Diskusije : Emigracija

 Komentar
Ova tema od pre 15 g. još uvek na snazi
zlatiborac
16. april 2020. u 09.55
KAKVI SU FINANSIJSKI EFEKTI EMIGRACIJE

Živimo od izvoza dece

Novac koji emigracija šalje u Srbiju, paradoksalno, „pomaže” da se nacija ponaša neodgovorno prema sebi, svojoj deci i svojoj budućnosti

U Srbiji se često izražava nezadovoljstvo slabim učešćem emigracije u domaćim privatizacionim procesima. S druge strane, ni emigracija nije zadovoljna tretmanom koji u Srbiji ima. Nesporazum je logičan i nastaje uvek kada se u jedan surovo racionalan proces unose emocije i sentiment. Na finansijskom tržištu se promeće novac, a ne patriotizam i nostalgija.

Ako se privatizacija ostavi po strani i tajkunima, emigracija snažno učestvuje u ekonomskom životu Srbije. Kroz doznake ili u džepu, ovako ili onako, u Srbiju stiže izmeću 2 i 3 milijarde evra godišnje. Precizne statistike nema, postoje samo procene. Ovo je svakako više od onoga što Srbija dobija od investitora i donatora zajedno.

U ovom trenutku Srbija ima samo jedan „svetski” proizvod, a to su ljudi. Oni ulaze svuda i mnogo lakše od domaće robe. Kada pređu granicu, Srbi se „unormaljuju”, zaboravljaju pogubne fraze tipa „nisam ja učio školu da vama ovde…” ili još čuveniju „niko ne može da me tako malo plati koliko ja …..”. U emigraciji, Srbi se uglavnom ne žale – rade i štede.

Fenomen velike emigracije je u Srbiji odavno prisutan. U platnom bilansu „stare” Jugoslavije, doznake iz inostranstva bile su jedna od najvažnijih stavki i potpora. Kako je država bila ozbiljnija i dobro razumevala suštinu i sociologiju problema, za emigraciju se koristila kovanica „radnici na privremenom radu u inostranstvu”. Jugoslavija se i vrlo aktivno opirala svakom pokušaju asimilacije Jugoslovena u zemljama imigracije, verujući, ili praveći se da veruje u njihov povratak.

U međuvremenu, broj emigranata je porastao, promenila se i njihova struktura, pa je među njima ogroman broj najbolje školovanih. Niko više ni ne krije da emigracija nije privremena, a nikoga, čini se, nije ni previše briga. Srbija nema pouzdanu statistiku, možda i bolje, jer bi precizne cifre bile poražavajuće.

Iza svakog odlaska i života u emigraciji kriju se lične drame, kako onih koji su otišli, tako i onih koje su emigranti ostavili iza sebe. To je teška, mučna ponekad i ružna priča – od toga se pravi lepa literatura.

Tema ovog teksta su finansijski efekti emigracije. Oni su fantastični, ili tako na prvi pogled izgleda.

Kada izvezete robu iz Srbije, u njenoj vrednosti je i ono što se moralo uvesti za njenu proizvodnju – sirovina, amortizacija mašina nabavljenih u inostranstvu, itd. Neto efekat izvoza je uvek znatno manji od vrednosti izvezene robe. Kada stranci investiraju u Srbiju, profit i paraprofit (plaćanja po osnovu licenci, tehničke ekspertize, nadoknada za upravljanje itd.) opet se vraća u zemlje iz kojih je kapital došao. Kada se Srbija zadužuje, kredit se mora vratiti, mora se platiti kamata i moraju se trpeti sva uslovljavanja koja uz to idu. Svega toga u doznakama emigranata nema. Šalje se „čist” novac, neopterećen troškovima, neuslovljavan bilo čime.

Na prvi pogled, sve izgleda idilično – da čovek poželi da se ovaj „izvozni” trend nastavi, a nastavlja se bez obzira na želje. Prednosti su višestruke i nisu samo ekonomske.

