Diskusije : Zdravlje

 Komentar
Pitanje za dr. Galeba u vezi svraba..
kushke
18. jun 2009. u 14.41
po ko zna koji put verovatno, ali moram jednu izdvojenu temu ovako da napravim da pitam da li mozete da mi kazete, šta može da bude uzrok neprestanog svraba po tabanima, tabanu (recimo - SAMO JEDNOM?!) a bez ikakvih posebnih manifestacija (recimo neko crvenilo koje obično kažu da je zbog atletskog stopala, gljivica...). Znaci šta to može da bude a da se ne vidi???

Jedino što se vidi i sto je primetno je isusena koza i oljustena od toga kad se cesem recimo u po noćikad legnem da spavam...

Hvala!
Kushke
18. jun 2009. u 15.07
Takođe me zanima da li preparati kao što su razni praškovi protiv znojenja nogu mogu da doprinesu da noge još više svrbe?

Hvala unapred.
OPIS-50
(OPISIVAC)
18. jun 2009. u 16.27
Svrab je zaraza kože uzrokovana grinjom poznatom pod nazivom svrabac (Sarcoptes scabei). Ženka se ukopava pod površinu kože i liježe jajašca. Vrlo maleni jedva vidljivi valoviti tragovi označavaju mjesta prolaska insekta i polaganja jajašaca.
Svrab se širi izravnim produženom dodirom kožom uz kožu sa već zaraženom osobom (nećeš se zaraziti kratkim rukovanjem), spolnim odnosom ili korištenjem odjeće, posteljine i ručnika zaražene osobe. Svrab se može prenijeti ili grinjom ili jajašcem. Treba brzo reagirati kako bi se zaražena osoba što prije oslobodila nametnika.

Kako bolest izgleda?
Ako osoba nikad prije nije bila zaražena svrabom, simptomi se mogu pojaviti tek nakon 4-6 tjedana. Osoba koja je i prije bila zaražena razvit će simptome unutar nekoliko dana. Simptomi su obično jak svrbež, pogotovo noću, i pojavljivanje crvenog osipa na mjestima koja se grebu. Najčešća mjesta na kojima nalazimo svrab su prsti, koža između prstiju, stražnja strana ruku, pete, laktovi, pazušne jame, bradavice na dojkama, prepone, područje oko struka, spolni organi i regija oko anusa. Ako se bolest ne liječi, ženke će nastaviti s lijeganjem jajašaca još oko 5 tjedana. Nove grinje se izlegu za 3 tjedna i tako započinje novi ciklus. Same grinje su premalene da bi ih se vidjelo golim okom.

Što ako mislim da imam svrab?
Jako je važno da se što prije obratiš svom liječniku/ci. Pogrešna dijagnoza je često veliki problem sa svrabom. Obično se postavlja pronalaženjem hodnika u koži što je teško jer su hodnici vrlo maleni i često prikriveni tragovima grebanja ili upalama. Ako se hodnici ne nađu na mjestima koja su obično zahvaćena, mora se pregledati cijela površina tijela. Dijagnoza se može potvrditi i mikroskopiranjem dijela kože gdje je pronađen hodnik.

Kako se svrab liječi?
Postoji nekoliko losiona za liječenje svraba. Uvijek se pažljivo drži uputa koje si dobio/la od svoga liječnika. Svu odjeću, posteljinu i ručnike operi u vrućoj vodi i osuši na vrućem zraku. Ako je potrebno, nakon 7-10 dana ponovi postupak. Većina slučajeva svraba može se izliječiti bez dugoročnih posljedica.

Kako spriječiti zarazu?
Osoba se može ponovo zaraziti svrabom jer i bez domaćina grinje mogu preživjeti nekoliko dana. Zato je nakon provedenog tretmana važno oprati svu odjeću, posteljinu i ručnike koje ste koristili zadnjih nekoliko dana. Da bi spriječili ponovnu zarazu, članovi obitelji i spolni partneri bi se također trebali istovremeno liječiti.

BaneD
(istinoslovitelj)
18. jun 2009. u 18.24
U gornjem postu se govori o sugi.

Pruritus /Svrab/ predstavlja onaj neprijatni osećaj koji izaziva želju za češanjem. U dermatologiji to je najčešći simptom i može biti lokalan ili opšti. Pruritus se lakše podnosi nego bol.

Svrab je modiFikovani oblik bola koji zahvata aferentna vlakna.

