Diskusije : Zdravlje

 Komentar
Diskus hernije
lebovski
21. mart 2013. u 01.47
Pre 2 neseca sam imao fiskus hernije L5/S1.Još uvek mi je malo utrnuta leva noga i potkolenicki misic je paraliziran.Dosta mi je bolje, nemam vise bolove ali me brine pokretljivost.Da li neko zna da li se stanje bez operacije može potpuno popraviti?
OPIS-50
(OPISIVAC)
21. mart 2013. u 12.42
Diskusi između četvrtog (L4) i petog lumbalnog (L5), te petog lumbalnog i prvog sakralnog (krsnog) pršljena (S1), degenerišu češće od ostalih, pošto donji deo lumbalne (slabinske) kičme nosi veliku težinu tela i trpi najveće opterećenje. Kao rezultat degeneracije diskusa, nastaju lumbalna diskus hernija i lumbalna spondiloza (degenerativna bolest lumbalne kičme).

Iako u retkim slučajevima može da „izleti” i zdrav diskus, osnovni preduslov za nastanak diskus hernije je njegova prethodna degeneracija. Diskus hernija je zato najčešća u najopterećenijim segmentima kičmenog stuba, odnosno između 4. i 5. lumbalnog i 5. lumbalnog i 1. sakralnog pršljena. Diskus, usled delimičnog ili potpunog izletanja iz ležišta, pritiska jedan ili više nervnih korenova (uklještenje), što uzrokuje odgovarajuću simptomatologiju.

Kod diskus hernije između 4. i 5. lumbalnog pršljena (L4/L5), najčešće je pritisnut koren L5, tako da se sniženje senzibiliteta javlja u unutrašnjem delu stopala i palcu. Kod diskus hernije između 5. lumbalnog i 1. sakralnog pršljena (L5/S1), pritisnut je koren S1, tako da se poremećaj senzibiliteta javlja u njegovom inervacionom područiju, spoljašnjoj strani stopala i malom prstu.

Kod jačeg pritiska na koren, dolazi i do slabosti odgovarajućih mišićnih grupa. Kod pritiska na koren L5 (diskus hernija L4/L5), oslabljen je pokret stopala na gore, odnosno pacijent ne može da hoda na peti, a kod oštećenja korena S1 (diskus hernija L5/S1) oslabljen je pokret stopala na dole, odnosno pacijent ne može da hoda na prstima.

Kod izraženijeg izletanja diskusa i njegovog prodora u kičmeni kanal, pritisnut je čitav snop nervnih korenova. U ovom snopu su korenovi za senzitivnu i motornu inervaciju obe noge, kao i za funkcije pražnjenja mokraćne bešike i debelog creva, te potenciju kod muškaraca. Pritiskom na snop nastaju bolovi, trnjenje i slabost stopala u obema nogama, kao i sfinkterijalne smetnje: poremećaj mokrenja, pražnjenja stolice i potencije.

Ova teška klinička slika se označava kao sindrom caudae equinae. Cauda equina u prevodu znači konjski rep. Naime, snop živaca u kičmenom kanalu podseća na konjski rep, odakle i potiče naziv ovog sindroma.Operacija je mac sa dvije osdtrice ili uspjet ili ne.sami odlucite

Zlatni standard u dijagnostici lumbalne diskus hernije je magnetna rezonanca. Dijagnoza je moguća i pomoću multislajsnog skenera.

lebovski
21. mart 2013. u 15.36
Da li bez opercije može da se povrati funkcija paralizovanog potkoljenicnog misica?Zna li neko?Nemogućnost stajanja na prstima desne noge je kod mene.
zecic-zecic
(pa dobro)
21. mart 2013. u 16.18
Elektromiografija, EMG test će pomoći da dobijete odgovor na to pitanje.

