Diskusije : Emigracija

 Komentar
„God Bless America! ” – Nepismena nacija bira izmeđ
pravda_i_istina
30. oktobar 2016. u 15.11
Sjedinjene Države su podijeljene na dva sukobljena svijeta, dva entiteta, pismenu manjinu koja se može nositi sa složenim pitanjima i sposobna je odvojiti iluziju od istine i drugi, većinski entitet, koji egzistira u svijetu zasnovanom na vjerovanju.

Takva Amerika, ovisna o vješto manipuliranim informacijama ne može razlučiti istinu od neistine. Informacije koje primaju su pojednostavljene, a narativa dječja i klišeizirana. Zbunjeni su jer ne prepoznaju dvosmislenost i nijanse. Ta podjela je značajnija od rasne ili rodne, klasne podjele ili one između ruralnog i urbanog stanovništva, između vjernika i nevjernika, crvene ili plave države. Sjedinjene Države su podijeljene na radikalno različite, nepremostivo antagonističke entitete.

Preko 42 milijuna odraslih Amerikanaca, od kojih 20% ima završenu srednju školu, ne zna čitati. 50 milijuna Amerikanaca čita, ali na razini petoškolaca. Gotovo trećina stanovništva je nepismena ili jedva pismena.

No, čak i oni koji su navodno pismeni u velikom broju ulaze u kategoriju postojanja po nametnutim klišejima i u posvemašnjem neznanju.

Trećina građana sa završenom srednjom stručnom spremom, kao i 42% onih sa završenim fakultetom, po završetku školovanja više nikada nisu pročitali knjigu.

Prošle godine čak 80% obitelji u Sjedinjenim Državama nije kupilo niti jednu knjigu.

Nepismeni rijetko glasaju, a kada to ipak učine, oni to rade bez sposobnosti za donošenje odluka na temelju tekstualnih informacija.

Američke političke kampanje, koje su odavno naučile govoriti u utješnoj epistemologiji slika, izbjegavaju prave ideje i politike, te ih mijenjaju jeftinim sloganima i umirujućim pripovijetkama.

Politička propaganda sada se predstavlja kao ideologija. Političke kampanje su se pretvorile u iskustvo. Ne zahtijevaju kognitivne, kritične ili samokritične vještine. Dizajnirane su kako bi zapalile pseudo-religijske osjećaje euforije, osnaživanja i kolektivnog spasenja. U kampanjama se koriste pažljivo konstruirani psihološki instrumenti koji manipuliraju raspoloženjem javnosti, emocijama i impulsima, od kojih su mnogi podsvjesni. Cilj im je stvoriti opći zanos koji poništava individualnost i potiče stanje bezumlja.

Birači su prisiljeni na vječnu sadašnjost. Narod živi u stanju trajne amnezije i čuje priču, ali ne razaznaje sadržaj, ne zna povijest i ne razlučuje stvarnost politike koja upravlja njihovim životima. Postali su narod koji živi sretno u iluziji.

I to je djelotvorno, jer toliko biračkog tijela, uključujući i one koji bi trebali znati bolje, slijepo glasa za slogane, „iskrenost” i bijele osmjehe atraktivnih kandidata, njihove vesele obiteljske slike i pripovijetke.

Nepismeni i polupismeni, kada kampanje završe, ostaju nemoćni.

Oni još uvijek ne mogu zaštititi djecu od nefunkcionalnih škola. Oni još uvijek ne mogu shvatiti grabežljive ponude kredita, zamršenosti hipoteka, ugovore o kreditnim karticama i kreditne linije koje ih vode u stečajeve i siromaštvo. Oni se još uvijek bore s najosnovnijim poslovima svakodnevnog života poput čitanja uputa na bočicama lijekova i muče se popunjavanjem bankovnih obrazaca, kao i onih za novčane naknade i osiguranja. Gledaju bespomoćno i bez razumijevanja zašto je nestalo stotine tisuća radnih mjesta.