Odlazak u emigraciju smanjuje broj nezaposlenih u Srbiji, pa je statistika manje strašna. Politički efekti su takođe sjajni. Efektivno glasačko telo je suženo, a njegova struktura manje komplikovana. Kako odlaze najobrazovaniji, dakle i najkomplikovaniji, sve je manje teških pitanja, zahteva i očekivanja. Medijska manipulacija je time mnogo lakša i uspešnija. Nostalgični emigranti lakše opraštaju politička nepočinstva u zemlji matici i ne zanovetaju, sretni što imaju sentimentalno utočište.

Na političkoj i privrednoj sceni je manja konkurencija i manja gužva. Mnogo se više može dobiti sa mnogo manje kvaliteta – zgodno za one koji ne vole konkurenciju, a ako ćemo pravo, ko je voli.

Nažalost, ništa nije idilično.

„Rashodna” strana emigracije je katastrofalna. Svaki emigrant je sa sobom odneo znanje koje su prethodne generacije finansirale. Deo ključnog kapitala male zemlje, a to je upravo znanje, tako odlazi zauvek. Otišao je kapital koji je najvažniji izvor stvaranja vrednosti. Kada bi valorizovali taj kapital, platnobilansne radosti doznaka bile bi manje. Srbija je na gubitku. Da je ta vrsta prihoda dobra, razvijeni bi već primenili isti metod, a Srbija bi bila puna Nemaca, Kanađana i drugih.

Odlazeći, emigratni nisu poveli i roditelje sa sobom. Sve i da jesu, nisu ih skinuli sa liste penzionog fonda, ili zdravstvenog osiguranja. Njihove troškove u zemlji neko mora pokrivati, a novac koji se rodbini šalje ne ide u kasu uzajamne pomoći, ni u budžet Srbije. Oni koji su ostali sada izdržavaju i svoje i tuđe roditelje, bar kada su penzije i zdravstvo u pitanju. Izdržavanih je tako sve više, a radno sposobnih sve manje.

S druge strane, tamo daleko, imigranti plaćaju porez i jačaju tuđe penzione sisteme, zdravstvo, školstvo itd., pomažući i sebi ali i onima kojima pomoć baš i nije preko potrebna. Lavovski deo onoga što imigracija stvara ostaje u zemlji imigracije i ugrađuje se u društveni proizvod tih zemalja. Samo mali deo stvorenog se vraća u Srbiju.

Otišao je i „fertilni kapital” da popravi natalitet onih čiji je natalitet ionako viši od našeg. Sve i da se natalitet ne popravlja, popravlja se odnos zaposlenih i penzionera u zemljama imigracije. Nije slučajno da mudri česi pozivaju mlade srpske stručnjake da se sa porodicama usele u češku. Neko mora nadomestiti nizak natalitet u razvijenim zemljama i uneti potrebni ljudski kapital. Ko će pomoći Srbiji?

Novac koji emigracija šalje u Srbiju, paradoksalno, „pomaže” da se nacija ponaša neodgovorno prema sebi, svojoj deci i svojoj budućnosti. Da ovog priliva nema, Srbija ne bi mogla imati tako ležeran odnos prema radu, platnom bilansu, zaduženosti i nezaposlenosti.

Taj novac ne ostaje u Srbiji, bar ne dok Srbija ima trgovinski deficit, a ima ga stalno. Srbija koristi taj novac da bi uvezla robu, platila kamate itd., pa se novac vraća odakle je i došao, pomažući proizvodnju zemalja izvoznika.

U ekonomskom smislu, gotovo je svejedno da li emigracija šalje Srbiji novac, ili pakete sa robom – efekat na domaću privredu je minimalan, izuzev što pokriva katastrofalne greške ekonomske politike.

Srbija tako nastavlja da živi preko svojih mogućnosti, finansirajući se izvozom dece – nekom vrstom konsenzualnog „danka u krvi” novog doba.

