Diskusije : Emigracija

 Komentar
Nije Santa, već Amish pravi
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
27. oktobar 2016. u 19.05
http://www.telegraf.rs/vesti/2429375-jedini-amis-na-balkanu-dobio-srpsko-državljanstvo-kristofer-petrovic-postao-nas-dr žavljanin
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
27. oktobar 2016. u 19.06
Eto, dosao covek u Srbiju.
windy-chicago
(windy-chicago)
27. oktobar 2016. u 20.38
Amisi su poznati po svom sirotinjskom zivotu. Nemaju struju, ne voze automobile, žive po Bozijim zapovestima. Ali,ali...po mom mišljenju, eto njega nazad za Ameriku, za 2-3 godine.Moz misliti, odes iz Amerike u Srbiju , i kažeš ...super mi je . Jadnik.
Marko_011Poruka negativno ocenjena. Pokaži

Marko_011
(Buongiorno a tutti)
28. oktobar 2016. u 17.51
Ko ima malo mozga, može bolje u Srbiji proći nego u Americi.

Sada što se Windy tesi na nekoj rest area, to je već drugo.
pravda_i_istina
28. oktobar 2016. u 19.02
amisi su 1 od razloga zašto sam ja dosao u usa
amisi su odabrali da žive izolovani od tehnolgije, ogradjeni od iskusenja modernog doba, i ja mogui da se ne slazem sa njima, ali ih ppostujem
sutra, ako bi ne daj boze nestalo struje ili benzina, nastupila kriza, e onda bi videli ko je siromasan, amisi, ili ovaj windy
pravda_i_istina
28. oktobar 2016. u 19.04
najnovije sto sam saznao je da njihova deca ne dobijaju autizam, i posle neka mi neko kaže da vakcine nisu uzrok
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
29. oktobar 2016. u 04.39
zanimljivo da svaki luzer misli da je i svako drugi luzer.
šta mislite kakav zivot je bolji? - teras svog konjica, i srećan si, živis u skladu sa svojom okolinom, sa svojim bliznjima, i sa prirodom, ili u svakom slučaju vise u skladu, i recimo nemas čak ni mobilni telefon. nisi gladan - proizvodis svoju hranu sam.
ili
nesrecno zuris, ne bi li stigao na vreme, koje ti je neko drugi propisao, ali, ne možeš stici na vreme, jer postoji speed limit - koji ti je neko drugi propisao, vrtis volan, i gledaš u svakom momentu na gps ekranu gde se tačno nalazis na planeti, a u odnosu na tacku na koju toliko zuris, žena i deca te ne vide, kad te i vide, - tu i tamo si nervozan usled stresa, pa je možda bolje i da te ne vide, i t.d. - hranu, naravno - kupujes i t.d. i t.d.
dakle, kako je bolje provesti svoj zivot - u miru i sreći uz dovoljnu kolicinu potrebnih materijalnih dobara, ili isfrustrirano, u jurnjavi za povecanom kolicinom materijalnih dobara (nepotrebnih)?
ja bih / sam odabrao da ne jurcam puno, i da budem tu i tamo srećan. ne znam za ostale.
windy-chicago
(windy-chicago)
29. oktobar 2016. u 06.42
Ha,ha,ha,, u Srbiji bolje nego u Americi. Da, kriminalcima i politicarima. Nikom drugom.Običan narod, jedva ima za ,leba. Koliko njih me zvalo iz Beograda , pitaju kako mogu da dodju za Ameriku. EEeeeeeee
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
29. oktobar 2016. u 15.24
pa evo, ja sam običan narod, nemam nikoga u političarima, u onim zvaničnim kriminalcima još manje (iako su, zanimljivo, najveći kriminalci, baš ti političari), i živim bolje od tebe prvog, i verovatno od oko osamdeset posto amerikanaca.
ako računamo radno vreme, uključujući i ono koje sam uložio na svoju obuku u raznim zanimanjima/aktivnostima kojima se bavim/sam se bavio, ono je neuporedivo manje. evo tokom prethodnih dve nedelje, mislim da sam „radio” manje od dva sata. bukvalno. -ne zarađujem mnogo, al' gorivo u autima imam, klopu jedem, pijem po kafanama (umereno) svaki dan. družim se sa ljudima, družim se sa porodicom. - generalno, to kako ja živim - priličan je san za većinu planete, iako prenebregavaju činjenicu da živim jako skromno. ne jurcam za nečim što je materijalno, a što ja za života svoga ne mogu potrošiti.

