Diskusije : Politika

 Komentar
keserPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Један о узрока стварања Југославије
keser
15. jul 2017. u 15.03
Да царска Русија није пропала. Југославије сигурно не би било.
Тако да отпадају тезе да ни овде комунисти нису имали утицаја, како неи дискутанти наглашавају. ( Југославију створио Александар а не Тито)
Да тачно је али да је Цар у Русији био на власти никаква Југославија не би дилазила у обзир.
Bazorilo
15. jul 2017. u 15.38
Mislim da si u pravu.Oni koji su stvarali prvu,stvorili su i drugu yu.
baresh
(zanatlija)
15. jul 2017. u 16.03
Kad se sve svede - suma sumarum'za Hrvate i njihove saveznike komuniste ta Jugoslavija je bila i ostala Tamnica Naroda...

Docim za Srbe, ista je bila ni manje ni vise - Grobnica Naroda.

Inače narodno iskustvo nam govori; da kad si u tamnici - ima nade za spasenje, docim iz grobnice - jedno Veliko Jok.
bezdomni
(maestro)
15. jul 2017. u 17.10
Jugoslavija zemlja juznih Slavjana kao sto joj i samo ime kaže pa umesto da se ubijanju da živimo skupa i imamo veliku mocnu državu a ne sest malih državica.
Mogu razumeti misli i motive stvaranja Jugoslavije.
Ono sto su germani posle uradili naoruzavsi najvece moguće psihopate iz krvatske i Bosne u 2 svetskom da bi posao unistena Srba i srpstva okoncali 90-ih koristeci za taj cilj opet ekstremister rvatske i bosanske i siptarske to je tragediju velika ali ne vidim kako su mogli predvideti pobeznici prviog SV rata da će germani ponovo na zadnje sape se dici i tako surovo se osvetiti Srbima za poraz u Prvom svetskom ratu.
bezdomni
(maestro)
15. jul 2017. u 17.20
Jer da nije Nemacka toliko ojacala krajem 30-ih i početkom 90-ih prošlog veka ne bi sigurno bilo tako velko srpsko stradanje.
I sada su jaki i Srbiju gaze i ponizavaju maksimalno.
Pokusace da otcepe Vojvodinu i Rasku sigurno.
Svete se za taj prvi svetski.
I da nije Jugoslavija stvarana svetili bi se i ubijali sigurno.
baresh
(zanatlija)
15. jul 2017. u 17.39
Inače kad je reč o bivšoj nam bratskoj zajednici naroda & narodnosti,

Elem samo nekoliko godina posle odlaska 'slavnog vodje', izasla knjiga „Muzej Živih Ljudi” iz koje izdvajam jedan deo iz zavrsnice
rata,a po dijalogu dvojice bivših robijasa St. Gradiske i Golog.

„nekako pocekom maja 1945 stigli smo do zuba naoruzani u klagenfurt,glavni grad pokrajine Koruske. Govorili su nam;tamo ćemo imati da opkolimo neku veliku nemacku vojsku.Dok smo se vozili kroz sela do naše granice,bila su okicena vencima i cvecem i zastavama domaćim,a od saveznickih samo engleskim, nigde naše.
Pre ulaska u grad put preprecen engleskim tekkovima i ostalom
motorizacijom.Ni traga od Nemaca.To nas će zacudilo.Ispred naše armije,zajedno sa Nemcima izbegla je grupa izdajnika,ustaša četnika,domobrana Rupnikovih belogardista i ko zna kakog sljama.
Englezi su potpisali sporazum s` nasom komandom da se svi zločinci predaju nasoj armiji.Ovi krvnic inasih naroda,koji su nas klali zajedno sa Nemcima,ne smeju se živi vratiti svojim kucama.

