Diskusije : Film

 Komentar
Umro Karl Malden
SrboPeuljanac
(Sanjar)
01. jul 2009. u 17.07
Pocivaj u miru, srpski Oskarovce.
Alex-64K
(bio jednom inzinjer)
01. jul 2009. u 17.33
Zbogom Mladene Sekulovicu, imao sam tu retku priliku da nakratko porazgovaram (svega par reci) sa ovim slavnim glumcem stajuci pored sanka u crkvenom domu u Alahambri.
Bio je prava ljudina, uvek tamne debele naocari koje su skrivale njegovo lice, a nikad nije zaboravio svoje poreklo, iako je zbog sou-biznisa promenio ime i prezime, i insistirao je da lik u Waterfront bude imenovan Sekulovic.
Izrastao u Gary, Indijana, među livnicama i metalnim fabrikama, čak je i sam radio na kratko u livnicama.
Street of San Francisko neprevazidjena serija kada je bio mentor mladom Daglasu, uzivao sam kao klinac gledajuci je i a i kasnije u Americi kada je reprizirana preko sindikalnih TV stanica.
Inače i kratko vreme predsednik glumacke akademije, i pocasna nagrad 2004 za zivotno delo.
Pomogao je neobično puno mome prijatelju reziseru pre desetak godina, i znao sam još pre par godina da je na izmaku snage.
Otisao je poslednji Srpski velikan filma.
fontisa
01. jul 2009. u 17.36
videh sada :( ...jedan od najvecih glumaca ikada!

omiljena mi je uloga njegova u filmu a streetcar name desire, i mislim da je u on the waterfronts (prevedeno kod nas na dokovima njujorka) prevazisao marlon branda. karl malden sokolovic je pravi pravcijati biser među glumcima. nema uloge u kojoj on nije bio uverljiv!

divno je sto je ostavio predivan trag za sobom.

Babette
(office mite)
01. jul 2009. u 17.37
:(
fontisa
01. jul 2009. u 17.37
alex, iskreno ti zavidim sto si sreo takvu velicinu :)

Alex-64K
(bio jednom inzinjer)
01. jul 2009. u 18.41
Hvala Fontissa eto ima neke prednosti u zivotu živeti u Kaliforniji, bar su glumci i glumice na dohvat ruke!
Biće sigurno veliki pomen u crkvi u nedelju, i skupice se dosta poznatih ljudi.
Bio je stvarno neprevazidjen glumac sa onakvim izgledom lica je napravio karijeru i igrao sa najslavnijim glumcima i glumicama sveta a odrzao brak skoro 70 godina, to je retko u Holivudu, mislim da ga je retko ko u tome nadmasio.
marisav
(Besposlicar)
01. jul 2009. u 19.58
Sjecam se Ulica San Franciska,,to se nije propustalo,,zaista ostaje zal za sjajnim glumcem,,,zna li iko je li posjetio ikada Bilecu, odakle, ako se ne varam, mu je otac Petar Sekulovic vukao korene...
Pocivaj u miru Mladene!
vudu-lenjin
02. jul 2009. u 09.13
RIP Karl Malden.. ovo je zalosna vest. Valjda moramo da naucimo da živimo s cinjenicom da svi odu pre ili kasnije, pa i mi..
vocko
02. jul 2009. u 14.08
slava mu
horatius
(konj)
02. jul 2009. u 17.47
RIP Taj čovjek je imao tako toplu facu, siguran sam da je bio dobričina
vudu-lenjin
02. jul 2009. u 19.39
Stvar sa Maldenom je da je bio tata-mata za glumu i igrao u vrlo mnogo filmova i TV naslova a nikad se nije furao da je neka zvezda. Ovi danas malo obnaze pupak i odmah misle da su ko zna šta.
dzilena
(student)
03. jul 2009. u 01.06
Малопре наиђох на његову страницу на Википедији и могу да закључим да је проживео баш леп живот: подужи брак, деца, унуци и праунуци, солидна каријера и слава без терета славе. Шта више човек да пожели од живота!

Нека му је лака земља.

Expander
(Protagonist)
03. jul 2009. u 02.50
Vjecna mu pamjat!

Bas neka losa godina za glumce, dosta ih je pomrlo :(
SrboPeuljanac
(Sanjar)
03. jul 2009. u 02.52
Jako lijep komentar, Dzile, zaista je tačno tako.

