Diskusije : Politika

 Komentar
Младе партизанке разоткривају Тита
Lorka
(поета)
13. januar 2018. u 10.38
https://tinyurl.com/yctrt68o

Душанка Дишљеновић, члан партизанског покрета из Ниша, прича о Дражи као веома моралном човеку, разоткрива подмуклост Титовог руководства, о Кочи Поповићу као срамоти партизанског покрета, о споразуму са Немцима на Неретви и партизанској подвали да би се уништили четници, о облачењу у четничке униформе да би починили злочине, о срамоти Голог отока, итд.

Савка Чолић, полседњи сведок из Титовог двора, разоткрива Титову поквареност, властољубивост и халапљивост:
https://www.youtube.com/watch?v=-Mw7_hDknAc
Laci_74
(Jugosloven)
13. januar 2018. u 10.51
Nešto me sve ovo podseca na onu zapadnu propagandu kako su Rusi silovali na sve sto su naisli a nikada ni reci o Amerikancima. Istina je sasvim drugacija i čak se pojavila knjiga o tome, međutim i ta knjiga kao da je zabranjena.

General Lewis Mackenzie: We Bombed The Wrong Side - Kosovo's Independence Immoral
https://www.youtube.com/watch?v=iy1JzwpJ9ec

Сатанизам и нови светски поредак
https://www.youtube.com/watch?v=_vT_-6vL9gc

Вучић и НАТО: послужио хлеб и со убицама Србије
https://www.youtube.com/watch?v=cUCaQis7g2o

konecenemora
(sofer aviona)
13. januar 2018. u 12.09
Primetio sam da se komusticka olosh najviše ljuti kad opcujes kolmonovanog patuljka,ne pene toliko za marksa i engelsa,za lenjina,za bractvo jedinstvo,kastra i ovoga debilka bucka korejanskog vole ali kitu obo-za-vaju!!!
Pa kakav to covek može da bude kad svom generalu otme yebaljku i dovuce je u svoj sator a istovremeno gruva i njenu sestru i to još deda može da im bude po godinama???
zikzakPoruka negativno ocenjena. Pokaži

zikzak
(misholovac)
13. januar 2018. u 13.18
Postoje indicije da je marshal takođe uzivao u homosexualnom protuprirodnom bludu paralelno sa svaleracijom u stabu vrhovne komande. Ko sto rece poznati hronolog pokreta Gvozden Chabarkapa u svojim memoarima...„UShumi nas drug kita je uzhivo u jelu-picu, zenskinjama pa I u mUskinjama bogumi”!
Werba
(N/A)
13. januar 2018. u 13.28
Popaj
13. januar 2018. u 17.49
Lorka:
„о облачењу у четничке униформе да би починили злочине”
--------------------------------------------------------
Lako je sa uniformama, a šta će mo sa bradama? Izgleda da su partizani imali tajnu jedinicu neobrijanih tako da izgledaju kao orginalni gibanicari?
kupressrpski
(vozac)
13. januar 2018. u 18.00
...draža je ikona sveta..puno se zahvaljujem gospodjama sto su progovorile i dale svoj mali doprinos da istina izadje ...i istina izlazi svaki dan vise što se pricalo po selima u zimskim dugim noćimakada se smrkne i prst ne vidi pred okom i ponovo se saputalo tako da se nebi moglo cuti ako je se neko prisunjo pa da cuje toliki je copo stra i diktaturu bio uveo ...al je narod ponovo prico svoim najmilijim ...ostalo mi je dobro u sjecanju kada je se tek čulo za titu u ratu a neki seljak koji je radio u francuskoj kaže ma znam ja titu ustašina on i pavelic spavali na istom krevetu ante dole tito gore neće dobro biti srbima... mislim da je se joja osramotila trebala je da kaže sto je znala ...mi vidimo da je veliki brat pokupio joju i pravo jozi u krevet da srbe zavaraju mislim na kraju dana ipak je srpkinja i videla je zlo trbala je svom narodu posvedociti lakse bi nam bilo...ali istina je izasla u javnost i srbi skolovani i inteligencija razmontiravaju copu i velikog brata kada sam video kako lazar prica na dan rs meni netreba vise...
D-Man
(Analyst)
13. januar 2018. u 20.45
1. Ја сам на овим дискусијама већ годинама и, чини ми се, добро је познат мој анимозитет према Брозу. Започео сам са овом реченицом само да би било јасно да нити желим нити хоћу да браним Броза.

2. Нисам, признајем, погледао те репортаже али су довољни и коментари па да ми буде јасно на шта се односе.

3. Броз је умро 1980-е, дакле ускоро ће 38 година! Не знам када су снимљене те репортаже али, ако су нешто ново, онда, заиста, морам да се запитам шта су дотичне особе чекале толике године са таквим информацијама.
Не, не тврдим да то што су рекле није истина али ми није јасно шта су чекале до сада.

4. Мит о Брозу ће се срушити само чињеницама. Ако неком требају деценије да проговори онда морам да се запитам, понављам, чему вишедеценијско чекање.
konecenemoraPoruka negativno ocenjena. Pokaži

konecenemora
(sofer aviona)
13. januar 2018. u 22.25
Kome je poznat taj tvoj animozizet prema kiti???
Vidim potkrepljujes ga bas fino...kako te nije sramota dupeta kad obraza nemas?
Jedna recenica da te ne napadaju brozovi protivnici pa drvlje i kamenje na nešto sto nisi ni gledao...sram te bilo...
D-Man
(Analyst)
14. januar 2018. u 00.57
„Kome je poznat taj tvoj animozizet prema kiti???”

Теби очигледно није.

Видиш, момак, да ти нешто кажем. Броз је умро пре 38 година и ако се до сада нисте (или нисмо) отресли Броза онда то сасвим довољно говори о његовим противницима, зар не!?
Код тебе и теби сличних је све црно или бело; једноставно не постоје сиве нијансе! А тако никако не може бити.

