Diskusije : Ženski kutak

 Komentar
Klimaks
obicno
(.)
12. novembar 2017. u 14.32
Pošto tema o oblacenju, kao i tema o izlascima ili o druzenju i kao mnoge druge teme nisu opsteprihvacene i po pravilu svode na neko (nekonstruktivno) razmimoilazenje mišljanja, da ne kažem svadju, evo jedne koja ne zaobilazi nijednu ženu. Bilo da je to proslost, sadasnjost ili buducnost za diskutantkinje svaka može ponesto o tome reci. Možda i neki savjet dati kako izaci na kraj sa pratiocima klimaksa.
CPHA
(Чувари ћирилице)
12. novembar 2017. u 16.32
Не знам како изаћи на крај.
Ја за сада немам никаве наговјештаје.
Само што више активности, укључити се у групне радионице било чега, вјежбаонице, планинарење, туристичке обиласке и слично.
Социјализацију максимизовати.
Причајте са другима, не мора то бити нека велика прича.
Возите се аутобусом гдје сусрећете разне ликове, ви контролишете чија вас прича смара.
Мало испоштујете разговор.
Ја волим пијацу, са својим тезгарима увијек бацим коју причу, кратку.
Када пролазим градом, увијек гледам да прођем поред тете која продаје књиге. Весело се поздравимо, упитамо за здравље, некада попричамо јер нас веже родни град и пословна сарадња од прије 15так година.
Недељом идем у цркву, не баш сваку недељу али волим. Литургија је дјелотворна, научите да је одслушате па ми недостаје када не одем пар пута. Имамо величанствен црквени хор, да је то непуних 2 сата духовни концерт.
И ту увијек послије службе са неким попричам, понекад се пије и чај или кафа.
Користити природне чајеве за хормонални баланс и тако...
CPHA
(Чувари ћирилице)
12. novembar 2017. u 17.14
Како ово да заборавим
три пута дневно по 1dl црног вина.
Или бар навече :-)
bojana_suisse
12. novembar 2017. u 17.59
Ovo je interesantna tema.Ja sam još uvek daleko od klimaksa ali znam da me ceka jednog dana.
Znam i da postoji preuranjeni klimaks,jednoj mojoj koleginici se klimaks zavrsio u 35god.
Mislim da žene ne vole bas mnogo da pricaju o toma,uglavnom je to neko neprijatno stanje jer dolazi do preteranog znojenja,promene raspoloženja i preosetljivosti.

JV
(☆)
12. novembar 2017. u 20.57
Sećam se da sam pre dve godine, na moru, stajala na sred sobe i razgovarala sa sestrom, kada mei se razlila toplota po licu. Reko' mislim da sam upravo imala prvi flaš, jesam li crvena u licu; kaže ona nisi, i pripiše to nepodnošljivim letnjim vrućinama, ali ja sam bila sigurna.

Zbunilo me je što se dugo nije ponovilo, ali kad je posle nekoliko meseci opet krenulo bilo je dosta učestalo, i što je interesantno, samo u licu gde nekad porumenim a nekad ni to.
Za sada ne osećam neke velike promene tako da mogu da je ignorišem. Ne želim baš mnogo da se informišem da ne bih počela da uobražavam...;)

Imam jednu drugaricu koja prolazi kroz isto i koja me stalno izveštava šta mogu da očekujem ali mislim da je otišla u krajnost gde sve živo pripisuje menopauzi...a je nešto žigne u ledjima, to je to, nedostatak ovoga ili onoga usled menopauze i sl...;)
Mene hoće da zabole kosti šake ili ako nisam aktivna nedelju dana, nekad mi se čini da me sve boli bez ikakvog konkretnog razloga. valjda je to to.

Što bi rekli englezi keep calm and carry on, odlična im je ta filozofija...;)

skoljka
(student)
12. novembar 2017. u 22.38
Meni se bliži i rado bi odgodila da znam kako...
Mene ti hot flashes hvataju ionako kad sam pod stresom il pijem puno kafe, tako da mogu da mislim kako će biti tek kad me drmne jedan veliki menopauzalni:(
JV
(☆)
12. novembar 2017. u 23.19
Nije to ništa neprirodno da bi bilo neizdržljivo, a ako postane, ima i raznih flastera i drugih čuda koja ublažuju efekte..

