Diskusije : Švajcarska

 Komentar
Besplatno telefoniranje 2. deo
Lav0408
(Profesor)
30. april 2009. u 10.20
Pošto vidim da je selektor ovih CH-diskusija „selektirao”(obrisao) temu o besplatnom telefoniranju za Srbiju, misleći valjda da je reklamnog karaktera, a usput izdvojio reklamu frizerskog salona u Švamendingenu, dozvoliću sebi da samo iznesem svoje iskustvo sa zvanjem preko datog broja, jer je autor teme zamolio sve koji su probali da iznesu utiske u svrhu poboljšanja kvaliteta tel. veze.

Zvao sam 043 5000 792, uz upute spikera-ke automata ukucao jedan od kodova(44 796, 63 043, 94 097, 05 101, 04 460) i onda željeni broj u Srbiji i na kraju #.
Pošto imam ekrančić na telefonu pratio sam da li će šta da otkucava u francima. Čim sam ukucao 0435000792, otkucalo mi je 10 rapa (valjda kao startni iznos za uspostavu veze).
Telefon je zvonio u Srbiji, ali meni automat javlja: broj je trenutno zauzet, zovite ponovo. Ja zovem ponovo i tako 3 puta zaredom. Nema logike da tel. zvoni, a automat ovog broja 043... govori da je broj zauzet.
I dok sam ja ponovljeno kucao broj za Srbiju, na svakih 75 sekundi otkucavalo je 10 rapi više.
Tako sam zaključio da telefoniranje nije džabe, nego da obavezno(sakriveno) domaći operator (kod mene Swiscom) naplaćuje svoju dnevnu tarifu, tj. 8 rapa za minut (što je 10 rapa za 75 sekundi). Možda bi u večernjoj i vikend tarifi bilo jeftinije (4 rape), ne znam jer sam zvao po danu.
Tako da od te ponude nema neke vajde, jer preko Swiscom-filijale www.tieftarife.ch imamo 10 rapa za minut- Srbija(fiksni), 4 rape -hr, preko www.teleswiss.ch - Srbija 10 rapa(mobilni), BH -8 rapa fiksni...
Ispada jeftinije preko ovih nego sada kao „gratis”, a kako li će tek biti kad uvedu regularne tarife.
Testirao sam koji se broj pojavi na ekranu mobilnog.
Ubacio sam srpsku mobilnu karticu, pozvao sebe sa CH fiksnog i očekivao sam da će se na mobilnom pojaviti broj mog kućnog tel.
Pojavio se neki mobilni iz Srbije +381 63 192 8846.
Eto to su moja iskustva, a inače veza je bila krckava i nesigurna.

Inače nemam ništa protiv reklame frizerskog salona u Švamendingenu, ali onda nije korektno od selektora ovih diskusija da jednu ruši, a drugu dozvoljava. Zato se i okupljamo ovde da što više saznamo gde možemo proći jeftinije. Zbog toga zameram „šefu” ovih diskusija na neobjektivnosti. Ako je mislio da je to EPP-reklama, onda i kad neko pita ko vozi bus za N.sad, Ćupriju, KG, Milanovac...onda je to isto reklama, jer može biti nameštena od samog vlasnika busa.

rizling
30. april 2009. u 12.32


BRAVO, bar nešto korisno za nasu zajednicu.

za one koji nisu kod swisscoma, moraju da ukucaju još jedan broj, kako bi im stizala naplata na isti racun.

ja ne mogu da se setim broja tačno.

ako znaš Profesore napisi.

evo još jednog: http://www.budgettarife.ch/index2.php?character=S&t=character
Lav0408
(Profesor)
30. april 2009. u 15.33
To je nekad bilo. Mislim da je sada dovoljno ukucati 0900... i da sistem automaski prepoznaje preko koga ide, a onda oni dele između sebe. Znam da je bio 5-cifreni broj, ali sad ga ne znam. Probaj, ako ne ide nazovi svoj „telekom” i oni znaju, nije to nikakva tajna.
Mislim da Cablecom nema taj prefiks-kod vise i da odmah prepoznaje pozive na 0900...00381...#.
EnterPro
(bezdobrognaziva)
30. april 2009. u 20.53
Profesore hvala na ovako iscrpnom izvestaju. To je ono sto nam je i bio cilj postavljanjem prvobtine teme.

