Diskusije : Politika

 Komentar
Ауто пут Србија (Ниш) Албанија (Тирана)
Pustinjski_Vjetar
27. mart 2017. u 17.26
Аутопут Ниш-Приштина коштаће 800 милиона евра

23. Мар 2017. 07:001, Бизнис, Најновије вести из Србије, Вести

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић изјавила је да ће аутопут од Ниша до Приштине, који ће заједно градити Србија и ЕУ, повезати 100.000 грађана Топличког округа с „Коридором 10”, Србе с Косова ће повезати с Нишом, а повезаће и Србе са Албанцима.

Она је казала да је предвиђено да траса новог аутопута иде од Ниша преко Мероштине, а онда преко Прокупља и Куршумлије до Мердара, затим преко Подујева до Приштине, саопштило је Министарство.

„Овај аутопут дуг 77 километара коштаће 800 милиона евра и градиће га наше фирме и наши радници, а пројекат ће додатно допринети економском развоју Топличког округа”, рекла је Зорана Михајловић и додала да ће Србија тиме добити излаз на још једну луку на Јадрану, Драч.

Према речима министарке, важност овог аутопута је и у повезивању Србе са Косова и Метохије са Београдом и Нишом.

„Политички гледано, ово је први пројекат на којем би Срби и Албанци требало да раде заједно. Аутопут од Ниша до Приштине показаће да нема бољег начина за сарадњу и очување стабилности од инфраструктуре. Свима је доста сукоба, морамо заједно да живимо и радимо”, рекла је Зорана Михајловић.

 

Извор :

Н1
Pustinjski_Vjetar
27. mart 2017. u 17.31
Правимо ауто-пут за велику Албанију

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић још једном је истакла важност изградње ауто-пута од Ниша до Приштине, који ће, како каже, повезати 100.000 грађана Топличког округа с Коридором 10, Србе с Косова са Нишом и Србе са Албанцима. Реч је о пројекту ЕУ и Србије, у којем ће „77 километара коштати 800 милиона евра”, а „градиће га наше фирме и наши радници”. Срби с Косова не мисле да је овај пут за њих приоритет.

- У време кад људи извршавају самоубиства због глади и немаштине у фабрикама где не примају плате 15 и више месеци, држава улаже у пут који све и да крене да се ради неће бити готов за најмање шест година - оцењује Дејан Недељковић, грађанин са севера Косова.

- Да не говорим да су хиљаде километара путева, магистралних и регионалних, у очајном стању са вишедеценијским рупама и тако даље. Постоје много већи проблеми у Србији од пута за Тирану. Јуче је била годишњица почетка бомбардовања, деца и народ су све болеснији од осиромашеног уранијума, а лечимо их СМС-ом уместо да држава помогне. И све док се не реши статус Срба на КиМ, на најповољнији начин за нас који живимо овде и да те договоре албанска страна испуни, не би требало почињати било какву изградњу путева. Путеви спајају људе и свакако треба да их буде, али сада није време за то - истиче Недељковић.

Александар Ђикић, председник Српског националног форума из Грачанице, сматра да изјава министарке „захтева да се добро замислимо о последицама оваквог владања Србијом”, та да је реч о „огољеном антидржавном деловању.”

- Лаж је да ће пут повезати 100.000 грађана Топличког округа са Коридором 10, јер су грађани Прокупља већ на Коридору. Евентуално ће повезати око 17.000 грађана Куршумлије, ако их је толико остало захваљујући катастрофалном путу који их повезује с Прокупљем и Блацем. Како министарка мисли да ће пут повезати Србе с Косова и Ниш, када Срби из Косовског Поморавља имају пут ка Прешеву, односно Врању и Лесковцу, а Срби са севера ни не пролазе туда. Такође, ауто-пут Ниш-Приштина се не налази у просторном плану, па је нејасно зашто министарка спомиње Мерошину или било које друго насеље на том путу. А синтагма о повезивњу Срба са Албанцима путем Ниш-Драч, не може да се прокоментарише пристојним речником - каже Ђикић.

Он подсећа да ауто-пут од Драча до Приштине, тачније до Лужана које се налази 18 километара од Подујева, већ постоји.

