Diskusije : Švajcarska

 Komentar
Lecenje narkomana u Crnoj reci
lilim
(referent)
28. maj 2009. u 05.01
Zdravo svima

Slučajno sinoć pogledah diskusiju na nasoj televiziji i naslusah se svega i svačega. Naravno tema je bila za one koji ne znaju, FIZICKO VASPITAVANJE(ODNOSNO BATINANJE)onih koji se lece od narkomanije, naravno onih koji su agresivni ili pak ne postuju dnevni red.Ja sam pretprošle godine bila u manastiru Crna reka i ne vidoh nigde kamp u kome se lece narkomani, pa mi u početku bese malo cudno.
U emisiji behu oni koji se slazu batinanjem pa i onih koji su protiv, među njima monah koji je bio odgovoran za njihovo prevaspitavanje, Psihijatrica, i još njih imena se nazalost ne secam.

Tolka se frka digla oko toga monaha strasno, ali da vas pitam da li na tim privatnim klinikama ne samo u Beogradu nego u celom svetu ih maze, pricaju im bajke ili šta već?

Ne, nego ih još vezuju u ludacke kosulje zatvaraju ih u samice pa čak i ovde u CH, i naravno kad niko ne vidi još i dobro umalte. Nemojte misliti da izmišljam to prica osoblje koje radi u takvim ustanovama.

Kakva su vasa mišljenja?

Namcorasta
(Glumica)
28. maj 2009. u 05.25
Tuci ljude lopatam u cilju lecenja!!! Ma idi begaj!!!
lowkick
(on the face of the place)
28. maj 2009. u 05.47
Ovisnici mogu biti nepredvidivi, agresivni, neuracunljivi.
Ovo sve nakon samo nekoliko uzimanja.
Rad sa takvim ljudima veoma je tezak i eventualno zahteva primenu neke vrste odvracajuce sile ali nikako ono sto smo gledali na snimcima iz Crne Reke.
Ono je premlacivanje i izivljavanje. E sad ko je i zašto to radio ispod ikona i zašto je to snimano...
natasalea
(former)
28. maj 2009. u 05.55
Primitivizam koji bljesti iza naslova klinika,ili ``lecenje``.Možda je to neka metoda ispiranje mozgova-strasno.
pjetuh
28. maj 2009. u 06.10
Људи тамо дођу добровољно - нико их не тера нити их насилно држи. Људи добровољно тренирају бокс и друге борилачке спортове који не делују хумано, где добију много више батина које знају да оставе трајне последице. Је л' неко покренуо кампању за забрану рада бокс клубова, на пример?

С друге стране, како се ефикасно примењује физичка сила најбоље показују снаге безбедности у затворима демокрацких земаља попут САД, о чему говоре бројне слике и видео снимци који плутају Интернетом (кључна реч: Гвантанамо).

Ако лопата није хумана, лудачке кошуље и електрошокови то сигурно јесу - је л' тако?

Мислим да су текстови из Политике и Новости објективније испратили читав случај, а вредно је било прочитати и коментаре читалаца. Ево једног од њих.

vera , 22/05/2009, 19:00
ja sam predsednik Udruzenja za borbu protiv narkomanije ,iz Subotice ,zbog licnog problema i dugogodisnje borbe sa istim uz pomoć vrhunskih strucnjaka iz raznih oblasti koji se bave tom problematikom a od kojih su neki sticajem okolnosti moji prijatelji,pokusavam da pomognem mom sinu..i još po nečijem ako to mogu.U nizu godina borbe na najvece probleme sam nisla kod organa koji su duzni da sprovode zakon,uglavnom u tuzilastvu,o tome sam i javno govorila na konferencijama za stampu i bas o Tomici Milosavljevicu kao jednom od ucesnika u toj nebrizi za mladu populaciju koju nam odnosi droga sve vise i vise..sve države u okruzenju su donele represivne zakonske mere i usvojile konkretne nacionalne strategije samo nasa nije..zbog toga se ovim problemom bave i strucni i nestrucni jer tu roditeljima izvlace i zadnju paru.Podržavam mere oca Branislava ,jer kod njega ima momaka i iz Subotice i znam da nije tako..a što ne bi Milosavljevic i Jankovic primili na koji da tog istog momka ,eto mogu svog sina da im posaljem pa ako izdrže nek onda pišu tuzbe..kriv im svestenik koji jedini ima pozitivne rezultate..sa tim ,zaista temperinim bombama,jer oni to zaista i jesu.Ako misle da će droga zaobici njihovu decu grdno se varaju,danas je to moj sin sutra može biti njihov sin ili unuce.
marcoo
(Security Agent)
28. maj 2009. u 07.24
Ovako, protiv sam metoda lechenja vrljikama, motkama, lopatama, itd itd itd itd.