Ok stvari su sada mnogo jasnije što se troskova tiče.
Nazalost izgleda da postavljanje ovog sistema nema opravdanost u CH jer izgleda da sa tim dodatnim swisstelekom troskom ne možemo da budemo konkurenti po pitanju cene.
Kvalitet je inače i bio „testni” tako da nismo stavili na bolje (i skuplje rute) ali svakako će nas ova vasa analiza troskova naterati da ponovo razmotrimo postavljanje komercijalnog sistema tj uveriti da trenutno odustanemo od CH.
Mi inače nismo iz CH tako da nismo znali za cene lokalnog poziva. U vecini drugih EU zemalja operateri nude takve pakete za rezidencijalne korisnike gde je poziv na lokalne brojeve potuno besplatan tokom celog dana ili barem posle 17 sati/vikendom. Ako se i naplacuje preko dana onda to kosta nekih 1 cent ili sl. pa smo na tome i bazirali nasu buducu komercijalnu ponudu.

Inače potpuno delimo vase mišljenje po pitanju subjektivnosti u oceni šta je (ne)dozvoljena reklama ali ipak ostavljamo moderatorima da sami procene opravdanost svog postupka.

Hvala još jednom.
zgolubovic
(CEO)
01. maj 2009. u 08.30
Ako volite alternativne metode telefoniranja, onda ovde imate mogućnost telefoniranja sa Srbijom i za 7 rapa po minutu: http://www.balkatel.ch/site/cms/front_content.php?idcat=29

Pozdrav.
Ljubinac
01. maj 2009. u 08.41
ja kolko vidim pod „Tarife” da je za Srbiju 19 rapa, a mobilni 34 rape.
oblak
(lehrer)
01. maj 2009. u 11.21
...a ja se satra dumajuchi šta mu znaci ono „Geringe Verbindungsgebühr von 3min???pro Anruf..HHA würde mich freuen ak bi nam CEO rekel kaj mu to znaci...a?”
oblak
(lehrer)
01. maj 2009. u 11.24
..i genaue abrechnung in min takt? ..ne in sec takt?
globetroter
01. maj 2009. u 13.10
ovaj sa ovim balktel već postaje bezobrazan. Jednom je moderator već obrisato temu zbog njega a on opet svira uz batinu i reklamira se.

Nego ovo sam ja hteo da pitm ovog enterpro tj ovaj Balkancall:
sad sam bio na vasem sajtu i ako sam dobro razumeo ja ako kupim primera radi kredit u Svajcarskoj i odem u Grsku na odmor ja taj iskti kredit mogu da koristim iz Grcke???
Da li sam dobro razumeo??? Niste bas najbolje objasnili na vasem sajtu.
globetroter
01. maj 2009. u 13.11
I još jedno pitanje.
Nije mi bas jasno da li je balkatel isto sto i balkancall? Jer to ista firma ili razlicita.?
EnterPro
(bezdobrognaziva)
01. maj 2009. u 14.47
1. pitanje
Da; Potpuno ste dobro razumeli. Kartica/kredit kupljen u CH (ili bilo gde, čak kupljena i online preko sajta) je apsolutno vazeca u bilo kojoj zemlji gde imamo pristupne brojeve.

Npr. kupite kredit u CH, ne potrosite ceo kredit, odete prvo u Srbiju na par dana, mozete koristiti taj nepotroseni kredit iz Srbije (preko srpskog predbroja) da zovete CH ili bilo koju drugu destinaciju.
Zatim produžite u Grcku na more i takođe taj isti kredit mozete koristiti (ali preko grckog predbroja) da zovete Srbiju, CH, ceo svet po istim cenama kao da zovete iz CH.

Međutim kao sto sam gore napomenuo, najverovatniej ćemo program za CH privremeno suspendovati jer ne možemo da budemo jeftiniji od trenutne ponude a politika BalkanCall je da bude najjeftiniji :). To znači da najverovatnijr nećemo otvarati prodajna mesta ali pristupni broj će ipak ostati kao i mogućnost da kredit kupite online.