Не можеш ти и теби слични поправити неке историјске грешке па чак и неправде на тај начин као што покушавате амнестирати целокупни четнички покрет а партизанима чак негирати и антифашистичку борбу.
То тако једноставно не иде јер, кажем ти, у животу постоје и сиве нијансе. Није све само црно или бело!

Требали сте се пре више деценија оријентисати на лик и дело Драже Михаиловића јер бисте тако, уверен сам, бар њега амнестирали. Илузорно је, понављам, покушавати амнестирати целокупни четнички покрет јер, једноставно, и у том покрету било је свакаквог кукоља.

Чините ствари наопако, понављам, чак покушавајући негирати и антифашистичку борбу партизанима а онда се чудите што не успевате у својој намери. Треба да радите на помирењу међу Србима а не на освети.

Моје речи схвати како хоћеш.
kupressrpskiPoruka negativno ocenjena. Pokaži

kupressrpski
(vozac)
14. januar 2018. u 01.49
nikakvu antifasisticku borbu copo nije vodio ..on je vodio kordiniranu borbu sa ustašama i svabama protiv srpskog naroda ...cilj je bio velikog brata ako nemacka pobjedi ante dolazi na vlast ako sovjeti copo ..pogledaj gore klip pa ćeš vidjeti kako gospodja savka svedoci kada je jozo otiso u kod velikoga brata njezin muž ga prati da se dogovori sa velikim bratom o preuzimanju vlasti u yu posle rata jer su ovi već znali da svabo gubi ..nema atomske bombe zakasnio...a njegovu antifasisticku borbu okaci macku o rep...jedino ako su za tebe fasisti srpski seljaci koji se spasavaju od maca svapskog ustaškog i copinoga...
Lorka
(поета)
14. januar 2018. u 02.07
Lako je sa uniformama, a šta će mo sa bradama? Izgleda da su partizani imali tajnu jedinicu neobrijanih tako da izgledaju kao orginalni gibanicari?

*********************************************************
Попај, прво, да ли си ти сигуран да су (сви) четници, илити припадници ЈВуО, имали браде?
Друго, јеси ли некад чуо за вештачке браде и перике?
Треће, јеси ли гледао филм 'Клопка за генерала'? Да те подсетим, то је титоистички филм. У њему су сви специјалци озне брадати.

На крају, ја ништа не тврдим. Само сам приложио сведочење две жене које су биле очевици догађаја.
Lorka
(поета)
14. januar 2018. u 02.32
Д-ман, мислим да си у заблуди. Србски народ се не може помирити све док се у деловима тог народа гаји илузија о Титу као србском ослободиоцу, и заблуда о Дражи као злочинцу и сараднику окупатора.

Кад се скине илузија и разоткрије заблуда, Срби ће се помирити.
А онај ко то спречава, то су остаци и наследници још увек моћног лобија и пропагандне машинерије титоистичког порекла, који по сваку цену настоје да сачувају привилегије наслеђене од својих очева и дедова. Данас се зову Субнор и разне невладине организације које и даље имају итекаквог утицаја на јавну антисрбску политику.

Титоисти из србских редова бар у ово време, када се распала Титова држава и његова идеологија, а посебно уништила Србија... односно кад је бар данас све јасно - треба да признају грешку, одрекну се Тита и престану да се држе мантре о четницима као зверима и издајницима.
То је прави пут ка помирењу!

Не заборавимо, нови србски родољуби стално доказују да су у србским крајевима постојала два ослободилачка и антифашистичка покрета - четници и партизани. Они, дакле, Србима-партизанима не желе одузети ореол антифашистичког покрета. Међутим, партизанска деца, која се данас зову Субнор, као осице скачу и дижу узбуну на сваки покушај рехабилитације Дражиног покрета. На сваки корак изједначавања четника и партизана, они дижу жестоку галаму и протесте. Дакле, они су ти који спречавају помирење!

Уосталом, шта им треба да штите једног Хрвата из Кумровца у србској земљи! Какве везе тај Загорац, или хабзбуршки наредник, данас треба да има са Србијом и Србима уопште? Како можеш мирити србки народ, ако у њему желиш задржати једног странца, антисрбина, као највећи симбол србске слободе и антифашистичке борбе?
Werba
(N/A)
14. januar 2018. u 02.51
Marsal, Josip Broz Tito je usao u legendu.
A legende nikada ne umiru!

Biće pominjan, dok se planeta ne raspadne!
Werba
(N/A)
14. januar 2018. u 02.58
-covek, koji je prvi stvorio najjače partizanske jedinice u porobljenoj evropi od strane Hitlervih nacista, covek kome se divio ceo svet!
DoktorStevanPoruka negativno ocenjena. Pokaži

DoktorStevan
(Ravna Gora Pobediti Mora)
14. januar 2018. u 03.15
Душанка Дишљеновић, члан партизанског покрета из Ниша,

---------------------------------------

kurvetina i drolja belosvetska kao i svaka druga partizanka,
i mi kao i svi drugi narodi imamo sljam i otpad koji se borio protiv svoje države i svog naroda i sad ću ja neku partizanku da slusam. Samo mogu da joj se popisam na grob ako je crkla a ako nije želim joj sto brzi odlazak u pakao

puj, puj, puj, pokvari mi prijatno nedeljno vece prica o partizanskoj droljetini
Popaj
14. januar 2018. u 03.48
Lorka:
„Душанка Дишљеновић, члан партизанског покрета из Ниша, прича о Дражи као веома моралном човеку”
--------------------------------------------------------------------
„Postoje i primeri uništavanja partizanskih bolnica od strane četnika. Jedan od njih je sledeći:

