Diskusije : Muzika

 Komentar
Djelem, Djelem - Belgrade Soul Sextet(Live in Belgr
Popaj
19. januar 2024. u 14.21
Djelem,Djelem - Belgrade Soul Sextet(Live in Belgrade)
http://tinyurl.com/38nxvb48

Popaj
19. januar 2024. u 15.08
Pozadina
Pre nego što je pesma postala međunarodna romska himna, bila je to tradicionalna romska ljubavna pesma koja je bila veoma popularna među srpskim Romima tokom 1960-ih. Vjerovatno dolazi iz Rumunije. Međunarodnu popularnost stekla je kroz film Skupljači perja (1967) Aleksandra Petrovića, gde ga je tumačila jugoslovenska glumica Olivera Katarina.
Na melodiju ove tradicionalne pjesme Žarko Jovanović je 1969. godine napisao novi politički tekst, koji opisuje protjerivanje i ubijanje Roma od strane hrvatskih fašista - tzv. „Crna legija”. Prema drugim informacijama, Žarko Jovanović je zajedno sa Janom Cibulom napisao ovaj novi tekst tokom Drugog svetskog kongresa Roma u Ženevi 1978. godine u organizaciji Romani Ekhipea ili Unije Roma. Ova verzija je prvobitno izabrana za himnu Kongresa. Na ovom kongresu je takođe odlučeno da se uspostavi himna međunarodnom pokretu za građanska prava Roma. Izbor je pao na „Đelem, đelem” u verziji Žarka Jovanovića.

Dalju popularnost pesma je stekla kroz interpretacije jugoslovenskog pevača Šabana Bajramovića, koji je takođe Rom, sa albumom A Šunen RomRomalen - Slušajte me ljudi (1980), kao i pevačice Esme Redžepove, Jugoslovenke Romnice. , koji se kao kraljica Cigana primjenjuje. Pjesma postoji iu simfonijsko-instrumentalnoj varijanti.

Budući da na romskom jeziku ne postoji jedinstven pisani jezik, postoje različite verzije teksta, koje se takođe mogu neznatno razlikovati u smislu značenja.

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.