Vase 2. pitanje
Ne mi nenamo nikave veze sa pomenutom firmom osim naziva Balkan u imenu :)
Jagnjermann
(Spannferkelmeister)
02. maj 2009. u 14.57
http://www.raptel.ch/index2.php
Ovo je 10 rapa za mobilni u Srbiji i provereno radi.ja ne znam koji vam je i gde vi živite. Skokne li neko sa ovog Serbiencafea negde drugo, ima i google i td, itd, itd...
rizling
02. maj 2009. u 15.08
radi, radi
ti ćeš ovde patiti o,10 a onom sa kime si govorio u srbiji nakacices 0,20 na minutu?
plavicvetic
(mama)
04. maj 2009. u 02.07
Ja telefoniram sa tom jeftinom tarifom 0900...56,,10 rp plus start 10.I oni rade svasta,kad pozovete broj,često vam kažu kako je broj nepoznat,pa kako je zauzet i sl.kad ponovo pokusate,onda ,,prođe,,.
Mislim da kradu na taj način jer kad ponovite poziv,opet onih 10 rp za start i dosli smo na istu cenu.
EnterPro
(bezdobrognaziva)
04. maj 2009. u 07.09
Evo ja ću se nadovezati da bih još malo pojasnio ovu pricu oko jeftinog telefoniranja a najpre kao zahvalnost profesoru za njegovu cenovnu analizu i trud koji je ulozio.

Objasnicu par stvari ali ne kao korisnik već kao jedan od onih koji su u tom poslu zvanom „jeftino telefonirajne” i to upravo na primeru BalkanCall firme.

Svi long-distance jeftini pozivi danas idu svojim većim delom preko VOIPa. To znači da vi sa svog telefona (javna mreza) pozovete svoj lokalni 0900 ili koji već predbroj, zatim vas poziv ide preko interneta sve do najblize tacke vasoj pozvanoj destinaciji gde vas poziv napusta interent i ponovo prelazi na javnu tkz PSTN mrezu i zatim do telefona onog koga zovete.

Ima tu prilično „kriticnih” tacaka koji uticu na kvalitet (i cenu) razgovora.
Prvo, sam CH predbroj je samo virtuelno lociran u CH(Zurich) a može biti podesen da zvoni u bilo kom delu planete.
Zatim vas poziv ide do servera koji obradjuje vas poziv i određuje naplatu, koji takođe može biti lociran na drugom kraju planete.
Treca faza je da se vas poziv usmeri preko ruta nekog od provajdera od kojeg je u ovom slučaju nasa firma kupila minute unapred (hiljade i hiljade minuta). Taj deo ide preko interenta uglavnom danas i kosta jako malo u poredjenju sa normalnom tarifom.
Preko te rute vas poziv stize do tacke kada treba da se prebaci ponovo na običnu „zemaljsku” telefonksu mrezu i ta tacka prebacivanja je uglavnom izabrana da bude najbliza krajnjem odredistu vaseg poziva (Beogradu) i uglavnom su to tacke u Madjarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj i drugim okolnim zemljama gde je trziste telekomunikacija liberalizovano (U Srbiji još nije i ne zna se kada će) a koja su dovoljno blizu vasem krajnjem cilju da bi cena bile pristupacna (jer od te tacke pa nadalje poziv ide pravom zicom i placa se puna cena).

E sad, imajuci u vidu koliko sve tacaka vas poziv mora da predje i da može da se desi da vas poziv iz Berna u Bgd ide preko USA (gde je fizicki smesten predboj koji zovete), Avganistana, Kine, Indije (gde je smesten npr server za obracun cene poziva), nazad u USA pa onda npr do Frankurta, Sofije i u Beograd razumljivo je zašto je razgovor nekad toliko los i krckav da je neupotrebljiv.

Ovde dolazi sada drugi fenomen na scenu.
Mnozenjem malih firmi za jeftino telefoniranje u poslednih nekoliko godina, zatim pojava Skype, VoipBuster i ini, itd, doslo je do prave poplave jeftinoce u svetu komunikacija.
Super, svi bi pomislili, eto, primer šta dobra konkurencija može da uradi za krajnjeg korisnika.
Ali...
Svi su jedni drugima obarali cenu da bi privukli potrosace. TO ej dovelo do toga da danas sa ovim cenama long-distance razgvora manje firme koje nemaju dovoljno veliki „obrt minuta” ne mogu ni da pokriju troskove administracije, održavanja sistema a kamoli da zarade.
Vas kao krajenjeg korisnika bas nešto i ne interesuje njihova zarada ali je mnooogo veci problem sto nemaju dovoljno profita da ulazu u razvoj samog VOIPa a to je već stvar koja se tiče i potrosaca i prodavaca.