Prolazni, umereni pruritus može da bude i fiziološka pojava. Pruritus je simptom specifičnih dermatoloških poremećaja; može biti idiopatski ili može da prekrije ili prati ozbiljno unutrašnje oboljenje (limfome i druge neoplazme, hepatično ili bilijarno oboljenje, diabetes mellitus, nephritis, ili intoksikaciju lekom). Možda je najčešći uzrok generalizovanom pruritusu izrazita suva koža, kao na primer: u ihtioze, senilnoj degeneraciji koja se komplikuje sapunom kao nadražajnim faktorom, niskom vlažnošću uzrokovanom veštačkim grejanjem i hladnim vremenom. U druge uzroke ubrajaju se pritisak i trljanje; iritacija hemijskim sredstvima (uključujući lekove), hranom i drugim alergičnim sredstvima i emocionalni faktori.

Lečenje

A. Opšte mere: hrana mora biti obična;izbegavati masnu i začinjenu hranu. Ako sepak smatra da je pruiritos izazvan emocionalnim faktorima terapiju je potrebno usmeriti u tom pravcu. Treba izbegavati spoljašnje nadražaje. Nokti se moraju šeći i čistoodržavati. Izbegavati češanj e. Nepotrebne lekove izbaciti iz upotrebe, s obzirom da i samilekovi često dovode do ipruritusa.

B. Posebne mere: kada je moguće potrebno je otkloniti i leciti specifične uzroke.

C. Lokalne mere:

1. U popuštanju svraba mogu se upotrebiti emulzije, uljani preparati udruženi saanalgeticima i antipruritičnim sredstvima koji su nabrojani u tabeli 4—1.
2. Ako je koža suviše suva, sredstva kojaomekšavaju su od pomoći. Suva koža trebada se kvasi kao na primer: u kadi.
3. Ako je pak koža suviše vlažna korisnisu preparati koji je suše.
4. Generalizovani pruritus se leći kupanjem, a potom se koža dobro osuši. Upozorenje: izbegavati ekstremno sušenje kože. Prikupanju služiti se sledećim sastavom: (1)1—3 šolje škroba i 1 šolja natrium bikarbonata; (2) rastvoriti 50—100 ml solucije katrana u oko 250 lit. tople vode.

D. Korist od mazanja kortikosteroidnimkremovima i uljima: ako pokrijemo odabrane promene psoriase, lichen planusa i lokalizovanog ekcema u toku svake noći smatra se da se medikament absorbuje 1—2%. U komplikacije se ubraja piodermija, toplotni udar, adrenokortikalna supresija, lokalna atrofija kože, gljivična infekcija i urtikarijalni eritem.

E. Sistemni Iekovi protiv pruritusa:

1. U izvesnim slučajevima pruritusa gdese radi o alergičnoj formi ili o nepoznatoj etiologiji može se pokušati sa primenom antihistaminika i „antiserotoninskim” lekovima.
2. U akutnim slučajevima nastalim usledalergije daje se injekcija epinephrina 0.25—1ml u soluciji od 1 : 1000 svaka 4 časa.
3. U agitiranih bolesnika pomaže ordiniranje fenobarbitala, 15—30 mg 2—4 putadnevno. Sami barbiturati retko dovode dodermatitisa.
4. Kortikotropin ili kortikosteroidi (vidipoglavlje 19).

Prognoza

Eliminacijom spoljašnjih faktora i iritativnih agenasa često se sa uspehom otklanja pruritus. Pruritus koji prati specifično oboljenje kože smiruje se kada je samo oboljenje pod kontrolom. Ne postoji uspešna terapija za idiopatski pruritus kao i onaj praćen ozbiljnim unutrašnjim oboljenjem.

Posetite lekara Može biti davam je jetra ostecena odnosno dasu u kozi prisutni zucni pigmenti

kushke
18. jun 2009. u 18.58
Opisivac, istinoslovitelj... hvala od srca!
kushke
19. jun 2009. u 03.06
Upravo sam bio do koznog, pokazao doktorici stopalo,
rekla je da nije shuga u pitanju i da samo mazem
nekom kremom Triderm, 7 dana 2x dnevno.

Valjda će pomogne!

Pozdrav
Somborka5
19. jun 2009. u 13.38
Ne znam koga da pitam?
kushke
20. jun 2009. u 18.50
ova Triderm ništa ne pomaže..
BaneD
(istinoslovitelj)
21. jun 2009. u 07.54
Terapija je tek pocela i vi ocekujete rezultat menjajte carape svakodnevno Jeste li napeti nerspolozeni depresivni, oce svarab i od tog
Pregledajte dobro unutrasnjost cipele dase maca nije u nju izuborila
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.