Hljeb sa ražanim i integralnim brašnom, zobenim i pšeničnim mekinjama

Datum objavljivanja: 25. dec. 2010. | Kategorija: Hleb i pecivo | Kuhinja: Univerzalna


bemonkey

Uvećaj
Posno

Težina pripreme

hard

Komplikovano

Ukupno vreme

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Za sve vas ljubitelje dobrog hljeba ostavljam ovaj recept koji je kreacija jednog nedeljnog popodneva kada sam htjela da obradujem svoju kćerkicu hljebom koji će da ima motive drage djeci. Kada sam došla u SAD, dugo mi je trebalo da se priviknem na ukus njihovih hljebova, koji su uglavnom slatkasti. Tako da sam dugi period jela veoma malo hljeba. Malo mi je bilo neobično u početku sa obzirom da potičem iz zemlje u kojoj se hljeb jede i uz pastu. Mora malo da se umoči u sos, zar ne? Ovo mi je pričala i jedna italijanka. Kaže, mi hljeb jedemo uz sve. Onda su mi roditelji došli u posjetu i redovno mijesili i pekli hljeb za moju porodicu. Ponovo smo se navikli na miris i ukus svježe pečenog hljeba. Kada su oni otišli, ja sam počela učestalije da pravim hljeb. A onda sam otkrila tu divnu avanturu zvanu mijesenje hljeba sa kiselim tijestom. I tako je počela ova ljubav prema dobrom, domaćem hljebu da se razvija svakodnevno. Rijetko kada pravim isti hljeb par puta. Najčešće pravim po principu, hajde da probam malo ovog brašna, malo ovih mekinja, malo ovih sjemenki, malo ovog voća i povrća, malo ovog sira i tako u nedogled. Kada imam vremena biljezim mjere, ali najčešće mi dvoje male đeće kruze oko mene u kuhinji pa moram da pazim na njih i mijesim hljeb. Tako da su mnogi recepti dobrogih hljebova ostali nezabilježeni. Međutim, za ovaj sam zapisala mjere i postupak i drago mi je jer je jedan izvrstan hljeb divne harmonije ukusa.


Sastojci

Potreban pribor:
sud za mijesenje tijesta
vaga
velika plastična kesa
krpa za nadolaženje tijesta (couche canvas cloth)
sud za nadolaženje tijesta (banneton/brotform)
pizza kamen
masni papir (parchment paper)
sat
posuda za vodu
Mjere:
500 gbrašna sa visokim procentom glutena
660 gkiselog tijesta (startera) 100 % hidriranog
80 gintegralnog brašna
60 gražanog brašna
20 gzobenih mekinja (oat bran)
15 gpšeničnih mekinja (whole wheat bran)
20 gsoli
360 gvode (sobne temperature)

Priprema

1

Sjediniti sve suve sastojke, pa dodati vodu i kiselo tijesto. Mijesiti tijesto oko 10 min dok se masa iz ljepljive ne pretvori u elastičnu. Staviti tijesto u nauljen (može i bez ulja) sud i onda sve zajedno u kesu koju ćete zatvoriti tako da se spriječi gubitak vlage iz tijesta. Pustiti tijesto da fermentira dva sata.

2

Za vrijeme fermentacije tijesto razvući i preklopiti poput stranica knjige. Ovo raditi dva puta, 40 i 80 min nakon mijesenja tijesta. Nakon dva sata fermentacije izvaditi tijesto i oblikovati u obliku lopte. U međuvremenu pripremiti sud za nadolaženje tijesta i krpu. Staviti krpu u sud za nadolaženje i posuti rižinim (u nedostatku može i kukuruzno sitno mljeveno brašno) brašnom. U nedostatku suda za nadolaženje tijesta može i vangla/zdjela zadovoljavajućeg oblika i veličine i krpa koja će što manje da se lijepi za tijesto. Ovo morate sami da shvatite šta bi najbolje bilo u zamjenu.