Cinjenica je da spartansko vaspitanje ima efekta...tuchu, razna muchenja imamo u profi jedinicama u vojsci, policiji, i to je psihicka priprema, i kaljenje karaktera.(nema to veze sa narkomanijom, znaam)

Ne znam da li je neko od vas imao susreta sa narkomanima, ja jesam, (radih za vreme studiranja kao security agent, tako eto otkud nadimka) i imao sam situaciju gde seropozitivna narkomanka je pokusala da me ubode svojom iglom , posle shut.a..obično se puknu i valjaju po patosu, ova drugacije odreagovala, imao sam raznih okrsaja sa nadrogiranima, vracao u zivot ove sto gutaju extazi, i sintetiku, smirivao ushmrkane koji tukli svoje žene, itd...batine ne pomazu, nekada mora covek da se odbrani , i tad ne treba udarati, već imobilizirati...i to je ok...udariti kad mora, ali tuci vezanog coveka lopatama je strasno...

Kada je u ludackoj kosulji vezan za krevet, narkoman u krizi ne može povrediti ni sebe, ni druge, jer je neuracuunljiv i svasta mu padne napamet...lopatom, vrljikom, itd lako se taj isti narkoman fizicki polomi, ispovredjuje, i bre dobije batine za dzabe...udariti u samoodbrani je jedna stvar, a druga je izlemati svezanog mladica koji se upustio u carstvo narkotika...

ima svuda u svim strukturama bolesnih ljudi, ali treba se boriti protiv njih...definitivno za ludacku kosulju i kaisheve, protiv lopata i vrljika...

Pozz Mare
Namcorasta
(Glumica)
28. maj 2009. u 11.15
Strasno je to što su cinili. Čak sam čula, ne znam da li je istinito, da se taj monah zamonasio iskljucivo radi tog posla i da je uzeo dosta novca od očajnih roditelja.
Takođe sam čula da je ovaj snimak star dve godine i da nije bio tajna i da je ponovo izvucen iz naftalina zbog crkvene zabrane Bajdenu da poseti Decane.
Bilo kako bilo, ovo zlostavljanje bolesnika, zavisnici su bolesnici zar ne, trazi veću kaznu od rascinjavanja pomenutog monaha.
Ako zločinac ne provede u zatvoru barem desetak godina ništa nije uradjeno, samo gubljenje polozaja nije dovoljna kazna niti dobar primer mogućim prekrsiocima.
Lav0408
(Profesor)
28. maj 2009. u 13.10
Šta ste zapjenili?
Osuđujute čoveka koji je vadio narkomane iz mrtvih. Je li humanije spasiti nečiji mladi život i izvući ga iz groba ili ga spustiti u taj isti grob 2 metra dublje?
Nisu to bebe ili pubertetlije da ih je neko na silu tamo dovukao, nego su došli dobrovoljno i još po blagoslovu svojih roditelja.
Pitam ja vas: kada bi vaš sin bio narkoman i izluđivao vas dan i noć, šta bi vi preduzeli? Da se izleči bez obzira kojim metodama ili ga pustili satani da se njime igra?
Uostalom udarci aluminijskom lopatom po zadnjici koja je samo obično mišićno tkivo ili salo nije nikakav strašan bol. Lepo reče пјетух:
bokserski nokauti seju smrt, pa niko ne zabranjuje taj sport, nego je postao najskuplji sport u svetu.
Sve je to politička pozadina u režiji američkog dupelizca i srpskog izdajnika Berishe Tadiqi-ja, zbog vladike Artemija koji je uskratio blagoslov ubici iz USA. Šteta što nam sve vladike nisu kao Artemije.
Belliorao
28. maj 2009. u 21.07
Dva moja drugara imaju iskustva sa Crnom rekom. Jedan mi je skolski drugar sa kojim sam isao 8 u osnovnu skolu.
Živi od mene 5 min.

On je još uvek tamo koliko mi je poznato.
Njegov otac je prodao auto da bi mogao da finansira „smestaj” .
Ni ja nisam za lopatu i izivljavanje,ali bolje i lopata nego da sebi i svojima upropaste zivot. Za*ebana je to stvar.

Inače ovaj drugi je sada ok. radi kao moler i cist je koliko mi je poznato.

Za skolskog ćemo još videti.
Želim mu sve najbolje.

toliko od mene,pametnom dovoljno.