To drugovi,treba svrsiti sto pre,a mismo zasluzili da se sto pre
vratimo svojim kucama. Te neprijateljenaroda treba unistiti,tako da im se trag ne zna. Sve tragove njihovog inistenja treba ukloniti kao da oni nisu nikad postojali. O tome ne treba pricati među sobom ni kad se vratimo u svoja sela.Nikome. Ni braci, ni rodjacima. Ni komunistima. Ni sad ovde. Jeste zli zapamtili ove reci? Bog te maz`o,nije tu nešto u redu. Među tim izbeglicama ima i četnika i ustaša u uniformi. I domobrana. Ali bog te ima mnogo
vise naroda,seljaka,žena,mladica,čak i male dece. Koliko ih ima? zapita kapetan Mirko. Sigurno dvadeset i neka hiljada vise.
Moji borci poznali su čak i svoje komsije iz nekog sela blizu Kragijevca. Nastalo veliko uzbudjenje. U svim jedinicama već se gotovo sve znalo;ko su sve te izbeglice,odakle su i koliko ih ima.
I ja sam danas video moje seljake koji nisu bili ni u kakvoj neprijateljskoj vojsci.Oni bezali s narodom. Svi smo čuli kad nam je komesar ćete pre deset dana objavio kako je čuo preko radija
vest da je u celom svetu potpisan mir. Zašto mi da ubijamo ljude koji većinom nisu nosili oruzje.Ja neću ni nakoga pucati.Za mene je rat zavrsen. Vi drugovi kad budete svojim cetama saopštavali zadatke,ako vam se nešto desi, nemojte zaostravati stvari. Drug
Tito i nasa vlada nisu ni sa kim zakljucili primirje...
Tako je otprilike i bilo. U moju cetu ti jadnici žrtve,doterivane su kamionetima većinom bolnickog tipa.Svi su bili u donjem vesu. Deca s` majkama u kosuljicama.Svima ruke bile vezane telefonskom zicom za ledjima.Vojnici ih izbacivali iz kamiona kao stoku.Oni bi
padali po travi,pokusavali da pobegnu,ali su im i noge bile vezane.Svi su urlali od straha.Svakoga bi po dva vojnika iz moje ćete zgrabili za ruke i doveli na ivicu rova,sa licem okrenutim prema rupi.Oni bi ga drzali dok bi ubica prislonio pistolj na
potiljak žrtve i kratkim rafalom razneo mu glavu u pramaparcad.
Ona dvojica gurnula bi les u rupu.Pored svakog ubice bila su sa strane po dvojica s puskama koji bi dotukli one koji su još davali znake zivota.
Dragane moj,to je bilo tako uzasno da se to rečima ne može opisati.Ako si ponekad video u nekom dokumentarnom filmu te scene,kažem ti da je to u zbilji uvek bilo strasnije.

nastavak sledi...

dulebg
(posmatrach)
15. jul 2017. u 17.48
План царске Русије у 1.св.рату био је да освоји данашњу Турску. Зато је Западу вежније од живота било да упропасте Русију.

Да су то постигли, Србија би вероватно имала западне границе на линији Карлобаг-Карловац и обухватала сев.Албанију. Била би самостална или руска вазална краљевина. Вероватно да бисмо брзо усвојили руски као данас енглески.
baresh
(zanatlija)
15. jul 2017. u 18.02
„План царске Русије у 1.св.рату био је да освоји данашњу Турску. ”

Po nekim znanim nam istoriskim cinjenicama - taj plan je osujecen
pola veka ranije, zbog čega je vodjen krimski rat. Tadasnji saveznici
Engleska & Francuska su takođe posredno ucestvovale sa Turskom,a koja u tom vremenu bila znatno oslabila.
Inače Rusi su imali plan za osvajanje 'Hristovog Groba', tj.
Jerusalema,sto nije islo u prilog pomenutim kolonizatorma - E & F.
Pustinjski_VjetarPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Pustinjski_Vjetar
15. jul 2017. u 18.17
Nekad napišem Hrvatima da su Karađorđevići i Josip Broz najveći vladari u njihovoj povijesti.

Što se tiče Crne Gore, neračunajući Karađorđa ali njihovi potomci su napravili grešku kad su ukinuli kraljevinu CG što do dan danas ima posledica u odnosima između dvije zemlje .
baresh
(zanatlija)
15. jul 2017. u 18.53
„Što se tiče Crne Gore, neračunajući Karađorđa ali njihovi potomci su napravili grešku kad su ukinuli kraljevinu CG što do dan danas ima posledica u odnosima između dvije zemlje .”

Ako malo bolje-opreznije zakoracimo u nedavnu istoriju,reklo bi se
da Karadjordjevici nisu ukinuli kraljevinu C.G. Utoliko sto su
u vreme svojih knezevina Karadjordjevici & Petrovici doprineli
stvaranju zajednicke ima (srpske) države - a to je (reklo bi se)
udajom princeze Zorke za Petra (Mrkonjica) Karadjordjevica.

p.s. Inače sam se knjaz Nikola ponudio svojem unuku Aleksandru
da mu se nadje ka 'cuvar' na pragu Beloga Dvora, no tadasnja
vremena po 'neizvesnim' prilikama - to još nisu dopustala, tj. sazrela.

Pustinjski_VjetarPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Pustinjski_Vjetar
15. jul 2017. u 19.19
baresh

Karađorđevići su ukinuli dvije kraljevine Srbiju i Crnu Goru i na ruševinama tih kraljevina stvarali Jugoslaviju.

Dinastiji Petrovića oduzeli su prava na krunu i zemlju i njen narod ostavili bez kralja i kraljevine. Crnogorska kraljevska vojska je žrtvovala sebe i svoju zemlju kako bi napravila odstupnicu srpskoj vojsci.

