Diskusije : Zona sumraka

 Komentar
Masanobu Fukuoka
salleH
(orgonujem)
29. jul 2012. u 11.51
Izvinjavam se sto postavljam ovu temu na diskusiji Zonu Sumraka jer vise ima veze s poljoprivredom, al' eto da pitam da li je neko od Vas upotrebio tehniku Masanobu Fukuoka u vezi gajenja voca, povrca ili zitarica? Kakvi su Vam utisci o tom nacinu gajenja biljaka i čitavoj filozofiji njegovog ucenja?
Hvala unapred svima!

Pozdrav iz Atine!!!
OPIS-50
(OPISIVAC)
29. jul 2012. u 14.55
Masanobu Fukuoka (1913-2008) bio je jedan od najznačajnijih ljudi koji su se pojavili u našem dobu. Njegov pristup poljoprivredi i ishrani i njegova životna filozofija su pokrenuli čitav niz pokreta i otvorili jedan sasvim novi stari svet - svet prirodne poljoprivrede.

Zasnivajući svoju teoriju i praksu na četiri osnovna načela: bez obrade (oranja ili kopanje), bez đubriva ili komposta, bez plevljenja i bez hemikalija, uvodeći sasvim novi pristup poljoprivredi (npr. sejao je pre žetve), Fukuoka je ukazao na pravac kojim bi poljoprivreda morala da ide, ukoliko želimo da ova planeta bude udoban dom i za naše potomke. Dokazao je da se bez savremenih poljoprivrednih mera mogu postići prinosi kao i sa njima. Takođe, pokazao je ličnim primerom kako se i ljudska ishrana može podrediti prirodnim tokovima.

Sa svojih 95 godina postigao je ono o čemu drugi i ne sanjaju: ostavio je neizbrisiv trag u otkrivanju novih saznanja o čoveku i njegovom mestu u prirodi.

Knjugu „Revolucija jedne slamke” autora Masanobu Fukuoke po ceni od 500 dinara možete kupiti u knjižarama Plato i Dereta i na sajtovima www.knjizara.com i www.dobra-knjiga.com. 2510
salleH
(orgonujem)
29. jul 2012. u 19.44
Hvala Opis-50,
bas tu knjigu čitam, doduse nasao sam je za dz na netu i na hrvatskom je.
Mislim da je ovo nešto revolucianarno s obzirom šta nas ceka uskoro.
Predlozio bih svima ovde polako ali i ozbiljno da pocnu da skupljaju seme od povrca, voca i zitarica. Ovaj materijalisticki „svet” uskoro prestaje da funkcionise, svest se menja, a mi živimo negde na kraju početka ove promene.

Pa da pitam još jedared, da li je neko od Vas primenio gore navedene tehnike u primenjenoj poljoprivredi?

Pozdrav!
Irduk
(zajebant)
02. avgust 2012. u 19.40
Može se reci...na samom kraju,a početak nečeg novoga nije još poceo.
Tek u Januaru 2013 pocinje.
Bas i ja da vidim za tu knjigu.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.