Diskusije : Banja Luka

 Komentar
Dogodine u nezavisnoj …
anonima
(Stranac)
15. oktobar 2021. u 10.34
Ovaj forum je bas mrtav. Pa braco Srbi, RS vam je na par sedmica ili mjeseci od samostalnosti (u okviru Bosne i Hercegovine) a od vas ni traga ni glasa. Pa barem jedan članak da postavite, likujući zbog izvjesnog stvaranja Oružanih snaga RS, Obavještajne službe RS, ukidanja Ustavnog Suda BiH, … Ne kontam! Nije vam drago!?
Pero raspreda o kisiku, acetilenu, butanu i propanu a sloboda zlatna samo sto nije zasvijetlila.

Ili će biti da ste se zabrinuli? Ako jeste, hajde da barem jednom dijelimo ista osjećanja.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
15. oktobar 2021. u 19.14
Pozdrav Anonimni,

Ne dijelim tvoje osjecanje zabrinutosti.
Mislim da je u pitanju politicka igra, a ne nešto sto bi se moglo zavrstiti loše.
vacuum
16. oktobar 2021. u 05.40
Ех што га разочараваш Пјер, анонима таман спаковао руксак и конзерве. Први пут је побјегао, сад се таман наоштрио и спремио а ти тако...
anonima
(Stranac)
16. oktobar 2021. u 06.44
E moj Pjer, mislim da si ti bio iskreno iznenađen kad su te mobilizirali u aprilu ili maju 1992-e (ako nije bila jesen 1991-e). Ti si vjerovatno kontao kako su to bezazlene političke igre dok sam ja spavao po šatorima i štalama od juna 1991-e. Ti si vjerovatno u junu ili julu 1992-e mislio da će se bezazlene političke igre ubrzo završiti dok sam ja prelazio Savu i kretao za Pariz gdje su mi žena i dijete bile na sigurnom još od januara 1992-e.

Vacuum, ne daj Boze da ja želim da mi petorica sestrica koji su danas u godinama koja sam ja imao devedesetih prolaze ni djelić onoga kroz šta smo mi prošli. Rat, izbjeglište, život daleko od najrođenijih, … ja sam toga imao za tri života i nije mi na kraj pameti da svojim najdražim to poželim.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
16. oktobar 2021. u 12.19
@,

Daleko je ovo od onoga 1992-ge. Mislim da je ovo bar 5-ti put kako Dodik kao rastura BiH a Bakir ju kao brani. ;)

Prelistah Glas da provjerim i vaznija vijest je:
Због хаваријског стања на дистрибутивној мрежи, данас ће без гријања бити корисници у већем дијелу града, односни сви они који се топлотном енергијом напајају преко главне котловнице Еко топлана, а у питању су насеља Борик, Центар, Алеја, Нова Варош, Паприковац, насеља Мјесец и Сунце, Росуље, Обилићево и комплетно насеље под Старчевицом.
anonima
(Stranac)
16. oktobar 2021. u 13.21
Daj Boze da si u pravu. Uostalom, tu smo pa ćemo pričati za koji mjesec. Svim srcem navijam da budem u krivu bar jedared u našim diskusijama ;)

@nonima
anonima
(Stranac)
16. oktobar 2021. u 13.26
PS: Pa hajde, ako ti nije mrsko, kaži kako se iz ovoga mogu izvuci bez gubitaka. Po meni je otišlo predaleko da bi se ubacivalo u rikverc.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
16. oktobar 2021. u 15.09
Mislim da preozbiljno shvatas ekipu na vlasti.
Kako će se izvuci iz čega?
Zar nije bio referendum i šta? Ništa.

vacuum
16. oktobar 2021. u 15.45
Анонима, твој први пост одише усхићењем и радошћу, а знаш гдје ово води.
Ја написах прије пар мјесеци, „ако има ко ово да слави, јадна му мајка”.

А ти Пјер си непоправљиви оптимиста, што није лоше, и ја сам такав јебига, (до краја гурам „ма.неће ово”…) али дођу времена/догађаји када се треба запитати!?

А то „о озбиљности политичара” на власти, ти као да не знаш колико конаца они имају у својим рукама, а ко из позадине диригује. Такође рекох „кост је бачена” — читај СТРАНЦИ!!!! Мислиш са шиптари оно раде по Косову на своју руку?!
anonima
(Stranac)
16. oktobar 2021. u 17.19
Vacuum, ja kad sam radostan nazdravim i kažem živjeli. Nije radost kad vičeš braco pogibosmo.. Ako si prepoznao radost u mome prvom javljanju nimalo me ne čudi da me inače ne shvatas.

@nonima
BL
(Dr.)
16. oktobar 2021. u 18.00
Vasković „masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina.

– Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti si nemilosrdni, beskrupulozni, otrovni istrebljivač srpskog naroda – kazao je Vasković

Reakcije na huškačke nastupe Milorada Dodika se ne smiruju. Među onika koji ukazuju na pogubnost Dodikovog govora, ali i djelovanja je banjalučki novinar Slobodan Vasković.

U današnjoj reakciji, formulisanoj kao pismo upućeno Dodiku, tvrdi, između ostalog, kako svaki put kada spomene ugroženost Srba, lider SNSD-a dodatno doprinese njihovom nestanku.

Vaskovićevo pismo Dodiku prenosimo u cijelosti:

– Moraš da ideš. Već uveliko kasniš.

Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti si nemilosrdni, beskrupulozni, otrovni istrebljivač srpskog naroda!

SVAKI PUT KAD SPOMENEŠ…

Svaki dan tvog boravka u BiH, Republici Srpskoj, je novi dan stradanja Srba, kao naroda i svakog Srbina pojedinačno. I svakog čovjeka, ma kako se zvao i koje vjere bio, koji živi u državi.

Svaki put kada ti pomeneš zaštitu Srba, oni su još ugroženiji; Padnu nove srpske glave – bilo od bolesti, bilo od droga kojima ih tvoji saučesnici truju, bilo od nemaštine, bilo od terora koji nad Srbima sprovodiš, zajedno sa zločincima kojima si okružen.

