Diskusije : Emigracija

 Komentar
Nemacka firma, home office u Srbiji
Predrag_
(posmatrac)
01. februar 2015. u 06.22
Postovani diskutantni,
Živim sa porodicom u Nemackoj već duzi vremenski period i dosao je onaj trenutak kad mi se ovde više ne ostaje i voleo bih da se vratim da živim u Srbiji (koliko god to nekima možda ludo zvucalo).
Znam da je već nekoliko puta ovde pokrenuta tema povratka u Srbiju i ne bih da je ponovo otvaram već samo da pitam za jedan prakticni savet ukoliko je neko bio u sličnoj situaciji.
Naime, da li neko zna da li je pravno / papiroloski moguće biti zaposlen u nemackoj firmi a imati home office u Srbiji? Ako jeste, da li bi se tad porez na zaradu placao u Srbiji ili Nemackoj i moram li se ja uopste prijaviti kao radnik srpskim vlastima? Kako ide za penziono osiguranje? Da li nemacki zakon tako nešto dozvoljava? Napominjem da bih jednom mesecno dolazio u firmu u Nemacku kako bi video kolege a i kako ne bih izgubio pravo rada i boravka u Nemackoj.
Unapred hvala na svim dobronamernim odgovorima.
Pozdrav
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
01. februar 2015. u 09.39
uh... aj' .. pa puno sreće.
ono što znam je da ne možeš da imaš dvojno državljanstvo nemačke i neke druge zemlje. -znači ako si tu dobio njihovo - morao si po njihovim zakonima da se odrekneš ovdašnjeg (ako si ga imao)(nekog od ex yu bananica recimo - ovisno o tome kada si otišao).
te mi se s te strane javlja da treba da pitaš opštinare, ili već nekoga tu - tipa ako imaš nekog - ne znam kako bi se tu zvalo -„agent” - ono neki državni službenik kome ti - kao mali privrednik postavljaš pitanja koja te dotiču. - neki savetnik za kleine.. (ili nadajmose grosse Geschäft :) ) . - i onda pitaš njega.
pošto mislim da ti je to jednostavnije - da zadržiš njihovo državljanstvo, a da ovde kod nas tražiš samo neku boravišnu vizu. naravno, porez ćeš plaćati pretpostavljam - nemcima, ALI moguće i da nećeš - to će ti znati reći taj savetnik, ili poreski savetnik.
moj 1 drugar nemac je radio u jednoj drugoj zemlji, i u toj zemlji su drugačiji poreski propisi - i prilično je para uštedeo na porezu na platu - pošto je tu negde plaćao porez na platu - koja je bila pristojna, ali na dnevnice, rznorzne troškove i t.d. - nije plaćao ništa nigde - pošto su mu nemci rekli - to plaćaš kod ovih gde sada radiš u predstavništvu (za tu zemlju) nemačke firme - a ti neki drugi su mu rekli - plaćaš samo porez na osnovnu platu - ovo extra - ne plaćaš (ni) kod nas. znači to mu je bio zvaničan odgovor od strane nemačke države plaćenog i ovlaštenog poreskog agenta/savetnika.
e sad, ovde kod nas je totalni raspad sistema - spremi se da može da se desi da se bukvalno do te mere smoriš (ne znam koliko često dolaziš, i da li si svestan stepena razorenosti našeg društva ovde...) - da odustaneš od cele akcije. -recimo spremi se da nećeš - kao tu u opštini kada odeš nešto da pitaš momentalno dobiti precizan odgovor, i recimo kada odeš na neku drugu instancu, lupam - iz opštine u muriju - da ti pandur kaže po istom pitanju sasvim neku drugačiju priču.
savet - kada se budeš bakćao sa našom birokratiojom - ponesi tefter i olovku. budi ljubazan, i zamoli službenika ako jako brzo priča da samo malo uspori - i zapiši sve šta ti je rekao. -čisto da možeš i posle da ga smaraš ako doživiš ovo što sam ti rekao iznad, a i zato što može da ti se desi da naprosto propustiš nešto što ti je službenik rekao propustiš (ako ti se dajbože zalomi neki službenik koji zna svoj posao...).
u svakom slučaju - kako god - puno sreće ti želim - šta god da bude.