Nebojša Katić
Finansijski konsultant,
London
-------------------------------------------------------------

p.s. Profesore: Vase strucno mišljenje?
zlatiborac
16. april 2020. u 10.35
Da 'ubijemo' dosadu i kad je reč o finansijskim efektima - jedna
finansijska basna u prilog:

Juri puz po sumi i naidje na liju, a lija pita: kud bezis?
Puz: ide finansijska kontrola, imam ja kucu, ima žena, imaju i deca.
Lija se zamisli pa rece; imam i ja krzno - ka krenu zajedno. U tom
naidju na rodu i kad dobi odgovor na pitanje zašto beze, rece:
I ja živim na visokoj nozi - pa im se pridruzi. U tom naidju na
majmuna pa kad i on sazna zašto beze rece: blago vama, oni će najpre
po mene - jer prvo i uglavnom stradaju gologuzani.
Profesor-Kanada
(Profesor)
16. april 2020. u 10.39

„Rashodna” strana emigracije je katastrofalna. Svaki emigrant je sa sobom odneo znanje koje su prethodne generacije finansirale. Deo ključnog kapitala male zemlje, a to je upravo znanje, tako odlazi zauvek. Otišao je kapital koji je najvažniji izvor stvaranja vrednosti. Kada bi valorizovali taj kapital, platnobilansne radosti doznaka bile bi manje. Srbija je na gubitku. Da je ta vrsta prihoda dobra, razvijeni bi već primenili isti metod, a Srbija bi bila puna Nemaca, Kanađana i drugih.„

Ovaj paragraf nam daje pravu sliku i efekat ekonmske-finansiske
situacije. Kada novac napusta državu to nije veliki problem, ali
kada mentalni kapital to uradi, to je velika katastrofa za nasu
zemlju.”
vodena
(*)
16. april 2020. u 16.13
To je tuzno i istinito. Ja sam negde još od kraja srednje skole znala da ću da odem, a mama mi kaže (ja se toga ne secam) da sam pocelela sa nekim laganim pricama o odlasku još u drugom razredu srednje.

Na fakultetu sam bila budzetski student sve 4 godine tj i vise posto mi je program trajao 9 semestara redovne nastave, i državi nisam za studije dala ništa osim koliko su kostale one prijave sa ispit, sto je u principu bilo sitnica, sve vreme znajuci da ću da odem.

Smesila mi se karijera asistenta na faksu,i umesto da vidim kao cast da nekim mladjim generacijama prenosim znanje, ja sam to otvoreno i hladno ignorisala, opet znajuci da ću da odem.

Ali, najtuznije u celoj toj sagi mi je bilo kada sam dosla kod jednog od profesora za koga sam dosta prevodila u toku faksa po referencu i on me je samo pogledao i rekao:’Steta. Dobro za tebe„.

A moja prica je ustvari ista kao i price stotine, hiljade drugih mladih ljudi.

Ali, ne mogu da krivim samo državu. Svakako da Srbija nije stimulativna ni za koga ali na muci se poznaju junaci pa su tako i prave face ostale, borile se i znanje i sposobnost vratile svojoj državi. Mi koji smo otisli smo možda samo pokazali da smo rešeni i sposobni da se snadjemo u novim sredinama ali smo ujedno pokazali i da smo skloni podvijanju repa i begu brzinom svetlosti, sto i nisu naročito nobl osobine.:)
Stari__Gost
16. april 2020. u 16.18
mi smo već vekovima rasadnik janjicara. neke majke još od rođenja spremaju svoju decu za odlazak. ne uce ih da budu svoj gazda, svoj na svome, rodoljubi, patriote, da učine nešto za svoju zemlju, već da idu za male pare da služe tudjinu u inostranstvu. sa tako niskim nivoom svesti, nije ni cudo sto propadamo i sto ćemo nestati kao narod.
Stari__Gost
16. april 2020. u 16.26
i još nešto da dodam. da bi se ostalo, treba jako voleti svoju zemlju. generalni problem Srba je sto ih vrlo malo voli Srbiju. zato i gledaju da zbrisu prvom prilikom. mnogi je i mrze, i to toliko da ni kada pobegnu iz nje ne mogu da prestanu da je mrze, čak i decenijama nakon što su iz nje otisli, a ne retko i do kraja zivota.
Hobo
(Pacifing by force)
16. april 2020. u 19.25
„KAKVI SU FINANSIJSKI EFEKTI EMIGRACIJE