Svaki put kada ti pomeneš pravoslavlje, pravoslavaca je sve manje; Slamaju se kao pokošeno snoplje!

Svaki put kada lažno ustvrdiš da si ti Srbin i pravoslavac – bogohuliš, a tvoju blasfemičnost plaća narod dankom u dušama.

Ti si najveće prokletstvo za Srbe koje im se desilo u posljednjih 100 godina i koje je spremno da narod biološki uništi.

Svaki tvoj postupak je novi krug fizičkog nestanka dijela naroda; Svaka tvoja riječ je mač koja odsiječe novu srpsku glavu.

Trebaš da ideš, jer ti nisi Srbin, niti pravoslavac. Ti si, jednostavno, zlo, koje nema ni naciju ni vjeru; Zlo koje je spremno da uništi sve samo kako bi dokazalo da je zlo, jer je to jedini način na koji se ostvaruješ – zlom.

Već si vjekovno zlo; Stogodišnje prokletstvo koje nijedan narod nije zaslužio, ma kakav bio, makar najlošiji bio. Srbi nisu najbolji, ali ni najlošiji, a ti ih predstavljaš i činiš najmonstruoznijim.

Činiš sve da prokletstvo bude potpuno, zlo apsolutno ostvareno; Činiš sve kako bi Srbi nestali iz BiH, kako bi im se svaki trag zatro, zameo, izbrisao i već si mnnogo na tom projektu istrebljenja učinio – otišlo je preko 300.000 Srba iz BiH, a ti nastavljaš da ih izgoniš, progoniš, tjerajući ih u duhovnu i svaku drugu bijedu, likvidiraš.

One koji o(p)staju u BiH ne prestaješ, sadistički, da mrcvariš, satireš – već si ogromnu većinu doveo u status apsolutnog siromaštva, od kojeg je tek mikron do nestanka.

ZLO JE ZARAZNO

Uništio si izvore nacije, teško ih zatrovao, trebaće vijek da se oporave. Ako uopšte ima nade da će narod imati taj vijek, da neće nestati prije njegovog početka.

Taj vijek počinje tvojim odlaskom; Svaki dan tvog ostanka u RS, Bakincima, bilo gdje na teritoriji BiH, je nova godina udaljavanja od početka tog vijeka oporavka naroda.

Uništio si zdravlje, obrazovanje, kulturu nacije; Svaku porodicu, kao matičnu ćeliju nacije, ti si teško oštetio, skrunio do ivice nestanka.

Zlo je zarazno; Zarazio si mnoge oko sebe, kako bi saučestvovali sa tobom u istrebljenju kompletnog naroda; Srpskog!

Gori si od svake pandemije, a ovu posljednju, virusnu, iskoristio si da se dodatno obračunaš sa narodom – trujući ga na sve moguće načine.

Sada spremaš konačno rješenje za Srbe – namjeravaš ih zatvoriti u Gulag koji si od Republike Srpske napravio; Gulag, ograđen zlom koje isijavaš; Izolovati i učiniti sve kako bi bili u konclogoru, kojim komanduješ, poništeni; Natjerani da odu; Prisiljeni da umru; Kako bi zauvijek nestali!

Ukoliko narod želi da preživi, a ti ne odeš, moraće naći način da te otjeraju; Ako to narod ne učini počiniće samoubistvo s predumišljajem; Što je nastavak ubistva naroda s predumišljajem, zločina koji činiš iz dana u dan, iz sata u sat, iz minute u minutu!
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
16. oktobar 2021. u 21.04
Malo prelistah stampu da vidim zašto je @ zabrinut, da mi nije nešto promaklo. I nije.

Primjetih:
Profesor ustavnog prava Siniša Karan poručio je da je udar na srpskog člana Predsjedništva BiH direktan udar na srpski narod i Republiku Srpsku, a tom inicijativom neustavno uspostavljeni tužioci i sudije direktno ruše temelje BiH.

Kao i:
On je ocijenio da se BiH, iako nastala kao država tri konstutivna naroda i dva entiteta, u posljednjih 25 godina transformiše u pravcu politike i htjenja samo jednog naroda.

„Bošnjaci bi samo bili zadovoljni kad bi pronašli nekog srpskog Komšića”, dodao je Karan.

Eh profesore, pitam se kakav ste strucnjak za ustavno pravo ako su vam ovakve analize.
D-Man
(Analyst)
17. oktobar 2021. u 14.24
Није ми јасно чему било каква узбуна. Додик лепо рече да ће РС бити самостална у оквиру БиХ. Дакле, и вук сит и овце на броју!
То се постиже управо враћањем оних отетих надлежности Републици Српској.
Зашто би неко био против тога? Зар се тиме не поштује Устав БиХ?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
17. oktobar 2021. u 15.46
Ono sto mene brine je sto niko ne komentarise koji će financijski efekat imati te odluke kad i ako se sprovedu.

Recimo koliko se izdvaja danas za vojsku BiH, a koliko bi to bilo za vojsku RS?
Prva misao mi je bila da zajednicka vojska smanjuje rizik od sukoba, ali se sjetih JNA i kako prijasnje zajednistvo nije pomoglo kad je krenula podjela. Dakle ono sto je bitno je $.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
17. oktobar 2021. u 15.50
Interesantno koliko je Facebook preplavljen jednostranim komentarima protiv Dodika.

Nasa domovina BiH ima ih bas mnogo..
Zatrazeno otvaranje predmeta protiv Dodika
Bakir: Ako visoki ne učini ništa mi ćemo...
Dodik izgradio paravojsku
Tegeltija brani Dodika
Neki kurt zabrinut za BiH
Analiticar iz BL razotkrio Dodika..
D-Man
(Analyst)
17. oktobar 2021. u 16.54
„...niko ne komentarise koji će financijski efekat imati te odluke kad i ako se sprovedu...”

