Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Pomoć-agresija
holdena
(svastar)
19. avgust 2010. u 08.19
Već ne znam kako da se postavim-moje dete ima 20 meseci, a agresivna je, pa čini mi se oduvek, ali u nekoliko poslednjih meseci vise, i neizdrzivo postaje.
Do sada sam to kompenzovala nekako, ne znam ni sama, ali sam se uglavnom tesila da je faza, i da će proći ali me sad opet uhvatila bespomocnost. Tuce, stipa, grebe, udara, vuce za kosu mene, tatu, i svu decu, druge odrasle ne. Kada?
U raznim situacijama-da privuce moju paznju, ako sam zauzeta necim drugim ( npr. perem sudove...), da ostvari ono sto ona hoće, a ja joj ne omogućujem, kad neće da spava, itd, a ponekad mi se čini i iz cista mira, voli da se mazi, pa ponekad to učini i iz preteranog naboja nekakvih lepih emocija ( mazi, mazi, stisne zube od dragosti, a onda udari ili ustine...). A decu u parkicu tuce tek tako, jer su deca, i konkurenti, valjda.
Kako se ja postavljam?
Uglavnom pricam da to nije lepo, danima budem mirna oko toga, nekad čak i ignorisem, a onda nekad vicem, i to iz ubeđenja, jer mislim da ne lep način ne može da prođe, a nekad jer samo izgubim zivce, pa se posle kajem, ponekad joj grubo stisnem ruke da ne može da me udara, i cekam da shvati moju poruku. ( sad ćete me možda i napasti, sli neka se javi ko je savrsen, i ko ima idealne zivce)
Kad ukucam ``agresija deteta`` ne dobijem ništa sto me ni blizu zadovoljava. Uopste, iz tekstova psiholoske i dr. prirode saznajem , kao da je to normalno, ali koliko traje, kad pocinje, kako se s tim nositi, ne saznajem... Druga stvar je da ni jedna majka iz parkica i sire ne priznaje da ima takav problem, i zaista druga deca nisu takva kao moja kcerka...
Inače, mislim da ima svu moju paznju i neznost, ne radim otkako sam se porodila, puno pricam s njom, družimo se, dugo sam je dojila... Sad sam trudna opet, cekamo batu ( možda se i zbog toga agresivnost pojacala? ), a to me još vise uznemiruje-kako ćemo kad bata stigne?
Inače je jako pametno dete, dosta je samostalna, bez problema se odvaja od mene na nekoliko sati, komunikativna je, voli guzvu, a u takvim situacijama ( proslave, svadbe, koncerti...) uvek je u centru paznje, jer je jako sarmantna i lepa.
Ideje, saveti, iskustva?
Sad sam bas zbunjena treba li da budem mirna i strpljiva, ili je u redu da joj pomalo ljutito dam do znanja da to ne treba da se radi, ili..
Nisam ni za metode zastrasivanja ``ako to budes...vuk će...ili babaroga...ili`` Ali, šta, kako...već nemam vise ideja.
Trebao bi mi strucan savet, savet psihologa, ako ima takvih.
Hvala!!!!
holdena
(svastar)
19. avgust 2010. u 09.01
Mislim, znam za ``terrible two``,ali teško da bas sva deca prolaze kroz isto, i, drugo, zašto druga deca po parkicima ne pokazuju slične ``simptome``, bar ne ona koja su u istoj dobi kao i moje dete...Zaista, uglavnom moje dete napada njih, a oni cute i gledaju...
Mayche
(~♥~)
19. avgust 2010. u 10.05
Mislim da moras samo da joj pricas. Dosta je još mala, ali shvatice vremenom. Nikako ne smes ti da primenjujes silu, stiskanje, stipanje i udaranje jer će ona shvatiti da je to uredu.

Verujem da si jako strpljiva, jer puno strpljenja treba da se kontrolises, ali samo se još malo strpi. Ako te toliko naljuti izadji iz sobe ili broji do deset.

Ne verujem da to ima veze sa tim sto si ti trudna. Trudnoću i dolazak bebe samo prikazete kao nešto sasvim normalno, bez drame naravno i onda bi i ona trebala to da prihvati.

Svaki put kad ona ustine, udari ili ugrize mora da ide u time-out. Ako ste na igralistu istog trena je pokupis i idete kuci, bez obzira koliko ona vristi place i divlja. Nakon par puta ona će nauciti.

Sretno. Možda se javi neka mamica koja ima vise iskustva sa ovim, kod mene je 50%teoretski 50% praksa. Moj beban je imao takve faze, ali brzo su prošle.

----------------

Još samo nešto, bebe pronalaze nacine da privuku paznju i ona je shvatila da je to jedan način da privuce paznju. Pogledaj da li ima nešto sto ti možeš da promenis. Kako provodis 'quality time' sa njom? Da li čitate, igrate se zajedno bar po pola sata ili su sve aktivnosti samo 'usput'? Bitno je da to otrijes sada i da nadjes soluciju jer će ti samo teze biti kako je ona starija.
Vodo_lija
(nasmijana)
19. avgust 2010. u 10.19
Holdena, već par dana planiram da postavim istu temu ali si me preduhitrila. Kod nas je isti slučaj, ma bas sve kako si opisala...mazi se mazi i onda stisne zubice i odalami ili ogrebe ili pljune. Moja ima 27mj.
Najviše je ljuta kada ne mogu da joj dam svu paznju, da se igram sa njom ili kad mora da jede pa joj ugasim crtani...lupa i mene i tatu podjednako. Tata ima ogrebotime po licu, ja po vratu, itd., itd.
Sve sam probala, od pricanja, lupanja po guzi, coska, kazne da ne gleda crtane...cosak upali tog trenutka ali poslije sve isto. Skontala sam ako ja nju malo udarim da joj pokazem, ona još gore jer misli da je to u redu.
A u obdanistu je sushta suprotnost. Bas sam juče pricala sa vaspitacicom, kaže da je super, ne može da vjeruje kada joj kažem da ona nas kuci non-stop udara i grebe. Onda mi je vaspitacica rekla to je „sestra” sindrom, treba im drustvo da se igraju.

Tvoja će još malo pa imati drustvo da se igra ali moja...hmmmm...Kad li će proćiova faza?
SarenaLazaOriginal
19. avgust 2010. u 11.52
Time out metoda pali ako se upraznjava dosljedno i bez puno emocija. Znaci kad god nekog udari/ujede/ogrebe, itd, odstraniti je na 2 minute iz akcije (dosljedno pa ako treba i 30 puta je staviti nazad na mjesto gdje odredite da je time out) i dok ne prodju 2 minute njenog mira, ne obracati joj se.
Uradite li ovo DOSLJEDNO i svaki put i uvijek do uspjesno zavrsenih 2 minute, ja vjerujem da ćete uspjeti da promijenite ponasanje svog djeteta.

Trik je uvijek u dosljednosti i roditeljskoj smirenosti. Nema tu puno price kad ona nekog udara a vi sve 'cile/mile' dok ne shvati.

Odstranjivanje od 'akcije' (centra zbivanja) ih vise drmne i nauci u ovom dobu nego tona price. Naravno i nakon svakog timeout-a treba reci veoma jednostavno sa recenicom ili dvije zašto je stavljena u time out.

Jednostavno ali dosljedno - gdje god da ste, koliko god vas ociju gleda, cvrstim glasom i bez osjecaja krivice i dijete će dobiti poruku da ste ozbiljni i da takvo ponasanje nije prihtavljivo.

Djeca prolaze 'kroz faze' al' na vama je da je naucite da 'iz faze izadje' sa dobrom lekcijom jer vjerujte mi da neke faze mogu potrajati godinama ako se njima ne suprostavite na pravi način. Ignorisanje 'faze' u smislu 'proćiće kad napuni x godina' nije efektivno i može ostaviti vece posljedice po dijete (u smislu da se djeca pocnu sklanjati od nje, da roditelji te djece neće da pozovu vase dijete na igru, da se vase dijete osjeca nesigurno u rjesavanju problema jer s vremenom udarci neće biti dovoljni do dobije ono sto želi, itd).

PustaZeljaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

PustaZelja
(veciti student :))
19. avgust 2010. u 14.44
A jesi li sigurna da je na svadbama i proslavama zapazaju jer je 'sarmantna i lepa'? Da se ljudi možda ne cude dok gledaju kako te mlati, cupa, ujeda, grize, itd.? :))

Elem, postoje razne faze i fazice, a postoji i nešto što se zove cisti bjesiluk. Ja ne znam šta su to „terrible 2's”, moja ih cerka nije imala. Udaranje, cupanje, grizenje i ostale karefeke NE tolerisem - bila faza ili ne. Tu ja vracam istom mjerom. Ono ne shvata znacenje kad mu kažeš „to nije lijepo, to boli...” . Ali ono i te kako osjeti kad njega zaboli. Kod mene u tim situacijama nema puno price ni filozofiranja.

holdena
(svastar)
19. avgust 2010. u 16.30
Izvini, Pustazeljo, ali mi je tvoj komentar cist nonsens!!!
Hvala Vodoliji, hvala svima.
Time out još nikada nisam probala, bar ne na klasican način ( odvela bih je često sa igralista onda kad udari neko dete)...
A nisam zato što sam čula da neki psiholozi ne savetuju ni ovaj vid kazne.
Svoju strategiju ću valjda već naći, ali jedno znam, strpljenjem se moram naoruzavati iznova i iznova, a na agresiju se agresijom ne ide, makar ona bila i verbalna.
skoljka
(student)
19. avgust 2010. u 21.19
E,pusta zeljo, meni se čini da je tebe neki bjesiluk uhvatio:)
A, holdena, mislim da je to klasika kroz šta prolazite. Time out bi trebalo da ublazi problem, samo cvrsto, ne popustaj i da vidis...
PustaZelja
(veciti student :))
19. avgust 2010. u 23.24
Da skoljka mene prosto bjesiluk uhvati od ovakvih samozivih roditelja. Hajd' sto roditelje mlati - možda su i zasluzili - ali i drugu djecu. Srećom eto ne mlati druge ljude, još bi samo i to trebala da pocne da radi pa da mama i tata konacno poduzmu neke konkretne mjere.
marissa
(dizajner)
19. avgust 2010. u 23.42
Ne znam, ja nikad nisam čula da je neko tukao svoje dete staro 20 meseci.
Vanderbilt
(whatever)
20. avgust 2010. u 02.32
Postavljacice... svaki deciji psiholog bi ti rekao da NIKAKO ne uzvracas istom merom jer time saljes poruku da je fizicko nasilje OK, a to je upravo ono sto želiš da je oducis. Ona trenutno misli daje to prihvatljivo ponasanje. Ako i mama i tata pocnu tako da se ponasaju prema njoj, to će biti apsolutni argument koji će zacementirati njenu agresivnost. Sa druge strane, postoje situacije gde ignorisanje ima smisla ali nasilje nikada ne treba ignorisati, ona mora da zna ODMAH da njeno ponasanje nije ok, da neće biti tolerisano i vaznije, da ima KONSEKVENCU. Posledica ima smisla samo ako je vremenski vrlo malo udaljena od nezeljenog ponasanja, čak i kod odraslih, a naročito kod dece, jer ona nisu jednako u stanju da dedukcijom par sati ili dana kasnije dodju do odgovora na pitanje „zašto, šta sam sada skrivila????”. Znaci, reaguj odlucno i dosledno, uvek (ne samo kad drugo dete zavristi ili kad te nije jako zabolelo, već uvek), odmah i uvrsti posledicu. Posledicu možda nećeš moći odmah da sprovedes u delo ali je važno da je odmah o njoj informises i da to ponovis nekoliko puta kasnije, na primer, zato što si udarila ovu devojcicu sada, popodne nećeš gledati crtani film. I onda kada trazi crtani, ili šta bilo, opet ponovis zašto ne može. U svakom slučaju postoje oprobane i dokazane metode za korigovanje ovakvog ponasanja, otrazi bihaviour modification ili bihejvioralnu modifikaciju na guglu,sigurno ćeš naći dosta metoda koje bi bike zgodne za dete tog uzrasta. Ako to ne uspes da iskorenis doslednim trudom u roku od mesec - dva, obrati se psihologu za pomoć. Neka ponasanja vremenom jacaju naročito kada su nekaznjena ili kada su neuspesno kaznjena, i nisu nešto sto će proćisamo od sebe ako ignorises, naprotiv.

Srećno! I zapamti u korigovanju ponasanja, doslednost je majka.
Vanderbilt
(whatever)
20. avgust 2010. u 02.34
Holdena... izvini, rekla sam gore „postavljacice” da bi bilo jasno da se obracam tebi a ne drugim mamama jer ne želim da udjem u raspravu na temu uzvracanja istom merom. A nisam ti bila zapamtila nik, samo sad vidim da ovako može da zvuci ruzno, pa da pojasnim svoje namere :)
Vanderbilt
(whatever)
20. avgust 2010. u 02.38
I da, to sam htela da dodam, kad kažem neka ponasanja se ne smeju ignorisati, zamisli da dete krene da gura prst u steker. Ti to sigurno ne bi ignorisala jer znaš koje su moguće posledice takvog ponasanja, već bi dreknula na nju, verovatno joj zustro sklonila ruku od stekera, ponovila odsecno i glasno NE nekoliko puta, možda je fizicki udaljila od stekera i nagrdila je kako se to ne sme, kako je opasno, da se nije usudila ponovo i tome slično. Znaci, postoje ponasanja koja se odmah sankcionisu, a nasilje je jedno od njih.
Teogopa
(HECTBAPHA)
20. avgust 2010. u 08.25
Svi smo mi prošli kroz to a neki i sad prolaze. Moj Vasilije i sad ima potrebu da bude los i na taj način privuce paznju na sebe.
Ovo o vaspitanju baci u vodu, sigurno ti nisi ništa kriva sto je ona nasla ovaj način da izrazi ono što ne može rečima, ali je definitivno na tebi da je naucis da postoje i drugi način da se to pokaze.
Deca to radi iz 2 razloga, većinom. Prvi je da privuku paznju, sto radi s tobom kad joj nešto ne dozvolis i sl. Drugi je iz osecaja nesigurnosti, sto radi s decom u parku. Mislim da se nesvesno vodi parolom, bolje ja tebe nego ti mene. Jedna fraza kod nas za sad funkicionise i možda možeš da probaš. Ako udara nekog u parku polako joj objasni „ovo je sigurno mesto, i ja nacu nikome dopustiti da te povredi, ali ne mogu da dopustim ni da ti nekog povredis, zato ako budes pokusala, ja ću...” šta god ćeš, odvesti te kuci, udaljiti te sa igralista...
Sva su deca drugacija ali sva manje vise prolaze kroz te faze. Oni jednostavno nemaju reći da to objasne, i da iskazu kako se osecaju, pa koriste ono sto znaju, plac, tucu, divljanje :). Moj stariji sin će se povuci i mirno sediti ili plakati ako mu nešto nije po volji. Moj mladji će okrenuti svet naopako, dok ne bude kako on hoće.
Razlog sto nisi nasla ništa na internetu, ili bar ništa konstruktivno je sto bilo kakva devijacija u ponasanju kod dece ne može da bude ustanovljena pre 3 ili čak i 5 godina. Deca se još uvek razvijaju.
Srećno
Vesna-DK
(Student)
20. avgust 2010. u 08.32
I moj sin je postao malo agresivan od kako se rodila beba. On sad ima tri godine i izuzetno je mazan i nezan, međutim isto tako iz cista mira dok se mazi sa mnom samo me ustine. Drugu decu ne dira ali nas ukucane tako malo-malo pa stipne, ogrebe ili sl. Sad se smirio oko nas međutim ono sto je meni problem jeste da bebu stalno napada: bas ju jako ustine za obraz ili gurne i sl. Ja mu vrlo jasno dam do znanja da to nije u redu. Probali smo time out međutim to uopste ne pali. On sedi u stolici i peva i bas ga boli briga, posle kad ga pitamo hoćeš li stipati bebu on odgovori: hoću. Madjutim ono sto sam primetila da kod nas pali jeste oduzimanje stvari. E tad se on razjauce: vrati mi, vrati mi neću je vise stipati. Pa trci bebi i ljubi je i vice izvini.
Ja doduse mislim da se on u svakom pogledu malo „raspustio” sad dok smo bili na odmoru. Svi smo bili skupa i naravno baka i tetka su ga malo vise razmazile tako da se sad vracamo u normalu ali nije lako.
PustaZelja
(veciti student :))
20. avgust 2010. u 09.33
Ona trenutno misli daje to prihvatljivo ponasanje.
______________________________________________________

Interesantna konstatacija. Eureka! hahaha Pa naravno da misli da je to prihvatljivo čim se tako i ponasa. U tome i jeste problem. Covjek je drustveno biće, a u drustvu postoje pravila.