- Одатле се један крак гради према Медвеђи, чиме би се простор велике Албаније повезао. Зато ауто-пут неће допринети развоју Топличког округа, већ исељавању српског становништва. Неће повезивати Србе са КиМ и Србе из Ниша, већ главну луку НАТО-а на Јадрану, са јединицама НАТО-а у Румунији и Бугарској, што је интерес НАТО-а, а не Србије. И ако је у питању интерес НАТО-а, нека он то и сагради. По чему министарка сматра да би Србија требало да се задужи 800 милиона евра за нешто што је у интересу много богатијих и моћнијих земаља? Политички гледано ово би био фијаско, а не унапређење односа Срба и Албанаца - закључује Ђикић.
Pustinjski_Vjetar
27. mart 2017. u 17.38
Србија гради ауто пут за потребе својих непријатеља. Да ли је ово нормално, било би паметније и мудрије да се гради ауто пут ка својим пријатеља или да се уложи у обнови Србије.
trek_team
(biciklista)
27. mart 2017. u 22.17
Ti se lepo ispricao sam sa sobom. Hajde, neka si, ako ti je pomoglo i nama je drago.
DoktorStevan
(Ravna Gora Pobediti Mora)
28. mart 2017. u 01.51
haha track team,

što se tiče tog auto puta, ja mislim da je gradnja dobar potez, Kosovo je previse dugo bilo zapostavljeno i zabaceno, zato je i izbilo sranye,
zatucani albanci bez posla i bez sanse da odu odatle,
auto put otvara Kosovo, Albaniju, ako je tačno da ide do Draca, i povezuje je ih sa centralnom Srbijom kao odskocnom daskom za Evropu

Srbiji su preko potrebni dobri putevi da je još vise ispartana uzduz i popreko, jer bez dobrih , brzih puteva nema napretka

Hitler je još u prvoj polovini prošlog veka uocio stratesku vrednost i prednost dobrih puteva , al Svabo je Svabo a mi još nismo odmakli daleko od svojih plemena i sela

najbolji i najlaksi odgovor je:

koji će nam racq
Pustinjski_Vjetar
28. mart 2017. u 02.56
DoktorStevan
(Ravna Gora Pobediti Mora)

To je auto put za potrebe NATO pakta da poveže luku Drač sa svojim NATO bazama u Rumuniji. Albancima taj auto put odgovara zato što ih otvara ka ovom dijelu Evrope i kažu da je to auto put za veliku Albaniju. Vuk Jeremića koji važi za obaveštenog političara kaže da će taj put najviše koristiti NATO i albanski projekat i da postoji mogućnost da Albanci počnu da kupuju nekretnine i naseljavaju prazan prostor juga Srbije. Umjesto da se za te pare grade infrastrukturni objekti i ulaže u Srbiji gradi se put koji će najviše služiti za sprovođenne NATO i albanskih planova.
DoktorStevanPoruka negativno ocenjena. Pokaži

DoktorStevan
(Ravna Gora Pobediti Mora)
28. mart 2017. u 03.09
Srbija će da bude clanica NATO pakta, tako da ne vidim u cemu je problem.
coolloov
28. mart 2017. u 04.35
Doctore polabrnjas mi-nam bananu, ne vidim šta je u tome problem.
dragoljub100
28. mart 2017. u 06.41
auto put otvara Kosovo, Albaniju, ako je tačno da ide do Draca, i povezuje je ih sa centralnom Srbijom kao odskocnom daskom za Evropu
________________________________________________________________

Далеко једноставније им је да из Драча пређу фериботом у Италију и већ су у Европи.
Што морају преко нас?

То су већ показали 1997.

само издајнички мозак као Стеванов може тврдити овако нешто.

baresh
(zanatlija)
28. mart 2017. u 17.09
Polako drugovi,

Šta će nam te trice & kucine, kad imamo jadransku magistralu?
Taj put je trasiran & izgradjen našim znojem i naporima za
srećniju sutrasnjicu. Tamo se stizalo njkracim putem do naših
znanih i cuvenih otoka kao sto su: Goli,Grgur,Brijuni,Pag,Vis
i da ne nabrajam...

Nego, hajde da vidimo, koliko vas-nas je bilo u redovima ORA:

p.s. ja nazalost nisan.
jojaj
(chater)
29. mart 2017. u 19.22
da smo iznajmili Kosovo Rusima oni bi put do tamo naprtavili.Kome treba NEKA FINANSIRA.
Apropo Nemaca. Gradili su ali i orali u povlačenju..
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.