TO je dovelo do pojava raznih kvalitativnih ruta. Prvo je bilo samo dve, sive i bele, a danas ih sve cesce kategorisu u 3.
Te razlicite rute su u stvari razliciti putevi kojima vas poziv ide a to opet rezultira razlicitim kvalitetom.
Sive rute su one gde cujete krckanje, kasnjenje, prekid veze i sl. Bele donose naravno bolji kvliatet ali su u startu skuplje i za firmu i za potrosaca. Naravno ima onih nekorektnih koji kupe sive rute pa ih prodaju vama kao bele („vrhunski kvalitet, stabilne veze...”) ali to već spada u domen poslovne korektnosti.

Iskreno govoreci zarada po minutu razgovora (zavisi od destinacije ali govorim na primeru poziva za Srbiju) je između 0.5 i 1 cent, znaci vas razgovor od 5 minuta donosi firmi zaradu od max 5 centi.
Da bi ipak koliko-toliko zaradile sve firme koje prodaju razgovore obracunavaju vama na pun minut. Znaci svejedno da li ste razgovarali 2:03 (dva min i tri sekunde) ili 2:59 vi placate uvek TRI minuta. Tu može da dosje do razlike u obracunu pa da izgleda da vam „kradu”.

Vecina firmi naplacuje konekciju tj uspostavljanje veze. Takođe način da se makar malo pokriju gubici na kratkim razgovorima od minut-dva.
BalkanCall je izabrao da ne naplacuje konekciju da bismo privukli potrosace. DOdatno resili smo da ne naplacujemo ni prve tri sekunde (ako se javi fax ili sekretarica) da bismo i na taj način privukli klijente i izdvojili se u moru ponuda.

Drugi problem koji se često javlja je to fantomsko zvonjenje, vama zvoni ali se ne uspostavlja veza. Ponovo je to pitanje rute preko koje ide vas poziv. Neka centrala negde u tom lancu je odgovorila (zamislite samo kako izgledaju kineske, indijske centrale, posto vecina poziva ide preko njih) i sistem to vidi kao prihvacen poziv, i naravno naplati vam.

Krckanje i kasnjenje i echo su takođe deo ove problematike.

BalkanCall je prvobitno hteo da uzme najbolje rute bez obzira na cenu i da klijetnima ponudi zaista najboljil kvalitet. Međutim, verovali ili ne, svi veleprodavci minuta nude u nacelu istu stvar. Ne postoji zaista „najbolji”.
Dok smo testirali sistem prošle godine probali smo razlicite kvalitete od skoro 10 vodecih veleprodavaca na svetskom trzistu minuta i sve se na kraju svelo na isto. Sve zavisi od doba dana, krajnje destinacije (sa Srbijom i Bosnom nikad nisu imale kvalitet kao sto ima sa Hrvatskom i Makedonijom jer u Srbiji još ne postoje te krajnje „prelazne tacke” o kojima sam pisao gore nego sve još uvek ide preko Madjarske, Rumunije...)
Verovali ili ne zavisi i da li je neki praznik u Indiji, Kini, Avganistanu, USA pa ljudi zovu pojacano da se i sami cuju sa long-distance familijom, zavisi da li je u toku radno vreme u glavnim svetskim metropolama pa su veze opterecene, zavisi od veoma velikog broja faktora...
Prema tome, prihvatite sve to kao normalno, još uvek, i biće tako za duže vreme barem kada su Srbija i Bosna u pitanju.
Poredjenja radi, mi smo uveli sopstvene direktne linije ka srpskim mobilnim mrezama, znaci izbegavamo sve te rute preko zemalja treceg sveta gde je sve jeftino. Razlika u kvalitetu je drasticna, jer vas poziv ide direktno od servera u Nemackoj do servera u Beogradu pa direktno na mobilni telefon vaseg sagovornika. (za razliku od poziva na fiksne brojeve u Srbiji kada vas poziv ide preko pola sveta)

Shvatite molim vas da firma od koje kupujete kredite ili kojoj placate je najmanje kriva u celoj prici i da vas gotovo sigurno ne kradu, barem ne svesno.
Kao sto rekoh, mi smo bili svesni ovog problema u startu pa smo izabrali da ne naplacujemo uspostvaljanje veze kako ljudi ne bi pomislili da ako je los kvalitet ili se veza prekine, mi to namerno radimo da bismo im ponovo naplatili konekciju.