E, da zaboravih da kažem da imam grčeve u mišićima ali mislim da je to do Magnezijuma. Možda je menopauza razlog što ga imam manje
obicno
(.)
13. novembar 2017. u 01.45
Nije kod svih isto, neko čak i ne osjeti a neko pada u deprseije.

Srna, ne vjerujem da će ti alkohol (vino) pomoći kad do toga dodje, mislim da će biti čak nepoželjno.
Kafa i alkohol definitivno povecavaju napade znojenja, a to je po meni najgori popratni faktor za javni zivot. Ostalo se može prikriti, ali jako znojenje ne (nisam pristalica hormonske terpije, koja jedino donekle pomaze kod znojenja).
Promjena nacina ishrane, odijevanja može malo pomoći, bar sam ja u to ubijedjenja da mi je to pomoglo.

JV, grceve sam i ja imala nekoliko mjeseci, uvijek nocu (nisam to sa menopausom povezivala) trosila sam magnezijum u tabletama a i hranu bogatu magnezijumom (sa hranom sam nastavila), radila vjezbe pred spavanje i odjednom su nestali. Ne znam zašto su se pojavili i zašto su nestali, ali mogu reći da su jako neugodni kad me probude pa se pocnem gusiti od panike jer nogu ne mogu da pomjerim.
JV
(☆)
13. novembar 2017. u 02.35
Da, i mene u nogama i u stopalima. Probudim se od bola ali od kad sam počela da pijem ovo dole, nestali su. To su zapravo elektroliti i vitamini

https://tinyurl.com/y7p5d894
skoljka
(student)
13. novembar 2017. u 12.39
Mišljenja sam da hrana kod svega pomaže i odmaže, zavisi šta se jede. Ja od prije par mjeseci krenula u veliki remont svog fizičkog bića:) Krenula od dijete, koja mi je dotad bila po principu jedi sto ti je pri ruci i ostatke od djece. I onda jednog dana sam se probudila i rekla dosta više. Iako nit sam debela (još) nit bolesna (još), ali bolje preventiva. Sad ujutro kafa (ništa slatko), onda posle Shake voće, povrće, bademovo milijeko, nuts. Oko 2 ručak sa vrlo malo carbs, puno proteina, povrća i posle posla nešto malo, voćka, povrća, jogurt il tako nešto. I to je to, i odlično se osjecam, i nije mi problem jer ja i nisam bila nikakav gurman.
Eto, moje pripreme za menpauzu su počele...
JV
(☆)
14. novembar 2017. u 02.01
I ja sam mišljenja da sa hranom sve počinje i sve se završava, i da ono što unosimo mora biti balansirano. Proteini su dobri za kontrolisanje kilaže ali ako se pretera štete bubrezima.

Osim hrane, treba biti i fizički aktivan jer kako kažu motion is lotion...;)
aqua_
14. novembar 2017. u 18.58
U Titovo vreme nit' je bilo puberteta nit' je bilo klimaksa... :o)))))
Uvek se slatko nasmejem na ove reci iz jednog filma.
JV
(☆)
15. novembar 2017. u 08.12
E pa sad smo sebičniji i razmaženiji nego onda...;)
obicno
(.)
15. novembar 2017. u 10.00
Steta sto nisam bila u klimaksu u to Titovo vrijeme. Puberteta se nešto i ne sjecam, izgleda da ga stvarno nije tada bilo.
skoljka
(student)
15. novembar 2017. u 16.05
Ja se svog puberteta vrlo dobro sjećam, iako je bilo marsalovo doba, a moji roditelji tek sto ga se sjecaju😫
Nego, zašto se kod nas kaže klimaks? To mu dođje kao neki vrh, a posle ideš nizbrdo:( ili šta?
JV
(☆)
15. novembar 2017. u 18.40
Pa valjda što se na nemačkom zove klimakterium a mi uzimamo nazive iz drugih jezika.
To je samo jedan od termina. kažemo i menopauza kao englezi, a može da bude da je on otkriven u ovim zemljama pa smo mi, a verovatno i druge zemlje), samo usvojili njihove termine
 Komentar Zapamti ovu temu!

.