Diskusije : Banja Luka

 Komentar
Banja Luka 2023
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. septembar 2023. u 16.38
Nekoliko crtica:
- Nema vise betonskog kostura nikad dovrsene dogradnje hotela Palas. Na ogoljenom zidu starog hotela osvanulo Putnik, yugoslav travel agency.
- Zardinjere na gradskom mostu sa cvijecem. Ona na zelenom bez cvijeca.
- Pozriste radi. Stranci u noćisu interesantni. Na zalost gledao sam fil, pa nije bilo iznenadjenja.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. septembar 2023. u 23.49
Igraju na svj. prvenstvu Kanada i Srbija. Pita me rodjak koji radi u Njemackoj preko Vibera za koga navijam? Kažem „za naše”. Ja u stvari ne gledam utakmicu, setam gradom i „pratim” rezultat po navijanju iz kafica na svaki dobar poen Srbije. Nasi pobjedjuju naše. :)
Gledam finale i nije nam islo. Steta. Nedostajao je lider.
Dan kasnije Djokovic pobijedjuje na US open.

Koliko je u sportu sedmica uspjesna, toliko je u politici cirkus. Ratno stanje između Smita i Dodika. I Dodika i BN televizije.
Opozicija nedorasla, Dodik zvuci ubjedljivije.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. septembar 2023. u 23.56
Novi Kafe Putin sa kopijom Putina u prirodnoj velicini ispred vrata preko puta poste. Ne znam ko je vlasnik. Ali za koga navija je jasno. :)
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
13. septembar 2023. u 00.06
Na plazi kod zelenog mosta izgradjeno teren sa pjeskom. Mnogo klinaca uvece igra. Dobar potez.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
13. septembar 2023. u 07.05
Jutros setnja uz Vrbas i kafa na terasi Buk-a. Još jedna pozitivna promjena: nova uredjena plaza na desnoj obali. Dobro osmišljeno, lezaljkr, kabine za presvlacenje...
anonima
(Stranac)
13. septembar 2023. u 08.31
Au, Putin u prirodnoj velicini ... koliko je tu materijala otislo!

@nonima
anonima
(Stranac)
13. septembar 2023. u 10.58
Nego, hebo to setnja, plaze, igraliste ... reci ti nama da li si dobio ratni raspored, dijele li se puske po selima oko BL, skupljaju li se zeljeznicke sine za jezeve ... ?

@nonima
POLARIS
(доктор)
14. septembar 2023. u 05.32
Ко о чему, курва о поштењу, халанимни и његови о рату. У ситуацији са туристом Шмитом, разобличила се политичка незрелост муслимана, а о англосаксонцима и њиховим вазалима немам шта да кажем. По ко зна који пут муслимани траже спонзоре јер немају интегритет, политичку зрелост, осјећај државности, а жељели би да буду државотворан народ, који никада неће бити, је посједују идентитет слуге.

Ко би да ратује у БиХ? Шака исфрустрираних клеро-фашистичких муслиманских политичара који би да се покажу као добри муслимани, који муслиманске ратне циљеве желе да испуне помоћу англосаксонаца и њихових вазала. На твоју и њихову жалост халанимни, а на срећу ових напаћених народа нема рата и не може га бити у БиХ. Све способно је напустило БиХ просјечна старост у БиХ је преко 45 година, а то су трећепозивци, ћорави и кљакави.

У памет се муслимани, на крају увијек останемо ми једни поред других, требаће живјети овде и кад, као и сваки пут, освајачи оду.
anonima
(Stranac)
14. septembar 2023. u 08.57
Eto ga sad, ja prizivam rat. Samo čitam novine iz domovine, pa vidim da hapse Smita, pa ga ne hapse al’ mu ne mogu garantovati sigurnost jer ga narod mnogo ne gotovi, pa mu ne dopuštaju ulaz u institucije, pa mu kažu da ni u slastičarnu neće moći ući, pa se Dodik odcjepljuje po hiljaditi put, pa kaže da je jedini sud koji priznaje sud njegove partije … pa sve to zavrti mozak pa počnem sanjati Peru kako u gospodskoj sa vilama čeka Smita da naidje da mu kaže šta misli o njemu i njegovom lažnom predstavljanju … Hebi ga, kad vidiš onu masu od sto do sto pedeset ljudi koji su se okupili u Istočnom Sarajevu da brane preCednika, uhvati te jeza pa pomisliš šta će biti ako se ne dao Bog spuste na Bascarsiju … ko će im tolikima bureka i ćevapa napeci.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
14. septembar 2023. u 16.23
@,
Koja crna mobilizacija. Nema od rata ništa. Iskreno receno i ne znam u cemu je sukob. Mislim da je u pitanju vlasnistvo nad lokacijama JNA. I nema sanse da recimo BIH „dobije” zemljiste Malog logora, kasarne Vrbas ili Dom JNA.
A za te lokacije ima SNDS da proglasi Smita Pocorekom, ili ne daj boze Ferdinandom.

Ovlasti date OHR-u i Visokom su imale smisla prvih godina. Ali mir je već preko 20 godina i ovlastenja treba ukinuti. U Ustavni sud imenovati sve domaće. I da, ova država je bazirana na jednakosti 3 naroda i svaki ima pravo veta. Jedni bi u Nato, jedni ne. Znaci ne. Ako hoćemo zajedno.
anonima
(Stranac)
14. septembar 2023. u 16.31
E, neka sada Savo nešto kaže protiv Pjera! Jesi li se učlanio?

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
14. septembar 2023. u 16.33
Juče je opet bio vatromet. Mislim četvrti u zadnjih 15 dana. Ne nekoliko raketa nego bas. 10-ak minuta sa impresivnim zavrsetkom. Ne znam povod prethodnih. Ovaj zadnji je dio koncerta trubaca povodom dana jedinstva, zastave i slobode.
Mijesana osjecanja zbog velikog broja. Jedan ili dva sa razmakom su pozitivni. Previse i one stvari nije bas dobro. ;)
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
14. septembar 2023. u 16.41
Ja mislim da SNDS ne vodi dobro RS. Dokaz je da biti clan donosi privilegije. I čini mi se omogućava ladovinu. Imam clanove porodice koji su u državnim institucijama, i vidim javasluk, nepostovanje radnog vremena, korupciju... To nije razljog da ne primjetim pozitivne pomake. Srećom ne treba mi clanstvo. :)
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
14. septembar 2023. u 16.48
Negativno:
Skuteri na trotoarima. Pravo rjesenje bi bile biciklisticke staze na kljucnim ulicama.
Jurcanje motociklima na jednom tocku na kralja Petra. Jedno vece je jedan kompleksirani, sa vjerovatno malim k podizao prednji tocak i turirao. Nedostaje mi jedan pozornik na potezu Fehradija, Mala stanica da ga uvede u red.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
15. septembar 2023. u 17.08
Gospodska je bila ukrasena kisobranima, do veceras. Veceras pade kisa, neko se nssali da je nasrod pokrao kisobrane.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
16. septembar 2023. u 03.45
Kucanje na telefonu mi nije jača strana. :)

Zgradurine:
Sinoć primjetih da je zgrada na mjestu Zenit robne kuce gotovo zavrsena. U poredjenju sa rupom koja je tu bila godinama, vijest je dobra. Ali tako visoka zgrada na tom mjestu se ne uklapa. Kao ni nekoliko petospratnica na raznim lokacijama u gradu koje strce 2 sprata iznad okruzenja.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
16. septembar 2023. u 03.58
Dnevnici RTRS jako puno mišljenja i stavova, nedostatak cinjenica i informacija. Jednako i BN televizija. Nisu vrijedni gledanja. Bolje je prosetati gradom. ;)
POLARIS
(доктор)
16. septembar 2023. u 06.13
А ти то посматраш, процјењујеш и судиш са позиције коначне истине, позиције безгрешне памети и божанства чије мишљење треба да буде доживљено као коначна истина за неуки пук у Бањој Луци. Сад ће неки Перо опапучени опанак из Канаде просвијетлити бањалучане.
D-Man
(Analyst)
16. septembar 2023. u 22.44
''Iskreno receno i ne znam u cemu je sukob.''