Oni su taoci brendova. Brendovi dolaze sa šarenim slikama i parolama. Slike i slogane svi razumiju. Mnogi jedu u restoranima brze hrane, ne samo zato što su jeftini, već mogu naručiti hranu upirući prstom u sliku, ne čitajući jelovnik. A oni koji ih poslužuju su također polupismeni ili nepismeni, pa narudžbe tipkaju na blagajnama s tipkama označenim simbolima i slikama.

Ovo je naš vrli novi svijet.

Politički čelnici u našem post-pismenom društvu više ne moraju biti kompetentni, iskreni i pošteni. Moraju to tek odglumiti.

Najviše što im je potrebno je dobra priča. Istinitost priče je nebitna. Štoviše, može biti u potpunosti u sukobu s činjenicama. Najvažnije su konzistentnost i emotivna privlačnost priče.

Temeljna vještina u političkom teatru i potrošačkoj kulturi je spretna izmišljotina. Najvještiji lažljivac će uspjeti. Oni koji nisu savladali tu vještinu, tu nemaju što tražiti. U dobu slika i zabave, u dobu trenutnog emocionalnog zadovoljstva, birači ne traže iskrenost. Trebamo zabavne klišeje, stereotipe i mitske pripovijesti kojima će nam objasniti da možemo biti što god želimo, da živimo u najvećoj i najmoćnijoj državi na svijetu, da smo obdareni najvišim moralnim i fizičkim vrlinama i time je naša slavna budućnost predodređena, napokon, mi smo Amerikanci i blagoslovljeni smo od Boga.

God bless America!

Sposobnost uvećavanja jednostavne i djetinjaste laži, kao i ponavljanje iste priče u beskrajnoj petlji ciklusa vijesti, daje tezi o izvrsnosti auru neprijeporne istine. Opetovano smo hranjeni riječima ili rečenicama da znamo bolje, možemo bolje, te da o nama ovise narodi diljem svijeta u ratu protiv terorizma.

Dobro je ne razmišljati. Sve što trebate učiniti je vizualizirati ono što želite, vjerovati u sebe i dozvati na površinu skrivene unutarnje resurse, bilo božanske, bilo nacionalne, koji stvaraju svijet u skladu s našim željama. Stvarnost nikad nije prepreka našem napredovanju.

Princeton Review je analizirao transkripte rasprave Gore-Bush, rasprave Clinton-Bush-Perot iz 1992., sučeljavanja Kennedy-Nixon 1960. i Lincoln-Douglas sučeljavanja 1858.

Pri analizi ovih transkripata korišten je standardni kriterij ispitivanja vokabulara koji određuje minimalni obrazovni standard potreban čitatelju da shvati tekst.

Tijekom debate 2000., George W. Bush je koristio vokabular na razini šestog razreda i Al Gore na razini sedmog razreda. U 1992. godine je Bill Clinton govorio na razini sedmog razreda, dok je George W. Bush govorio na razini šestog razreda, kao i H. Ross Perot. U raspravama između Johna F. Kennedyja i Richarda Nixona, kandidati su govorili jezikom koji koristi 10 razred. U raspravama Abraham Lincoln i Stephen A. Douglas rezultati su bili redom 11,2 i 12,0, dakle nešto viši.

Ukratko, današnja politička retorika je osmišljena kako bi bila razumljiva 10-godišnjem djetetu ili odrasloj osobi s obrazovanjem na razini učenika šestog razreda.

Opremljeni smo za ovu razinu razumijevanja, jer većina Amerikanaca govori, razmišlja i zabavlja se na ovoj razini. To je razlog zašto se ozbiljan film i kazalište, ozbiljan umjetnički izričaj, kao i novine i knjige, guraju na margine američkog društva. Voltaire je bio najpoznatiji čovjek u 18. stoljeću. Danas je najpoznatija „osoba” Mickey Mouse.

U našem post-pismenom svijetu, jer ideje su nepoželjne, postoji potreba za stalnim poticajima. Vijesti, politička rasprava, kazalište, umjetnost i knjige se ne procjenjuju po kriteriju snage ideja koje pronose, već po njihovoj sposobnosti da zabavljaju. Kulturni proizvodi koji nas tjeraju na propitkivanje društva su osuđeni kao elitistički i nedokučivi.