Šta se desi kad odrastao covjek ispolji agresiju? Pa dobije saku u nos ako je nasrnuo na jaceg. Ako je pak nasrnuo na autoritet (čitaj: policiju a paralelu povlacim jer su za djecu roditelji autoritet) - šta mislite šta se desi? Policajac mu možda prica kako to nije lijepo? Ne, nego se caskom nadjes kako ljubis beton i još si sretan ako ne dobijes koljeno ili pendrek pod rebra.

Agresiju odobravam samo kad se radi o samoodbrani - tu moje dijete od mene ima apsolutnu podrsku. Čak šta vise, tome je i ucim a ne da bude meta isfrustrirane djece koja kad se malo opasu snagom postanu pravi pravcati 'bullies'.

Jasno kao dan je da je ovo dijete konfuzno i prosto vapi za roditeljskim autoritetom koga ocigledno s glave nema u toj kuci. Zato se tako i ponasa. No ako ga roditelji na vrijeme ne nauce nekim normama, naucice ga zivot, drugi ljudi, jača i veca djeca na mnogo gori način.
MalaHeroina
(doktor)
20. avgust 2010. u 09.43
sok posle soka...sve neke faze, fazice, proce, doce, nisi ti kriva! uzas jedan! to se zove nevaspitanost i tacka. je li moje djete savrseno? nije. ali da lupa drugu djecu ili mene, to ne bi prošlo.
šta hoću da kažem? djete se uci od prvog dana. ako roditelj nije dosljedan od prvog dana, nema tu bas mnogo uspjeha.
kalavestra
(inzinjer)
20. avgust 2010. u 10.26
Faze dolaze i prolaze ali to ne znači da mi sedimo sa strane i gledamo. Roditeljstvo je akktivan proces. Postacvljanje granica nije samo vaspitavanje to je i davanje dei osecaja sigurnosti, jer znaju šta je njihov prostor i tu se ebzbedno osecaju. Probijanje granica je logican rezultat odrastanja. negde se granice probiju a negde ih roditelj pomeri. E sad ovo je teorija koja je apsolutno tacna, u praksi smirenost i doslednost svaku fazu cine lakom kratkom i svrsihodnom. Ako je dete presugo u jednj fazi znaci roditelj ne radi svoj posao kako treba. Agresija se ne spprecava agresijom nego time-outom. dete ima priliku da se smiri i kad prodju minute (ide minut/godina) onda tek možeš da pridjes i kažeš zašto je tu sedelo dete i objasbnis da će uvek tako biti. posle par puta biće dovoljno da pitas: je l ti to histeris? znaci ides u cisak( kaznu , timeout...izaberi izraz koji se svidja) odmah će prestati sa nezeljenim ponasanjem. Sve se radi bez vike smireno i odlucno. I da ponovim još jednom (jer smatram da se lako gubi izivida) njima granice daju osecaj sigurnosti i neophodne su bas zbog toga...srećno!
Manu_chao
(u tranziciji)
20. avgust 2010. u 11.57
Blago onome ko je vaspitao dete od 20 meseci, taj ceo zivot vise neće imati šta da radi!

Neka deca su malo mirnija, pa ti roditelji sebe tapsu po ramenu „Vidi kako mi je vaspitano dete, a tvoje tuce tudju decu, pa nije”. Svasta!

Moj sin je od početka bio super beba, sve nam je bilo glatko, a od pre par meseci poceo da ispoljava svoju voljicu, ništa ne slusa, i ponekad je agresivan. Imao je fazu kada je tukao mene i tatu, drugu decu nije, ali im ladno prileti i otme igracku, i to deci od 3, 4 godine, koja su za glavu veca od njega.

Za tucu sam mu svaki put mirno rekla „Ne”, i zagrlila ga da mu blokiram ruke. Prestalo je posle oko mesec dana.

U njegovu igru sa drugom decom se ne mesam, bilo da on uzme igracku, bilo da njemu nešto uzmu. Jedino kada se umesam je kada deluje da deca mogu da povrede jedno drugo. Pazim da moj sin ne udari ili ogrebe drugu decu, makar i slučajno, pazim i da njega ne povrede, ostalo su decja posla.

Ne verujem u agresiju prema detetu, vikanje, udaranje, jer se tako stvaraju kasniji agresivci. Prema detetu sam mirna i nezna, ali odlucna. I baz mnogo price kod tako male dece, čak i da kapiraju pricu, ne zanima ih da nas slusaju duže od minuta.
Teogopa
(HECTBAPHA)
20. avgust 2010. u 12.40
Slazem se s Manu, blago svakome ko je vaspitanje deteta zavrsio za 20 meseci :) Moji sinovi su cist primer koliko su razliciti. Starijem i objašnjavanje pali, i uzimanje stvari, mladjem ništa, on će terati inat sve dok on to hoće. Još uvek pronalazimo razne cake i cakice :)
Jako je važno da shvatis (sto neke mame ocigledno ne shvataj) da je to njen način komunikacije. Ona pokusava nešto da kaže svojim ponasanjem, a na tebi kao roditelju je da ustanovis STA (nekad je lakse nekad je teze shvatiti šta pokusava da kaže) i da je ucis da taj način nije pravilan. Deca takođe kopiraju starije...ako povices na nju ili je udraris, ona će to shvatiti kao ispravan metod, i radice to. Uvek postoji „zašto” u njihovom „neprihvatljivom” ponasanju. Vaspitanje sluzi da je nacus kako se sme i ne sme komunicirat, kako se može i ne može ponasati s drugim ljudima i s drugom decom, u parku, prodavnic...itd, ali agresija, tuca, grizenje su samo posledice ne zadovojenih potreba. Te potrebe mogu da budu obične sitnice, ali ti moras da otkrijes šta je to. Pitaj je zašto, i pronadjite način da zadovolji tu potrebu na drugi način...rečima, pokazivanjem...ali ne udaranjem.
naravno da postoje razmazena deca i možda malo ne vaspitana, ali agresija i udaranje nikako nisu posledica razmazenosti. Nemoj da te to navede da mislis da si losa majka. Losa majka ne bi ni primetila problem u ponasanju...obrati paznju na ono sto joj izazove takvo ponasanje, resavaj uzroke a ne posledice. I ako ovo radim jako kratko, veruj mi vidjam desetine dece sa problematičnim ponasanjem DNEVNO...ovo tvoje je samo faza.
MalaHeroina
(doktor)
20. avgust 2010. u 13.28
ovo postade teska psihologija...sorry, nije moj nivo :0

šta reci za period od 20-30 mjeseci? djete gradi kontrolu, želi moc. na svaki sum hoće da mama i tata skacu, a kad ne dobije šta želi onda dreka, bacanje, vikanje i tad roditelji padaju i djete opet dobije. i tako ide dalje i dalje i daje i tad nastaje ovo o cemu se govori, a posle i gore.
nema tu mnogo „šta je problem” (podrazumjeva se da se djete podize u normalnim uslovima i sreći).
znaci kako se ponasaju kao mali, još gori će biti kad su veliki :))

PustaZelja
(veciti student :))
20. avgust 2010. u 13.33
znaci kako se ponasaju kao mali, još gori će biti kad su veliki :))
_________________________________

hahaha ne, ne, oprostices - kad dodju do skolske dobi, onda će drustvo da ih okarakterise kao „hiperaktivne” (jer to je politicki korektno, je l) i onda će pa predju na Ritalin :)) No, i to je ipak samo jedna od faza, zar ne?:)
sanmar
20. avgust 2010. u 17.56
Pa Zeljo ja sam sad zbunjena, tamo na braku i porodici tvoj muž rece da ti vaspitavas vase dete samo razgovorom i objašnjavanjem ali neuspesno dok se on ne umesa sa disciplinom? Jel to on nas farba tamo, znala sam.
JoannaL
20. avgust 2010. u 18.16
Šta god radila, radi dosledno i konstantno.
Bez obzira na sve, nikako nemoj da ignorises agresivno dete.Pokusaj da je sprečis pre nego sto udari ili ugrize, a ako ne uspes, bogami ja bih bas protestirala. Zamisli da si neko periferan koga je udarila , recimo neko drugo dete.Ono će ili plakati,ili je i udariti ,ili će vikati na nju i grditi je.Po mnogim psiholozima, akcija-reakcija je najbolji način vaspitanja, odnosno da dete shvati da svaki njegov postupak će dovesti do nekakvih posledica(dobro ponasanje-dobra posledica i obrnuto).
Mene cerka nikada nije udarila ili ugrizla ali jeste drugo dete.Ja reagujem tako što bas glasno kažem da prestane, da me boli i uklonim se od deteta. Njih često najviše pogadja izolacija i time out.
Sa cerkom, čak i kada me nehotice povredi , recimo skoci na mene u igri, stane mi na prst noge (ouch!) ja reagujem i ne stiscem zube jer niko joj to neće trpeti!Ona se sada spontano izvinjava, i shvata da druge zaboli njena nepaznja. Roditelji često neće da uplase dete tako što će burno odreagovati ako ih nešto zaboli ali mislim da je to greška, jer deca tako propuste priliku da se nauce da budu obzirna i pazljiva.Istu paznju pruzam njoj i nikada nisam sa njom gruba, i uvek, UVEK joj se izvinim ako je slučajno gurnem, ogrebem i sl.Kao sa odraslom osobom.
U javosti, sa drugom decom BEZ PARDONA, ALI BEZ IKAKVOG ODLAGANJA strpaj je u auto, ruke,kolica i odmah kuci ako pokaze i trun agresije!
Agresivnost ne sme biti prihvatljiva !!!!
U međuvremenu ,deca imaju stvarno puno energije i moraju imati sansu da je potrose.Igraone gde se mogu penjati i skakati do mile volje za to služe, kao i bazeni ,trampoline i sl. Jako i lepo negovano dete prsti od energije i potreban mu je modus da se isprazni.
Tvoja trudnoća nema veze sa njenim ponasanjem.
Ja verujem u faze kod dece ali ipak, i faza mora da se nekako regulise.
Nemoj da se plasis da joj pokazes šta osecas, niko u zivotu je neće maziti i ustrucavati joj se ako udari ili uvredi.
Ilkka
20. avgust 2010. u 18.28
moj sin je sad napunio 20 meseci i spada pod onu mirnu, relativno razumnu malu decu. nije agresivan, ono sto hoće pokusava da izmanipulise sarmom i dosta je otvoren i socijalan.
ne otima igracke, pridje, nekad hoće da uzme ali ne otme, nego uhvati, pa obično pusti ako mu drugo dete ne da.
ne slazem se da se ne treba mesati u otimanje igracaka. vaspitavanje je dugotrajan proces i vrsi se od prvog dana. ako se dozvoli detetu da otima igracka i ne uci da to nije u redu, dete može polako da uci da je to u redu i pretvori se u bullyja koji i kasnije otima deci stvari, naročito ako su slabija i ne mogu da se odbrane. prema tome, i tako malu decu treba polako (jer se ne postize preko noći uciti da otimanje tudje igracke nije u redu i da mora da vrati igracku. ovo vazi i za vrtic, čak i ako su zajednicke igracke, mora da nauci da ne može da otima.

ne dozvoljavam ni da vadi stvari i razbacuje kad idemo negde, iako se ljudi kao ne ljute, međutim ja znam kako bi mene nerviralo da mi nečija deca sve razbacuju a roditelji ništa ne preduzimaju.

isto tako i za grizenje, udaranje i slično. pre neki dan je neki mali agresivan ceh u decijem parku, star kao ilmi, iz cista mira ustao i jako gurnuo ilmija koji je stajao pored njega i gledao ga. njegov otac je odmah reagovao, a ja znam da bih popizdela da nije. ovo je samo primer da uopste nije prijatno videti da roditelj ne reaguje i ponasa se u stilu „to je faza”.
bas mene briga da li je to faza nečijeg tudjeg deteta, ne može ono da leci svoju fazu na mom, prema tome, ako roditelj ne reaguje da suzbije tu fazu, reagovacu ja, a onda će da bude svasta.

ja ucim sina da ne bude agresivan i onda mi se jave neki sa fazama. svako dete ima faze i može da bude agresivno, ali ako je neko dete konstantno agresivno, to je već razmazenost i bezobrazluk. dete zna da roditelj neće da reaguje i da može sve da mu prođe pa se tako i ponasa.
PustaZelja
(veciti student :))
20. avgust 2010. u 19.21
Slazem se sa Joannom i Ilkkom... zayebi ti meni faze po tudjim ledjima.

Sanmar

Srećo, moras pazljivije da čitaš: ja ne vaspitavam svoje dijete samo kroz razgovor i pricanje. Ja smatram da svoju odluku/naredbu treba da joj objasnim i ja to i uradim. Moj muž nije takav - on ne objašnjava jer smatra da je to u toj dobi samo gubljenje vremena.

Neki dan se desilo bas da me cerka prvi put u zivotu ujela i to od dragosti. Ja sam tačno osjetila razlog, ali bez obzira sam na to MOMENTALNO reagovala. Nisam je udarila jer to nije uradila namjerno. Ali su joj moj glas i stav bili sasvim dovoljni da zna da je pogrijesila.

Htjela je odmah da placljiva ide u svoju sobu ali joj nisam dala već sam tražila od nje da mi kaže zašto me je ujela. Naravno, nije znala, na šta sam joj rekla da sve sto uradi mora biti s nekim razlogom. Takodjer sam joj rekla da nije ona ta koja treba da place jer je ona ujela mene i mene boli a ne nju. Poslije sam je poslala u sobu da razmišlja zašto me je ujela. Nema tu puno objašnjavanja - sam ton govori šta je prihvatljivo a šta nije.
Ilkka
20. avgust 2010. u 20.56
inače za mame koje misle da su ovo faze koje dodju i prodju (čak i ako traju godinama, to je za njih i dalje „faza”), imala sam prilike da radim sa takvom decom cije su mame sve (razmazenost, bezobrazluk, nevaspitanje a što se ispoljavalo kroz agresije prema drugoj deci i bezobrazluku prema odraslima, ukljucujuci uciteljima) opravdavale fazama, kreativnoscu i svakojakim glupostima, ustvari pokusavajuci da opravdaju ne-vaspitavanje sopstvene dece, a i dalje nisu kaznjavale decu (koja su već imala između 8 i 10 godina) za agresivno ponasanje.
to su ta ista deca koja kasnije maltretiraju drugu decu u skoli a nisu ništa bolji kad odrastu.
maltretiranje drugih ljudi, egocentricnost, sebičnost, itd, sve se to polako razvija u detinjstvu i polako narasta ako to roditelji ne iskontrolisu na vreme.
one mame za koje je ovakva vrsta stalne agresivnosti samo prolazna faza su one iste mame koje ne vide kako su njihovi mali andjeli monstrumi prema drugima i misle da toj deci treba da bude sve dopusteno.
Vanderbilt
(whatever)
20. avgust 2010. u 23.59
„Interesantna konstatacija. Eureka! hahaha Pa naravno da misli da je to prihvatljivo čim se tako i ponasa.”

