Diskusije : Neplodnost

 Komentar
Lekovi sa B liste?
majkakokodajka
(slikar)
13. april 2010. u 16.22
Pozdrav cure, dugo nisam pisala ali vas redovno čitam , sada sam vise na onoj drugoj diskusiji sto želim i vama !
Ja sam dete dobila uz pomoć vto-a i opet bih pokusala ali su nam parice popriličan problem, besplatna za nas ne vazi jer imamo dete, a icsi je jedina opscija da dobijemo još dece.
Ovde se skoto govorilo o besplatnim lekovima za sve bez obzira na godine, i porodicno stanje -evo link
http://www3.serbiancafe.com/lat/diskusije/new//read.php?num=141&id=14424780&thread=14422703

Međutim, ja gde god sam se obratila kažu da to nije istina, i niko nema pojma o tome.Ni ginekolog, ni apotekarka iz sv. Save...
Hoće li mi neko pojasniti kako da dobijem lekove preko socijalnog ! Prosto mi je neverovatno da niko ništa ne zna, a ovde pišu žene koje su uspele da dobiju lekove preko soc.
Pozz
dijana-bl
(boginja lova)
14. april 2010. u 02.45
Kad radis VTO o trosku države, u državnoj ustanovi, lekar ti daje nalog (to nije recept, nego nalog) za lekove za stimulaciju. Na osnovu tog naloga ti na klinici daju injekciju stimulacije. To nije nalog sa kojim se podizu gonali i menopuri u apotekama besplatno. U tome i jeste caka, i razlika između recepta i naloga. Lekovi sa liste B idu na nalog, nikako na recept. Sa receptom se podizu u apoteci, a nalog je nešto sasvim drugo.

Plasticno objašnjeno, da li si ikad dobijala injekcije bilo kakve u tvom domu zdravlja? Secas se sigurno procedure - tvoj lekar koji ti prepise injekcije, napise i nalog sa kojim ides kod sestre da izvadi iz njihovog ormara - zalihe tu injekciju i na osnovu tog naloga ti sestra daje tu injekciju. Nadam se da je jasnije cemu sluzi nalog!

Što se tiče gonala i menopura tj. lekova za stimulaciju za VTO, njih drže samo klinike koje rade vantelesnu oplodnju - Front i Visegradska u Beogradu, a da bi ih tamo dobila moras prvo da prođes proceduru za besplatnu VTO u nekoj od tih ustanova (a dobila bi ih besplatno i u privatnoj klinici ako je VTO o trosku Fonda).
majkakokodajka
(slikar)
14. april 2010. u 03.43
Ne, nisi me shvatila, ja ne govorim o besplatnoj VTO o trosku države. Ja nikako tu ne spadam jer imam dete...
Ovdwe se govorilo ( možeš otvotriti link koji sam postavila) da svaku ženu ,bez obzira na starosnu granicu i na predhodnu decu, jednom godisnje sleduju lekovi ! Ovde su i pisale žene koje su uspele da dobiju lekove preko socijalnog, a nisu bile u programu besplatne vto, već su same placale postupak ! To me zanima, jel to zaista funkcionise I kakva je procedura ?
pozz
Neven912
(profesor)
14. april 2010. u 07.03
Naravno da funkcionise, a sada mislim da može i vise od jednom godisnje. Ja sam u januaru ove godine radila VTO o sopstvenom trosku (jer sam presla 38 godina) i dobila sam lekove besplatno.
Prošle godine u junu sam takođe dobila lekove, ali je VTO bila bezuspesna.
Na temi koju si navela objasnila sam način na koji sam dobila injekcije.
Kod nas je apoteka odmah pored doma zdravlja, tako da sam ja prvo obavila razgovor sa sefom apoteke a potom kod dr. po naloge.
Injekcije se izdaju na nalog jer su skupe i o njima se verovatno vodi detaljnija evidencija. Pošto ih u paoteci ne drže redvno, apoteka naruci i stignu ti za par dana.
Budi uporna, možda se prave ludi...
dijana-bl
(boginja lova)
14. april 2010. u 07.46
Dobro sam ja tebe shvatila, ali ne postoji drugi način da dobijes besplatno lekove.
Dobila ih je samo Neven, ali ja sam shvatila da je to bilo za postupak preko fonda.
majkakokodajka
(slikar)
14. april 2010. u 08.12
Neverovatno, ja sve koje sam pitala kažu da to ne mozetako.
Pokusacu ponovo, hvala na inf.
majkakokodajka
(slikar)
14. april 2010. u 08.16
Neven, u kom gradu živis? Možeš li nampisati u kojoj su apoteci raspoloženi da to naruce?

