Diskusije : Zapošljavanje

 Komentar
Imam li sanse za posao u Bgd?
Krofnica24
07. maj 2011. u 15.52
Pozdrav svima,

prije par minuta sam clan ovog foruma i htjela bih samo da čujem par korisnih informacija ili savjeta-ako je moguće:)

Da li imam sanse da se zaposlim u Bg,u nekim skolama stranih jezika,kolike su kod njih plate i može li se od toga normalno zivjeti?

Ukratko: državljanka sam BiH,pri kraju sam sa faxom u Becu-zavrsavam pedagogiju,pricam mnogo dobro njemacki,engleski onako :) i pocela sam sa ucenjem spanskog,koji bih trebala zavrsiti do sledeće godine kao i fax. U Bgd imam dosta prijatelja i htjela bih pokusati nešto da nađemu oblasti jezika pa bih se naravno i preselila :)

Hvala unaprijed na svim korisnim informacijama...
pozdrav
kriska
08. maj 2011. u 05.49
Obrati se nekom institutu za strane jezike, gde bi recimo mogla da budes predavac na nekom početnom kursu.
Cerka moje prijateljice radi u jednoj skoli stranih jezika u Nemackoj, nema zavrsen fakultet (pri kraju je studija), ali osnovnu skolu i gimnaziju je zavrsila u Austriji, tako da perfektno piše i govori Nemacki jezik i radi kao predavac polaznicima kursa Nemackog jezika.

Ne znam da li kod nas u Srbiji ovakvo radno mesto mogu dobiti nesvrseni studenti, ali raspitaj se.
diagnostika
(operator)
08. maj 2011. u 23.01
jednostavno daš oglas u novinama ili napišeš na ogradi od kuće gdje stanuješ dajem časove iz njemačkog engleskog ili već kojeg jezika po povoljnim cijenama,a da bi dobila bilo kakav posao takve vrste moraš da imaš i para i veze i onda nakon tri mjeseca dobiješ otkaz jer nemaju više posla za tebe te ostaneš i bez para i bez posla,a ako si već u beču možeš da podučavaš srpski djecu naših radnika koji su tamo rođena i jedva da govore srpski
Krofnica24
09. maj 2011. u 16.00
Hvala na savjetima,moracu još da razmislim šta i kako:))

a nasi ljudi koji rade ovdje gledaju samo da sto vise zarade i naprave sto bolju kucu i oko kuce u domovini a djeca što ne znaju pravilno da govore srpski,njih to ni najmanje ne zanima,nazalost..kako sam ja shvatila do sada...

u svakom slučaju,hvala vam..
lilibert
(penzos)
10. maj 2011. u 00.01

posto živis i studiras u becu gledaj da vanredno polozis državni ispit za sudskog tumaca,dobijas ovlascenje i svoj pecat da prevodis usmeno i pismeno,registrovana si zakonski,
tumaci se traže ne samo na sudu ,npr.kod polaganja vozacke isto

nije redovno radno mesto ali se dobro zaradi
raspitaj se gde imaš ovu mogućnost.
Krofnica24
10. maj 2011. u 05.31
za to sam se već raspitivala ali u Bosni-u Banjaluci..treba nešto da se prevede(određeni tekst),uplati se određeni novcani iznos,prilozis diplome i onda cekas da odobre usmeni,ako prođes na tom pismenom,ides na usmeni i ako i to prođes imaš pravo dobiti svoj pecat itd..a za Bec se nisam još raspitivala,ne znam ni sama..ne ostaje mi se u Becu nikako:)
Imported_from_SERBIA
10. maj 2011. u 08.41
Neki ne čitaju post, već ga prelete ocima i napisu komentar koji je suprotan sustini posta.
Krofni se ne ostaje u Becu, već hoće da živi i naravno radi u Beogradu.
Ako si državljanin Austrije, apliciraj za posao u ambasadi Austrije.
Takva mestu su popunjena, al' nikad ne znaš dok ne proveris. Uostalom, stavis im do znanja da ako bude pozicija da te kontaktiraju.
Imaš raznih skola za strane jezike po BGD-u, raspitaj se za mogućnosti.