То тебе нема шта да забрињава! Исто тако, ми муслимане у БиХ тј. Бошњаке јер уколико РС не буде могла да плаћа све из буџета онда ето још веће шансе да се РС ''утопи'' у унитарну БиХ.

Дакле, нико не треба да се брине због тога ако се отете надлежности врате Републици Српској.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
17. oktobar 2021. u 18.44
D man,

Zašto mislis da to mene ne treba da zanima?

Veze sa BL nikad nisam prekinuo, u njoj mi živi familija, imam imovinu.
Ako potencijalna vojska RS kosta manje, dobro. Ako kosta vise, neko to treba platiti.
D-Man
(Analyst)
17. oktobar 2021. u 20.48
Пјер, ја сам написао ''забрињава'' а не ''занима''. Велика разлика, зар не!?
D-Man
(Analyst)
17. oktobar 2021. u 20.50
Пјер, да ли си ти за то да се Републици Српској врате све одузете надлежности?

Да или не? Кратко и јасно.

Мој одговор је да. А твој?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
17. oktobar 2021. u 22.14
Kratko i jasno. Da ili ne?

Ja bih analizirao situaciju i uporedio obe opcije. Ako analiza pokaze da je decentralizacija efikasnija - onda DA.
Ovako lici da se puno prica i da se ništa neće vratiti. Jer imao je Dodik mnogo godina da vraca jednu po jednu pa nije.
ZAsto mislis da će sad vratiti?
D-Man
(Analyst)
18. oktobar 2021. u 11.25
„ZAsto mislis da će sad vratiti?”

Ја нигде на тврдим да ће се отете надлежности вратити и прилично сам уверен да неће, да ће остати статус кво и да ће се ово лудило у БиХ наставити у недоглед.

Оно о чему ја говорим је да Република Српска има апсолутно право да тражи отете надлежности.

Да ли је држава функиционалнија као централизована или децентрализована се може расправљати када једна држава функционише на овај или онај начин.

Чињеница је да је БиХ заснована на Дејтонскокм споразуму којим су прецизиране надлежности сваког ентитета. Силеџијскокм политиком тзв. Високих представника те дела међународне заједнице Републици Српској су одузете бројне надлежности и пребачене на ниво БиХ. Потпуно нелегално јер Дејтонски спроразум је још увек на снази, ни слово није избрисано нити промењено у том споразуму.

Видиш, Пјер, жалосно је да ја тебе морам да подсећам на те ствари. Мани се, човече, те неке своје ''ни тамо, ни овамо'' политике коју овде стално потеницираш.

Шта ти имаш да анализираш да ли је децентрализована БиХ фуникционалнија од ове данашње (за коју нико не може тврдити каква је јер ту има свега и свачега) када се добро зна, по закону, какве надлежности је Републикa Српска имала по и данас важећем Дејтонском споразуму а какве има данас.

Зашто се БиХ није до сада изграђивала без отимања надлежности? Не, било је важно Србима отимати надлежности и онда створити такав циркус од унутрашњег уређења државе где се буквално не зна ни ко пије ни ко плаћа. Четврт века је изгубљена због тога!

Довољно је видети у Федерацији да муслимански гласови одлучују ко ће бити представник Хрвата у Председништву БиХ и да ти све буде јасно.

Без обзира шта ја лично мислио о Додику, он апсолутно има право да тражи враћање отетих надлежности. Овај пут је и први пут јавно рекао ''самостална РС у оквиру БиХ'' а то је управо оно што је било предвиђено и Дејтоном.

Чему онда фрка око тога? Па зар није боље покушати вратити све на полазну тачку, признати да експеримент са одузимање надлежности није успео и видети да ли ће оригинални план бити бољи.
Ко се плаши тога? Због чега?

Инцко је оним својим наметнутим законом отишао предалеко. Отворио је старе рате. И једнима и другима. И то на крају мандата и побегао ко кучка!
Управо тај Инцков закон би се могао изучавати у школама као повод за распад БиХ уколико до тог распада дође.
Ако се гради једна држава, без обзира каква је, онда се треба радити на оном што веже људе а не потенцирати оно око чега се никако не могу сложити.
anonima
(Stranac)
18. oktobar 2021. u 17.32
Evo, i ja kao Pjer se bacih na pregledavanje štampe i vidim u Nezavisnim da nam prijeti mnogo veća opasnost od izglasavanja u NSRS te famozne samostalnosti RS u okviru BiH. Naime, moglo bi potpuno nestati kisika na planeti Zemlji za nekih milijardu godina. Cijelu noć oka nisam sklopio radi toga.
Tako i treba, objasniti ljudima gdje lezi prava opasnost. Nisu novinari budale da objašnjavaju da je protivno Ustavu donositi odluke o prenesenim nadležnostima mimo PSBiH. Jer, kad su prenošene izglasano je i u NSRS i u PSBiH. Nisu novinari budale pa da spominju kako je Dejtonskim Ustavom precizirano na koji način se izglasavaju amandmani koji ga mijenjaju. Nisu novinari budale da objašnjavaju kako su Dodik i njegov SNSD glasali za te prenose nadležnosti. Lakše je reci narodu da će ionako kisika nestati, pa čak i onoga tehničkog kojim radi profita truju sopstveni narod. Nisu novinari budale ni da pričaju kako je u BiH ostalo svega 2,5 miliona ljudi. Ostalo je dakle ono sto je na platnoj listi branilaca nacija i ono sto nije u stanju otići radi godina ili radi nedostatka kompetencija za život u sredini u kojoj nešto moraš znati raditi da bi živio. Eto, ti nevoljnici su dakle kao Bogom dani da se opet uhvate za vratove, kolju, siluju, strijeljaju, protjeruju … a sve da bi nas sutra bilo neki milion do milion i po sretnih nacionalista, svojih na svome. Pa kaže „Kume, hocel’ biti onog rata” ? Ama, jasta da hoće jer za bolje niti znamo niti bolje sebi želimo.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
18. oktobar 2021. u 20.36
„... прилично сам уверен да неће, да ће остати статус кво и да ће се ово лудило у БиХ наставити у недоглед.”