3

U ovo staviti oblikovano tijesto onom stranom na kojoj ste spojili krajeve lopte okrenuto na gore. Sve zajedno staviti u kesu i pustiti da nadolazi 2 1/2 sata. Sada pripremiti pleh na koji ste stavili masni papir (najbolje bi bilo pizza peel ako imate). Izvaditi tijesto sa posudom iz kese i preko staviti masni papir i pleh. Lagano okrenuti tako da tijesto padne na papir i pleh onom stranom koja je bila na gore, a sada na dole. Zarezati tijesto u obliku kruga po rubovima dubljine pola centimetra. Pripremiti isjecak od papira i staviti ga ne sredinu hljeba. Posuti brašnom preko toga i onda ukloniti isječak papira. Kao što se vidi na slici moj je bio u obliku klauna i zvijezda. U međuvremenu zagrijati rernu na 470 F i staviti tepsiju sa vrućom vodom. Rernu uključiti da se grije najmanje pola sata prije pečenja.

4

Pizza kamen bi trebao da se zagrijava zajedno sa rernom. Otvoriti rernu i pažljivo prebaciti tijesto zajedno sa papirom na pizza kamen. Voditi računa da bude što blaži udar tijesta tokom prebacivanja kako ne bi došlo do izduvavanja gasa koji je zarobljen u mrežu glutena, a samim time i zbijene sredine hljeba. Smanjiti temperaturu na 450 F i peći sa parom 15 min. Nakon toga izvaditi sud sa vodom i peći još 15 min. Nakon toga isključiti rernu, djelimično je otvoriti i ostaviti hljeb u rerni još 5-10 min.

5

Izvaditi hljeb i staviti na žicu/rešetku da se hladi. Nakon ovoga uživajte u kriškama hljeba sa raznim premazima, supama, ili bilo kojeg drugog jela koje volite.

6

Porodično, volimo da jedemo ovaj hljeb premazan sa špinat "pestom", krem sirom, pavlakom, jogurtom, maslacem i medom, nutelom, džemom.


Članovi kojima se dopada recept


Komentari

bemonkey - 12. jun. 2010.
Dok SC ekipa ne postavi sliku hljeba mozete sliku pogledati ovdje:

[URL=http://img69.imageshack.us/i/sourdoughwithryewholewh.jpg/][IMG]http://img69.imageshack.us/img69/9692/sourdoughwithryewholewh.th.jpg[/IMG][/URL]

Izvinjavam se zbog par gramatickih i lapsus linguae gresaka, pisat ću urednistvu da ih isprave.

Pozdrav.

bemonkey

Liketa007 - 12. jun. 2010.
bemonkey, čim sam videla naslov znala sam da si ti. Svaka čast, zaista si umetnik za testa.

Pozdrav od Likete

sladjasam - 12. jun. 2010.
ja ne znam gde u Americi živis pa da nema dobrog hleba. Ima raznih pekara svake nacije, kao sto su Italijani, Madjari,Portugalci i čak i Jevrejke pekare imaju divan i svako razni hleb, i uopste nisu sladunjavi.Ja nezivim u Americi već u Kanadi, ali poznajem skoro sve Americke države i naravno jela sam svuda dobar hleb.

Verujem da je ovaj recept za hleb super, ali treba suvise vremena da se priprema, pa zato ja odem i kupim dobru Italijansku CIABATA HLEB.