Пјер, ти се мало правиш грбав, шта ли је!? Какве црне касарне! Ради се о пољопривредним добрима, шумама, о свему оном што није у приватном власништву.
Да су само и касарне у питању, не сме се дозовлити да се та имовина пребацује на ниво БиХ.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
17. septembar 2023. u 18.13
D-man,
Promakla mi je aktivnost za to što pominjes. Ako je tačno, razlog vise da se insistira na vlasnistvu RS nad svim zemljistem u RS.

Trotoar od pozorista do fontane presvucen i setnja je uzivanje. Prosao sam prije koji dan, ali nisam primjetio. Neko mi veceras skrenu paznju i sjetih se u kakvom stanju je bio prije presvljacenja.

Predstava Hrkaci je vrijedna gledanja.
D-Man
(Analyst)
17. septembar 2023. u 21.13
„Promakla mi je aktivnost za to što pominjes. Ako je tačno, razlog vise da se insistira na vlasnistvu RS nad svim zemljistem u RS.”

Ајде, Пјер, молим те, само ми реци како ти је нешто такво могло промакнути? Ти то озбиљно или се заје6аваш?

Ако стварно до сада нигде ниси ни чуо ни прочитао шта се покушава са имовином Републике Српске, онда је то не само жалосно већ и трагично.

anonima
(Stranac)
18. septembar 2023. u 03.54
Pero, bas sam te htio braniti al' ne mogu radi zabrane koju mi je uvalio moderator Politike.

@nonima

PS: Ujedno testiram da li traje još privremena zabrana zarad Provociranja.
D-Man
(Analyst)
18. septembar 2023. u 14.25
Пјер,

Ево ти један текст из марта ове године који објашњава ту ситуацију у вези са имовином:

https://www.politika.rs/sr/clanak/541154/Cija-je-imovina-Republike-Srpske

https://shorturl.at/gF LX9

Тек толико да се упознаш са нечим са чим изгледа ниси упознат што је, иначе, тешко за поверовати али, ајде, нека ти буде.

Кад то прочиташ онда можеш да дискутујеш са својим анонимним адвокатом који хоће да те брани што ме уопште не чуди.
Што више неупућених Срба у проблематику ентитета, ту је, онда, лакше манипулисати са нечим са чим никако не би требало да се манипулише.

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
18. septembar 2023. u 17.04
D-man,
Stvarno mi je promakla sirina problema. Znao sam da se natezu oko imovine JNA, ali ne i da je pitanje bivše drustvene imovine nerijeseno.

Rjesenje je jednostavno, po kanadskom principu. Provinvcije, čitaj entiteti upravljaju sa 90% državne zemlje. Federalna vlast sa 5%, nacionalni parkovi i vjerovatno vojne baze, i 5% je privatna zemlja.

Ali tema je bl ove godine.

Najbolji rostilj je Kod Muje, kod Kupusista, kombinacija cevap, sis i kobasica.
Odlicna pizza kapricoza i Intagri.

Polaris,
Ja iznosim razmišljanja i utiske o promjenama. Daleko od toga da pretendujem da su bozije zapovijesti. Mislis drugacije? napisi.
anonima
(Stranac)
19. septembar 2023. u 05.45
Ta moja odbrana druga Pere je vise ironicno spomenuta, obzirom da sam ga kritikovao za « opasno » priblizavanje stavovima kamarada Dodika.
Nego, da li ste stvano ubijedjeni da je u interesu srpskog naroda da se aktualnom rezimu daju odrijesene ruke za dalje procerdavanje ono malo preostale drustvene imovine ? Da li ste citali ista o državama koje su se bacile u zagrljaj Kineza, pa nedugo nakon toga ostale bez imovine ili su bile obavezane dati vrijednu imovinu u 99 godisnju koncesiju ? Znate li kako je Crna Gora umalo izgubila luku Bar, i kako se spasila evropsko-americkim kreditima ?
Dakle, da li je u interesu srpskog naroda recimo izgradnja autoputa BL – Prijedor o kojoj javnost ne može da sazna uslove ugovora ? A i ono malo što se zna je vise nego katastrofalno. Da rezimiramo, nekih 50 kilometara autoputa je ugovoreno za 300 miliona evra, a ako se gledaju uslovi kreditiranja tih 300 miliona će kostati RS čitavu milijardu. Napravis ugovor o koncesiji na 30 godina ali sa minimalnim garantovanim prihodom. Ako taj prihod nije ostvaren eksploatacijom autoputa, onda se puni iz entitetskog budjeta.
Pošto aktualnom rezimu nedostaje novca, i posto Kinezi ne daju skupe kredite bez pokrica i posto RS nema u vlasnistvu vise ništa osim Elektroprivrede kojoj su nedavno akcije pale za 20 %, … pitanje vlasnistva postaje pitanje opstanka rezima. A opstanak rezima će tek skupo da kosta srpski narod ako se domognu i zemljista, vodenih potencijala, … Na papiru će srpski narod biti ekskluzivni vlasnik svega u entitetskim granicama, a u stvarnosti će vasa djeca i unuci ostati bez icega. Samo bih zakljucio da drndavi voz kao sto je BiH sa njenim entitetima mora da ima barem dvije rezervne kocnice … kakone bi zavrsio u kukuruzistu.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
20. septembar 2023. u 03.09
Hvala za link. Nakon ponovljene kritike bez informacije zapitah se da li je D-man napustio praksu da se sagovornicima vjeruje i informacije dijele. Link vrati stvari u normalu. :)

@,
Ne znam kako se državna imovina krcmi u federaciji. I nemam sumnje da entitetske vlasti neće tu imovinu iskoristiti za ličnu korist. Upravljanje na nivou BIH ne vjerujem da bi šta promijenilo. Osim imena onih koji bi se okoristili. Kontrola treba biti na javnosti svih ugovora. To je sustina.

Kad već pricamo o politici: jutros cuh da Armija BIH trazi 4% bdp-a. Pjer bi to skinuo na 1%,
anonima
(Stranac)
20. septembar 2023. u 04.03
U FBiH se krcmi mnogo manje, obzirom da voz ima dvije kocnice.
Nego, da li si čuo da armija BiH ima (po glavi stanovnika) tri puta manja izdvajanja nego Crna Gora i sest puta manja nego Srbija. O Hrvatskoj neću ni da pricam, blam je. Da li je to razumno, ako se zna da i Srbija i Hrvatska imaju problem sa iskrenim priznavanjem suvereniteta BiH? Iliti, da li stvarno trebamo biti glupi kao u vicevima?

