Diskusije : Politika

 Komentar
Koja je dzukela maltretirala gen. Trifunovica
Istoricar67
17. januar 2017. u 14.24
Koje je to djubre koje je naredilo da se ovaj jadan covek general Trifunovicmaltretira skoro punih 20 godina. I zašto su ga ovi nasi maltretirali? Jel zato što je spasao zivote 280 mladica kohi su u Varazdinu sluzili vojni rok. Kome je to u Srbiji bila potrebna krv 280 mladica. Šta je taj nas rukovodiof u Srbiji mislio da bi mogao da postigne sa krvljutih 280 mladica.Djubrad jedna odvratna zlostavljali coveka zato što nije rozvolio da se ti mladici pobiju.Covek je onesposobio svo oruzje u kasarni i predao je.Šta je drugo mogao da uradi dok su ovi nasi politicari u Srbiji cesali jjajca. Kada se samo setim ong prvomajskog uranka kojisu uznarodnu muziku pustali na RTS-u dok su Hrvati ubijali one jadnike u Slavoniji a tek za vreme Oluje ok su kolone ljudi isle prema Srbiji isto su pustali narodna kola na RTSpa su te jadnike onako izmucene i gladne drzali na Sremskoj Raci po ceo dan. Svasta su ti idioti i 90-tih godina aoi i ovi posle njihovog cuvenog oktobra 2000-te radili ovom narodu.
dragoljub100
17. januar 2017. u 15.21
Историчар, а да и ти не спадаш у оне што су се предали?

трифуновић се није предао, него је узео као таоце локалне усташе и с њима стигао до српске територије. Оставио је доста борбене технике, притом модерне, притом недовољно онеспособљене.
Прочитај ефетиве којима располажу данас Хрвати и Словенци па ћеш видети шта је све остало.

С друге стране, има официра који су су предали своје јединице Хрватима, па сад примају државну плату у Министарству правде.
Један такав је управник новог затвора у Падинској Скели, где чува, осим криминалаца, и српске борце који су починили наводне „ратне злочине”, што су утврдили Тадићеви судови.
услов да би обављао тај посао је да имаш 10 година искуства у војсци или полицији, али се не каже каквог искуства.
Може и искуство у дизању руку.

Што се Трифуновића тиче, цифре су се кретале око 1800 војника, не знам откуд сад 280.
Наравно, не скидам кривицу с глупог Благоја Аџића и Милошевића (иако је тада био само шеф једне федералне јединице, он ја дефакто владао као шеф партије недређен формалним федералним функционерима), али је чињеница да су многи официри уместо борбе до смрти на лицу места бирали „да спасу животе младића”.

То је типично оправдање кукавица. Ти младићи су војници и да су правилно употребљени могли су задати велике губитке лоше наоружаним Хрватима.
А да се видео јак отпор тамо на западу, ваљда би се и геџе покренуле и дошле у помоћ, а не би хватали кривине.
Одазив београда на мобилизацију је био 2%, а разочарани Шумадинци су још уз то и дезертирали.

У септембру 1991. су част спасили само Крајишници и Црногорци, који су потиснули усташе од Превлаке до Стона и Мостара.

Србијанци су се тада показали врло килаво, с изузетком Војвођана. Новосадски корпус је задао ударац усташама у Славонији.

Основни разлог зашто су Совјети успели да издрже невероватан удар 1941. је отпор који су водиле јединице у окружењу. Иако опкољени, пружали су отпор до последњег метка, што је Немцима ипак стварало губитке. До те мере да у децембру више нису имали довољно снаге.
Да су се тада Совјети предавали као наши јунаци подгојени на државним парама сигурно би изгубили рат.

D-Man
(Analyst)
17. januar 2017. u 16.05
„Ти младићи су војници и да су правилно употребљени могли су задати велике губитке лоше наоружаним Хрватима.”

Неки детаљи у вези тог вараждинског догађаја:

1) Искусни војници су по наредби из Београда пуштени кућама иако је за очекивати било да се због могућих ратних сукоба продужи војна обавеза.
2) Трифуновић је у гарнизону остао са пар стотина младих војника који ни у сну нису били обучени за било какву борбу.
3) Нетачно је да су Хрвати били лоше наоружани.
4) Пре него што је Трифуновић одлучио да преговара о предаји више пута је безуспешно звао и Благоја Аџића (тадашњег главнокомадујућег у ЈНА, ако ме сећање служи) те Животу Аврамовића са надимком Ледени који је, је ли, био новопостављени Командант загребачке војне области.