Pusta zeljo, ti stvarno hoćeš da kažeš da nikad nisi videla, ili makar čula da neko dete radi nešto iako dobro zna da nije prihvatljivo i da se ne tolerise, ali radi UPRKOS tome, U INAT ili jednostavno da bi provociralo negativnu paznju u vidu kazne ili odmazde za koju dobro zna da će sigurno uslediti? Daj...
lelena_77
(dizajner)
21. avgust 2010. u 02.41
Mislim da roditelji koji imaju po prirodi mirnu decu uopste ne shvataju da su deca razlicita i da su ta deca mirna jer su takve prirode. Moji roditelji su prvo dobili mene koja sam bila neverovatno mirna i poslusna. Onda su nakon 4 godine dobili mog brata koji je susta suprotnost. I dan danas ne veruju kako smo mogli da budemo toliko razliciti. Taj mali nevaljali je danas extremno razuman i normalan covek, ali do svoje 4-5 je bio nesnosan i to bez ikakvog razloga. Iz cista mira se zaleti i udari me auticem u glavu. Tati opali samar dok spava. Mislim, neke gluposti koje nigde nije mogao da vidi. Ovo pominjem samo da neki rodjitelji ne bi sebi stavljali ordenje bez razloga.
Moja cerka, koja je prilično razumna za svoj uzrast, u jednom trenutku je pocela da udara svog druga kada god je iznervira - prati gde ona ide, uzima sto i ona, otima joj igracke.. Ja sam se svaki put toliko iskreno sokirala da sam odmah reagovala kako to ne sme da radi, kako je to jako loše, kako to boli.. Kada se ona udari ja kažem kako tako boli i drugara kada ga ona udari i tako sam koristila sve neke fore ne bih li joj stavljala do znanja da ne sme to da radi. Ona je to prestala ali da li mojom pricom ili je jednostavna sama prerasla to ne znam. Na igralistu se ne udara ali se otima i arambasasta je skroz. Ne nameravam da uticem na prirodu svog deteta ali bih reagovala na njenu agresiju. Otimanje igracaka i jurnjava i ostalo mi je sve normalno.
lelena_77
(dizajner)
21. avgust 2010. u 02.47
Ja tek sad čitam komentare pa ispade da sam odgovarala direkt nekim mama a nisam :)
Ilkka i moju cerku (skoro 20 meseci) je isto jedan ceh od skoro 4 godine gurnuo iz cista mira, i to sa penjalice. Sva sreća muž je bio pored pa je uhvatio a ona ima 2 velike modrice na nogici :( I niko nije reagovao.. Tako neke stvari su ipak opasne.
minaparis
21. avgust 2010. u 04.55
Moja cerka je još uvek mala za taj problem ali imam dve dosta mladje setre i mlog brata i svo troje su poprilično razlicitih karaktera moja prva mladja sestra je inadzija sa ogromnim I,u stanju je da ti tera inat i radi sve dok ne znam ti totalno ne odlepis i ne znaš vise ni kako se zoves.Moji su se razveli kad je ona imala 2,5 god a u među vremenu je stigla i druga sestra koja je mladja samo godinicu od nje,razna strucna lica kažu da je problem neki tamo sindrom srednjeg deteta i razvod?!?!
BiLa je uzasno agresivna prema svima osim prema meni jer ja sam u tom periodu bila najviše sa njima kada je sama sa bilo ki to je najbolje dete na svetu ali čim je tu najmladja sestra odmah je grize,cupa,stipa udara,ma uzas a ova se čak ni ne brani možeš joj svu kosu pocupati a ona će se samo pomeriti.Ja sam od nje samo jednom dobila ugriz jer nisam htela da je vodim napolje i nikada vise,tada ceo dan nije mogla da gleda crtace i nije mogla da ide napolje dobila je 2 igracke a ostale sam sklonila,nikada joj vise nije palo na pamet meni da se inati ili sl.
Druga sestra kao sto sam rekla čak ni nezna da se brani sto opet nije dobro,u stanju je da bude „rob” ovoj starijoj samo da je ne maltretira .
Obe su inače vrlo vesele,sarmantne i lepe od istih roditelja a puka suprotnost.

Moj brat ima 5 godina i nikada nije prvi udarao decu nije bio agresivan ali da je bezobrazan i nevaspitan jeste,ali za to je kriva moja maceha koja mu je sve dopustila.On jeste malo grublji u igri jer je okruzen uglavnom odraslim muskarcima ali nikada nije nekoga pocupao,udario bez razloga.Naucen je da deli ali ne bas na fin način u parku pridje i otme igracku a ugura u ruke svoju i sl.

Mislim da moras pod HITNO da resavas taj problem jer možda ti dete bas naleti na nekog poput moje sestre pa ti neće biti sve jedno kad se vrati modro!

Slazem se sa Pustom da je to nevaspitanje ako traje mislim da ni Lela ne bi bila agresivna da joj drugi nisu povladjivali i vikali to je faza i neki tamo levi sindrom,detetu ako nešto fali treba da se nauci da to kaže rečima a ne agresijom!

Puno sreće
bt
21. avgust 2010. u 06.07
Moja curica će napuniti 3 godine u decembru.Spada u mirnu,ali vrlo tvrdoglavu djecu.Ona ne odustaje dok ne dobije šta želi..E ovde kod nas nastaje problem koji ja rijesavam na ovaj način.Ako npr nešto želi sto meni nije ok,ja joj fino i mirno objasnim da to ne može iz razlicitih raloga.Ona najcesce krene u plac,gdje je ja upozorim da ću krenuti brojati do 3.Ako i dalje histerise ja krenim brojati sa upozorenjem da će na tri otici u „time out”.Ako nakon brojanja i dalje ne slusa,onda odlazi na stolicu gjde joj opet objasnim zašto je tu zavrsila.Tu bude 2.5 minute,gdje se smiri i izvine.NAkon svakog time out se izgrilimo i ja opet malo pricam da mora slusati mamu.Imali smo faze gdje je pokusala da udari,ali smo to rijesavali time outom opet.NIkada je ne udaram i rijetko dreknem.Meni je u cilju da je naucim da se kroz zivot ne prolazi nasiljem i deranjem,nego strpljnjem i razgovorom.Imamo losije i dobre dane,ali za njene godine ni ne ocekujem previse.Ne dogovaramo se kada dodje do spavanja,jela i kupanja.Tu smo bas striktni za njeno dobro.Puno sreće

Bt
Milica83
(mama 24/7)
21. avgust 2010. u 06.50
Naisla sam na najgoru moguću vrstu bezobrazluka i nevaspitanja u jednom marketu. Stojim na kasi, na susednoj kasi je mama sa sinom trogodisnjakom, između ostalog mama mu je kupila sladoled, deta ga drzi u ruci. Mama i kasirka mu kažu da treba da se sladoled otkuca, on neće da ga da, mama mu lepo objašnjava, ali mali ne pristaje. Mama mu uzima sladoled i pruza kasirki, dete kreće da vristi, da udara majku, zaobilazi kasu, dolazi do kasirke i kreće da je sutira, bije, pljuje i dalje sve vreme vristi. Dok sve musterije marketa zapanjeno gledaju nevaspitano derle, šta radi mama, mama se smeska i kulira situaciju. Da je moje dete meni to priredilo, em ne bi dobilo toliko zeljeni sladoled, a dobio bi cusku po guzi. U ovom slučaju se pokazalo da lepo pricanje ne pomaze, verovatno ni taj vas time out, mislim gde bi ga poslala na time out, da sedi na gondoli sa jogurtima? a i da podje kuci iz istog momenta, nema svrhe, i ovako ide kuci nakon kupovine.Tom detetu je potrebno nešto konkretno i radikalno u vaspitanju a ne cile-mile i pricanje.
Ilkka
21. avgust 2010. u 07.05
Tom detetu je potrebno nešto konkretno i radikalno u vaspitanju a ne cile-mile i pricanje.
--------------------

milice, tom detetu ne bi trebalo ništa radikalno (sad da, jer se već zakasnilo i dete je zapusteno u pitanju vaspitanja) da je vaspitano na pravi način (pricom i time outom) od samog početka.
minaparisPoruka negativno ocenjena. Pokaži

minaparis
21. avgust 2010. u 07.10
Milica me je podstakla da napise nešto,iako mislim tj znam da će me mnogi osuditi!

Moram da naglasim da nisam podpornik batina ali neki put to je prosto neizbezno.

Prošle godine pre nego sto sam usla u 9 mesec jedni nasi „prijatelj”(stavljam pod navodnike jer se posle ispostavilo da nisu niti su ikada bili)su ostali bez stana i posto imaju dvoje dece(od 12 i 3god) primili smo ih kod nas.Klinke su izuzetno razmazene i bezobrazne kako se ponasaju i pricaju sa roditeljima to je prosto za gadjenje.Ova mladja je za igru nalazila visenje na kvakama,zvrljanje po tek okrecenim zidovima,crtanje nozem po stolu,lupanje casa i tanjira a na to mama se smeska i vice mora dete sa necim da se igra.Naravno meni to nimalo ne bi smetalo da se to ne dogadja u MOM stanu i sa MOJIM stvarima i namestajem.Pritom kuca mi je izgledala kao deponija jer ja sa onolikim stomakom nisam mogla da cistim za njima.Mala na šta god da joj kažem je govorila Mina cuti!i uz prevrtanje ocima nastavljala ova Mina luda! i to je naravno svima bilo smesno.Sve bih ja to i nekako izdrazala da ta mala nije dizala ruku kao da će da me udari,sve do jednom.Bili smo u prodavnici i ja sam gurala kolica,mala se zatrcala i udarila me tako jako da sam ja stomakom udarila u onu sipku na kolicima i još usput kolica su porazbijala neke flase sto su bile u rafu.kako sam samo popi*dela nisam mogla da se suzdržim a da malu ne lupim po dupetu.Mama ništa nije rekla,nije joj bilo pravo ali videla je dokle je doslo.Na kraju sam morala da platim razbijene flase jer gospodja nema para (ima ali cuva za chanel cizme)i imla sam modricu preko stomaka.

minaparis
21. avgust 2010. u 10.04
Ilka razumem te u potpunosti ja bas ludim na takve stvari još kad se mame sve neke nafrakane smeskaju ne znam koga bi pre... Pusta Zelja je postavila sličnu temu na B&P i jedna od ucesnica diskusije navodi primer kako su dosli ljudi u kucu i klinac skace po gostu a otac se smeje i s vremena na vreme opomene klinca da prestane,al mali ništa i gostu se smuci i pljusne ocu samar pa nije red da bijem klinca!

Tako bih i ja,secam se u Srbiji otisla ja sa najmladjom sestrom(ova što ne zna da se brani)u obliznji parkic i neka mala sve je vuce sa tobogana,gura,ne da joj da se popne i ja prvo lepo objasnim kako je to zajednicki park i blabla mala ništa,ja drugi put,treci put reko silazi dole ili ću ja da te skinem(a klinka možda 3-4 razred)kad ona meni lepo srednji prst ja odlepila,uhvatim je i svucem sa tobogana ,kad eto je njena mama i pocupa me sa ledja,kao sto ja diram njeno dobro dete i šta ja znam,da nije naisla moja komsinica ja bih se potukla sa njom nego me ova prakticno odvukla.Posle sam često isla namerno u taj park ali ih nikada vise nisam videla...

Ima raznih ljudi i neki ne razumeju da to ljudima smeta bas kao sto meni smeta da neko muci moje dete/sestre tako i drugima smeta da neko tamo muci njihovo.Ako nešto ne volim to su nevaspitana,drska i bezobrazna deca ma koliko ona bila sarmantna svojim roditeljima. Lepo Pusta kaže da li neki gledaju dete jer je sarmantno ili zato što se treska!

P.S. da iskoristim priliku da ti kažem da ti je Ilmi med medeni,videla sam na nekim starim slikama sto si postavila,pravi je bomboncic :))))
bubasandra
(student)
21. avgust 2010. u 10.31
Ideje, saveti, iskustva?
Sad sam bas zbunjena treba li da budem mirna i strpljiva, ili je u redu da joj pomalo ljutito dam do znanja da to ne treba da se radi, ili..
Nisam ni za metode zastrasivanja ``ako to budes...vuk će...ili babaroga...ili`` Ali, šta, kako...već nemam vise ideja.
Trebao bi mi strucan savet, savet psihologa, ako ima takvih.
Hvala!!!!
__________

Iz iskustva: majka sam 3 sina. Prvi miran bio, miran ostao. Srednji, zlatna sredina: zivahan ponekad, miran ponekad. Treci: maleni Taz (tazmanijsko mamino cudoviste ;).
Najmladi sin je dijete koje je emotivno sporije sazrijevalo. Prosao je fazu u obdanistu grickanja, udaranja, stipanja, bacanja na pod kad mu nešto nije po volji...
To je sve bilo živi uzas za mene koja sam bila navikla na mirnu i stalozenu djecu. Onda sam shvatila da je svako dijete za sebe i da treba primjenjujem odredene mjere kako bih mu pomogla da sam sebe regulise. Koristila sam mjere koje su na kraju bile uspjesne:
Udari, ugrize il slični incident: ide u cosak onoliko minuta koliko ima godina. Nakon isteklog vremena treba da kaže: izvini osobi koju je povrijedio. Ako napravi indcident u radnji: uzimam ga u ruke, bez price i objašnjavanja, ostavljam sve i pravac kola. Stavljam ga u sjediste i uz strogo: ne to se ne radi idemo kuci. To sam morala samo jednom da uradim i to mu se urezalo u pamcenje. Poslije toga par puta sam ga morala strogo pogledati, spustiti na njegov nivo i upitati: šta radis? Momentalno prestaje sa dogodovstinama.
U meduvremenu kad god imaš vremena maximalno posveti malenoj. Mazite se i ljubite i pricajte i čitajte slikovnice.
Budite dosljedni, nema popustanja. Vi kao roditelji treba da odredite koja su pravila igre, a ona će polako da ih slijedi.

Vesna-DK
(Student)
21. avgust 2010. u 10.46
Ja mislim da je jako pogresno stavljati malo dete u time out zato što place (bez obzira sto place histericno) ako mu nešto nije dozvoljeno. Malo dete ne zna drugacije da iskaze svoje emocije i nezadovoljstvo i zato ih ispoljava na taj način. Time out je po meni za stvarno velike ispade kao sto je na primer udaranje, grizenje, isl. drugih osoba.
IlkkaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Ilkka
21. avgust 2010. u 11.36
lupaš, bubasandra, ali nema veze. valjda nemas šta pametno da kažeš, a moras da kažeš nešto.

a ako ti je dete malo cudoviste koje maltretira drugu decu a ti ništa ne preduzimas (nešto mi se po tvom komentaru čini da je tako) onda nemoj da se cudis ako ti ga neko drugi vaspita.

pa ne može nečije dete da ide i udara, gura, lupa,sutira, itd drugu decu, a da roditelj ne preuzima ništa, a s druge strane ocekuje da ni drugi roditelj ništa ne preduzima jer boze nije njegovo dete, a nije bitno sto to malo cudoviste maltretira drugo dete. ne može to tako.

možda mi koji imamo vaspitanu i mirnu decu treba da se sklanjamo svoju decu sa igralista i prepustimo ga malim nevapitanim sociopatama i huliganima, jer se njima ništa ne sme? ne smes da ga sprečis da ti povredi dete, ne smes roditelju ništa da kažeš za njegovog bezobraznog „andjelicica”, ne smes da pipnes tudje dete ali ono naravno može da radi šta hoće.
e pa malo sutra. kao sto rekoh nešto agresivnosti je u redu, svako dete ima ispade, ali ne da mi dva mala bully rusa rasteruju i matretiraju decu, mama ništa ne preduzima a ja treba da stojim sa strane i smeskam se jer hoće da mi sutne dete u lice? dobro je da je taj mali zavrsio samo sa malim pljeskom po ruci.

a ako ne umete da se ponasate kako treba (ovo za mame koje misle da njihova deca imaju pravo da rade šta hoće) i ne umete da obuzdate svoje divljake, držite ih kod kuce zakljucane! ne pustajte ih među normalan narod da maltretiraju druge, pa zajedno idite kod psihologa jer nije samo deci potrebna pomoć nego i roditeljima, koji ocigledno nemaju obzira prema drugim ljudima! možda vam pomogne da malo izlecite svoju egocentricnost a i vaspita vas malo, jer su ocigledno i roditelji tih roditelja negde debelo omasili kad nisu svoju decu naucili da i svoju decu vaspitaju da misle o drugima.
minaparis
21. avgust 2010. u 11.39
Bubasandra duso ja po tvojim izjavama vidim da lepo vaspitavas decu tako da ti samarcinu ne bih opalila sigurno(osim ako ne nasrnes na mene) ja sam poprilično mirna i opustena,imam mnogo zivaca,ali NIKADA neću dozvoliti da neko maltretira meni drage ljude/decu a isto tako ni mojima neću dozvoliti da maltretiraju druge!

A moj post procitaj ponovo stp!
minaparis
21. avgust 2010. u 11.52
Bubasandra 'el ti imaš neki problem? Da li je tebi neko nešto rekao? Možeš ti da se duris koliko hoćeš ali bezobrazna i nevaspitana deca su bas to što jesu,ja ne kažem da je dete krivo,ali kada su greške napravljene kasnoje traziti krivca,već treba POD HITNO raditi na tome da se greška ispravi!

Hoćeš ti meni da kažeš da je u redu da dete od 10 godina sedna na tobogan i ne dozvoljava nikome da pridje i pritom ga gura,nakon opomene tj molbe ti pokaze sredni prst(sto svi znamo šta znaci ako želiš mogu ti prevesti nije mi problem) ti trebaš da kažeš bravo i aplauz?! Izvini molim te!!!