Jedini koji su profitirali od blesavih i megalomanskih ideja Karađorđevića su Hrvati, Slovenci,Bošnjaci i Makedonci.

baresh
(zanatlija)
15. jul 2017. u 19.22
Nastavak ispovesti ...
Ja sam to gledao,jer sam kao komandir morao prisustvovati i odgovarati da sve bude uradjeno po 'propisu i kako valja'.
Ti urlici ti krici straha,kuknjava majki kojima se za suknje drže deca - uzneverena. Deca ne znaju šta se to desava.Kukaju samo sto cuju da im majke kukaju.
Poneka nosi dete u narucju.Oni zgrabe dete i bacaju ga u rupu i rafal za njim. Vapaji i molbe da im postede decu. Žene se bacaju nazemlju.Ljube cizme vojnicima, dok se pod rafalom ne sklupcaju i
utihnu.
nastavak sledi...
baresh
(zanatlija)
15. jul 2017. u 22.38
...neki se ipak otrgnu i pocnu da beze.To razbesni ubice.Sad i oni
urlaju,psuju.Pena im se otkida sa usana kao sapunica i pada po njima.
Rukavom brisu sline i krv s` lica.A zivci polako popustaju.
Nemaju ogledala da se vide kako izgledaju ali vide jedan drugoga.
Uzas se povecava.Svaki je od glave do pete isprskan krvlju koja
ponekad iznenada sikne mlazom iz necojeg vrata.
Svi su ostrvljeni besom svoje nemoci,svoga jada što ne smeju da se odupru.Sto nemaju snage da cev pistolja okrenu sebi u usta.Poneko
baci pistolj i pocne da bezi nekud,kukajuci i cupajuci kosu.Bolnicari ga jure,grabe,vezuju trpaju u bolnicka kola i osvoze nekud.Valjda da ga smire i da mu pruze neku pomoć.
A tek ona deca.One suzice koje ne stizu ni da padnu na travu.
Dragane,kako sam to mogao sve da gledam?A gledao sam dosta mirno.
Sad mi je strasno.Sad nemo u sebi kukam iz glasa.Da nadjacam u sebi njihovo kukanje.Proklinjem što se nisam onda ubio. Ali onda nisam znao ovo sto sad znam.Nisam bio svestan ničega. Ni sebe.
A bio sam kukavica. Nikad nisam zgrabio pistolj u ruke pa da ja ubijam.Tako je radio Mika,komandir četvrte ćete.Možda još neko.
Poceli su nam dovoditi neke mladice,dobrovoljce za pomoć.Gotovo decu.
Drhtali su im pistolji u rukama,Jedan,kao devojka,na levom krilu ćete u jednom trenutku poce da urla,baci pistolj i skoci među leseve na dno jarka.Jedva ga izvukose iz rupe,ispolivase vodom i odvedose nekud.
Neki seljaci bili su sasvim stari i sedi. Možda su bili čak i borci sa Solunskog fronta.Neko bi tiho rekao;Deco,neka vam Bog oprosti ovo sto radite. Neki su se otimali,psovali i dovikivali:„Ubijte,braco Srbi,svoju bracu Srbe. Tako ste uvek radili.!@#$ vam srpska materina,kukavice. Uvek je bilo dosta izdajica srpskog naroda”.
Čim bi pala na dno dva-tri reda,pomicali smo se dalje duz rova.
S gornjeg kraja poceli su već buldozderi da zatrpavaju rov. malo
daljecekali su tenkovi,valda za zastitu gubilista,a možda i za nabijanje zemlje.Sve je bilo gotovo sutradan pre podne.Kad smo se
vracali u bivak,pored nas u prolazili kamioni sa sadnicama i novom vojskom odnekud koja će sigurno brzo sve da dovede u red.
Sutradan ujutro posedasmo u kamione.
Kazali su: Idete u svoj garnizon u Osijek.
D-Man
(Analyst)
15. jul 2017. u 22.47
„Да царска Русија није пропала. Југославије сигурно не би било.”

Да је баби %&/$# била би деда а не баба!
escada
(ɐpɐɔsǝ)
15. jul 2017. u 22.52
Londonskim ugovorom iz 1915 godine Srbija je mogla da proširi svoje granice i da svi Srbi budu pod jednom kapom, na svojoj zemlji. Ali! Kralj Aleksandar je bio ALAV! Stvorio je Jugoslaviju i upropastio Srbiju.

Nerazuman i autokratski potez vladara koštao je zemlju i njene stanovnike za ko zna koliko generacija koje će doći.