tako da lave, da te zdravlje služi, sedi u svom udobnom truck-sicu, vrti volan, i uživaj u pogledu na gps screen. -i tripuj se da ti je super u životu. mislim, - ako ne znaš / ne možeš da zamisliš bolje - onda i jeste tako. tako da, što'no bi ja rek'o - svako dobro-ne bi te ja više zadržavao.
al' čisto da znaš - ima i (puno) bolje od toga - evo ovde - u srbiji, koja je pri tom pod teškom okupacijom.
a, da, potičem iz vrlo skromne porodice - ono niko me nije „pogurao” nikad i nigde.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
29. oktobar 2016. u 15.58
Pitaju kako da dodju u Ameriku da smirglaju lamperiju 16 sati dnevno, dok krv curi niz prste a rame iskace.
Plata, ne možeš ni naplatiti rad a racuni cekaju.
Srbija je Eldorado, nije Amish sisao veslo.
windy-chicago
(windy-chicago)
29. oktobar 2016. u 17.23
Srbija jeste El Dorado,, za neradnike, lezilebovice, decu komunjara. Treba da se radi .. 14-18 sati dnevno,, 7 dana u nedelji. Kad to kažeš nekom iz Srbije ,, pocne da zaplice jezikom,, drma glavom k,o da je sloNgiran . A znaju da kukaju ,, traže pare,, kažu,, neću da radim za 25 000 dinara. Pa nemoj ,, onda nemas ni za parce ,leba. EEeee jado i cemeru.
escada
(ɐpɐɔsǝ)
29. oktobar 2016. u 17.27
S punim poštovanjem prema ovom Amišu koji je išao tragom svojih korena dede Denče, ipak sam malo skeptična.Šta mu je to trebalo? Ili je iz nekog razloga izopšten iz zajednice.
Amiši žive u zajednici, nikad odvojeno. Dozvoljavaju mladima koji su rođeni u toj zajednici da posle 18. godine odu van zajednice u trajanju do maksimum 12 meseci i vide drugi svet.
95% se vraća u zajednicu jer se ne snalaze u urbanim sredinama i tehnologiji.
Amiši su jako dobri, blagonakloni i prijatni ljudi. Žive svoj život i nikog ne diraju. Ne idu u vojsku jer nikad neće uzeti oružje u ruke.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
29. oktobar 2016. u 18.07
Ako se malo potrudis, teško da ćeš raditi za 25000 dinara.
Naucis da stavljas plocice, hoblujes parket, vodovodne cevi u kupatilu, programske jezike, hiljadu toga ima, umesto da ides nekom buzdovanu na noge da te iskoriscava.
Najgore je otici preko bare nekom buzdovanu da te iskoriscava a racuni cekaju.
Prvo, osuđen si na naše a to je samoubistvo, drugo, ako odes kod Amera, lestvica vise, ceka te minimalac.
Hoćeš nešto više, treba skola a to kosta.
Živeti a ne raditi u USA, hoće, malo bre morgen.
Racuni cekaju, nema kao u Srbiji a ako ne platis, ona te ceka i naravno ne zenska, već ulica.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
29. oktobar 2016. u 18.13
Da li sam ja zazalio sto sam otisao iz Amerike, jesam, al' za malo.
Masno sam profitirao, ako se uzme vremenski period iz USA i ovde.
Uglavnom iz Amerike se zavrsilo na praznim pricama, moglo a nije, falilo tako malo, da je ovo e da je ono.
Santa postavio temu o idejama, hoće on nekome da pomogne, čitaj sebi.
Ideje su vrednije od novca, zato ako imaš ideju, Srbija je Eldorado, dok kukaju oni, koji misle da će im neko dati posao a oni se usreciti.
Nikad bilo, niti hoće.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
29. oktobar 2016. u 18.28
Amish ovakvih problema nema.