Od svog jataka iz seoceta Krčana s Plješevice, jugoistočno od Udbine, Obrada Radočaja, saznao je da je u 16 kuća tog sela smješteno oko 90 teških ranjenika. Ti ranjenici su za vrijeme operacije ”Morgenštern„ bili desetak dana u jami, pod zemljom, s petnaest bolničarki. Djevojke, mahom skojevke, iz Kurjaka i okolnih sela iz podzemne bolnice su ranjenike na rukama prenijele u Krčanu. Grupa partizana — bolnička straža — bdjela je na Trnovoj poljani, čuvajući prilaz Krčani od Lapca preko Kuka i Visuća. Lukica Popović je na to bio upozoren, pa je četnike doveo zaobilaznim putem. Upali su u Krčanu oko 10 sati 2. juna. Zaklali su 36 ranjenih partizana. Žene i starci iz Krčane su na brzinu sakrili 56 ranjenika. Četrnaestogodišnja Pera Radočaj je legla na nekoliko ranjenika, i tako ih spasila. Lukica Popović je znao da je djevojčica bolesna, pa nije izvršio premetačinu. U Krčani su ubijena i dva liječnika, dr Josip Kajfeš i dr Zupe. U kući četničkog špijuna Obrada Radočaja zaklan je teško ranjeni komesar 8. divizije NOVJ Aleksa Backović.”

https://focusnewsinfo.wordpress.com/2012/08/11/zločini-četnika-u-drugom-svetskom-ratu/
Werba
(N/A)
14. januar 2018. u 04.00
nema razlike između Dražinih i Pavelicevih koljaca. Najjači su kad' kolju, vezane i ranjene...
POLARIS
(доктор)
14. januar 2018. u 04.26
***
popaj
Popaj
13. januar 2018. u 17.49
Lorka:
„о облачењу у четничке униформе да би починили злочине”
--------------------------------------------------------
Lako je sa uniformama, a šta će mo sa bradama? Izgleda da su partizani imali tajnu jedinicu neobrijanih tako da izgledaju kao orginalni gibanicari?
***

Да, партизани су увек били „метро мушкарци” они су током рата имали уредну јутарњу тоалету, само се знало понекад десити да нестане лосиона после бријања, али то су надокнађивале партизанке тако што су им позајмљивале крему за лице.
Тако да су партизанима тешко падале те акције, када су морали пуштати браду да би личили на четнике, јер би у том периду контакт са другарицама био смањен на минимум, јер другарице нису хтеле да имају са њима ништа у том периоду из морално-политичких разлога.
Popaj
14. januar 2018. u 07.20
Britanski oficir za vezu Bil Hadson je već početkom maja 1942. otvoreno govorio da četnici sarađuju sa okupatorima:

„»Ja znam da stvarno partizani jedino vode borbu sa Nemcima i Italijanima, dok četnici sarađuju sa okupatorima i bore se jedino protiv partizana«.”
(Bil Hadson)
Popaj
14. januar 2018. u 07.32
Kao i prilikom prethodnog pokolja, Pavle Đurišić je 13. februara uredno raportirao četničkom vođi Draži Mihailoviću o rezultatima:

„Akcija u Pljevaljskom, Čajničkom i Fočanskom srezu protivu muslimana izvršena je.
Operacije su izvedene tačno po naređenju i izdatoj zapovesti. Napad je počeo u određeno vreme. Svi komandanti i jedinice izvršili su dobijene zadatke na opšte zadovoljstvo.
Sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza su potpuno spaljena da nijedan njihov dom nije ostao čitav. Sva imovina je uništena sem stoke, žita i sena.
Za vreme operacija se pristupilo potpunom uništavanju muslimanskog življa bez obzira na pol i godine starosti.
Žrtve. — Naše ukupne žrtve su bile 22 mrtva od kojih 2 nesrećnim slučajem i 32 ranjena. Kod muslimana oko 1.200 boraca i do 8.000 ostalih žrtava: žena, staraca i dece.”
(Izveštaj Pavla Đurišića Draži Mihailoviću od 13. februara 1943. o rezultatima akcije u pljevaljskom, fočanskom i čajničkom srezu)
Iako posleratni popis nije sasvim potvrdio Đurišićeve brojke, karakteristično je izrazito veliko učešće dece najmlađeg uzrasta među žrtvama. Tako je u pljevaljskom srezu, od ukupno 1380 popisanih žrtava, bilo 42% male djece do 10 godina starosti.
konecenemora
(sofer aviona)
14. januar 2018. u 08.33
Odlika je gordih i okolih da kad se u njih posumnja krenu da pricaju s visine...i teskih sabana,ti si izgleda ovo treće...Cuj „vidis momak”,tako da se obracas po kuci ako smes a ovde možeš samo sto si zakopan kao jazavac u nekoj rupetini odakle možeš biti hrabar...
Jel ti stvarno mislis da se ne vidi s kojim zarom ti branis i kitu i komuniste...pitas se kao kako je moguće da se tek posle 38 godina otkriva istina o zločincu i da su onda vidi da njegovi protivnici nisu za krasni jer su eto nesposobni da za tolike godine dokazu ko je i šta je on bio...
A da te covek pita a ko da dokaze?
Da li se secas ili da li si video da je u trenutku kad je crko 99% Srba plakalo ko kisa!!??
Pa jel ti Pestko iznad napisao da je monstrum pobio na desetine hiljade ljudi posle rata,da je napravio goli otok,da je sistem potkazivanja i dstraha fircao bez zastoja...narod je bio doveden na ivicu ludila od straha,ni u vicu ga nisi smeo pomenes!!
I kako onda da se stvori potrebna masa da se sazna istina...jer nije dovoljno da se samo sazna već i OZVANICI!!!
A da bi se ozvanicilo treba da prođe kroz institucije a za to trebaimati 50+1 % u politici...znaci potrebni su ljudi prvenstveno HRABRI I POSTENI kojima su recimo dedovi bili partizani ali i pored toga žele da se cuje prava istina,to je i moj slučaj,to je slučaj i ovih žena,nije lako da one ovo izgovore,jer NE PLJUJES TI SAMO KITU VEC I CELOKUPAN TVOJ ZIVOT DO TAD!!!
I nije bitno KAD istina ispliva već je JEDINO bitno da se do nje dodje!!
A onda šta se zbiva?Pa d-man legne pod voz da se to ne desi!!
Koliko je glup izgovor a sto tek sad rekle,vise tebe boli što ne umrese i da ne kažu bilo kad kad im je ostalo još malo od zivota...a možda je bas to razlog ...sto s tim ne mogu da se upokoje???
Zato ili budi i dalje kitin vojnik i brani ga ili SE UOPSTE NE JAVLJAJ a ako imaš zelju da dokazes i četnicke zločine to sigurno neće niko da ti brani ali na drugoj temi,ovu ne miniraj i ne razvodnjavaj!Nemas kapacitet jer si proziran kao guz-papir!!!
Popaj
14. januar 2018. u 10.09
Lorka:
„Душанка Дишљеновић, члан партизанског покрета из Ниша, прича о Дражи као веома моралном човеку”
--------------------------------------------------------------
-STRAVIČNE ČETNIČKE DEPEŠE: Đenerale Dražo, odrali smo tri živa katolička popa! (FOTO)
http://www.telegraf.rs/vesti/1363240-stravicne-četnicke-depese-djenerale-dražo-odrali-smo-tri-ziva-katolicka-p opa-foto
LorkaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Lorka
(поета)
14. januar 2018. u 14.56
Попај, превише верујеш партизанским књигама и монтираним фотографијама у фотошопу. Шта ти значи једна нормална слика где Дража седи на ливади са својим борцима, а онда у ту слику убациш лупу са нечијом крвавом руком сликаном очигледно новијег датума?
Шта то доказује? Ама баш ништа!
Та рука може бити и од неког месара који је скоро клао зимине.