„Jedan takav primer velikodusnosti i istovremeno ludosti nije poznat u istoriji. Srbija se odrice u korist svojih najvecih neprijatelja, Hrvata, dobitka, koji se samo jedanput u istoriji dodeljuje!”

Ovo je napisao jedan od naših najznacajniji mislilaca toga doba, Prof. Dr. L. Kostić
Novak
15. jul 2017. u 23.37
Sad smo tamo gde smo trebali biti pre sto godina.
Sve vreme jugovanja Srbi su živeli u uverenju da su
nesalomovi pobednici, dok su se Hrvati samo za vreme
NDH ponadali da će se vraca stara ljubav, sve ostale
dane komponovali su pesmicu za Tajci „Danke Deutschland”
escada
(ɐpɐɔsǝ)
16. jul 2017. u 00.11
Asimilacija jednojezičkog naroda se vršila preko religije.
U Bosni su Turci davali velike povlastice onima koji su prelazili u islam. „Prodao veru za večeru.”
Austrougarska je to isto radila, za prelazak u katoličanstvo.
Centar srpstva, Lika, Banija - Krajišnici nisu poklekli, zadržali su pravoslavlje i platili veliku cenu. Svaka im čast i mojee duboko poštovanje.
Oni koji su promenili veru nose u sebi genetsku krivicu, jer jako dobro znaju ko su i odakle su potekli i zato mrze one što su očuvali obraz i veru.
keramicar
(mrgud koji sedi)
16. jul 2017. u 03.43
keseru,

to što tvrdis su samo tvoje zelje koje nisu potkrepljene nikakvim argumentima.

ti tvrdis: da je ruski car stolovao u rusiji, jugoslavije nikad ne bi bilo.

prvo: ideja o jugoslaviji se nije rodila te nesrecne 1918g, već dosta ranije. recimo, 7 decembra 1914g, narodna skupstina donosi deklaraciju o ujedinjenju svih juznih sloevena. to je istorijska cinjenica.

ocekujem sad od tebe da napises kako je carska rusija odreagovala na ovu deklaraciju. da li su je podrzali ili bili protiv?

to ujedinjenje srpskom narodu nije trebalo, ali isto tako nisu komunisti tome kumovali, već vecina politickih prvaka na celu sa kraljem.

pozdrav
Power12345Poruka negativno ocenjena. Pokaži

Power12345
16. jul 2017. u 04.57
Švajcarska je zemlja naroda D,F,I
Niko nepravi pretenzije i gluposti slične ex Yu
Cilj Srba je velika Srbija sve do Tokija..a narod ko narod kuću kad pravi želi dužu,šitu, višu itd..
Poštujte sunarodnike svoje i kako oni taki i vi granice imanje kupljeno u miru ma gdje oni bilo niko vam oduzet nemože.
Prava naroda i demokratske odluke raznih partija pobedjuju ...samo nacionalno zatupljeni i mržnjama zavadjeni ljudi rovare .
Šta ima USA ili Rusija sa toliko vjera mase i naroda kao što je Kina.
Srbi i Hrvati su braća samo što još progledat ne mogu
keser
16. jul 2017. u 06.35
Браво за коментаре!!

1914: Руски Цар Пашићу.
Шта ће вам Југославија.

Да воду сипате у добро вино?
bezdomni
(maestro)
16. jul 2017. u 06.51
Sto onda Ruskog cara tata deda i ostali napravise onoliku Rusiju npr Kavkaz veze nije imao sa Rusima dok ga Katarina velika nije pripojila Rusiji.
bareshPoruka negativno ocenjena. Pokaži

baresh
(zanatlija)
16. jul 2017. u 09.53
„Centar srpstva, Lika, Banija - Krajišnici nisu poklekli, zadržali su pravoslavlje i platili veliku cenu.”

Kako da ne;'to znaju i vrapci na grani'. Docim je Josip Broz
najceci sin istog naroda,a kojeg su sesta licka i sedma banijska
ustolicile u Bg-u. Inače; 'te su dvije - Titi najmilije'.

p.s. pa kad je 'bljesnula oluja' onda svi ljuti Krajisnici
pohitali kod svog 'voljenog i duhovnog vodje' - jelte.
keser
16. jul 2017. u 12.03
Бездомни,

Не знам како да реагујем, уздржавам се.
Царива и Цареви нису правили СССР него Русију!!!

