Diskusije : Politika

 Komentar
Брате Мујо, ти јој кажи: Хоћу љубав, нећу лажи!
Ninos1aw
(U Odesu s mladu stuardesu)
15. februar 2018. u 10.50
Zolić: U BiH ima 50% Bošnjaka, ali taj broj će se smanjiti nakon „čišćenja” stanovništva

Prof. dr. Hasan Zolić, statističar i demograf bio je gost Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem na FACE TV gdje je iznio upozoravajuće podatke o konstatnom padu broja stanovnika u BiH, iako je to slučaj i sa drugim zemljama regiona, piše bh. novinska agencija Patria.

Zolić je naveo da je BiH bijela kuga zahvatila od 1992. godine pa sve do kraja agresije.

- Poslije rata od 1996. do 2002. imali smo pozitivnu stopu prirodnog priraštaja - kaže Zolić.

On je naglasio da se smanjuje stopa nataliteta, a povećava stopa mortaliteta kao i da se povećava broj odlazaka bh. stanovništva.

- Procjenjuje se da će u ovoj godini biti 100.000 stanovnika koji su otišli - kaže Zolić dodajući da npr. Srbija ima pozitivan migracioni saldo zahvaljujući stanovništvu koje se iseljava iz RS-a iz Gacka, Bileće...

S druge strane, bh. Hrvati odlaze u Evropu, ali odlaze i Bošnjaci u Austriju, Njemačku i druge zemlje.

- Odlaze oni od 15. do 34. godine. Gubimo radno aktivno stanovništvo. BiH postaje zemlja staraca. Mi sada imamo stanovništvo od 65 pa naviše koje čini 18% ukupnog učešća i veće je nego od 0 do 14 godina. BiH je nekada bila poznata po učešću mlađeg stanovništva - objašnjava Zolić.

On je istakao kako BiH nema nikakve populacione politike.

- Trebamo obezbijediti sredstva za stimulaciju porodica, da se rađa dvoje troje djece. Kod nas je to na nivou entiteta, RS ima propise ali nema sredstva, u FBiH je različita kantonalna politika. Ali imate kantone koji uopšte nemaju predviđen budžet za ove izdatke - objašnjava ovaj demograf.

Govoreći o popisu stanovništva iz 2013. godine, Zolić je kazao da su razlozi za neobjavljivanje podataka višestruki.

Početkom novembra 2013. godine objavljeno je da BiH ima 3.793.000 broj stanovnika.

- Trebali su se utvrditi kriteriji za „čišćenje” stanovništva. Bili su preporučeni kriteriji, ali u RS to nije naišlo na odobravanje. U februaru ove godine, pored kriterija koje je dao IMO tim, RS je tražio i da se ubaci pitanje 40. koje se odnosi na mjesto rada i školovanja.

To u praksi znači da se ukupan broj stanovnika smanji za 430.000 stanovnika, a od toga bi najviše Bošnjaka bilo ugroženo.

- Bilo bi da BiH ima 3,4 miliona stanovnika sa učešćem Bošnjaka ispod 50 %, Hrvati 13%, Srbi 31%, Ostali 3,68% (Bosanci, Jevreji, Romi).

Što se tiče RS isto bi se smanjio broj Bošnjaka, tako da bi učešće bilo oko 12%, zbog toga oni traže da se ubaci pitanje 40. Iako je IMO tim kazao da pitanje 40 nije relevantno za određivanje nerezidentng stanovništva.

Zolić je potvrdio da prema Popisu iz 2013. godine u BiH sigurno ima 50 % Bošnjaka.
Ninos1aw
(U Odesu s mladu stuardesu)
15. februar 2018. u 10.54
Ово је чланак из 2015. године.

Само у току 2016. и 2017. из Босне и Херцеговине и Србије се преко 100.000 људи иселило само у Немачку захваљујући новом програму за олакшано издавање радних виза. Ради се о виталном, младом становништву.

Србија, Босна и Хрватска заједно доживљавају демографски колапс, пражњење и старење.

Укупан број Срба, Хрвата и муслимана у ове три земље је у рапидном паду.

Иста слика код сва три „народа”.
mala-SirenaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

mala-Sirena
(~ ~)
15. februar 2018. u 12.25
Brine me hoće li se stici iscrtat granice prije nego sto svi troji izumrum i hoće li zadnji izumrijet' ustaše, četnici ili mudzahedini?
Starac_FocoPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Starac_Foco
(--)
15. februar 2018. u 12.59
Bez ikakve sumnje ovi zadnji. U prosjeku imaju 50% vise djece od ostalih (sa tendencijom da to razlika vremenom postaje sve veca) a i već ih je sad kao stanovnika te na silu napravljene države preko 50%. Čak i ako nije, recimo da su lažni rezultati zadnjeg popisa, biće tako uskoro, svejedno je...
BlazoPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Blazo
15. februar 2018. u 13.24
Zapad može da bude zadovoljan učinkom smanjenja stanovnistva na Balkanu. Samounistavanje naroda radi sasvim dobro, uz pomoć politicara i medija. Razara se kultura, mentalno smo u 3pm, fizicki se smanjujemo... Što se tiče međusobnog glozenja, ta propaganda ne jenjava od 80ih godina prošlog vijeka. Evo druga decenija XXI se zavrsava, a iste price se prepricavaju kao onomade... Strava...
LorkaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Lorka
(поета)
15. februar 2018. u 17.01
... 'послије агресије' - тако каже Потурица, ко и сваки Потурица.
Каква море агресија!
Агресија је извршена на Југославију, а све је то био грађански рат!