Један очигледан памфлет и пропаганда у сумњивом медију!
Смешно је позивати се на такве монтиране изворе.

За мене је много јача жива реч савременика и очевидаца. Неки се срећом појаве да дају интервју, као што је у уводном прилогу, али ја сам у свом крају имао прилику да чујем много живих речи које су бојажљиво и опрезно говориле како су њихова србска села опстала искључиво захваљујући четницима, како су четници водили огорчене борбе са усташама које су кидисале да униште србска насеља. А богме је било живе речи и о партизанима на које се србска насеља нису могла ослонити, јер су ти само наилазили, изазвали неку чарку и пометњу, а онда одлазили и остављали народ на цедилу, тј. на милост и немилост усташама и Немцима. А интересантно је да су ту пометњу правили увек у србским селима. Немате неких значајних примера партизанских акција ни у северној Хрватској, нити у крајевима са муслиманским живљем.
Popaj
14. januar 2018. u 15.45
Lorka:
„Душанка Дишљеновић, члан партизанског покрета из Ниша, прича о Дражи као веома моралном човеку”
---------------------------------------------------------------
Pokolj u Vraniću

Pokolj u Vraniću je bio zloglasni četnički pokolj stanovnika beogradskoga naselja Vranić, izvršen na svetoga Nikolu 1943. godine. Tokom noći 20/21. decembra 1943. godine izvršen je masakr civila u kojem je ubijeno 67 mještana (uglavnom žena i đece) sela Vranić, 30 kilometara od Beograda. Podijeljeni u tri grupe, četnici su izvršili pokolje u 14 kuća u selu čiji su pojedini članovi bili sumnjičeni za održavanje veze s partizanima. U svijem kućama pobijeni su svi ukućani, osim petoro slučajno preživjelijeh. Nikola Kalabić je učestvovao u masakru.

https://www.youtube.com/watch?v=6-Boqx_v_2I
LorkaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Lorka
(поета)
14. januar 2018. u 17.48
Ви титоисти бре много лажете.
coolloov
14. januar 2018. u 18.45
Bio mnogo jak na qurcu
Popaj
14. januar 2018. u 23.44
Lorka:
„Душанка Дишљеновић, члан партизанског покрета из Ниша, прича о Дражи као веома моралном човеку”
-----------------------------------------------------------------

»Jedne noći kad smo bivakovali kod sela Crkvenca, Vukašin je došao u našu sobu i pitao: Ko hoće da ide sa mnom, idemo večeras da koljemo? Svi smo digli ruke uvis, jer, kako sam čuo, ko ne digne ruku, rđavo prolazi. Vukašin je odvojio 5 trojki i otišao sa njima u nepoznatom pravcu. U ponoć su se vratili i doveli sa sobom 6 vezanih ljudi, među kojima sam poznao Miku Bradu, učitelja, i Iliju Bićuna, sveštenika. Učitelj Mika bio je u gaćama i košulji i to bos, kako je dignut iz kreveta. Vukašin je za svakog odredio po jednu trojku. Po izvršenom delu, vojnici su se prali od krvi, a takođe su im i kame bile krvave.«
—Četnički borac iz okoline Svilajnca opisuje klanje, druga polovina 1943. godine
kupressrpski
(vozac)
15. januar 2018. u 04.04
kupressrpskiPoruka negativno ocenjena. Pokaži

kupressrpski
(vozac)
15. januar 2018. u 05.20
Lorka
(поета)
15. januar 2018. u 11.49
—Četnički borac iz okoline Svilajnca opisuje klanje, druga polovina 1943. godine
********************************************************
Ауу, Попај, ала ви титоисти масно лажете! Ти мора да си од Бакарићевих или Поздерцових!
D-Man
(Analyst)
15. januar 2018. u 15.12
''Србски народ се не може помирити све док се у деловима тог народа гаји илузија о Титу као србском ослободиоцу, и заблуда о Дражи као злочинцу и сараднику окупатора.''