Živimo od izvoza dece ”

Fabrika malo usporila...ostat će Srbija i bez tog comoditeta . Hoće i Srbi da žive kao sav normalan svet, breee.
Profesor-Kanada
(Profesor)
16. april 2020. u 22.08

Vise smo mi u US i Kanadi uspeli da 'prosvetimo' i upoznamo ovo
stanovnistvo sa nasom istorijom, kulturom, prijateljskim/miroljubivim odnosima sa mnogim državama i za našeg genija Nikolu Teslu ( koga 95%
nisu ni čuli ni znali.

Dekan Tech. Dept. pripremio je predavanje o Nikoli Tesli i zeleo je
da upoznam pozvate osobe sa biografijom Tesle a Dekan će objaviti
skoro sve naučne/tehnicke pronalaske Tesline. Zvanicno se ocekivalo
790 osoba, ali broj osoba je bio neocekivano mnogo veci.

Pozdravio sam publiku sa Ladies & Gentlemen...

i krenuo prema vratima, okenuo se da vidim Dekana koji je pobledeo,
posle osam koraka, stigao sa do vrata, pritisno centralno dugme i
ugasio svetlo za celu prostoriju. Poceo sam da brojim 1.2.3.4.5
i posle #5, pritisno dugme i upalio svetlo i nasavio predavanje.

Danas Amerika, Kanada i ceo svet bi bili u mraku da se Nikola Tesla
sin Prote, nije rodio i pronasao struju za ceo svet. Posle par minuta
ovacije objavio sam biografiju našeg genija Tesle.

Da li Vam je poznat Teslin clanak za telefon, objavljen 1933g.
Lakse mi je odrzati 35 min. predavanje nego 5 min pisanje.

Telefon je veki i tezak da ga ponesmo, ali docice dan kada će oblik
biti kao tabakera, sa lakocom žene će imati priliku da ga nose u
svojoj tasni,itd..itd. Imacemo mogućnost da slikamom prirodu,
familiju i sebe lično. GENIJE.

1842 godine, Tesla je napisao vrlo dobar i tačan clanak o ženama sveta.

Kada se nešto voli to se voli zeo zivot. Rece mi jedan stari 'cika':
Profo, nas dva a ima i vise osoba koje umaju dve Majke. To je nasa
država i rođena Majka.

Svaka osoba ima licni razlog sto su odlucili da krenu u tudjinu.

Pare, ne
Omladinska ludost, ne
Radoznalost, ne
Obrazovanje, ne
Drustvo, ne
Informacije, ne
Celokupan zivot u US i Kanadi, ne
Americki filmovi, ne




Pare, ne
Omladinska ludost, ne
Radoznalost, ne
Obrazovanje, ne
Drustvo, ne
Informacije,ne
Celokupan zivot u US/Kanada, ne
Americki filmovi,ne
skoljka
(student)
16. april 2020. u 22.37
Meni se u našoj zemlji bas nikakva budućnost nije smjesila, znaci uopšte nisam imala opciju da ostanem, tako doći ovamo za mene je bila najlaksa odluka u životu. Nit sam imala gdje da živim, nit ikakve veze da bi dobila pristojan posao i posle fakulteta, ma ništa...jedino sam imala dobrog drustva i zabave, i divne mlade godine:) I tako mnogi koje znam...
Bilo je to katastrofalno rasulo 90-tih, nije imalo šta mnogo da se voli na tim prostorima.
A za neke druge koji su možda imali opcije bilo je, šta ja znam, možda i teze i lakse. Teze da donesu odluku (neki se i dan danas preispituju), a lakse jer su možda dosli s nekim parama eventualno, planom, rezervnom opcijom za povratak.
santa
16. april 2020. u 22.38
„1842 godine, Tesla je napisao...” ?
zlatiborac
16. april 2020. u 22.52
„1842 godine, Tesla je napisao...” ?