http://www.telegraf.rs/vesti/2432165-dramaticna-ispovest-hrvatice-koja-je-otisla-preko-ovo-je-mracna-strana... u-nemackoj-u-kojoj-gladujem-i-spavam-na-ulici
windy-chicago
(windy-chicago)
29. oktobar 2016. u 19.00
Zašto si osuđen na naše, kad si u Americi,, zašto ? Sa našima nemam ništa već duuugo godina. Ono jeste, ranije dolazili nasi, bez papira , oce da zarade 5 miliona $ za godinu dana. Eee onda ih nasi koji su dugo ovde, uzmu pod svoje,, kao Marka ,, i rmbaci 25 sati dnevno za 100 $. Ja sam American citizen ,, nikakvih poslova sa našima,,, nikakvih. Već dosta godina radim za Nemacku komp. nemam ni najmanji problem. Isplata svakog Petka.. u cent tacna. A vi se zanosite iluzijama da je Srbija El Dorado.
zoxthegreat
29. oktobar 2016. u 20.29
windy nije moj problem tvoj zivot kao sto ni moj zivot nije tvoj problem
svako radi šta hoće, međutim ti pricas o nekavim kamionima i milionima
svih ovih godina. pa šta koj q radis u 60+ godina ako si prethodnih 30
godina zaradjivao 100 dolara na sat. sad bi trebao da uzivas svake
godine po sest meseci na karibima (ili srbiji :))

naravno da je srbija eldorado ako imaš ideju i visak para da tu
ideju sprovedes u delo.

windy-chicago
(windy-chicago)
29. oktobar 2016. u 20.45
Neverovatno kako neko ne razume ništa. NE 100 $ na sat... nego su takvi radili ( bez papira ) 25 sati dnevno za SAMO 100 $ za CEO dan. A sto se tiče mene ... predugo sam u ovom poslu ,, volim ga ,, to je moj ceo zivot. A Srbija El Dorado za nekoga... cekaj malo... moram da se GORKO nasmejem... ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha.
zoxthegreat
29. oktobar 2016. u 21.29
windy , ti ne razumes a ne ja. valjda znam šta sam napisao
100 je o tvojoj satnici, tj 200 kila godisnje kad se pretvori
kojima se hvalisovde zadnj godinu . može biti da si dogurao 200 na sat

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
30. oktobar 2016. u 03.49
generalno, uvek se blago iznerviram kad ne uspevam da napišem nešto tako da taj neko drugi ne pomisli da imam neki prepotentni stav o njemu, ili da ga omalovažavam. i nečiji rad, i nekoga kao ličnost.
mislim, i sam kažeš - steering wheel je tvoj život. o.k. -sve u redu.
međutim - da li si probao nešto drugo? ono kao što si kada si došao tu...jbm li ga... probao mexican food, ili američki neki steak ili čajniz/azija klopu - pa ti se nešto svidelo, a nešto ti se nije svidelo. dakle postoji i nešto izvan domašaja bilo koga od nas - niko od nas nije pokupio svu mudrost. ali kada smo vrlo svesni da smo pokupili baš onako malo mudrosti, pošto složićeš se, biti truck driver, i nije neka premudra stvar - par saobraćajnih pravila, i par mehaničkih radnji - not rocket science, right?, - nije dobro da drugima solimo pamet da je to super. jer naprosto - nije super. mislim, iz pozicije nekog klošara koji neće da radi ništa i spava na betonu i t.d. - verovatno i jeste.
al' nisu svi klošari.

*što bi neko radio 16h dnevno? - krevet/posao? i to je život? - pa ma koliko da zaradiš - u čemu je poenta takvog života? - spavanje i rmbanje? dana belog ne videti, živog čoveka ne videti, ne biti sa svojim bližnjima / porodicom / drugarima / ...? -iskreno - mislim da onaj klošar bolje provodi svoje vreme na planeti nego taj neko.

uzgred, i ako imaš 60 god. - i dalje nije kasno da se podučiš i nečemu drugom. znanje je danas baš veoma dostupno, zanimljivo, čak i robovima je dostupno. -ne budi glupi rob koji gleda serije, sport i vesti - edukuj se - ima vremena dok čovek ne upusti dušicu svoju.
zapitaj se o prostim stvarima iz sveta koji te okružuje. tipa -kako/otkud/zašto/ ovo/ono?

ima valjda i još nešto zanimljivo pored volana? - volan si apsolvirao valjda - probaj nešto drugo.

