Diskusije : Uradi sam

 Komentar
Unutrasnja izolacija zidova
jovanka_bro
(pletem)
07. februar 2010. u 13.57
Znam da je ova tema bila vise puta,ali me zanima kako najbolje izolovati unutrasnje zidove u stanu koji se nalazi u zgradi.Da li je bolji stiropor ili nešto drugo?Naravno pri tome mislim prvenstveno na zdravlje,jer ne želim da se pojavi budj i vlaga ili tako nešto slično posle odredjenog vremena.Koja je debljina izolacije dovoljna.Stan je u Bosni.
Pozdrav!
mrBin-boy
(Little by Zlojkan)
07. februar 2010. u 18.30
-Ono sto sam ja vidjao,i što se pokazalo kao dobro je : Ako zgrada nije izolovana sa vanjske strane (stirodur fasadom),ljudi su pribegavali unutrasnjoj izolaciji sa stiroporom, ali samo vanjskih zidova u prostorijama stana. Koristili su stiropor 1-2 cm. debljine,lepili ga na zidove,a presvlacili: ili maler-lepkom,ili lamperijom ili gips tablama.
-Pritom je veoma bitno da prostor iza radijatora presvucete i nekom vrstom aluminijumske folije preko stiropora,kako bi ona odbijala svu toplotu radijatora ka unutrasnjosti stana.

-Naravno,ako u buducnosti bude uradjena termo-izolacija cele zgrade sa vanjske strane, sve to treba skinuti sa zidova !
vrbapenzioner
(masinski ing.)
07. februar 2010. u 21.22
Ako je zgrada radjena poslije 80-tih, fasade mora da su radjene sa perlitom ili nekim drugim izolacionim materijalom, kao sto je stiropor ili kombi ploce, ili fasadna cigla.
Znaci od tada su se morali zadovoljavati Novi propisi po pitanju Termo izolacije i parnih brana.
Sve ovo što se radi sa unutrasnje strane to ti dodje kao da imaš zimi tanku jaknicu, pa da bi se malo utoplio obuces do sebe najlon potkosulju.
Taj 1-2 cm stiropora slabo će šta učiniti , samo ti se ponovo u coskovima ili iza namjestaja mogu stvarati gljivice i crnilo, sto normalno nije zdravo.
Za to ima tačan proracun , izracunavanje Koeficijenta prolaza toplote koji za konstrukcije u zgradama mora biti na spoljnim zidovima
k= ili manje od 0.93.
Znaci zavisi od vrste materijala i debljine.
Da ne dužim, ako ti je obična fasada samo spricana , i zid debljine 25 cm, od suplje opeke, bez dobre izolacije sa unutrasnje strane slabo ćeš šta poboljsati, ali pod uslovom da se to izvede propisno, da ne dodje do kondenzacije.
Pogotovo ako je sjeverna strana onda se tu daje malo bolja izolacija.
Svaki masinac koji se bavi projektovanjem Centralnog grijanja , kad mu kažeš kakva ti je fasada, prozori (vanjski otvori) odmah će ti reci šta ćeš uraditi.
mostro
(junior member)
08. februar 2010. u 13.11
Masinac, unutrasnji zidovi nemaju fasadu. I verovatno je mislila na zvucnu izolaciju.
jovanka_bro
(pletem)
08. februar 2010. u 15.16
Zgrada je radjena 70-ih godina.Mislila sam na toplotnu izolaciju unutrasnjih zidova.Naravno da nema na spoljnoj fasadi nikakva izolacija,posto se u zgradi ne mogu dogovoriti da se stiropor lijepi spolja a i skupo je.Kakvom je tehnikom tada rdjeno,stvarno ne znam.Zbog toga sam mislila na unutrasnju izolaciju,da manje trosim za grijanje,jer su mi radijatori u stanu na struju.
mostro
(junior member)
08. februar 2010. u 16.01
pa onda si mislila na unutrasnju izolaciju spoljnih zidova. Unutrasnjim se nazivaju pregradni zidovi.
Možeš da ih oblozis stirodurom 4-5 cm debljine i da preko toga postavis gipsane ploce. Prvo se postavi tzv. rostilj po vertikali i prema sirini gipsanih ploca, potom se ubaci taj stirodur pa se ušrafe gipsane ploče. Bilo bi i dosta toplije u stanu. Za roštilj se koriste profili za montaže gipsanih zidova. To sam radio kod jednog rodjaka i mnogo je toplije, inače ranije nije ni mogao dovoljno da zagreje.
vrbaskiput
08. februar 2010. u 22.39
Za vikendicu u planini možeš komoto postaviti 5 i 3 cm stiropora stim da moras postaviti neku od folija kao vazdusno nepropusnu barijeru,posto je zid od dske i ima suplina.Stiropor treba zaljepiti jedan za drigi,tako da čini jednu cjelinu.Možeš ga polijepiti bilo kojim ljepilom koje nije agresivno.Najednostavnije je da ostavis razmak 1/2cm i to kasnije ispunis sa purpen(neoprenskom pjenom.Pošto je stiropor sa obadvije strane netreba ventilacija daske.
Za izolaciju vanjskih zidova sa unutrasnje strane netreba praviti ram.Polijepis stiropor najeftinijim cementnim ljepilom za keramicke plocice.Ostavis prostor između ploca 1cm i to ispunis neoprenskom pjenom Ona će zalijepiti za zid i dati dodatnu cvrstocu i ujedni napraviti jednu cjelunu.gipsane ploce zalijepis( izasarafi dirktno u zid sa osam sarava.Kuhinje rijeto imaju ormarice na vanjskim zidovima ,ali ako je kod tebe tako postavi drvene letve ispod gipsanih ploca.
dzumbo
(bravar)
21. avgust 2011. u 10.52
Evo komentara Jovanka ali tačnog.
Izolacija spoljnog zida iznutra nije nikako cudo samo to treba dobro razumjeti.
Lokalni zidari priuceni svakako sanjaju o rostilju sto nije potrebno.
Nedavno sam pronasao Rigiterm sto je za mene idealno jeftino i zadovoljava sve ono sto sam ocekivao.

Spoljna izolacija nekazem da nije dobra nego je skupa a i ne zadovolji sve zahtjeve.Nap hladne mostove na balkonima slabo ko se bavi time.
Kod rigiterma je ovako.
Zalijepis kasiranu plocu na zid izgletujes i gotovo.
DA PONOVIM gips plata parna brana stiropor sve u jednoj cjelini.
DOBIJES IZOLOVAN ZID NEMA KONDESA.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.