@nonima
anonima
(Stranac)
20. septembar 2023. u 04.24
Ili, da vidimo kako ko trosi „narodne” pare u regionu i u BiH.
Prema budzetu za 2023-u Srbija će izdvojiti 1.4 milijarde €, Hrvatska 1 milijardu € a BiH 145 miliona €.
Sve državne institucije u BiH imaju budzet od 1.3 milijarde €, dakle manje nego sto Srbija daje samo za vojsku. Budzet RS za 2023-u je 2.8 milijardi € a budzet FBiH je 3.4 milijardi €. Ako se zna da RS ima duplo manje stanovnika od FBiH, ko je tu rasipan? Kad tome dodas da je budzet predsjednika RS-a skoro 30 miliona €, vidis da je kuknjava iz RS-a vezano za budzet vojske BiH totalno fulanje. Eto, Pero bi zadrzao par stotina vojnika, naoruzao ih vazdusnim puskama i to bi bilo to. Dobro ti rece drug sagovornik da se pravis dumbast.

@nonima
vacuum
20. septembar 2023. u 05.09
„problem sa iskrenim priznavanjem suvereniteta BiH” :D :D :D

Ма каква Србија и Хрватска, Мостар и Бањалука, за то се ти брини... погледај било које спортско првенство, колико људи у Мостару, Ливну, Бањалуци, Бијељини навија за „змајеве”.
Довољно је прошетати градовима и погледати баште кад игра која од ових репрезентација, јака држава ова БиХ у пичку материну, опире се и Србији и Хрватској. :D
anonima
(Stranac)
20. septembar 2023. u 06.45
Odose vam i lovista pod koncesiju. Sad će pucanstvo morati placati velikasima ako žele odstrijeliti kojeg zeku. Vidim da sve ima neku logiku, prvu koncesiju je dobio Tehnički remont Bratunac. Jedina veza koju ova firma ima sa lovistima jeste da joj vlasnik sjedi u skupstini RS-a i da kao i sva mu bratija voli da lovi ... u mutnom po mogućnosti. I pored lova mnogo voli i lovu. Kako je krenulo, uvesce vam putarine za trotoare i biciklisticke staze, kupalisnu taksu za rijeke, rostilj taksu za teferice na Tresnjiku ... jer velikasi su vam nezasiti, bas do Jajca. Valjda, kad bjezis iz bijede iz koje si dosao, nisi u stanju da se zaustavis u tom bijegu. Sreća pa je Jajce u FBiH, pa dalje od Jajca neće moći.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
20. septembar 2023. u 08.17
Miris kise u BL
Već tri puta me upozoravaju da bi mogla padati kisa. Izadjem na balkon i udahnem vazduh i nos mi kaže da neće kisa. I svaki put sam bolje znao od meteorologa. Tu sposobnost da namirisem kisu nemam u Kanadi, samo u BL. :)

Ljubaznost trgovaca,
Supruga pomenu da je primjetila da je vecina trgovaca jako ljubazna. Za neke stvari kao okov za prozore, svi su bili voljni da daju savjet gdje se mogu naći. Jedan mi je dao broj iz Prnjavora ko drzi tu vrstu ZeCe koja se ne proizvodi već 30 godina.

Kisela voda
Cijene usluga i hrane u restoranima su značajno porasle. Ali tako je u cijelom svijetu. Jedino što ne razumijem je da su cijena piva od 0.5 l i kisele vode od 0.25l iste. 2.5 KM. Poruka nije da bi cijenu piva trebalo povecati. ;)

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
20. septembar 2023. u 08.40
Koncesije za lovista me ne prinu. Preci su znali kako da zaobidju cara Franju i lovili u „carskoj sumi”. Kralja i njegove sume, kao i dozvole za lov u vrijeme socijalizma.

Al' su se Crnogorci usrecili ako toliko izdvajaju. Da, BIH bi trebala imati antiteroristicku jedinicu sa 100-njak vojnika i demilitarizovati se. Taj status bi bio bolji garant njenog integriteta nego bilo koja vojska. Jer do mogućeg raspada neće doći sa vana, nego iznutra. Sličan scenario kao sa SFRJ.
Za razliku od 1992, racionalni ne guraju stvari ka eskalaciji. Imovina na teritoriji RS pripada RS. Bilo koje drugo rjesenje vodi do odcjepljenja RS. Da samo Dodik misli tako, lako bi se rijesilo. Ali tako misli vecina naroda.

Da li će se SNDS okoristiti? Namam sumnje, ali to je problem RS i ljudi u RS. Ne Smitov,ili BIH.
anonima
(Stranac)
20. septembar 2023. u 09.48
E, nek' si mi rek'o Pjer. Sve sto postoji u RS je vlasnistvo ljudi u RS i tacka. Uz naravno ono neizreceno da je RS srpska zemlja, druga država srpskog naroda i blablabla. Hajde sto je po ustavu RS entitet, i to entitet tri konstitutivna naroda i ostalih gradjana, sto u njoj ima 12-tak procenata Bosnjaka i nekoliko procenata Hrvata koje naravno niko ne hebe ni sa glave, a još manje da kaže da je to i njihovo. Jok bolan, nek' nas guzi, nek' nas krade al' NAS COEK, SRBIN. Hebalo mater, kad tako šta cujes od covjeka sa VSS koji je ostario u sredjenoj demokratiji šta da ocekujes od cobana iz Piskavice?
I velis stotinjak pripadnika antiteroristicke jedinice i demilitarizacija da svi mirno spavamo ... dok nas Baja uspavljuje sa zandarima sto defiluju na bilbordima, dok Vulin, Milovanovic, Vucic ... dolaze u BiH k'o u svoju prciju, dok oni kupuju avione, tenkove, dronove mi se lijepo demilitarizujemo, zlu ne trebalo. Neće moći Pero, nas su već jednom branile UN trupe pa znamo kako se zavrsilo.

@nonima
D-Man
(Analyst)
20. septembar 2023. u 13.19
''Nego, da li ste stvano ubijedjeni da je u interesu srpskog naroda da se aktualnom rezimu daju odrijesene ruke za dalje procerdavanje ono malo preostale drustvene imovine?''

То у шта смо ми убеђени не би требало тебе да брине. Ми Срби бисмо, по теби, требали да верујемо Шмиту, Бакиру Изетбеговићу и сличнима који ће, је ли, заштити имовину Републике Српске на тај начин што ће власништво те имовине приписати држави БиХ, коме ли!?