naravno ne ti lično (windy), nego svako od nas, i ne samo tvoj volan, nego „volan” svakog od nas.
windy-chicago
(windy-chicago)
30. oktobar 2016. u 09.11
Pricam sa rodbinom, drugarima iz Beograda.. na skype ,, telefonom. Zale se ,, nema posla, para ,, ne idu na more. Pitaju kako da dodju za Ameriku. Kad im kažem,, radi se 14-18 sati dnevno ,, ako ,oćeš da prezivis,, mucaju ,, tresu se ,, znoje,, pa kaaaakoo toliko, radi se 8 . Kad da popijemo kafu sa drustvom,, da ogovaramo politicare,, gledamo serije,, čak i reprize istih. Kako da NE idemo na more 3-4 nedelje... kao ZBOG dece. Kako nema bolovanja 5-6 meseci ,, iako si zdrav ko konj. Kažem... ostanite tamo ,,, nije Amerika za vas.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
30. oktobar 2016. u 10.03
i znaci ti na osnovu tvog kontrolnog uzorka, od plafon četiri porodice (ako i toliko), izvodis opsti zakljucak o nama ovde u srbiji, u kojoj nisi bio, ne pamtis od kad?

dalje - šta ima loše u tome da odu na more kontinentalci 2 nedelje godisnje?
da cisto malo izanaliziramo> na moru se ne boravi, ne znam, u carskim palatama, ne jedu se biserne skoljke iz zlatnih posuda i ne pije se mleko od prepelice. - ono - neko ko ima nekretninu tamo negde izrenta ti za to kratko vreme tu nekretninu sa nešto malo namestaja, jedes istu klopu koju jedes i u kuci i t.d. - mislim realno - nije neki luksuz - ono, nije sad bas nešto za da bi proglasio nekoga ko bi to zeleo za bahatog rasipnika?

uzmi ako imaš ženu/decu - pa kad ih vidis - pitaj ih, ali insistiraj na pitanju - šta ti (zeno, dete) ocekujes od sebe, i od mene?
onda će možda da krenu da ti nešto laprdaju, ali insistiraj na pitanju - postavi ga vise puta - what doy you want? -pa ako ti odgovori da želi novi smartphone/tablet/whatever - ti kaži -o.k. (ili no), BUT - what do you really want?

e sad, ako se ispostavi da je njihov najiskreniji mogući odgovor da crknes kao pseto za volanom - onda jbg - da tako kažem upalo ti loše u ovom zivotu. jbg. ja ne znam zbog čega je to tako - ali zivot nije pravedan prema velikoj vecini globalne populacije.
windy-chicago
(windy-chicago)
30. oktobar 2016. u 10.15
Pricam tako sa njima ( iz Beograda ) pitaju ...između ostalog, koliko automobila imam-o. Kažem 5 ,, opet tresu glavom,, mucaju... kako 5 ,, šta će ti toliko ,, bas me briga kažem,, mogu da ih imam ,, i imam ih . 2 Lexus-a ,, Mustang, Camry , Mazda. Kažu ( vecina njih ) jedva skupismo za polovni Yugo star 18 godina. EEEeee kažem Ja ,, to je ono o čemu vam govorim ... 14-18 SATI rada SVAKOG dana ,,, 7 dana u nedelji.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
30. oktobar 2016. u 10.22
Windy ni sam ne zna šta prica, drugi bez papira rade toliko sati a onda on kaže 18 sati.
Kakav je zivot gde neko rmbaci 18 sati, treba da se hrani, opere odecu, ovo, ono, spavanje zaboravi, nema vremena.

Posle svega toga te ne plate a soferi još u kazne i suspenzije, znaci duzni i ruzni a robovi se ubili od posla.

Odes kod Amera, minimalac, Americke firme, uvalili mi i oni karru, CDN logistics, satro ajde iz NYC za Klivlend, 5 sati za 350 milja a sneg metar.

Rekao im da je to malo naucna fantastika a oni meni da dok pricam price, mogao sam već biti na pola puta.

Kasnije mecava, haos u PA, okrecu se po putu i pokupio neku, koja je izgubila kontrolu i vukao je kilometar, da bih je zakucao u most.

Krivica njena, ali kompanija mene stavila na bad credit, njima je bezbednost broj 1.

Bezobrazluk bez granica i tu se ja razidjem sa Cenkom, posto je Century morao na popravku a mogli smo cuda da napravimo, obzirom da je održavao kamion i bio posten.

Tako da te price Ameri posteni, nije bas da uvek nosi vodu.

