Diskusije : Zdravlje

 Komentar
Za Galeba uvecana slezina i poviseni AST i ALT
pepe73
(komercijalista)
23. decembar 2009. u 14.49
Pre 2 dana mi se javio bol ispod levog rebra, doktor mi je na UZ ustanovio uvecanu slezinu, drugi organi jetra, pankreas, bubrezu su ok. Uradio sam analizu krvi i rezultati su sledeći:

WBC 5,8
LYM 1,5
MIJ 0.4
GRA 3,9
LYM% 25.1
MID%7,5
GRA%67.4
RBC 5.45
HGB 160
HCT 0.420
MCV 77.0 (NORMALNO 80 - 100)
MCH 29.4
MCNC 381 (NORMALNO 310 - 355)
RDW 13.6
PLT 292
MPV 7.1
PCT 0.002
PDW 13.9

ALT 51 (NORMALNO 5-42)
AST 48 (NORMALNO 6-37)
AMILAZA SERUM 77
LDH 205

URINA

AMILAZA URINA 329
5-6 LEUKOCITI
SLUZ

BIL NEG
UBG NORM
KET NEG
ASC 40
GLU NEG
PRO NEG
ERY NEG
PH 6
NIT NEG
LEU NEG
SG 1.030

doktor mi je dao 3 dana inekcije sa nekim jakim antibiotikom (da ne bih uzimao oralno zbog povisenih transaminaza) i B6 i B12 i tablete b - complex i Silymarin. Prvo me je uplasio kad je napipao gde me boli na levoj strani a posle i video na UZ uvecanje, i rekao analiza hitno. Danas mi je prepisao ovo i rekao nemoj da brines. Ja sam svasta procitao na netu pa molima da mi neko strucan da objašnjenje, dali je terapija Ok, dali treba da radim dodatne analize i sl. Da napomenem da sa tre poga od 1 -og decembra imao neku virozu (nezna se tačno koja , temp 36.9 - 37.4 - 37.7) i primao sam 4 dana linkocina a prva dva dana i ketonal i dexason. Posle zbog kaslja su mi produzili terapiju sa cefalexinom , pa posle i Claritomiconom 2 x 500 mg, to sam primao do pre nedelju dana. Pitao sam Dr dali je možda ovo od predhodne terapije, on je kaže da ne. Muskarac 36 godina.

pozdrav

Galeb
23. decembar 2009. u 22.36
Ovo sto ste vi naveli meni je mnogo toga nelogicno. Zašto:
Ako se podje od pretpostavke da je slezena uvecana kao objektivan nalaz tada se prvo treba znati šta je uvecalo slezenu. Kada se poredaju faktori koji mogu uvecati slezenu onda su to:
* Viral a infekcija kao sto je mononucleosia
* Bacterialne infekcije
* Parasitne infekcije
* Cirrhosis i druga obolenja jetre
* Razliciti tipovi hemoliznih anemija kod kojih dolazi do razgradnje eritrocita
* Leukemia and Hodgkin's bolest
* Metabolic obolenja kao sto je Gaucher's i Niemann-Pick
* Povecan pritisak u veni porte ili pritisak izvana na vene slezene
Ako se pogledaju krvni nalazi teško je povezati sa virozom jer to iskljucuje nalaz krvi gdje je nivo limfocita nešto malo manje ispod normale sto je suprotno od viroze. Za bakterisku upalu se teško može rci jer je broj bijelih krvnih zrnaca takođe u granicama normale. Postoji skretanje pema nesegmentiranim ali je teško povjerovati da je bakteriska upala u slezeni a na drugom mjestu vi bi imali simptome bolesti organa koji je upaljen. Za parazitno obolenje ne govori krvni nalaz jer nema eozinofila koji trebaju kod toga biti uvecani a njih uopste nema. Za cirozu jetre ne govore nalaz kao ni za upalu.Nivo transaminaza koji je minimalno povisen može se se zanemariti jer se takav porast može desiti kod brojnih banalnih stvari na koje ne treba obracati paznju. Naredna tri obolenja jednostavno se mogu iskljuciti da ih ne obrazlazem.
Ovo sam komentarisao na osnovu krvnih nalaza koje ste naveli sto nije dovoljno da se kaže šta je uzrok uvecane slezene. Svako od gore navedenih obolenja trazi dodatna ispitivanja. Davati ljekove a ne znati o cemu je riječ je neprihvatljivo i nenormalno. Pogotovo kada se primjene Linkocin koji je potisnut iz upotrebe i daje se samo kod specificnih stanja. Davanje vitamina ne moze rešiti pitanje velike slezene.
SAVJET:
Trazite od svog ljekara da vam kaže šta je uzrok povecane slezene. On je to duzan da vam kaže. Ako ne moze da obja ni trazite uputu specijalisti za krvna obolenja jer slezena pripada sistemu krvnih organa.
Ako kaže da je u pitanju upala slezene bakteriske naravi(obzirom na antibiotike koje je davao ???) treba sumnjati u tacnost dijagnoze jer je slezena organ koji u sebi ima izuzetno mocna odbrabena sretstva jer ima veoma razgranat RES). Uz to nevidim razloga za davanje Dexasona.
Ako kaže da je u pitanju virusna infekcija tada se postavlja pitanje zašto je davao antibiotik; Linkocin, Cefalxin, Claritromycin i Dexason jer se kod viroza hormoni ne daju.
Mislim da ni na jedno pitanje neće moći dati adekvatan odgovor. Trazite da vas uputi kod vise nadlezne ustanove a ako neće promenite ljekara. Vi trebate razjasniti uvecanje slezene.
Navedeni krvni nalazi ne govore u prilog problema jetre.
Ovako haoticnu terapiju do sada niko nije postavio.
Javite sto ste napravili
Sve najbolje Galeb