Да ли сада разумеш?
keser
16. jul 2017. u 14.26
Царица!!
dituartu
(eng)
16. jul 2017. u 19.13
Znaci ti raskucis kucu,prokockas imanje,ali nisi ti kriv nego je u stvari pravi i jedini krivac Zika is susedne ulice sto nije dosao i rekao ti da to nije lepo sto radis.Svi koji tebe krive a ne Ziku su budale.

dragoljub100
17. jul 2017. u 03.21
S gornjeg kraja poceli su već buldozderi da zatrpavaju rov. malo
daljecekali su tenkovi,valda za zastitu gubilista,a možda i za nabijanje zemlje.Sve je bilo gotovo sutradan pre podne.Kad smo

________________________________________________________________

Све је било добро до овог момента.
А онда је постало сасвим јасно да је текст писао неки suvremeni хрватски писац, са јасним циљем да младим генерацијама усташа прикаже страхоте ћетника.

бареши, и досад смо знали да си говно, али превазишао си самог себе.

Из које хрватске читанке си преузео текст?
Тазбина ти дала да се информишеш?

Булдожери 1945. усред словеначких планина затрпавали нејач?
Још једна твоја полуаутоматска рафална мудрост.

dragoljub100
17. jul 2017. u 03.29
Sto onda Ruskog cara tata deda i ostali napravise onoliku Rusiju npr Kavkaz veze nije imao sa Rusima dok ga Katarina velika nije pripojila Rusiji.

____________________________________________________________

Катарина Велика је припојила Крим, а не Кавказ.
dragoljub100
17. jul 2017. u 03.38
Što se tiče Crne Gore, neračunajući Karađorđa ali njihovi potomci su napravili grešku kad su ukinuli kraljevinu CG što do dan danas ima posledica u odnosima između dvije zemlje

________________________________________________________________

Карађорђевићи нису укинули Краљевину Црну Гору.
Краљевину је у јануару 1916. краљ Црне Горе Никола ПРЕДАО цару Аустрије Фрањи Јосипу.
У свом телеграму Никола јасно каже да предаје своју народ и своју земљу покровитељству аустријског цара, након чега је издато наређење за распуштање војске.

То је била капитулација и предаја државе другом владару.
Да су неким случајем Централне силе победиле у рату краљевина Црна Гора не би постојала, него би била припојена Аустрији, као што су многе немачке кнежевине нестале у Прусији и Немачкој.

Од 1916. до 1918. власник Црне Горе је био аустријски цар, а када је он поражен 1918. поставило се питање статуса земаља на којима нису живели Немци.
Тако је Црна Гора добила могућност да сазове Подгоричку скупштину и уђе у заједницу са Србијом.

Данас неки „историчари” покушавају да докажу како је то била намештена скупштина.
Можда и није била идеална, али су учествовали људи који су били у Црној Гори, који нису избегли са двором у Италију и који су били огорчени на Николу због капитулације.
Тако да је та скупштина много реалније одражавала тадашњи став народа од, например, референдума за независност из 2006.
dragoljub100
17. jul 2017. u 03.42
„nekako pocekom maja 1945 stigli smo do zuba naoruzani u klagenfurt,glavni grad pokrajine Koruske

____________________________________________________________

Партизански командант је тај град могао називати само словенским именом - Целовец.
Нико до 1991. тај град није називао немачким именом Клагенфурт.”
dragoljub100
17. jul 2017. u 03.52
План царске Русије у 1.св.рату био је да освоји данашњу Турску. „

Po nekim znanim nam istoriskim cinjenicama - taj plan je osujecen
pola veka ranije, zbog čega je vodjen krimski rat. Tadasnji saveznici
Engleska & Francuska su takođe posredno ucestvovale sa Turskom,a koja u tom vremenu bila znatno oslabila.

____________________________________________________________

План Русије није био да освоји читаву Турску, него само Босфор и Дарданеле, јер им ти мореузи затварају Црно море.
Русија има стратешки проблем да јој сва мора и луке зими леде, осим црноморских.
Зато је за руску морнарицу, и трговачку и војну, стратешко питање да изађе на топло море.

Из истог разлога им Запад то не да, а задњи доказ у том правцу је пријем Црне Горе у НАТО.

кад је 1853. уништена турска флота хитно су се прикључиле остале силе да заједно нападну Русију.
И нису учествовале посредно, него сасвим конкретно војском и флотом.
Турске трупе је предводио Омер-паша Латас, рођен као Мићо у Лици, који је, као и 1852. у Црној Гори, водио трупе тако да постижу што мање, или стратешки небитне резултате.
Лоша власт Николаја Првог је довела до пораза Русије. То је тема за себе.

Двадесет година касније Александар Други је поновио рат, али овај пут копном, па су у пролеће 1878. руске трупе стигле на два дана марша од Истанбула, без икакве турске одбране пред собом.

Опет су се укључиле велике силе и све колективно запретиле ратом Русији ако не заустави напад.
Тако да нам је западна демократија увек помагала.