Лорка, ја о Брозу никад нисам гајио никакве илузије; чак ни као омладинац у оно његово време. Ма, не, нисам ја био никакав дисидент јер сам био премлад за тако нешто али, кажем ти, мени је и онда било просто невероватна онаква опчињеност масе његовим ликом и делом.

Касније сам схватио да те исте масе нису биле толико опчињене са њим већ са миром и релативно нормалним животом.

Ја знам из прве руке да комунисти нису били свеци и то нарочито у периоду од завршетка Другог светског рата па онда идућих 5, 10 година. Ту је било свега и свачега; од љубоморе до освете!

Али, Лорка, оно што ја стално говорим а неки појединци уопште не желе ни да прочитају а камоли да схвате је да се не може чак ни данас (а камоли пре 30, 40 или 50 године) променити историја која је написана.

Чему негирање партизанима анитифашистичке борбе? Па, човече, то је сулудо! А то је управо што они који су изгубили онај рат то покушавају. И, наравно, наилазе на жестоке отпоре. Па ми Срби себе чак доводимо у ситуацију да се потпуно одрекнемо антифашистичке борбе уколико се прихвате сулуди ставови како су партизани сарађивали са усташама и Немцима! Ја о томе говорим.

Ја се добро сећам, и као дете, прича старијих људи о Дражи Михаиловићу. Чак и сви они обични људи који су били у партизанима су говорили да је процес Дражи био политички мотивисан и ја у то исто верујем иако је, признајем, нисам имао никог у четницима за време Другог светског рата.

Зато понављам, фокус треба бити на Дражи и политичком поступку против њега. Колико је мени познато нигде не постоје Дражине наредбе да се чине било какви злочини али негирати четничке злочине, поједине формације, је исто тако сулудо.
Четници су били изузетно неорганизовани. Колико је само било јединица локалног карактера које су признавале команду само свог локалног вође?

Ја говорим о таквим стварима. Ја тврдим да данас мало Срба има било какве илузије о Брозу али је просто невероватно да се ми Срби још нисмо отресли ни Броза ни његове политике. А зашто? Па управо због тога што би друга страна да промени целокупну историју као да је никад није ни било и да испишу неку нову. Па, мајку му, зхато стално и говорим да у животу није све само црно и бело него да има и много сивих нијанси а да не говорим и о неким другим бојама.

Ко ће схватити нека схвати а ко неће не мора. Ништа се неће променити тоталним прекрајањем историје већ исправљањем неких грешака, политичких процеса, упознавањем јавности са чињеницама. А чињеница није да су партизани били у договору са усташама и Немцима! То је најобичнија лаж коју нико нормалан неће прихватити. Зато се и јавља некакав тихи отпор јер друга страна, чини ми се, не жели да укаже на пропусте, грешке и поједине глупости ондашње власти већ хоће да потпуно прекроји историју.

И, не дај Боже, да неко, као сада ја, каже нешто против тога јер га одмах жигошу са речју ''комуњара''. Јбт, то мени кажу а нити сам ја био у комунистима, нити мој отац, нити мој деда!
Па најлакше је управо мени било (јер не вучем ту комунистичку заоставштину за собом) да се окренем на неку сасвим другу страну, да глумим великог Србина, да глумим потомка неког четника и слично.
Па ја се и дан данас згражавам свих оних који су одједном почели да иду у цркву на почетку деведесетих! Никад пре нису били у цркви али су били у првим редовима када су дошле деведесете.

Али, мени до тога није. Оно што знам је да се ми Срби требамо чувати управо таквих превртача. Због таквих ево и данас тамо неки вајни Србин из Војводине тражи да се уведе дан државности Војводине. И о чему ми онда причамо? И зато су нам криви, је ли, комунисти и партизани!? Па докле ћемо причати такве глупости?
Lorka
(поета)
15. januar 2018. u 20.32
1. не може се променити историја која је написана.
2. Чему негирање партизанима анитифашистичке борбе?
3. партизани нису сарађивали са усташама и Немцима!
4. али негирати четничке злочине, поједине формације, је исто тако сулудо.
5.Четници су били изузетно неорганизовани. Колико је само било јединица локалног карактера које су признавале команду само свог локалног вође?
6.невероватно да се ми Срби још нисмо отресли ни Броза ни његове политике. А зашто? Па управо због тога што би друга страна да промени целокупну историју
*******************************************************

Аналист, ево кратко да прокоментаришем ових твојих 6 теза које сам издвојио:

1. Историју пише победник. Ако је победник написао лажну историју,
онда се она може и мора мењати. Многи фактори доказују да је, у овом случају, победник писао лажну историју. То је на крају краја признало много партизанских писаца и идеолога, пре свега Родољуб Чолаковић, који је писао о методама партизанске борбе и пропаганде. Њега, Ћопића, па и Ћосића, некад треба читати између редова. Напросто, понекад су 'рекли' нешто што и нису желели.

2. Нико партизанима не негира антифашистичку борбу. Ја то нисам чуо ни од једног Србина. Срби својим (србским) партизанима замерају антисрбизам, недовољну ангажовансот за србске интересе, склоност злочинима над Србима (посебно после рата, што си и сам признао, мада не признајеш да су то радили и за време рата)... итд. Проблем је управо обрнут - титоисти четницима НЕГИРАЈУ антифашистички карактер, и на сваки покушај рехабилитације - дижу се као осице да протестују.

3. Партизани као партизани нису, али њихово руководство јесте. Пре рата су давали прогласе јавне подршке усташама, у затворима су правили договоре о сарадњи, Владимир Велебит, Тито, Коча Поповић - склапали су договоре са Немцима (ово на Неретви је доказано - рушење моста је имало за циљ да обмене четнике, а не Немце). Зашто Немци нису напали након рушења моста? Тад су имали одличну прилику да униште срце и главу партизанског покрета!

