Diskusije : Kosovo i Metohija

 Komentar
Држава из снова црна рупа Света
TROFA3
(penzioner)
07. mart 2009. u 11.27
Косово никада неће бити држава и то и на западу и Космету Шиптари или Албанци добро знају, али је то у неким геостратешким и геополитичким потребама запада бар за сада потребно.

Држава из снова црна рупа Света

Проглашење независности Косова не само да је преседан у начину решавања међуетничких проблема у савременој историји Европе и света, већ преставља и промоцију „државе” која, практично, не испуњава ни један атрибут државности. У складу са стварношћу на терену, у оптицају су и различита „имена” која, можда и понајбоље, илуструје реалност: Унмикистан, Европска Колумбија на Балкану, Ахтисан...

Ово, шта више, није оцена само објективнијих домаћих и страних аналитичара, већ и оних који се управо највише залажу за косовску „државност”. Ево неких чињеница које нису могле бити прећутане у званичним извештајима западних земаља, удружења и организација:

· Од 192 чланице Уједињених Нација, до сада су - кршењем медјународног права - независност Косова признало 54 земље или: од шест милијарди и 750 милиона становника на планети, пет милијарди и 850 милиона не признаје Косово као државу.

· Држава Косово је, вероватно, једина држава на свету у којој се не зна тачан број становника, с обзиром да су Албанци у последње три деценије бојкотовали све пописе који су долазили из Београда. УНМИК и КФОР, с тога, само нагађају да у „Ахтисану” данас живи између 1,5 и 2,1 милиона становника. Мада се методама прерачунавања, према проценама потрошње основних животних намерница и укупног стандарда, може врло прецизно одредити колико становника живи на једном подручју то УНМИК и КФОР нико не жели да ураде, јер би се тада открило да на Косову и Метохији има знатно мање Албанаца него што се то приказује и процењује. Управо због могућности манипулисања бројношћу албанске популације опструирана су три задња пописа становника а претходна два су фалсификована, па према нашим проценама на Космету има око 1,2-1,3 милиона становника, односно око милион Албанаца наших држављана.

· Познато је, међутим, да чак 460.000 Албанаца на Косову има илегално оружје, а извор су УНДП и Одељење УН за лако наоружања у Приштини.

· Да је ОВК терористичка организација, иако је данас потпуно легализована, а њени челници представљају перјанице нове „власти”, утврдио је сада већ бивши амерички преседник Џорџ Буш када је, Прокламацијом бр. 452 и Указом 13.219, из 2001. године, Тачија и друштво ставио на „црну листу” због помагања терористичким организацијама

· Данас више од 23.000 Албанаца са Косова чами у затворима 27 земаља ЕУ, због трговине наркотицима – по подацима Интерпола из средине 2008. године.

· Током последње две године, по званичним подацима КПС из Приштине, на Косову је пронадјено и уништено више од 40 поља марихуане, а само на једној плантажи код Вучитрна, 2007, индијска конопља била је засађена на чак 92 ара.

Чизов: Пројекат независне државе Космет није успео

Амбасадор Русије при ЕУ Владимир Чижов сматра да пројекат независне државе Косово и Метохије није успео, што показује чињеница да Космет није члан међународних организација, УН и ОЕБС. Поред тога, истиче Чижов у интервјуу за „Вечерње новости”, Космет има великих проблема са економијом. Једино што су поборници независности Космета годину дана после проглашења могли да ми кажу јесте - није могло бити горе, навео је руски дипломата. Када је реч о гасном споразуму и потписивању уговора о визној либерализацији између Русије и Србије, Чижов је нагласио да су они веома значајни, јер зближавају наше народе и државе. Он је оценио да је у временима великих глобалних економских проблема, битно промовисати економске и индустријске везе између држава.

· Паралелно са обелодањивањем већ подуже познате чињенице да је Косово светски признати дистрибутивни центар наркотика, власти из Приштине јавно су признале да 95 одсто свих роба које постоје на њиховој територији стижу из – увоза! Годишње, то их кошта висе од три милијарде долара, при чему се диче податком да извозе корнисоне и цемент!

· Промовисани „Ахтисан” има званичну стопу незапослености од 72 одсто, просечна плата није већа од 150, а бруто друштвени производ износи 1.100 евра. Како у годишњем извештају за 2008. годину тврди УНДП и шеф ове службе, Фреди Моринг, „на Косову сваки десети становник леже и устаје гладан”. Надаље, 53 одсто косовског становништва – око милион душа – сматра се сиромашним, а чак 14 одсто је екстремно сиромашно. УНДП, чак, прецизира да је стандард косовског становништва на нивоу афричке државе Того.

· Каква је „држава” у питању, кад сви досадашњи извештаји омбдусмана за Косово региструју овај простор као „црну рупу” људских права, док УНХЦР званично признаје да Срби на овом простору живе у понижавајућим условима.

· По извештају организације „Транспаренси интернешнал” из Берлина, која се бави индексом корупције земаља у свету, у 2008. Косово је четврта најкорумпиранија економија на свету - после Камеруна, Камбоџе и Албаније.

· Током последње деценије, на Косову је уништено више од 6.800 споменика на српским гробљима, те срушено 155 српских цркава и манастира.

· По званичним извештајима ОЕБС и УНМИК, Косово током читаве године примењује рестрикције воде и струје према сопственом становништву. До 1999, иначе, Косово је извозило струју, а данас косовске термоелектране производе тек око 600, па им у старту недостаје око 900 мегавата - дневно. Надаље, за реконструкцију косовскох термоелектрана у Обилићу, до сада је уложено чак милијарду евра, а у последњој деценији Косово је увезло невероватних 700.000 разних агрегата. У поменутом извештају ОЕБС и УНМИК, из октобра 2008, констатује се и да 88 одсто косовских општина има проблем са водоснабдевањем - током читаве године.

· На званичном сајту америчког Стејт дипартмента, и данас стоји да је комплетан политички врх у Приштини и крем организованог криминала Албанаца оличен у истим људима.

· Ни у једној албанској партији, а има их више од 30, нема ни једног члана из било које друге националне заједнице, па и то говори колико се верује демократским албанским партијама на Косову...

Пише: З. Влашковић
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.