Узгред, што шупак бареши зна, или би требало да зна, једна од последица тог рата из 1877-78 је и независност Србије и Црне Горе, коју су нам донели руски бајонети, а не бродови краљице Викторије.
baresh
(zanatlija)
17. jul 2017. u 08.16
Beleska o piscu knjige „Muzej Živih Ljudi”:

Dragoljub (Dragan-od milja)Jovanovic je bio generalstabni oficir
Kraljevine Jugoslavije i jedan od ucesnika 27-og marta 1941,
a posle kapitulacije u aprilskom ratu nemacki zarobljenik u
Onsbruku. Od 1945 visoki oficir Jugoslovenske armije,vojni
strucnjak i nastavnik u armijskim ucilistima,proziveo je iskustvo
golootockog zatocenika i nepopravljive „bande” nad kojim je vrsena svakojaka psihicka i fizicka tortura. „Muzej Živih Ljudi” je
dramaticni viseslojno i prvorazredno svedocanstvo o toj tamnoj
stranivi naše istorije. Knjiga je izdata u prvoj polovini 1990-e
u I P O „RAD”.

Inače Dragoljub je stariji sin Milana i Olge Jovanovic iz Valjeva,
a rođeni brat Zivorada - Zike - „Zikice Spanca”.

dragoljub100
17. jul 2017. u 09.18
Beleska o piscu knjige „Muzej Živih Ljudi”:

Dragoljub (Dragan-od milja)Jovanovic je bio generalstabni oficir
Kraljevine Jugoslavije i jedan od ucesnika 27-og marta 1941,
a posle kapitulacije u aprilskom ratu nemacki zarobljenik u
Onsbruku. Od 1945 visoki oficir Jugoslovenske armije,vojni

_______________________________________________________________________

Драгољуб Јовановић је рат провео у немачком логору, па зато није могао сведок догађаја које ти описујеш у свом посту.
Нисам читао књигу, али ниједна анотација о њој не спомиње нешто што ти пишеш.

Ако ово постоји у књизи, онда је препричавање, које, као и свако препричавање (рече ми један чоек код једнога чоека) оставља доста простора за сумњу па га треба прихватити с резервом.

Имаш ли ти које поуздано сведочење о Блајбургу?

Radnik
(TeTe)
17. jul 2017. u 11.43
baresh
(zanatlija)
15. jul 2017. u 17.39

Svi su urlali od straha.Svakoga bi po dva vojnika iz moje ćete zgrabili za ruke i doveli na ivicu rova,sa licem okrenutim prema rupi.Oni bi ga drzali dok bi ubica prislonio pistolj na
potiljak žrtve i kratkim rafalom razneo mu glavu u pramaparcad.

////////

Prvo rafal iz karabina, sad rafal iz pištolja!
baresh
(zanatlija)
17. jul 2017. u 12.32
„Prvo rafal iz karabina, sad rafal iz pištolja!”

Radnik, kao god da jeste,zločini ne zataraveju, ma ciji oni bili.
Inače ustaše (njihovi saveznici)su to radile 'srbosjekom' i maljem.

U prilog recenog; na jednom od stratista (u Glini),drugovi podigli
dom omladine u ime 'bratstva-jedinstva zenice oka svog' - ako nisi znao.
Inače perporucujem ti knjigu „Magnum Crimen” od Viktora Novaka,
no sumnjam da će za tebe i slične biti od nekog značaja.Vas voljeni
vodja vam je ostvario 'tisuculjetni san',pa sada likujte u njemu.
mala-Sirena
(~ ~)
17. jul 2017. u 13.07
Nije tocno.
Podignut je „Spomen dom”, a isti je preimenovan u „Hrvatski dom” nakon 1995.

https://tinyurl.com/ybgf3kcz
---------------------------
„U prilog recenog; na jednom od stratista (u Glini),drugovi podigli
dom omladine u ime 'bratstva-jedinstva zenice oka svog' - ako nisi znao.”
baresh
(zanatlija)
17. jul 2017. u 13.24
„Nije tocno.
Podignut je ”Spomen dom„, a isti je preimenovan u ”Hrvatski dom„ nakon 1995.”

Spomen dom kome?
Spomen dom treba da poseduje listu imena stradalih i od koga.
A sad kad su Hrvati konacno ostvarili ono sto su zapoceli 1941-e,mogu da ga proglase u „Spomen dom hrvatskih branitelja”.

U prilog recenog; ono sto je zapoceo Pavelic, nastavio je Broz a
sproveo u delo njegov general Tudjman. Kratko-jasno!

p.s sad i to možeš negirati sa;'nije tocno', al` nema vise svrhe...
kužiš?
dragoljub100
17. jul 2017. u 15.07
„Prvo rafal iz karabina, sad rafal iz pištolja!”