Stamparska greška bracela, ta šta bi drugo moglo biti?

To se veoma često desava, pa prema tome; pre nego kliknete (jedanput)
prethodno proverite 2x - nije s` gorega.

p.s. Lepo receno profesore, pa da nastavimo...
santa
16. april 2020. u 23.25
Niko nije imun na typo, ja ponajmanje.
Profesor-Kanada
(Profesor)
16. april 2020. u 23.43
korekcija: 1942.
Profesor-Kanada
(Profesor)
17. april 2020. u 00.16
Zlatiborac:

„To se veoma često desava, pa prema tome; pre nego kliknete (jedanput)
prethodno proverite 2x - nije s` gorega.”

Hvala. Lepo rece nas narod, „dobar savet para vredi”.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
17. april 2020. u 03.54
finansijski efekti i generalni doprinos naše emigracije su izuzetno pogubni po naše drustvo, iz vise razloga.
i ne treba biti analiticar obavestajne sluzbe da bi se doslo do takvih zakljucaka.
takodjer, sam taj finansijski efekat je mnogo manji nego sto ta dijaspora misli da jeste (jer su po p.materinama nauceni da je dinar (eur/dolar) mnogo tezak da se izvadi iz dzepa...). nazalost, i takav kakav je - po nas, srbe konkretno, poguban je. iako na prvi pogled izgleda kao dobar, finansijska injekcija prakticno svojim porodicama, prijateljima, i već kome se salje ta lova - koju oni, u principu koriste za opstu potrosnju, ili pak ulaganje i u nekretnine - jer su ovde zabe, i moguće je kupiti nekretninu „muljanim” parama (hint: cik kupi u svici recimo nekretninu od 2 mil. love koju si zaradio na neke kes-opcije, i kupi je za kesh, i cijem placenom porezu ne možeš da udjes u trag, do poslednjeg centa - nek' mi javi neko ko je uspeo. (evo recimo budete saban saulic, ono, suvarak prsti na svirkama...)).
dakle evo navescu pogubnost dijaspore po nas kao narod:
1. -ovo sto je vodena rekla. -mi svi, celo drustvo, placamo kakvo-takvo (a nije ni tako loše) obrazovanje ljudima koji će otici. -ili nebitno, placamo i samo osnovnu za baustelca koji će otici - ali ono - napravi ga, hrani ga i oblaci kako-tako, dok ne dodje do uzrasta da postane korisni clan drustva - sto će on i postati - ali u nekom drugom drustvu.
2. -osipa se dakle stanovnistvo - odlaze mladi ljudi, radno sposobni, dakle u snazi da sada doprinesu rastu drustva iz kog su potekli, i koje im je, opet, kako-tako, obezbedilo da dozive produktivne godine - i odlaze u neka nova. -iz kontra smera gledano: nemacka, juesofa, kenjada, eu - dobija mladog, voljnog da radi (u mnogo vecem procentu nego voljnog da se prilepi na welfare), „gotovog” coveka - u koga je ulozila nula litara vode i vazduha sto u obrazovanje, sto u bukvalni zivot - ono - nit' luk jeli, nit' luk mirisali - hop - evo im ga recimo schulle i vodena. - za dzabe. skroz dzabe. majke rodile, majke i oci od'ranili, majke i oci - i država iskolovali - i - izvol'te.
