Lava kolač

Datum objavljivanja: 24. dec. 2010. | Kategorija: Deserti | Kuhinja: Univerzalna


radoznalo (posetilac)

Uvećaj

Težina pripreme

moderate

Srednje teško

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Ovaj kolač se servira sa kremom od vanile čiji recept je takođe dat u donjem receptu za lava kolač. Može te ga napraviti i dva dana ranije i čuvati u frižideru. Za kolač su potrebne čokoladne kuglice (truffes) koje se mogu napraviti nekoliko dana ranije i čuvaju se u zamrzivaču. Od mjere koja je data u receptu, dobije se 8 kolačića.


Sastojci

Za čokoladne kuglice:
125 gpoluslatke čokolade za kuvanje, sitno isjeckane
80 mlslatke pavlake (35 % masnoće)
30 mllikera tipa "Baileys"
Za kremu od vanile:
250 mlslatke pavlake (15 % masnoće)
250 mlmlijeka
50 gšećera
3žumanjka
1 puna kašikagustina
1 kašičicaprirodnog ekstrakta vanile
30 mllikera tipa "Baileys"
Za kolačiće:
180 gputera (od toga odvojiti 1 kašiku za premazivanje malih kalupa)
210 gšećera (od toga odvojiti 8 malih kašičica za posipanje kalupa)
375 gpoluslatke čokolade za kuvanje, sitno isjeckane
4cijela jaja
4žumanjka
1 velika kašikaprirodnog ekstrakta vanile
140 gbrašna

Priprema

1

Pripremiti kuglice na sledeći način:

2

U manju šerpu staviti slatku pavlaku i zagrijati na jačoj vatri. Paziti da ne provri. U međuvremenu, u vatrostalnu činiju staviti čokoladu i kada se pavlaka zagrijala, preliti je preko čokolade. Viljuškom dobro izmiješati masu dok se čokolada ne otopi. Dodati liker, dobro izmiješati i pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim pokriti celofanom činiju, staviti u frižider i držati najmanje 2 sata ili dok se masa malo ne stegne.

3

Prekriti jedan veći tanjir sa celofanom i malom kašičicom vaditi čokoladu na tanjir. Treba da se dobije 8 kuglica. Pomocu kašičice oblikovati kuglice na tanjiru. Gotove kuglice pažljivo prebaciti zajedno sa celofanom u plastičnu kutiju, pokriti poklopcem i staviti u zamrzivač.

4

Priprema kreme:

5

U manju činiju staviti žumanjke, gustin i pola količine šećera. Dobro izmiješati viljuškom da se masa izjednači. Ostavii na stranu. U šerpu staviti slatku pavlaku, mlijeko i ostatak šećera i pustiti da se na laganoj vatri zagrije. Skinuti šerpu sa šporeta, i polako dodavati smjesu od žumanjaka stalno miješajući žicom. Ponovo vratiti šerpu na šporet, i uz stalno miješanje žicom kuvati kremu (krema ne smije da provri) na laganoj vatri dok se samo malo ne zgusne. Skinuti sa šporeta, i odmah kremu procijediti kroz gustu cjediljku u drugu čistu činiju. Dodati liker i vanilu, dobro izmiješati žicom i pustiti da se skroz ohladi na sobnoj temperaturi. Povremeno promiješati da se ne uhvati korica. Prohlađenu kremu poklopiti i staviti u frižider do služenja.

6

Priprema kolačića:

7

8 malih kalupa zapremine 180 ml premazati puterom i dno prekriti sa papirom za pečenje. Tako pripremljene kalupe posuti šećerom (1 kašičica na jedan kalup) i ostaviti na stranu. U vatrostalnu činiju staviti čokoladu i ostatak putera i sve otopiti na pari stalno miješajući dok masa ne postane glatka. Skinuti činiju sa šporeta i ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi.

8

U veću činiju staviti jaja, žumanjke i ostatak šećera i mutiti mikserom na jakoj brzini 10 minuta ili dok masa ne postane čvrsta. Dodati prethodno otopljenu smjesu

9

čokolade i putera, dodati vanilu i sve lagano izmiješati mikserom. Zatim dodati brašno i masu dobro izmiješati drvenom kašikom.

10

Pola mase sipati u pripremljene kalupe i na sredinu (preko tijesta) staviti po jednu zaleđenu čokoladnu kuglicu u svaki kalup. Prekriti ponovo ostatkom mase. Kalupe staviti na veći pleh za pečenje i staviti u zagrijanu rernu (350°F) da se peče 20-25 min. Kolačići treba da su okolo hrskavi i da se odvoje od zidova posudice. Pečene kolačiće izvaditi iz rerne i ostaviti u kalupima 2 minuta. Nozem lagano orkuziti između kolača i zidova kalupa i kolačiće pažljivo izručiti na tanjir. Servirati po 1 kolač u tanjiru, lagano posuti šećerom u prahu i okolo kolača staviti nekoliko kašika kreme. Po želji, kremom možete da prekrijete cijeli kolač.


Članovi kojima se dopada recept

  • Mici55
  • minami
  • lilbrest55
  • EtaFeta

Komentari

Nema objavljenih komentara.



Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…