neurolog
misalu
(driver)
26. mart 2013. u 05.00
Ne možeš sa sigurnoscu znati da li ćeš proćibez operacije,jer...Moja supruga je,recimo morala da operacijom resi taj problem,a ja sam je bukvalno na rukama odneo u bolnicu.Sada je dobro,ali mora se cuvati celog zivota.Imam nekoliko drugova koji imaju taj problem,a ni jedan od njih nije otisao na operaciju,već su terapijama/fizikalna/resili/bolje receno-ublazili taj problem//.Znam da su bolovi često nesnosljivi,da ne pomazu tada ni najjače inekcije „trodona”,npr...Mom kolegi je takođe „palo ”stopalo,ali za sada je prosao bez operacije.Znaci,bolest je veoma česta kod mladjih osoba,a pogorsava se nepravilnim drzanjem tela,posebno pri podizanju nekog tereta!Magnetna rezonansa najbolje pokazuje stanje i hitnost eventualne operacije.Mnogi se plase hirurskog zahvata,ali mislim da je to na kraju jedino rešenje.Sve najbolje!
nova
26. mart 2013. u 16.02
Operisala prije 6 godina L5-S1.Bukvalno su me odnijeli u bolnicu. Prije toga se mucila godinama.Radila neke silne blokade, terapije... i na kraju zavrsila na morfijumu.Ne volim ni da se sjetim. Operacija prošla uspjesno. Neka Vam je sa srećom šta god da odlucite.
ban
(slu\benik)
28. mart 2013. u 03.05
Isti problem sam imao u oktobru 2010, i decembru 2011. Totalno bio nepokretan, izvršio sva snimanja i 2011.završio u bolnici 15 dana. Sada sam dosta ok, normalno se krećem i radim. Nisam imao opereaciju po po preporuci i savjetu dr sam radio fizikalne vježbe i najviše mi je pomoglo banjsko liječenje. Posljedica je utrnuto stopalo, palac desne nog. I sada redovno radim vježbe i redovno posjećujem teretanu.
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
06. april 2013. u 00.14
Nadji dobrog DR-a koji će te poslati ortopedskom hirurgu. Trazi MRI da se vidi velicina hernije. Na osnovu snimaka, vidjece se kolicina diska sto pritiska zivac i DR će ti prepisati šta trebaš raditi. Ja sam bila kandidat jedino za operaciju.
Hernija može da se vrati i odpusti zivac, vracajuci funkciju nozi i stopalu ali specijalnim terapijama i samo u odredjenim slučajevima.
Ja sam se sa hernijom na L5/S1 mucila skoro godinu dana, vise zato što sam cekala operaciju i bila je neka zbrka u bolnici oko mog mjesta u redu za nju. Imala sam jake bolove, najviše u listu i iza koljena, utrnuto stopalo, pogotovo prste, k'o sto neko iznad rece, uglavnom uzasne bolove, ne volim ni da se sjecam. Odbijala sam pain killer-s kao morfijum i kodein, jer su mi stvarali mucninu i vrtilo mi se u glavi od njih, tako da sam samo pila Celebrex (anti-inflammatory) nešto kao Brufen, malo je drugaciji, ali radi na isti princip.
Operaciju sam imala prije tačno 7.5 mjeseci i osjecam se fantasticno. Bol se vracao možda u omjeru od 5% od onog prije operacije do jedno 3 mjeseca poslije operacije, sad me rijetko kad boli, jedino kad dugo sjedim ili se premorim stojeci, ali to je rijetko, jednom u 10-ak dana. Utrnost se isto rijetko javlja, ali isto ako nezgodno sjednem i sl. Uglavnom, za mene je operacija bila 100% uspjeh. Funkcija noge je druga prica, još uvijek imam oslabljene misice skroz od butine pa do vrha prsta. Idem na terapije i radim vjezbe, specijalno propisane za mene, ne obecavaju mi cuda, mada sam i ja toga svjesna i znam da se u vecini slučajeva funkcija nerava ne može skroz vratiti.
Oporavak poslije operacije nije lak, meni je trebalo oko 3-4 dana da pocnem OK da hodam i da mi oci ne iskacu od bola kad se ustajem iz kreveta, ali što se mene tiče, vredilo je. Poslije 3 dana sam batalila tablete za bolove, a poslije 10 sam već vozila, isla u prodavnicu itd.
Srećno šta god da odlucis i ne zaboravi, najprije pravac dobrom doktoru! :)
lutajuci
(domacica)
12. april 2013. u 13.00
Jedinu osobu kojoj bi „poverila” svoju kicmu je Olga (ili Vera, mesam ta dva imena) koja živi u Herceg Novom . Nekoliko puta sam je posetila i svaki put mi je pomogla. jednom sam tamo upoznala mladica koji je imamo discus hernia. On mi je rekao da ge je ona spasila operacije i vratila u normalan zivot. Žena je lekar ali je umece nasleila od oca (Jeso), kojga je čak i Tito posecivao...Probaj, nećeš pogresiti...
brane
24. maj 2013. u 10.34
novi sam na forumu isto imam diskus herniu L4L5 trebao sam na operaciju i odustao nasao neurohirurga na KBC zemun koji me uputio u banju kanjizu i za sada se uspessno oporavljam
brane
25. maj 2013. u 01.41
koliko dugo traje oporavak diskus hernie bez operacije još uvek me malo boli bio sam na fizikalnu terapiju i u banji stanje je puno bolje nemam jake bolove osetim nešto malo kroz nogu i u donji deo ledja al je podnosljivo nepijem ništa za bolove samo tablete nevrozan i vitamin b
brane
26. maj 2013. u 02.05
pitanje za gospodina lebovskog dali si se oporavio i koliko ti je trajao oporavak u istoj sam situaciji kao ti isao sam u banju 15 dana zavrsio banju pre mesec dana ali još malo osecam strujanje kroz nogu ako bi hteo da odgovoris hvala unapreed
Cosmopolitan_01
(svetski putnik)
06. jun 2013. u 16.35
Naravno da može i bez operacije. Imala sam isti problem i POTPUNO me izvukla fikikalna terapija. I daanas radim vezbe, plivam, i sve je OK, bez bolova i problema.
frizbi2002
18. novembar 2013. u 12.00
Operisao sam diskus pre 2,6 meseci i nije ok. ima promene i u delovima kicme koji nisu ranije bili problem. Zanima me da li se Leboski oporavio.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.