Млади војници у окружењу, стари војници пуштени кућама (а тај исти Трифиуновић је тражио да се продужи војни рок искусним војницима) а претпостављени (Аврамовић и Аџић) уопште нису хтели да се јаве Трифуновићу!
Логичан закључак Трифуновића је био да су сви ти млади војници остављени на цедилу. Неком је било важно да изгину (а и да се то десило ЈНА опет не би учинила ништа тако да би ти млади животи нестали узалуд).

Истовремено ЈНА је из гарнизовна у Словенији и Хрватској превозила столове и столице док је вредна војна опрема (у то време) некима изгледа била небитна. Па, јбт, у Вараждину је био тенковски корпус и само за те тенкове је вредело послати специјалне јединице и дићи целу ЈНА како би се спасили и људи и техница. Међутим, некоме је очигледно било у циљу да војници изгину а тенкови би свакако остали Хрватима.

Дакле, Трифуновић је на самом почетку рата ПАМЕТНО схватио колико је сати и одлучио се да сачува животе младих људи.

Јбт, да ли се још неко сећа тог времена, нарочито када је за Комманданта ЗВО (пета област, чини ми се) послан Генерал Ледени! И ко у каквом црњаку Ледени ладио јаја (као и 99% других генерала) избегавајући чак и да одговори на позиве Трифуновића који је (као што је више пута јавно објављено) тражио помоћ како би сачувао и људе и тенкове.

poserem_se_na_eu
17. januar 2017. u 16.45
Puca mi prsluk za Trifunovica i njegove zalopojke sto nije mogao da poseti svoju ženu u Sloveniji.

Stojadin Mirkovic se nije predao, a bio je na odsluženju vojnog roka, nego je ostao sa Milanom Tepicem. To su heroji, to su Sindjelici!

Trifunovic je krpa i kao krpu ga i treba tretirati.
D-Man
(Analyst)
17. januar 2017. u 17.04
Поента је у томе да је неком било стало да у Вараждину буде побијено 280 младих војника. Због чега? О томе можемо само да нагађамо.

Иначе, да је мајор Тепић (за мене био и остао српски херој за сва времена) могао и да претпостави на какав ће курвањски начин бити изгубљена РСК, РС бити сведена на 49% БиХ те да ће данас Србија трчати да буде у заједници са својим неприатељима (ЕУ) питање је шта би учинио. За кога је он положио свој живот? Колико уопште има нас Срба који се дивимо мајору Тепићу? Ево, ја сам један од тих за које је мајор Тепић херој али се питам колико још има Срба који разумеју због чега је он учиио оно што је учинио (наравно, не заборављам ни Стојадина Мирковића, младог војника који је одлучио да остане заједно са Тепићем).
dulebg
(posmatrach)
17. januar 2017. u 19.05
Питања:
- шта је војска тражила у касарнама, зар није требало на први знак немира да под узбуном заузме ратни распоред - оде у брда и укопа се?
- шта је радила сва та силна војна опрема - како то да су Хрвати са „стојадинима” блокирали тенковске касарне?
- како Младића нису могли да блокирају? Можда зато што се није плашио Хага? Он је у Сарајеву одредио виле муслиманских функционера за рушење у случају непоштовања договора - и то је помагало.
dulebg
(posmatrach)
17. januar 2017. u 19.08
Ко је то смео да удари на 280 „младих нетренираних” војника? Па пешадијска обука траје макс.3месеца, а ионако све науче за 3 недеље? Пуцати из тенка - то је компликовано као пустити веш-машину.
Prvoslav
18. januar 2017. u 01.33
Ako je Trifujovic izdajnij šta je onda bio Kadijevic,Azic,Kukanjac, i ostala bagra kija samo dremala u vojski. Zašto vojska nije čim je pocelo izivljavanje Hrvata po Hrvatskoj nije uvela vojnu upravu u državi pa onda neka se republike u miru raskantavaju. Zašto. Pa zato što je vojska bila izdajnicka plus glupa i nevaspitana. Ja sam slusao snimak Kukanjca kada je on uvao vojni vrh da se sa njima dogovara da li da napusti onu kasarnu u Sarajevu. On biće ej što se ne javljate, ej slusaj da kažem a odavde mu neki isto tako nrvaspitani glas visokog vojnig rukovodioca odgovara - radi šta znaš. Pa zar se tako prostacki oficiri i generali obracaju jedan drugom.

