Diskusije : Pravoslavlje

 Komentar
Nove ikone
Viko
(Diplsp)
14. septembar 2015. u 01.24
Svjestan sam da bi mogao biti napadnut zbog ovog pitanja, i da bi se moje pitanje lako moglo proglasiti „sektaskim”.
Pravoslavni sam Srbin slavim slavu, Bozic i Uskrs kao i sve vece praznike. U crkvu odlazim povremeno, uglavnom sa povodom. Moglo bi se reci kao i svaki prosjecan Srbin. Imam osnovno znanje iz pravoslavlja. Čitam Bibilju (novi zavjet).
Prilikom poslednjeg boravka u jednoj crkvi vidio sam naslikane ikone za koje se ne bi moglo reći da su ikone, jer ne predstavljaju svece.
Naime, naslikane su „ikone”iz naše istorije, poznatije licnosti i scene iz svakodnevnog zivota ljudi.
Ovo mi je posve neobično i cudno. Stoga postavljam pitanje osobama koje bolje poznaju pravoslavlje, možda i svjesteniku, šta traže u crkvi ovakve „ikone”? Da li za ovo postoji neko kanonsko opravdanje?
K-MC
(hugae)
18. septembar 2015. u 16.22
Kažeš da čitaš Novi Zavjet, zsto ne potrazis tamo odgove na tvoja pitanja, nije tako velik Novi Zavjet, procitas ga za jedan dan. Pravoslavlje je Hrišćanska vjera koja se temelji na Svetom Pismu, sve što se ne podudara sa pismom ne pripada Crkvi. Hristos kaže: Zakon i svjedocanstvo trazite, ako li ko ne govori tako, njemu nema zore. Hristos se brani od kusanja djavola uz pomoć Pisma i kaže ..pisano je,,, a kaže i da covjek ne živi o samom hlebu nego od svake rijeci koja izlazi iz usta Bozijih.

windows03
(s)
20. septembar 2015. u 08.07
Зашто не напишеш гдје си видео чему то „ у једној цркви” ? Какве су то нове иконе што спомињеш и зашто под наводницима ? Па неможемо направити „ старе ” иконе данас имамо само те нове .Увјек су људи прилагали цркви и свештенству и свако даје колико може и хоће па онда имаш и разних људи и разних повода .Сада ако је неко одлучио да буде ктитор и задужбинар , дародавац или шта већ шта је пробелм.
Viko
(Diplsp)
30. septembar 2015. u 20.48
Konkretno vidjeo sam ih u crkvi u Trebinju. Novo su oslikane. Zašto sam stavio ikone pod navodne znake. Zato sto mi je cudno da se likovi Karadjordja, D. Maksimovic, G. Principa i N. Tesle oslikavaju u crkvi.

Nije mi to poznato. Zato pitam
frutolino
(sta te briga)
09. oktobar 2015. u 13.32
Kad je već tema oko ikona bas bih volela da čujem mišljenja ostalih ljudi na ovo sto ću ukratko da ispricam.Dva tri dana ispred preobrazenja 19 avgusta udjem ja u sobu sasvim slučajno da se odmorim gde mi je normalno okacena ikona majke bogorodice sa detetom i htela malo da se odmorim.Ikona inače stoji na tom istom mestu dugo godina .To je bila jedna obična ikona drvena neosvestena u crkvi.Kad ja pogleda pravo u nju a ona poce da joj sija onaj orio oko glave toliko jako da sam skocila gledala nekoliko trentaka u nju i pozcela da zovem cerku da dodje da vidi al kkoliko je ona usla u sobu svetlost je iscezla.To je toliko bilo lepa da se vidi da bih volela opet da vidim to al verovatno se takva cuda samo jednom desavaju u zivotu.Ona je sada za mene jedna sveta ikona bez obzira gde je kupljena.I sad ja ne mogu da procenim dali je to bilo neko upozorenje ili javljanje da nas ipak neko cuva mada od tog dana je pocelo svasta da se desava.
K-MC
(hugae)
10. oktobar 2015. u 10.18
Šta se to svasta desava, pozitivno ili negativno?

Teško je reci, ima mnogo raznih slučajeva u vezi tih stvari sa ikonama, treba biti oprezan. U svakom slučaju, trebaš znati da Hrišćani ne obozavaju predmete, nikakve rezane likove ili slike. Hrišćani obozavaju samo zivog Boga a olicenje Boga je dato u zivotu Hrista, ne u slici ili kipu. Olicenje Boga je njegov karakter koji se je pokazao u zivotu Hrista, i po tom karakteru je Hristos i hteo da ga se pamti, ne po slici, da je hteo po slici/ikoni, ostavio bi sigurno mnogo svojih slika, ovako nije ostala ni jedna slika.
Viko
(Diplsp)
10. oktobar 2015. u 17.29
Ja prihvatam kritiku da svoje pitanje nisam dobro naslovio, ali to ne mijanje sustinu pitanja.
windows03
(s)
27. oktobar 2015. u 03.45
Па ја сам ти написоа да то није ништа ново да се важни људи у важним битним временима ослокавају по нашим црквама и не видим шта је ту проблем.Друго ти људи су јасно примазани као обични учесници тадашњих догађаја или сведоци времена у којем су живјели или као ктитори исл.Повучена је јасна разлика између њих и светитеља који их окружују за обичног вјерника нема грешке и све је јасно.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.