Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Beba mala za 30 nedelja
hana-banana
(.)
24. april 2013. u 08.46
Cao cure!

Kao sto naslov kaže, juče sam bila kod gise I poslednje sto mi je rekao prije istrcavanja iz ordinacije je da je beba mala za gestational age I da me salje na još jedan ultrazvuk. Pošto su mi trudnoće tako tipicne i lake, zaboravila sam pricati u tom momentu a kamoli bilo šta pitati, ali kad sam dosla kuci imala sam totalni hormonski slom zivaca.
Najviše me brine sto je prije mjesec dana beba mjerila nedelju dana ispred rastom, za manje od mjesec dana je mala za 30 nedelja - kako to može?

Je li neko imao ovakvo iskustvo i šta bi mogao biti uzrok? Normalno jedem, doduse jesam bila bolesna skoro svaki mjesec trudnoće sa ovim ili onim tako da sam se do sada ugojila samo 5kg, ali sve ostalo je u redu.

Hvala unaprijed!
babyshamble
(sandinista)
24. april 2013. u 09.00

kao prvo : samo nemoj da se nerviras molim te!
ti doktori tako olako pricaju, meni se desavalo da je beba veca za gest. period sa sinom, a sa cerkom su mi rekli da je sitna, ako je to to.

ako hoćeš posalji mi podatke da pitam onu rodjaku, kojoj je to specijalnost.

sve će biti u redu, pred kraj si sad!
xxs
detlic2
24. april 2013. u 09.08
Moja je stalno bila za dve nedelje veca nego sto treba, a nije bilo trudnickog dijabetesa. Moras uzeti u obzir konstituciju oba roditelja pa i blize nasledje (babe i dede), a mislim da ni svi aparati ne pokazuju isto. Zato, nemoj se sekirati unapred. Srećno do kraja.
Tajci
(...)
24. april 2013. u 09.10
Meni je od početka do kraja svaki zakljucak posle uz bio da je beba manja kao da je trudnoća dve nedelje mladja. Rodila sam dan pred termin zdravu pravu devojcicu od 3 kg. Dr me je svaki put ubeđivao da je to ok i normalno i da je sitnija i to je to. I danas je sitnija od svojih vrsnjaka. Ne bih se uopste brinula ns tvom mestu.
maja3s
(diskutant)
24. april 2013. u 09.10
hana a ti trudna...čestitke ))
pola ti oprastam sa stare teme a polovini ću da razmislim ;-)

meni su rekli da je beba krupna...a rodila se mala...i sad kao djevojcurak je moja cerka manja od njenih vrsnjakinja...povukla na svekrvu :))
uvjek je bila ispod prosjeka ali za nju je to sasvim normalna visina tezina i sve ostalo...

kakav hormonski nerni slom...zaboravi na to treba da mislis na to djete jer svaku nervozu djete osjeca...

cuvaj se
magenta
24. april 2013. u 09.29
samo 5 kg!. Jedi malo vise i beba će da naraste:) salim se, sve ti najbolje želim
oceania
24. april 2013. u 09.43
hana, imaš maju da te razveseli :)) evo pola ti se prasta, kud ćeš vise ? :)

Nego,
čim je beba bila normalna pre manje od mesec dana, ma nema razloga za razmišljanje i potresanje !! u mom slučaju , posle svakog eho pregleda, sve je bilo supeeer do zakazanog carskog , i tad mi je rekla da je sigurna da je beba 3.5 kg i bla bla...

beba bila jedva 2.7kg i kad smo kasnije nešto nevezano pricali nešto o trudnoći , kaže meni ona da stalno je bilo tih varijacija sa velicinom nekad bude par nedelja stagnacije nekad za dve nedelje dobije duplo u velicini .
neke bebe pri kraju dobiju jako puno na tezini i duzini neke ne... tako da stvarno nema razloga za paniku i stres..
Barilli
(bez_izuvanja)
24. april 2013. u 10.15
Hana, a kako je dr. to utvrdio? Ako je samo merenjem stomaka santimetrom, ja se stvarno ne bih uopste uzbudjivala. Koliko se secam, ta metoda je ''pouzdana' do 30. nedelje. A drugo ti si krupnije konstitucije, koliko se secam?

Polako i bez brige
hana-banana
(.)
24. april 2013. u 13.32
Baby, nemam ni ja puno vise podataka osim tih sto sam rekla, ali nema veze, nemoj cimati rodjaku za to.

