Diskusije : Zona sumraka

 Komentar
Религиозност, Материјализам, Д
Persival
(Ma, nista...)
02. oktobar 2012. u 06.02
Међународни односи у свету толико су замршени да је просечном становнику ове планете просто немогуће да се снађе и схвати шта се дешава, па ћемо овим текстом покушати да мало појаснимо ситуацију.

Религиозност као облик схватања света минимализује улогу човека, при чему је он сведен на пуког обожаваоца одређеног религијског учења. Вера у богове који управљају њиховим животима – а који су често и злонамерни, срж је сваке религије чије учење из генерације у генерацију преноси каста свештеника. Прогласивши себе за гласноговорнике богова, заузели су позицију посредника између њих и верника злоупотребљавајући је за лично богаћење, освајање плантерне моћи, али и друге врсте злоупотреба.

Материјализам представља поглед на живот који пажњу са богова и виших сила помера на човека, кога доживљава као збир генетског наслеђа, васпитања и оних знања и вештина које је током живота успео да развије и усвоји. Као резултат тога, дошло је до наглог развоја на свим пољима – нарочито науке, технике и образовања, што је у односу на претходну епоху знатно побољшало квалитет живота човечанства.

Духовност је на неки начин начин надградња материјализма, јер иде корак даље у спознаји света и стварости што нас окружује. Оно што материјализам због недостатка довољно осетљивих инструмената неможе спознати и објаснити, може духовност кориштењем универзалног инструмента – свести, јер свест сваког од нас представља најсавршенији инструмент иада створен, али само када је ослобођен Ега. Након повезивања с Душом све блокаде и забране које су вам свесно или несвесно, ненамерно или злонамерно усађене у структуру вашег Ега, из медитације у медитацију нестајат ће ослобађајући вам свест за спознају Универзума.

Спознајом света кроз духовност доживећете једну много ширу стварност у односу на ону коју описује материјализам и један много логичнији и смиренији поглед на „више силе” о којима говоре религије. За разлику од религија које заговарају потпуну покорност боговима и свештеницима, духовност представља надградњу материјализма који истиче да је човек ковач своје среће и биће Слободне Воље, јер само особа чија су Слободна Воља и Логика високо развијене може се препустити вођству Душе, с обзиром да је то прелаз са Мисаоног на Духовни План. Уколико је пак и даље покорна свештеницима и заплашена религијским казнама, у развојном смислу и даље се налази на Емоционалном Плану са кога је немогуће досегнути Духовни План. Зато је духовност сигурна – сигурна у смислу да је заштићена од религијског фанатизма, јер ако нешто не успете да доживите на духовни начин кроз Директно Искуство, доживећете га на мисаоно-логички. Несвесне и неконтролисане емоционалне реакције сте пак одавно прерасли.

Како сада ствари стоје у свету траје сукоб између заступника ова три правца, при чему стране нису јасно одвојене, јер оне државе које су главни заступници материјализма, истовремено су и државе којима управљају свештеници – колико год да то звучи нелогично. У борби за очувањем моћи која је протеклих 7000 година била у рукама религија, свештеници су наоко прихватили материјалистички поглед и уређење друштва, али су истовремено успели да очувају сопствену моћ, па сада имамо парадоксалну ситуацију да су у 21 веку религије исто моћне као што су то биле рецимо четири века раније. Оснивањем стотина, па и хиљада тајних друштава и инфлитрацијом талибана у све нивое моћи државе, успеле су да задрже владајућу позицију у друштву, а у многим областима је и увећају. Иако живимо у ери материјализма и науке, свест већег дела човечанства није направила помак са религијског, док су они који су материјализам и логику прихватили као образац свог живљења, остали ускраћени за стварност која се неможе доживети на тај начин.

Као што материјализам (Мисаони Его) представља надградњу религиозности (Емоционални Его), тако и духовност (процес брисања Ега) представља надградњу материјализма која никога не присиљава ни на шта, свакоме оставља избор да нешто прихвати или одбаци, уз пуно разумевање и поштовање нивоа свести на коме се тренутно налази. Искрено речено Духовник вам неможе много помоћи – може вас исцелити од емоционалних траума и повезати с Душом. Све остало – када је духовност у питању, на вама је. У зависности од тога како сте доживели контакт с Душом, колико сте успешно препознали импулсе које вам шаље и да ли сте вољни да се мењате у складу са њима, такав ће и бити ваш духовни напредак. Признаћете да другачије не би ни било поштено, јер колико год да вам неко жели добро, осим вас нико други неможе корачати вашим путем.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.