________________________________________________

Sjetih se jedne price... elem, dosao covjek prijatelju u goste i sad njih dvojica tako sjede na kaucu u dnevnoj i caskaju. Tj. pokusavaju da razgovaraju jer sin od domaćina poceo da skace po kaucu, da se pentra po gostu i tako to. Naravno, otac bi mu svaki put rekao kako to nije lijepo sto radi, a mali je nastavljao svoju avanturu. U jednom momentu, gost fino lijepo raspali samar ocu. Ovaj sav zblenut, u cudu, a gost mu kaže - pa što se cudis? nije red da bijem malog :)))

a to ti je vezano za samar sa B&P
bubasandra
(student)
21. avgust 2010. u 12.06
Nemam namjeru da vam objašnjavam šta je normalno, a šta nije jer iz vaseg izlaganja je ocito da vi već znate VRLO DOBRO šta je normalno.

Nego za kraj da vam dam jedan mali savjet:

Kad opalite samar tudem djetetu ili roditelju djeteta nemojte da se zbunite ako dobijete batine svjetskih proporcija.

I onda nema places, zoves policiju i cudis se cudu šta te snaslo,

nego se bas tad sjetis bubasandre i njezinih budalastina :).
Vanderbilt
(whatever)
21. avgust 2010. u 12.09
Nikada u zivotu ne bih udarila dete u pokusaju da ga naucim pameti kad već nisu mama i tata. Kao jedinu civilizovanu opciju u takvim situacijama vidim da objasnim svom detetu da ponekad covek sebi treba da potrazi bolje drustvo umesto da na silu pokusava da bude deo lošeg drustva... i da ponekad ima vise smisla okrenuti se i otici nego po svaku cenu i nasilno deliti svoju verziju pravde, bila ona ispravna ili ne.
Vanderbilt
(whatever)
21. avgust 2010. u 12.12
A vidim da se ovde izjednacava ideolosko nelupanje samara tudjoj deci i aplauz za nevaspitano ponasanje. To stvarno nije isto, niti podrazumeva jedno drugo, i ko to ne kapira promasio je temu kompletno.
Gala06
21. avgust 2010. u 12.23
Bubasandra, kada sam ja imala 6 godina moj komsija koji je tada imao 5 godina je uzeo kamen i iz cista mira me pogodio u celo Vodili su me na sivanje . Kada su ga roditelji pitali zašto? Odgovor: Bilo mi je dosadno.
Super još mi samo fali da takvom detetu neko kaže: ajd` u cosak 5 minuta! E, neće moći. Znajuci njegove roditelje koji su u tvom fazonu: ajd u cosak malo da se stidis, moja majka je izasla napolje i tako je dooobro po dupetu nalupala to dete. Njegovi roditelji su samo nemo cutali.
kasnije je taj decak, Boris se zove, imao problema u skoli, u socijalnom zivotu uopste, jer je nevaspitan. Bio je u popravnom domu, zatvoru i da ne nabrajam dalje.
Dobro, nije on tema, nego šta bi ti radila da ti neko drugo dete zivotno ugrozi dete a roditelji ne reaguju? Šta bi radila da tvoje dete ne sme na igraliste zbog straha od Borisa kao sto ja nisam smela?
Nisam ja za to da se deca tuku, nego da se spreče. Da sam na mestu moje mame ja ne bih Borisa ni pogledala, nego bi nalupala njegove roditelje(kad već ovde u Srbiji sporo funksionisu zakoni pa ne mogu da tuzim) zbog njihovog coska.

mksk
(fin. adv.)
21. avgust 2010. u 12.32

„Zali boze te promasene zivote.”
Bubasandra, preterala si..stvarno glupo s tvoje strane!

A što se tiče agresivnosti.hmm,jedva smo se to resili..i ja znam kako me je bilo stid kad on poce mene da udara i da mlati decu itd itd..ali 1, 2, 3 puta ..oduzimali smo igracke, kad svi idu u park ..on nesme i 1000 puta mu ponovim zašto ne sme..e da vidite kako je dosao pameti..sad samo kad vidim da se sprema samo ga poglednem i kažem..SETI se da nećeš u parku ako to uradis.
i te kako je to nevaspitanje!!!!
u nijednoj prilici nisam ga odbranila, jer to nije u redu, i nije samo faza..zašto svi ne prolaze kroz takve faze??? to je bas nevaspitano derle! i to je tačno, bila sam i suvise popustljiva, ali shvatila sam da ako on to radi sada,i dok ne preuzmem nešto, nikad neće prestati.
s druge strane i ja neću da dozvolim da neko maltretira moje dete..desilo se X puta, da moje dete bude udareno, pa čak i pokusaj da ga gurnu s 2 metra visine. Hvala Bogu neki drugi decak ga je zadrzao dok sam ja pritrcila dok je mama onog decaka u „fazi” mirno sedila na klupi praveci se da ništa nije primetila!!..taj isti decak ima 5 god i uvek maltretira neko, gura, pljuje, baca pesak u oci. A šta je on kriv kad njegova mama NEZNA i ne ume da ga vaspita. nemam ja šta s detetom pricati ili pa ne pada mi na pamet udariti ga..ALI zato, kad je moj zamalo pao s 2 metra, i te kako sam otisla i pricala s majkom..

Svaki roditelj zna koji je najbolji način da vaspita svog deteta(ili trebalo bi da zna).Mali agresivac neće prestati dok ne vidi da roditelj je ozbiljan, dosledan,,i primeti onaj „strogi” ton u glasu..preterao si i nećeš vise tako i gotovo!! ono „cile-mile” ton na pali..oni znaju da se mama samo zeza, i za 5 min može po starom..

KO RAZUME SHVATICE šta sam htela da kažem, ko ne, pitajte, nacrtacu vam prije nego napadnete i lupite neku glupost.
minaparisPoruka negativno ocenjena. Pokaži

minaparis
21. avgust 2010. u 12.32
Gala e o tome sam ja malopre pricala,deca nisu svesna da neke „igre” mogu biti opasne a kada je sve nema veze onda možemo bas to da ocekujemo!

A ti Bubasandra nadji gde ja insistiram 'vako il' nikako molim te!

Za razliku od tebe ja kritiku primem,uvek sam da se sve zavrsi mirno i pricom ali sa nekima prosto je to nemoguće!

Neboj se ti za moj mozak imam ga sasvim dovoljno(za razliku od nekih...) niti za moje dete ono je u pravim i sigurnim rukama :)))

A tebi je bolje da stvarno obratis paznju na TAZ-a kao i na ostale, da ne bude posle generalizovanje...
bubasandra
(student)
21. avgust 2010. u 12.34
Gala, a šta je tvoje rjesenje. Da uzmes kamen i razbijes Borisu glavu jer će na taj način da shvati da se to ne radi?

Kad smo već kod evociranja uspomena:
Meni 5 godina, mojoj drugarici 6. Posvadale se, ona mene gurnula svom snagom, pala sam i slomila ruku. Moja mama dotrcala zgrabila me i trkom u bolnicu, njezina mama sa njom trk za nama u bolnicu. Ruka u gips, a njena mama i moja mama su pricom nama objašnjavale šta se desilo i kako je opasno da se guramo i bla, bla, bla.

Moja mama nije gurnula njenu mamu ili moju drugaricu.

Vi ste izgleda u fazonu: „Oko za oko, zub za zub.”

Malkice sam ipak prošla kroz neku evoluciju i naucila da to ne mora bas tako.

P.s. Ta malena je odrasla u sasvim normalnu zenicu i nije problem u drustvu.
mksk
(fin. adv.)
21. avgust 2010. u 12.38
„A vidim da se ovde izjednacava ideolosko nelupanje samara tudjoj deci i aplauz za nevaspitano ponasanje. To stvarno nije isto, niti podrazumeva jedno drugo, i ko to ne kapira promasio je temu kompletno. ”

Vanderbilt, ovo ti je za 10!
Gala06
21. avgust 2010. u 12.49
Bubo, ne mesaj babe i zabe. Roditelji tvoje drugarice su reagovali potpuno drugacije od borisovih roditelja.

A šta bih ja uradila da mi je dete kao Boris, da li me to pitas? Pa mislim da bi bilo najpametnije da odemo na porodicnu psihoterapiju, prvo mi kao roditelji pa onda dete da se ispita u cemu je problem.
Gala06
21. avgust 2010. u 13.25
Buba, ti me poznajes pa znaš šta je za mene strano a šta ne ?
A drugo, ja sam tebi odgovorila šta bih JA lično uradila, šta je po MENI najbolje rešenje, što ne mora da znači da je i tebi.

Pazi, kada imaš dete kao gore pomenuti Boris- sto znaci ima 5 godina koji terorise svu decu i koji ima problem sa agresijom, šta to može da znaci?
Da roditelj jednostavno nije znao da ga vaspita ili da je dete iz nepoznatih razloga agresivno ili nešto treće. Oba slučaja treba poslati po strucnu pomoć .
mksk
(fin. adv.)
21. avgust 2010. u 13.46
Bubasandra, pripazi malo kako pricas, ipak ovo je public forum i nije lepo videti kako tebe „boli neku stvar” i ostale lupetarije..Smiri se malo, nije sve tako crno!!
Nemoj da vredjas ovde ili bar kad vredjas izrazi se na neki kulturniji način jer ti je izbor reci nimalo pristojan.
babyshamble
(sandinista)
21. avgust 2010. u 17.19

ovaj najgluplji komentar koji sam procitala za ovih 12 godina na sc-u o 'ruskom' mentalitetu!
mo'sh mislit' finci i rusi- poznati kompleks komsijske inferiornosti si izgleda i ti poprimila od domaćina.

..a šta si rekla tom deckicu na srpskom, pokrij se usima-
čega se pametan stidi, budala se ponosi
mia55
21. avgust 2010. u 19.01
Nemam vremena za detaljno pisanje mog mišljenja samo bih da se složim sa svim sto je Vanderbilt napisala( pa i da se ne ponavljam). Na agresivnost definitivno treba reagovati, ali za to je duzan roditelj malog nestaska. Ono sto nikako ne tolerisem je kad roditelj koji ima agresivno dijete ignorise takvo ponasanje, ali ja ne bih udarila njegovo dijete nego bih rekla tom roditelju svoje mišljenje i moje se dijete ne bi vise druzilo sa njim( ako se takve stvari ponavljaju). Tako je moja malecka prije par dana izgubila jednog druga, djecaka od 3 godine, jako agresivan, bez ikakvog razloga udara djecu u parku, baca pijesak po njima i sl. MAjka se jadnica trudi da ga nekako vaspita, stalno prica kako ju je sramota kako se mali ponasa i sl, ali je dobila i malu bebu sad skoro, a ima i muza koji se apsolutno svaki put pravi kao da se ništa ne dogadja. Uglavnom se moj muž do sada vidjao sa tim djecakom i njegovim tatom i ovaj mu se stalno zalio kako ih drugi ljudi izbjegavaju i niko se ne druzi sa njihovim sinom. Moj muž je do sada sve to trpio, ali ja sam bila ljuta svaki put kad mi dijete dodje kuci sa pijeskom u glavi jer ju je taj mali spopadao i sl. Odlucili smo da vise nema druzenja sa tim djetetom i tacka. Ali mi ni u snu ne bi palo na pamet da ja udarim to dijete i to pred svojim djetetom koje bi tako dobilo lekciju da je agresivnost uredu!
holdena
(svastar)
22. avgust 2010. u 04.34
Šta reci na forumu na kome su batine vrlo prihvatljiv i pozeljan čak način vaspitavanja, i to ne samo svoje dece, nego i druge dece, odraslih, Rusa...Na forumu na kome se ponasanje dvadesetomesecne bebe karakterise kao nevaspitanje, ili čak divljastvo i huliganstvo???
Ja nemam šta da kažem, a oni koji imaju, već su rekli.
Pozdrav Vodoliji!
trudnjacica
(consultora)
22. avgust 2010. u 08.47
Draga Holdena, neću da se uplicem u ostale komentare samo želim sa tobom da podelim moje iskustvo. Moj sin sada ima 26 meseci i slično se ponasao kao tvoja devojcica. Ja sam strogo protiv batina i nasilja i među decom i prema deci a i među odraslima. Mi živimo u inostranstvu, nemam ovde familiju i imam jako malo prijatelja jer smo ovde tek godinu i nešto tako da mi je sve to još teze padalo jer sam bila i mnogo sama sa njim i usamljena. Mene je sin izluđivao negde od 17 pa do 25 meseci.Kod nas je to islo dotle da sam ja izbegavala decija igralista i slične skupove jer mi je to bio horor.I ja i on smo bili i tuzni i isfrustrirani posle pola sata na igralistu. Međutim to je sasvim normalno ponasanje u razvoju dece, to će ti reci svaki psiholog i u svakoj knjizi se može procitati samo je stvar u tome da im mi pomognemo da izadju iz te faze razvoja . Bilo je momenata kada me istera izkoze, kada se osetim bespomocno, kada sam mislila da sam losa majka jer ne znam kako da ga „ VASPITAM”. Pocela sam sa konsekventnim time-out odmah ,uz to da se posle dva minuta izvini i meni i tome kome je nešto nazao učinio i onda se jako zagrlimo, poljubac i pitam ga hoće biti dobar i jesmo se pomirili. Naravno dok ga grdim i posaljem u sobu sve mu obrazlozim zašto i kako će se odvijati kazna. Mogu ti reci mesecima sam imala utisak da uopste ne reaguje na to i da me ustvari ne razume ali oni uce i to jako brzo kao i sve ostalo tako da je moje dete već mesec dana mnogo mirnije,uravnotezenije i zadovoljnije.Što ne znaci naravno da je sada sve idealno ,još uvek imamo nesuglasice ali je mnogo lakse jer on vise razume i ja sam vise motivisana jer vidim da smo na dobrom putu da se dogovorimo ;o))).Želim ti puno stpljenja jer nazalost ne može bas sve preko noćida se promeni i naravno da se sto pre dogovoris sa tvojom princezom i da se vise mazite a manje grdite .
Jassy
22. avgust 2010. u 09.39
Želim samo da kažem da sam zaprepastena za pojedince koji dizu ruke na tudju djecu i njih vaspitaju.Djeca su djeca i ona znaju onoliko koliko njih roditelji nauce. Stoga ako djete bjesni i unistava namjestaj i udara za svaku sitnicu udariti djete neće ništa rjesiti, već treba roditelju reći da pripazi na svoje djete. Ako roditelje nije sramota da njihovo djete radi šta god hoće pa onda takve ljude treba izbjegavati.

Moje curice su ok, ali kao i svako djete se možda neće želiti sa svakim igrati ili podjeliti neku igracku i možda će malo gurnuti ovo djete i da dodje neka druga majka da udari moje djete, ta bi zavrsila ne samo na sudu već iza resetki.

Mi kao roditelji smo tu da odgajamo svoju djecu, da na njih pazimo kad smo vani (a ne pusti ih da se igraju a mi ovamo ispijamo kafe i laprdamo) a kako drugi roditelj svoju djecu odgajaju nije moj problem niti ja trebam da se mjesam. Moje je da drugi neprovociraju moje djece, da ja pazim.

Kad su Rusi bili na auticu pa su gurali Ilkinog malog, majka je trebala reci odmah čim je vidjela svom sinu da se ide negdje drugo igrati. A ne bezveze svadju stvarati. A i kad djete vidi roditelje da bjesne, kako da oni nemisle da je sve normalno.

Za postavljacicu teme... sva djeca prolaze kroz faze ali nekad te faze mogu da postanu nešto više i onda će biti teze da se odvikne. Pokusaj da sto vise ukljucis svoju curicu uz bebu, reći da će to biti neko ko će se sa njom igrati, djeliti igracke itd.Kad nešto fino uradi, reci joj da je dobro uradila. Objasni da se placom nedobijaju stvari, kuci si sa njom, izvedi je da se negdje dobro izigra bar 2 puta na dan, bit će umorna, kad dodje kuci bit će bolja. Opet kad pogledam možda si i bila malo vise umorna sa ovom drugom trudnoćom, možda se djete osjeca zapostavljenim i tako trazi paznju. Pokusaj da pratis svaki njen pokret i nakon čega se tako ponasa, zapisi ako trebaš, da shvatis pravi razlog tog ponasanja, bit će ti puno lakse da rjesis problem.