Јбг, анонимни, ако је и од тебе, превише је!

anonima
(Stranac)
20. septembar 2023. u 14.54
Ako je imovina RS upisana na državu i imovina FBiH je upisana na istu državu. Dakle, sto izgubiš na mostu dobijes na ćupriji. A Srbi bi trebali vjerovati sopstvenim ocima i usima. Dakle da ponovim, apsolutna vlast jeste jednako apsolutne zloupotrebe. Na nivou BiH niko nije u stanju imati apsolutnu vlast tako da su i zlouporptrebe teze izvodljive. Međutim, znam ja da prvim u mlaku vodu i da se vama od same pomisli na srpstvo um pomuti. Zato vas i mogu seoski dzilkosi ovako kvalitetno teslaciti.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
20. septembar 2023. u 16.21
„dok oni kupuju avione, tenkove, dronove mi se lijepo demilitarizujemo, zlu ne trebalo. Neće moći Pero, nas su već jednom branile UN trupe pa znamo kako se zavrsilo.”

Mislio sa da znaš da isti princip preporucujem ne samo Srbiji i Hrvatskoj, nego svim državama. Demilitarizaciju planete. Plelaz vojne industrije i ulaganja u mirnodopske svrhe.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
20. septembar 2023. u 16.35
„entitet tri konstitutivna naroda i ostalih gradjana, sto u njoj ima 12-tak procenata Bosnjaka i nekoliko procenata Hrvata koje naravno niko ne hebe ni sa glave, a još manje da kaže da je to i njihovo.”

Ne mislim da bi sa imovinom upravljanom na nivou BiH tih 12% prošlo ista bolje nego da se to radi na nivou entiteta.

vacuum
21. septembar 2023. u 06.15
„Neće moći Pero, nas su već jednom branile UN trupe pa znamo kako se zavrsilo.”

Опет онај што је с првим метком нагулио у Француску, о војној одбрани земље... „нече моћи” вели а није је хтјео стварати/бранити КАД ЈЕ ТРЕБАЛО.

Сумњам да би и сада дошао, ма што би долазио има довољно млађаних бошњака у БиХ, зато неће моћи Перо, разуми већ једном.
Он и његова дјеца има да их бодре све у 16, преко тастатуре, док испијају кафу у париском кафеу. Знаш како се уз капућино брани Боснија и разваљују Срби мој Перо.
anonima
(Stranac)
21. septembar 2023. u 08.34
Pa, bilo je tu malo vise metaka od 29 juna 1991 do početka jula 1992 ali eto …
Vjerovatno si u pravu da ne bih sa šezdeset godina dolazio tu ratovati, ni sa dvadeset i devet mi nije bio neki poseban užitak. Jedina razlikuje sto bih danas mogao pomoći financijski mnogo vise nego prije trideset godina.

@nonima
D-Man
(Analyst)
21. septembar 2023. u 09.37
„Na nivou BiH niko nije u stanju imati apsolutnu vlast tako da su i zlouporptrebe teze izvodljive.”

Јбт, кога си ти нашао овде фарбати!? Кажеш како на нивоу БиХ нико није у стању имати апсолутну власт као да смо ми мала деца.

Прво, апсолутну власт на нивоу БиХ има тамо неки странац, тзв. Високи представник, што је, иначе, срамота за једну државу и све народе који живе у њој.
Та мрцина може да намеће законе по својој вољи, буквално да ради шта хоће и ви муслимани сте очигелдно сагласни са тим јер 99% одлука које донесе су уперене против Републике Српске.

Вас не брине то што су Републици Српској од Дејтона до данас одузете многе надлежности које је имала и што се то исто покушава и са имовином а ти, онако 'ладно, кажеш како на нивоу БиХ нико не може имати апсолутну власт.

Сва та разградња Републике Српске коју покушавају и муслимани и међународна заједница кроз тог окупатора Високог представника се своди на успостављање унитарне БиХ по принципу један грађанин, један глас што значи да би муслимани у БиХ тако имали апсолутну власт.

Даље, нико од нас не зна шта носи дан а шта носи ноћ али сигурно је да је заједница између Србије и Републике Српске нешто сасвим природно и нормално. Та заједница је много прирорднија него то што су утрпали у исти кош у БиХ 3 народа који су крваво ратовали један против другог.

Анонимни, приче о 12% Бошњака у РС, где ли, можеш окачити мачку о реп. Сети се само колико је било Срба у СФРЈ, сети се како су по Уставу СФРЈ из 1974-е право на отцепљење имали народи (а не републике) и сети се како Србе у Хрватској и БиХ нико није питао шта они хоће већ су прегласани а по Уставу конститутивни народ није законски могао бити прегласан. Наравно, заболе тебе она ствар што су Срби били конститутивни народ у Хрватској и БиХ а били су прегласани.

Али, ето, десило се, по истом оном принципу да српске интересе нико нити хоће нити жели заштити осим нас самих.
Ето, видиш, преко наших леђа су се већ ломиле и неке ствари које законски никако нису смеле да се десе а десиле су се а ти нама причаш како на нивоу БиХ нико не може остварити апсолутну власт.

Човече, мани се таквих шупљих прича бар о овој кафани. То можеш причати тамо преко пута у кафани код Хамдије где нема других гостију осим муслимана.
anonima
(Stranac)
21. septembar 2023. u 10.23
Bošnjaci a ne muslimani, sinko. Bosnjak može da ne bude musliman, a musliman nije obavezno Bosnjak ni u BiH a kamo li šire. Eto, Bošnjaci ne mogu imati apsolutnu vlast ni u Federaciji BiH a po tebi. I je imali u BiH. Kod Bosnjaka postoje brojne struje koje su prilično isključive. Ja sam Bosnjak koji bi ratovao protiv uspostavljanja šerijatske države u BiH, vjerovatno ih ima koji bi ratovali da se to desi. Hrvati su kao biva monolitni, ali popričaj sa Hercegovce i sa Posavcem da vidiš koliko su monolitni … ili sa mojom kumom iz BL, sa mojim najboljim francuskim drugarom iz Motika … A i Srbi su jednako kao Bošnjaci monolitni samo kad se radi o opstanku RS ili BiH, a slažu se kao Jelena i Milorad u vreći.
I da ne krećem opet u priču o raspadu Jugoslavije za koji su po meni najveći ako ne i jedini krivci Srbi. Neka o tome pričaju istoricari kad nas više ne bude.
@nonima
D-Man
(Analyst)
21. septembar 2023. u 23.42
''I da ne krećem opet u priču o raspadu Jugoslavije za koji su po meni najveći ako ne i jedini krivci Srbi. Neka o tome pričaju istoricari kad nas više ne bude.''

Заје6и ти ту причу како не треба причати о распаду СФРЈ и како то треба оставити историчарима.
Не можеш ти неуставно прегласати један цели народ у Хрватској и БиХ и онда рећи ''било па прошло, нека о томе причају историчари''.
Или признати право на отцепљење републикама иако је Устав из 1974е изричито рекао да то право имају народи.

Видиш, када признаш да се управо десило то што сам изнад написао, онда ћеш можда и схватити да Срби никако не могу бити кривци за распад СФРЈ а онда можемо и о свему другом што се дешавало након неуставне сецесије и неуставног прегласавања једног народу почетком деведесетих.

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
22. septembar 2023. u 00.28
Kinezi na ulicama BL
Primjetih zadnjih dana nekoliko grupa Kineza na ulici. Jedan koji je bio u bijeloj potkosulji bez rukava se izdvajao odjecom. Možda i kolicinom promila. No vecina izgledaju kao turisti, studenti ili poslom u gradu. Globalizacija.