Dalje, zašto je vojska JNA tako dugo opkolila Vukovar i nije htela da udje u Vukovar iako je vrlo dobro unala šta se tamo dogadja. Tri meseca su se tamo u Vukovaru desavali strasni zločini a Vojska stoji i cuva strazu ustašama koji su klali čitave srpske porodice po Vukovaru. A tu u vezi Vukovara treba još pomenuti kako je Vojska JNA gadjala iz aviona kolonu vojnih rezervista Sumadinaca koji su krenuli u Vukovar da pomognu tamosnjum Srbima. Vojska ih je gadjala na drumu iz aviona negde tamo blizu Sida a tačno se secam taj nalog da se oni gadjaju dao je tadasnji nacelnik avijacije Andrija Silic. I onda sada neko ovde rece pa sto Sukadinci su bili tako pasivni. Pa sto,stvarno sto. Da li je Andrija Silic odgovarao zato što je gadjao iz aviona JNA tu grupu rezervista iz Sumadije. Pa nije odgovarao i nije mu dlaka sa glave falila.Neko gore rece kako je odziv za regrutaciju bio samo 2%. Pa kako neko može da pomisli da bi posle ovakvih i još svakakvih idiotskih ponasanja generala tadasnje JNA smeo da dodje njima pod komandu.Tadasnja JNA je bila idiotska, IZFAJNICKA,nesposobna,nevspitana i glupa. Sva uloga JNA je bila ocuvanje komunizma, ocuvanje lika i dela Josipa Broza i oni nikada ništa drugo i nisu radili niti su uceni kada i kako treba reagovati. Oni su cuvali Titovo bratstvo i jedinstvo taio sto su lizali dupetta Hrvatima i svim ostalim a Srbe još uvek dozivljavali kao četnike i narodne neprijatelje. Zato i jesu bombardovali onu jedinicu rezervista iz Sumadije jer im je u glavi bilo jooj dolaze četnici srisice nas komunizam. Zato je taj general Andrija Silic od nekoga iz vrha JNA dobio naredjenje da te ljude koji su bili patriote bombarduje na drumu za Vukovar kada ih je fosta tada poginulo tu na frumu i ranjeno.

To nije bila nikakva Vojska to su bili idioti ispranih mozgova, mrzitelji svega sto je srpsko, obozavaoci komunizma i lika i dela Josipa Broza. Zato takvima nije bilo stalo do zivota vojnika u kasarnama, a svakog oficira koji je hteo da sacuva zivote tih mladih vojnika u kasarnama su zigosali i maltretirali do besvesto kao sto su radili sa ovim Trifunovicem.
Lorka
(pjesnik)
18. januar 2017. u 01.48
Генерали после битке, ево и мене...
Тешко је судити кад ниси у нечијој кожи.
Неко пореди Младића и Трифуновића. Трифуновић је био у непријатељском окружењу, остављен од своје команде и препуштен сам себи.
Младић је почео из Книна, окружен Србима вољним за борбу.
Ко зна како би било да је Младић почео из Вараждина, а Трифуновић из Книна.

Верујем да је једино решење било пробој из Вараждина ка србским територијама, али ако ниси попуњен обученим војницима, како да спасеш технику? Можда да је уништиш и са војском кренеш пешке ка Западној Славонији. Али ни уништење не иде лако кад у јединици имаш масу усташких доушника и саботера.

Тепић је свакако херој. Он је то доказао својим поступком у непријатељском окружењу. У истој тој касарни, и у истом дану, његов командант, мислим да се звао Ковачевић, мирно је и без борбе дозволио да му усташа из пиштоља испали метак у чело.

Не треба осуђивати никога. У рату ствари зависе и од среће, у једним околностима си херој, а у другима си кукавица и издајник.
ЈНА као систем је била трула изнутра.
Ако си био те лоше среће да се затекнеш у трулом војном окружењу, лоше си прошао. Ако си се затекао у здравом окружењу, прошао си вероватно боље.

Врх ЈНА је био труо. Врх државе још трулији. Систем тотално труо. Официри неспремни за ову врсту рата. За њега су психички били спремни само окорели злочинци, убице и криминалци.

Та армија је поправила свој углед тек у Републици Србској и на Косову, кад се претворила у србску војску. Но, непријатељ се тада отворено преобратио у монструозну и разарајућу НАТО творевину чијој вишеструкој надмоћи се све теже могао пружати отпор...

Нисмо имали среће ни са политичарима ни са генералима. Ретко је ко имао понеки грам мозга вишка. Углавном га је било мањка.