Jel još neka uspela da na ovaj nachin dobije lekove ?
E bas bih volela da ovo profunkcionise :) !!!!!
Neven912
(profesor)
14. april 2010. u 09.22
Ja sam iz Srema, RZZO filijala Sremska Mitrovica.
Neven912
(profesor)
14. april 2010. u 10.34
Mene bas zanima šta znači da ništa ne znaju o tome!!!
Da li kažu da lekovi ne idu na nalog (recept) ili imaju druge izgovore. Mislim da se prave ludi, a imaju i zašto. Svi znamo koliko su lekovi skupi.
Ja, nisam imala nikakvu vezu, ama bas nikakvu i dobila sam lekove 2 puta.
Mislim da treba da idete kod direktora DZ!
dijana-bl
(boginja lova)
14. april 2010. u 10.46
Ne možeš ništa da izgubis ako probaš!
Ja bih najviše volela da to još neko uradi osim Neven, pa da pocne to da funkcionise, jer bi to bilo prakticno pola cene VTO!
majkakokodajka
(slikar)
14. april 2010. u 14.19
Da, znacilo bi nam svima ! Kažu da se ti lekovi ne odlose na VTo već na lecenje nekih bolesti ( mislim nerazvijeni jajnici...) ne secam se šta je dr.kazala... videcemo
Neven912
(profesor)
14. april 2010. u 16.06
Ako ti je dr. tako rekao, treba da se stidi, bilo da ne barata problematikom ili da se pravi da ne zna. Ovo je stvarno sramota!!!!
Moj ti je predlog da uzmes semu od doktora koji bi ti radio VTO (bilo bi dobro da je to u nekoj od klinika koje rade i nacionalni program), na kome je naznacen broj gonala i menopura, i na kojoj je potpis doktora koji ti radi VTO. Sa tom semom odes kod ginekologa i da vidimo kakve će onda izgovore da smisli.
Ako ni to ne bude dovoljno, promeni ginekologa...
Imaš pravo na lekove!!!!!!! Nemoj odustati!!!!

Mina_69
(sociolog)
15. april 2010. u 14.24
Bilo bi lepo da se javi još neka zenica koja je uspela da uzme lekove preko naloga osim Neven-a. Nazalost, ja sam kasno saznala tako da nisam ni pokusavala no na recu uspelo mi je iz prvog VTO. Ženi kojoj nije, a bila je sa mnom u grupi nije pa sam joj rekla za tu mogućnost. Ona je pre nekoliko nedelja otisla kod svog ginekologa da trazi nalog (sve sam joj lepo objasnila) koji joj je dao objašnjenje da može ali samo ako je hospitalizovana!!! A u apoteci nisu nikad čuli...tako da nazolost iako imamo pravo ne možemo da ga ostvarimo! Pozz i srećno!
Neven912
(profesor)
15. april 2010. u 17.32
Mina, neka tvojoj prijateljici dr. ispise i naloge ali i uput za stacionarno lecenje...
A ovi iz apoteke sto nisu nikad čuli...
Ne znam šta bih rekla, ja poludim kad procitam ovako nešto.

Osim toga u listi B ne piše u napomeni da se izdaje samo u slučaju stacionarnog lecenja (a mislim da je to u nekoj prethodnoj listi lekova pisalo, s obzirom da se kod nas lista menja svaki cas).

Sve ovo je nedostatak dobre volje, da prepisu skup lek na koji svakako imamo pravo.

I još nešto da napomenem, ja sam Bogu hvala u 13. nedelji trudnoće posle treće VTO za koju smo dali sve pare koje smo imali (a ostali smo malo i duzni). Da nisam dobila lekove (koji su oko 1000 E) ne bih ni radila ovu vantelesnu. Sve sam Vam rekla. Želim Vam puno sreće!!!!

sanjiveokice
(moja porodica)
19. april 2010. u 04.18
Majkakokodajka, ja bih ti rado poklonila 20 ampula Menopura (ovdje se zovu Menogon) i jednu inekciju. Rok upotrebe je do 2012 god. Ja sam u januaru poklanjala te ampule i Mirkentoa se javila. Mislila je da će joj raditi sa Menopurom, al na kraju su joj radili sa drugim inekcijama. Ako ti ovo šta može pomoći, javi se na adreus od ove diskusije. Pozdravljam te. Sve najljepse!
Minjaa
20. april 2010. u 13.00
Ja sam za ovo čula pre 6 meseci takođe na nekom forumu.Tu je objašnjeno da se lekovi sa tzv D liste svajcarski lekovi menopur i Gonal mogu dobiti preko socijalnog samo što se injekcije daju u bolnici a ne kod kuce.
Naravno da bi svaka žena pristala na to samo da ne mora da plati 1000eura.
Rekli su mi da se obratim endokrinologu na tercijalnoj klinici .
ja sam endokrinologa ( i to preko veze)pitala na Bezanijskoj Kosi za to on je rekao da za to prvi put cuje.
da li da mu verujem ili ne ne znam.
strasno je šta se radi da li za nekoga ima a za nekoga ne,i ko su oni da o tome odlucuju??
Molim sve koji imaju bilo kakvo iskustvo sa ovim da napisu kako su dosle i preko koga dolekova??

veteranka
(svastara)
23. april 2010. u 12.55
Lekovi se ne mogu dobiti ni na kakav nalog,osim ako niste u programu besplatne VTO.U listi B lepo je naglaseno za šta se prepisuje ,nazalost tu ne spada i VTO.Bila sam čak i kod zastitnika prava pacijenata tako da je informacija proverena i tacna!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.