Diskusije : Švajcarska

 Komentar
Hrvatski pasos i svica
gracan
(vozac)
02. jun 2009. u 09.00
dali se može u svicu sa hrv pasosem kao u eu ili je nešto razlicito i usput kakva su sanse da se nadje neka familija koja treba nekoga za cuvanje djece kako se to placa itd
svajcarac1973
(pekar)
02. jun 2009. u 12.34
Može bez problema,sa pravom zadržavanja od 3 meseca,mislim.Za cuvabje deteta se placa oko 500 chf.Naravno stan i hrana i plus osoba koja cuva je kucna pomoćnica, bar su tako bile one koje sam poznavao-la.
Možda neko placa i vise ali nasi ljudi sa skromnim primanjima teško da mogu da plate vise.
Kucna pomoćnica, da pojasnim, nije osoba koja radi sve poslove nego jednostavno da se adaptira u kuci u kojoj boravi i da se ponasa kao u svojoj.
Lav0408
(Profesor)
02. jun 2009. u 13.22
Kako reče pekar, može u CH i sve tzv. EU zemlje.
Prosjek je oko 600 fr. za jedno dijete, 700 fr. za dvoje, 800 za troje. Sada mnogo toga zavisi šta ti još natovare da radiš u kući(kuvanje ako znaš, peglanje, pospremanje kuće i sl,) ili samo čuvanje djece. Možeš nagurati i do 1000 ako je porodica boljih primanja, sa puno djece i kućne obaveze. Prije nego što kreneš dobro se dogovori šta je tvoja obaveza. Možeš se dogovoriti i da ti put plate, barem u jednom pravcu, tj. u dolasku. Nakon 3 mjeseca trebalo bi da izađeš jer na ulasku u Sloveniju ili Mađarsku udaraju štambilj i tad se zna datum ulaska. Onda izađeš, napraviš pauzu od mjesec dana i opet se vratiš, i još možeš ostati 3 mjeseca. Znači godišnje možeš 2x 3 mjeseca koristiti tu privilegiju. Takav je zakon za turiste koji ostaju duže od mjesec dana. Tako je barem bilo u CH. Sad nisam siguran jer od N. Godine i CH je pristupila tzv. Šengen-bloku, iako još zvanično nije član tzv. EU.
Puno sreće. Najbolje bi bilo da ideš kod nekog po nečijoj preporuci, ko je provjeren, jer ima svakakvih. Obećaju brda i doline, a onda te još ucjenjuju.
gracan
(vozac)
02. jun 2009. u 13.43
hvala vam jer to je za djevojku od 21 god koja nije bila nigdje van srbije
svajcarac1973
(pekar)
02. jun 2009. u 14.06
Samo kod poznanika(preporucljivo).Pošto je devojka mlada još iako lepo izgleda ako ode kod nekoga ko joj nije ni familija ni poznanik onda????
SerbosBL
02. jun 2009. u 14.22
i onda??? ...šta će da joj fali, neće valjda da se izdrlja. A ona je pretpostavljam iz fine familije.

Sve su to normalne stari. Zašto se protiviti tome.

svajcarac1973
(pekar)
02. jun 2009. u 17.15
Verovatno je izbeglica dok imaš hr pasos.
Verovatno loše stoji finansijski pa mora vani.Kad takve osobe dodju u ch kod nekoga velika vecina se ponasa kao velike gazde i da su na neki način oni njen petpostavljeni pa se daju oduska i za neke druge stvari.
Ne može me neko demantovati da nije tako jer sam imao prilike da se uverim u mnogo slučajeva.Ja nisam imao takve osobe ali poznajem mnoge koji jesu i šta se sve desavalo ko njih veoma mi je poznato.Bilo je i drugih, pozitivnih stvari gde se osoba upoznala sa nekim od rodjaka i osnovala brak.
Znaci mac sa dve ostrice.
Pretpostavljam da devojka razmišlja i o nekom decku koji ima vizu u CH.
Malo su zategli svajcarci u zadnje vreme pa ne znam koliko je sigurno...
SVAKO NEKA BIRA SVOJ PUT.MOJE JE BILO DA KAžEM KAKO JESTE...
POZDRAV MLADA DAMO I SRETNO
SECONDO
04. jun 2009. u 05.41
vreme je za borbu protiv drzanja robova!
Prekobrojna
(Slikar)
04. jun 2009. u 06.05
Srela sam dve devojke poreklom iz Hrvatske, koje su cuvale decu kod naših sunarodnika. Nakon razgovora sam plakala zajedno sa njima. Ne mora da bude pravilo, ali čini se da ih stvarno ovde drže kao robove.
miraculous
(student)
05. jun 2009. u 03.45
Ako na bilo koji drugi način mozete da joj nađetedrugi posao,a da to nije cuvanje dece,uradite to.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.