Barilli, mjerio je I centimetrom i zacas me prikljucio na uz. Ma mene najviše brine sto je prije tako malo vremena prednjacio a sad odjednom mali, maltene kao da je 4 nedelje stagnirao da bi tako drasticno zakaskao.
Nisam histericna po prirodi, ali valjda zbog posla sve ovo traumaticno dozivljavam, hiljadu scenarija mi prolazi kroz glavu, bas me muci.
Nadam se da će sve biti u redu, izgleda da mi je to tradicionalno da imam po jedan histericni napad u svakoj trudnoći. Sa Hanom sam na onim baby updates procitala da bi trebala da do odredjene nedelje osjecam pokrete po čitavom stomaku I to mi je bilo dovoljno da se izridam ko majka misleci da će mi beba biti „patuljak” - bas sam taj izraz I koristila, strasno. Nisam ni pomislila da sam tolika da beba ima vise nego dovoljno mjesta u donjem dijelu stomaka još par nedelja :).

Ipak, ovo je malo ozbiljnije pa sam htjela da vidim da li je još nekao imao ovo iskustvo.
Tashka
24. april 2013. u 15.18
Znam da je lako nama reci ovako sa strane, al nemoj molim te da se nerviras. To mjerenje centimetrom može da se promjeni iz sedmice u sedmicu. Zavisi i od toga kako se beba okrenula. Jel ti rekao koliko manje mjeri? Meni su u obe trudnoće govorili da mjerim 1 do 3 sedmice manje a obje su bile velike 9 lbs.
graded
(uciteljica)
25. april 2013. u 01.10
Draga hana, pre svega želim da sve prođe ok i jako mi je drago da te sve mamice ovde ohrabruju i salju pozitivne vibracije. S obzirom da si pitala da li je neko imao takvo iskustvo, a ja jesam, odlucila sam da ti napisem šta se eni desilo (u pitanju je hepi end).

Bila mi je treca trudnoća i sve vreme sam se osecala potpuno drugacije nego tokom prve dve. Kad se pokazalo naultra zvuku da je bebica jako mala doktor me ubedio da to nije ništa jer sam i ja sitna pa ne može ni da bude veca. Mene je to stalno kopkalo jer sam sa prve dve bila ogromna pa sam ga ubedila da me posalje na drugi ultrazvuk. Još uvek je bila jako mala, ali sada se pokazalo i da mi je stomak mali za taj rok. Poslao me opet na ultrazvuk, ali tek u 36oj sedmici kada se pokazalo da beba ima ozbiljne probleme sa rastom kostiju. Neću da pišem detalje, ali poslednje dve sedmice trudnoće su bile emotivni pakao. Kada sam rodila svoju devojcicu i videla koliko je lepa vise mi zaista ništa nije bilo važno osim da je vodim kuci i volim do besvesti! iako vecina ljudi za sada još uvek ne primecuju ništa neobično kod nje, mi znamo, a i geneticki testovi su potvrdili dijagnozu poremecaja rasta. ona se umstveno razvija kao i sva druga deca, vesela je, predobra i prelepa i niakda je ne bih zamenila za dete kojem nije ništa jer me već tako mala naucila stvarima o kojima do unazad sedam meseci nisam imala pojma. zato budi srećna sto imaš doktora kojie proaktivan i kog ne moras ti da molis da uradi dodatne testove. mislim da je u svakom slučaju bolje znati u napred ako ima neki problem kako bismo mogli doneti dobro informisane odluke i pripremiti se za sve opcije. Želim ti ouno sreće i javi nam kako je sve prošlo!
Valenciana
25. april 2013. u 05.06
I ja sam imala slične drame, bas prošle godine u ovo vreme, isto druga trudnoća.

Oko 28 nedelje - stomak je premali, beba je premala. Pa dodatni UZ - beba je ok, al izgleda premalo ploeove vode. Pa opet dodatni UZ, ipak je ok. Ali glava je prevelika a telo je sitno. Ja da odlepim. Pa oko 37 nedelje - slabo se mrda, pa opet UZ, pa ipak je ok. Na kraju zbog slabog mrdanja ipak još pregleda, još UZ (za Holandiju je ovo extrem, vecina trudnica ima 2 UZ ukupno), ipak je suvise miran, indukcija.