Срби, више среће и више памети други пут!
dragoljub100
18. januar 2017. u 04.00
Чињеница је да је била велика издаја у врху државе. Што више слушам разне приче током ових година, све више се уочава необично понашање КОС генерала Аце, као и чудна организација ДБ, који муњевито позива све наше криминалце са запада и организује их за паравојне акције.
Стиче се утисак да је рат у великој мери био организован као да смо у позоришту.
На све то иде одлична пропагандна припремљеност и западних и хрватских медија.
После свих ових година може се рећи да много тога није било случајно.

Стање 1991. је било очајно. Није тада било искусних војника. Војници јесу вежбали око технике, али нису имали практичног теренског знања.
Пешадијска тактика се скоро уопште није вежбала, било је у мојој јединици једно бојево гађање негде у пролеће 1991. и то је то.
Војници су знали да рукују својим личним наоружањем, али ништа сем тог. мало су се вежбали, једном, тромблони, а зољу сам видео тек у реалној борбеној ситуацији, и испалио сам је након што сам уз помоћ упаљача прочитао упутство које је на њој налепљено.

Ниједан пуковник ни генерал 1991. није имао ратног искуства. Једини изузетак на свим странама је био хрватски генерал Јанко Бобетко.
Тако да о „богатом искуству” старешина нема ни говора.

У принципу ти је било свеједно јеси ли био млади војник или не, јер се у борбеним условима не чисти круг, нити се гази стројеви корак, нити се правилно поздрављају официри.
Официри су само стварали проблеме, јер су једино знали да постројавају и пребројавају војску, док о борбеној употреби нису имали појма. Један је одлучио усред пуцњаве да нас построји ради утврђивања бројног стања. само чудом је усташки митраљезац успео да нас промаши.

Настрану чињеница да су се скоро сви официри изнад ранга капетана (командира чете) држали подаље од линије ватре.
Често је једини официр кога си могао да видиш био потпоручник, често голобради момак.

Свашта се дешавало, а много тога је режирано у Београду с јасним циљем да Хрвати успеју у свом науму.
Voja_Petrovic
18. januar 2017. u 04.14
Tepisi onaj mladi vojnik Mirković jesu heroji ali mene duša boli za njih jer oni nisu imali za koga svoj zivot da polože. Strasno mi je krivo sto su to uradili.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
18. januar 2017. u 04.31
Lik nikada mije bio mirotvorac mada je to glumatao skoro četvrt veka. Covek je izvukao soldatesku, tenkove i izasao na granice SFRJ po naredjenju Ante Markovica. Potom su ga zahebali kada su razduzili partiju vojske. Ostala sva oklopna tehnika Rvatima na izvolte.

Ko nešto zna o JNA zna da se glavna oklopna tehnika nalazila u 5 korpusu u okolini Zagreba i prema Ljubljani. Sve je to bilo smišljno kao da se brane satro od Sovjeta a zapravo da imaju dovoljno opreme da zauzmu celu zemlju. I pored toga nisu slomili Krajinu dok nisu dosli Amerikanci za upravu. Toliko o našim slusaocima najvisih vojnih skola.
MikaMira
(Voditelj)
18. januar 2017. u 05.05
Ljudi bre shvatite JNA je bila srranje kroz gusto granje. JNA je bila protiv srpskog naroda i republike Srbije kao i sve ostale i vojne i civilne službe bezbednosti. Svi oficiri su tako vaspitavani i uceni da je Srbija bila remetilacki faktor zajedničkoj državi i reakcija njihovom komunizmu. Na istom principu su funkcionisale i savezne službe bezbednosti a i u DB-u Srbije bilo je dosta takvih. Srbija je bila ponižena i rasturena republika i a srpski narod ponišen, od strane UDBE a kasnije i DB psihički zlostavljan tako što je svaki malo obrazovaniji službenik imao svog pratioca i dužnika koji nadgleda i njega i njegovu porodicu i javljao tamo gde treba.
dulebg
(posmatrach)
18. januar 2017. u 05.31
Ја бих рекао да су ЦИА и ћерке одрадиле посао у свим нашим структурама. Била је огромна издаја - једни су издавали из убеђења, други су били уцењени, трећи из страха од НАТО.

Има прича да СМ није имао контролу над ЈНА до повлачења из Босне 20.маја 1992 ? Те да је све то време био у страху од преврата којим би њега срушили, можда и убили?

