Diskusije : Emigracija

 Komentar
Državljanstvo
pozitivac
(hemicar)
02. oktobar 2016. u 23.38
Imamo (ja I supruga)državljanstvo Republike Srbije da li mogu I koji
je put da nasa deca to isto imaju, a nisu rođena u Rep. Srbiji.
Hvala.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
03. oktobar 2016. u 02.43
Prilično sam siguran da može. Doduse, ako su i državljani neke druge države, onda to može malo da komplikuje stvari, ako srbija nema ugovor sa tom drugom državom o dvojnom državljanstvu. (tu onda opusteno slazete, da tako kažemo, pravite se ludi :) :) ).
Verovatno je potreban neki vid izvoda iz maticne knjige rođenih (moguće da će vas smarati da morate da imate overen prevod), i verovatno izvod iz knjige državljana roditelja.
*savet> posto je po našim opstinama goooomila ljudi pozaposljavana, nazalost, onako po stranackim linijama, dakle strucnost - upitna do nikakva, pozovite dve opstine, lupam, zovnete novi beograd i zovnete savski venac. imaju telefoni na netu sigurno, i postavite isto pitanje - šta mi je potrebno da upisem decu u državljane srbije - mi roditelji smo državljani i rođeni smo tu, deca su rođena u inostranstvu. -jer može da se desi da dobijete dva razlicita odgovora.

evo ti brzinski dva linka, pa iskopaj tel. pa zovi>

palilula
http://www.palilula.org.rs/e-uprava/maticne-knjige/uverenje-o-državljanstvu.html?pismo=lat

nov i bgd

http://novibeograd.rs/e-uprava/narucivanje-dokumenata

ako razlomi linkove, kucnes u guglici „upis u knjigu državljana xy-opstina” (preporucujem neku od bgd -cisto da dobijes informacije).

aj' pa sretno.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
03. oktobar 2016. u 06.40
Nasi su ti zeznuti za državljanstvo, teško da daju isto i strancima sa našima u braku, tako da ocekujte probleme.
santa
03. oktobar 2016. u 08.16
Bez problema, moji sinovi rođeni Amerikanci, državljani i SFRJ.
zoxthegreat
03. oktobar 2016. u 11.12
može, samo mora da se postupak o dobijanju državljanstva (pocne)zavrsi
pre njihove 18 g. tako sam čuo da je billo ranije.

jedan svestenik u americi mi je rekao da su mnogi nasi iz amerike
koji su rođeni tamo hteli državljanstvo ali su bili zakasnili

uostalom posto je ovo rekla kazala trebalo mi je samo 5 sekundi

http://arhiva.mup.gov.rs/cms_lat/dokumenta.nsf/državljanstvo-sticanje-poreklom.h
zoxthegreat
03. oktobar 2016. u 11.15
ups, treba da se iskopira ceo link, ne može samo na klik
nisam ga uradio kako treba
zoxthegreat
03. oktobar 2016. u 11.21
STICANJE DRŽAVLJANSTVA POREKLOM

- član 7. Zakona glasi:

Državljanstvo Republike Srbije poreklom stiče dete:
čiji su oba roditelja u trenutku njegovog rođenja državljani Republike Srbije;
čiji je jedan roditelj u trenutku njegovog rođenja državljanin Republike Srbije a dete je rođeno na teritoriji Republike Srbije;
rođeno u inostranstvu, čiji je jedan od roditelja u trenutku njegovog rođenja državljanin Republike Srbije a drugi je nepoznat ili nepoznatog državljanstva ili bez državljanstva.

- član 9. Zakona glasi:

Državljanstvo Republike Srbije poreklom stiče dete:

Čiji je jedan od roditelja u trenutku njegovog rođenja državljanin Republike Srbije a drugi je strani državljanin, ako ga roditelj koji je državljanin Republike Srbije prijavi do navršene 18. godine života kod nadležnog diplomatskog ili konzularnog predstavništva Republike Srbije kao državljanina Republike Srbije i ako podnese zahtev za upis deteta u evidenciju državljana nadležnom organu u Republici Srbiji. Ako je dete pod starateljstvom, prijavu i zahtev podnosi staralac.

Dete rođeno u inostranstvu, čiji je jedan od roditelja u trenutku njegovog rođenja državljanin Republike Srbije, stiče poreklom državljanstvo Republike Srbije ako bi ostalo bez državljanstva čak i ako nisu ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana.

Ako je dete starije od 14. godina, za sticanje državljanstva u smislu st. 1. i 2. ovog člana potrebna je i njegova saglasnost.

- član 10. Zakona glasi:

lice starije od 18 godina života rođeno u inostranstvu čiji je jedan roditelj u trenutku njegovog rođenja bio državljanin Republike Srbije a drugi strani državljanin stiče poreklom državljanstvo Republike Srbije ako do navršene 23. godine života podnese zahtev za upis u evidenciju državljana nadležnom organu u Republici Srbiji, pod uslovom da nije steklo državljanstvo Republike Srbije na način predviđen članom 9. stav 1. ovog Zakona.