Predrag_
(posmatrac)
01. februar 2015. u 10.51
Hvala na komentaru.
Imam srpsko državljanstvo a što se tiče posla mislim da se nismo razumeli. Ja nemam svoju firmu već bih radio za svoju sadasnju, međunarodnu firmu sa sedistem u Nemackoj ali home office u Srbiji. U vezi sa tim su i postavljena moja prethodna pitanja.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
01. februar 2015. u 16.03
aha. o.k.
moje neko razmišljanje - znači treba da se raspitaš kod nemaca (zapravo se raspitaj sve (i) kod nemaca) - da li znaju - da li moraš da se u tom smislu registruješ ovde kao predstavništvo te firme. Mada kontam da ako je neki posao iz kuće, tipa ebay prodavnica, ili programer/grafički/web dizajner i t.d. - u principu ovde niko neće ništa da te pita - znači samo treba u birokratskom smislu da središ stalni/duži boravak ovde. pošto je nemcima ovde kao nama onamo - znači po devedeset dana na 180 dana.
moja drugarica ima austrijsko državljanstvo, i živi u bgd-u, baš sam je zvao danas nešto je bolećiva - ali pre nego što sam otvorio ovu tvoju temu. ajde ako ne zaboravim, pitaću je kako ona to rešava - znam da sam je par puta vozio do murije u 29 novembra (ne mogu da se setim kako se sad zove ta ulica da me upucaš...) u bgd-u da se prijavi kad je dolazila. mislim da je na neki način rešila onu foru da ostane duže od 90 dana. konkretno mislim da se ta viza nešto plaća (i to nije baš ni džabe tipa stotinak jura ... ajde da ne lupam ovako napamet, ako ne zaboravim pitaću je, pa ti javim, a u nadi da će ti neko možda dati još precizniji odgovor.
LeeLu
03. februar 2015. u 10.21
Moji i svekar i svekrva imaju i srpsko i nemacko državljanstvo, dakle nije tačno da ne može da se ima dvojno sa nemackim.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
03. februar 2015. u 12.54
tvoji svekar i svekrva krše nemački zakon.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
03. februar 2015. u 13.00
mislim, ako su iz srbije. moguće da su iz hrvatske.

If the other citizenship is the one of another EU country or of Switzerland. Non-EU- and non-Swiss citizens must usually renounce their old citizenship if they want to become German citizens. There are exceptions made for citizens of countries that do not allow their citizens to renounce their citizenship (e.g. Argentina, Bolivia, Brazil, Costa Rica; the following jus-soli countries allow renunciation only if the citizenship was acquired involuntarily by birth there to non-citizen parents: Dominican Republic, Ecuador, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Uruguay), or if the renunciation process is too difficult/humiliating and/or too expensive (e.g. Afghanistan, Algeria, Angola, Cuba, Eritrea, Iran, Iraq, Lebanon, Morocco, Nigeria, Syria, Thailand, Tunisia), or, rarely, in individual cases if the renunciation of the old citizenship means enormous disadvantages for the concerned person.
Predrag_
(posmatrac)
03. februar 2015. u 13.41
Molim vas da ne skrecemo sa teme. Ja sam napisao da imam srpski pasos tako da nikakva radna dozvola nije potrebna za rad u Beogradu.
Bruda
03. februar 2015. u 13.59
Ko vam kriv sto niste Amerikanci.

Na odredjenim aerodromima manjim, privatnim u nekim zemljama kada bi videli da imam americki pasos narod se klanjao, vristao, bacali su nekad voce i divljac ispred nas, nudili nam decu da ih vodimo back in the states da se obrazuju i ispune snovi.
Pantija
03. februar 2015. u 17.15
Koliko ja znam, to bi ti bila varijanta rada od kuce (iz home office-a), a skroz je nebitno gde se nalazi taj home office. Hoću da kažem, možeš ti da provedes tri zimska meseca u Beogradu, a tri letnja meseca na Krfu, jer ti se hoće, pa odande radis, pa sledeća tri na Azurnoj obali, ti si i dalje zaposlen u nemackoj firmi.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
03. februar 2015. u 17.30
ja isto mislim da ako imaš zerbiše državljanstvo, i ako firma šljaka tipa online, ono - ne prodaješ robu ili usluge ovde - buvkalno te niko ništa neće pitati ovde. pošto ima ona stavka ustava ove zemlje koja glasi stan je nepovrediv. znači šta ti radiš u svojoj gajbi - tvoja stvar.