2.1. u državi dakle ostaje starija populacija, populacija generalno stari - stariji su ujedno fizicki nejaki, i nisu skloni pobunama. i onda crveni razbojnici jasu i dalje, bez nekih preteranih problema. -posto za pobuu je potreban par mladih-ludih muda. stara iskusna muda su možda zgodna za organizovanje logistike, ali za izvrsenje - potrebna su, ponovicu, mlada muda, jaka, luda.
3. tim cinom odlaska - ekonomski se, delom, zakopava nasa zemlja. - ulaze u obrazovanje, ni na koji način joj se ne vraca. (hint: postanite hirurg specijalista, i pored vaseg licnog zalaganja, javnite mi koliko ste para pukli za tako nešto - evo u juesofa recimo. - da li za to treba neka lova, a li može ali bas svako dete sirotinjsko da postane hirurg? -znaci ne onih pet malih genijalnih crnaca koje je stipendirao, nemam pojma, monsanto, novartis, bayer, -nego ono random dete s ' ulice - kao kod nas.
4. to naše stanovnistvo pocinje da radi i gradi ta nova drustva svojim radom (ne zaboravite, kad god nešto radite - neko vas je screwingovao - jer vi NE uzimate celokupan visak vrednosti koji pravite - neko uvek uzima - a nije ama bas nikako doprineo - taj neko zove se parazitski deo državnog aparata recimo) - uglavnom, uzeo miro guz'na baustelac svojih soma i osamsto sa baustele, kupio za prvu platu mjesal'ću i stavio je na plac... -a onda svaku drugu platu - u tu mjesal'ću... :) -uglavnom, gospodin guz'na, i gospodjica hadzi-pesic dakle, uzese svoje plate - te poslase neku kintu majkama, ocima, braci, sestrama, poneko čak i ponekom drugaru. - to je onaj deo gde likovi koji posalu po sto jura mesecno u maticu jaucu ko da ih za muda kacis u rasnju drveta da vise - „aaaa, mi dijaspora deset milijardi ubacimo u srbiju godisnje... aaaa..” - ne mili, ubacio si 1200novaca, daleko je to micure moj od milijardi...
primetimo da su ta zapadna drustva, u koja vecina naših ljudi odlazi, otvoreni ili prikriveni neprijatelji srbije - skoro ceo zapad na primer je pored agresije koju je izvrsio nad nama, priznao deo naše, njihovom vojnom silom okupirane teritorije, kao nezavisnu državu - sto ona nije. srbija je srbija na svoj svojoj teritoriji. svako ko je placao porez i vredno radio 99' na zapadu - i'm sorry to say that, ali - dali ste svoj doprinos direktni lupanju rođene domovine. *NE optuzujem - samo konstatujem.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
17. april 2020. u 04.06
5. porodice/primaoci te love iz inostranstva, tu lovu, u principu, ili drže u shteku - dakle - bacena, mrtva lova, koja stoji i opada joj vrednost svake godine usled inflacije, -to oni koji nisu gladni ovde, ili je, sa druge strane, koriste za onu opstu potrosnju. znaci placanje racuna, klopa, odeca, pokucstvo, ovo/ono. (dakle NE ulaze se - samo se trosi - prilikom svakog kruga koji ta lova obrne - 20 posto - državi (paraziti, crvena bagra, nekompetentni najcesce, zbog kojih je nemali broj ljudi i pobegao odavde).