Ja uvek kupim vise bilo kakvog hleba, isecem po duzinu koliko treba

i onda ih pakujem u najlon kesi i zamrznem. kada mi ponovo zatreba ja izvadim koliko mi treba, stavim u zagrejanoj rerni da se raskravi i bude tako kao da sam ga donela iz pekare.

arbourlake - 12. jun. 2010.
Ovo je verovatno dobar hleb, ali ti treba dosta vremena i sastojaka,tako da nije vredno da se pravi.Jedino ako ne radis, pa ne znaš šta ćeš sa vremenom.

maja3s - 12. jun. 2010.
čim sam vidjela sliku hljeba prepoznala sam te :))

moram da ti napisem da sam kupila laneneo sjeme citajucu o tvojim hljebovima na temi Hljeb nas nasusnji...dosad sam mjesila sa suncokretom posipala sa makom i bejlim ...a eto ti me natjera i to da probam...još nisam mjesila sa lanenim sjemenom ...nema se uvjek vremena ...jedva cekam kad ću

nisam još pravila ovo kiselo tijesto...biće prilike :))

pozdravcic

boroselac - 13. jun. 2010.
660 g kiselog tijesta (tartera) 100 % hidriranog

Nisam siguran da znam šta to znaci?Kako ,kiselo testo?

arbourlake - 13. jun. 2010.
Vlasnik ovog recepta je sve pobrkao i još uveo neki svoj jezik ,koji vecina nas ne razume.Upotrebljava reč „tarter”, sto verovatno znaci „starter” od kiselog testa(za koji ti treba nekoliko dana da se napravi.

bemonkey - 14. jun. 2010.
Da odgovorim svima vama:

Liketa i Majo, hvala lijepo.

Sladjasam, ima dobrih pekara u SAD-u, ali ovdje gdje ja živim nema. Možda sam trebala da naglasim da vecina hljebova u supermarketima nije ni blizu gurme ukusu. Ovaj hljeb spada u vrhunski što se tiče ukusa, izgleda i strukture.

Boroselac, „tarter” je lapsus linguae i to ne moja. Trebalo je da stoji „starter” iliti kiselo tijesto iliti kvasna kultura. Ako te zanima kako se pravi otidji na moju izdvojenu temu „Hljeb nas nasusni” gdje sam detaljno i sa slikama opisala kako da se napravi.

Arbourlake, ne bi se slozila sa tobom. Prije nego sto pretpostavite nešto pitajte. Greške nisu moje, rijecnik je strucni i preveden sa engleskog. Jednu stvar si dobro ptetpostavio, a to je da je umjesto tarter trebalo da stoji starter.

Kao sto napisah, ako nekoga zanima malo vise moj rad i ova divna oblast kulinarstva zvana pravljenje vrhunskih i gurme hljebova, otidjite na temu „Hljeb nas nasusni”. I molim vas postavite pitanje ako vam nešto nije jasno prije nego pocnete sa kritikama i ja ću da objasnim.

Pozdrav.

bemonkey

mikekdz - 14. jun. 2010.
Bemy, samo da te pozdravim i zahvalim za info, od Cibatta 'lebac.

Uhvatio sam ritam,- ispadaju k'o lucici!- K'o tvoji.

U početku, malo me nerviralo tih 18 sati..

mikekdz - 14. jun. 2010.
„Slazem” se sa plivacicom.

Ovakve hlebne umotvorine iz inicijalnog texta, zahtevaju dosta vremena, a ko pravi prvi put, experimenti su neizbezni...

U ukus ne sumnjam.

Za frizerku izgleda nema problema. Jede sve hlebove gde stigne.

sladjasam - 14. jun. 2010.
Za MIKEKDZ: Frizerka pazi šta jede a naročito hleb. Gde ja živim ima pekara iz celog sveta, pa mogu da biram. A gde si ti?????

mikekdz - 15. jun. 2010.
Cemerika.

bemonkey - 15. jun. 2010.
Mikekdz,

drago mi je da si zadovoljan sa svojim rezultatima. Malo je sto ljepse od mirisa svjeze pecenog hljeba, a degustacija je već poseban nivo uzitka. Hajde pa nam slikaj te svoje hljebove pa podijeli sa nama svoje iskustvo na „Hljeb nas nasusni”.

Srdacan pozdrav.

bemonkey




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…