Poljoprivredne apoteke
U onoj na pijaci nadjoh kalemarski vosak i sjemena za narednu sezonu. Jedno od mjesta koje obavezno posjetim. ;)

Komsija iz zgrade planira da posadi još dvije ruze ispred. Primjetih i lijepo uredjen travnjak i zardinjere ispred frizerskog salona Paris. Za pohvalu.
POLARIS
(доктор)
22. septembar 2023. u 07.13
Д-Ман трошиш вријеме објашњавајући некоме ко нема интелектуалн, моралне и етичке способност да схвати. Халанимном је лакше гурнути 30цм у дупе него 1цм у главу.
anonima
(Stranac)
22. septembar 2023. u 07.59
Etičke i moralne kapacitete. A šta je po tebi važnije od ta dva? Pošto se moral veze za grupu ljudi i posto nas dvojica očito ne dolazimo iz iste grupe, naša moralna načela su najvjerovatnije različita. Ono sto je moralno prihvatljivo tvojoj grupi, nije obavezno prihvatljivo grupi kojoj ja pripadam. A etika je individualna, neovisna o onome sto jedna grupa smatra dobrim ili lošim. Ko je od nas dvojice vise individualac, kad jedan sve podređuje svojoj nacionalnoj pripadnosti a drugi se satra da se iščupa iz tih uskih okvira.
Ne kažem da se ne treba pričati o uzrocima raspada SFRJ, nego da nema nikakve svrhe da ja to sa vama raspravljam. Zašto i dalje naglabati šta je pošteno, ispravno, zakonito od svega sto nas je snašlo sa ljudima kojima je jedino zao sto nisu dobili rat?

@nonima
D-Man
(Analyst)
22. septembar 2023. u 14.53
„Zašto i dalje naglabati šta je pošteno, ispravno, zakonito od svega sto nas je snašlo sa ljudima kojima je jedino zao sto nisu dobili rat?”

Ми смо у рат ушли да сачувамо заједничку државу. Ви сте највероватније имали сличне намере када је почело пушкарање у Словенији.

Словенци су у рат ушли због сецесије на коју по Уставу СФРЈ из 1974е нису имали право. Исто се односи и на Хрватску.

Срби су били конститутивни народ и у Хрватској и у БиХ али прво их Хрвати просто бришу из Устава Хрватске и НЕЗАКОНИТО проглашавају независност. Барикаде и стварање РСК су настале као отпор том безакоњу.

Онда на ред долазите ви. Тада сте, брале, још били Муслимани па не можеш да ми замераш што вас тако називам када говорим о том периоду.
Видели сте шта су урадили Словенци (којих је било 95% у Словениј) па Хрвати (где је сваки четврти становник био Србин) па онда и ви покушавате на исту незакониту фору да створите независну БиХ где је фактички сваки трећи становник био Србин. Тај исти Србин је имао статус конститутивног народа и у Хрватској (па потпуно избрисан) и у БиХ (где је прегласан; дакле, и нелегално и нелигитимно).
Рат и стварање Републике Српске су настале као отпор том безакоњу у БиХ.

Шта мислиш коме је више жао што није добио рат? Вама или нама?

Видиш, ви нисте остварили ни један једини ратни циљ. БиХ је нефункционална држава који логички није требала ни да се формира јер тера у исти тор три народа који нису хтели заједно у много већој заједници (СФРЈ).
Ми имамо бар Републику Српску. Каква је, таква је! Постоји и дан данас без обзира на све силне притиске међународне заједнице. Дејтон је требао бити подвала нама а сада испада да је и подвала вама. Трагикомично је да се ми Срби данас позивамо на Дејтон и тако, веровали или не, штитимо БиХ а ви рушите тај Дејтон и тако поткопавате тај темељ БиХ који је, без обзира колико слаб био, ипак каква таква гаранција оптанка БиХ.

И уместо да престанете за мржњом према БиХ, уместо да се окренете економији (на шта вас стално позива и Вучић да се нешто заједнички ради), ви бисте да укинете РС, да јој мењате име, да јој одузмете све надлажности укључујући ту и имовину.

И онда ти нама кажеш да ти немаш шта да причаш са нама!!!??? Па, јбг, у ствари и немаш јер нама шупљу причу не можеш просипати.

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
22. septembar 2023. u 15.40
Produzeni espreso služe sa „keksicem” i dva mlijeka u hotelu Moskva. Preporucujem pauzu dok momci peru auto. Znam da je sve poskupjelo no nisam prethodnih godina pisao cijene. I zato: Espreso je 2 km a vanjsko pranje auta 11km.
anonima
(Stranac)
22. septembar 2023. u 16.58
Prve barikade u okolini Knina su postavljenje 17 Augusta 1990, dakle godinu dana prije „puškaranja”. Eto radi čega nemam namjeru pričati sa vama. Nije istorija plastelin da je mijesis kako ti odgovara. Ne pričamo u Gilgamesu nego o stvarima koje su se desavale prije tridesetak godina, koje su uredno zabilježene..

@nonima
vacuum
22. septembar 2023. u 21.00
Анонима ти је своје знање стекао на ЦНН-у, то ти је ко кад би Зеленском сад хтјео објаснити (тј. упитати га) да је војска Украјине бомбардовала градове у Донњецку од 2014, „ма ко, то није било на ЦНН-у, значи није се десило, логично”.

Знам анонимни да не би ратовао, побјегао си када си требао овој земљи и могао највише помоћи, зашто би сада.

Размишљање, сада сам 60 и која, ево који евро - хвала ти на помоћи али то ти је ко ови политичари, „мој син знате студира/ради у Лондону знате није ту али ишао би он, би сигурно, у замјену ево која донација”. Па ти да имаш, можда и имаш није важно, три цијела тенка да купиш и пошаљеш ако затреба не би било довољно а камо ли нешто друго.

Пусти се тога, имаш дјеце, унука кад се толико курчиш па мало мало дрекнеш (у име свих муслимана) „неће моћи Срби, знајте”!

Уосталом „ја сам 60”, боље да бране -читај ГИНУ- какви младићи из Зенице и Какња него ја, они ће то боље ваљда шта ли, мислим стварно... него ваља НАМ Босну одбранити, волим ја из Париза на одмор доћи.

Мене чуди како имаш толико храбрости и патриотизма (кхм кхм ОБРАЗА) толико здушно бранити земљу из које си побјегао чим је загустило, кад је била у рату.
Ти, толики патриота и онда узгред овдје Србима спочитаваш и ругаш им се како су ето затуцани, шта ли, како само мислимо о патритизму, земљи, а ти свјецки чоек али ето волиш кад-кад припријетити и то о земљи у којој не живиш 30+ година?!?!
anonima
(Stranac)
23. septembar 2023. u 08.04
Evo ga, kao da slusam ratne Nadrealiste : „Ides Hamus, a ova zemlja ti je sve dala!”
Uporno seres o tome da sam pobjegao kad sam najviše trebao, valjda vjerujes da sam star i da će mi neki mali mozdani udar izbrisati iz sjecanja ono sto ni sa najboljom voljom ni sam ne mogu da otjeram.
Nemam sina na studiju u Londonu, imam kcer koja se vratila sa studija u Londonu i sa studija u USA i sad radi kao profesorica. Imam drugu kcer koju je mater iz tog ludila iznijela kad je imala 13 mjeseci i 13 dana (sretni broj). Nemam unuka. Nemam pojma ko će opet ratovati, vjerovatno oni koje niko neće pitati da li im je do toga. Znam samo radi čega će ratovati i ko će nas opet uvaliti u govna. A na nama je da se iz govana izvlacimo kako ko zna.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
24. septembar 2023. u 01.30
„Bosnjak može da ne bude musliman, a musliman nije obavezno Bosnjak ni u BiH a kamo li šire”

@,
Drugi dio je ocigledan. Ali prvi? Koliko znaš Bosnjaka da nisu muslimani, ili ako su ateisti bar jedan od roditelja im nije musliman?