ova tacka je dakle ta, koja izgleda kao super kad gledaš plitko i sa strane - fazon, „neće keva, cale, buraz i seja da ti krepaju od gladi ”dole„” - sto je tačno, iz te perspektive gledano.
međutim, da bi nešto krenulo nabolje, ponekad - mora da dodje skroz do dna - bukvalno.
*ako neko skija, iako ga je zatrpao nekad sneg - zna - usled kompresije, tu i tamo nisi bas siguran da li stojis naglavacke ili vertikalno - tek kad malo iskopas oko face, i pustis pljucu - kontra smer od onog u kome ona krene je „gore” - pa onda krenes da kopas ka tom smeru...
tako i neko bolesno drustvo, kakvo je naše, u vecnom limbu, ni tamo ni ovamo - u principu, mora da bi uopste prepoznalo gde jeto „gore” - da potone do dna, i onda, ako bude imalo snage - da se otisne ka gore, i možda dodje do povrsine i napuni pluca.
u suprotnom, u limbu, na te pipetice - potrosice se mlade godine tih koji su ostali ovde - stari će poumirati, ti mladi postace stari (dakle neskloni akciji), i jednog dana, imacemo dno, prekriveno lesevima svih nas, koji smo tu dosli - iz limba. bez ikada pokusaja da krenemo ka gore. - sve kao znamo, ali ono - svi smo „evo ja sam drugi - ko je prvi?”
5.1. -da ta dijaspora ne salje tu, realno, skromnu pomoć, eventualno bismo imali dva scenarija - prvi - otisli bi svi - pa makar i na baustelu (sto opet ne mora samo po sebi biti loše - dok imaš poslednjeg zivog coveka na terenu - postojis. pa makar teren bio bayern ili north rhyne westphalia, ili pak virginija ili quebec...). -i možda bismo doziveli nekad promenu globalnih pozicija, i eventualno pokusali nešto da uradimo, sto je unlikely - mi smo, primeceno je, skloni da se adaptiramo novim drustvima i da se asimiliramo. nasa deca prve generacije pricaju accent-free /sprachfeller te nove jezike novih zemalja. prestaju biti mi, pocinju biti oni. prva generacija. (hint: koja generacija mundzos-zemalja-emigranata i u kojoj generaciji je naucila te nove, i zaboravila svoje jezike? nula, ili niko?
drugi scenario: nema sto jura ovaj mesec od bate, ni sledeći od seke, ni treci od mame, ni peti od tate... - hop - „jbt - pa ja sam (bukvalno) gladan”. -dalji scenario kapiram da ne treba da pišem.
santa
17. april 2020. u 08.01
NE treba, HVALA!
Novak
17. april 2020. u 08.13
Sale na relaciji matica-diaspora nema pobednika niti profiera već samo izbalansirani gubitnici koji se uzajamno potpomazu.
Matica ne otvara srce o svojim gubicima a diaspora još manje. Kako god okrenes
licni interes je iznad svega preci, bio i ostaje.
Svi imamo jedan zivot, jednu mladost i starost, ali onii koji imaju decu iz dva braka
neka kažu svojoj deci cija je mama bila bolja.
zlatiborac
17. april 2020. u 09.36
„finansijski efekti i generalni doprinos naše emigracije su izuzetno pogubni po naše drustvo, iz vise razloga.
i ne treba biti analiticar obavestajne sluzbe da bi se doslo do takvih zakljucaka.”