U ovom slučaju za lopatu
gobe
(i bas svasta nesto)
29. maj 2009. u 03.15
sigurno znam da sa bilo kakvim zavisnikom nasilje nikavo ne pomaze,
i bas sam protiv toga...
za njih moras imati strpljenja, nerava, istrpeti te njihove krize...
ubediti da ode na lecenje, da prihvati terapiju, da je koristi...
i razgovarati, razgovarati i td.

ovaj Branislav je sebi mnogo dao za pravo, mislim da je ipak on
bolestan ili neuracunljiv...dobro je da su ga smenili.
longtrip
(zidar)
29. maj 2009. u 05.13
Zaista sam protiv bilo kakvih brutalnih metoda u toku lecenja psihicko labilnih osoba.U tu grupu spadaju svi oblici bolesti zavisnosti.Posledice takve torture,„dovodjenja u red” ostavljaju psiho-somatske posledice definitivno.Neko ti uteruje strah u kosti da ti pomogne.Koliko je to opravdano i da li se time postize samo trenutni efekat?Da li je batina iz raja izasla?

Sada smo u situaciji da sagledamo čitav problem prakticno.Dok „zavisnik” krizira,spreman je na sve,čak i sebi da nanese povrede a kamoli drugima.Pricati sa njim u tom trenutku,ubediti ga da ne treba da uzme opijat je možda po nekad uspesno.Pomoći mu da ne misli o tome,da gradi sam mišljenje o tome u kakvom se stanju nalazi i pobedi to stanje!
Šta se desava ako to ne uspi?Najrasprostranjenija metoda je „metadon”(sinteticki heroin) ili neki jak sedativ koji te bukvalno umrtvi.Ali takvi su ljudi,naviknu se na sve pa mu ni ta doza nije dovoljna.Trazi još!!!!!!
Šta je sledeće?...dati mu dozu,i dalje pricati s njim i opet pokusati isto.Da sam shvati u kakvom je problemu jer jedino sam sebi može da pomogne ako se dozove pameti.Sada nastupa ta „klackalica”.Šta će u njemu da pobedi??? Zelja za izlecenjem ili ponovno uzimanje opijata.Smanjuje te mu dozu,ako je jak psihicki on će uspeti da se detoksinira vremenom, po prestanku uzimanja bilo kakvih „lekova”.
Da li će uspeti da odrzi sebe u takvom stanju i koliko dugo,stvar je volje!!!Unutrasnje borbe.Borbe sa bolesti zavisnosti!!!

A šta posle,ako i to ne uspi?
Da li je metod coveku uterati strah u kosti?Podstaći kod njega jačanje volje za ne uzimanjem opijata.

Još početkom devedesetih,dosta ljudi je islo u Rusiju po inekciju koja ti „pomaze” da učvrstiš volju!
Kako?
Znam priču iz „druge ruke”.
Prvo nije jeftino i dostupno svima.Koliko para-toliko muzike!
Banalizovaću kompletan tretman.
Dodješ tamo,provedeš u razgovorima sa psiholozima određeno vreme.Pripreme te za inekciju i kažu ti da da ako u roku od godinu dana ponovo uzmes opijat „poželećeš da se nisi ni rodio”.
Zašto?
Dobiješ inekciju i kažu ti sada si zaštićen.Zatim ti posle izvesnog vremena daju odredjenu dozu opijata ili nečeg drugog i ostave te tako.
Prolaziš kroz pakao.Osećaš kao da ti otpadaju delovi tela,strašne muke i bolovi,svega si svestan.Zatim ti ubrizgaju novu inekciju koja blokira takvo stanje i vraćaš se u normalu.

Naravoučenije: Odeš u Srbiju,ponovo uzmeš opijat posle naše vakcine i prolaziš kroz isti ovaj pakao.Do kada?Nemaš kontrainekciju,blokator takvog stanja.Umireš u najgorim mukama.

Pitanje? Da li je to metod uterivanja straha u kosti?
Jeste!!
Odredjenim preparatima su te doveli do takvih stanja u klinici.Pokazali ti „šta ako”.Izazvali su kod tebe stanje koje treba da podstakne i razvije tvoju čvrstu volju da pobediš stanje kada kriziraš i ne uzmeš opijat. Sve se zasniva na STRAHU!!!

Znam da je jedan uspeo,živeći u takvom strahu da se izleči.Drugi nije,uzeo je heroin posle 5-6 meseci i ništa mu se nije dogodilo.Nije prolazio kroz stanja kao u klinici.Nije mu bila potrebna kontrainekcija.
Izgubio je,pobedila ga bolest.Mrtav je već odavno.