4. Не негирају се четнички злочини који су доказани. Негирају се злочини који су измишљени од стране комунистичке пропаганде, а то се посебно односи на тобожње злочине четника над Србима и србским цивилима. Поготову је проблематично повезивање таквих злочина са Дражом и Калабићем. Злочини који су се десили у оквиру братоубилачке борбе четника и партизана су велика мрља србске историје, али то је посебна прича. Не бих желео да напамет причам ко је први почео. Али знам да су у мом крају тај братоубилачки рат увек провоцирали партизани. Међутим, новији историчари све више откривају партизанске преваре од првобитних ослободилачких акција око Лознице па на даље. Уосталом, и познат и неупитан догађај где комунисти убијају србске жандарме у Белој Цркви - прилично доказује чији злочин је почео први и са којим циљем. Циљ није била антифашистичка борба, него борба за власт, против србског краљевског режима. Немци им свакако нису били ни у задњем плану.

5. Ово под пет бих могао да ти признам као истину. Код четника је био проблем у дисциплини, субординацији и јединству командовања. Међутим, знаш ли да је исти тај проблем имала и ЈНА, иако је деловала у много лакшим условима? За разлику од генерала ЈНА који су иза себе имали ипак београдску власт и државу, Дража иза себе није имао никог. За све делове Југославије, па и за официјелну власт у Србији, а за Немце поготову - он је био бандит. Ту је било тешко остварити дисциплину, а задржати форму старог режима. Са друге стране, Тито је и званично деловао са позиције бандита, али са новом идеологијом, ослобођен робовања старим законским формама, али исто тако и са подршком са три стране света, од Црвене Армије до Черчила и Ватикана. Зато се Дража држао официрске части, док се Тито у интересу победе, макијавелистички, није држао никаквих принципа. Дража није ликвидирао Тита кад му је дошао на преговоре. А да је било обрнуто, Тито би то урадио без устручавања. Доказ: то је на крају и урадио (1946).

6. Ово си тотално у заблуди. Делимично сам објаснио под 1. Није реч о тоталној промени историје, него је реч о борби да се демаскира ЛАЖНА ИСТОРИЈА. Погрешно је упорно бранити званичну историју (историју победника). Кад време ту историју демантује, и кад се појаве значајни елементи сумње, што имамо у данашње време, онда се мора покренути нови поступак историјског истраживања.
Данашње време је демантовало титоистичку историју. Распад Југославије 90-их година је тачно показао шта се догађало 41-45. Бог нам је ваљда дао репризу да би нам том 'реконструкцијом догађаја' отворио очи и тачно нам показао где нас је Тито лагао.

На крају, рекао бих да ће нас Србе Тито делити још много векова. Слажем са са онима који кажу да се те поделе не можемо ослободити док се не ослободимо Тита (или илузије о Титу). Али србским субноровцима изгледа не пада на памет да то учине, а све док то они не учине - имаћемо овај проблем.
Lorka
(поета)
15. januar 2018. u 21.17
Ја разумем зашто хрватски субноровци неће да се одрекну Тита. Њима је Павелић био трагични отац, а Тито им је успешни очух.
Али не разумем зашто србски субноровци не схвате да им је Тито био зла маћеха! Они га још увек виде као успешног оца, упркос томе што је његова творевина неуспешно завршила свој трагични историјски пут.

Ја да сам преживели Титов партизан, а припадник србског народа, ја бих дао следећи јавни проглас: 'Дражо, не волимо те јер си губитник, али морамо признати да смо твом поразу највише допринели ми. Зато нам опрости. Да смо били уза те, проблем се не би поновио деведесетих година'. Зар је тешко бити поштен, мајку му?!

Има ли бар једног преживелог голооточана и ИБ-овца? Па зар им је Тито улио толики страх у кости да ни данас немају храбрости да изнесу своје сведочанство, да помогну утврђивању истине?!

Не могу се Кардељеве и Бакарићеве књиге узимати за озбиљно, кад у њима немате ни једне честите фус-ноте! Ако их имате, у њима су само цитати Титових говора, или цитати које титоистички писци и ''историчари'' размењују између себе, или цитати Маркса, Енгелса и Лењина. Ви ту нигде немате неког уверљивијег и валиднијег извора, побогу! И сад то неко назива историјом!
D-Man
(Analyst)
15. januar 2018. u 21.37
„Многи фактори доказују да је, у овом случају, победник писао лажну историју.”

Лорка, победник никако није могао комплетно лажирати догађаје пре, за време и после Другог светског рата. Да, многи догађаји су ''улепшани'' за широке народне масе и скоро све је, у холивудском стилу, представљено црним или белим.
Али, да је победник кокплетно лажирао историју то није и не може бити тачно.

Не заборави нешто изузетно важно. И пре, и за време, и после Другог светског рата управо ми Срби смо били најбројнији и у партизанима и у држави и у војсци и у полицији али не и у власти. Бившом СФРЈ су дрмали и владали Хрвати и Словенци. И кога бисмо за требали кривити за ту владавину Хрвата и Словенаца? Видиш, ја кривим нас јер смо све то ми дозволили. Како и зашто може бити нека друга тема.

Lorka
(поета)
17. januar 2018. u 00.36
Видиш, ја кривим нас јер смо све то ми дозволили. Како и зашто може бити нека друга тема.
**************************************************
Па и ја кривим нас. Кривим србске титоисте! Не могу да кривим Дражу Михаиловића који се није борио за Тита. За Тита су се борили србски титоисти!
На крају их је Тито уклонио или склонио на маргине, а на чело државе довео Хрвате и Словенце. А ко је томе крив? Па криви су србски комунисти! Да су имали иоле осећаја за националну безбедност, морали су знати да никако не би смели допустити да се покрет и држава препусте самовољи човека католичког и аустроугарског порекла, тј. пореклом из народа који је склон антисрбизму и нацизму!

