Diskusije : Zdravlje

 Komentar
Bolest zeludca
Svano
26. februar 2013. u 06.48
Ima već par godina da osjecam tupi bol u donjem desnom djelu stomaka, u predjelu slijepog crijeva. Bol se u početku pojavljivao prilikom konzumiranja ljute, slane kisele hrane ili ako se prejedem.
Vremenom bol se sve cesce javljala, tako da u posljednje vreme, postlo je hronicno, ishranu sam totalno promijenio, izbacio sam zacinjenu hranu, ali to mi nepomze sada, naime ako jedem bilo šta
automatski
se pojavi bol u desnom donjem stomaku i pojave se fleke na jeziku (jezik izgleda kao da je sprzen, kao da izbacuje kiselinu), ako recimo pijem samo caj cjeli dan i neuzimam hranu bol se smanji,
a fleke sa jezika se dosta smanje, međutim kada
onda uzmem hranu, sve se vraca ispočetka. Samo da kažem da slijepo crevo sam operisao, ranije, neboli me ništa u predjelu zeludca, prošle godine sam imao jaku zgaravicu, nekih 7 dana, uzimao
sam par puta tablete
za zgaravicu i to je prošlo, i neosjecam da je imam od tada niti bilo kakvu mucninu u prjedjelu zeludca.
Neki su mi rekli da možda imam kiselinu i da probam uzimati nešto protiv kiseline, ja neosjecam da imam kiselinu, a i probao sam sa razlicitom ishranom i ispostavilo se da anema veze šta jedem,
nego koliko jedem.
Imam utisak da zeludac može da radi samo neki 10 % a sve prko toga prouzrokuje gore navedeno.
U zadnje vrijeme sam smrsao dosta, bas zbog toga sto nesmijem da jedem.
Molim ako neko ima neku ideju šta bih trebao raditi i koja bi ova bolest i koja terapija bi bila neophodna
OPIS-50
(OPISIVAC)
26. februar 2013. u 09.59
ŽELUCANI KATAR (AKUTNI GASTRITIS)

