Diskusije : Emigracija

 Komentar
Covek je coveku vuk
DC10boy
05. jul 2014. u 15.54
Kakav je narod,takva mu je filozofija.Zapadna filozofija je slika zapadne kulture i civilizacije.Ta civilizacija u kojoj je novac bog,sticanje bog takođe,mora i da izrodi takvu filozofiju.

Racionalizam,robovanje razumu,zdravorazumski pogled i matematicka proracunatost,to je ono sto zapadnu filozofiju čini sterilnom.

Naravno,nije tu sve tako crno.Fridrih Nice je tu posebna prica,zanimljiv i dobar kao primer. Recimo,on je citao i visoko cenio Dostojevskog.Ne znam kao to,tu mi nije sve jasno jer Dostojevski je bolje od njega razumeo svet.I Nice je u pravu sto preporucuje Nemcima da budu u savezu sa Rusima.Nemci ga nisu poslusali,naprotiv,zaratili su na Ruse i desila su se dva svetska rata.

Ali Niceova osnovna zabluda je sto sa jedne strane kritikuje nemacku misao,nemackog coveka,a sa druge strane ,covek kako ga on zamišlja je u stvari tipican nemacki covek,tipican covek zapadne Evrope.Niceov natcovek se drzi devize da samo jaki pobedjuju,samo oni treba da žive,nema ovaj svet milosti a ni pravde,zivot je vecna borba,covek je coveku vuk.Eto jadni Nice nije shvatio da taj natcovek je u stvari ono sto on mrzi.

Nemci kao narod,kao rasa,sa svojom odvratnom disciplinom i sitnicavoscu,hladnocom i otudjenjem,i morali su da porode takvu filozofiju. Kasnije ću o kulturi i pogledima na zivot zapadnog coveka,koji i jesu stvorili takvu filozofiju,koji jesu stvorili nas ovakakv svet kakav jeste,sav okoreo u materijalizmu.
sirchulle
(CAD Designer)
05. jul 2014. u 16.18
Pa pobogu covece nemoj da ti tako providan, ne ide to tako. Pa samo par reći da procitam iz pravoslavno vaspostavljenog socinenija meni pripadne muka jer vidim potpis Kominterne. Ista je to ona Kominterna sto je u zanosu jahala popove a sada se odupire zapadnom hegemonizmu. Ne valja ti novac? Ne valjaju ti banke? Posedujes nešto više od matematicke propacunasti a još se ne nalazis u Jehovinim svedocima ili Kolu srpskih sestara? Neverovatno kakav si ti licemer, zar ne? A, ne. Ti si sada postao filozof kada Google dozvoljava svima da spoznaju Nicea ili Hegela, Kanta, Aristotela, zar ne? Ko je bio ciji ucenik? Sokrat Platonov, Platon Aristotelov ili su svi oni potekli od Seneke? E pa na to isto ima odgovor Google. Cuj, Niceova glavna zabluda? He he he. Pa do Google nisi ni znao ko je Nice, zar ne? Obozavam ja vas internet jurisnike, instant znalce i filozofe tastaturske orijentacije. Mlatarate po tastaturi jer je dzabe i ostajes zauvek anoniman. Gde ćeš vece lepote sokole moj...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
06. jul 2014. u 16.08
banke fakat ne valjaju
zpittvar
07. jul 2014. u 14.35
Ja kontam da u Evropi do pre par vekova nijedan vladar nije mogao da prebroji tačno kolikim narodom vlada i prema tome za svaki slučaj pisao pravičnije zakone nego što bi možda trebalo(vezivanje dužnika za kamen u centru grada, najsiromašniji u selu da ima pečeno pile makar jednom nedeljno itd. Henri VI), jer bi svako talasanje izazvalo dovoljno budala da ga ubiju.

Drugo objašnjenje bi bilo da je ranim prekookeanskim brodovima bilo jeftinije i bezbednije da pristaju u okolinu današnjeg Amsterdama nego da se zavlače dole po Sredozemnom moru i rizikuju gusare i ludake koji i dan danas seku ruke za kilo banana.
Recimo, prvi naziv za NYC je New Amsterdam, pa Australia = New Holland, pa doneli kafu u Brazil, drvo u Indiju, porcelan u Kinu, otkrili Svalbard... Nisam to ja izmislio.

A pogotovo što ovi današnji takozvani civilizovani ljudi niti liče niti se ponašaju emancipovanije od krda svinja, štaviše iste su face kao pijancima iz Malog Mokrog Luga što sede na ivičnjaku i loču Jelenka, dok u Parizu/AMS/LND/CPH/OSL/BER voze najnovije modele luksuznih automobila i nose odela koja koštaju kao dvosobni stanovi u Beogradu.

Koješta se veliko događa zadnjih 500 godina a ne piše ni u jednom udžbeniku istorije.

Razumem da u kapitalizmu ne mogu svi da imaju jednake plate, ali vala nije baš na mestu da kojekakve frizerke i Kasandre sa silikonima vladaju svetom. Nešto tu ne štima u korenu.
Samo pitanje ostaje koliko dugo to traje, odnosno dokle su nam geni nepovratno poremećeni, tj. da li je ceo svet nastao iz 3 sela, jer koliko mi je poznato čak i „plava krv” se tek pre 100-tinjak godina prestala množiti isključivo međusobno.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.