• Deca rođena u inostranstvu
U slučaju kad su oba ili jedan roditelj u trenutku rođenja deteta državljani Republike Srbije, a dete je rođeno u inostranstvu, zahtev za upis u matičnu knjigu rođenih gde se ujedno evidentira i državljanstvo Republike Srbije podnosi jedan roditelj preko DKP Republike Srbije na čijem području roditelj koji podnosi zahtev privremeno boravi.
Zahtev se može podneti i matičnoj službi opštine po mestu poslednjeg prebivališta roditelja u vreme rođenja deteta, radi upisa u matičnu knjigu rođenih i ujedno se evidentira činjenica državljanstva Republike Srbije.
Ako roditelji nisu imali zajedničko prebivalište, upis se vrši po mestu prebivališta jednog od roditelja, a ako je mesto prebivališta roditelja nepoznato, upis se vrši po mestu rođenja jednog od roditelja (Zakon o matičnim knjigama Republike Srbije).

• Uz zahtev za upis podnosilac prilaže:
a) ako su oba ili jedan roditelj državljani Republike Srbije:
original izvoda iz matične knjige rođenih inostranog organa na internacionalnom obrascu (po Pariskoj ili Bečkoj konvenciji ili po bilateralnom sporazumu). Ukoliko izvod nije na internacionalnom obrascu, već na obrascu dotične države on mora biti preveden i primerak overen od strane DKP Republike Srbije (uz naplatu odgovarajuće takse)
dokaz o državljanstvu Republike Srbije za roditelja:
uverenje o državljanstvu Republike Srbije, ne starije od 6. meseci koje sadrži klauzulu o osnovu i datumu upisa u evidenciju državljana Srbije; ili
izvod iz matične knjige državljana koja se vodila u Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova, izdat u skladu sa Zakonom, ili
izvod iz matične knjige rođenih u kome je u skladu sa Zakonom upisana činjenica o državljanstvu Republike Srbije, ne stariji od 6. meseci; ili
pasoš (novi obrazac);
ako je dete vanbračno dokaz o priznanju očinstva.
b) ako se radi o licu koje je postalo punoletno i koje je kao dete ostalo bez državljanstva i nije bilo prijavljeno niti je za njega podnet zahtev za upis podnosilac prilaže:
izvod iz matične knjige rođenih;
dokaz da je lice bez državljanstva (putna isprava za lice bez državljanstva).

- član 11. Zakona, glasi:

Pod uslovom iz člana 7. do 10. ovog Zakona, državljanstvo Republike Srbije stiče poreklom i usvojenik-stranac, odnosno usvojenik bez državljanstva, u slučaju potpunog usvojenja.

Zahtev za upis usvojenika iz stava 1. ovog člana u evidenciju državljana podnosi usvojilac – državljanin Republike Srbije.

Zahtev iz stava 2. ovog člana podnosi usvojenik stariji od 18 godina do navršene 23. godine života.

Postupak za upis je isti a uz zahtev se prilaže:
izvod iz matične knjige rođenih;
rešenje o potpunom usvojenju
pozitivac
(hemicar)
03. oktobar 2016. u 21.39
HVALA svima.
eperson72
(lekar)
08. oktobar 2016. u 00.59
http://www.mup.gov.rs/wps/portal/sr/gradjani/dokumenta/državljanstvo/državljanstvo/!ut/p/z1/tVNNc9owEP0rzcFHo7XlD9Gbhh AxgKcphIJ1yfhDGKe25Bhhp_n1VdocAm1pO0l0kVZ6enpPu4s42iAuk64sEl0qmVQmjnlw-2kYBQ4Dd0Y8cIAGlBHwiQtLB61_AOAPgwLi_3L_DICfp_-COO KZ1I3eobg5pFWZ3Wbf2rIyCwsalQktEwuKNsnvEllakKuvh1pIXX543jOnefuYdJVZ73WnTsIn_iYrcxTneSqGHvh2SsCzPRIGdhKIoR0mWxc7votdnBo__N gym4yfHHkBW1xi12POL4Bg7AL9HA4vZ2OCyQSeAWdMTxEvKpX-zA-VKSYF4q3Yila0g0NrtndaN_uPFljQ9_2gUKqoxKDd_w6_U3uNNsew2GQlfCFxdGUkBn hG5yFxgAFad6Xo0UqqtjYqlv_5ScbjyQsneXfDV75w1gAb4zemZ8zkJYoCfLPwzPf476keTAm9KT3x6JVRDz5cLzGwpfdK-unfet4UodtGo8gUYZPonV3KrU Kb4647DVFc3t3fc2qaXUktHkzJvku3N_VqVRMcLCaPc7G242nX9zfbepSSF9P6ek7pxcV31y4M7Q!!/dz/d5/L0lDUmlTUSEhL3dHa0FKRnNBLzROV3FpQSE hL3NyX1JTXyNMYXRu/
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.