Ponutrica želučane stijenke je koža-sluznica koja osim sluzi izlučuje probavne sokove, solnu kiselinu i pepsin. Najučestaliji uzrok akutnom želučanom kataru (upali) je suviše teško, prehladno i neukusno jelo koje se teško probavlja, a jede neumjereno. Tada se sluznica želuca upali, otekne, zacrveni i nastupe poremećaji u probavi. Bolest je veoma neugodna. Ponajprije se javlja osjećaj kao da je želudac prenapunjen, zatim ponestaje teka, nastupa bol kao da »peče« te lagana gastrična groznica. Jezik je obložen debelim slojem, a u predjelu želuca nastupaju žestoke boli. Stolica je tvrda, ili se javljaju proljevi.
Poseban oblik akutnog želučanog katara nastaje u mamurluku, stanju nakon preobilnog uživanja alkohola. Zbog suviška alkohola nastupa zastoj u izlučivanju probavnih sokova, sadržaj se želuca brzo rastvori, a želučana sluznica postaje jako nadražena.
Llječenje
Kao što smo u uvodnom dijelu poglavlja naglasili, za uspješno liječenje želučanog katara, katara dvanaesterca, čira na želucu i dvanaestercu te svih crijevnih bolesti potrebno je bezuvjetno odbaciti cigarete, alkohol, konzervirane prerađevine, kavu, biber, Ijuta zapržena jela, jako začinjena, suha i kisela jela, fermentirani sir i hranu koja nagriza i nadražuje ionako oštećenu sluznicu.
Sastav čaja:
30 g listova pitome nane
30 g cvjetova kamilice
30 g cvjetova i listova kunice
30 g listova i cvjetova vrijeska — plavoga cvijeta
30 g stabljike petrovca
30 g listova i cvjetova matičnjaka
Pripremanje i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati. U 1 1/2 litru vode preko noći namočiti 5 g mješavine trava. Ujutro kuhati — kad proključa, poklopljeno kuhati 1 minutu, zatim ohladiti poklopljeno i preliti u bocu. Svu količinu čaja popiti u toku dana: po 1 dcl prije i poslije jela, a preostalu količinu u toku dana umjesto vode.
Za vrijeme liječenja hranu je potrebno jako raskuhati i pripre-mati na ulju. U manjoj količini može biti zastupljena masnoća životinjskog porijekla, ali se jelo ne smije zapržiti. Umaci ne dolaze u obzir. Od svega je ponajbolje jesti jako raskuhanu (rastvorenu) zelen. Dopušteno je uzimati i med s čajem.
Preporučeni postupak liječenja traje do 2 mjeseca.
Svano
26. februar 2013. u 12.05
Zahvaljujem na brozom javljanju i opsirnom objašnjenju, Ja bih želio samo da dodam ovde sledeće a to je da se u mom slučaju bol javlja u desnom donjem djelu stomaka, a ne u predjelu zeludca, takođe na jeziku što se pojavljuju fleke, nisu dodatne naslage, nego bukvalno kao da je jezik sprzen , i tu je povrsinska koza jezika ostecena , i na tim mjestima jezika nalaze se vidljive pukotine i rascjepi, koje mi smetaju prilikom konzumiranja hrane a nekada i prilikom govora.
Ne znam dali to još uvjek lici na istaknutu diagnozu gore, ali simpomi bas izgledaju neobični posto svaka bolest zeludca bi trebala da se manifestuje u bolovima upravo u djelu stomaka gdje je zeludac sto kod mene nije slučaj.
Ovih dana bas razmišljam šta mi je ciniti, i odakle ovo početi pa po istrazivanju sa neta, preporucuje se uraditi Gastroskopija da se utvrdi stanje zeludca i Kolonoskopija da se utvrdi zbog čega se pojavljuje bol u donjem desnom djelu. Ako ima neko nešto da doda ovde iskreno bih bio zahvalan
OPIS-50
(OPISIVAC)
26. februar 2013. u 13.58
Kolonoskopija je pregled donjeg dela gastrointestinalnog trakta koji se još naziva i kolon ili debelo crevo (creva). Kolonoskopija je bezbedna procedura kojom se dobijaju nalazi koji drugim testovima ne bi mogli da se pokažu. Pacijenti kojima je potrebna kolonoskopija su obično zabrinuti i imaju pitanja u vezi procedure.

--------------------------------------------------------------------------------

Kolonoskopiju izvodi endoskopist, lekar specijalizovan za izvođenje procedure endoskopije. Kolonoskop se uvodi kroz anus i prolazi kroz celo crevo (do cekuma), a moguće je i kroz manji deo tankog creva. Procedura obično traje od dvadeset minuta do sat vremena.

RAZLOZI ZA VRŠENJE KOLONOSKOPIJE — Najčešći razlozi za vršenje kolonoskopije su procene sledećeg:

•Ispitivanje zbog sumnje na kancer kolona kod osoba starijih od 50 godina
•Abnormalna stolica (krvava, tamno obojena)
•Uporna dijareja (proliv)
•Anemija usled nedostatka gvožđa (smanjeni broj eritrocita zbog nedostatka gvožđa)
•Porodična istorija kancera kolona
•Prethodna istorija polipa ili kancera kolona
•Hronični, neobjašljiv bol u stomaku
PRIPREMA ZA KOLONOSKOPIJU — U ambulanti ćete dobiti specifične informacije o načinu pripreme za pregled. Instrukcije imaju za cilj bezbednost pacijenta za vreme i nakon kolonoskopije, svođenje mogućih komplikacija na minimum i omogućavanje kompletnog pregleda kolona.

Vrlo je značajno da na vreme pročitate uputstva i da ih se pridržavate; ako imate pitanja treba da se obratite lekaru.

Lekovi — Neke lekove kao što su aspirin, lekovi koji se dobijaju bez recepta (Ibuprofen [Advil®, Motrin®, Nuprin®]) i suplementi gvođa ne treba uzimati dve nedelje pre testa. Ako koristite lekove koji razređuju krv (npr, Varfarin/Coumadin®, Aspirin, Klopidogrel/Plavix®), konsultujte se sa lekarom kako biste u odgovarajuće vreme prestali da ih koristite.