_____________________________________________________________________

Шта ћеш, воли матора педерчина да га рафално опале.

баш се види да је стручњак.

бареши, педеру, никако да нам кажеш шта је ТВОЈА рдобина радила у рату?
Стално се врзмаш око жениних, своје кријеш као змиоја ноге.

Издајници, као и ти?
Radnik
(TeTe)
17. jul 2017. u 15.21
Toliko kontradiktoran lik da me uspije svaki put šokirat. Evo baca Novaka Hrvata koji piše o ustaškim zločinima i vezi sa katoličkom crkvom. Knjigu pisao Hrvat koja bila izdata u vrijeme Tita Hrvata i vođe partizanskog pokreta. Svojom bolesnom logikom, naš BaHre, uspijeva povezati da su partizani i ustaše bili saveznici! Moj Bahre!
baresh
(zanatlija)
17. jul 2017. u 16.08
„Toliko kontradiktoran lik da me uspije svaki put šokirat. Evo baca Novaka Hrvata koji piše o ustaškim zločinima i vezi sa katoličkom crkvom. ”

Ne izrcii cinjenice. Novak kao svesteno lice je izneo mnoge podatke
koji su manje-vise svima poznati. A sto to je Hrvat ne menja stvar.

p.s inače covek - necovek se ne postaje pripadnosti nekom narodu,već
delima ili nedelima.

p.s.s.slava Novaku na hrabrosti & iskrenosti.
dragoljub100
17. jul 2017. u 16.19
p.s inače covek - necovek se ne postaje pripadnosti nekom narodu,već
delima ili nedelima.

_____________________________________________________________________

Која су то дела по којима те можемо смтарти узорним Србином?
То што си потписао верност краљици и узео туђе држављанство?
Имаш ли нешто да наведеш, осим роштиља и ракије испред цркве на Нијагари?
baresh
(zanatlija)
17. jul 2017. u 17.37
„Svojom bolesnom logikom, naš BaHre, uspijeva povezati da su partizani i ustaše bili saveznici!”

Stovani pucanu sa prostora tsuculjetne kulture,

Nije u pitanju nikakva logika,već stvarnost od koje se ne može poreci, ili ti utec`.
Ta dva pokreta su sve vreme rata aktivno delovala na prostorima NDH,i nigde nema primera koji upucuju da su imali sukobe. Inače taj 'partizanski' pokret - ustvari je bio komunisticki,a kojeg su pokrenuli i bili mu organizatori osvedoceni komunisti,a kojeg su prvenstveno vodili pripadnici hrvatskog naroda kao sto su: Broz,Krajacic,Bakaric,Velebit,Rukavina, docim velika vecina pokreta su cinili obični ljudi;seljaci,paori,kmetovi ili kako već,a koji nemaju pojma o komunizmu. I to obezglavljeni Srbi,naravno (dapace).
Nazvati taj pokret 'partizanski u ratnom vremenu-vihoru, imao bi jedino podrsku kod Sovjeta - obzirom da mu je osnova ideoloska,
ali ne i njihovih ratnih saveznika Engleza & Amera gde je osnova materijalna. To se najbolje odrazilo 1948-e u tkzv. cistkama,a potom su pristigla 'trumanova jaja' i ogromne kolicine naoruzanja
za opstanak - do daljnjega.I kao sto znamo,posle raspada SSSR,
nije bilo potrebe održavati 'bolesnika' - jelte.

Inače ,od stvaranja Yu 1918 (pa čak i pre), Hrvati su kao
katolici svoje najvece uporiste imali u Vatikanu,tj. katolickoj
crkvi, bez obzira na cijoj se strani (u ratnom sukobu) nalazili.
U prilog recenog,svi vodeci predtstacnici ustaškog pokreta su
podsredstvom Vatikana dobili lazne putne isprave za iseljenje, a
u zemlje gde će moći izbeci narodni sud za svoja nedela.
Inače katolicka crkva po svome unutrasnjem biću nije samo ekumenska,nego internacionalna kao svetska sila. I kao takva ona
ima svoje osobene ciljeve duhovno-svetske nadmoci u izvrsenju
papinske zavetne misli za spasenje duse koju propoveda. Njen
politicki odnos prema državama i nacijama je drugaciji od ma koje druge crkve, i po svom biću imperijalna - iznad narodna ili
protiv-narodna po potrebi osobene politike.
Po samoj svojoj osnovi, ona narode,kapital,oruzanu snagu,politicke i drustvene ustanove smatra kao sredstvo za izvrsenje svojih ciljeva.