lilibert
(penzos)
12. maj 2011. u 00.23

razumela sam da ne želiš da ostanes u Becu ali sam mislila dok si još

tu da posetis nekoliko seminara,da imaš malo prakse puno bi ti znacilo bez obzira gde ćeš poloziti državni ispit dole ili ovde,

ovde je polaganje za sudskog tumaca jako teško,moras znati zakone obadve zemlje,gramatika i puno toga,cena je oko 800€.
ako bi imala licencu Brisel trazi jedanput godisnje prevodioce za njihove odluke na vise jezika to jje posao od 2-3meseca i dobra zarada.
blondinka
(avanturista)
25. maj 2011. u 12.41
Radim za Austrijance u Srbiji skoro 10 god. Da dobijes posao u ambasadi ovde u Bg, nemas apsolutno nikakve sanse, time se ne zanosi jer ih sve znam i ima samo dvoje-troje naših nizih sluzbenika koji tu rade godinama. Kao i svugde u svetu, ostali zaposleni dolaze iz Austrije i podnose molbe u austrijskom Ministarstvu inostranih poslova. Eventualno da se nadas da će cistacica da ode ali mislim da ti to nije primarni zivotni cilj. Što se tiče RZB, Hypo i ostalih banaka, tu bi te veza mogla progurati ali i to teško, oni sada za cistacicu traže jedno sest mastera i pet doktorata, izbezobrazili su se do maksimuma.
Po meni, najbolje ti je ovako - u ambasadi ima odelenje Privredne komore Austrije i najbolje da njih kontaktiras da ti daju spisak svih austrijskih firmi u Beogradu. Onda lepo sednes, napises jako dobar CV, ako si šta radila u Austriji /bilo šta/ tim još bolje i posaljes im to na uvid i razmatranje sa sve lepim popratnim pismom. Ja čak u tom slučaju ne bih zalila pare, da sam na tvom mestu, da ti to neko profesionalno uradi u Becu, mislim na profesionalno uredjen CV. I da se nadas. Moja koleginica je bila konobarica u Becu, apsolvent na nemackom u Bg i tako je dobila posao kod nas - ona se javila, ja sam odlazila na drugu poziciju bas u isto vreme i uskocila je na moje mesto.

Evo adrese Privredne komore:

http://portal.wko.at/wk/startseite_th.wk?AngID=1&SbID=395

I još da kažem da je Austrija najveci ulagac u BiH posle islamskih zemalja /ja trenutno vodim BiH u firmi/ i da je tamo veci deficit sa ljudima koji dobro znaju nemacki nego ovde.

Možeš i tamo pokusati na isti način i da malo i izguglas humanitarne organizacije i slično koje dolaze iz Austrije u BiH:

http://portal.wko.at/wk/startseite_th.wk?dstid=0&sbid=380

Ako imaš državljanstvo BiH, posalji u bh. ambasadu u Becu molbu za posao mada mislim da su ti sanse male jer ta ambasada pripada muslimanima po raspodeli ali ti, koliko sam razumela, svakako ne želiš da ostanes u Becu.

Nadam se da sam ti bar neke smernice dala.

I još, da. Nema sanse da radis u skoli stranih jezika bez diplome Filoloskog fakulteta a casove jezika možeš da držiš i bez toga. Radi vise na engleskom, i ja sam ucila spanski ali od njega u Srbiji nemas nikakve koristi.

Posao je jako teško naći, dobar i siguran posao ali nije sve tako crno.

Ja sam svoj posao nasla preko oglasa u Politici.
Toplo preporucujem sajt nadjiposao.rs
Jevrosim
(Bolje živjeti sto godina kao)
29. maj 2011. u 09.59
ma ima sanse
windy-chicago
(windy-chicago)
07. januar 2018. u 20.13
!!!!!!!!!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.