D-Man
(Analyst)
17. januar 2018. u 10.19
„...не би смели допустити да се покрет и држава препусте самовољи човека католичког и аустроугарског порекла, тј. пореклом из народа који је склон антисрбизму и нацизму!”

Lorka,

То је апсолутно тачно! Али, нема то никакве везе са ''српским комунистима'' већ са похлепом српских политичких кадрова који се врло често продају због често и мале личне користи.
Ти ''српски комунисти'' су исти они људи који су почетком деведесетих изненада кренули у цркву а до тада су цркву презирали. Нема код тих превртача никакве верске, политичке или идеолошке обојености. То су исти они који би данас у ЕУ по сваку цену.

Даље, запитајмо се, уосталом, зашто је комунистичка клица и југославенство тако добро примљено међу српским народом (генерално гледајући). Знам, знам, рећи ћеш како ти и твоји ближи нису били симпатизери ни комунизма ни југославенства. Али, нисмо ни ја ни моји најближи били у комунистима али, опет генерално гледајући, нико, у то време, није имао ништа против оне заједничке државе.
А зашто? Па по први пут у историји наше породице моја тетка (која је рођена на подручју данашње Републике Српске а живела цели свој живот у Србији) и мој ујак (који је рођен у Србији а живео до рата на територији данашње БиХ док данас живи у Републици Српској), дакле, рођени брат и сестра, су по први пут могли рећи да живе у истој држави.
Исто је и са великим бројем других Срба са западне стране Дрине; они су коначно могли рећи да живе у заједници са Србијом коју су увек сматрали својом матицом.

Дакле, због тога је ''комунизам'' успео међу Србима. Обичан човек није размишљао о систему и политичком определењу већ о животу у миру и заједничкој држави. Илузорно је и помишљати како су се ''комунисти'' или било који други питали да ли ћемо живети у заједничкој држави. То су одлучиле велике силе а ми себи дали већи значај као да је нас неко питао шта хоћемо. Али, одговарало нам је, били смо у једној држави и, наивно гледајући, нисмо ни били спремни да обраћамо пажњу на друге ствари.

То ти је наша судбина. Али, Лорка, Срби са западне стране Дрине су се преко ноћи одрекли било каквих илузија о комунизму. Њима није требало два пута рећи да је заједничка држава пукла, да нам исти они непријатељи из Другог светског рата опет раде о глави а да заједничка држава не постоји и да је једина шанса стварање српске државе. Данас у Републици Српској имаш јасно дефинисано српство и Православље од најстаријег до најмлађег. Међутим, шта имамо у Србији? Имамо гарнитуру или гарнитуре (јер се све понавља већ деценијама) које никако да преломе. У Србији је југославенство замењено са јурцањем за Европом!
Да ли то има везе са комунизмом? Ма, нема! Комунизам и комунисти су изумрли! Али, остала је свест оних превртача који су данас једно, сутра друго а прекосутра нешто треће.
Ја сам био уверен да ће Србија рашчистити са свим илузијама 1999е, за време оног бестијалног бомбардовања. Али, на жалост, победила је она струја која увек иде линијом мањег отпора већином због своје личне користи.

А ти, ја, конећенемора, овде расправљамо у подели на партизане и четнике. Улазимо у идеолошке поделе а то, чини ми се, погрешан угао гледања на наш проблем. Због тога ја и кажем да је једна страна требала сву пажњу посветити на политички процес Дражи Михаиловићу а не на рехабилитацију целог четничког покрета. Обичном Србину је сасвим довољно да сазна о политичком процесу Дражи а онда би коцкице почеле да се слажу. Онда бисмо схватили да је нама свима једино решење у окретању својој вери; исто онако као што су учинили Срби у Републици Српској. То је пут а не терање ината и причање прича како су ови или они сарађивали са усташама и како се нису борили против Немаца. Па, јбт, ко то још сам себи негира антифашистичку борбу? То изгледа можемо само ми Срби пошто смо управо ми Срби изнели терет револуције на својим леђима (изнад сам објаснио због чега).

Мало је овде простора, а и сасвим непотребно, да идем у више детаља али сам прилично сигуран да знаш у ком правцу иде моја дискусија.
Lorka
(поета)
17. januar 2018. u 12.10
Слажемо се ми генерално у фактима, али се не слажемо у закључцима.

Морам признати да нисам сигуран куда води твоја дискусија, али мислим да сам једно схватио: ти сматраш да не треба чачкати по титоистичкој историји ради мира у кући и помирења. Другим речима, титоисте треба оставити тамо где и јесу у историји (победници, антифашисти и хуманисти), а четнике такође оставити тамо где их је титоистичка историја сместила (сарадници окупатора, издајници, злочинци и губитници).

Ту се не слажем с тобом, јер ту онда нема националног помирења. Једини пут ка помирењу је пут ка истини. Истином се долази до наших грешака и грехова. Када се с њима суочимо, спремни смо да у будућност корачамо сложно као браћа.

Ја не кажем да партизане треба демонизовати, а четнике ковати у звезде. Ја само кажем да и једне и друге треба подвргнути ОБЈЕКТИВНОМ СУДУ ИСТОРИЈЕ.
У сваком случају, не бих се сложио с тобом како се комунистима негира антифашистички карактер. Реч је о томе да се и Дражином покрету призна антифашистички карактер, што он у суштини и јесте био. Значи, реч је о томе да се ова два покрета ИЗЈЕДНАЧЕ у смислу ослободилачке борбе.

Политичка оцена оба покрета је посебно питање. Данашње време је демантовало Титову, а рехабилитовало Дражину идеју. Напросто, усташе су нам то наметнуле.

Ми у нашем односу према Дражи и србским титоистима не треба да се осврћемо на то како ће реаговати усташе и припадници титоистичког покрета из других народа. Њихов перманентни циљ је да затру све што је србско, па тако сваки србски префикс проглашавају злочиначким. Тако су наметнули причу о четницима, а и ову причу деведесетих година - све што је србско, то је за њих злочиначко.