Takođe, treba da se raspitate i o lekovima za dijabetes, bolesti srca i pluća, visoki krvni pritisak ili napade. Neke lekove treba da prestanete da upotrebljavate, ali mnogi lekovi mogu da se koriste i pre testa.

Šta jesti — Opšte je pravilo da ne smete da jedete čvrstu hranu jedan dan pre pregleda. Možete da pijete bistre tečnosti do 5 sati pre procedure kao što su:

•Voda
•Bistra supa (goveđa, pileća ili od povrća)
•Čaj ili kafu (bez mleka)
•Hladna pića
•Žele (izbegavajte crveni žele)
•Voćne sokove kao što su od jabuke, grejpfruta ili limunada (izbegavajte crvene sokove)
Pražnjenje creva — Pre kolonoskopije je potreban tretman za za pražnjenje creva. Najčešći tretman je prah koji se meša sa vodom i pije. Taj rastvor (Go-Lytely®, Half-Lytely® i ostali) dovodi do pojave dijareje. Postoji u više ukusa koji, na žalost, samo delimično prikrivaju neprijatan ukus. Većina lekara ne preporučuje dodatke koji bi dodatno izmenili ukus.

Hlađenje rastvora će učiniti da se lakše popije. Pijenje ovog rastvora je često najneprijatniji deo pregleda. Ako osetite mučninu ili povraćate dok pijete rastvor pozovite lekara ili sestru i tražite savet.

Transport do kuće — Za vreme kolonoskopije ćete dobiti sedativ (lek koji će Vam pomoći da se opustite), tako da će nakon testa neko morati da Vas odvede kući. Iako ćete biti budni u vreme otpuštanja iz bolnice, sedativi dovode do promena refleksa i rasuđivanja koji mogu da ometaju proces donošenja odluka slično alkoholu.

ŠTA DA OČEKUJETE — Pre testa, sestra će Vam postaviti pitanja kako bi se uverila da razumete proceduru i uzrok njenog planiranja. Lekar će takođe pregledati test, uključujući i moguće komplikacije, i zamoliće Vas da date pismeni pristanak.

Sestra će postaviti IV liniju u Vašu ruku. Vitalni znaci (krvni pritisak, puls i nivo kiseonika u krvi) će biti praćeni pre, za vreme i nakon tretmana.

PROCEDURA KOLONOSKOPIJE — Kolonoskopija se izvodi dok ležite na levoj strani. Lekovi se primenjuju intravenski kako biste se opustili i kako ne biste osećali bol. Mnogi spavaju za vreme testa dok su drugi opušteni, udobno im je i obično nisu ni svesni samog testa.

Kolonoskop je fleksibilna cev debljine kažiprsta. Ima sočiva i izvor svetlosti koji lekaru omogućava pogled kroz sondu ili na ekran. Slika na TV monitoru je višestruko uvećana, tako da lekar može da vidi i male promene tkiva.

Za vreme procedure lekar može da izvrši biopsiju (uzimanje malog uzorka tkiva), ili ako je potrebno da ukloni polipe. Polipi su izrasline koje mogu da budu veličine od vrha olovke do nekoliko santimetara. Većina polipa je benigna (nije kancerogena). Međutim, neki polipi mogu da postanu kancerogeni ako se razvijaju duži vremenski period. Zbog toga se nakon uklanjanja šalju na ispitivanje. Njihovo uklanjanje ne boli jer unutrašnji deo kolona nema nervne završetke i osećaj bola nije moguć.

Lekar pomoću sonde uvodi i vazduh, koji otvara kolon i omogućava pomeranje sonde unapred. Moguće je da imate osećaj nadimanja ili nakupljanja gasova dok vazduh otvara kolon. Pokušajte da se ne stidite prolaza tog vazduha kroz rektum i recite lekaru ako Vam bude neprijatno.

OPORAVAK NAKON KOLONOSKOPIJE — Nakon kolonoskopije bićete zadržani na posmatranju sve dok sedativi ne prestanu da deluju. Najčešća neprijatnost nakon kolonoskopije je osećaj naduvenosti i grčeva usled gasova. Zbog sedativa možete da budete pospani. Ne treba da se vraćate na posao tog dana. Većina pacijenata može da jede nakon procedure. Raspitajte se kada je bezbedno da nastavite sa upotrebom aspirina ili lekova koji razređuju krv.