„Оно о чему ја говорим је да Република Српска има апсолутно право да тражи отете надлежности.”

„Видиш, Пјер, жалосно је да ја тебе морам да подсећам на те ствари. Мани се, човече, те неке своје ''ни тамо, ни овамо'' политике коју овде стално потеницираш.”

I ja mislim da RS ima pravo da vrati nadleznosti. Dakle ista kao i tvoja politika. Razlika je koliko vidim da ti mislis „da je to jalov posao”, a ja da „ako su razlozi valjani to treba i da se uradi”. Ako nisu, da nema potrebe da se o tome prica.

D-Man
(Analyst)
19. oktobar 2021. u 10.10
„Razlika je koliko vidim da ti mislis ”da je to jalov posao„, a ja da ”ako su razlozi valjani to treba i da se uradi„. Ako nisu, da nema potrebe da se o tome prica.”

Пјер, тендециозно тумачиш неке моје коментаре. Ја нигде нисам рекао да је враћање надлежности јалов посао (и да то не треба чинити) већ да мислим да од тога неће ништа бити јер је све то тешко спроводиво у дело. Биће ужасних притисака од међународне заједнице и све што иде уз то осим уколико Додик зна много више од нас па му је неко намигнуо са стране да је време да се отете надлежности врате.

Што се тиче оних анониминих коментара ту немам шта да кажем. Човек који овде провлачи тезу како су се Срби сложили са отимачином надлежности Републике Српске јер су, је ли, гласали за све то је пишурија од коментара.
То је као кад ти неко стави пиштољ на чело и натера те да нешто потпишеш, ти то учиниш под присилом и онда твој џелат каже како си се ти сложио са нечим јер си потписао. Управо је то и био циљ и Бошњака и дела међународне заједнице када су, под притисцима, надлежности РС преношене на ниво БиХ.

Анонимни, је6еш ти државу у којој је неки странац изнад свих закона и који буквлано може да ради шта хоће.
Да сам ја Бошњак ја бих био први за то да функција тзв. Високог представника престане да постоји јер је увреда за све. И за Србе, и за Боњаке, и за Хрвате.
Према нама Србима се поступа силеџијски па можемо, бар донекле, да се тешимо да нисмо својом вољом у тој фарси са Високом представником али ви, човече, у тог човека гледате просјаци у који чекају да им се удели нешто
То је срамота за један цели народ али где би ви могли тако нешто да признате.

Четврт века се изгубило на курвањско утапање Републике Српске у некакву унитарну БиХ. И поред свих притисака, уцена, смена и наметнутих закона против интереса РС ипак је РС још увек ту где јесте.

Ко ће на крају ''победити'' ја не могу да знам. Подела БиХ је најбоље могуће решење за БиХ и за саме Бошњаке али ви сте слепи поред очију.
Друго најбоље решење је управо ово о чему Додик прича у последње време. Самостална РС у оквиру БиХ. Без граница унутар БиХ, слободан пролаз свим грађанима БиХ, свако нека води своју економску политику, два самостална ентитета који одлучују о својој судбини. БиХ фактички остаје једна држава али са два независна ентитета.

Очекивати да БиХ функционише оваква каква јесте а СФРЈ, која је била много јача и организованија држава, је пропала је илузија због које је до сада изгубљено много времена.

Шта год ви мислили и надали се да ће неко за вас избрисати Републику Српску то се, ипак, неће догодити. Наравно, можда може силом и протеривањем Срба из РС и БиХ али волео бих да видим ко је то заинтересован да опет ратује.
RadojicaB
(Bosanac)
20. oktobar 2021. u 05.46
Kvisling je izdajica ili kolaborator sa neprijateljskim snagama koje su okupirale njegovu zemlju.

Kvislinzi uvjek traže angaznman stranog tutora jer bez njega ne mogu.

Radojica ;-)
anonima
(Stranac)
20. oktobar 2021. u 11.34
Da ne bih puno pričao, čovjek je ovdje to rekao mnogo ljepše nego sto bih ja to mogao:

https://nomad.ba/zubcevic-mile-šta-se-ceka?fbclid=IwAR2IMtDT8W3yYab0LmBfmbWbEyOIWh1IXV4yoOydgh8S2fK7JMZei40ix Rs

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
20. oktobar 2021. u 16.07
Ко да гледам овај Един Зупчевић и нема нешто лоше мишљење о турским окупаторима. Онда и не чуди што има такав систем вриједности какав има.

Радојица ;-)
anonima
(Stranac)
20. oktobar 2021. u 16.31
Nemoj badava gledati Radoje, ne možeš ti tako daleko dobaciti. Teško je čovjeku zakovanom u srednji vijek dobaciti do danas.

@nonima
anonima
(Stranac)
20. oktobar 2021. u 16.43
Danas u BN fotka koja objašnjava prirodu sistema u kojem ona tamo sirotinja živi. Četiri bijesna auta, dva SUV Mercedesa, jedan Porsche i jedan Audi Q7 parkirani na trotoaru i zelenoj površini pokraj Delte koja ima hiljade mjesta za parking. Vlasnici auta su Braco, Seka i kompanija. Dakle, teško im je i liftom se popeti do restorana, može im se da blokiraju trotoar satima jer im niko ni pisnuti ne smije. Eto, to je vitalni interes srpskog naroda. Da im pauk odnese auta to bi bio direktan napad na RS. Fakat, ne želim ni pomisliti kakav je osjećaj živjeti u takvoj državi. A opet, znam da ima hiljade luđaka koji su spremni sutra i ginuti i ubijati za taj nesretni kutak naše ...ene planete.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
20. oktobar 2021. u 16.50
Ја би радо да напустимо тај средњи вијек али неки га се држе ко пијан плота. Нећеш ми вјеровати ти неки о којима ти говорим имају тезу да су они становници Босне који су прихватили културу и обичаје које су дошле са турским окупатором у ствари сачували босаски идентитет. Ја им кажем немојте људи се држати Турака и средњег вијека и прије свега тих глупости али они и даље таворе у мраку средњег вијека. Е онда ја доведем Радојицу и Вукашина да разбију тмину тамног вилајета у главама затуцаних људи и донесу свјетлост Крсне славе као непорециве традиције Босне која је као славска свијећа сачувала сјај кроз цијели средњи вијек све до данас.

