Diskusije : Politika

 Komentar
О Тесли и ствараоцима
emilija2
21. jul 2017. u 10.49
Кроз векове, постојали су људи који су први кретали новим путевима, наоружани само сопственом визијом. Колико год се њихови циљеви разликовали, имали су нешто заједничко: да су направили први корак, да су кренули новим путем, да су имали необуздану визију и да су дочекани на исти начин - мржњом. Велики ствараоци - мислиоци, уметници, научници, проналазачи - стајали су сами наспрам људи свог времена. Свака генијална нова идеја наилазила је на отпор. Сваки нови генијални проналазак био је жигосан. Први мотор се сматрао глупим. Авион се сматрао немогућим. Механички разбој је сматран за зло. Анестезија је сматрана за грех. Али људи необуздане визије нису одустајали. Борили су се, патили и плаћали. Али су победили.

Ниједан творац није покретан жељом да служи својој браћи, јер су његова браћа одбацивала дар који би понудио, а тај поклон је уништавао докону жабокречину њиховог живота. Његова истина је била његов једини мотив. Његова сопствена истина и властити рад којим је постизао ствари на свој начин. Симфонија, књига, мотор, филозофија, авион или зграда - то је циљ творца и творчев живот. Не они који би слушали, читали, управљали, веровали, летели или населили оно што је створио. Дело, а не његови корисници. Дело, а не корист коју су други имали од њега. Дело које уобличава творчеву истину. Творац је веран својој истини изнад свега и насупрот свима.

Његова визија, његова снага, његова храброст долазе из његовог сопственог духа. Човеков дух је његово ја. То биће које је његова свест. Да мисли, да осећа, да суди, да дела - улога је душе.

Творац се не одриче себе. У томе је цела тајна његове моћи - стваралаштво је само-довољно, само-мотивисано, само-генерисано. Први узрок, извор енергије, животна сила и први покретач. Творац није служио ништа и никога. Живео је за себе.

И само живећи за себе је могао да постигне ствари које су понос човечанства. Таква је природа подвига.

Основна потреба творца је независност. Стваралачки ум не може да функционише под било којим обликом присиле. Не може бити обуздаван, жртвован или потчињаван било каквим обзирима. Захтева потпуну независност у раду и мотивацији. За творца, сви односи с људима су споредни.

Пропагира се да највиша врлина није да се ствара, већ да се даје. Али, зар се може дати оно што није створено? Стварање долази пре расподеле - у противном, нема се шта делити. Потребе творца долазе пре потреба било ког потенцијалног корисника. Међутим, ми се више дивимо паразитима који деле и дарују оно што нису створили, него онима који су омогућили постојање дарова. Ми хвалимо оног који дарује. Истовремено, пречесто смо равнодушни за подвизиге стваралаштва.

Пропагира нам се једноумље као врлина. Али творац је човек који се не слаже. За многе је врлина да се плива низ воду. Творац је човек који иде против струје. Људи мисле да врлина држати се заједно. Али творац је човек који стоји сам.

Пропагира се да је его синоним зла, а самоодрицање идеал доброте. Али творац је егоиста у апсолутном смислу, а несебичан човек је тај који не размишља, не осећа, не суди и не дела. Јер, мислити, осећати, судити и делати улоге су сопства, а одричући се себе, одричемо се и свега тога.
goodbad
(gb&u)
21. jul 2017. u 11.58
Sam Gospod Bog progovara kroz takve ljude,viziomare, a Isus Hrist je njihov rodonacelnik.
WerbaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Werba
(N/A)
21. jul 2017. u 12.35
Pa gde si Emilijo kuco stara?
Kasko tece ziFot na selu, si nasla muza?
;)
emilija2
21. jul 2017. u 13.01
Примитивизам. Корен сваке подлости и моралне беде. Не себичност, већ управо примитивизам. Погледајте какав је рецимо овај Werbа. Човек који вара и лаже, а овамо изиграва неког домаћина. Свестан је колико је покварен, али успева му да обмане наивне, па из тога црпи самопоштовање, посредно. Човек који се кити туђим перјем. Зна он колико је јадан, али је баја у очима наивних. Фрустрирани паћеник који глуми љубав према инфериорнима и држи се оних који су глупљи и од њега, како би се бар тако осетио надмоћним... Кроз безгранични примитивизам...
goodbad
(gb&u)
21. jul 2017. u 13.12
Emilija ti stvarno ne razumes homoseksualce i njihovu zelju za pokazivanjem.doticni misli da je još uvek na Prajdu.
abvgd
(Morski)
21. jul 2017. u 13.51
Емилија, циљ је био да вулгаризује тему, да се смањи ефекат доброг размишљања. Најбоље је не реаговати. Што те више ометају, вулгаризују, нападају, то је тема боља.