pepe73
(komercijalista)
24. decembar 2009. u 04.16
Dragi Galebe,

Linkocin , Dexason i Ketonal su mi dati pre ovog problema jer sam imao virozu. Ovu terapiju sam primio na početku meseca, imao sam kasalj, temperaturu malo povisenu 4-5 dana , bolove u sinusima i misicima, ali ne tako izrazeno. Pošto se kasalj zadrzao i posle primanja inekcija dao mi je cefalexin, a posle i Claritromicin,

Problem sa slezinom se javio kada sam zavrsio sa terapijom , otprilike nedelju dana posle.

Ja mislim da mi je od viroze i terapije antibioticima, ali on kaže da je ili virus , ili baktrerija ili paraziti i zbog toga mi je dao antibiotik sa B6 i B12.

Da napomenem da sam dan pre hvatanja viroze, 30 nov uradio kompletnu analizu krvi:

Svi rezultati su bili optimalni, sem blago povisenog ukupnog holeserola 6.7.
Sve ostalo KKS, CRP, Fibrinogen, AST, ALT, UREA, Kreatinin, Bilirubini, su bili u granicama normale, dane tražim sada te rezultate, ali znam da su bili na sredini od referentnih vrednosti.

Malo ste me zbunili sad, ali trazicu pregle i kod specijaliste gastrologa.

Hvala na odgovoru, pozdrav

markod
18. januar 2012. u 09.23
Molim vas za nekakvo pojašnjenje ako ikako može.

Prije 15 dana sam prebolovao zaušnjake, tačnije orchitis parotidea i po otpustu iz bolnice imao sam povišeno
SE 49
ALT 132
markeri hepatitisa u redu
slezina 12,5 cm

Na kontrolnom nalazu 17/1/2012

ALT je 54.48 * povišen malo
lym% 47%
sve ostalo u granicama.

Na pregledu su me uputili da radim nalaze za markere hepatitisa i serologiju na EBV i CMV, na kontrolu od strane infektologa sa tim nalazima uz kontrolne Bu, Bd, AST,ALT,LDH,YGT,AP,KKS,UZV abdomena po potrebi kontrola i ranije.
Savjetuje se i konsultacija od strane urologa.

Sve to zbog toga što se nije ALT smanjio u granice normale 0-42

Kratko i jasno pitanje imam, ako neko ima iskustva s tim : Šta mi je?
I da napomenem da su mi tetka i otac još kao mladji operisali slezinu.

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.