Znaci imate 2 opcije kad je zvanje Srbije u pitanju. Ili da prihvatite ove jeftine varijante i da istrpite povremene probleme (ako su problemi redovni onda menajjte firmu preko koje zovete) ili da zovete direktno preko svajcarskog nacionalnog operatera po visestruko skupljoj tarifi.

Naravno, kada se trziste telekomunikacija u Srbiji (i Bosni) oslobodi kao sto je u Makedoniji i Hrvatskoj, pa još kada prođe godinu-dve da se neko sa strane zainteresuje za ulaganja u to trziste, situacija će biti potpuno drugacija. Zbog toga vi danas mozete razgovarati sa npr Hrvatskom po ceni od 1 eurocent uz odličan kvalitet...

Nadam se da vam je ovo makar malo priblizilo situaciju i probleme sa kojima se mi, a siguran sam i kolege iz ove vase CH fime balkatel srećemo. Siguran sam da ni oni nisu bas srećni kada ih neko ovde javno optuzi da „kradu” na racunima ali jednostavno, krivica je najmanje njihova.

Naravno, ne kažem, moguće je sistem „preprogramirati” pa i da zaista „krade” ali sam gotovo sigurna da ni jedna iole ozbiljna firma to neće uraditi jer zna da tako ne može zadrzati klijenta duže od jednog meseca jer to se vrlo lako da videti na prvom racunu.
A ova sitna „kraduckanja” sto bi rekao V. Ilic u vidu prekinute veze i sl. su posledica loše sitacije na ovom trzistu a ne namerne zelje vaseg provajdera da vam prekine vezu kako bi vam ponovo naplatio konekciju.

Pozdrav svima uz izvinjenje na opsirnosti.
Lav0408
(Profesor)
04. maj 2009. u 10.02
Enter-Pro, hvala na komentaru. Mislim da malo ko zna koji put sve mora da prevali pozivni signal za krajnju destinaciju.
Ja bih još dodao ovo kada ja telefonirem iz CH za Srbiju.
Često zovem preko 0900 55 66 56 i u 95% slučajeva dobijem vezu i nemam problema kao što je imala 'mama' - plavi cvetić.
Pošto ima displej na telefonu, pratim šta mi otkucava.
Kada otkucam 0900...(to se ovde zove biznis broj i on je najskuplji) onda mi u startu otkuca 0.20 CHF(20 rapa = 13 centi).
A kad otkucam 0840...(poziv u CH, Nemačku, HR, Austriju...) onda mi otkuca samo 0.10 CHF(10 rapa = 6 centi).
Tih 20 rapa(13 centi) je samo kod 0900... predbroja, i kasnije se normalno obračunava po cenovniku(tarifi) koja je službeno važeća, mada je znaju menjati i po koji put dati Aktion (akciju), pa je ponovo vrate, ali već duže vreme za Srbiju je 10 rapa(6 centi) za minut na kućni(fiksni) broj.
Zašto se pri 0900... predbroju otkucava 20 rapa?
Zato što je to tzv. biznis broj, pa po 10 rapa dele: moj telekom(Swisscom) i ta „divlja” firma koja daje tu mogućnost jeftinijeg telefoniranja.

Proverio sam da predbroj 0840... u startu uzima 0.10 CHF(6 centi) za uspostavu veze i to uzima moj telekom preko kojeg imam priključak (Swisscom), a ostali impulsi idu na račun „divlje” firme.
I ja kada dobijem račun, ne dobivam 2 ili više računa. Sve mi obračuna Swisscom, ali mi u detaljnom pregledu dade do znanja koliko sam potrošio preko 0900..., a koliko preko 0840.. predbroja.
Ako hoću detalje: kad sam zvao, koga sam zvao, impulsi-minute, onda se registrujem kod Swiscoma i direktno uđem u moj račun i tamo mi sve detaljno stoji. Sve te „divlje” firme su filijale Swisscom-a i oni su u dilu. Jer normlna tarifa preko Swisscoma za Srbiju je 65 rapa(43 centa) vekendom 50 rapa(0.5 CHF)= 33 centa.
Kao što navodiš, razlika je između bivšig YU republika, jer u Srbiji još nije došlo do liberalizacije tržišta. Zato za HR košta samo između 2 (1 cent) ili 4 rape(2 centa) (ovisno o ponudi) i to još preko jeftinijeg broja 0840...
Šta reći?
Jeftinije nego iz CH u CH.

pjetuh
04. maj 2009. u 10.25
Лаве, нема ту дељења на равне части између Свискома и провајдера, већ ти 20 рапа скине на старту зато што ти зарачуна десет рапа за успостављање везе и десет рапа за прву минуту.
EnterPro
(bezdobrognaziva)
04. maj 2009. u 11.11
Evo da dodam još nešto na temu ovih specijalnih brojeva.