Ни у једној теорији не постоји агресија унутар једне државе, а Југославија је била - ЈЕДНА ДРЖАВА.
LorkaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Lorka
(поета)
15. februar 2018. u 17.10
Резултати слоге и мржње.

СЛОГА:
Ти градиш кућу, ја те подржавам.
Ја градим кућу, ти ме подржаваш.
РЕЗУЛТАТ: Обојица имамо куће.

МРЖЊА:
Ја имам кућу, ти је запалиш.
Ти имаш кућу, ја ти је из освете запалим.
РЕЗУЛТАТ: Обојица смо без куће.

или:

СЛОГА
Син ми учи за доктора. Ти га хвалиш и подржаваш.
Твој син учи за инжињера. Ја га хвалим и подржавам.
Резултат - обојица имамо напредне синове.

МРЖЊА
Ја ти убијем сина. Ти ми из освете убијеш сина. Резултат: обојица смо без синова.

Питање:
Зашто је Балкан сиромашан? Влада ли у њему слога или мржња?

Jocko4Poruka negativno ocenjena. Pokaži

Jocko4
(observer)
15. februar 2018. u 23.50
Lorka,

>'Каква море агресија!
Агресија је извршена на Југославију, а све је то био грађански рат!'
- - -

Да будемо још прецизнији, СФРЈ је била нападнута изнутра (субверзија и сецесионизам) и споља (агресија), што је затим прерасло у грађански рат у СР Хрватској и СР БиХ.

И у претходним годинама је у ондашњој СФРЈ било покушаја субверзија и диверзија, али нису успеле. Као најобимнији покушај био је Маспок, а диверзија и терористичких аката било је више. Зато је потпуно неосновано жалопојно помињање агресије од оних у бившим републикама, у којима су садашњи жалопојци кренули у неуставно отцепљење и изазвали крвопролића и разарања на адмминистративним територијама тих република.

Да цинизам буде још већи, исти подстрекачи разбијања СФРЈ су још
на самом почетку кризе (1990.), коју су изазвали, одмах оптужили руководство СР Србије да истерује остале републике из СФРЈ и да ће бити оптужени за ратне злочине.

Сценарио таквих оптужби је био сасвим очигледан нама који смо у то време живели у Северној Америци: најпре се направи протест хрватских исељеника, на коме се блати СФРЈ (тамница народа) и нарочито Срби (варвари, урођене убице, кољачи, ...) и убаци се претња да треба основати међународни суд за ратне злочине у СФРЈ, а сукоби само што што нису почели. !?!
Затим се на ТВ програмима давао публицитет и захуктавала мржња према Србима, зачињена навођењем неких небулоза, да Срби држе остале народе СФРЈ у поробљеном статусу и да „међународна заједница” треба да им помогне да се ослободе.
У међувремену се на хрватском радију у Торонту дају савети Хрватима како да „легално” понесу оружје („... пријавите да имате ловачке пушке и да идете у лов”) кад путују у СРХ, да им на царинској контроли не би било одузето.

Тек касније почели су оружани сукоби у СРХ, а Срби су већ били „нацртани” кривци.
Precanin
(Нека буде борба �)
16. februar 2018. u 00.33
То су добре вијести, што мање балија то боље. Ја сам да балија буде мање свугдје а не да их је мање у Педерацији а више у Њемачокј. То насељавање Америке, Канаде и Европе с балијама ће морати крваво да заврши. Не да жалим те злодржаве, напротив! Неки (нови) крсташки поход ће морати убрзо да се деси! Добро, замешатељство Комодрагонаца је очигледно, али ће се то њима обити о главу. Овај пут трајно.
Мене мучи та ваша вјечна српска болећивост, спремност да бринете туђу бригу. Запамтите, нестанак потурица , турака , балија са подручја бивше Шуге, па све до средње Азије је стратешки циљ. Остварив ако се сви заузмемо.
trek_teamPoruka negativno ocenjena. Pokaži

trek_team
(biciklista)
16. februar 2018. u 13.18
Sve mali Hitlerjungovci...
Power12345Poruka negativno ocenjena. Pokaži

Power12345
17. februar 2018. u 20.06
Sve ima svoje, tako i kretanje ljudi.
Ko je kriv nijemcima što su počeli embarga jugi 70 god..
Yu. Mravinjak je davno pogazila tudja čizma...tako je i sa ljudima... davno su krenuli ljudi za hranom i gnezda prave nepitajuć jel to tudje.

Je.beni su ti embarzi... sliče bumerangu ...a pogotovu našim mravima koji znaju dobro grickat.

dulebg
(posmatrach)
19. februar 2018. u 16.45
Не знам како мује, ал ја сам чуо да су Шиптарке ПРЕСТАЛЕ да рађају како су стигли Американци: обукле миниће, дигле се на штикле, нокти ко канџе, мобилни не испуштају и - хоће да се проведу!!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.