Hannah Arendt je upozorila da je tržišna kultura dovela do degradacije društva i da je to tržište stvorilo novu „celebrity” klasu intelektualaca koji, iako načitani i informirani, svoju ulogu u društvu vide u uvjeravanju masa da „Hamlet” može biti jednako zabavan kao i „The Lion King”, a možda čak i edukativan.

„Kultura, će biti uništena i zamijenjena zabavom”, rekla je Arendt.

Društvo koje je prestalo čitati i učiti i reagira samo na slike je preobrazilo našu naciju. Ogromni dijelovi našeg stanovništva, osobito onih koji žive u okrilju kršćanske desnice i potrošačke kulture, potpuno su odcijepljeni od stvarnosti. Oni nemaju kapacitet za traženje istine i racionalnog suočavanja sa stvaranjem društvenih i ekonomskih bolesti. Oni traže zabavu i red.

Oni su spremni upotri...iti silu u nametanju svojeg „znanja” drugima, posebice onima koji ne govore i misle jednako kao oni.

Svi tradicionalni alati; demokracija, uključujući i objektivne znanstvene i povijesne istine, činjenice, vijesti i racionalne rasprave, su beskorisni instrumenti u svijetu koji nema sposobnost da ih koristi.

Kako padamo u razarajuću ekonomsku krizu koju Barack Obama ne može zaustaviti, nekoliko desetaka milijuna Amerikanaca će biti nemilosrdno gurnuto u stranu.

Budući da su ostali bez svojih domova, izgubili radna mjesta, pa bili prisiljeni proglasiti stečaj i gledati propadanje svojih zajednica, povući će se još dublje u iracionalne fantazije.

Oni će biti vođeni blistavim i samo-destruktivnim iluzijama od strane korporativnih oglašivača, naših šarlatana propovjednika, televizijskim vijestima o slavnim osobama, naših gurua samopomoći, industrijom zabave i našim političkim demagozima koji će nuditi uvijek nove i sve apsurdnije forme eskapizma.

Temeljne vrijednosti našeg otvorenog društva, sposobnost da mislimo, donosimo neovisne zaključke kako bi izrazili neslaganje kada zdrav razum ukazuje na nešto što nije u redu, samo-kritičnost, otpor lažnim autoritetima, shvaćanje povijesnih činjenica, odvajanje istina od laži, zagovaranje promjene i napokon, priznati da postoje i drugi pogledi, različiti načini koji su moralno i društveno prihvatljivo, a umiru.

Ovaj članak je Chris Hedges napisao 2008. godine, kada je na Wall Streetu buknula kriza i prelila se na cijeli svijet.

Dan kada će se stanovnici Amerike, i ne samo oni, sudariti sa strašnom stvarnošću da su sami sebi najsmrtonosniji neprijatelji će sigurno doći.

Poštovani čitatelji, uplatom donacije, makar i simbolične, omogućit ćete da AMSI nastavi s radom!

Copyright © 2016. www.altermainstreaminfo.com.hr
zoxthegreat
30. oktobar 2016. u 15.24
pravdo, procito sam na brzinu pa sam možda nešto propustio

ne slazem se sa clankom, veci problem su pismeni a ne nepismeni
nepismene i glupe niko nikad nije nikad pitao za bilo šta
niti su takvi glupi i nepsimeni bili sposobni bilo šta da urade
već su bili uvek manipulisani od posmenih

znaci ne treba kriviti nepismene I glupe, jer to ti je isto
kao kriviti gluvog coveka što ne može da cuje ili slepog što ne može da vidi