Vacuum,
Po tebi mišljenje Srbina iz Zenice koji je „pobjegao” 92'-ge kod oca u Njemacku bi danas imalo veću tezinu da je ostao i borio se sa zenicanima ili presao i borio se sa banjalucanima?
vacuum
24. septembar 2023. u 05.25
Слушај Пјер, свако је отишао ко је могао и гдје је МОРАО, али бити највећи „борац” и константно годинама бити „први патриота БиХ” а побјегао кад је требао... ...а онда мало-мало узвикивати „неће моћи овај пут Срби, знајте” (као пријетити А САМО ЗАТО МУ ТО СПОМИЊЕМ то је оно што ме иритира) као да ће он нешто предузети а уствари неће, не иде брате, не иде.

Нек иде испред скупштине у Сарајево и на протесту њихових бораца тако каже, али нека им онда каже да ће он ипак бити у Паризу кад загусти, па нек види како ће се провести.
Тако би се провео и наш испед Боске кад би „позивао/пријетио” муслиманима, па рекао, „али ја тад нећу бити ту, ја знате радим у Франкфурту”... море гони се...
vacuum
24. septembar 2023. u 05.36
анонима

„...dok oni kupuju avione, tenkove, dronove mi se lijepo demilitarizujemo, zlu ne trebalo. Neće moći Pero, nas su već jednom branile UN trupe pa znamo kako se zavrsilo...”

Nemam pojma ko će opet ratovati, vjerovatno oni koje niko neće pitati da li im je do toga.

Онда немој срати типа „неће моћи” и ти фиазони, а имао си их овдје задњих година, зато ти то увијек споменем кад тако нешто бубнеш (не да ми се сад тражити овуда, превазишли смо то).

Иначе ваљда је јасно, у сваком рату ратују они који морају, дође, покупи те и то је то, то се зове мобилизација.
Нема рата гдје је већина војника ту добровољно, значи 99% не облачи униформу и иде ратовати зато што то жели него зато што мора.
anonima
(Stranac)
24. septembar 2023. u 08.46
Pjer, evo znam sebe, moje dvije kćerke, moju suprugu, moga kuma Amira i ženu mu, moga drugara Rusmira bez žene mu (Srpkinja), moju punicu i punca, … glupo ti pitanje, pa neću da nastavljam niz jer bi i odgovor bio glup. Prema nekim istraživanjima, barem četrdeset posto Bosnjaka su ateisti, agnostici ili jednostavno uopste ne praktikuju vjeru. Ne možeš za sebe reći da si musliman a da ne poštuješ pet stubova vjere (sehadet, zekat, hadž, ramazanski post i pet dnevnih molitvi). A od naših „muslimana” možeš u najboljem slučaju čuti da izgovore sehadet kad su u govnima (kratki surat koji kaže nema Boga osim Allaha i Muhamed je njegov poslanik) te da odu na Bajramsku molitvu da ih narod vidi).

@nonima
anonima
(Stranac)
24. septembar 2023. u 08.52
Vacuum, autizam je bolest koja se prilično sigurno dijagnosticira, ne liječi se ali se prilično dobro drži pod kontrolom. Obzirom na tvoje ponašanje, ne bi bilo loše da konsultujes kakvog specijalistu. Iliti, promijeni ploču, počinjem sumnjati da pričam sa Radojicom pod duplim nickom. Ako ponavljaš neumorno jednu te istu glupost to je neće pretvoriti u nešto razumno. Naprotiv, do sam te samo smatrao glupom osobom ali vidim da glupost ne može sve da objasni.

@nonima
D-Man
(Analyst)
24. septembar 2023. u 18.03
''Prve barikade u okolini Knina su postavljenje 17 Augusta 1990, dakle godinu dana prije „puškaranja”.''

Зашто су постављене? Ако си толико паметан онда одговори на то питање.

Да ли ти уопште знаш колико се усташа вратило у Хрватску током 1990е? Не знаш јер те боли уво за нечим што је Србе итекако бринуло.
D-Man
(Analyst)
24. septembar 2023. u 18.45
И да поновим оно што сам већ написао. Због чега би Срби у бившој СРЈ и СР БиХ, у којима су били конститутивни народи, пристали да излазе из СФРЈ за коју су највише изгинули како би је створили и како би коначно живели у једној држави?

Дакле, Устав 1974-е је био на српској страни (јер републике нису имале право да се отцепе), републички устави и СРХ И СР БиХ су били на српској страни јер се без њих није могло одлучивао (нема прегаласавања) и све је то погажено и он криви Србе за тај рат!!!???

Па, јбт, где си ти ту памет толику покупио?
vacuum
25. septembar 2023. u 03.56
Анонима, можеш вријеђати колико хоћеш али чињеницу да си побјегуља ’92-’95 не можеш избрисати.
POLARIS
(доктор)
25. septembar 2023. u 05.43
Придајете велику важност особи која то не заслужује. Халанимни наступа под плаштом мултиетичности, космополитизма, али свако мало излети из њега онај прави халанимни, муслиман који је изгубио конекцију са прошлошћу, а није способан да успостави комуникацију са садашњошћу, без икакве наде у будућности, али са чврстим увјерењем о нетрпељивости према Србима. Класични дунђер, особа која је омирисала свашта, а у суштини незна ништа, и на то све има тих 60 година када мушкарци постају екстремно сигурни у себе и своје ставове без имало рационалног размишљања. Али он то и не може да добаци јер нема тих интелектуалних способности, а ни општа култура и образовање му нису на неком нивоу.
anonima
(Stranac)
25. septembar 2023. u 07.30
Au doTure, jes' to pomislio da si reinkarnacija Mese Selimovica dok si pisao ovaj paragraf o meni? Deder mi samo reci, i ti ono bijase muskarac u sezdesetim? Čini mi se da smo isli zajedno u Gimnaziju, po tvojoj prici, pa ako ja imam 60 ti bi trebao imati 61 jer sam ja krenuo ranije u skolu. Dakle, iste nas muke muce?! Slična nam je i opsta kultura, barem do tridesetih godina zivota. Ja sam, za razliku od tebe, imao sasvim novi zivot od tada. A ti si potrosio trideset godina zivota da se srozas na nivo doTura.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
25. septembar 2023. u 07.30
Prema nekim istraživanjima, barem četrdeset posto Bosnjaka su ateisti, agnostici ili jednostavno uopste ne praktikuju vjeru.„

Prema popisu 2013-te 50% stanovnika se izjasnilo kao muslimani. Nešto se ne slaže sa ”nekim istraživanjima„ Ne znam kakvo je bilo pitanje, ali iz te grupe, praktikovali ili ne, je velika većina Bošnjaka. Iz ostatka gotovo niko.”
anonima
(Stranac)
25. septembar 2023. u 07.38
„Срби су били конститутивни народ и у Хрватској и у БиХ али прво их Хрвати просто бришу из Устава Хрватске и НЕЗАКОНИТО проглашавају независност. Барикаде и стварање РСК су настале као отпор том безакоњу. ”

Eto D-Man, sve je tu samo te hronologija handri. Srbi iz Hrvatske su poceli balvan revoluciju nezadovoljni rezultatima izbora. Puskaranje, nezavisnost, progon Srba iz Ustava RH i iz Hrvatske je doslo poslije toga.