Pozdrav i grlite i ljubite svoju djecicu.
Republica
(®)
22. avgust 2010. u 09.58
Holdena, agresija je emocija, negativna ali ljudska.Kako će se ta agresija ispoljiti naravno zavisi i od samog uzrasta deteta kao i iskustvo kasnije kod odrastanja.
Posmatrajuci decu u odrastanju mog sina oko njega kao i njega shvatila sam da deca sa manje samopouzdanja su vishe agresivnija.
Kao i kad je onako u kuci dozvoljeno dosta toga a onda kad nemaju roditelji strpljenja onda neshto shto je moglo sad eto ne mozhe bez objashnjenja ...tu nastaje bes kod deteta i pomoću zuba i vriske pokushava da se izbori za neshto shto je do tada moglo i prijalo mu.
To se shiri kasnije na igralishte,shkolu...itd.
Kanalisati frustraciju je jedino efikasno pricom -pazi sad uz rad.
Znaci ti uzmesh da peresh sudove a ona vrishti hoće pazhnju za sebe.
Ti odvoji neke plasticne cashe i tanjire stavi je pored sebe i daj joj ili da pere ili brishe i pricajte.
Kad decu ukljucish da rade s tobom neke poslice sa njihov uzrast, raduckate i pricate time gradish vezu bliskosti a vremenom njima to dosadi i posle izbegavaju jer se ponavlja i shvate i pomisle...„yoy nek mama to radi ja ću da cutim da me ne primeti i radicu neshto drugo samo da se izvucem iz situacije”...neka neće jer će im se svideti da nastavite isti ritual.
Ako ova faza postoji u ovom periodu velika je verovatnoca da će i pubertet biti isto sa nabojem agresije.Zato morate da sada uocite shta je izvor frustracije da kasnije ...xexexexex, kad su nepodnoshljivi pubosi lakshe prebrodite.
Uvek tokom odrastanja deteta kad vidite da je povuceno,besno...itd razgovaraje shta ga to muci.
Sada mu morash objasniti i ako to suludo zvuci ali TON je bitan da ...-ne ide to draga moja tako- pa objashnjenje.
Crtanjem i „citanjem”crtezha mozhesh uociti ako ne zna da ti objasni zashto je besna.
Takođe imitacijom kroz humor mozhesh da joj predocish i pokazhesh kako to izgleda s ove strane njeno ponashanje.NPR ona krene a ti je pustish da pokazhe svoje emocije u napadu besa pa je pitash sa TONOM ...si gotova? Pa kazhesh vidi sad - i pokazhesh joj shaljivo kako to izgleda.
Holdena, naoruzhaj se strpljenjem i ukljuci svog muzha jer devojcice vishe slushaju oceve...:0))
Ne ocekuj bezuslovnu poslushnost jer i dete ima pravo na svoje mishljenje i osecaje i da gradi SVOJ karakter.
******************************

Za agesiju koju je Illka ispoljila prema Ruskom malishanu je odraz njene prigushene agresije koju ima ovde često.Illka je generalno besna i neće pribeci drugom nacinu reshenja već istom kao detence oko 2 godine.Poistovecivanje.
JoannaL
22. avgust 2010. u 12.50
Republika, savrsenstvo od komentara. Moj naklon.
Vesna-DK
(Student)
22. avgust 2010. u 16.35
Repy, dobrodosla sa odmora :-)
sharlota
(bez zanimanja)
22. avgust 2010. u 22.03
holdena, da li tvoja beba zna da prica?

moj sin(12 mjeseci) u posljednje vrijeme preko ujeda komunicira sa mnom, kada hoće paznju ili kada mu nešto treba, hoće da spava ili je zedan dodje i ujede me:))
takođe obozava da se ujeda dok doji, naravno da ga opominjem i nastojim da prekinem tu njegovu igru,ali je ponekad vrlo brz i nepredvidiv.

gledaću da iskorjenim tu naviku, ako nastavi sa ujedanjem okacicu znak „cuvaj se, beba ujeda” cisto da ne bih dosla u situaciju da nekom osjecem ruku u slučaju da je spusti na moje dijete.

ma koliko ofucano da zvuci, mislim da je ipak u pitanju faza, dijete tj tvoja BEBA od 20 MJESECI je prstala da doji, i to malo teze podnosi, uz puno ljubavi i njeznosti bi trebali da prebrodite taj tezak period za nju, ja sma mojoj bebi ukinula dnevne podoje, i još uvijek je nervozna zbog toga, i ponekad,kada je bas nervozan, moram da ga podojim cisto da ga malo utjesim.

srećno
holdena
(svastar)
23. avgust 2010. u 07.46
Trudnjacice, mnogo hvala, Sharlota, takođe, hvala sto razumes nas sa ``divljim bebama``.
Ajde, recimo da se složim da je i Republica imala par upotrebljivih saveta, ali moram da pitam koga citira, na šta se poziva kad tvrdi da

``Ako ova faza postoji u ovom periodu velika je verovatnoca da će i pubertet biti isto sa nabojem agresije...``

Samo da nam navede reference, da ne bude da je to nekakvo prizvoljno nagadjanje.
Ljudi moji, ovde pricamo o bebi od dvadeset meseci, koja tek stvara svest o sebi i drugima, koja, kao sto Sharlota rece ne ume da govori, i to joj je vid komunikacije, i koja, sto je najvaznije, nema predstavu o tome šta je dobro, a šta zlo.
Pozdrav svima.
sharlota
(bez zanimanja)
23. avgust 2010. u 08.23
pusta zelja, kako se manifestuje hiperkativnost, šta je uzrok a šta posljedica iste???

Manu_chao
(u tranziciji)
23. avgust 2010. u 08.23
Tema je mnogima od nas zanimljiva i aktuelna, ali je toliko gluposti ispisano, da mislim da je krajnje vreme da moderatori pobrisu licna obracunavanja i uvrede, da ne moramo da čitamo kroz more baljezgarija, da bismo dosli do korisnih saveta.
Republica
(®)
23. avgust 2010. u 08.27
Holdena , pozivam se na sebe, iskustvo.Mom sinu je 18 godina.
I rekla sam u samom postu „pracenje razvoja mog sina i njegovih drugara”. ;0)
Namera mi nije bila da te uplashim ili „prodajem” savete.
U pubertetu se to ogleda preko obavezama u shkoli,pa obično kazhemo ...vidi ga „buntovnik bez razloga” ...itd.

JoannaL , hvala , pohvala od tebe laska...;0)))

Vesna, tu sam sada josh malo pa se nadam uskoro oper da zamaglim...;0)))
Republica
(®)
23. avgust 2010. u 08.54
Sharlota, malo ću ti napisati dok se Zhelja ne javi.
Imali smo u odrastanju mog sina njegovog drugara koji je dijagnosticiran kao hiperaktivan.

Uzrok ja mislim da se josh uvek pouzdano ne zna jer ga vode pod sindromom.Posledice su kazhu razvojni poremecaj.
Drugar neko vreme mog sina iz iste shkole je bio mala cigra.Dok pricash s njim ovek se vrpolji ne prati te,ocima trazhi 1000 predmeta oko sebe.Ne slusha shta mu govorish,prekida te u toku recenica odgovara na pitanja koja ni ne slusha već te prekine u pola i odgovara neshto deseto.Odnosi se prema stvarima oko sebe kao neshto potpuno nebitno,zaboravlja , lomi i gubi stvari.
Taj nije hodao već stalno trcao,vrpoljio , skako.Verovala ili ne krevet je slomio mom sinu od skakanja po njemu.Mali , zhilav i izuzetno jak.
Kad odem do shkole , jer mi je bila blizu da odnesem uzhinu sinu, on u hodniku a nije na casu.Kad ga pitam shto nisi na casu...ucitelj ga je izbacio jer ga je prekinuo u toku predavanja 100 puta.
Na zhalost nakon testiranja na zahtev shkole jer nisu mogli vishe da izadju na kraj s njim ...on je prebacen u specijalnu shkolu sa decom istog problema...Sindrom nepazhnje...ili hiperaktivnost.
Mislim da do shkolskog perioda teshko da će iko se usuditi da postavi dijagnozu dok ne vide kako se to odrazhava na proces ucenja u shkoli.

;0)))
mksk
(fin. adv.)
23. avgust 2010. u 09.03
holdena, zašto uopste si otvorila temu i tražila savete i iskustva, kad „cujes” samo ono shto ti želiš da cujes i prozivas ljude ovde(Republica) ako ti nešto ne ide u prilog?
taheebo
23. avgust 2010. u 09.50
Zaista je glupost reći da aktivno,nemirna beba znaci i loše ponasanje u pubertetu. Pubertet je pre svega veliki hormonalni preobrazaj od tela deteta u telo odraslog kada ne samo što se telo menja već i psiha jer to je i period kada se dete emotivno odvaja od roditelja i priroda go uslovjava da bude nezavisno. Zbog toga adoslescenti ne vole pa čak i mrze sve ono sto roditelji vole, ono sto roditelji kažu . U svemu ovome uticu i spoljasni uticaji ,sredina pa da li je beba bila nemirna kad je bila 12-36meseci nema nikakve veze sa pubertetom.
Republica
(®)
23. avgust 2010. u 10.00
Ovde nije prica o nemirnom , nestashnom malom detetu a ne bebi, već agresivnom malom detetu...;0)))

Kao shto rece Ciceron:„ Osobina glupih je da zapažaju greške drugih, ali ne i svoje.”...mozhda si i u pravu...pishem gluposti...;0)))
holdena
(svastar)
23. avgust 2010. u 10.06
Eto, dakle ,nisam jedina koja misli da je ovakvo povezivanje stvari malo bezvezno, pogotovu kad se zakljucak izvodi iz iskustva, iz pojedinog slučaja.
Ipak, izvinjavam se ako sam nekog ``prozvala`` bez razloga, možda sam pogresila negde, ali me malo boli to što su mnogi ``prozvali`` moje jedince,bez argumenata i potpuno mesajuci ``babe i zabe``.
Tema je agresivno ponasanje kod beba, tacnije kod dvadesetomesecne bebe, a ne agresija u detinjstvu, niti u ranoj adolescenciji, itd.
Sve su to uzasno zanimljive teme, i nemam ništa protiv da se tema proširi, ali samo ukoliko se tačno odrede granice.
Takođe, svima bi nam koristilo da diskusija bude argumentovana, i da upucujemo jedni druge na to gde se šta može procitati, jer su autoriteti na raznim poljima pisali već o svemu,samo treba znati gde se šta može naći, a ne da sami izvodimo generalne zakljucke na osnovu pojedinacnih slučajeva.
Tako nastaju baljezgarije, kao sto rece Manu chao.
Ili, besposlena trucanja uz kafu.
holdena
(svastar)
23. avgust 2010. u 10.10
Nemam ništa protiv ARGUMENATA koji mi ne idu u prilog, naprotiv, valjda je jasno da sam zbog toga i otvorila temu, da ispravim svoje greške, čim pre.
Republica
(®)
23. avgust 2010. u 10.21
Holdena, izvuci onda pozitivno iz mog posta koji sam ti postirala.
A ono shto smatrash da pogadja tvoje jedince, zaboravi i ignorishi.

Tebi je sad netom povredjena sujeta i samim tim mi govori da i ti sama nemash dovoljno samopouzdanja.To je moja percepcija i ja ovde ne cavrljam uz kafu i pishem da bih neshto napisala.
Rekoh da mi nije bila namera da kod tebe izazovem strah i samim tim poljuljam tvoje samopouzdanje.
Uspela si da mi pisanje okarakterishesh kao baljezganje i to mi govori dosta.Ja sam odvojila vremena da napishem neshto konstruktivno za tvoj problem.

Uzrast bebe je do 12 meseci , nakon toga je uzrast male dece od-do odredjenih godina...npr od 1-3 , 4-5, 6-7...gde se deli na predshkolsko, shkolsko...
holdena
(svastar)
23. avgust 2010. u 10.38
Ma, ok, pozitivno sam i izvukla.
Ali, nisam ja pricala o tebi kad rekoh da mi diraju jedinche, iznad je sila besmislenih postova.
Moje samopouzdanje, pa poljuljano , naravno, u tom sam duhu i temu otvorila, ne znajuci kako da se izborim.
Ok, za definiciju bebe si u pravu, ovde govorimo o malom detetu,tacnije.
Ipak, sto nisi u pravu, nisi...
PustaZeljaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

PustaZelja
(veciti student :))
23. avgust 2010. u 10.48
holdena

Idi bolje ti je kupi neku knjigu koja se bavi tom tematikom pa čitaj do mile volje. I veoma je bitno da kupis knjigu sa cijim zakljuccima se slazes jer ocigledno da svako drugo citanje vrijedja tvoje mozdane vijuge.

sharlota

Ako te zanima šta medicina kaže o hiperaktivnosti djece, imaš google pa vidi sama. Sigurna sam da ćeš naći pregrst informacija na tu temu. Cinjenica je da se danas ta dijagnoza pripisuje i kome treba i kome ne treba, jer lakse im je kljukati djecu lijekovima već ih vaspitavati.

Dijete od 20 mjeseci nije beba (infant) već toddler - tako barem knjige kažu:)) Da ne kaže holdena da pricam iz licnog iskustva:))
holdena
(svastar)
23. avgust 2010. u 11.04
Toddler ne postoji u srpskom jeziku, a nema ni zamenu.
Republica
(®)
23. avgust 2010. u 11.24
Holdena ...vazhi se, važno je da si ti u pravu , da ja nisam u pravu...:0))

Da se nisam javila na tvoj post , to bi bila pasivna agresija.Npr neću da pripomognem jer osecam neprijateljstvo prema nekome.
Ja ću ti se i dalje javljati ako znam neshto o tvom problemu i u buduce.Ja sam napomenula da je velika verovatnoca da se to ispolji i kasnije.Morash samo da vidish sada da li je da agresija kod tvoje devojcice direktno upucena nekome iz vashe okoline ili indirektno je neshto drugo besni a to ispoljava na sve oko sebe.
Naravno kao shto sam i rekla ako agresiju kanalishesh sada mozhda se i neće javljati u kasnijem periodu.
Kad vidish da te je poslushala u tvojoj nameri da zaustavish agresiju ti je hvali, time podsticesh da nadje drugi način ispoljavanja.
I naravno kad sazrevanjem krene kod nje empatija, manje će biti agresivna.

;0))
taheebo
23. avgust 2010. u 11.30
Velika je insinuacija povezivati to da beba od 20 meseci ukoliko ispoljava agresiju kao sto je opisano gore znači da najverovatnije biće agresivan i pubertet. Možda je neka majka napravila obzeravciju sa svojim detetom, ili dva i tri međutim to su proizvoljna tumacenja neke osobe, to jednostavno nije ni tačno ni utvrđeno ni nekom strucnjaku bi palo napamet da povezuje ove dve stvari jer psiha nije konstantna forma već je uslovljena mnogim spoljasnim kao i unutrasnjim faktorima.
Ta agresivnost u ovom uzrastu a pogotovo oko 3god. je mnogi pedopsihijatri racunaju kao sasvim normalna jer nekad je ovo način na koji malo dete ipoljava svoju afektivnost( grize jer i mi odrasli kad nešto volimo grizemo, grickamo recimo bebine nogice )nekad je ta beba snimila u glavi da udaranjem dobija veću reakciju kod drugih i to iznova radi . Naravno najvaznije je da se pristupi metodima i pokaze da to nije u redu, da ne sme tako da radi, pa ukoliko imaš mogućnosti Holdena dobro bi bilo da vidis nekog psihologa koji bi ti pokazao neke taktike .
Sprema nekim merilima beba je od 6-36meseci a naravno ne možemo za svaku uzrast da kažemo beba pa kažemo dete. Sve dok je u pelenama i tetura se i ne ume da sastavi recenicu je na neki način beba.
A toddle znaci geganje,teturanje. Pa tako toddler je beba od urasta kad pocne da hoda do negde 3 godine.
PustaZeljaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

PustaZelja
(veciti student :))
23. avgust 2010. u 11.51
O svevisnja Holdena :)

Tvoje dijete je nevaspitano i pomiri se s tim. Niko ko je iskren neće reci ništa drugo do upravo to kad vidi kako se ponasa, na način na koji si ti to opisala. Istina boli, ja to razumijem. :)

Bilo bi zanimljivo pratiti dalji razvoj dogadjaja kad vam u porodicu dodje novi clan. Ne znam koliko ćeš tada razumijevanja imati za njene trenutne „faze”. U svakom slučaju, ja bih se ozbiljno pozabavila tim VELIKIM problemom koji ti imaš jer može svasta da se desi. Imaš djecu koja su otvoreno aktivna, a imaš i onu koja su priguseno agresivna. Niti jedno, niti drugo ne valja, ali je ono prvo u svakom slučaju bolje jer je daleko teze prepoznati simptome ove druge grupe, a samim tim ih i korigovati.

Lično znam djevojku koja je tako dok je bila mala, iz ljubomore jastukom ugusila novorođenog brata. Takvo ispoljavanje agresije se ne prepusta „fazama”, to se sijece u korijenu. U suprotnom, obice ti se o glavu kad-tad.