Pantija
03. februar 2015. u 17.49
Da, Predrag nije dao dovoljno podataka, ali ako u Srbiji ne osniva svoju firmu koja će da radi za tu Nemacku (ne otvara ziro-racun, ne registruje firmu), nego samo radi kao zaposleni za firmu koja se nalazi tamo negde, nema šta da brine. Druga je prica ako naplacuje taj rad preko firme koju ima ili će osnovati u Srbiji.
Predrag_
(posmatrac)
04. februar 2015. u 02.34
Hvala svima na informacijama.
Tačno tako, nisam nameravao u Srbiji da osnivam svoju firmu već da radim za svoju sadasnju nemacku firmu iz stana u Srbiji.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
04. februar 2015. u 04.51
pa onda je valjda odgovor - dobro došao nazad predraže. -neće ni ovo (ovde) večno.
puno sreće, i svako dobro.
Predrag_
(posmatrac)
04. februar 2015. u 05.50
Hvala Sasha na toplim rečima.
Moram ovde još proveriti kako ide sa nemackim zakonima...Negde sam procitao da moras živeti vise 6 meseci u Nemackoj u kalendarskoj godini da bi u njoj mogao nastaviti dobijati platu i placati porez. Ako si duže odsutan moras porez (a samim tim i prihode) prijavljivati u zemlji boravka (u ovom slučaju u Srbiji).
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
04. februar 2015. u 12.48
Po starom zakonu ko je stekao dva državljanstva ne kaci ga novi zakon gde ne možeš imati dvojno.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
04. februar 2015. u 14.04
jedna moja sestra je odrekla se još jugoslovenskog tamo 80 i neke, otprilike kad je postala punoletna, pošto se rodila tamo i bilo je -sestro odluči se - il' si naša il' si vaša. pa je ona zaključila da je njihova. sećam se da su je dobre samoupravne vlasti propisno odrale da je ispišu iz knjige državljana samoupravne socijalističke zajednice naroda i narodnosti :)
drugi 1 klinac - od jedne druge sestre - ona je isto se rodila u germanijen, a i klinac - pre par godina kad je postao punoletan isto je bilo - izaberi sinak šta si, pošto ne mo'š biti i njihov i naš. on je odabro da je državljanin srbije.
Predrag_
(posmatrac)
04. februar 2015. u 15.28
Po novom zakonu u Nemackoj dete više ne mora da bira. Ako je rođenjem već ispunilo uslove za oba državljanstva neće ga pitati po navrsetku 18. rođendana da se izjasni koje zadržava a koje ne.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
04. februar 2015. u 15.57
aha. to je znači nešto baš skroz novo. o.k.
gavranero
(Sexolog)
05. februar 2015. u 03.32
Posle šest meseci boravka u inostranstvu nemaš više pravo boravka u
nemačkoj.
Predrag_
(posmatrac)
05. februar 2015. u 10.48
A šta ako u Nemacku ulazim svakog meseca na par dana? Da li se i onda gubi dozvola boravka?
Hvala unapred.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
05. februar 2015. u 11.25
ja mislim da je ipak najbolje da to pitanje postavis u zvanicnoj nemackoj instituciji (stvarno ne znam gde, kod nas u srbiji to bi bilo ili u muriji ili u opstini, ali pre u muriji posto kod nas se time bavi murija).
gavranero
(Sexolog)
10. februar 2015. u 11.34
Zavisi koliko para je u pitanju. Boris Becker se trudio iz sve snage da dokaže da pretežno boravi u Monaku ali mu ipak uzeše 3 miliona jer
su mu našli prijavu stana kod sestre u Nemačkoj.Ali čisto sumnjam da
će se oko tebe potući Nemačka i Srbija.Prijavi se gde hoćeš.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.