A i prije balvan revolucije smo imali jogurt revoluciju. Pa smo imali nosanja mostiju, Gazimestanske poruke, skracenje Jugoslavije i njeno preinacenje u „srpsku zemlju gdje god ima jedan srpski grob”, Karlovac - Karlobag- Viroviticku Veliku Srbiju ... Nezavisnost i puskaranje su dosli prirodno kad je krenulo realizovanje velikosrpskih ciljeva.

@nonima
POLARIS
(доктор)
25. septembar 2023. u 10.59
„...A i prije balvan revolucije smo imali jogurt revoluciju. Pa smo imali nosanja mostiju, Gazimestanske poruke, skracenje Jugoslavije i njeno preinacenje u ”srpsku zemlju gdje god ima jedan srpski grob„, Karlovac - Karlobag- Viroviticku Veliku Srbiju ... Nezavisnost i puskaranje su dosli prirodno kad je krenulo realizovanje velikosrpskih ciljeva. ...”

Као што рекох, свако мало излети онај скривени халанимни са фесом на глави. Ајде да се вратимо у прошлос до кад се мени чини да ми одговара, али ни за то нема памети, а ни знања. Само да му се човјек грохотом насмије, у ствари да се сажали на ову јадну погубљену душу.
anonima
(Stranac)
25. septembar 2023. u 11.27
Jeste, popis je mjerodavan ... evo šta kaže ozbiljnije istrazivanje po tom pitanju:

„Visoko religiozne osobe :

46 posto u BiH
44 posto u Hrvatskoj
32 posto u Srbiji

Religija mi je vrlo važna u životu :

54 posto ljudi u BiH - drugo mjesto
42 posto u Hrvatskoj - šesto mjesto
34 posto u Srbiji - deseto mjesto

Odlazak u vjerske objekte jednom mjesečno :

40 posto u Hrvatskoj
35 posto u BiH
19 posto u Srbiji

3 posto ateista

Prema objavljenim podacima o vjerskoj strukturi stanovništva, u BiH se 50,7 % stanovnika izjašnjava muslimanima, 15,19 % katolicima i 30,75 % pravoslavcima.

29 % građana smatra da im religija ne predstavlja bitan faktor u život

3 % stanovnika na popisu iz 2013. godine izjasnila su se kao ateisti

Najveći broj ateista popisan je u sarajevskoj općini Novi Grad - 3.195, zatim u sarajevskoj općini Centar - 3.175, Tuzli - 3.020, Banjoj Luci - 2.685, Mostaru - 1.670, a u nekoliko općina nije prijavljen nijedan ateista.”

Od izjasnjavanja muslimanom, pravoslavcem ili katolikom pa do toga da si stvarno musliman, pravoslavac ili katolik je dug put.

@nonima
D-Man
(Analyst)
25. septembar 2023. u 15.02
Анонимни, не ''хандри'' мене хронологија већ теби недостаје минимум основне културе да признаш да републике нису имале право на отцепљење а, исто тако, да се без сагласности Срби у Хрватској и БиХ те две републике нису могле отцепити.

Своју болесну опсесију о Великој Србији можеш трабуњати по Паризу а не нама овде.

Што се тиче ''хандрења'' хронологије, ти или се правиш блесав или си блесав јер безобразно не желиш да признаш да је ХДЗ идеолошки била усташка странка.

Чини ми се да си споменуо у прошлости како су и неки твоји рођаци побијени у Јасеновцу. Ако је то тачно, онда пљујеш и на ту своју побијену родбину и на све оне друге Србе, Јевреје, Роме и друге који су побијени у том стравичном логору.
И онда под плаштом ''демократије'' побеђује ХДЗ у Хрватској на ''слободним демократским изборима''.

Па у том ХДЗу је још од 1989е на високој функцији био познати усташа Гојко Шушак.
Који се кура# правиш грбав па нећеш да признаш како су се још 1990е усташе илегално наоружавале.
Попричај мало са Србима који су живели у Загребу како им је било у Загребу и другим већим градовима Хрватске.

По теби и теби сличним мангупима, Срби су требали мирно чекати да их опет одвозе у неки нови Јасеновац.

А ти настави у ''хандрењу'' хронологије. Боље се покриј ушима и ћути!

До рата између Муслимана и Срба уопште није ни требало ни морало доћи али је ваш Алије мислио да ће и он добити филџан државу за себе.

Знам ја да вама вероватно не би било угодно у крњој СФРЈ где би Срби били апсолутна већина иако су вам нуђене све могуће гаранције па могу да схватим вашу жељу да нисте хтели остати у остатку СФРЈ али, брале, ако ви нисте хтели да останете са Србима у држави где би они били већина како онда уопште може да постоји ова данашња БиХ где бисте ви да будете та већина.

Буди бар донекле реалан што се тиче ''хандрења'' и хронлогоије када их већ призиваш тамо где мислиш да ти одговара.
anonima
(Stranac)
26. septembar 2023. u 04.44
E pa starac, sva ti je analiza u banani. Hronologija je važna jer su desavanja uzrocno posljedicna. A kad kažeš kako su barikade i puskaranje dosli nakon izbacivanja Srba iz Ustava RH, to je jedna bezocna laz koja potpuno mijenja sustinu sukoba. Hajde da si rekao da su Srbi poceli pobunu u Hrvatskoj iz straha od ponavljanja pogroma kojem su bili izlozeni u NDH, pa i da razumijem. Mada je po meni taj strah bio iracionalan i neosnovan, barem te 1990-te. Prvo, JNA je bila tu. Drugo, nije bilo nacisticke Njemacke. A ja, mangup kakav jesam, sam se odazvao na poziv još 29 juna 1991 upravo jer sam mislio da treba sprijeciti i svaku mogućnost ponavljanja ustaških zločina. I nakon pet krvavih mjeseci sam shvatio da sam se debelo zafrkao u proracunu.

Nemam šta da pricam sa Srbima iz Zagreba da bih znao kako se osjeca osoba pogresne nacionalnosti na pogresnom mjestu u pogresnom vremenu. Pricao sam sa ocem, sestrom, zetom, rodjacima i prijateljima koji su to dozivjeli i prezivjeli u Banjaluci.