Dobro Sale neka bidne tako kako ti kažeš, nego: koja je onda svrha
biti analiticar svega daljnjeg? E sad ako je u pitanju visak vremena
za pisanje romana,onda druga stvar; 'pisi- brisi i uzdisi'...
vodena
(*)
17. april 2020. u 21.01
Ovo je stvarno fantasticno sumirano, Sasa.
Naročito mi je interesantan onaj deo u kome sa slanjem na kasicicu ustvari onemogućavamo ljude da padnu na dno da bi se sa njega digli.

Jedino sto me u tom scenariju brine je što se ne digne svako ko padne na dno.
vodena
(*)
17. april 2020. u 21.07
Ima jedna izjava koja mi je velika opomena u svakoj komunikaciji a i opomena u proceni.

Kaže:„Kada smo raskinuli rekao sam svojoj devojci da mw bas briga i da, što se mene tiče, može i da skoci sa mosta. I ona je skocila.”

E, samo da nismo mi kao narod oni koji se ljuljaju na ivici.:)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
18. april 2020. u 03.34
Novak - da, to si jako lepo sumirao ukratko. evo ti plusic.
Baresh-hill, nisam te skontao šta me konkretno pitas?
Vodena -pa ne digne se. To su ti, da tako kažem, teski izbori. Ako imaš opsti interes, i ako je teska situacija - jasno je da ne možeš da prođes bez gubitaka. Ne znam da li si gledala seriju cernobil - eto to je to, figurativno - imaš problem, bukvalno gori - i nema diskusije. Nešto mora da se uradi, najbolje sto pre, po mogućnosti sada, ovog momenta i nema diskusije, neko to mora da uradi, i neko od tih koji će da urade - preziveti neće. Opcija je takva da ne može bez gubitaka. Svaki minut odlaganja - total score su samo veci gubici. -ali bez gubitaka - ne može. fazon - neki ćete bracho d'izginete, a neki ćemo da se vratimo.
Znaci ako je as-is, na kraju ćeš, bez figurativnog (a i bukvalnog) rata da imaš 100 posto gubitke. znaci ovde će da bude lep dan, kakav je upravo, i biće upravo ovako kako je sad -a to ti je - vetric gladi lisce i prolecne cvetove, i nemas zivog coveka na ulici. tek pokoja vrana i golub, koji se kurce evo tu pod prozorom po sred raskrsnice :)
srećom, ima živih ljudi, nego smo u zatvorima u kuci. nasa, naoruzana policija, napolju, cuva virus od nas, i javlja mi se da cuva i ponekog drugog, od svih nas. ono - da ne gledamo... -uletelo im je kao kec na desetku... mi, kao sto znaš, za razliku od amera, zapravo prilično nismo naoruzana nacija :) -a neke stvari, sprovode se iskljucivo oruzjem.
i imaš drugu opciju - da preseces, i jebi ga. ne jedan, prelepi, gipkoga tijela, pametan, duhovit, blag i dobar covek, nečiji chale, suprug, frajer, shvaler, mudrijash, ili Gerard Dufal, stamparski radnik - će da strada. nema price. neko ide pod led. - ali ne idemo svi.
e sad, samo je pitanje, imaš li plan, ili ga nemas, i šta je tvoj plan? - mi, evidentno nemamo plan, -a kada nemas svoj plan, za sebe - nije nikad sporno - uvek ima neko drugi - ko ima svoj plan - za tebe.
i onda kod nas, ovde, u nasoj kuci, naocigled svih nas, stavise, nasom rukom, i našim macem i pesnicom - sprovodi se strani plan - za nas.
a poznato je kakva je ruka loše macehe, u odnosu na koliko-toliko dobru majku. a meni je ova, nasa, takva kakva je, najbolja koju imamo, samo sto je mi, gradjani ove zemlje - koji zapravo i jesmo ta srbija - pljujemo i bukvalno silujemo, kao da je ratni plen neprijatelja zločinca, a ne nasa rođena, jedina, najbolja majka.
lično, ako bih bio siguran da je za opsti boljitak - ne bi bio mnogo tuzan bukvalno ni da dam svoj zivot. ono, kao sa one zakletve iz vojske. -nazalost, kroz nasu skoriju a i duzu istoriju, ti zivoti su, uvek, bez izuzetka, nepogresivo, uludo protraceni. -da bi neki genetski fals isplivao i prosao dalje na evolutivnoj liniji.
zlatiborac
18. april 2020. u 11.54
„Baresh-hill, nisam te skontao šta me konkretno pitas? ”

Sale rodjo, mogu i da nacrtam - o`s crno-belo il` u boji,koja vajda?
;-)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
18. april 2020. u 14.23
kako izvolis. al' daj nekako da razumem šta si pit'o.
Amatercic
(Penzioner)
25. april 2020. u 10.00
Vise od pola veka sam u emigraciji i sve sto sam slao slao sam onima kojima je bilo potrebno da bi pristojno preziveli,ti isti su kupovali robu od komsija koje sam pomagao indirektno i tako u krug a bilo je i onih „treba za skolu” ja dam i oni za vreme mog boravka tamo 9 dana Svedska i Nemacka posle malo do Turkije pa sad vidite ko je bio budala.
Nasa matica nije ništa napravila za mene ni moju decu od kada sam otisao a šta je ulozila vise sam vratio ja i moji roditelji dok sam bio tamo.Nikad nisam video oca da sedi na gajbi piva i ceka milostinju kao ovde neki diskutanti.
Neka matica vrati vise od $50 000 000 000 šta je dobila od emigracije pa da vidimo kako će dalje.
Šta mislite da svi rade i privredjuju kao Sasko davno bi obrali bostan.
Po nekima ovde ispada da je bolji poklon bilo bombardovanje nego pomoć
Treba promeniti marod a to će biti teško
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
25. april 2020. u 12.38
amatercicu, reci nam, ko to od diskutanata sedi na gajbi piva i ceka milostinju, i od koga ceka tu milostinju?
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.