Овде је то баш класично, овде има сијасет лажних ликова који само то раде...вулгаризују, као свађају се међусобно...то је техника добро позната на Интернету као „трол”. Многи ликови овде који годинама (па и деценијама) пишу, на које су се многи навикли, у ствари су „тролови” (лажни ликови који су ту да спрече нормални разговор).

abvgd
(Morski)
21. jul 2017. u 13.52
...„трол” је и сам газда кафане, узгред буди речено.
pestko
(odzacar)
21. jul 2017. u 15.37
Nikolaj Berđajev:

„Творчество есть продолжение миротворения. Продолжение и завершение миротворения есть дело богочеловеческое. Божье творчество с человеком, человеческое творчество с Богом. Но я изначально сознал глубокую трагедию человеческого творчества и его роковую неудачу в условиях мира. Это сознание есть очень существенная сторона моей книги ”Смысл творчества„. Творческий акт в своей первоначальной чистоте направлен на новую жизнь, новое бытие, новое небо и новую землю, на преображение мира. Но в условиях падшего мира он отяжелевает, притягивается вниз, подчиняется необходимому заказу, он создает не новую жизнь, а культурные продукты большего или меньшего совершенства. Результаты творчества носят не реалистический, а символический характер. Создается книга, симфония, картина, стихотворение, социальное учреждение. Есть несоответствие между творческим взлетом и творческим продуктом. Не буду повторять того, о чем я уже много раз писал. Но хотелось бы предотвратить ложное понимание моей мысли. Я совсем не отрицаю творчества культуры, совсем не отрицаю смысла продуктов творчества в этом мире. Это есть путь человека, человек должен пройти через творчество культуры и цивилизации. Но это есть творчество символическое, дающее лишь знаки реального преображения. Реалистическое творчество было бы преображением мира, концом этого мира, возникновением нового неба и новой земли. Творческий акт есть акт эсхатологический, он обращен к концу мира.

Prevod: „Kreativnost je nastavak stvaranja. Nastavak i završetak stvaranja sveta je delo bogo-čoveka. Božije delo sa čovekom, ljudska kreativnost sa Bogom. Ali ja sam u početku spoznao duboku tragediju ljudske kreativnosti i njenog fatalnog nazadovanja u ovozemaljskim prilikama. Ova svest je veoma značajan deo moje knjige ”Smisao stvaralaštva.„ Kreativni čin u svojoj originalnoj čistoti usmeren je ka stvaranju novog života, novog bića, novog neba i nove zemlje, na transformaciju sveta. Ali, u palom svetu, on se opterećuje, pada dole, podleže nametnutom poretku, i ne stvara novi život, već kulturne proizvode manjeg ili već́eg savršenstva. Rezultati kreativnosti nisu realne, već simbolične prirode. Stvara se knjiga, simfonija, slika, pesma, društvena institucija. Postoji nesklad između kreativnog nadahnunuća i kreativnog proizvoda. Neću da ponavljam, pisao sam o tome mnogo puta. Ali želim da sprečim pogrešno tumačenje mojih reči. Ne poričem stvaralaštvo kulture, ne negiram vrednost kreativnih proizvoda ovog sveta. To je put čoveka, čovek mora da prođe kroz stvaranje kulture i civilizacije. Ali ovo je smo simbolično stvaralaštvo, koje pruža samo naznake prave transformacije. Pravo stvaralaštvo vodi transformaciji sveta, kraju sveta, stvaranju novog neba i nove zemlje. Kreativni čin je čin eshatološki, usmeren ka kraju sveta.”