Е овдје се већ они затуцани и заробљени у средњем вијеку које већ споменух почињу фрустрирати.

Радојица ;-)
anonima
(Stranac)
20. oktobar 2021. u 17.07
Eto, fino si me nasmijao pa odoh sad malo citati ne bih li lakše zaspao. Kaže mi doktorica da se manem ekrana sat prije spavanja. Fakat, dvadeset godina desetak istih rečenica pisati … skidam kapu majstore. Na čemu si, pojma nemam, ali da odvaljuje nema sumnje.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
20. oktobar 2021. u 17.35
Ти знаш да ја дискутујем дубље само са оним начитаним а ти књиге не ћ(мехко)иташ барем не оне историјске. Једном си ме обрадовао споменући Орбинија и „Краљевство Словена” али се брзо испоставило да то ниси прочитао а да јеси не би то ни споменуо јер ти не иде у прилог. У Краљевству Словена које је Ватикан одмах забранио спомињу се краљевске династије код Срба прије Немањића. Хрвати су у тој књизи неважно мало племе а Бошњаке ни не споминје. И то све долази из пера Дубровчанина Мавра Орбинија 1601 године човјека који је католик.

Радојица ;-)
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
20. oktobar 2021. u 19.16
Juče je kod punice proradilo grijanje. Mirna Bosna. ;)
anonima
(Stranac)
21. oktobar 2021. u 04.46
Jasta, šta ima da se raspravljaš sa osobom koja ne čita knjige istorijske. Svako svoj centar svijeta ima, moj Radoje. Problem je kad se neko smatra centrom svijeta.
U zadnja dva mjeseca sam ti čitao pripovjetke Petra Kocica pa prestao. Ne zato što je pisac Srbin, nego zato što njegova sabrana djela imam na tabletu a doktorica mi rekla da plavo svjetlo ekrana utice loše na san, bas kao i loše vijesti iz domovine. Onda sam ti čitao pripovjetke Guy de Maupassant - Appartion u kojima možeš vidjeti atmosferu života u Parizu prije stotinjak i vise godina. Čitao sam i roman Le Pays des autres nagrađivane autorke Leila Slimani koja kroz sudbinu jedne Alzasanke udate za Marokanca prikazuje i atmosferu koja je vladala u Maroku u godinama neposredno pred oslobodjenje od kolonijalne zavisnosti. Ono sto bi tebe tu moglo interesirati je mjesto „miješanih brakova” pod suncem. A trenutno čitam drugi dio trilogije Vernon Subutex Despentes-a koji smatraju Božanskom komedijom dvadeset prvog vijeka.
Kaži mi šta čitaš pa ću ti reci kakav si čovjek. Tvoja lektira sigurno odgovara tvojim uskim pogledima na svijet.

@nonima
anonima
(Stranac)
21. oktobar 2021. u 05.56
Ispravka, Despentes-ove … pisac je ipak žena pa da se ko ne naljuti.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
24. oktobar 2021. u 17.46
„Šta ako poruče da je granica Bosne i Hercegovine u Rajlovcu ili na Velešićima. Poručuje to ovaj iz Laktaša. Hvala Bogu da ima razumnih ljudi poput Šarovića”, kazao je Hadžihafizbegović.

Istakao je kako svak onaj koji je protiv da se zastava BiH vijori ispred East Rivera (sjedište UN-a u New Yorku) uvodi nas u sukob.

„Svi koji rade na razbijanju su izazivači eventualnih sukoba. Ali mislim da se to neće desiti. Najzad je međunarodna zajednica složila kockice i prepoznala opasnost takvog scenarija”, dodao je na kraju Emir Hadžihafizbegović.

Interesantno koliko je nerazumijevanje situacije. Granica BiH je gdje je. I tu će i biti čak i ako „ovaj iz Laktasa” uradi šta je naumio. Ili je bar mislio da je to dobra ideja. Ne znam da li je pominjao Rajlovac ili Velesice tu nema granice. Ali „carina u Dobrinji” bi bio poduhvat. Ravan trampovom zidu. ;)
anonima
(Stranac)
25. oktobar 2021. u 14.06
Ja se ove godine pet puta uvjerio da je granica na Savi. Sat i po da je predjes, mater joj i granici. Da mi to ukinemo kume?! Nemos’ izdurati, pisao sam u flašu zadnji put.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
25. oktobar 2021. u 19.52
Ja bih ukinuo zaustavljanje na svim granicama. U Meksiku udjes u traku u kompjuter odluci da li ćeš dobiti zeleno svjetlo - znaci vozi niko te ništa ne pita. Ili Crveno, skrenu te i pogledaju šta imaš. Do sada sem presao bar 20-tak put i nikad crveno.

BiH nije ništa bolja od Meksika. Niko neće ilegalno ulaziti u BiH. A i ako donese nešto robe, to je ili sto toga nema ili sto u BiH ne znaju da naprave.

Ja sam pristalica jednostranog otvaranja granice. Na Hrvatsku ili USA ne možemo uticati. Ali kad na desnoj obali Save ne bude niko i ništa sem table „Dobro dosli” to će za mene biti dan za slavlje. Kao i na kanadskoj strani granice sa USA.