„igra” je mnogo drugacija i veoma dugo traje

pravda_i_istina
30. oktobar 2016. u 15.44
igra je svakako slozenija
misli se na funkcionalno nepismene, čitaju, a ne kapiraju, pa im se onda patronizuje do apsurda: šta zna mali i glupi glasac za koga da glasa, neka slusa šta mu kaže elita ili mas mediji u vlasnistvu elite, oni misle za njega, ali hajde da napravimo iluziju, nešto kao reallity show, ko je koga i gde za pare ili ne prc-nuo/hack-nuo, to je bar jasno, ostalo teško da zombirani mozgici mogu da razumeju, a da je relevantnbo za koga će se odluciti
pravda_i_istina
30. oktobar 2016. u 16.02
ti si zox isto defetista, podlezes pritisku

Sveti Pavle u poslanici Korinćanima govori da je Bog odabrao lude i slabe ovoga sveta da posrame mudre - to ti shvati, ako možeš.
zoxthegreat
30. oktobar 2016. u 16.15
nisam shvatio, da budem iskren
prvo pada mi na pamet da tvrdis da sam slab i lud :)

ne nije bog odabrao slabe I lude , nego one koji su u istovreme
ludi I pametni
plus nisam siguran ko ih je izabrao
to je ako se shvati izreka onako kako sam je ja shvatio na prvi pogled
mada može I drugacije

zamisli, slab & lud a postupi pametnije od mudrog & pismenog
po nekom instiktu datog od boga I/ili prirode :)
Novak
30. oktobar 2016. u 16.34
Mi Srbi bez pardona priznjemo da je Amerika razvijena, mocna, velika
i u malo cemu možemo Srbiju da uporedjujemo sa njom, osim da su neuporedivo gluplji narod od nas, Kao superiorna rasa i nacija daleko smo iznad njih u svemu samo to niko da prizna.
Oni znaju za Columba, a neznaju napr. za Dusanov zakonik koji nam je zbog svoje duge istorije poznavanja pravnog poretka, napr ostavio vrlinu da nakon što autom pokupis pesaka na trotuaru hvatas maglu i tako ovake vesti nemamo svaki već savaki treci dan..
pravda_i_istina
30. oktobar 2016. u 16.47
pa, da, mudrost nalaze birati onu sa iskustvom, birati izvesnost, a njemu jeste potrebna luda hrabrost, čak b ezumlje da se suprotstavi establismentu

kod bregzita isto, pismeni su hteli da izmanipulisu nepismene, a toni bler bi čak u novi krug referenduma, kao puj pike ne vazi, nije mudro

da je pameti kao sto nije, to dvoje bi bili u zatvoru

inače, ppostoji krug koji manipulatori naprave i ne mogu dalje, isto i lazljivci, čini mi se da je linkoln rekao, evo: You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time.
Read more at: http://www.brainyquote.com/quotes/authors/a/abraham_lincoln.html

u tom smislu sam mislio da ne budes defetista, a ovima je odzvonilo
kt61
30. oktobar 2016. u 16.57
Na poslu sa mnom, neki matori amer, bio u vojsci u Nemackoj, pricao mi o autobahn-u i nemicama koje su se bacale pod amere.
Bilo je smesno, loše je citao i spelovao.
sirchulle
(CAD Designer)
30. oktobar 2016. u 18.15
Rugala se serpa poklopcu. Ovo o USA je preslikana Srbija. Original. Ne samo Srbija nego vecina zemalja na svetu. Zar doticni u 21. veku još uvek se bavi Koricanima i isterivacima duhova? Koja je razlika između nepismenosti i pogresne pismenosti? Isterivaci djavola u 21. veku? Idi molim te?

Secate li se pomracenja Sunca za vreme Miloseviceve vladavine? Sakrivanje po supama, podrumima i tavanima da ih ne ozeze pomraceno Sunce?
pravda_i_istina
30. oktobar 2016. u 18.36
sukrija, more bre, zašto se nerviras i haluciniras kad ovo nema blage veze sa srbijom, evo ko je pisao Chris Hedges - 2008. godine. https://en.wikipedia.org/wiki/Chris_Hedges
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
30. oktobar 2016. u 19.11
Ameri ne znaju da pišu.
Jednom u St. Louis U.S Mail Terminal upitao nekog za pravac ili šta već.
Kad mi je napisao, okrenuo sam glavu da ne vidi kako mu se smejem.
Tako je, ne znaju da pišu a ako ga upitas gde je bio u inostranstvu, reci će ti u Viskonsinu, Micigenu, Indijani i biće ti sve jasno.
pravda_i_istina
30. oktobar 2016. u 19.35
ali nije to, marko, samo polusvet, pa 1 kongresmen se uplasio da se ostrvo ne potopi od prenaseljenosti, da bi kasnije tvrdio da se samo salio