KOMPLIKACIJE KOLONOSKOPIJE — Kolonoskopija je bezbedna procedura i komplikacije su retke, ali može da dođe do:

•Krvarenja usled biopsije ili uklanjanja polipa, ali ono je obično minimalno.
•Kolonoskop može da dovede do povrede ili zaseka tkiva koje se pregleda, što je ozbiljan problem ali vrlo redak.
•Moguće su nuspojave od sedativa.
•Lekovi mogu da dovedu do iritacije vene na mestu ulaza infuzije. Stavite oblogu ako se jave crvenilo, oticanje ili ako koža na tom mestu postane topla. Obratite se lekaru ako neprijatnost ne nestane.
Ako primetite nešto od sledećeg odmah pozovite lekara:

•Ozbiljan bol u stomaku (ne samo grčevi usled gasova)
•Tvrd, naduven stomak
•Povraćanje
•Temperatura
•Rektalno krvarenje (više od nekoliko supenih kašika).
NAKON KOLONOSKOPIJE — Iako se mnogi pacijenti brinu da će im za vreme kolonoskopije biti neprijatno, većina je dobro toleriše i kasnije se dobro oseća. Osećaj umora nakon izvršene procedure je normalan. Treba da se opustite i odmarate ostatak dana.

Lekar može da opiše nalaze kolonoskopije pre nego što odete kući. Ako su uzeti uzorci za biopsiju ili polipi, rezultate bi treba da dobijete za jednu do dve nedelje.

Svano
27. februar 2013. u 03.32
Zaista zahvaljujem na ovim jako vrednim i poucnim informacijama, koje su mi sada jako potrebne. Još samo da pitam, jeli možda neko poznaje dobrog doktora i ustanovu gdje bi se ovo moglo da odradi u Beogradu, te kako se sturcno zove ta vrsta anastezije koja bih se koristila.
Hvala vam još jednom.
Mexicana
(knjizevnik)
27. februar 2013. u 03.35
Tebe ovaj Opis zamlacuje sa svojim prepisivanjem jer pojma nema o medicini.
Sa desne strane ako te boli, može da se desi da imaš problema sa jetrom ili zucnom kesicom u kom slučaju bi imao i osecaj muke.
Ako imaš osecaj da zeludac ne može da „primi” puno hrane, može da bude hiatus hernia.
U svakom slučaju je najbolje da odes do redovnog lekara koji će te ispitati i odrediti terapiju.
Svako dobro
Svano
27. februar 2013. u 05.12
Hvala (Mexicanca) na postu,
Da slazem se da su simptomi koje ja imam nisu svakidasnji i dosta su neobični te sam I ja jako zabrinut kako da dodjem do prave dijagnoze.Ranije sam isao kod doktora opste prakse i tu je bilo lutanje po dijagnozama, prije godinu ipo dana sam uradio CT abdomena i tu nije nadjeno ništa, stim sto u tom perioudu bol se javljao puno rjedje i prilikom konzumiranja zacinjene hrane.
situacija se promjenila nagore sada pazim šta i koliko jedem, ali mi to nepomaze, ako bilo šta pojedem bol se odmah pojavi. Ovde moram da napomenem da nemam I nikada nisam imao bolove u predjelu zeludca niti imam osjecaj mucnine I naduvenosti, nego samo kao da imam vruc krompir u predjelu slepog creva I dole malo nize, To mi posebno smeta pri saginjanju a I odjeca pri dodiru me vredja na tom mjestu.
Ja sam siguran da hrana uzrokuje ove bolove I takođe uzrokuje fleke na jeziku koje sam gore naveo, po nekom mom logicnom razmišljanju kao da iz zeludca izbacuje nešto na jezik I creva sto prouzrokuje ovo sve.
Zahvaljujem svima.
OPIS-50
(OPISIVAC)
27. februar 2013. u 09.06
A TI MI DODJES KO NEKI PRIMARIJUS DR. DAJ GONI SE DIJETE VISE.
Svano
27. februar 2013. u 10.12
Opisivac, zaista zahvaljujem na ovim brzim i opsirnim postovima gore, mnogo će mi pomoći pogotovu ovo vezano za Gastroskopiju koju moram raditi, i mislim da mi je početna stanicu u rjesavanu ovog mog problema. Hvala još jednom
Ovo iznad nisam razumio.. ali nema ni veze
Pozdrav
Mexicana
(knjizevnik)
28. februar 2013. u 03.17
Svano ako imaš u okolini nekog kineskog lekara koji se bavi njihovom tradicionalnom medicinom, idi najpre do njega jer je po njima jezik vrlo važan organ i na osnovu njegovog izgleda mogu da protumace šta ti fali.
Svano
01. mart 2013. u 01.57
Juče sam isao na ultrazvuk abdomena prije svega da vidim kao sto je Mexicanca navela jeli sve u redu sa jetrom I zuci/zucnom kesom. Doktor je rekao da je to sve u redu sa time, međutim on je rekao da bol koji mi se pojavljuje u donjem desnom uglu je najvjerovantije zbog početka hernije to jest kile na tom djelu. To me je me je iznenadilo iz razloga sto u decembru prošle godine to jest prije nepunih tri mjeseca imao samo ovaj isti bol samo malo jači, otisao sam u hitnu, gdje me je doctor pregledao I reako da je možda kila, onda me je pregledao drugi doctor hirurg I on je rekao slijepo crijevo, posle su me ponovo pregledali grupa doktora, pregled se sastojao od pritiskananja stomaka dio po dio, I oni su utvrdili da je slijepo crijevo te su me operisali isti dan, taj bol međutim nikada nije nestao međutim zbog same operacije to jest reza nisam bio nacisto jeli to možda od toga ili je onaj isti bol od ranije. Sada je rana zarasla I mogu da uvidim da onaj bol od ranije nije nikada nestajao to jest još uvjek je prisutan. Malo me je ovo još vise zbunilo, pa ne znam jeli da je bila kila I tad a da je doktori nisu uvidili I da ih je to odvelo na slijepo crevo. Moje pitanje ovdje je
postoji neki aparat koji može tačno utvrditi istinitost jeli imam kilu ili ne.. jer vise nisam siguran da ovo prepipavanje može da uvijek tačno, jer se u mom slučaju se to nije pokazalo.