Nego, jel` se spremas za proslavu 27-og 'srpnja',kako to i dolikuje pravom vjerniku?
;-)
dragoljub100
18. jul 2017. u 02.53
Nije u pitanju nikakva logika,već stvarnost od koje se ne može poreci, ili ti utec`.
Ta dva pokreta su sve vreme rata aktivno delovala na prostorima NDH,i nigde nema primera koji upucuju da su imali sukobe.

Примера има доста и јако је тужно што их ти не знаш.

Inače taj 'partizanski' pokret - ustvari je bio komunisticki,a kojeg su pokrenuli i bili mu organizatori osvedoceni komunisti,a kojeg su prvenstveno vodili pripadnici hrvatskog naroda kao sto su: Broz,Krajacic,Bakaric,Velebit,Rukavina, docim velika vecina pokreta su cinili obični ljudi;seljaci,paori,kmetovi ili kako već,a koji nemaju pojma o komunizmu. I to obezglavljeni Srbi,naravno (dapace).
Nazvati taj pokret 'partizanski u ratnom vremenu-vihoru, imao bi jedino podrsku kod Sovjeta - obzirom da mu je osnova ideoloska,

Реч „партизани” не долази из идеологије, наго описује начин ратовања. Исто као и реч герилци, само што ова друга долази из шпанског језика.
Ми имамо реч комите и ускоци, али то описује људе који иду на туђу територију да извршавају задатке, док партизани делују против окупатора на својој територији.
Партизани су сви који војно делују у позадини непријатеља, или ван линије фронта.

ali ne i njihovih ratnih saveznika Engleza & Amera gde je osnova materijalna. To se najbolje odrazilo 1948-e u tkzv. cistkama,a potom su pristigla 'trumanova jaja' i ogromne kolicine naoruzanja
za opstanak - do daljnjega.I kao sto znamo,posle raspada SSSR,
nije bilo potrebe održavati 'bolesnika' - jelte.

Види се да сит и испилио из Трумановог јајета.

Inače ,od stvaranja Yu 1918 (pa čak i pre), Hrvati su kao
katolici svoje najvece uporiste imali u Vatikanu,tj. katolickoj
crkvi, bez obzira na cijoj se strani (u ratnom sukobu) nalazili.

Слажем се, али ко је католичкој црквио дао конкордат - комунисти или краљ?

U prilog recenog,svi vodeci predtstacnici ustaškog pokreta su
podsredstvom Vatikana dobili lazne putne isprave za iseljenje, a
u zemlje gde će moći izbeci narodni sud za svoja nedela.

Из читаве твоје приче следи да је народни суд нелегалан, па што га сад позиваш? Ваљда је требао да буде краљев суд, онај исти који их је аболирао 1918?

Узгред, шта сте ти и твоја тазбина учинили на идентификацији тих злочинаца и њихово привођење правди?

Inače katolicka crkva po svome unutrasnjem biću nije samo ekumenska,nego internacionalna kao svetska sila. I kao takva ona

Види се да си стручњак за католичку цркву. То је по жениној линији?
Radnik
(TeTe)
18. jul 2017. u 10.31
Bahre, a jel ti znaš šta su komunisti tražili od Stepinca? Šta je to Tito tražio od njega a ovaj nije htio da uradi?
baresh
(zanatlija)
18. jul 2017. u 11.31
„a jel ti znaš šta su komunisti tražili od Stepinca? Šta je to Tito tražio od njega a ovaj nije htio da uradi?”

Cudna mi cuda, nije Stepinac bio njihov pretpostavljeni pa da im
ugadja. Stepinac - kao poglavar katolicke crkve u NDH,radio je po
nalogu svojih pretpostavljenih iz Vatikana,pa prema tome?
Kao uostalom Tito prema svojim naredbodavcima-mentorima koji ga
ustolicise,da Stepincu 'nije smela faliti dlaka(vlas)sa glave'.
Kao uostalom katocickom ni svestenstvu, dok su pravoslavne jahali i
sekli im jezike - ako nisi znao.
Nego; jel` se spremas za proslavu ustanka 27-og srpnja? Jes` da je
srusena zgrada ZAVNOH-a u Topuskom - kao uostalom i 'povjest' koje
vise nema u udbenicima novih narastaja...'bilo - ne ponovilo se'.

p.s. 'to je vama - vasa borba dala'.
Radnik
(TeTe)
19. jul 2017. u 14.36
Bahre, baljezgaš. Tito je tražio od Stepinca da osnuje Hrvatsku katoličku crkvu po uzoru na SPC. Time bi ograničio uticaj Vatikana jer bi Hrvatska katolička crkva djelovala samostalno bez naredbi iz Vatikana. Stepinac je to odbio jer je bio papin fanatik. Tito ga je držao zatočenog a da ga je ubio Hrvati bi od njega napravili sveca-mučenika i dizali mu spomenike svakih 100 metara.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.