A ti sad opet tumaci kako ti volja.

U potpisu,

kojekakva PustaZelja
Republica
(®)
23. avgust 2010. u 11.55
Holdena, zaista se ne radi o mojoj sujeti već sam nekoliko puta rekla da mi nije bila namera da te „uplashim”.
Pa nisam ja sveznalica, shta ti je.Ostavljala sam ovde toliko postova i mogu samo da priznam da mi je drago kad taj moj savet uspe a ne da li će biti vrednovan ili ne.
Osetila sam da sam te uplashila i indirektno nastavnom mojih postova zhelim da vidim da li je strah u pitanju ili samo ti je zapao taj momenat iz mog posta koji mozhda dovodi i do nastavka problema.
Neću se pravdati i iznositi strucna mishljenja jer to nije moj posao niti okupacija , već znam iz primera dovoljno dece koje znam od manjeg perioda pa do sada 18 godina.
I dalje ih vidjam ,srećem,razgovaramo svi su tu uglavnom u susedstvu.Dosta njih prolazi i dalje kroz nashu kucu.
Kod mnogih se agresivnost ispoljila nakon jedne godine masovnog razvoda u klasi mog sina.Jedno leto,povratak u shkolu 6 razvoda.Mama-mia, koji su bili i kao manji oko 4 godine agresivniji tadu su bili prvo potishteni a onda...
Naravno da spoljni faktori uticu na pogorshvanje ili poboljshavanje agresivnosti kod dece.
Holdena ti si alarmantno sada na putu ka reshavanju vasheg problema.
Nemoj da gledash jednodimezionalno na situaciju.
Verujem ako budesh otvorena prema sugestijama da cesh uspeti.
Majke su osetljive na jedince i sam sam majka za sada jedinca.Ali kao samohrana majka da nisam prihvatala sugestije koje su me i bolele kao i sada kad moj dragi krene da mi daje savete za -sad momka.
Zaboli ali kad primenim vidim da prija u nashem kontaktu sina i mene.
Skupim se ko puzh,slusham srce mi lupa.Hoću da se suprostavim ali valjda vreme , moje godine su učinile da ipak saslusham savet nekog koji i ako nije meni po volji.
Sve je to ljudski.Jedina razlika je da su eto svuda oko nas neki uspeshniji,srećniji i uvek se pitamo shta su to oni učinili...gde sam ja propustila? A opet ti isti imaju isto mishljenje i o tebi.

:0))
Teogopa
(HECTBAPHA)
23. avgust 2010. u 12.19
sve dok ima ljudi sličnih ovima na netu (na zalost), ja nemoram da se plasim da ću izgubiti posao.
Holdena, preporucujem ti da se posavetujes sa strucnjacima, onda će ti biti lakse da prihvatis savete i ideje. Ovako na netu možeš da sumnjas ili ne sumnjas u nečije znanje. Kažem ti radim sa AGRESIVNOM decom svaki dan. Vidjam decu zaostalu u razvoju, decu sa poremecajem licnosti, agresivnu decu i nevaspitanu decu. Ni lekari ni savetnici neće da rade sa decom ispod 3 godine jer kao sto rekoh ranije još uvek nema osnova za utvrdjivanje dijagnoze. Sve dok ti uvidjas da problem postoji i pokusavas da ga resis ti si na dobrom putu. Srećno
holdena
(svastar)
23. avgust 2010. u 12.34
Hvala Teodora, hvala Republiko.
Republiko, eto, i ja sam mislila da ima razlike između agresivnosti ovako malog deteta, kao mog, i takvih koje navodis, a imaju od 4 godine navise.
A, ako razlike nema, spremna sam da to prihvatim, međutim, mislim da ima, i dalje.
Moje dete nije prezivelo nikakav veliki stres, kao ta deca razvod, npr, a eto , kao sto sam navela na početku, ona ispoljava takav vid ``komunikacije``( eufemizam), još od pre prvog rođendana.
Ja mislim da je to pokazatelj njene emotivnosti, koja je izrazena, i zelje da se priblizi drugoj deci, kojom je ocarana...
Ipak, kako je vreme prolazilo, suocila sam se s problemom jer to postaje socijalno ne bas prihvatljivo ponasanje.
A ono za jedinche ja sam se malo salila na svoj racun.
bubasandra
(student)
23. avgust 2010. u 15.07
Holdena,
tvoja malena je izuzetno inteligentno, zivahno dijete koje testira limite oko sebe. Provjerava dokle može da ide, a dokle ne.

Ti i muž morate biti dosljedni u odredivanju granica i održavanju istih, pogotovo sad kada će malena beba da stigne u vasu porodicu.
Samo hrabro naprijed. Svi smo se mi naucili kroz roditeljstvo i dalje se ucimo.
Samo budi dosljedna i sve će to biti kako treba.

JoannaL
23. avgust 2010. u 15.54
Meni se komentar od Repu dopao cisto zbog mnostva korisnih saveta, a nisam ni primetila da je ona toliko ozbiljno tvrdila da će dete biti agresivno u pubertetu, promaklo mi to.
Iskreno, nije loše da porazgovarate sa majkama koje su već odgledale decicu koja su bila agresivna ko malena , da podele svoje iskustvo o tome kakva su ta deca u pubertetu.
Na poslu imam nekoliko žena sa tim iskustvom i njihove izjave su porazavajuce, po njima je Republika u pravu,ali ne o agresiji konkretno, već o teskim karakterima.
Moj sin je bio dobar ko lebac i mirno dete i sa 2 i 3 i 5 i 20 i 18.
Cerka nije ni mirna , a ni popustljiva.NIje agresivna ali ima jaka pluca. Znam da se neće dramaticno promeniti u pubertetu.
Međutim, konkretno za agresivnost ne znam, ali tezak karakter, nepopustljivost, tvrdoglavost, upornost-ovo neće magicno nestati.Deca se radjaju sa relativno oformljenim karakterima, i malo toga možemo promeniti osim navika.

Holdena, ovo se ne odnosi konkretno na tvoje dete! Niko ne može da predvidi dali će ono biti tezak pubertetlija ili ne, međutim nije rano za korekciju odredjenog ponasanja.I nikad nije na odmet konsultacija sa strucnim licima, pa i kad jeste gubljenje vremena, bar znamo da smo sve uradile.
A ove sto mlate decu i odrasle-to je samo odlicje njihove sitne duse i dokazivanja na slabije od njih.To je sramota.
majkakg
(mama)
23. avgust 2010. u 16.31
Holdena, zapitana zbog tvoje ljutnje na neke dobronamerne komentare, vratih se da procitam uvodini post. „Neizdrzivo”, „nemoguća”, „agresija”... su tvoje reci?
Biće onda da prva ti imaš problem sa resavanjem koflikata. Pre svih, onih unutrasnjih.
Ako smo se zaboravile, da te podsetim: imam dve cerke, jedna je u pubertetu, druga ima 27 meseci. Prošla sam kroz sve faze sa njima, ali ne i kroz fazu agresije. moguće zato što ni sama ne primenjujem nikakvu agresiju, ni u govoru, ni u ponasanju.
Deca u tom uzrastu u kojem je tvoja cerka pocela da pokazuje znake agresije uce oponasanjem. Negde je pokupila matricu, i javlja joj se kada je nesigurna, uplasena, ljuta... dobro prouci situacije u kojima se takvo ponasanje javlja, naricito što se u obdanistu ne javlja. Dakle, nemoguće je da se folira u tom uzrastu. U okruzenju joj nešto podstice agresiju: odnos mame i tate, odnos njih prema njoj, odnos drugih iz okoline...
Vidim da si joj vracala istom merom. Oko za oko, zub za zub. Kao da si ti njoj drugarica, a ne majka? Ko će da je razume i da joj bude uzor, ako ti radis isto sto i ona? Od koga će da nauci?
Razmisli o sebi, porodici i njoj u porodici. I naći ćeš rešenje, ako ti je stalo. Ako nije... tvoj problem.
Inače, svi primeri iz moje okoline pokazuju da je Republica u pravu: agresivno dete, agresivan adolescent. I da se razumemo: nasilnici koji prebijaju ljude po autobusima, stadionima, ulicama Srbije nisu samonikli. I oni imaju mame. I njihove mame su, ne tako davno, cekale da prođe „faza”.
dariabe
(tragac)
23. avgust 2010. u 17.04
Holdena,
Ne verujem u univerzalne metode i u univerzalne odgovore. Ne verujem da postoje dva ista deteta na ovom svetu. Postoje tehnike, ali se svaka tehnika primenjuje u odredjenom obliku na određeno dete. Pa ako upali, upali, a ako ne, trazis drugu. Ukoliko mislis da nisi u stanju da provalis zbog čega je nešto tako, ili nisi sigurna da je to bas zbog toga tako, najbolje je potraziti savet strucnjaka. To nije odlika tvoje nemoci da se nosis sama sa vaspitavanjem i to, naravno, nije potvrda da si losa majka, to je jedna ogromna otvorenost i spremnost da se ide ka boljem.
Moj sin koji ima 17 meseci nije dobro i vaspitano dete, ako ga na primer uglavimo u neku definiciju koju bismo mogli izvuci iz svih gore recenih gluposti. Preaktivan, preuporan, radoznao do te mere da ga je nemoguće pustiti 10 sekundi bez nadzora, uzasno borben kada nije po njegovom. Beskrajno inteligentan (ljubi ga majka!)Raste u dete sa kojim neće biti lako izaci na kraj. Presmesno bi bilo reći da je nevaspitan. Šta bismo sa genetikom, sa okruzenjem, sklopom licnosti, temperamenta? Imao je faze (doduse kratke) agresivnosti prema nama i ispostavilo se da smo mogli da ih povezemo sa mnogo razlicitih situacija: kada nije po njegovom, kada ne dobije sto pozeli, ali i kada je umoran, kada mu se spava, kada je dugo u kuci. Onaj metod koji ti je |Republika predlozila da radi sa tobom je nama uzasno pomogao. U kuhinji on ima svoje sudove, svoje sundjere, krpe, i apsolutno radi sve sto i ja radim. Naravno, ni to ne pomaze uvek.
Ja apsolutno ne verujem u dranje, vikanje i batine. Kada me ugrize, a to je ranije radio mnogo cesce, probam da ga udaljim i kažem mu da me jako boli i da želim da me sada zagrli. Uvek to i uradi. Moj muž je umeo jako da mu vikne kada se to desi, i uglavnom bi ga još jače ugrizao.
Ovo za tebe: Hiljadu sam se puta probudila očajna i uverena da sam losa majka, da nisam sigurna šta treba da radim, uverena da ne mogu da se nosim sa svim, sa hiljadu kako?, često bez ijednog odgovora. I to je sve tako normalno. I onda shvatis da moras dalje. Posmatras, analiziras, probaš, savetujes se, trazis, onda i nalazis, pa sve to tako dva koraka napred, pa jedan nazad, kao i sve u zivotu. I ja zaista mislim da ti jesi napravila jedan dobar korak napred jer si imala hrabrosti da postavis ovu temu. Neke baljezgarije ovde, kako ih već neko nazva, ostavi neka žive u svojim svetovima pustih zelja i snova.
Pozdrav.
dariabe
(tragac)
23. avgust 2010. u 17.48
Htedoh ti još nešto napisati, pa zaboravih: možda najbitnija stvar u svemu sto ćeš pokusati da uradis treba da bude tvoja smirenost, odlucnost i doslednost.
svirena
(teaser)
24. avgust 2010. u 02.07
Definitivno budi dosljedna, smirena i strpljiva. Dijete ocigledno nije vaspitno zapusteno jer ima majku koja se interesuje za njegovo vaspitanje i želi da otkloni eventualne propuste i nedostatke. Dodala bih samo da ta dosljednost ne smije i ne može da potice samo od tebe, već je kljuc u cijeloj prici „timski rad” (ukoliko dijete ne odgajas sama već uz pomoć partnera/muza). Dogovorite se kako da nastupite prema djetetu i NIKADA ne kritikujte i ne pobijajte odluku onog drugog pred djetetom da ne bi dobilo pomijesanje signale koje bi ga dodatno zbunilo. Sretno!
holdena
(svastar)
24. avgust 2010. u 08.07
E, stvari stoje ovako- nakon komentara majkekg, ja kupim svoje prnjice i odlazim.
Moram da priznam da kada sam postavljala ovu temu, ocekivala sam nešto drugacije stvari-vise majki sa istim ili sličnim problemima, vecinsku ocenu da je to ``normalno`` za dati uzrast, vise iskustava i saveta kako se s tim izboriti, a nisam naisla na ocekivano. Vecinska ocena, naprotiv, je da sa mojim pristupom nešto nije u redu, najblaze receno.
I ja to postujem, sescu, razmislicu, a pomoć ću potraziti i negde drugde.
Ipak, pre nego sto odem, dodacu samo još par stvari.
Komentar majkekg je visoko ocenjen, dobio je veliki broj plusica,a pun je neistina.
Majkokg, najiskrenije ne sumnjam da si divna mama, koja je jednu devojcicu gotovo izvela na pravi put,i postujem to. Ja sam tek na početku, imam mnogo manje iskustva. Ipak, mislim da ti nije potrebno da velicas svoje majcinstvo ocrnjujuci druge majke.
Reci da ja postupam prema mom detetu po principu``oko za oko, zub za zub``ne mogu da prihvatim kao ``dobronameran pristup`` jer je potpuna neistina, i mora biti da je rezultat nepazljivog citanja.
Što se tiče konstatacije da je ``matrica`` agresivnog ponasanja negde pokupljena, razmislicu o tome, preispitati prigusene vidove agresije iz mog okruzenja...ali, zakljuciti da biva da sam ja agresivna, i svojim primerom podsticem njenu agresivnost, je najblaze receno , povrsno. U svom postu sam navela da nekad izgubim zivce, posebno u toj prosloj nedelji eskalacije problema, zbog čega se i javih ovde, pa sam posustala par puta i povisila ton, posle se kajuci, a jednom sam joj i cvrsto stisla ruke da ne može da me udari, takođe uverena da ni to nije način, a ogromnu većinu vremena uspevam da ostanem smirena i blagoglagoljiva.
Možda bi lakse bilo zakljuciti da je moja porodica disfunkcionalna, puna agresije, možda dodati da smo muž i ja alkoholicari, a da me on bije, i ko zna šta još, ali istina je da smo relativno razumni, obični, da nismo idealni, imamo momente kad se raspravljamo, ali to uglavnom radimo kad dete spava...A Ona, Ona je centar mog sveta, apsolutna zhizha mog interesovanja!!!
Ja vidim da je ovde opsti princip umanjiti vrednost drugih roditelja da bismo u sopstvenim ocima bili veci i bolji, ali to nije pravi put.
Puno je ovde transfera sopstvenih frustracija na tudje postove, ne citanja šta drugi stvarno piše. Ovo jeste virtuelni svet roditeljstva, ali ipak...
Zakljucak na kraju da huligani po utakmicama imaju majke slične meni je vrlo nadrealan za moje poimanje.
Za objektivne citaoce-moja cera i ja smo krenule sve ispočetka, sa novim kontingentima strpljenja,uz mnogo, mnogo price o tome šta je lepo ponasanje, a šta ne, uceci iznova pristup drugoj deci!
Ove nedelje stanje je mnogo bolje, ali, naravno, nije idealno.
Pozdrav svima!
Republica
(®)
24. avgust 2010. u 08.40
Holdena, mozhesh da se pokupish i da odesh ali nije reshenje.
Zashto? Prvo gledanje ocene posta nishta ne znaci.Ako se nekom svidja ili ne svidja komentar uputice preko posta kao ti meni ili Joanna meni.
MajkaKg, po meni daje uvek direktne odgovore i mnogima se ne svidja.Meni da, jer ja kritiku podnosim i verovala ili ne kroz zhivot sad kad pogledam vishe sam ucila od kritike nego hvale ili upakovanog odgovora.
MajkaKg pishe sa autoritetom i to je ono shto pokushava da i tebi naglasi da roditelj treba imati prvo obavezu kao roditelj a ne kao prijatelj detetu i to sa autoritetom.
Tvoje dete će imati prijatelje kroz zhivot ali njemu treba autoritet.
Niko tebe ne vredja ovde.Pokushala sam jer je to moj stil da ti „upakujem”odgovor ali to je tebe isto uvredilo.
A sada ću ti isto napisati shto i gore samo direktno.
Agresija ne pada s neba.Imash nestashnu,nemirnu,zhivahnu decu i to je faza.Agresija nije.Rekoh ti da je to emocija podstaknuta ili spoljnim uticajem ili nasedjem.Nemoj odmah da padash u bedak sada.Nije ovo nikakvo poredjenje sa ostalom decom ili boljim roditeljima.
Kao shto sam i rekla pre a i Teogopa, pre shkolskog uzrasta kod nas u NL je to od 4 godine neće ti ni dijagnosticirati Agresiju.
Dala sam ti vishe primera a i druge cure kako mozhesh da neutralishesh to stanje.
Bilo da joj neshto smeta ili je boli ili neki uzrok izaziva telesno nanoshenje povreda drugima ili sebi jer u njoj se ukljuci lampica da tako reaguje.Neka deca se povuku,neka placu,neka vrishte a neka telesnim kontaktom to reshavaju.
Kad sam ti rekla da kanalishesh agresiju od malena mislila sam na to da koliko sam primetila kod dece a sad momaka i devojaka koji su bili agresivniji oni su kasnije i bili vishe ambiciozni i agresivni po pitanju napredovanja u shkoli i na fax-u i kasnije na poslu.
Ima toliko primera i Teogopa ako se bavi agresivnom decom pre nego shto se nadjesh sa nekim strucnim ti mozhe dati malo tipova shta da primenish sada.Nije kraj sveta,pobogu.Izvuci iz kritike najbolje,ojacaj jer zhivot ne mazi.
Tebi je tvoja curica centar sveta sada i obgrli to.U svemu ovome kroz shat prolazite ona je i mila i draga devojcica i verujem pravi slatkish.A takticki i vremenom cesh reshiti i ovo samo nemoj da se zatvarash za sugestije.
Pozdrav.

