Ukrajinske piroske

Datum objavljivanja: 6. maj. 2009. | Kategorija: Predjela


kopiR & fiona29 (posetilac)

Uvećaj

Težina pripreme

easy

Lako

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Ovo je recept koji je na diskusiju "Kulinarstvo" prosledila učesnica diskusije sa pseudonimom "Fiona29". Fiona29 je recept prosledila s odokativnim merama, a ja sam isti isprobala, oduševila se istim i pri radu izmerila navedeni materijal .


Sastojci

Testo:
450 gbrašna
300 mlmlake vode
1 kašičicasoli (ravna)
Fil:
½ kgkrompira
1 kašikaputera
3 kašikemleka
100 gkravljeg sira
1 čajna kašičicasoli
Ostali materijal:
slanina

Priprema

1

Prosejanom brašnu dodati so i ½ navedene količine vode. Na vodu polako dodavati brašno (koje se nalazi oko vode), a kada nestane tečnosti, postepeno dodati ostalu vodu. Testo mesiti rukom oko 10 min, oblikovati polu loptu, premazati s malo ulja i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi oko 15 min. Premesiti testo, kidati male loptice (veličine kuglice prečnika R=4-5 cm) i ređati na dasku posutu s malo brašna.

2

Svaku kuglicu razviti u krug debljine 3-5 cm. Na sredinu svakog kruga staviti po kašiku pripremljenog fila, a jednu ivicu premazati s malo hladne vode. Preklopiti testo, pritisnuti malo rukom, a po želji stranice viljuškom. Pripremljene piroške spuštati u proključalu vodu (staviti malo soli) i kuvati dok ne isplivaju na površinnu (6-7 min). Rešetkastom kašikom izvaditi piroške na tanjir za serviranje, preliti masnoćom u koju propržiti sitno iseckanu slaninu.

3

Fil: krompir skuvati (ili ispeći), oljuštiti i ispresovati. Vrućem krompiru dodati puter, so i mleko, sve dobro izjednačiti i ostaviti da stoji 15 min. Masi dodati isitnjen sir (viljuškom izmrviti), promešati i nanositi na razvijene krugove od testa.


Članovi kojima se dopada recept

  • Miss-J
  • Mirka85
  • milimi

Komentari

ruzza - 7. maj. 2009.
Bravo,moje omiljeno jelo.Samo bih dodala jednostavniji način,testo se razvuce oklagijom,te casom vadimo krugove.A recept moje bake,za fil:koliko krompira,toliko svapskog sira i so.Sir se ne sme staviti u vruc krompir.Ovakve piroske kuvamo u mnogo vode i prelijemo vrelim uljem.Ima još jedan fenomenalan nadev,a to je takođe kuvani krompir i dinstani kiseli kupus.Takve piroske na kraju prelijemo sa pino przen og crnog luka.

oli22 - 7. maj. 2009.
Odličan recept.Dodala bih samo da umjesto slanine i masnoce,piroge možemo preliti i pavlakom.

anzelika - 9. maj. 2009.
Hvala za ovaj recept...mora da se proba...zvuci ukusno.Ja pravim nešto slično tome,samo je način pecenja drugaciji.Taj recept mi je dala moja drugarica,koja je Ruskinja i sprema se na ovaj način:zamesiti testo i ostaviti ga da stoji.skuvati krompir kao za pire i ohladiti.ohladjenom dodati izgnjecen sir,ali bez putera i mleka.može malo soli u zavisnosti koliko je sir slan.Testo podeliti na dva dela i razviti oklagijom.na donji deo testa staviti pripremljen fil,pa preklopiti drugim testom.dobro pritisnuti i spojiti krajeve,pazeci da fil ne iscuri.treba da izgleda kao punjena lepinja.peci i kad je peceno premazati puterom.seci na kriske.kolicina namirnica je ista kao i u gornjem receptu.




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…