Vidimo da je veliki Berđajev izgleda slutio ono što se danas naziva singularitet, ili tehnološka apokalipsa.
dulebg
(posmatrach)
22. jul 2017. u 06.09
Топик је у славу НАПРЕТКА, а напретком смо дошли од НИШТАВИЛА. Не кажем да је морало и да разумем како, али нешто слутим: оставили смо Бога, дух, људе, љубав и ослонили се на силу, технику, новац, оружје. А то је очито криви пут, док смо забасали у блато и кал.

Није довољно стварати - треба стварати за ЗАЈЕДНИЦУ, мора се давати да би се постојало. Једну ужасно компликовану причу: о постојању кроз друге, кроз заједницу, ми смо заменили принципом отимачине „јачи преживљава”, па му за то преживљавање добро дођу иновације? Ето на шта се троши наш дух: на иновације у убијању! Зато се чудимо откуд све дубље блато?!
WerbaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Werba
(N/A)
22. jul 2017. u 08.17
Dosla baka emilija i sace kao ona da obasja SC tj. forum -*politika* bozijom ljubavlju, da pokaze kako se to radi, da joj se dive...
Ok nema veze sto je prepisala, (bar da je navela ime autora)ali sto bas dodje na politiku?
Uzgred, politicari bas mnogo pa haju za Boska (k'o za lanjskim snegom) ali ima extrima, kome takvi kipovani textovi odgovaraju, jer ih baka Emilija podseca na njihove mame, kod kojih su slovili kao decaci krofnice* i sa devojcicama preskakali lastis, a danas k'o omatoreli raspali ultra gejevi kao sto je na pr. goodaglija supak-meraklija, cuce dok piske...
goodbad
(gb&u)
22. jul 2017. u 13.29
ovako ispadne tekst kojeg piše homofobni werbalijski gej.zašto, Werbalijo volis da ljudi brisu patos sa tobom?koja je to vrsta mazohizma?za tebe je najobičnija stara krpa gospodin i plemic(ovo je konstatacija i dijagnoza). licis na onu smesnu igracku Glupog Avgusta na federu koja iskace iz kutije dok se otvori poklopac i pocinje da pljuje sve oko sebe.ima još,al' ne vredi trositi reci...
emilija2
23. jul 2017. u 01.58
Човек који себе презире покушава да стекне самопоуздање сексуалним авантурама и експериментима - што се не може учинити, јер секс није узрок, већ последица и израз човековог осећаја сопствене вредности.
emilija2
23. jul 2017. u 02.35
Пропорционално менталној енергији коју је потрошио, човек који ствара нови проналазак добија само мали проценат његове вредности у материјалном смислу, без обзира какво богатство да добије, без обзира колико милиона зарадио. Човек на врху пирамиде стварања даје највећи допринос за све, али не добија ништа осим материјалне награде, не прима интелектуални бонус од других за вредност свог времена. Човечанство би гладовало у безнадежној неспособности, да нема творце, али оно не добија једнак бонус од свих својих мозгова. Таква је природа „конкуренције” између јаког и слабог интелекта. Такав је образац „експлоатације” за коју су јаки проклињани.
WerbaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Werba
(N/A)
23. jul 2017. u 04.25
hahaaaaa,
Bilo je neizbezno, srela se dva očajnika u potrazi za muzem...
jedno je emilija (od koje su već zbrisala dva cilagera) a drugo je
goodaglija supak-meraklija. Maler za emiliju, a taman se ponadala...
Kako god, nasla krpa zakrpu, -osmelite se izadjete do prvog coska,
moz' se desi da upecate dva očajnika, pa ako je sreće moz' i da ih razmenjujete,da ne bude ljubomore...


pestko
(odzacar)
23. jul 2017. u 06.18
„Пропорционално менталној енергији коју је потрошио, човек који ствара нови проналазак добија само мали проценат његове вредности ”

Da, stvaralaštvo, umetnički ili naučni rad nisu ni blizu danas na ceni. Na ceni su šupljoglavi političari, pevačice, agresivni, primitivni, praznoglavi. Iako je to možda jasnije danas nego ikad, zapravo je uvek bilo tako.
dulebg
(posmatrach)
23. jul 2017. u 11.17
Никад уметници нису били на некој специјалној цени. Малери још божпомоз - ишли су државом и малали: коме икону, коме иконостас, некоме портрет са фамилијом и парном вршалицом. Углавном за стан, храну, половну гардеробу и неки дукат за успут.

.. него изгледа да су доста деце направили у том шпартању?! Штеточине!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.