pravda_i_istina
30. oktobar 2016. u 19.44
evo ti pa se smej, ali niko da ne vidi https://www.youtube.com/watch?v=cesSRfXqS1Q
Guam will Capsize and Tip Over into the ocean Hank Johnson
kt61
31. oktobar 2016. u 06.09
Neko je pre pisao na ovoj diskusiji.
Da su Srbi otkrili Ameriku nikada ne bi napravili Las Vegas i Holivud koje je stvorila italo-jevrejska koalicija. Tako da tu ipak ima genijalnosti.
sirchulle
(CAD Designer)
31. oktobar 2016. u 14.11
Da su Srbi otkrili Ameriku verovatno ne bi stvorili Las Vegas ili Hollywood nego verovatno Grand produkciju, Lepu Brenu i Sasu Popovica...Od Hollywood-a smo dobili mnogo remek dela filmske industrije sto sa Grand produkcijom ne bi bio slučaj. Las Vegas ne bih komentarisao jer je svakako dno dna gde do izrazaja dolaze najnize ljudske pobude a to je kocka...
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
31. oktobar 2016. u 20.10
Srbi, masa prevaranata po Cikagu, ogovaranje, pljuvanje, gaze preko mrtvih, sirovo surovi.

Isti nemaju mnogo zajednickih tacaka sa Srbima u Srbiji, koji su daleko bolji ljudi, skromniji.

pravda_i_istina
31. oktobar 2016. u 20.30
to su, marko, ilegalci, polovina kriminalci, polusvet u kom si se kretao
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
31. oktobar 2016. u 20.44
Americki Srbi su recimo bolesni za materijom, oni vise i ne znaju šta je zivot, već trcanje za parama.
Utrkivanje ko će imati vise buildinga, kamiona, uspesniji, naravno, sve na kredu i prevaru, zatim proserawanje, sesti u neki besan auto da se lece kompleksi bede donete sa Balkana.
Ameri su recimo bolji ljudi u Cikagu, svoji na svome, ne gaze surovo i ne otimaju da bi se utrkivali i zadovoljili svoje megalomanske bolesne fiks ciljeve.
Uglavnom gore navedeno slici sirotinji sa Istoka Evrope.
Ovde recimo sa tom bedom nemam nikakve kontakte.
Italijani voze male automobile a gamferija iz Rumunije audije, x5 i slično sa 200.000km predjenih, vidis na km da je Rumun ili Albanac, još kada nakace krst veliki, ne zna se ko je veci vernik.
Kada si na Zapadu, idi uz Zapadnjake, kako ne bi bio na Zapadu a ostao nerafinirana sirovina sa Istoka.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
31. oktobar 2016. u 20.59
Las Vegas je realno kicerica, natrpano na brzaka neki hoteli, kip slobode, Ajfelova Kula, Venecija, nemas svoju pricu, kitis se tudjom.
Tj. imaš svoju a koga briga za istu, znaju da će se smejati istoj, pa je nisu ni stavili, već sve iz Evrope, ukljucujuci i Kip Slobode, koji su Francuzi poklonili.
Sada, tu kao deru penzose iz L.A, koji ne znaju cime da se bave po starim danima i onda kao ajde da bacaju lovu po kazinima ili da prave guzve na I-15 vikendom navece, kada se gomila istih vracaju za L.A.
Zatim escort ranch-evi, koji su legalni van Vegasa, tipa Carsson City Bunny Ranch ili Mustang exit 23 ili 24 i slični, dok u Vegasu nije legalna.
Kocka i prostitucija, taksisti, skup inteligencije na jednom mestu.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.