Šta reći,ja i dalje ne opravdavam batinjanje,ali...

gobe
(i bas svasta nesto)
29. maj 2009. u 08.15
pa jel nije ovo gore, ili si još pisao?

hoćeš li mi objasniti molim te, ovo „ali” na kraju posta?
longtrip
(zidar)
29. maj 2009. u 12.07
Odgovoriću direktno.Ostaje nam da razmišljamo kako pomoći.Ovo je kompleksan problem.Naučna tema,nije za laike.Nauka i medicina imaju svoj pristup problemu.Profit je ogroman!!!!!!!!!!
Recimo da u Švajcarskoj u privatnim klinikama na sličan način tretirju ekstremne slučajeve.Treba savladati čoveka dok krizira,staviti ga u samicu ili mu obući ludačku košulju .Znate li kako to rade u ekstremnim slučajevima.Batinama!!!
Možda će izgledati kao ne relevantno ali ,
živeo sam 4 godine u mestu Oetwil am See,Kanton Zurich.. Tamo postoji klinika.Dosta naših ljudi je tamo zaposleno na klinici:

Clienia Schlössli AG
Privatklinik für Psychiatrie
und Psychotherapie
Schlösslistrasse 8
CH-8618 Oetwil am See

Priče zaposlenih tamo su da se naježite.Ovo je čuvena klinika sa stogodišnjim iskustvom u lečenju bolesti zavisnosti,vrlo skupa.
Ekstremni slučajevi tamo dobiju batine.To se dešava i u vojsci,zatvoru.Ko ne poštuje „kućni red”.

Šta reći,ja sam protiv batina zaista.Ali...
longtrip
(zidar)
29. maj 2009. u 12.29
Da se vratimo temi Crne Reke.Problem je u tome što je jedan čovek na sebe preuzeo odgovornost za ono što radi.To mu niko nije dozvolio(ili jeste)videćemo u toku sudskog postupka.Treba mu suditi,i njemu i onim batinašima.
SerbosBL
31. maj 2009. u 18.10
Šta biste vi uradili sa narkomanom, ovisnikom o heroinu, a vama jako bliskom, npr. vas sin ili vasa kcerka?
Pustili biste ih da se dalje drogiraju? Da možda navuku još neko cisto dijete na iglu, pa da zavrse kao onaj jadni Dusan Gerzic, Sonja Savic, Bojan Pecar,ili krezava Margit?
Da su jadnici kojim slučajem uspjeli na vrijeme doći u Crnu Rijeku, danas bi bili među živima i zdravima, a Srbija bi ostala bogata talentima. Nije slučaj da heroinom ubijaju najuglednije gradjane Srbije. Malogradjane ubijaju alkoholom i turbo-folkom.

Niste dosli u stanje narkomana. Njima je samar nagrada. Svaki koji se skine će biti zahvalan za pomoć takve vrste.

A tu informaciju u vijesti je pustila siptarska narko-mafija, i ostale „nezavisne organizacije” kojima je jedini cilj da uniste sto vise Srba kako u ratu, tako u miru. Njihov jedini cilj je da Srbi nestanu. Što se ne bune u Svajcarskoj u kojoj se svakodnevno mnogostruko krse ljudska prava, a na frontu ime demokratije se velica za maloumne?

Ovisnik o heroinu je jadan, i svjestan je toga. Ne može sam da se izlijeci od ovisnosti. Skidanje sa heroina je praceno groznicom, pomracenjem uma, agresivnoscu, jakim bolivima, zeljom za samoozljedama, nesanicom, i sto je najgore ogromnom zeljom za predajom duha.
Svako ko se skine je zahvalan za metode vrste samaranje i fizicko odvajanje od heroina. Treba naglasiti da je Manastir Crna Rijeka spasila mnoge zivote od demona heroina, i da ima velike uspjehe odvikavanja od te opake droge.

Cilj opravdava sredstva!
plavicvetic
(mama)
01. jun 2009. u 01.01
Bato,ne mislim da ovim provocira.
Ja na sreću,nemamm u familiji narkomana ali sam u krugu prijatelja imala.Strasne stvari pricaju ljudi.
I ja mislim da je fizickim iscrpljivanjem moguće pomoći.
Doduse,ne bas strasnim batinama nego,iscrpljivanje teskim svakodnevnim radnim obavezama.

Knez-001
(®)
03. jun 2009. u 13.34
Kažu da se Cedo neuspesno leci, posebno kad nema praska...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.