Marko_011
(Buongiorno a tutti)
30. oktobar 2016. u 10.31
Srbija, ako zavisis od drugih, nema tu leba, dok ako se potrudis sam nešto, može.
Nudio meni sada lik u Beogradu 2500€ da vozim kamion, vozi se roba neka za Americku kompaniju, neću reci šta i gde da nasi odmah ne pomisle da mogu maznuti ideju.
Odbio sam odmah, moji principi su iznad vrednosti novca.
Nemam vise ništa sa našima, mogu 500.000€ da mi stave pred oci, nema leba.
Taj lik koji nikad nije vozio kamion, ide sa tim našim u timu, dve prve nedelje neplaceno da se nauci malo, zatim 1000€ i dici će mu na 1500€, kada se osamostali.
Prenese malo cigare, ovo, ono, eto love bolje nego u Americi, gde ti frkne u Kaliforniji kaznu 1500$ za 10 milja prekoracenja i to pre koliko godina, sada verovatno 2000$.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
30. oktobar 2016. u 19.30
Gora beda nego u Srbiji.
http://www.telegraf.rs/vesti/2433554-surova-realnost-iza-trke-za-predsednika-sad-ljudi-iz-ovog-grada-neće-glas ati-na-izborima-jer-nemaju-novac-za-autobusku-kartu
pravda_i_istina
30. oktobar 2016. u 19.59
pa, nemaju novac, jer nemaju posao, a posao nemaju, jer ne mogu da dodju do njega od work-oholicara; ja bih zabranio prekovremeni rad, zaposlio nezaposlene, ... windy uopste nije svetstan svoje bolesti
Amatercic
(Penzioner)
31. oktobar 2016. u 21.27
Boze skromnosti kao soferske platice od 2500 ekica mesecno u Srbiji u Beogradu ??Ja sam to poverovao a vi? ili put iz NYC do Klivelanda 350 milja i 5 sati po snegu kroz planine to verujem naročito ovih 350 milja razdaljine između ova dva grada koja je dosta bliza do 500 nego 350milja.
Razumem ljude koji neće da se prodaju za dolare ili evre pa zato zure u Kinu da zarade ako im upali,verujem da se tamo neće morati žrtvovati ipak tamo dosta vise ljudi živi nego na zapadu a i zivotni standard je veci.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
01. novembar 2016. u 04.25
ovaj komentar, realno - i nisi morao da napišeš. -bolje bi bilo :)
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
01. novembar 2016. u 20.04
Amatercicu, distanca nije bitna, možda su oni meni dali 7 sati da ubodem tih 500 milja.

Bilo kako bilo, uslovi i zahtevi nisu bili realni.

Kompanije, koje se prodaju da im je bezbednost broj 1, guraju te u problem i kasnije peru ruke.

State Trooper-i znaju već te seme, imaju iskustva.

Plata 2500 eura, covek ponudio, zahvalio se, koliko je realno, ne znam.

Bilo i meni cudno, pitao šta se vozi, rekao mi, posle čega možda i ima istine, obzirom da se radi o mnoo jakoj kompaniji i vrlo verovatno da jeste istina.

Ja imam ovde posao, placen u cent, kompanija je poznata u celom Svetu, samo penziono godisnje ovde vredi oko 7000-8000 eura.

Ne treba mi da menjam.
Amatercic
(Penzioner)
02. novembar 2016. u 22.04
Znam dobro kako ovde idu neke stvari ,samo kako nisi napisao da si trebao ići za 10 sati ili vise a ponude nisu bas uvek 100% istina znaš i sam šta se nudilo dok si bio ovde a šta si dobjijao.
Sasko izdajica je svaki covek koji napusti otadzbinu bez obzira iz kojih razloga i gde ide a možda je veci onaj izdajica koji to sanja a nema mooda da to isto napravi zar ne?
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
03. novembar 2016. u 14.31
ne, naravno. ali glupo je da ti sad objašnjavam u sitna creva šta i kako, posto znamo i ti i ja, da i ja i ti znamo da znaš vrlo dobro, i da znaš vrlo dobro u kojoj si grupi, zapravo - ti jedini pouzdano bez greške znaš u kojoj si grupi.
pravda_i_istina
03. novembar 2016. u 18.45
Sasko izdajica je svaki covek koji napusti otadzbinu bez obzira iz kojih razloga
========
možda si ti izdajica, ali ti to ne daje za pravo da sudis sve ostale
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.