Ko misli da je nemoguće, podsjecam da na „prelaz” iz Austrije u Njemacku.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
27. oktobar 2021. u 12.11
Hoće li biti rata?
https://youtu.be/YLln5hWM9yU

anonima
(Stranac)
27. oktobar 2021. u 14.16
Na jednog ovakvog zafrkanta imaš stotinu budala koje jedva čekaju drugo poluvrijeme. Mogao si i Lukačev video staviti jer i on kao priča nešto u stilu „ko će djecu slati u rat”. Vidiš, ja vise vjerujem u Lukaca sa jednog drugog videa na kome maltretiraju preplašenog osamnaestogodišnjakinja kojeg su zaklali poslije Lukaceve naredbe „Vodi ga”. Eto, čisto da se ne zaboravi ko smo i šta smo radili prije dvadeset i šest godina. A, obzirom da smo budale koje očito ne uče iz grešaka, i dalje mislim da jako vjerovatno rata hoće biti. Pogotovo sto je za sada podrška miru u BiH samo deklarativna i sto je očito da će EU mirno posmatrati šta god da se bude desavalo a Amerika će intervenirati prekasno, ako uopste bude intervencije.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
27. oktobar 2021. u 21.18
@,

Ja mislim da je taj zafrkant ozbiljan i da je takvo opste raspoloženje.
anonima
(Stranac)
31. oktobar 2021. u 04.25
Četiri dana nakon moga zadnjeg javljanja čitam jednog od analitičara kako zaključuje da smo prepušteni sami sebi. Ne bi me iznenadilo da za četiri mjeseca čitam analitičare koji će pisati da je rat mogao biti izbjegnut, …

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
31. oktobar 2021. u 10.47
Mene bi iznenadilo. ;)

vacuum
01. novembar 2021. u 22.47
http://skr.rs/z7Up

П.С. биће као и вакцинама.
anonima
(Stranac)
03. novembar 2021. u 16.58
Mene nekako jeza uhvati kad čujem da nam je Srbija pustila plin.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
06. novembar 2021. u 18.58
Bakir rekao da BiH ima namjensku industriju kakvu nikad nije imala. Kaže možemo da napravimo pusku i dronove.
Objasnise mu neki, sve Bosnjaci, kako pojma nema.

Ja bih to ovako: Koji su protiv rata da obuku bijele majice i kosulje i da ih niko ne smije dirati. Oni za rat da dobiju maskirne i 14 dana na Manjacu. Da se malo pripreme. ;)

anonima
(Stranac)
08. novembar 2021. u 01.40
Kao i 91e, 92e, sve su gledali kako si obučen kad su ti slali poziv za mobilizaciju. Moj Pero, usta te život prođe?

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
09. novembar 2021. u 01.08
Eh anonimni,
Pa kako sam odlucivao '92-ge tako i danas odlucujem. ;)
A tad sam bar imao odgovarajucu uniformu. Ovi danas bi, kad bi puklo, svi bili „farmerice i patike”. Bakir i Dodo bi im dali duge gace za zimu. Ako bi se i toliko od njih moglo ocekivati.
Nego nema od toga ništa. Do proljeca sigurno. :)

Opklada?

Jesi li na Facebook-u? Udavise botovi i propagandna masinerija sa poluvijestima i kao pitanjima tipa:
I hrvatska stampa se pita hoće li Dodik započeti rat?

Još ću početi da navijam za povrat nadleznosti. Cisto iz inata.

anonima
(Stranac)
09. novembar 2021. u 01.38
Ja sam nekako najviše za to da RS prvo osnuje sopstvenu agenciju za prikupljanje indirektnih poreza. A na FB me vise nerviraju antivakseri koji će me natjerati da primim treću dozu i prije nego sto bi trebao.

A rata neće biti kako smo čuli nakon ovog zadnjeg mlaćenja prazne slame sa Eskobarom. Vidis da nas paze k’o malo vode na dlanu i brinu se za sudbinu naroda u BiH da se čovjek naježi.

@nonima
anonima
(Stranac)
09. novembar 2021. u 01.41
Ah, izvini me, nepažljivo sam pročitao šta si pisao. Ti si to kao odlučio 92e da ideš u uniformu. jebi ga, ja zaboravio da rado Srbin ide u vojnike.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
09. novembar 2021. u 23.40
Bas je jezik dvosmislen.
1992 sam kao i vecina imao uniformu rezervnog sastava. Kad je stigao poziv bio sam „pristojan vojnik”.
Da danas pukne... ne znam na šta bi vojska licila. :)
anonima
(Stranac)
10. novembar 2021. u 15.00
Boj ne bije maskirna odora, već boj bije srce u junaka.

@nonima
vacuum
11. novembar 2021. u 19.54
Рече „први Босански интернет ратник” данашњице.

Кад је требало показати срце и „бранити” Босну, фатај се ноге... viva la France.
anonima
(Stranac)
12. novembar 2021. u 02.26
Kao sto reče Pero, bas je dvosmislen nas jezik. Emocija ne pozna ironiju.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. novembar 2021. u 07.42
Ma daleko je ovo danas od '92-ge.

Mrzi me da nabrajam razlike.
Mislim da je u pitanju podsjecanje „drugih” na dogovore. Kako oko BiH tako i oko Kosova. Koji se silom krse.

No nije problem BiH to
1. da li je vojska zajednicka ili podijeljena. Nego koliko kosta. I zašto ju imamo.
2. Da li je neko ministarstvo na nivou BiH ili entiteta, nego da li mu je sjediste u SA ili u Trebinju.
3. Da ne kažem koliko je ljudi u administraciji i šta imamo od njih.