Konacno, kako je zivjeti u zemlji u kojoj nisi vecina zavisi prije svega od vecine. Živim vise od pola svoga vijeka u Francuskoj gdje su Francuzi vecina i ništa mi ne nedostaje. Moji rodjaci i prijatelji žive u Njemackoj, Svicarskoj, Danskoj, Norveskoj, Finskoj, Belgiji, Austriji, SAD-u, Australiji, Ceskoj … i nigdje nisu vecina i svima je uglavnom dobro. Ostavljam ti da razmislis zašto Bosnjacima nije dobro u Zvoniku, Visegradu, Prijedoru …, zašto Srbima nije dobro u Kninu, Drvaru, Bosanskom Petrovcu, Sanskom Mostu, … zašto Hrvatima nije dobro u Banjaluci, Zenici, …

@nonima
D-Man
(Analyst)
28. septembar 2023. u 12.10
„A kad kažeš kako su barikade i puskaranje dosli nakon izbacivanja Srba iz Ustava RH, to je jedna bezocna laz koja potpuno mijenja sustinu sukoba. Hajde da si rekao da su Srbi poceli pobunu u Hrvatskoj iz straha od ponavljanja pogroma kojem su bili izlozeni u NDH, pa i da razumijem. Mada je po meni taj strah bio iracionalan i neosnovan, barem te 1990-te. Prvo, JNA je bila tu. Drugo, nije bilo nacisticke Njemacke.”

Покушаваш да на подмукао начин оно што ја пишем назовеш безочним лажима док, у исто време, страх Срба представљаш неоснованим а уопште не кометаришеш чињницу о повратку огромног броја усташа у СРХ још током 1989-е. Један од њих је био и Гојко Шушак. Српски страх од нове НДХ је био потпуно оправдан.

Кажеш није било нацистичке Немачке!? Па, јеси ли ти преспавао 1989-у, рушење Берлинског зида и уједињење источне и западне Немачке?
Дакле, Немачка се уједињује, истични блок нестаје, у Хрватску се враћају усташе на велика врата а ти кажеш како је страх Срба био ирационалан и неоснован!?

ХДЗ, тада по свему усташка странка, побеђује на изборима а ти причаш о неоснованом страху код Срба!
Барикаде долазе као српски покушај да кажу да они са таквом влашћу ништа не желе да имају.

Кашеш ту је била ЈНА. И ти и ја смо били у војсци и врло добро знамо колико је та ЈНА била трула. Немој ми само рећи да није јер ја сам ту трулост итекако осетио док сам био у војсци.

Проверићу тачно на којем саборском заседању су Срби избачени из хрватског устава. Да, ја могу да признам да истицање избацивања Срба из Устава као разлог за барикаде нема смисла уколико су барикаде почеле пре те седнице али све оно што се дешавало у СРХ још 1989-е је указивало на то да се Србима у Хрватској не пише добро.

Теби и теби сличнима у вашем наративу против Србе апсолутно ништа не значи ни лично Месићево признање у Сабору Хратске како је свој задатак учинио и како Југославија више не постоји.
Ако лаже коза, не лаже рог па ако не верујеш ево ти видео и погледај:

https://youtu.be/9w2PMEWh6EM?si=GDJQ61f_Tjm1Bi7x

Дакле, човече, и слепцу је јасно ко је хтео распад СФРЈ. Ти настави да причаш своју причу о Србима као главним кривцима. Нама Србима је јасно да тај наратив код вас мора да постоји јер тако браните неко своје право на стварање БиХ која ни по којој логици оваква каква је не би требало да постоји. Исто се односи и на Хрвате јер наратив о српској агресији потпуно у други план гура чињеницу о кршењу Устава 1974е по којем републике НИСУ имале право на отцепљење већ само народи а без српског народа и њиховог гласа као конститутивног народа и у СрХ и у СР БиХ никаквог отцепљења није могло бити а сви добро знамо шта се десило.

Ено ти га Месић признаје јавно шта му је био задатак а ти и даље гурај главу у песак. Лакше је тако јер не видите онда своје грешке.
C_A_B_O
30. septembar 2023. u 13.13
MOLIM,kumim i BOGORADIM da se anonima OVDE ne napada. Kako ima sindrom „izdajnika” svog naroda pokusava da sijuci zlo po netu opere grijehe bjegunca iz„ Njackih” redova. Na netu ne nadjoh takvu upornu teznju da se dokazije 30+ godina ...a ni sami islamisti ( realni ucesnici dogadjaja) ne sire takve budalastine.BADAVA je „pricati” sa takOvimA jerBO sto ti misli balija kog si zarobio i u podrum svez'o...ISTO ti misli balija kog si pomogao i ugostio ka' brata.

MOLIM ostavite nesrecnika na miru i NE HRANITE TROLA!
anonima
(Stranac)
06. oktobar 2023. u 10.21
Rekao bih da ti nedostajem Savuljane. Hebi ga, onaj sa polikite me banuje svako malo pa ne mogu da ti odgovaram.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
07. oktobar 2023. u 06.34
https://tinyurl.com/rj356hrr

Uciteljice. :)
Zora Lajic
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
08. oktobar 2023. u 19.38
Kestenje ispred elektro.

Ove godine docekasmo da pecenjara krene sa kestenjem.
Dobro je bilo. Jedino punica, koja ih voli, kaže da su pretvrdi za njene zube. Ne znam da li stvarno zbog zuba ili zbog njene stedljivosti.
BL
(Dr.)
13. oktobar 2023. u 18.29
Pjer odlično odradjen posao vracaj se u bazu.:)
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
17. oktobar 2023. u 07.39
U Mini marketu nema sladoleda Kapri od Frikom-a. Samo Ledo sladoledi. :(
anonima
(Stranac)
28. oktobar 2023. u 17.59
U BL 2023 genijalno. Malo je bilo neugodno jučer čekati na granici od 22h30 do 01h30 ali Boze moj, ne možeš sve imati. Kćer je izabrala super tajming za dolazak na aerodrom, bas za vikend Svete Petke i Svih Svetih. Ne može čovjek povjerovati koliko ima Slovenaca koji idu za vikend u BiH.. Inače, vrijeme je super pa se prekopavanje grada može nesmetano nastaviti, zadnje zelene površine lagano nestaju pod velelepnim stazama trotara, klupica, i ostalih dzirlo !@#$apalaca koje nedovršeni studen šajba duž obala Vrbasa. Još kad se dovrši toranj hotela Palas, biće grad ko iz snova.
Inače, najnovija tema za razgovor je gospodja koja se popiskila ispred pozorišta. Dal’ je iz potrebe, u znak protesta ili koji će ga klinac biti tema je razgovora uz kafiću na terasama elitnih kafića.

@nonima
C_A_B_O
05. decembar 2023. u 16.38
Ne razumijem... da JA opasujem SNRDAVEWO poslij eovih iskusenija...moozda bih prihvatio ne paralele... nO posto si GOSOCKI otiSS'a IZ bl ,...bez krvi na koridoru...IDI sa KABIL xxebacima Terezinim ...i NR javljaj se ...DOK RF ne postane kALIFAT!... MOLIM te OPERI uSSrave gubice g.u.z.i.c.u. ...jerbo NIIIJE fiiino da te kABILI naguzuju neopranog
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
15. decembar 2023. u 13.04
Banja luka, Kozara planina, Vrbas, Sana rijeka, ukus rakije u ustima...
https://youtu.be/muWEOXE5zeQ
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.