holdena
(svastar)
24. avgust 2010. u 08.55
ok,ali boli.
Republica
(®)
24. avgust 2010. u 09.05
Znam...Holdena to samo govori da si ti dobar roditelj,jer primecujesh ,osecash i trazhish pomoć.
Prevazicicete i ovo doći će neshto novo kao i lepo tako i bolno.
Doci će josh saveta, pa lepo konstruktivno sagledati kako i kad i tvoje curica će umesto ugriza deliti poljubce.
P.s. malo da te oraspolozhim...ne mozhesh sad tako kad si „skljokana” emotivno da se usresredish na reshavanje situacije...;0)))
Barilli
(jane_of_all_trades)
24. avgust 2010. u 09.39
holdena i ja sam zapanjena kolicinom kritike i osude koju si dobila, zaboga pa to je samo dete od 20 meseci, gotovo beba, koja samo trazi način da se izrazi. Verovatno se govor tek razvija, a ona ima impulse koje ne može da obuzda.

Opusti se, ukloni je iz situacije, ili je ne dovodi u situaciju gde može nekog da ujede, sacekaj, faza je i proćiće, kad to uradi samo je uhvati za ruku i odlucno kaži NE.

Imala sam ja neke drugarice sto su imale mirnu prvu decu i jako su volele da popuju drugima kako su one „stroge” i kako ne dozvoljavaju ovo li ono, pa su sad kao drugo dete dobile „tasmanijske djavolcice” i vide da uobicajene metode ne pale

Slusaj svoje instinkte, to ti je najbolji put
majkakg
(mama)
24. avgust 2010. u 09.54
Davanje i primanje kritike se uci. Pocni, sto pre.
Niko ti nije rekao da si losa majka. Tvoj i samo tvoj problem je sto ti je sve kategorisano i upakovano u odgovarajuce prideve: dobro/loše, crno/belo, losa majka/dobra majka.
Moras da se otpakujes, da izadjes na brisan prostor za samu sebe, i da sebi otvoris opcije da je i greška deo majcinstva i deo odrastanja. Da ucis od svog deteta, a da usmerevas i sebe i nju.
Nemam pojma kakva si majka. Kao osoba, za mene, si prihvatljivija od ovih sto biju tudju decu.
Odakle ti da sam ja za sebe rekla da sam dobra majka? Otkud to znam? Koji su parametri? Ko meri? Šta za mene, a šta za tebe znaci „dobra majka”? Možda si ti kreativnija, možda zdravije hranis dete, možda umesnije podstices fizicki rayvoj... Ko to može da zna i da oceni? I cemu takmicenje?
Sigurno je da nam je zajednicko da se trudimo. I ti i ja. I možda bi trebalo da krenemo od toga, a ne od: „Ja ću sad da uzmem svoje krpice i svoje lutkice i da odem sa igralista, jer ste komentar mame te-i-te ocenili pozitivno, a meni ste rekli da sam losa.”
Ajde, odrasti, za početak.

PS. No, međutim, ta „rasprava kad dete spava” u meni automatski budi asocijaciju na potisnutu agresiju... bar bi kod mene lonac eksplodirao. Zato svaki konflikt resavam odmah. Nemam u sebi mesta da skupljam bes i ljutnju.
holdena
(svastar)
24. avgust 2010. u 10.30
Izvini, majkokg, ali ti uopste, od početka, ne razgovaras sa mnom, već sa nekom zamišljenom osobom, tacnije ne CITAS pazljivo šta sam pisala ni ja ni drugi. Pricas naucene price , frazeoloski.
A sa takvog ``igralista`` gde se veliki broj mama tako igra, najpametnije je otici, jer se GUBI VREME!
holdena
(svastar)
24. avgust 2010. u 10.34
Hitting and biting is very common toddler behavior, especially between the ages of one and two. Because one-year-olds lack the communication skills necessary to express themselves and still operate on impulse reflexes, physical aggression is a normal way for children to express themselves. But it does get better! As your child's vocabulary expands and they begin to understand empathy as well as the consequences of their actions, their tendency to hit and bite others will fade away.
holdena
(svastar)
24. avgust 2010. u 10.40
``Shocking as it may be to you (and onlookers), aggressive behavior is a normal part of your toddler's development...``
piše i na
http://www.babycenter.com/0_aggression-how-to-deal-with-hitting-biting-and-more_11550.bc
babyshamble
(sandinista)
24. avgust 2010. u 10.47

draga holdena,

nemoj se nervirati, mame nekada pišu ostro (ne iz loših namera), a ti si trudna pa sve to pomnozis sa 10. u sličnoj sam situaciji bila donedavno, pa te potpuno razumem.
isto mi je sin imao 20-ak meseci kad sam zatrudnela, i totalno se promenio, nije napadao drugu decu, ali je postao posesivan, vristanje da ne spominjem, kao i (ne)slusanje, bacanje na pod- on sve brzi, ja sve sporija.
mesec dana po rođenju seke, opet je onaj 'stari', dobri i veseli decko.

citala sam onda jednu ekstra knjigu 'the selfish gene', kako je to česta pojava, da toddler oseca da se nešto desava, i da već tada pocinje borba za majku i iznutra (u stomaku) i spolja (toddler), jasno je na kome se sve polomi.

agresivnost je preteska reč za dete od 20 meseci i ne verujem da postoji u pravom smislu. naravno da je faza, kao sto je ono pre faze 'agresivnosti' bila mirna faza i zavrsila se.
ne postoji nevaspitano dete od 20 meseci, kao što ne postoji ni vaspitano.

ako hoćeš da te malo 'posavetujem', javi mi se na:
[email protected]

sve će to proći

holdena
(svastar)
24. avgust 2010. u 10.55
Puno hvala, draga moja!
Konacno da neko misli slično!
I ja mislim da ni ovako malo dete ne treba potcenjivati, sve mi se čini da je ona svesna šta je ceka, tacnije da sluti, svesna ne može biti.
Sluti da joj je moj stomak pretnja.
Prošle nedelje, kad se eskalacija desila, bas sam isla na kontrolu, i onaj veliki, ekspertski UZ. verovali ili ne, dva dana posle sam je pitala ko je na onoj crnorupnoj slicici od uz, i ona je rekla ``bata``.
Fascinantno ( jeste da sam ja to pomenula onako usput, ali...)
Ipak, i dalje apelujem na nekoga strucnog, dakle sa obrazovanjem u tom pravcu da me uputi na pravu literaturu, jer nalazim dosta oprecne informacije.
S0NJA
24. avgust 2010. u 10.58
holdena,

Tvoja djevojcica je savrseno normalan toddler. Procitaj knjigu „The happiest toddler on the block” i biće ti puno jasnije zašto se djeca tog uzrasta ponasaju nerazumno i ponekad agresivno. Takođe dobices puno savjeta kako da se postavis prema takvom ponasanju i da ga ispravis na način da tvoje dijete razumije šta se trazi od nje. Toddlers nemaju kapacitet da logicno i razumno rasudjuju tako da moras da prilagodis svoju komunikaciju sa njom na prilično bazan nivo. Kada razumijes zašto se tako ponasa, i tvoja frustracija će da splasne.
Ja mislim da si ti divna mama koja pridaje puno paznje svojoj kcerki i ima dovoljno hrabrosti da potrazi savjet tamo gdje misli da treba.

Sve najbolje
Vodo_lija
(nasmijana)
24. avgust 2010. u 11.49
Evo ga, 101 dalmatinac :))))
holdena
(svastar)
24. avgust 2010. u 11.54
Jako sam umorna od svega, idem na par dana da odmorim glavu,a onda ću se zabiti u neku veliku knjizaru i tragati za odgovorom na pitanje: da li je agresivnost kod deteta uzrasta godinu do dve ``normalna`` pojava (faza) ili je znak na koji treba obratiti malo veću paznju.
Naime,Republika je, svesno ili nesvesno, pogodila - malopre sam nasla neki naucni rad u kome se navodi da postoji značajna povezanost između agresivnosti u ranom dobu i kasnije.
Iako ovi komercijalni sajtovi teshe...
Ma, nemam vise pojma, treba imati konjske zivce.
holdena
(svastar)
24. avgust 2010. u 11.56
De si, Vodolijo, šta ti mislis o svemu?
Emilia2007
24. avgust 2010. u 11.57

Trebao bi mi strucan savet, savet psihologa, ako ima takvih.
Hvala!!!!

Rece postavljacica teme i evo, sve sam strucnjak do strucnjaka se javio da je posavetuje a i napljuje (kako to već strucnjaci rade). Meni se čini da si ti jedna lepo vaspitana žena i dobra majka i da ne treba vise da gubis vreme ovde. Pozdrav i ljubi svoju devojcicu.
sharlota
(bez zanimanja)
24. avgust 2010. u 12.21
holdena, opusti se ti si samo majka a tvoja cera je samo beba,starija beba doduse:)), zaebi ove staljinovske metode, usmjeravaj svoje dijete pokazi joj, nauci je... ali istovremeno uzivaj u njemu jer vrijeme brzo prlazi

pozz

SarenaLazaOriginal
24. avgust 2010. u 12.26
Po mom mišljenju, tvoj fokus draga holdena ide na pogresnu stranu. Umjesto da se zamaras studijima da li ovo tvoje trenutno stanje znaci ovo ili ono za 10tak godina, ti bi trebala da se skoncentrises na mijenjanje ponasanja svoje kcerke danas. Pošto ocekujes još jedno dijete uskoro, ovakvo ponasanje tvoje kcerke ako se ne promijeni do rođenja, najveca vjerovatnoca je da neće isceznuti sa 'fazom' već će se pojacati sa novo nastalom konkurencijom sa rođenjem bebe.

Njeno trenutno ponasanje jeste normalno, desava se često, ali se pojacava sa 'cekanjem da faza prođe'. Ja sam veliki vjernik u timeout metodu, moja kcerka je tvrdoglava do zla Boga i mi smo time out poceli upraznjavati sa 13 mjeseci. Zvuci strasno rano ali ona je bila tako 'svjesna' svijeta oko sebe veoma rano i već sa 13 mjeseci je imala dosta osjecaj za 'ja uradim ovo, ti uradis to' i sve ukupno početnu koncepciju 'akcije/reakcije'.

Trenutno ponasanje tvoje kcerke se može promijeniti i te kako efikasno a i relativno brzo (moje mišljenje je da ne uzme vise od mjesec dana) ali pod uslovom da nisi tako fokusirana na sebe (i ocjenu tvojih roditeljskih sposobnosti od drugih) već na kcerku i šta treba da učinis da ona brzo prođe kroz ovu fazu i iz nje izvuce nešto sto će ti biti (a i njoj) i te kako korisno kad stigne nova beba.

Šta trenutno koristis kao način discipline svog djeteta?

Prica nije dovoljna, vidjet ćeš s vremenom. Prica je uvijek popratna, ne može se bez price ali djeca uce kao i mi odrasli, trebat će ti druge metode uz pricu. Ja ne podržavam bas nikakvu agresiju, nikad nisam digla ruke na djecu, niti mislim da je to efikasno rjesavanje konflikta. Jedno moje dijete razumije mnogo manje od drugoga ali i sa njim je time out metoda funkcionisala bezprekorno - sve je do dosljednosti i cvrstog glasa.

Probaj, to be bar ništa ne kosta, nije napad na tvoju licnost ni roditeljske sposobnosti.

U isti mah da kažem da ti si se ipak ovde napisala dosta (između komentara ostalih) i zeljela ti to ili ne, ostavila si utisak da ti ne cujes tudje mišljenje, ne želiš da cujes ono što se razlikuje od tvog mišljenja i fokusiras se na 'dokazivanje' da su ostali diskutantni promasili tvoju pricu a ti kroz sve to trosis energiju na pogresan fokus.

Nisi ti problem, niti je tvoje dijete problem al' da imate problem, to imate sigurno i imaš priliku da to korigujes konstruktivno a ne da cekas da zabiberis situaciju još sa dolaskom konkurencije (nove bebe).
Diana_25
24. avgust 2010. u 12.29
Ja samo želim da kažem da nije ni cudo sto decu do 4te godine ne mogu da okarakterisu kao agresivnu, jer jednostavno ta deca prolaze (ili ne) kroz FAZE. Ako i u 4toj i daljnim godinama kada im se može objasniti, i dalje pokazuju agresiju.. e tu nešto ne stima, ili kod deteta ili kod roditelja. Definitivno postoji nešto sto je aktiviralo tu fazu agresije kod 2godisneg deteta. Nekad je samo obična sitnica. Svi se mi upoznamo sa agresijom u nekom dobu naših zivota ali i naucimo posle i kako to izbeci, tj. kako prekinuti lanac koji vodi do agresije.
Imala sam tu cast da pre nekih 23 godine budem žrtva veoma agresivnog dvogodisnjaka. Moj brat je u pitanju. Naravno, tada to niko nije video kao problem već je svima bilo veoma smesno.. sem meni naravno. On je svoju agresivnost najviše ispoljavao na meni. Nisam smela da mu pridjem a da mi pola kose ne pocupa, da me pri svakom zagrljaju ne ugrize ludacki i svako jutro me je budio stipajuci me iz sve snage svojim macuknim prsticima. Iz ove perspektive, koliko god to smesno zvucalo, imam osecaj da me je obozavao a nije znao način da to ispolji. Ne mogu tačno da se setim koliko dugo je trajalo al misim da je vise od 6 meseci. Do neke svoje 5te godine bio je nestasan. Imao je mnogo vise ispada nego njegovi vrsnjaci. Neću puno da dužim. U skoli je uvek bio dobar a dan danas je primer momka. U pubertetu ga niko nije ni osetio osim sto je pod tusem bio pavaroti i to nas je izluđivalo. Ovo jeste forum gde se ljudi ne znaju i svasta može da se preuvelica ali on danas zaista jeste primer 22godisnjeg momka a kao 2godisnjak je bio asocijacija za agresiju.
basso
24. avgust 2010. u 12.30
Pratila sam temu,nisam se javljala ali sam se ipak odlucila jer sam i ja zapanjena kolicinom kritika.Dok dete ne progovori tecno i razvije se komunikacija sa detetom ,bar tako sam ja procitala,treba da prodju 3 godine,zato su uglavnom i jaslice do 3 godine,vecina igracaka za decu od 3+,ako dete ima neke smetnje u govoru pocinje sa njim da se radi od treće godine itd.Naravno da je dete od 20 meseci beba,i naravno da dete treba vaspitavati od kažu rođenja,ali stavljati takvom detetu etiketu nasilnika,agresivca,tuci drugu decu,svasta.Moj stariji sin ima 2.5 god i u vrticu vaspitacice kažu da je divno dete,da je omiljen u grupi,pa opet od kada mu je brat propuzao poceo je da ga gura,udara.Pa,da li se to divno dete promenilo,naravno da ne,ali to jeste nešto kroz šta prolazi,čak šta vise smatrala bih „nenormalnim” da je drugacije.Citajuci holdenin post nisam uocila nešto „strasno” kod nenog detea.Pa moje dete je vrlo često dolazilo izujedano iz vrtica,verovatno je i samo to radilo,pa zar da smatram da su sva deca agresivna i nasilna,to jeste faza i to trba naravno sakcionisati ali čak ni 2 vaspitacice nisu svemocne da 18 detea jaslicke dobi drže stalno pod kontrolom.Moje mišljenje je da ste sve prenaduvali,i opet ponavljam da treba stalno vaspitavati,uciti svoju decu svemu onom sto je dobro.Pozdrav
SarenaLazaOriginal
24. avgust 2010. u 12.55
„...vecina igracaka za decu od 3+,ako dete ima neke smetnje u govoru pocinje sa njim da se radi od treće godine itd.Naravno da je dete od 20 meseci beba,i...”

