Slana sendvič torta

Date: Dec 24, 2010. | Category: Main Dishes | Cuisine: Universal


ns_svedjanka (posetilac)

Zooom

Skill Level

moderate

Moderate

Total Time

2 hours

Rating

Thanks!

Click to rate

Introduction

I- sa šunkom i II - sa ribom -Torte se prave tj. slažu u pravougaone plasnične tacne (obložene aluminijumskom folijom). Naravno ne prave se obe torte na istoj tacni :) - Koristi se tost hleb (obavezno odstraniti koricu sa hleba), što znači da za svaki sloj hleba na torti ide 12 kriški tosta. - Za obe torte je potrebno 1 kg ruske salate, u kojoj nema šunkarice, belog mesa i sl (znači vegeterijano) - Potrebno je još i napraviti premaz od majoneza i kisele pavlake. Ta dva sastojka pomešati, sa napomenom da treba da se više oseti ukus pavlake. Potrebno je oko 6-7 kesica majoneza i 7-8 čaša (od 2 dl) pavlake. Ta količina je dovoljna za obe torte. Napomena: torte obavezno napraviti dan ranije. Premaz ne žaliti, zato što je tost hleb suv i upija tečnost brzo. I što je važno da torte tek na dan služenja treba ukrasiti - naravno da ne mora da se prave obe torte, pa shodno tome sve gore navedene sastojke umanjiti za polovinu Potrebno je dosta materijala za ovo, ali je izvanredno ukusno i izdašno. Pogotovo ako je neka veća proslava u pitanju, onda je ta torta glavno jelo i što je najvažnije služi se hladno. Nema pečenja, pohovanja i ostalih stvarčica oko šporeta. E pa... prijatno dragi moji i drage moje...


Ingredients

-tost hleb (po potrebi)
- 1 kgruske salate
I – sa šunkom
Za filovanje je još potrebno 400 – 500 g samlevene šunkarice
Za ukrašavanje je potrebno oko 100 g tanko narezane šunkarice, 1 zelena salata (ako ima ona reckava), veliki krastavac i eventualno kiseli krastavčići, crne i zelene maslinke, jarko žuta + crvena paprika, obarena jaja isečena na kriške, ukrasni peršunov list.
II - sa ribom
Za filovanje oko 3 konzerve tunjevine u vodi (ako nema može i u ulju), 1 glavica sitno iseckanog crnog luka, malo senfa, soli i bibera.
Za ukrašavanje od povrća sve isto kao i za tortu sa šunkom + ako imate mogućnosti crni i crveni kavijar, i oko 100 g morskih rakova (očišćenih), mirođija.

Method

1

I - sa šunkom

2

Prvi sloj tost hleba lepo namazati sa premazom od majoneza i pavlake i preko cele površine hleba staviti sloj ruske salate. Staviti drugi sloj hleba i njega obilno, ravnomerno premazati premazom i sad staviti sloj samlevene šunkarice. Staviti treci sloj hleba, opet namazati premaz i rusku salatu. Na kraju četvrti sloj hleba i sad celu tortu dobro, dobro premazati premazom i prekriti najlon kesama i odložiti u frižider do sutra.

3

Sutradan pogledati kako je hleb upio, i ako treba još premazati premazom, zato što torta mora da bude bela, a ne da se providi hleb.

4

Ukrašavanje: ivice torte skroz obložiti listovima zelene salate. Odozgo ukrasiti po želji, koristeći spiralno isečen krastavac, jaja isečena u obliku cveta i sl. Što dekorativnije to bolje :)

5

II - sa ribom

6

Filovanje : isto je kao i sa predhodnom tortom, osim sto se umesto samlevene šunkarice stavi usitnjena tunjevina (predhodno pomešana sa lukom i začinima).

7

Ukrašavanje : ukrasiti po želji, a ukus kaviara, morskih račića daće torti božanstven ukus.


People who like this recipe

  • sandej
  • kacica

Comments

sandej - Dec 15, 2012.
Izdasna i ukusna,nece te se pokajati ako se odlucite da je pravite!




Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

More from this author...

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…