Bogu hvala - rodio se zdrav i prav, iste velicine kao i sestra. Sve te drame su na kraju ispale preterane srećom.

Cesto na UZ omanu dosta, ja sam i sama videla kako u zavisnosti od toga koliko kursorom na monitoru lekar obuhvati npr bebin stomak, „mere” i procena variraju i za po 10 dana.

Uostalom „standard” za terminsku bebu je isto vrlo sirok pojam. Jedna beba se rodi sa 4.5kg (moj muž npr), a druga sa 3.3kg (nasa deca) i sve je to „full term” i ok.

Probaj da se ne pojedes ziva, mada znam da je to lako reci.
Republica
(®)
25. april 2013. u 07.47
Hana, zaista mislim da je sve u redu.

To shto si se malo ugojila nije frka. Imash josh 10 nedelja.ja sam se najvishe i ugojila u poslednja 2 meseca. Ukupno 9 kg tokom cele trudnoće.Stomak mi se i nije primecivao do ulaska u 7 mesec. Ja sam bila totalno zbunjena isto ali srećom u to vreme nisam pridavala tome veliki značaj. I onda od jednom u 7 mesecu krene stomak da raste ko jaje.

Sin se rodio sa 3850 gr i 54 cm. To sa merenjem stomaka metrom sam padala na svakom pregledu. Ali shta radi mladost , kad jednostavno oni ti kazhu da su zabrinuti a ja pa shat ću sada? A sada covece bih isto vrisnula od muke.Nema kad te neshto strefi u zhivotu i nevidjenog se plashish. Ako je sve bilo pre mesec dana OK i tada bio obim i plod veci a sada manji , po meni to je prirodni balans.Kako se secam josh malo bebe će se okrenuti , biti u stanju mirovanja i tada će krenuti onaj udarni rast bebe.
Npr moja prijateljica Nemica koja ima termin sada 10 maja, muku muci.Beba je pak poveca i eto nije se okrenula.Nema trudnicki dijabetis.Sve su pokushali da se beba okrene ali nema prostora.Panika je hvata jer ne mozhe CR -tako kazhu jer je ona imala 2 operacije trbushne duplje , ovo joj je prva trudnoća i sada oni hoće da izbegnu CR zbog nje i da se porodi prirodno , a beba karlično okrenuta.

Videcesh nakon tog josh jednog UZ sve će biti potaman. :0)
Chian
(Mrzim kisu)
25. april 2013. u 11.27
Hana, polako...verujem da se uzasno osecas i da ti je teško, ali samo cistom glavom možeš napred.

Moja koleginica je obadve trudnoće nosila IZUZETNO male bebe. I ona i muž su relativno prosecne visine/tezine.
Slali su je na ultrazvuk svakih par nedelja i uvek ista prica. Prva cerkica se rodila sa ravnih 2.2kg u 38. nedelji, a druga 2.3 takođe u 38. nedelji. Za manje od mesec dana su nabacile jače od 1.3 kg i odlično napredovale.

Verujem da će sve biti u najboljem redu, samo se ti pravilno i zdravo hrani!

Pozdrav!
Gala06
(......)
25. april 2013. u 16.00
Ja samo da ti poželim sve najbolje! Verujem da će sve biti ok.
alskdjfhg
(//)
27. april 2013. u 19.19
samo 5 kg si se ugojila?!!
to je malo, zaista
treba i tebi treba i bebi hrane, vitamina, kalcijuma, proteina...masti, znam da nekad od mucnina i u tvom slučaju to što si bila bolesa bas to se i ne jede ali moras draga...

mani dijetu, sad nije vreme za to.

da li ti je rekao dr kolika ti je beba tj koliko teska?

zadnje tromesecje beba dobija isklucivo na tezini, tj debljini kako da joj pomogne u spoljasnjem svetu...

draga baci se na jedenje ..i ne brini bas previse biće sve ok..

(ja sam 33 nedelja, ugojila sam se - 14kg do sad, a beba ima 2kg i 200gr bas juče sam bila na ultrazvuku)

bt
07. maj 2013. u 07.40
I ja mislim da je 5kg bas malo za 30 nedelja trudnice.Možda tu lezi problem,porazgovaraj sa doktorom.
Gala06
(......)
09. maj 2013. u 10.58
Hana, ne javljas se ? Nadam se da je sve ok
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.