавно сам приметио да у Србији није развијена култура заштите људских права и људске приватности. То је последица претходног система у коме смо живели преко 4 деценије.
Werba
(N/A)
21. februar 2018. u 21.53
-a kao danas je razvijena ta „zastita” , ne samo god nas, nego u čitavom zapadnom modernom i naprednom svetu?

Werba
(N/A)
21. februar 2018. u 22.57
-tako to izgleda, kad' dodaju duboko mislece gluposti...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.