Ако се они држе те мантре, зашто бар ми нисмо поштени према себи и заузмемо позитиван став према оном што је наше? Докле ћемо сами себе клеветати да бисмо задовољили наше непријатеље?!

Мислим да грешиш што тврдиш да неко жели да одузме антифашистички карактер србским партизанима! Нико то не жели! Људи који се залажу за ревизију титоистичке историје, желе само да у њој исправе делове лажне ставове о Дражином покрету.

На крају, не бих се сложио да су брат и сестра, једно из Босне друго из Србије, са Титом добили прилику да живе у једној држави.
Они су то имали, и имали би, и са краљем.
Ја нисам присталица краљевине, али јесам противник крвавих револуција, односно крвавих политичких смена.
Ја нисам присталица ни монаристичких, ни диктаторских, ни аутократских, ни олигархијских, ни плутократских система. На крају краја, ја нисам присталица ни државе као облика уређења друштва, али то је друга прича и за неко друго време. У сваком случају, сматрам да сва ова конвертитства и политичко мафијашење о којима пишеш - последица су мафиозности титоистичког система (ово је дуга прича за расправу, али чињеница је да нам се у свест урезао начин живота у коме политички руководилац има право на све, па и на отимање и располагање туђом имовином и туђим животима, док народни сужањ нема право ни на што осим да се покори политичкој сили).

Али што се тиче Титове револуције и касније диктатуре, србски народ је у њу свакако ушао заведен и преварен. Слажем се с тобом - сами смо криви. Али у време Хитлерове окупације, и у глобалном односу геополитичких снага, није било тешко преварити један неписмени народ какав смо били ми. Уосталом, деведесетих година нам се ствар поновила, упркос томе што смо се прилично описменили!
Али се опет слажем с тобом да слабости и даље треба тражити у нама, а једна од тих слабости је и ова - да и дан данас пљујемо по нашим вредностима, а прихватамо туђе, само због илузије да ћемо тако умилостивити наше џелате.

Наше грешке, наравно, нису почеле са титоизмом. Почеле су много раније, али титоистички господари из сенке су направили кључне кораке да нас оборе на колена и разбију као народ. Добрим делом су успели, али преживећемо - под условом да исправимо наш однос према прошлости. Ако си на некој од претходних станица ушао у погрешан воз, ти мораш бар себи да признаш која је то била станица где си погрешио, да би тражио решење како да се вратиш на праву пругу.
D-Man
(Analyst)
17. januar 2018. u 16.50
''...ти сматраш да не треба чачкати по титоистичкој историји ради мира у кући и помирења.''

Ма, не, напротив! Итекако се мора утврдити истина због мира у кући.
Просто је невероватно да ево ни 73 године након завршетка Другог светског рата још увек нисмо изашли из 1945-е. Зашто? Зашто је толико тешко утврдити да ли је и ко је сарађивао са Немцима током Другог светског рата? Или ко се борио против кога? И због чега?

Иначе, током деведесетих (о чему нико јавно неће да говори) Срби из РС су помогли Хрватима из централне БиХ. У том делу су се, на неки начин, уједнили против муслимана. А на другим ратиштима муслимани и Хрвати против Срба (фактички на свим другим ратиштима).
Дакле, сви мање више знају те детаље али о томе се баш и не прича. А шта се тек дешавало током Другог светског рата у којем си имао локализоване четничке јединице у којима су често само локалне вође одлучивале где ће се и како ће се (а и против кога ће се). Са друге стране си имао централизовани партизански покрет. Због таквих ствари ја говорим да се требало кренути од случаја до случаја а не ђоном у главу: Ви сте зликовци и долази наше време! Ти кажеш да није тако али мени се чини да јесте а тако су то доживљавали и доживљавју они са друге стране. Једноставно, не може се све рехабилитовити на једној страни а негирати све другој страни. Такав приступ су имали победници након Другог светског рата а данас би она оштећена страна да чини исто. То онда није утврђивање чињеница и истине већ освета. Једноставно сви треба да прихвате чињеницу да би сваки случај требао да се испита појединачно, један по један. И ко је стрељан без суђења након Другог светског рата и ко је завршио на Голом отоку и због чега и коме је политички суђено и ко је, на овом или оном ратишту, сарађивао са ким, итд. Али, Лорка, мени се чини да се са тим већ одавно закаснило. То, наравно, не значи да сам ја, као што ти мислиш да јесам, за то да се све гурне под тепих због мира у кући.

Lorka
(поета)
17. januar 2018. u 19.21
У реду. Слажем се. Зато сам и рекао да заправо све треба подвргнути објективном суду историје. Ми не можемо, без стручне експертизе, износити тврдње о овом или оном случају.

Али оно што сигурно можемо, то је да изведемо генералне закључке.
А ми можемо извући подоста генералних закључака о нашем братоубилачком рату 41-45 и његовом карактеру.

Ако прихватимо валидност неке каузалне методологије законитости узрочно посљедичних веза, ми онда не бисмо смели игнорисати чињеницу да непосредна прошлост бива узрок непосредној будућности као последици.
У том смислу, Краљевина је крива за тако велико окретање народа титоистичком покрету, а титоистички систем (систем у СФРЈ) је крив за ово што имамо данас.

Титоисти тврде да је краљевина крива за окретање Срба титоистичком покрету, са чиме се слажем.
Али они исто тако негирају да је титоизам крив за ово што имамо данас, што је ништа друго него лицемерје.
kupressrpski
(vozac)
18. januar 2018. u 07.14
utvrdjeno da je copo bio svapski vatikanski i sovjetski agent radio za nji sve... a oni bili neprijatelji srpskog naroda a kasnije i englezi se uvukli u tu pricu... i šta je tu sporno
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.