Samo da se osvrnem na dio prepiske iznad.

Nije istina da su igracke za djecu stariju od 3 godine, ima ih tona za manju djecu.

DEFINITIVNO nije istina da se u slicajevima smetnje u govoru pocinje raditi sa djetetom tek od treće godine - 100% nije tačno, pocinje se raditi i sa godinu i po dana kad se uoce smetnje u konceptu komunikacije.

I dijete od 20 mjeseci nije beba, već malo dijete. Beba je do godinu dana.

Nema razloga za cekanje odredjene dobi da bi se dijete usmjeravalo šta je prihvatljivo a šta ne prihvatljivo ponasanje. Do 3 godine mnogo toga propustite (što se naravno može nadoknaditi ali pravite i sebi i djetetu medvedju uslugu 'cekajuci' neki magicni uzrast).

Vodo_lija
(nasmijana)
24. avgust 2010. u 13.11
Ma Holdena, nisam sve uspjela ni da procitam a shokirala sam se kada sam vidjela 100 postova već, zato sam i napisala 101 dalmatinac :)))) Ima svega, treba mi vremena da sve procitam.

Nego, ja sam malo procitala one clanke sto sam ti gore postavila i posla sam da upotrijbljavam taktiku da je odmah uzmem za ruku kada krene da me udari, pogledam je u oci i ostro kažem NE...i da vidis kako pali...probaj pa vidi kako fercera...
holdena
(svastar)
24. avgust 2010. u 13.18
Ne mogu da postignem svima da odgovorim, ali Sarenojlazi hoću: tvoj savet prihvatam, tj.kritiku da sam malo promasila fokus, vrlo moguće.
Postaje besmisleno mozgati šta je normalno, a šta ne.
Sto rece moj muž``nasa je, pa kakva je takva je``. A ja kao roditelj nisam važna, međutim važno je kako to utice na nju, jer mi je njena sreća najvaznija, ali i to se valjda podrazumeva...
Što se disciplinovanja tiče- ne koristimo nijedan metod, samo pricamo.
moguće da gresimo, ali meni još nije legao ni jedan model.
holdena
(svastar)
24. avgust 2010. u 13.22
Ma, idi, Vodolijo, izigravam pit bula, cuvam decu od nje, i treniram reflekse da joj uhvatim ruke pre nego sto zakaci nekoga, a sve vreme pricam , grlo mi se osusi, pricam šta nije dobro, a hvalim je kad je nezna...
Vodo_lija
(nasmijana)
24. avgust 2010. u 13.48
Nemoj da pricas u fazonu „Srce, duso, srećice moja, neeeeemoj da udaras drugu djecicu.” ves ostro sa pogledom u oci i hladno glasno i jasno NE! Pa vidi...ako ni to ne pali, u cosak ili odma' kuci iz parka i sigurno će da nauci. Nemoj da mislis da si baba roga sto to radis svom djetetu ali je to za njeno dobro...mora da se zna disciplina...

holdena
(svastar)
24. avgust 2010. u 13.58
Ej, da, htedoh to da napisem, ali mi se laptop nešto gasi: poslednjih dana odvedem je iz parkica nakon što udari/ogrebe neko dete, posle opomene, samo je stavim ostro u kolica i kažem zašto je top tako i udaljimo se na neko manje zanimljivo mesto.
To je nešto kao time out, ali nije pravi.
je li to po vama ok?
holdena
(svastar)
24. avgust 2010. u 15.04
Hahaha, ala mi neko sistematski lupa minuse.
Ej, ajd laku noć!
mksk
(fin. adv.)
24. avgust 2010. u 15.23
holdena, mislimd da to sa parkom upalice..bar kod nas je upalilo..ali ne samo dalje na neko drugo mesto, nego pravac kuci u njegovoj sobi. uzmem igracke, kažem strogo zašto i kako samo 1 put i neka razmišlja i on zašto i kako..i promenio se zaista..i moj je bio jedan „divlji momak” a i jedinac:)) procitaj moj prvi post :) i zasita verujem da ti nije lako i kad cujes kako ti neko kritikuje dete ...i mene je bolelo i te kako, ali sam najzad shvatila da ne moze vise tako i tacka. mora da ima neki limit šta može a šta ne! oni sve to koriste, pogotovo kad vide da mogu.promenice se i tvoja curica, i iz iskustav ti kažem da moras malo strogo..fine price i kod nas nisu upalile..
sve najlbolje i sve će biti u redu..
a ono za +/-..ma decja posla, ne znam šta drugo reci;))
marina2005
24. avgust 2010. u 17.45
Holdena, možda ti pomogne iskustvo jedne majke (nadam se da znaš engleski). Ne kažem da je to slučaj sa tvojom devojcicom ali možda probaš da joj izbacis aditive i secer iz ishrane i vidis šta se desava.

„Our 2 1/2-year-old son, Michael, would undoubtedly be diagnosed with ADHD when he hit school age. He could not sit down for longer than 2-10 seconds. He was constantly hitting his older sister and me, kicking, yelling, crying, taking toys from his sister, hitting the dog, climbing up the entertainment center or fish tank, throwing toys, jumping off the couch, throwing 45+ minute tantrums where he was inconsolable and uncontrollable, having night terrors 3-4 times per week, a constant runny nose, and rarely saying he loved anyone.

When I would try to put him in his car seat, he would pitch such a tantrum that, at almost 30 years of age, I could barely hold him in his seat to buckle him in. I would pick him up numerous times and hug him and tell him it’s OK before finally getting him buckled into his seat.

He could not sit down long enough to listen to a bedtime story.

I did not have any of his ”artwork„ on my refrigerator because to him, ”coloring„ consisted of scribbling for 1 second, hitting the dog, taking Katie’s crayons and dumping them on the ground, scribbling for 2 seconds, telling me that he hated me, climbing the entertainment center, scribbling for 1 second, hitting his sister and pulling her hair, scribbling…etc.

We had his speech tested last November because we felt he was developmentally behind where he should be. His speech was often slurred, and members outside of our family could rarely decipher what he was saying.

Our daughter, Kaitlyn, acted like a 15-year-old in a 5 1/2-year-old body. She was very ”mouthy,„ disrespectful, and would have 30-plus minute melt-downs complete with screaming, crying, and kicking over things that didn’t warrant that kind of reaction.

Unfortunately, many people thought this was just ”normal kid behavior,„ or for Michael, the ”terrible twos.„

When my friend told me about how the Feingold Diet helped her family, especially her son, I began to think that this would be something Michael could benefit from. After our first 48 hours without the artificial dyes, flavors and preservatives, I noticed significant changes in not only our children, but myself as well.

My daughter was transformed into a polite, thankful, happy little girl.

I was becoming more patient with the children; my temper wasn’t so quick. My feelings of depression and anxiety slowly started to dissipate.

After the first two weeks, I was overjoyed. Michael’s speech and vocabulary were improving at a rapid rate.

He was now able to sit still and cuddle with me for a 30-minute period. He actually sat down and colored his first picture. At the end of the first two weeks, Michael ran up to me, full force, and threw his arms and legs around me. He hugged me so tightly that it hurt, looked up at me with the biggest smile I’ve ever seen, and said, ”Mommy, I’m so happy!„ I couldn’t believe what he was saying. I had never heard this from him before.

As time goes on, I frequently hear, ”I love you SOOOO much.„

Our children’s behavior continued to improve over the next 8 weeks. My kids were indulging in pretend play, sharing with each other, helping out around the house, being polite to each other and us, and now making an average of only 2 trips per day to the ”naughty corner.„ I received many compliments on how my children’s behavior had improved. I noticed changes in myself. I was remembering things without a list and was more productive at work and with my schoolwork, and my kids said I was the ”best mommy ever!„

We took a trip to Disney World in March. Despite riding in the truck for two days, our children were so content and quiet — much different from our trip to North Dakota last year. I had a huge bag full of Feingold-approved snacks that the kids just loved!

At Disney World, I made a special diet request, so the chef took me around the entire buffet, and we discussed what foods were suitable for our family. The chef said not to get a cupcake, but the ice cream was OK. Right after the children ate their dinner of chicken, baked potato and vegetables, I gave them a big bowl of ice cream! Not 30 minutes later, they transformed into whiny, aggressive children who turned a deaf ear to any instruction from my husband or me.

The next day at Disney was horrible — they were pulling, kicking, crying, and fighting — completely uncharacteristic of my quieter, gentler, petroleum-free children! That night we were at a different restaurant with a different chef. He said that all Disney restaurants use the same brand of soft-serve ice cream. He checked the label and told me it has yellow dye and artificial flavor!

This confirmed for me that the Feingold Diet is the right thing for our family. In the four months since then, we have had only 3 other ”mistakes„ as we call them. One of the most severe reactions came when we failed to read the label and bought a jelly that contained Red 40. Our children were inconsolable when upset, were very aggressive towards each other as well as my husband and me, and had night terrors frequently for a week and a half until the chemicals started to exit their systems.

I have no doubt that the artificial ingredients have harmful effects on our behavior and thought processes. It is such a blessing to see my REAL children, who they are without all of the chemicals in the way.

By Jennifer Spacht”

http://kellythekitchenkop.com/2010/08/the-ugly-side-of-food-dyes.html
Vagabundo_
((bas_tako))
24. avgust 2010. u 22.01
Nije to ni agresija,hiperaktivnost...nago čisti pasjaluk,što bi moja baba rekla:)

Takve probleme ona bi brzo rešavala bez puno filozofiranja,pedagogije,demagogije...držala bi prutić na ormaru i bez obzira što ga je slabo koristila samo jedan pogled na njega bio je efektniji od bilo kakvog time outa,pričanja,ubedjivanja,natezanja...
I ako je bila polupismena žena bez googla,interneta i kojekakvih stručnih saveta i literature uz njega podiže četvero divne dece prave i mentalno zdrave;))
skoljka
(student)
25. avgust 2010. u 01.41
Gdje ode ova tema...holdena drzi se:)
Iskuliraj, tvoja situacija nije mnogo drugacija od mnogih od nas...bebi ti nije agresivna nego je samo beba u svojim terrible twos (mi samo sto nismo tamo, imamo solidan broj ispada i tantruma sa godinu i po). Svidja mi se Vodolijin komentar i još par, znaci treba prica, al i djelo i ostro, bez popustanja, znaci nema cile-mile. I ti i muž...kod nas muž malo koci, previse popusta, meni se to ne svidja, mi zaratimo i ispred nje nekad (big no no, znam ,al imamo zeznut temperament:)
Tvoj muž znaci ima pristup kao i ti, vrlo je bitno da budete uskladjeni ispred djeteta, znači da nema 'mixed signals'...
PustaZelja
(veciti student :))
25. avgust 2010. u 12.13
Nije to ni agresija,hiperaktivnost...nago čisti pasjaluk,što bi moja baba rekla:)
_____________________

Jasta, pasjaluk i to ti je - kratko i jasno.
sharlota
(bez zanimanja)
25. avgust 2010. u 12.46
pasjaluk jedan divan izraz, nema sta
Republica
(®)
25. avgust 2010. u 12.50
Hahahah, morala sam da otvorim Posavski recnik da bih videla znacenje reci jer sam pomeshala sa pasHalukom...;0)))
Mozhe da prođe, samo da ne grize...;0)) :P

E da pade mi na pamet crtac Holdena koji obozhavam ...dobro je za tebe malena je josh mala za njega ... Lilo & stitch :

http://www.youtube.com/watch?v=n7-H5boMB0o&feature=related

mia55
25. avgust 2010. u 13.29
Draga Holdena,

I ja radim sa malom djecom i samo da se složim da je ponasanje tvoje cerkice normalno za njen uzrast. Vecina djece uzrasta od 18 mjeseci do 2 ipo godine prolaze kroz te teske faze kao sto su ujedanje, vristanje, bacanje po podu, udaranje...Ne kaže se dzaba terrible twos! Mogu ti reći da vecina mojih koleginica ne voli da radi sa tim uzrastom djece jer je sa njima jako teško izaci na kraj i zahtjevaju puuno strpljenja, paznje i razumjevanja. Dariabe je u potpunosti upravu kad kaže da ne postoje univerzalne metode, jer svako dijete je individua za sebe. Ono sto zvuci dobro na papiru i što se pokazalo kao dobra metoda za dijete tvog prijatelja, možda ni malo neće raditi za tvoje dijete. Nemoj da se obazires na komentare da je tvoje dijete agresivno( uopste se ne može uporedjivati agresivnost djeteta od dvije sa onim od 4 godine! )i raspusteno, da nisi dobar roditej i sl. Takvi zlobni komentari ti ne trebaju, posebno sada kad si trudna i kad ocekujes još jedno dijete. Tebi je sad bitno da pronadjes uzrok problemu, zašto se tvoja cerkica tako ponasa; da li je možda gladna, umorna, da li je jela slatkise, da li gleda crtace gdje ima agresivnosti i sl...Ako primjetis duzi period lošeg ponasanja, da li za to postoji neki veci i dublji problem... Ali ove stvari ti niko od nas ne može reci, jer ti najbolje poznajes svoje dijete, moras pazljivo da je promatras i da pronadjes razloge njenog ne prihvatljivog ponasanja. Ali ona od tebe mora da dobije jasnu poruku da udaranje ljudi nije uredu! Može da udara jastuk, pod, krevet, ali ne i ljude!
Ovde si dobila i puno dobrih ideja i savjeta, ali ja ti ipak savjetujem da procitas par knjiga o razvoju djece i disciplini i da pronadjes ideje i metode koje će tebi odgovarati.
Moja omiljena knjiga na tu temu je:
'Adventures in gentle discipline' od Hilary Flower
Odlične knjige su i :
„ Raising your spirited child od Mary Sheedy Kurcinka
”Easy to love difficult to discipline„ od Becky Baley

Ja sam trenutno u guzvi sa tek rođenom bebom i dvogodisnjom cerkicom ; oboje zahtjevaju puno paznje pa nemam vremena za caskanje ovde, ali sam sigurna da ćeš naći puno ideja u ovim knjigama. Sve najbolje!”
Komunikativna
(posmatrac)
25. avgust 2010. u 17.23
Moja nije ujedala, cupala i tukla, ali je bila uzasno bezobrazna i raspustena. Stalno sam joj pricala i pricala dok je jednom nisam oterala u cosak. Onda sam okrenula drugi list i postala stroga mama koja se cvrsto drzi onog čega kaže i kojoj nije blam da je otera bilo gde na tajm out. Dete se neverovatno brzo promeni ali uvek izprobava granice do kojih može ići. Na to budi spremna. Samo joj malo poostri i videces kako ćeš kroz par meseci imati mirnu princezu. Sada mi se smeje i kaže „ovde nema cosak”, ali zacas se izkombinuje jedan ;)))

Pozz i puno sreće
Sneksi
(spanac)
26. avgust 2010. u 03.42
Diana25, kad pomenu svog brata, koji je kao dvogodisnjak bio nestasko, a kao odrastao za primer, ja sam čula bas to ,da su deca koja su nemirna kao mala , posle super, a deca koja su super kao mala problem su kao tinejdzeri i kasnije.

Upoznala sam coveka koji ima 5-oro dece i rekao mi je da mu je najgora faza bila kad je imao 2 tinejdzera u kuci. Kaže uzas živi.

Diana_25
26. avgust 2010. u 11.05
Prvo da se ispravim, posto brat sad ima 25 a ne 22 kao sto sam napisala. Valjda mi omaklo kako sam pisala 2god pa 'odvalila' i 22 :)

Sneksi.. ne znam, mislim da su to vise price nego istina. U slučaju mog brata se pokazalo tačno, mada moja drugarica, po prici moje majke je bila primer od bebe/deteta.. mala, dobra pametnica. Ja sam opet bila sa njom u vreme puberteta i slobodno mogu reći da je bila velika, dobra pametnica.
To je ono, moz' da bidne a ne mora da znaci. :)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.