Ko misli drugacije dabogda imao posla sa Katastrom u BL. ;)
anonima
(Stranac)
14. novembar 2021. u 07.09
Jako je bitno da li je vojska zajednička ili podijeljena. Ako je podijeljena, onda je jasno čemu može služiti. A ako je zajednička onda bi valjda trebala imati istu svrhu kao i ona u Srbiji ili Hrvatskoj, odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Po pitanju koliko košta ja bih rekao premalo ako bih usporedio našu vojsku sa vojskama susjeda.
Za ministarstvo je valjda najvažnije šta radi i koliko su kompetentni oni koji su u njemu. Možeš ga staviti gdje želiš, ako su u njemu podobni klimoglavci koji se razumiju u ono sto bi trebali raditi kao Mara u kriv !@#$, …
Za administraciju neću reci ništa, jer je u cijelom svijetu moda da se pljuje po javnim ustanovama … pa kad dodjemo u situaciju kao ovu sa kovidom, onda se izlazi na prozor i plješće ljudima koji za sitne pare rizikuju život za nas. Pa kad sve to prođe onda se opet brzo na njih zaboravi i počne pričati tome koliko koštaju. Ja sam za modernu i efikasnu administraciju, za besplatnu javnu uslugu u zdravstvu, školstvu, … Nema uspješne države bez dobre javne službe. To znaju dobro u Skandinaviju i dijelom u Francuskoj. A oni koji su protiv toga, kao sto je slučaj u anglosaksonskim zemljama znaju kako je kad godina na fakultetu košta četrdeset hiljada dolara, kad kod zubar istreseš pola plate za jedan zub, …

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
14. novembar 2021. u 10.04
„A ako je zajednička onda bi valjda trebala imati istu svrhu kao i ona u Srbiji ili Hrvatskoj, odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje.”

Kakva je uloga vojske kad jedan dio zajednicke države odluci da se izdvoji?
anonima
(Stranac)
14. novembar 2021. u 10.56
Pjer, dok ja govorim o nekakvoj normalnoj državi ti govoriš o ovome sto sada imamo. Ako se država razdvaja onako kako to Dodik zamišlja uloga te vojske je nikakva jer onda nastupa gradjanski rat (pardon seljački jer su gradjani davno izumrli). Dakle, dok god se želi cijepanje Bosne i Hercegovine odgovor je jedan jedini. A ako se želi živjeti u Bosni i Hercegovini odgovora je hiljade. Od ovoga sto imamo danas i sto uopste nije život do nečega sto biI moglo funkcionirati na interes svih njenih gradjana. Ali, mi ocigledno nismo u stanju dobaciti dalje od ovoga sto imamo.

@nonima
anonima
(Stranac)
14. novembar 2021. u 11.07
Ili da pojasnim. Nije postojanje BiH krivo za pljačkašku privatizaciju. Nije postojanje BiH krivo za ogromnu smrtnost od kovida. Nije postojanje BiH krivo za propast školskog sistema. Nije postojanje BiH krivo za svakodnevne zdravstvene afere, od respiratora, pokretnih bolnica, do industrijskog kiseonika. Nije postojanje BiH krivo za lažne diplome. Nije postojanje BiH krivo za korupciju. Nije postojanje BiH krivo za nesposobne rukovodioce, za izborne prevare, za autokratiju, za smrt Dzenanovu i Davidovu, za autoput BL Prijedor od milijardu eura, za Prointerove tendere, za Igorove kredite, za rafineriju, za Litvance, za propast banaka, za propast robnih rezervi RS, za propast Aluminija, … Mogao bih nabrajati do besvijesti, sva govna koja su od rata do danas progutali Srbi, Hrvati i Bošnjaci u BiH izasrali su njihovi sunarodnjaci.

@nonima
vacuum
19. novembar 2021. u 05.53
„Nije postojanje BiH krivo za pljačkašku privatizaciju. Nije postojanje BiH krivo...”

Није постојање БиХ...бла, бла, бла... илити „како посијеш, тако чеш и пожнијети”.

Јебаји га кад је темељ укриво усађен на почетку, не исправи га ни Саудијски долар ни НАТО пакт.
anonima
(Stranac)
19. novembar 2021. u 12.34
Sve bi to samostalnost promijenila. Baja bi prestao biti autokrata, Igor bi se odrekao kredita, Prointer bi pošteno na tendere išao, Džajić bi samo medicinski kisik kupovao, onaj papak iz Beme bi uduplao plate na 800 kemova i ne bi srao kao mu radnice malo malo zatrudnjuju, Kinezi bi uraditi autoput BL Prijedor za upola manje para, Litvanci bi odustali od tužbe i stotina miliona, Rusi bi počeli ulagati u izraubovanu Rafineriju, ono električno auto bi postalo stvarnost, Lukač bi uhapsio ubice Davida i izbacio narko dilere iz policije …

Ja bih prije rekao da biste tek u samostalnoj RS na...ali jer zamisli onolikog Baju, dvjesto kila žive vage, bez kočnica.

@nonima
vacuum
20. novembar 2021. u 01.21
А ви би се као сикирали шта би било с нама….аааа сад контам, ви ово радите да нас заштитие, жао би вам било да нас гледате како се патимо. Хвала на бризи.
anonima
(Stranac)
20. novembar 2021. u 02.37
Kako se ono kaže : „Lakše mu udje metar u guzicu nego centimetar u glavu”

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
20. novembar 2021. u 08.24
Pogledah Glas i Oslobodjenje.

I jedine vijesti su:
Oslobodjenje:
Smatramo da još uvijek nije vrijeme da govorimo o sankcijama, fokus treba biti u nastavku dijaloga političkih subjekata u BiH, stav je Angeline Eichhorst. Osim nje, Slovenija, Mađarska i Francuska se protive sankcijama Miloradu Dodiku, a vjerovatno će ih podržati i zvaničnici Kipra, Grčke, Austrije, Irske, Portugala, Poljske, Malte i Slovačke. Za uvođenje sankcija su Njemačka, Nizozemska, Luksemburg, Belgija, Švedska, Norveška i Finska.
Glas:
ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је министру унутрашњих послова Републике Српске Драгану Лукачу, директору Полиције Синиши Кострешевићу и свим припадницима Министарства унутрашњих послова /МУП/ крсну славу - Светог архангела Михаила, са жељом да и у будућности наставе професионално и успјешно да извршавају веома тешке и захтјевне послове.

Додик је нагласио да је МУП гарант мира и стабилности Републике Српске, као и безбједности њених грађана.