U svetu su uglavnom poznati 0800 i 0900 brojevi kao specijalni brojevi.
0800 su generalno besplatni za pozivaoca, tj onaj ko zove na taj broj ne placa ništa dok su 0900 brojevi plativi i to po visoj tarifi nego uobicajen lokalni poziv na neki fiksni broj u komsiluku.

Međutim kako ništa danas nije besplatno i taj poziv na 0800 mora neko da plati a to je onaj ko ga je i (za)kupio.

Evo primer.
Mi (BalkanCall) imamo u nekoliko zemalja te toll-free, besplatne brojeve. Onaj ko zove na njih n epalca ništa (zato su izuzetno zgodni za zvanje sa mobilnih gde je tarifa inače skupa) ali mi placamo svaki poziv na te brojeve i to recimo od 3-10 centi/min zavisno od zemlje do zemlje.
E sad zamislite sitiaciju, vi zovete na taj 0800 broj, onda sistem trazi da ukucate PIN kod pa dok ukucate destianciju, pa onda zvoni, i recimo niko se ne javlja i vi prekinete. Sve je to trajalo 1.5-2 minuta.
Vi to niste platili jer niste dobili vezu a poziv na 0800 je svakako besplatan za vas. A s druge strane, nama (ili bilo kome drugom ko je zakupac tog 0800 broja-) svakako stigne racun za 2min x 5c = 10 centi.
E sad ako se vratim na moj prethodni post gde kažem da je zarada na pozivima ka Srbiji otpriliike 0.5 centi, to znači da vi trebate da sledeći put razgovarate celih 20 minuta saom da mi pokrijemo onaj minus koji ste nam napravili kad ste prethodni put zvali pa niste dobili vezu jer se niko ne javlja...

Naravno zato su ti pozivi na specijalne brojeve skuplji nego obični za vas krajnej korisnke jer sve firme moraju nekako da uklkulisu i „minus” koji je neminovan.

Eto vam i ideje, ako mrzite neku long-distance firmu a ona nudi neki od tih 0800 brojeva samo pozovite i držite otvorenu vezu sto je moguće duže, vas ne kosta ništa a njima direktan gubitak :)

Sa 0900 brojevima je sitacija malo drugacija, oni se naplacuju onome ko zove i to vise od regularne tarife. Međutim taj prihod uglavnom ide samom nacionalnom operateru, telekomu i verovatno onoj firmi koja prodaje te brojeve (jer nacionalni telekomi retko prodaju direktno brojeve nego preko posrednickih firmi koje kupe po nekoliko stotina hiljada brojeva unapred). Firma koja vama prodaje minute za Srbiju i koja je kupila taj 0900 broj od posrednicke firme retko kada ima zaradu od te extra naplate nego racunaju na profit od samim potrosenih minuta.

Ovo je neki generalni princip ali ima razlika u regulativama pojedinih zemalja.

Lav0408
(Profesor)
04. maj 2009. u 15.42
пјетух, слажем се с тобом око стартног откуцаја са 20 рапа, али знам да знаш, да Свиском има свој део колача у томе. Сигурно није дао свој прикључак џабе да би неко други зарађивао преко његове инсталације.
Свиском је некад био једини у Швајцарској и имао је 100% монопол.
Дерали су нас као Муса јарца. Тада је минут за Србију био 1.5 франак.
Иживљавали су се са ценама, јер су били једини, а поготово за време крајишког рата од 1991-95, када смо сви Бога молили да се на било који начин чујемо са нашима. Монополисти су то знали и подмукло трљали руке. Узели су милоне франака за време тих ратних година.
Срећом дошло је до конкуренције која је оборила цене.
То би сада требало и Србији да Телеком више нема монопол, управо оно о чему је Ентер-про претходно писао.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.