Na jucerasnjom pregledu doctor mi rekao za jezik da fleke po jeziku se obično pojavljuju od prevelike kolicine atibiotika ili loše probave.. to je I logicno u mom slučaju jer su se bas pojavile prilikom te operacije slijepog creva.
Hvala svima koji imaju strpljena da ovo čitaju I pozdrav
Mexicana
(knjizevnik)
01. mart 2013. u 03.46
http://www.sacredlotus.com/diagnosis/tongue/index.cfm
Ovo gore ti je link gde pokazuje kako doktori tradicionalne kineske medicine na osnovu promena na jeziku mogu od prilike da utvrde koji organ je oboleo.
Možda ti to pomogne.
A možda i jeste kila pa je greškom odstranjeno slepo crevo.
Tvoj doktor bi trebalo da bude u stanju da ti pomogne.
macamari
29. avgust 2014. u 15.44
Ja imam iste simptome vezane za bol i već mesec dana to traje manje vise neprekidno. Bol se pojacava u sedecem i lezecem polozaju a pri hodu i stajanju je lakse. Kažu da nije slepo crevo, nije ginekoloski (mada se u međuvremenu pojavila cista i na desnom i na levom jajniku), nije uroloski, uradjeni ultrazvuk abdomena i magnetna male karlice. Jedino nisu radjena ispitivanja vezana za gastro - kolonoskopija, itd. Čak sam uzimala Levomax dve nedelje, trenutno Orvazil po preporuci gastrologa. Ne vidim izlaz iz ove situacije. Poslednjih dana su krenula i nadimanja, a ponekad i gasovi, mada sam uzimala antibiotike pa se crevna flora poremetila (sve vreme terapije antibioticima sam koristila i probiotik. Dodala bih da se meni to pecenje i gorenje javljalo i duz prepone a nekad i unutrasnje strane noge.

Nadam se da je tebi bolje i da vise nemas problema.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.