„Желим да и у будућности радите одговорно и професионално, и да реализујете зацртане циљеве и планове, а све за добробити МУП Српске и што сигурнијег и безбједнијег живота наших грађана”, нагласио је Додик

Dakle ništa. Malo galame odvlacenja paznje i to je to.
anonima
(Stranac)
20. novembar 2021. u 08.56
Masallah Pero, moći će ovako u miru da nastave do zadnjeg Bosnjaka, Srbina i Hrvata u Bosni i Hercegovini. Kad malo zrelije čovjek razmisli, kod nas bi rat i nešto dobro mogao da izrodi. Mir, ovakav kakav imamo, garant neće na dobro izaći.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
20. novembar 2021. u 12.32
Pocelo sa „Da li ste zabrinuti?”

A trenutno smo na: „kod nas bi rat i nešto dobro mogao da izrodi. Mir, ovakav kakav imamo, garant neće na dobro izaći.”

Ma znam, nisi za rat, to je samo hipoteticki.
Na zalost BiH se pretvorila u radjaonu bravara, molera, konobara i inih koji trebaju Njemackoj i Austriji. I u odlagaliste polovnih auta za koje se EU izborila da ne bude carine. No dobro, imaju gradjani od toga koristi. Bolje nego da im država odvali carinu na polovnjake iz EU.

Tema koju si pokrenuo je ozbiljna. Na zalost nemam bitnih informacija da li su inicijative pozitivan pomak ili palamudjenje.
anonima
(Stranac)
20. novembar 2021. u 14.28
Pogrešni ljudi, pogrešne i incijative.

Drago mi je da si uočio da se radi o retorici … nakon dvadeset godina red je da ne shvatas bukvalno ono sto pišem. Nisi Vacuum, hebo ga ti.

@nonima
vacuum
21. novembar 2021. u 01.59
Нормално да није за рат Пјер, ПОБЈЕГАО 1992 и оставио Босну ћетницима.
Срећа дође интернет па и он може у борбу... од тада, првоборац, можда га се и сјете у Сарајву једног дана.
anonima
(Stranac)
21. novembar 2021. u 04.17
Masallah, haman dobro ponavljaš k’o Radojica.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
29. novembar 2021. u 17.15
Danas kažem covjeku cije mišljenje cijenim, da u Bosni neće biti rata.
Upita me: „Mislis?”
Obrazlozih zašto tako mislim.
Ali njegovo pitanje me natjera da veceras razmislim.
I?
I dalje mislim isto.

anonima
(Stranac)
01. decembar 2021. u 13.13
Ma evo se i ja predomišljam. Sve mi ovo nekako kilavo ide. Možda ipak ne bude rata prije Nove Godine.

@nonima
D-Man
(Analyst)
08. decembar 2021. u 13.10
Рата ће бити ако га буде хтео НАТО пакт тј. ЕУ и САД. Дакле, све зависи од њих.
Све зависи од тога какво заиста решење за БиХ планира НАТО. Нема сумње да би хтели да виде и БиХ у саставу НАТО пакта а за то су им препрека Срби.

Уопште не искључујем неки покушај рата на брзину којим би покушали да натерају Републику Српску на општу послушност.
Да ли би успели у томе зависи и од тога колико су Србија и Русија спремне да пусте Републику Српску низ воду. Лично не верујем да је нешто тако могуће.

Шта онда преостаје? Или да Бакир, Џафер и Жељко попусте захтевима и Срба и Хрвата (враћање отетих надлежности што се тиче РС те промена изборног закона у Федерацији што се тиче Хрвата) или да се гура овако узбрдо и то са подигнутом кочницом па докле се стигне.

Историја је заје6ана ствар и док се год један Изетбеговић пита опет је могуће ''жртвовање мира'' за неке циљеве које је просто немогуће спровести у дело. Ако није могло током деведесетих онда је сада апсолутно немогуће али то Бакиру није толико битно.

anonima
(Stranac)
09. decembar 2021. u 03.42
Eto, da je i to moguće da u situaciji gdje je apsolutno pasivan Bakir bude glavni krivac. Čudo je i istorija i percepcija jednih te istih dogadjaja od različitih osoba.

To je kao da ti neko udje u stan i krene sve lomiti i prepusti ti mogućnost ili da mirno prihvatiš ili da se odupres po cijenu izazivanja kavge.

@nonima
anonima
(Stranac)
11. decembar 2021. u 06.15
Spavajte mirno, rata neće biti … barem u narednih šest mjeseci. Taman da se lijepo spremimo, pa čim ugrije … Ko je budala ratovati po kiši i snijegu, u blatu i lokvama.

@nonima

PS: S...ace mi godišnji odmor supci.
D-Man
(Analyst)
11. decembar 2021. u 16.25
„To je kao da ti neko udje u stan i krene sve lomiti i prepusti ti mogućnost ili da mirno prihvatiš ili da se odupres po cijenu izazivanja kavge.”

А ко је то коме ''ушао у стан и почео ломити''?

Нама си нашао да просипаш ту шупљу филозофију, је ли!?
anonima
(Stranac)
12. decembar 2021. u 03.47
Nama si došao … Hebote, ovo k’o pred makljazu. Nemoj se uzbudljivat’, nije to zdravo u našim godinama.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. decembar 2021. u 08.02
„To je kao da ti neko udje u stan i krene sve lomiti i prepusti ti mogućnost ili da mirno prihvatiš ili da se odupres po cijenu izazivanja kavge.”

Meni se čini da je vise u pitanju kuca, tripleks. ;)
Tri brata ju naslijedila.

Trenutno se svadju oko toga kad je ciji red da se kosi trava, a ne primjecuju da krov prokisnjava.

vacuum
14. decembar 2021. u 18.32
„To je kao da ti neko udje u stan i krene sve lomiti i prepusti ti mogućnost ili da mirno prihvatiš ili da se odupres po cijenu izazivanja kavge.”

----

Шифра: Високи представник
BL
(Dr.)
18. decembar 2021. u 11.17
anonima
(Stranac)
18. decembar 2021. u 12.13
Ma, nikad se istorija ne ponavlja. Uvijek su novi glumci.

@nonima
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.