И да - за ген.Васиљевића се прича да је био „господар рата” заједно са својим колегама из Загреба и Сарајева (не памтим им имена) - да су њих тројица, по налозима из Пентагона хладили и догревали рат, како је када, коме и где требало.
Lorka
(pjesnik)
18. januar 2017. u 11.00
Још један податак - годину дана пред рат у Хрватској, официри хрватске националности су у великом броју добијали прекоманде из Србије, ЦГ, Македоније... у хрватске гарнизоне, најчешће постављани за команданте гарнизона-касарни-бригада и официре безбедности - дакле на најзначајније дужности. Сви такви су уочи опкољавања касарни прешли на страну усташа. Официри Срби су ми причали да су пратили једни друге, вадили пиштоље једни на друге, владало је велико неповерење међу старешинама , посебно између Хрвата и осталих... тако да је ту било тешко функционисати.
Lorka
(pjesnik)
18. januar 2017. u 11.48
Хрватска је највећи непријатељ Србије. Хрватска је Србији перманентни непријатељ. У ватиканским плановима, хрватска служи као борбена основа за уништење Србије и у том смислу Запад од Хрватске жели направити балканског полицајца, тј. лидера.
Пошто је Србија томе највећа препрека, односи између Хрватске и Србије се могу решити само на један начин - кад једна од ове две државе нестане, или кад се сведе на ''банану'' или под ''шљиву''.

Муслимани, Албанци, а сад и Црногорци - практично нису Србији толики проблем колико Хрватска, јер они се окрећу као оном ко је тренутно јачи и ко има више новца. Али Хрватска је перманентан непријатељ, и у свим сукобима су Хрвати били на страни србских непријатеља. То има свој историјски континуитет и неће се променити чак ни онда кад би се опет правила нека заједничка држава са Хрватима (Србија би тада дефинитивно нестала, јер на мржњу узвраћати љубављу - нема користи. Ту страда онај ко узвраћа љубављу).
D-Man
(Analyst)
18. januar 2017. u 16.07
Да на сву ту причу додам и следеће (пред сами почетка рата; у тренуцима када су се морале доносити важне одлуке за судбину државе):

1) Стипе Месић, Хрват, Председник Председништва СФРЈ,
2) Анте Марковић, Хрват, Председник СИВа (данас се та функција популарно зове Премијер),
3) Будимир Лоначр, Хрват, Министар Иностраних Послова,
4) Вељко Кадијевић, полу Хрват, Командант ЈНА,
5) Антон Тус, Хрват, Командант РВ и ПВО,
6) Имре Аготић, Хрват, Начелник Безбедности ЈНА.

Пре десетак година овде је неко оставио линк где је била написана и имена амбасадора у то време.
Колико ме сећање служи, у свим већим и значајним центрима (светске моћи) амбасадори су били или Хрвати или Словенци.

Дакле, Хрвати (и Словенци) су одавно припремали терен а ми Срби смо или били наивни или глупи (у овом случају наивност је једнака глупости).

Ја сам више пута написао да је ЈНА била највећа заблуда бивше СФРЈ. Међу официрским кадром није било више од 1% способних официра! Огромна већина су били дилетаннти, нерадници, ленчине, штеточине које су знале само за своје бенефиције а од обавеза (нарочито када је требало) су бежали ко ђаво од крста.

Иначе, више људи је рекло да су током деведестих имали изузетно негативна искуства са већином официра. Било је чак и оних који су знали рећи како они нису ишли у војну школу да би били на ратишту! Хеј, јбт, он ишао у војну школу, положио заклетву држави, потао мајор, пуковник или чак генерал а онда дупе у ћошак, резервисте на ратиште а он млати празну сламу у сред Бањалуке (или било ког другог српског града а тек шта да се каже о онима који су ладили моода по Србији).
Један је Ратко Младић који је у рат ишао испред своје војске. Јбг, он данас чами у Хагу, болестан и суде му српски непријатељи због наводних ратних злочина. Ко га је ухапсио и испоручио непријатељском суду? Па ми Срби! За шта се тај човек борио? За кога? За кога се онај исти мајор Тепић дигао у ваздух заједно са складиштем оружја?

Паѕите, сви ти официри које сам навео када сам споменуо ратне деведесете су били Срби а сви су се, част изузецима, понашали ко најобичније пи3де! Наравно, част изузецима попут Младића!

dulebg
(posmatrach)
18. januar 2017. u 19.31
Чами у Хагу па шта? И Риге од Фере је задављен у Кули Небојши, претходно у њој чамио годинама. Па је свеједно Риге од Фере, памте га поколења, а за нас ко ће знати.

прича с ео једном разговору у ресторану Дома ЈНА у Бгд 1980-тих. Неко је објашњавао пуковнику, који је командовао Приштинским корпусом у време великих демонстрација 1980-те:
- Требао си лепо да похапсиш и стрељаш 1000 коловођа!
- Јел, а куд бих онда ја?
- Па - пред Милоша !!?
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.