Croquembouche

Date: Dec 24, 2010. | Category: Desserts | Cuisine: French


radoznalo (posetilac)

Zooom

Skill Level

moderate

Moderate

Total Time

Rating

Thanks!

Click to rate

Introduction

Ova vrlo ukusna i dekorativna poslastica, mora se spremiti pred samo serviranje, u protivnom će se šećerne niti i karamel otopiti. Od mjere koja je data, dobije se 40-50 krofnica. Krofnice ne treba da budu prevelike.


Ingredients

Za tijesto:
115 grputera neslanog
1 kašičicašećera
na vrh nožasoli
1 1/2 šoljaprosijanog brašna
6-7jaja
1 1/2 šoljevode
Za kremu:
6žumanjaka
1/2 šolješećera
1/2 šoljeprosijanog brašna
2 šoljemlijeka
3 kašikeneslanog putera
55 grpoluslatke čokolade
2 kašičiceespreso praha za kafu pomiješanog sa 2 kašičice vruće vode
Za karamel:
2/3 šoljevode
2 šolješećera
2 kašikecorn sirupa
Šećerne niti za ukrašavanje:
7 kašikašećera
3 kašikevode
1 kašičicacorn sirupa

Method

1

U šerpu staviti puter, vodu, so i šećer, pa staviti na plotnu da provri. Skloniti šerpu sa plotne i dodati brašno. Vratiti na zagrijanu plotnu i drvenom kašikom snažno miješati 2-3 minuta, sve dok se od tijesta ne formira lopta. Skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.

2

Posle toga dodavati jedno po jedno jaje, snažno miješajući posle svakog dodavanja jaja. Tako pripremljenu smjesu vaditi kašičicom ili staviti u špric za dekorisanje koji ima metalni nastavak sa većim otvorom. Pomoću šprica istiskivati male krofnice na pleh prekriven papirom za pečenje premazan sa puterom i posut brašnom. Svaku krofnicu po vrhu malo pritisnuti sa prstom da bude ravna. Staviti u prethodno zagrijanu rernu (425°F) i peći dok ne narastu i porumene, oko 20-25 minuta. Najbolje je peći u rerni sa ventilatorom. Pečene izvaditi iz rerne i staviti na rešetku da se ohlade.

3

Napraviti kremu na ovaj način:

4

u dublju činiju staviti žumanjke i šećer i mutiti dok masa ne postane blijedo žuta i dok se šećer ne istopi. Dodati brašno. Zagrijati mlijeko (od toga odvojiti pola šolje i ostaviti na stranu). Dodavati ga u smjesu od jaja, lagano. Izručiti smjesu u čistu šerpu i staviti na vruću plotnu.

5

Miješati dok masa ne provri i postane gusta. Ako je previše gusta, dodati pola šolje preostalog mlijeka. Skloniti sa plate i dodati puter kašiku po kašiku. Na pari otopiti čokoladu i espreso i dodati kremi. Dobro izmiješati i pustiti da se ohladi. Hladnu kremu staviti u špric i filovati krofnice.

6

Karamel napraviti na ovaj način:

7

u manju šerpu staviti vodu, šećer i sirup, pa staviti da provri na jakoj vatri. Ni slučajno miješati masu sa kašikom. Smanjiti temperaturu i kuvati dok se ne dobije fina žućkasta boja kao ćilibar. Paziti da ne izgori. Skloniti sa vatre i u tako spremljen karamel namakati krofnice donjom stranom. Stavljati krofnice na okruglu tacnu i praviti piramidu.

8

Za šećerne niti, šećer, vodu i corn sirup staviti u malu šerpu i pustiti da provri. Kuvati dok ne dobije malo tamniju boju. Paziti da ne izgori. Skloniti sa vatre. Uzeti dvije viljuške ili još bolje nekoliko metalnih štapića za ražnjiće, uroniti ih u vruć sirup i iznad croquemboucha šarati lijevo i desno dok se čitav croquembouch ne prekrije nitima.

9

Prijatno.


People who like this recipe

  • MAKl
  • Komunikativna

Comments

radoznalo - Apr 27, 2006.
Evo gledam ovu sliku croquembucha koja je već dugo na naslovnoj strani kuvara.

Mogli bi da je promijenite i stavite nešto drugo, mislim da se ostali ne bune.Pozdravcic:-)))

mariopan - Sep 7, 2006.
Odusevljena sam receptima i detaljnim objašnjenjima kako da se napravi neko jelo a posebno ove nezne krofnice uvijene u svilene niti.bravo i hvala na ideji.dopadaju mi se i drugi recepti koje sam procitala i sda naravno treba sve to isprobati.pozdrav

radoznalo - Nov 27, 2006.
Konacno je red da se zahvalim.Sad sam prelistala stranicu i vidim ima mnogo komentara a nikako da se zahvalim.I drago mi je da ti se recepti dopadaju.Pozdrav.




Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

More from this author...

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…