Na, Cano, na - cibe Cano, cibe!

Datum objavljivanja: 25. dec. 2010. | Kategorija: Glavna jela | Kuhinja: Srpska


liliy-hipp

Uvećaj

Težina pripreme

easy

Lako

Ukupno vreme

2 sata

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Svuda naokolo bele planine - na kojima je već davno "umrlo" leto. Mali planinski zaseok sa 5-6 kuća. Neka teška i moćna zima, sneg do "ramena". Zora sviće, onako teško se probijajući, kroz pancir tame i sumaglice. U zadnjoj od kuća već se uveliko veselo vije debela brazda dima iz dimnjaka. Na ognjištu se već krčka pristavljen kotlić sa "ovčom" čorbom. Na planini se rano ruča, a i rano leže. Baba i deda sami, pa ne baš potpuno sami, tu je sva krupna i sitna stoka i "treći" član domaćinstva kuja Cana. Sinovi se retko jave još ređe dođu. "Ma daleko je ta PUSTA AMERIKA. Nije ni njima lako". Svake bogovetne zime, svakog jutra (po potrebi i uveče) ista slika. U 4 ujutru deda u gunju i šubari stoji na pragu gleda prema stali i viče (jedno 20-30 metara do štale). "NA CANO NA, na Cano, na Cano, na, na, na..!" Od silnog snega se ne vidi ništa, na prvi pogled da pomisli čovek: Šta se dere deda? U tom istom momentu iz onog smeta snega pored njegovih nogu izroni Cana, sva mokra, zadihana sa isplaženim jezikom. Gleda u njega sa svojim pametnim očima, maše repom, raduje se. Umesto blagog tapšanja po glavi deda vikne koliko ga grlo nosi:"CIBE CANO, cibe, cibe bre marš u štalu-cibe, cibe, cibe bre...". Cana se teško probijajući kroz sneg vrati do štale, istog momenta deda zove: " Na Cano, na, na Cano, na na, na, na, na...". Cana sa teškom mukom nazad. Gazda mora da se sluša, to joj instikt govori, pa tako dugo traje ova čudna igra. U jednom trenutku vikne baba: " Ama čoveče, šta radiš? Vala ženo još ništa, čekam da mi Cana uprti putanju do štale!". Kada je putanja gotova, deda se uputi u štalu, Cana ga u stopu prati, srećna, zadovoljna, skiči dok on sa njom blago priša i po koji put pomiluje po glavi. Odžak se veselo puši, kotlić se krčka, u kućici toplo, stoka namirena. "De, de ženo da se ruča" - kaže deda. Baba prvo uzme jednu staru okrnjenu panicu, sune dve pune kutlače čorbe (onako kao slučajno, zahvati više mesa) i onom uprtom putanjom ode i stavi je ispred štale. Cana već čeka, skiči, maše repom, raduje se, a ono: na Cano, cibe Cano- to je već zaboravila do sledećeg zvanja. Čudan je planinski zivot, sve se meri po zaslugama.


Sastojci

Čorba od ovčetine (iz kotlića)
500 govčetine od buta
500 gkrompira
200 gcrnog luka
2 čenabelog luka
3-4 kašikeulja
50 gbrašna
10-15 galeve paprike
so, biber, 1 lovorov list
2-3 kašikekajmaka (ako ima)

Priprema

1

Meso iseći na kocke. U kotlić zagrejati 2 kašike ulja, pa na njemu prodinstati sitno iseckan crni luk.

2

Kad požuti, posuti alevom paprikom, dodati meso, pržiti trenutak, pa preliti sa 2 litra vode (mlake). Posoliti pobiberiti, ubaciti zgnječen beli luk, lovor, pa kuvati na slabom žaru (vatri) dok meso ne omekša.

3

Kada je skoro gotovo dodati na kocke isečen krompir (oljušten). Kuvati dok se krompir ne raspadne. Posebno spremiti zapršku od 2 kašike ulja i brašna, dodati čorbi i kuvati još par minuta. U svaki tanjir staviti po kašiku kajmaka pri serviranju.

4

Dobro je uz ovo deblja šnita domaćeg hleba.


Članovi kojima se dopada recept

  • MAKPO

Komentari

buca-celulitica - 1. feb. 2007.
Jel ovo na kraju ispade recept za psecu hranu ili šta?

liliy-hipp - 13. maj. 2007.
Oh,kakvo prijatno iznenadjenje,da je moja Cana na ovoj stranici,hvala novoj ekipi moderatora i srećan dalji rad želi vam

Lili

biss-p - 5. jun. 2007.
Baš originalno, ima duše, osećam vrsnog stručnjaka,kada radite srcem , sve vam se pozlati . Znam da bih uživala i u vašem najednostavnijem jelu.Pozdravljam vas i želim sreću ,i verujte da ima sličnih ljudi.Vi ne samo da znate da gledate, već i vidite!

aza - 28. jun. 2007.
Prica je predivan ...i uz takvo jutro recept i hrana se slazu odlucno !! I jednostavno je :))) samo trebam ognjiste .

Mayche - 22. avg. 2008.
Prelepo napisano, tačno sam stvorila sliku planine i snega i staraca. Svaka cast!




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…