Poz
SrboPeuljanac
(Sanjar)
03. jul 2009. u 16.16
Američki oskarovac srpskog porekla Karl Malden, koji je umro u snu u 97. godini u svojoj kući u blizini Santa Barbare, prvu ulogu u karijeri glumio je na srpskom jeziku, koji nije zaboravio čitav život.

Malden je proveo tri godine u Gudmen teatru u Čikagu, a zatim dvadeset godina u Njujorškom teatru. Dobio je 1952. godine Oskara za sporednu mušku ulogu Miča u filmu „Tramvaj zvani želja”, a slavu je stekao i ulogom detektiva Stouna u TV-seriji „Ulice San Franciska” .

Rođen je kao Mladen Sekulović. Njegov otac Petar Sekulović napustio je rodnu Bileću u Hercegovini i u potrazi za boljim životom došao u Čikago, gde je 1912. Mladen i rođen. Majka mu je bila Čehinja, a radila je u tekstilnoj inudstriji.

Malden ima dve ćerke, Karlu i Milu, sa suprugom sa kojom je živeo duže od 60 godina. U glumačkoj industriji bio je čak 61 godinu, a od 1993. je u penziji.

Pet godina je bio predsednik Filmske akademije u Los Anđelesu i osnovao je umetničku biblioteku u Beverli Hilsu, koja je najveća u Americi. Napisao je biografsku knjigu „When do I start” u kojoj je otkrio da je od malena učio srpski, kao i da je bio veoma popularan u školi i zvezda košarkaškog tima.

Malden je oduvek rado pričao o prošlosti i svom poreklu. Spominjao je kako mu je otac radio težak posao u rudniku u Indijani, ali da je i pored toga osnovao najstarije pevačko društvo u Americi pod imenom „Branko Radičević”. Tako se i Malden još dok je bio mali upoznao sa srpskom kulturom i običajima.

– Moje ime bilo je veliki zalogaj za Amerikance. „Ml” kao zvuk ne postoji u engleskom, pa sam postao Karl Malden – pričao je Malden.

Bio je ponosan na svoje poreklo, a rado je govorio o tome kako je njegov otac bio opsednut time da bude dobar Srbin.

– Prilikom ceremonije na kojoj sam 1952. godine dobio „Oskara”, jedan od porodičnih prijatelja je sav ushićen došao u očevu kuću u Geriju: „Pite, kako se osećaš? Jedan od naših je dobio ‘Oskara’!” Otac mu je na čistom srpskom odgovorio: „Mladen je, znači, jedan od naših zato što je dobio Oskara. Ali, da je otišao u zatvor, on bi i dalje bio samo Pitov sin”, piše u svojim memoarima Karl Malden.

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je porodici Karla Maldena izraze saučešća. Pre dve godine Karl Malden je od države Srbije dobio orden Nemanjića.

Paskaljević: Govorio je na starom srpskom
Malden je ostavio trag i u srpskoj kinematografiji glavnom ulogom u filmu Gorana Paskaljevića „Suton” iz 1982. godine.

- Karl Malden bio je izuzetno principijelan čovek, darovit i pre svega čovek koji voli ljude - kaže Paskaljević i dodaje da je Maldenov moto bio: „Nije važno da li te ljudi vole ili ne, već da li te poštuju”.

Njegov film „Poseban tretman” 1980. godine nominovan je za američku nagradu Zlatni globus, među pet najboljih inostranih ostvarenja.

- Pozvan sam na svečanu ceremoniju i sedeo sam za istim stolom sa Frensisom Fordom Kopolom i Maldenom, sa kojim me je upoznao Dan Tana. Tom prilikom smo pričali kako bi lepo bilo da nešto zajedno radimo Karl i ja, pošto je njegov otac iz naših krajeva, iz Hercegovine. Sećam se da je govorio jedan stari srpski jezik, na primer, uvek bi rekao cigaretla, a ne cigareta - seća se Paskaljević. (24sata)
vudu-lenjin
12. jul 2009. u 10.06
Karl je vise od Majkla Dzeksona imao pravo da operise nos pa nije.. eto ti onda..
vocko
12. jul 2009. u 15.05
karl nije bio iskompleksirani djecharac pa da se drzi one koje se mnogi danashnji drže - koj si od boga dobio sve na svoje mesto morade da si nadje falinku -
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.